Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address at 'Mazdooron ka hit Mazdooron ko Samarpit' Programme in Indore
25 DEC 2023 2:07PM by PIB Delhi
Namaskar,
Dr. Mohan Yadav, the zealous Chief Minister of Madhya Pradesh; former Speaker of the Lok Sabha who served Indore for a long time, Sumitra Tai; my Parliamentary colleagues; the MLAs elected in the new assembly; other dignitaries, and my dear labour brothers and sisters!
Today's event is the result of years of hard work, resolutions and dreams of our labour brothers and sisters. And I am delighted because today is the birth anniversary of Atal ji and this is my first public event in Madhya Pradesh in the presence of this new government of Bharatiya Janata Party, and the new Chief Minister. And it is a matter of immense pleasure for me to be here for my poor, downtrodden labour brothers and sisters. Getting the opportunity to attend such an event is extremely satisfying for me.
I am confident that the new team of the double engine government will be showered with the blessings of our labour families. I know very well what wonders the blessings, affection and love of the poor can do. I am sure that the new team of Madhya Pradesh will achieve several accolades in the coming days. I have been told that when the package was announced for the workers of Hukumchand Mill, it created a festive atmosphere in Indore. This decision has made our labour brothers and sisters even more joyous.
Today's event is even more special because today is the birth anniversary of Atal Bihari Vajpayee ji; and today is Good Governance Day. We all are aware of Atal ji's relation with Madhya Pradesh, and his affinity towards the state. I congratulate all of you for this event on Good Governance Day and convey my best wishes.
My family members,
Today a cheque of Rs 224 crore has been handed over as a symbolic gesture. This amount will reach the labour brothers and sisters in the coming days. I know you have faced a plethora of challenges. But now the dawn of a golden future is in front of you. The people of Indore will remember 25th December as the day the workers were given justice. I salute your patience and hard work.
Friends,
I have always said that the four categories in the country are the most important for me. These are – the poor, the youth, women, and my farmer brothers and sisters. The government of Madhya Pradesh has taken pivotal steps to transform the lives of the poor. Service to the poor, respect for workers and respect for the deprived sections of the society are our priority. We strive to ensure that the workers of the country become empowered and contribute significantly in building a prosperous India.
Family members,
Indore, known for its cleanliness and food, has been a leader in many fields. The textile industry here has played a significant role in the development of Indore. You all are familiar with the history of the 100-year-old Maharaja Tukojirao Cloth Market here. The city's first cotton mill was established by the Holkar royal family. Malwa's cotton used to go to Britain and many European countries and cloth was made in the mills there. There was a time when the markets of Indore used to determine the prices of cotton. The clothes made in Indore were in demand in the country and abroad. Textile mills here had become an important centre of employment. Many workers working in these mills came from other states and settled here. This was the period when Indore was compared to Manchester. But times changed and Indore had to bear the brunt of the policies of the earlier governments.
The double engine government is also trying to bring back the lost glory of Indore. Investment corridor is being constructed between Bhopal and Indore. Thousands of crores of rupees are being invested by the government on various projects like Indore-Pithampur Economic Corridor, Multi Modal Logistics Park, Medical Device Park in Vikram Udyogpuri, PM Mitra Park in Bhensola, Dhar district. Due to this, thousands of new employment opportunities are likely to be created here. As a result of these development projects the economy here will grow rapidly.
Friends,
A large part of MP is famous for its natural beauty and its historic heritage. Many cities of MP including Indore are becoming inspiring examples of balance between development and environment. Asia's largest Gobardhan plant is also operating in Indore. E-charging infrastructure is being developed rapidly here to promote operation of electric vehicles.
Today I got the opportunity to perform a virtual bhoomi pujan of Jalood Solar Power Plant. This plant is going to save electricity bills worth Rs 4 crore every month. I am pleased to know that money is being raised from people for this plant by issuing green bonds. This effort of Green Bond will become another medium to ensure participation of the citizens of the country in protecting the environment.
My family members,
The state government is working at a rapid pace to fulfil the resolutions we have taken and the guarantees we have given during the elections. To ensure that government schemes reach every beneficiary, Viksit Bharat Sankalp Yatra is also reaching every place in MP. Due to elections, this scheme started a bit late in MP. But within a few days of its launch from Ujjain, more than 600 programmes related to it were conducted.
Lakhs of people are getting direct benefits through this initiative. I urge all the people of MP that when Modi's vehicle of guarantee reaches your place, you should take full advantage of it. Everyone should be present there. We are trying to ensure that no one is deprived of the benefits of government schemes.
I once again express my gratitude to the people of Madhya Pradesh for trusting Modi's guarantee and giving us an overwhelming majority. Once again, I extend my best wishes to all of you. And today the state government gave me this opportunity to participate in an event related to the poor and workers. Such moments always give me a boost. And that is why I am grateful to the people of Indore, the Madhya Pradesh government and my labour brothers and sisters who have come in such large numbers to bless us all. The garlands around their necks are telling me what an auspicious occasion it is and it has arrived after such a long wait. The happiness on your faces and the fragrance of these garlands will certainly inspire us to do something crucial for society. I wish you all the very best.
Thank you.
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.

প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
ইন্দোৰত 'মজদুৰোঁ কা হিট মজদুৰোঁ কো সমৰ্পিত' কাৰ্যক্ৰমত প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে দিয়া ভাষণৰ পাঠ
25 DEC 2023 2:07PM by PIB Guwahati
নমস্কাৰ জী,
মধ্য প্ৰদেশৰ শক্তিশালী মুখ্যমন্ত্ৰী ডাঃ মোহন যাদৱ জী, লোকসভাৰ প্ৰাক্তন অধ্যক্ষ তথা দীৰ্ঘদিন ইন্দোৰত সেৱা আগবঢ়োৱা, আমাৰ সকলোৰে মাতৃ সুমিত্ৰা তাই, সংসদৰ মোৰ সহযোগীসকল, বিধানসভালৈ নৱনিৰ্বাচিত বিধায়কসকল, অন্যান্য গণ্যমান্য ব্যক্তি আৰু মোৰ প্ৰিয় শ্ৰমিক ভাই আৰু ভগ্নীসকল,
আজিৰ এই কাৰ্যসূচী আমাৰ শ্ৰমিক ভাই-ভনীসকলৰ বছৰ বছৰ ধৰি কৰা কঠোৰ পৰিশ্ৰম আৰু বছৰ বছৰৰ সপোন আৰু সংকল্পৰ ফল। আৰু মই সুখী যে আজি অটল জীৰ জন্ম বাৰ্ষিকী কিন্তু ভাৰতীয় জনতা পাৰ্টিৰ এই নতুন চৰকাৰ, নতুন মুখ্যমন্ত্ৰী আৰু মধ্যপ্ৰদেশত মোৰ প্ৰথম ৰাজহুৱা কাৰ্যসূচী আৰু সেয়াও মোৰ দুখীয়া, নিপীড়িত শ্ৰমিক ভাই-ভনীসকলৰ বাবে আৰু এনে এক কাৰ্যসূচীত অহাৰ সুযোগ পোৱাটো মোৰ বাবে এক বৃহৎ সন্তুষ্টিৰ বিষয়।
মোৰ বিশ্বাস আছে যে ডবল ইঞ্জিন চৰকাৰৰ নতুন দলটোৱে আমাৰ শ্ৰমিক পৰিয়ালবোৰৰ সম্পূৰ্ণ আশীৰ্বাদ লাভ কৰিব। দুখীয়াৰ আশীৰ্বাদ, তেওঁলোকৰ স্নেহ আৰু তেওঁলোকৰ মৰমে কি আচৰিত কাম কৰিব পাৰে মই ভালদৰেই জানো। আগন্তুক দিনত মধ্যপ্ৰদেশৰ নতুন দলটোৱে এনেধৰণৰ আৰু বহু কৃতিত্ব অৰ্জন কৰিব বুলি মই নিশ্চিত। মোক কোৱা হৈছে যে যেতিয়া হুকুমচান্দ মিলৰ শ্ৰমিকসকলৰ বাবে পেকেজ ঘোষণা কৰা হয় তেতিয়া ইন্দোৰত উৎসৱমুখৰ পৰিৱেশ সৃষ্টি হৈছিল। এই সিদ্ধান্তই আমাৰ শ্ৰমিক ভাই-ভনীসকলৰ মাজত উৎসৱমুখৰ আনন্দ আৰু অধিক বৃদ্ধি কৰিছে।
আজিৰ এই অনুষ্ঠানটো এই কাৰণেও বিশেষ কিয়নো আজি অটল বিহাৰী বাজপেয়ী জীৰ জন্ম বাৰ্ষিকী আৰু সুশাসন দিৱস। মধ্যপ্ৰদেশৰ সৈতে অটল জীৰ সম্পৰ্ক, তেওঁৰ আত্মীয়তা আমি সকলোৱে জানো। সুশাসন দিৱসৰ এই কাৰ্যসূচীৰ বাবে আপোনালোক সকলোকে অভিনন্দন জনাইছোঁ আৰু মোৰ শুভেচ্ছা জ্ঞাপন কৰিছোঁ।
মোৰ পৰিয়ালৰ সদস্যসকল,
আজি সাংকেতিক হিচাপে ২২৪ কোটি টকাৰ চেক প্ৰদান কৰা হৈছে। এই ধনৰাশি অনাগত দিনত শ্ৰমিক ভাই-ভনীৰ হাতলৈ যাব। মই জানো যে আপোনালোক বহু প্ৰত্যাহ্বানৰ সন্মুখীন হৈছে। কিন্তু এতিয়া আপোনালোকৰ সন্মুখত এটা সোণালী ভৱিষ্যতৰ পুৱা। ইন্দোৰবাসীয়ে ২৫ ডিচেম্বৰ দিনটো শ্ৰমিকসকলে ন্যায় পোৱাৰ দিন বুলি মনত ৰাখিব। মই আপোনালোকৰ ধৈৰ্যৰ আগত নতমস্তক, আপোনালোকৰ পৰিশ্ৰমক প্ৰণাম জনাইছোঁ।
বন্ধুসকল,
মই সদায় কৈ আহিছোঁ যে মোৰ বাবে দেশৰ চাৰিটা জাতি আটাইতকৈ ডাঙৰ। এইবোৰ মোৰ চাৰিটা জাতি – মোৰ দুখীয়া, মোৰ যুৱা, মোৰ মা-ভনী, মহিলা, আৰু মোৰ খেতিয়ক ভাই-ভনী। মধ্যপ্ৰদেশ চৰকাৰে দৰিদ্ৰ লোকৰ জীৱন সলনি কৰাৰ বাবে গুৰুত্বপূৰ্ণ পদক্ষেপ গ্ৰহণ কৰিছে। দুখীয়াৰ সেৱা, শ্ৰমিকৰ প্ৰতি সন্মান আৰু বঞ্চিতৰ প্ৰতি সন্মান আমাৰ অগ্ৰাধিকাৰ। আমাৰ প্ৰচেষ্টা দেশৰ শ্ৰমিকসকল যাতে সবল হৈ উঠে আৰু এখন সমৃদ্ধিশালী ভাৰত গঢ়াত যথেষ্ট অৰিহণা যোগায়।
পৰিয়ালৰ সদস্যসকল,
স্বচ্ছতা আৰু ৰুচিৰ বাবে বিখ্যাত ইন্দোৰ বহু ক্ষেত্ৰত আগৰণুৱা হৈ আহিছে। ইয়াৰ বস্ত্ৰ উদ্যোগে ইন্দোৰৰ উন্নয়নত গুৰুত্বপূৰ্ণ ভূমিকা পালন কৰিছে। ইয়াৰ ১০০ বছৰীয়া মহাৰাজা টুকোজিৰাও কাপোৰৰ বজাৰৰ ঐতিহাসিকতাৰ সৈতে আপোনালোক সকলোৱে পৰিচিত। হোলকাৰ ৰজাঘৰীয়া পৰিয়ালে প্ৰতিষ্ঠা কৰিছিল মহানগৰীৰ প্ৰথমটো কপাহ কল। মালৱাৰ কপাহ ব্ৰিটেইন আৰু ইউৰোপৰ বহু দেশলৈ গৈছিল আৰু তাত থকা মিলবোৰত কাপোৰ তৈয়াৰ কৰা হৈছিল। ইন্দোৰৰ বজাৰবোৰে কপাহৰ দাম নিৰ্ধাৰণ কৰিছিল। ইন্দোৰত নিৰ্মিত কাপোৰৰ চাহিদা আছিল দেশ-বিদেশত। ইয়াৰ বস্ত্ৰ কলবোৰ কৰ্মসংস্থাপনৰ এক বিশাল কেন্দ্ৰ হৈ পৰিছিল। এই মিলসমূহত কাম কৰা বহু শ্ৰমিক আন ৰাজ্যৰ পৰা আহি ইয়াতে বসতি স্থাপন কৰিছিল। এই সময়ছোৱাত ইন্দোৰক মানচেষ্টাৰৰ লগত তুলনা কৰা হৈছিল। কিন্তু সময় সলনি হ’ল আৰু ইন্দোৰেও পূৰ্বৰ চৰকাৰসমূহৰ নীতিৰ বোজা বহন কৰিবলগীয়া হ’ল।
ইন্দোৰৰ পুৰণি গৌৰৱ ঘূৰাই আনিবলৈও চেষ্টা চলাইছে ডবল ইঞ্জিন চৰকাৰে। ভোপাল-ইন্দোৰৰ মাজত নিৰ্মাণ কৰি থকা হৈছে বিনিয়োগ কৰিডৰ। ইন্দোৰ-পিঠামপুৰ ইকনমিক কৰিডৰ আৰু মাল্টি মডেল লজিষ্টিক পাৰ্কৰ উন্নয়ন হ’ব লাগে, বিক্ৰম উদ্যোগপুৰীত মেডিকেল ডিভাইচ পাৰ্ক হ’ব লাগে, ধৰ জিলাৰ ওচৰৰ ভাইছ’লাত পি এম মিত্ৰ পাৰ্ক হ’ব লাগে, চৰকাৰৰ দ্বাৰা এইবোৰত হাজাৰ হাজাৰ কোটি টকা বিনিয়োগ কৰা হৈছে। ইয়াৰ বাবে ইয়াত হাজাৰ হাজাৰ নতুন কৰ্মসংস্থাপনৰ সুযোগ সৃষ্টি হোৱাৰ সম্ভাৱনা আছে। এই উন্নয়ন প্ৰকল্পসমূহৰ দ্বাৰা ইয়াৰ অৰ্থনীতি দ্ৰুতগতিত বৃদ্ধি পাব।
বন্ধুসকল,
এমপিৰ এটা বৃহৎ অঞ্চল প্ৰাকৃতিক সৌন্দৰ্য্য আৰু নিজৰ ঐতিহাসিক ঐতিহ্যৰ বাবে বিখ্যাত। ইন্দোৰকে ধৰি মধ্য প্ৰদেশৰ বহু চহৰ উন্নয়ন আৰু পৰিৱেশৰ মাজত ভাৰসাম্য ৰক্ষাৰ প্ৰেৰণাদায়ক উদাহৰণ হৈ পৰিছে। ইন্দোৰত এছিয়াৰ সৰ্ববৃহৎ গোবৰ্ধন প্লাণ্টো চলি আছে। বৈদ্যুতিক বাহনৰ পৰিচালনাৰ বাবে ইয়াত ই-চাৰ্জিং আন্তঃগাঁথনি দ্ৰুতগতিত বিকশিত কৰা হৈছে।
আজি জালুদ সৌৰশক্তি কেন্দ্ৰৰ ভাৰ্চুৱেল ভূমি পূজন কৰাৰ সুযোগ পালোঁ। এই প্লাণ্টটোৱে প্ৰতিমাহে ৪ কোটি টকাৰ বিদ্যুতৰ বিল ৰাহি কৰিবলৈ গৈ আছে। প্ৰতিমাহে চাৰি কোটি টকা সঞ্চয় কৰিবলৈ গৈ আছে। মই সুখী যে গ্ৰীণ বণ্ড জাৰি কৰি এই উদ্যোগটোৰ বাবে মানুহৰ পৰা ধন একত্ৰিত কৰা হৈছে। গ্ৰীণ বণ্ডৰ এই প্ৰচেষ্টাই পৰিৱেশ সুৰক্ষাৰ ক্ষেত্ৰত দেশৰ নাগৰিকৰ অংশগ্ৰহণ নিশ্চিত কৰাৰ আন এক মাধ্যমত পৰিণত হ’ব।
মোৰ পৰিয়ালৰ সদস্যসকল,
আমি গ্ৰহণ কৰা সংকল্প আৰু নিৰ্বাচনৰ সময়ত আমি দিয়া গ্যাৰাণ্টী পূৰণৰ বাবে ৰাজ্য চৰকাৰে দ্ৰুতগতিত কাম কৰি আছে। চৰকাৰী আঁচনিসমূহ প্ৰত্যেকজন হিতাধিকাৰীৰ কাষ চাপিব পৰাটো নিশ্চিত কৰাৰ বাবে বিকশিত ভাৰত সংকল্প যাত্ৰাও মধ্য প্ৰদেশৰ প্ৰতিটো স্থানলৈ গৈ আছে। নিৰ্বাচনৰ বাবে মধ্য প্ৰদেশত কিছু পলম কৰি এই যাত্ৰা আৰম্ভ হৈছে। কিন্তু উজ্জয়িনীৰ পৰা আৰম্ভ হোৱাৰ কেইদিনমানৰ ভিতৰতে ইয়াৰ সৈতে জড়িত ৬০০ৰো অধিক কাৰ্যসূচী সম্পন্ন হৈছে।
লাখ লাখ লোকে এই যাত্ৰাৰ প্ৰত্যক্ষ সুবিধা লাভ কৰিছে। মধ্য প্ৰদেশৰ সকলো ৰাইজক অনুৰোধ জনালোঁ যে যেতিয়া মোদীৰ গ্যাৰাণ্টীযুক্ত বাহনখন আপোনাৰ স্থানলৈ আহিব, তেতিয়া আপোনালোকে ইয়াৰ সম্পূৰ্ণ সুবিধা লওক, ইয়াৰ সুযোগ লওক, সকলোৱে তাত উপস্থিত হওক। চৰকাৰী আঁচনিৰ সুবিধাৰ পৰা যাতে কোনেও বঞ্চিত নহয় সেয়া আমাৰ প্ৰয়াস।
মোদীৰ গ্যাৰাণ্টীৰ ওপৰত বিশ্বাস কৰি আমাক প্ৰচণ্ড সংখ্যাগৰিষ্ঠতা দিয়াৰ বাবে মধ্যপ্ৰদেশৰ জনসাধাৰণক পুনৰবাৰ কৃতজ্ঞতা জ্ঞাপন কৰিছোঁ। আকৌ এবাৰ আপোনালোক সকলোলৈ মোৰ শুভেচ্ছা জ্ঞাপন কৰিলোঁ। আৰু আজি ৰাজ্য চৰকাৰে মোক দৰিদ্ৰ আৰু শ্ৰমিকৰ সৈতে জড়িত এক কাৰ্যসূচীত অংশগ্ৰহণ কৰাৰ সুযোগ দিলে, এনে মুহূৰ্তই মোৰ জীৱনত সদায় শক্তি প্ৰদান কৰে। আৰু সেইবাবেই ইন্দোৰবাসী, মধ্যপ্ৰদেশ চৰকাৰ আৰু মোৰ শ্ৰমিক ভাই-ভনীসকলৰ প্ৰতি যিসকল আমাৰ সকলোকে আশীৰ্বাদ দিবলৈ ইমান বৃহৎসংখ্যক আহি পৰিছে, তেওঁলোকৰ প্ৰতি কৃতজ্ঞ আৰু যেতিয়া তেওঁলোকৰ ডিঙিত মালাবোৰ দেখিছোঁ, তেতিয়া মই অনুভৱ কৰিছোঁ যে কি যে এক শুভ অনুষ্ঠান আহিল; ইমান দীঘলীয়া অপেক্ষাৰ অন্তত আহিছে। আপোনালোকৰ মুখৰ সুখ আৰু ডিঙিত থকা মালাৰ সুগন্ধিয়ে নিশ্চয় আমাক সমাজৰ বাবে কিবা এটা কৰিবলৈ অনুপ্ৰাণিত কৰিব। মোৰ আপোনালোক সকলোকে বহুত বহুত শুভকামনা।
ধন্যবাদ।