Ministry of Jal Shakti
Extraction of Ground Water
14 DEC 2023 4:21PM by PIB Delhi
Within the country, the Dynamic Ground Water Resources of the country are being periodically assessed jointly by Central Ground Water Board (CGWB) and State Governments. As per the 2023 assessment, the Stage of Ground Water Extraction (SOE), which is a measure of Annual Ground Water Extraction for all uses (irrigation, industrial and domestic uses) over Annual Extractable Ground Water Resource, is 59% for the country as a whole.
As per the latest (6th) Minor Irrigation (MI) Census, the total number of ground water schemes/structures in India is 2,19,32,799 (Dugwell – 82,78,425; Shallow Tubewell –55,85,839; Medium Tubewell–43,18,275 & Deep Tubewell - 37,50,260). The State wise details are given in Annexure.
Water being a State subject, the aspects related to water resources including irrigation activities are studied, planned, funded and executed by the State Governments. Identification of challenges or issues for underground water resource recovery or withdrawal through borewells is primarily the responsibility of the State Government. The Central Government provides technical support and financial assistance through its various centrally sponsored schemes. The Government of India has taken several initiatives to reduce the dependency on ground water, to increase the availability of ground water through both natural and artificial means and conserve and rejuvenate water bodies across the country.
As per ‘The United Nations World Water Development Report 2022 – GROUNDWATER Making the invisible visible’ India is among top ten countries with the highest shares in global groundwater withdrawal in 2017. The report can be seen at https://unesdoc.unesco.org/ark:/48223/pf0000380721/PDF/380721eng.pdf.multi
Some of the important measures taken by the Central Government for rejuvenating ground water in the country can be seen at
https://cdnbbsr.s3waas.gov.in/s3a70dc40477bc2adceef4d2c90f47eb82/uploads/2023/02/2023021742.pdf
Some of them are listed below: -
1. Government of India is implementing Jal Shakti Abhiyan (JSA) in the country in which special emphasis is being given for rainwater harvesting / groundwater recharge. First JSA was launched in 2019 in water stressed blocks of 256 districts which continued during the years 2021 and 2022(across entire country both rural and urban areas) with the primary aim to effectively harvest the monsoon rainfall through creation of artificial recharge structures, watershed management, recharge and reuse structures, intensive afforestation and awareness generation etc. JSA for the year 2023 have been launched by Hon'ble President of India on 04 March 2023 with the theme “Source Sustainability for Drinking Water”.
2. Hon’ble Prime Minister has launched Amrit Sarovar Mission on 24th April 2022. The Mission is aimed at developing and rejuvenating 75 water bodies in each district of the country as a part of celebration of Azadi ka Amrit Mahotsav.
3. Department of Agriculture & Farmers Welfare is implementing Per Drop More Crop (PDMC) component of Pradhan Mantri Krishi Sinchayee Yojana (PMKSY) which is operational from 2015-16 in the Country. The PMKSY-PDMC mainly focuses on water use efficiency at farm level through precision/micro irrigation. Besides promoting precision irrigation (Drip and Sprinkler Irrigation System) & better on-farm water management practices (to optimize the use of available water resources), this component also supports micro level water storage or, water conservation/management activities to supplement Micro Irrigation.
4. Ministry of Jal Shakti (MoJS) has launched Atal Bhujal Yojana, a community led scheme for participatory ground water management focussing on demand side management of ground water. The scheme has been launched in some of the water stressed Gram Panchayats of 7 states, viz. Haryana, Rajasthan, Gujarat, Maharashtra, Karnataka, Madhya Pradesh and Uttar Pradesh. Under this scheme, inter alia, states are incentivized for adopting water efficient agricultural practices like switching over to drips/sprinklers, crop diversification to less water incentive crops, mulching etc.
5. MoJS has also issued advisories to States/UTs to review their free/subsidized electricity policy to farmers, bring suitable water pricing policy and may work further towards crop rotation/diversification/other initiatives to reduce over-dependence on groundwater.
6. MoJS is promoting conjunctive use of surface water and groundwater and to reduce over-dependence on groundwater, surface water based Major and Medium irrigation projects have been taken up in the country under PMKSY-AIBP scheme in collaboration with States/UTs.
7. The Central Ground Water Authority (CGWA) has been constituted under MoJS under section 3(3) of the Environment (Protection) Act, 1986 for the purpose of regulation and control of ground water development and management in the country. Abstraction cum use of Groundwater in the country is regulated by CGWA by way of issuing NOCs as per the provisions of its Guidelines dated 24.09.2020 which have pan India applicability.
8. Bureau of Water Use Efficiency (BWUE) has been set up under MoJS to plan and execute nation-wide program for promotion of efficient use of water in irrigation, domestic water supply, municipal and/or industrial uses in the country.
9. Master Plan for Artificial Recharge to Groundwater- 2020 has been prepared by CGWB in consultation with the States/ UTs which is a macro level plan indicating various structures for the different terrain conditions of the country including estimated cost. Master Plan for Artificial Recharge has been prepared and shared with all the states/UTs for suitable interventions.
As per the information available, out of 19.24 Crore rural households in the country, approximately 13.76 Crore (71.51%) households are reported to have tap water supply in their homes as on 07.12.2023. The remaining 5.48 Crore rural households are planned to be covered within the Mission period.
Following ‘no one is left out’ principle, as on 07.12.2023, more than 2 lakh villages have become ‘Har Ghar Jal’ i.e. villages with 100% households with tap water supply and out of these, as on 07.12.2023, 90,272 villages have been Har Ghar Jal certified by the respective Gram Sabhas.
This information was given by the Minister of State for Jal Shakti, Shri Bishweswar Tudu in a written reply in Lok Sabha today.
ANNEXURE
State Wise Total number of Schemes/structures – Ground Water (as per 6th MI Census)
S. No
States/UTs
Total number of Schemes/structures – Ground Water
Dugwell
Shallow Tubewell
Medium Tubewell
Deep Tubewell
Total
1
Andaman & Nicobar
2429
40
0
0
2469
2
Andhra Pradesh
171301
198162
237713
525593
1132769
3
Arunachal Pradesh
25
18
2
5
50
4
Assam
38
151095
369
674
152176
5
Bihar
15926
183878
455650
35777
691231
6
Chandigarh
0
0
0
30
30
7
Chhattisgarh
31414
27875
156944
117354
333587
8
Delhi
0
733
129
13
875
9
Goa
3932
71
21
7
4031
10
Gujarat
382286
303245
390256
279040
1354827
11
Haryana
1005
20892
49495
148073
219465
12
Himachal Pradesh
431
5255
3600
1405
10691
13
Jammu & Kashmir
4725
4766
318
661
10470
14
Jharkhand
160077
1611
1209
520
163417
15
Karnataka
134603
115123
696702
330824
1277252
16
Kerala
52135
3146
5301
1871
62453
17
Madhya Pradesh
1336682
419460
243781
232720
2232643
18
Maharashtra
2749088
131100
174194
179583
3233965
19
Manipur
0
0
0
0
0
20
Meghalaya
149
803
0
5
957
21
Mizoram
34
4
23
0
61
22
Nagaland
12
10
3
10
35
23
Odisha
265554
42443
46550
61434
415981
24
Puducherry
37
625
1828
1341
3831
25
Punjab
0
181189
418938
573630
1173757
26
Rajasthan
834841
21417
140380
478286
1474924
27
Sikkim
0
0
0
0
0
28
Tamil Nadu
1577198
89026
110660
293934
2070818
29
Telangana
457784
76790
677156
367519
1579249
30
Tripura
4
1009
1468
266
2747
31
Uttarakhand
411
44838
5003
1739
51991
32
Uttar Pradesh
85224
3333679
418316
106883
3944102
33
West Bengal
11080
227536
82266
11063
331945
Total
8278425
5585839
4318275
3750260
21932799

জল শক্তি মন্ত্রালয়
লৈনুংগী ঈশিং লৌথোকপা
14 DEC 2023 4:21PM by PIB Imphal
লৈবাক অসিদা লৈনুংদা লৈরিবা ঈশিংগী ফিবম সেন্ত্রেল গ্রাউন্ত ৱাতর বোর্দ(সি জি দব্লিউ বি) অমসুং রাজ্য সরকারনা পুন্না চাংনাইনা য়েংশিল্লি। ২০২৩দা থিজিনবগী মতুংইন্না, স্তেচ ওফ গ্রাউন্দ ৱাতর এক্সত্রেক্সন(এস ও ই) অসি চহিগী ওইনা লৌউ-শিংউ, উদোগ অমসুং ইমু-মনুংগী শীজিন্ননবা লৈনুংদগী ঈশিং চিংখৎপা অদু ওনবা অমনি অমসুং লৈবাক অসি অপুনবা অমা ওইনা চহিগী লৈনুংদগী ঈশিং চিংখৎপা অসি 59% ওইরি।
তরুকশুবা মাইনর ইরিগেসন(এম আই) সেন্সসকী খ্বাইদগী নৌবা পাউগী মতুংইন্না, ভারত্তা লৈরিবা অপুনবা লৈনুংদগী ঈশিং চিংখৎনবা স্কিমশিং/স্ত্রকচর অসি ২,১৯,৩২,৭৯৯ (দগৱেল-৮২,৭৮,৪২৫; সেল্লো তুবৱেল-৫৫,৮৫,৮৩৯; মেদিয়ম তুবৱেল-৪৩,১৮,২৭৫ অমসুং দিপ তুবৱেল-৩৭,৫০,২৬০) নি। রাজ্যশিংগী অকুপ্পা মরোলশিং এন্নেক্সরদা পীরি।
ঈশিং অসি রাজ্যগী হিরম অমা ওইবনা ঈশিংগা মরী লৈনবা থবকশিং রাজ্য সরকারশিংনা পাংথোক্লি। লৈনুংগী ঈশিংগী ফিবম হান্নগুম লৈহনবা নত্ত্রগা বোরৱেলশিংগী খুৎথাংদা ঈশিং চিংখৎপগী থৌদাং অসি রাজ্য সরকারগীনি। কেন্দ্রনা শেন্থং পুথোকপা তোঙান-তোঙানবা স্কিমশিংগী খুৎথাংদা কেন্দ্র সরকারনা তেক্নিকেলগী মতেং অমসুং শেনগী মতেং পাংলি। লৈনুংগী ঈশিংগী মখা পোনবা হন্থহন্নবা, লৈনুংদা ঈশিং ফংবা হেনগৎহন্নবা অমসুং লৈবাক শীনবা থুংনা ঈশিং লৈবা মফমশিং ঙাক-শেন্নবা ভারত সরকারনা থবক কয়া পায়খৎলি।
‘য়ুনাইতেদ নেসন্স ৱার্ল্দ ৱাতর দিবলপমেন্ত রিপোর্ত ২০২২-গ্রাউন্দৱাতর মেকিং দি ইনভিসিবল’গী মতুংইন্না ২০১৭দা মালেমগী ওইনা লৈনুংদগী ঈশিং খ্বাইদগী য়াম্না চিংথোকপা মকোক থোংবা লৈবাক ১০গী মনুংদা ভারত য়াওরি। রিপোর্ত অসি https://unesdoc.unesco.org/ark:/48223/pf0000380721/PDF/380721eng.pdf.multi
য়েংবা য়াগনি।
লৈবাক অসিদা লৈনুংগী ঈশিং হান্নগুম লৈহন্নবা কেন্দ্র সরকারনা পায়খৎলিবা মরুওইবা থবক খর মফম অসিদা য়েংবা য়াগনি https://cdnbbsr.s3waas.gov.in/s3a70dc40477bc2adceef4d2c90f47eb82/uploads/2023/02/2023021742.pdf
মখোয় খর মখাদা পীরি :-
1. নোংগী ঈশিং/লৈনুংগী ঈশিং হেনগৎহনবদা মীৎয়েং থমদুনা লৈবাক অসিদা ভারত সরকারনা জল শক্তি অভিয়ান পায়খৎলি। ঈশিং ৱাবা জিলা 256 গী ব্লোকশিংদা 2019 দা অহানবা জল শক্তি অভিয়ান হৌদোকখি অমসুং মসিগী মরুওইবা পান্দমদি খুৎশেমগী ওইবা ঈশিং লৌশিন্নবা স্ত্রকচরশিং শেমদুনা, ৱাতরসেদ মেনেজমেন্ত অমসুং রিচার্জ অমসুং অমুক হন্না ঈশিং শীজিন্নবা য়াবা স্ত্রকচরশিং শেমগৎতুনা নোংজু থা মনুংদা ঈশিং মপুংফানা লৌশিনহৌবনি। “থক্নবা ঈশিং ফংফম” হায়বা থিমগা লোয়ননা মার্চ 4, 2023দা ভারতকী রাস্ত্রপতিনা 2023 গী জল শক্তি মিসন হৌদোকখি।
2. প্রধান মন্ত্রীনা এপ্রিল 24 ,2022 দা অমৃত সরোভর মিসন হৌদোকখি। মিসন অসিগী পান্দমদি লৈবাক অসিগী জিলা খুদিংমক্তা ঈশিং লৈবা মফম 75 শেমগৎপা অমসুং হিঙ্গৎহনবনি।
3. লৈবাক অসিদা 2015-16 দগী এগ্রিকলচর অমসুং ফার্মরস ৱেলিফিয়ার দিপার্তমেন্তনা প্রধান মন্ত্রী কৃষি সিঞ্চায়ী য়োজনাগী পর দ্রোপ মোর ক্রোপ কম্পোনেন্ত পায়খৎলি। মাইক্রো ইরিগেসনগী খুৎথাংদা ঈশিং লীক্নবা শীজিন্ননবা য়োজনা অসিনা পান্দম থম্লি।
4. লৈনুংগী ঈশিং শীজিন্নবগী থবকশিংগী মীয়াম্না লুচিংবা স্কিম অমা অতল ভুজাল য়োজনা, জল শক্তি মিনিস্ত্রিনা হৌদোক্লে। রাজ্য 7 হায়বদি হরিয়ানা, রাজস্থান, গুজরাত, মহারাস্ত্রা, কর্নাতকা, মধ্য প্রদেস অমসুং উত্তর প্রদেসগী ঈশিং ৱাবা গ্রাম পঞ্চায়তশিংদা স্কিম অসি হৌদোক্লে।
5. লৈনুংগী ঈশিংগী মখা পোনবা হন্থহন্নবা রাজ্যশিংনা মখোয়গী লৌমীশিংদা লেম্না/সবসিদি ওইনা মৈ পীবগী থৌশিল হন্না য়েংশিন্নবা, চুনবা ঈশিংগী থৌশিল শেম্নবা অমসুং মহৈ-মরোং ওন-ওন্দুনা থানবা মিনিস্ত্রিনা পাউতাকশিং পীখ্রে।
6. লৈনুংগী ঈশিং শীজিন্নবা হন্থহন্নবা রাজ্যশিং/য়ু.তিশিংগা খুৎশম্নদুনা জল শক্তি মিনিস্ত্রিনা পি.এম.কে.এস.ৱাই-এ.আই.বি.পিগী মখাদা লৈমাইগী ঈশিংদা য়ুম্ফম ওইবা অচৌবা অমসুং য়াইমরপ ওইবা ইরিগেসন প্রোজেক কয়া পায়খৎলে।
7. লৈবাক অসিদা লৈনুংগী ঈশিং শীজিন্নবগী থবক্কী চৎন-কাংলোন শেম্নবা জল শক্তি মিনিস্ত্রিগী ইনভাইরোনমেন্ত (প্রোতেক্সন) এক্ত, 1986 গী সেক্সন3(3)গী মখাদা সেন্ত্রেল গ্রাউন্ত ৱাতর ওথোরিতি শেম্লে।
8. লৈবাক অসিদা লৌউ-শিংউ, ইমুং-মনুং, থক্নবা ঈশিং পীবা, মিউনিসিপাল অমসুং উদোগকী লমদা ঈশিং ফজনা শীজিন্নবা পুক্নিং থৌগৎনবা জল শক্তি মিনিস্ত্রিনা বিউরো ওফ ৱার য়ুজ ইফিসিয়েন্সি(বি দব্লিউ য়ু ই) লিংখৎলে।
9. রাজ্যশিং/য়ু.তিশিংগা খন্নরগা সেন্ত্রেল গ্রাউন্ত ৱাতর বোর্দ(সি জি দব্লিউ বি)মা খুৎশম্না লৈনুংগী ঈশিং অমুক হাপচিন্নবা মাস্তর প্লান শেম্লে।
07.12.2023 ফাওবদা লৈবাক অসিগী খুঙ্গংগী য়ুমথোং করোর 19.24 গী মনুংদা চাউরাক্না য়ুমথোং করোর 13.76 (71.51%) মখোয়গী য়ুমশিংদা তোতি ঈশিং ফংলে। মিসনগী মতম মনুংদা লেমহৌরিবা খুঙ্গংগী য়ুম করোর 5.48 ঈশিং পীনবা পান্দম থম্লি।
‘কনা অমতা চিৎথহৌদবা’ হায়বা পান্দমদা 07.12.2023 ফাওবদা খুঙ্গং লাখ 2 হেন্না ‘হর ঘর জল’ ওইরে হায়বদি য়ুমথোং 100% তোতি ঈশিং ফংলে, 07.12.2023 ফাওবা মখোয়গী গ্রাম সভাশিংনা খুঙ্গং 90,272 হর ঘর জল সর্তিফাই পীরে।
ৱাফম অসি ঙসি লোক সভাদা অইবা ওইনা পীবা পাউখুম অমদা জল শক্তিগী রাজ্য মন্ত্রী শ্রী বিশ্বেশ্বর তুদুনা ফোঙদোকখিবনি।
এন্নেক্সর
লৈনুংগী ঈশিংগী স্কিমশিং/স্ত্রকচরশিংগী রাজ্যশিংগী অপুনবা মশিং (তরুকশুবা এম.আই সেন্সসকী মতুংইন্না)
সেরিএল নম্বর
রাজ্যশিং/য়ু.তিশিং
লৈনুংগী ঈশিংগী স্কিমশিং/স্ত্রকচরশিংগী অপুনবা মশিং
দগৱেল
অথেনবা তুবৱেল
ময়াই ওইবা তুবৱেল
অরুবা তুবৱেল
অপুনবা
1
অন্দমান অমসুং নিকোবর ইথৎশিং
2429
40
0
0
2469
2
অন্ধ্র প্রদেস
171301
198162
237713
525593
1132769
3
অরুনাচল প্রদেস
25
18
2
5
50
4
অসাম
38
151095
369
674
152176
5
বিহার
15926
183878
455650
35777
691231
6
চান্দিগর
0
0
0
30
30
7
ছতিসগর
31414
27875
156944
117354
333587
8
দিল্লি
0
733
129
13
875
9
গৱা
3932
71
21
7
4031
10
গুজরাত
382286
303245
390256
279040
1354827
11
হরিয়ানা
1005
20892
49495
148073
219465
12
হিমাচল প্রদেস
431
5255
3600
1405
10691
13
জম্মু অমসুং কাস্মির
4725
4766
318
661
10470
14
ঝারখন্দ
160077
1611
1209
520
163417
15
কর্নাতকা
134603
115123
696702
330824
1277252
16
কেরলা
52135
3146
5301
1871
62453
17
মধ্য প্রদেস
1336682
419460
243781
232720
2232643
18
মহারাস্ত্রা
2749088
131100
174194
179583
3233965
19
মনিপুর
0
0
0
0
0
20
মেঘালয়
149
803
0
5
957
21
মিজোরম
34
4
23
0
61
22
নাগালেন্দ
12
10
3
10
35
23
ওরিসা
265554
42443
46550
61434
415981
24
পুদুচেরি
37
625
1828
1341
3831
25
পঞ্জাব
0
181189
418938
573630
1173757
26
রাজস্থান
834841
21417
140380
478286
1474924
27
সিক্কিম
0
0
0
0
0
28
তামিল নাদু
1577198
89026
110660
293934
2070818
29
তেলঙ্গানা
457784
76790
677156
367519
1579249
30
ত্রিপুরা
4
1009
1468
266
2747
31
উত্তর প্রদেস
411
44838
5003
1739
51991
32
উত্তরখন্দ
85224
3333679
418316
106883
3944102
33
নোংচুপ বেঙ্গল
11080
227536
82266
11063
331945
অপুনবা
8278425
5585839
4318275
3750260
21932799