Ministry of Development of North-East Region
Projects under PM-DevINE Scheme
07 DEC 2023 5:01PM by PIB Delhi
Prime Minister’s Development Initiative for North East Region (PM-DevINE) was announced in the Union Budget 2022-23 as a new Central Sector scheme with 100% Central funding and the scheme was approved by the Union Cabinet on 12th October, 2022, with a total scheme outlay of Rs.6,600 crore for the 4 years period from 2022-23 to 2025-26 (remaining years of the 15th Finance Commission period).
The PM-DevINE scheme aims at rapid and holistic development of NER by funding infrastructure and social development projects based on felt needs of the States. The objectives of PM-DevINE scheme are to: (i) fund infrastructure convergently, in the spirit of PM GatiShakti; (ii) support social development projects based on felt needs of the NER; (iii) enable livelihood activities for youth and women; and (iv) fill the development gaps in various sectors.
The projects sanctioned under the scheme are targeted to be completed by 2025-26.
This information was given by the Union Minister of Development of North Eastern Region Shri G Kishan Reddy in a written reply to a question in Rajya Sabha today.

উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চল উন্নয়ন মন্ত্ৰালয়
পিএম-ডেভএনই আঁচনিৰ অধীনত প্ৰকল্পসমূহ
07 DEC 2023 5:01PM by PIB Guwahati
২০২২-২৩ বৰ্ষৰ কেন্দ্ৰীয় বাজেটত ১০০% কেন্দ্ৰীয় পুঁজিৰ সৈতে এক নতুন কেন্দ্ৰীয় খণ্ডৰ আঁচনি হিচাপে উত্তৰ-পূব অঞ্চলৰ বাবে প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ উন্নয়ন মূলক উদ্যোগ (পিএম-ডেভএনই) ঘোষণা কৰা হৈছিল আৰু ১২ অক্টোবৰত কেন্দ্ৰীয় কেবিনেটে এই আঁচনিখন অনুমোদন জনাইছিল, ২০২২, ২০২২-২৩ ৰ পৰা ২০২৫-২৬ লৈ ৪ বছৰৰ বাবে মুঠ ৬,৬০০ কোটি টকাৰ আঁচনি ব্যয়ৰ সৈতে (১৫ সংখ্যক বিত্ত আয়োগৰ ম্যাদৰ বাকী বছৰ)।
প্ৰধানমন্ত্ৰী-ডেভএনই আঁচনিৰ লক্ষ্য হৈছে ৰাজ্যসমূহে অনুভৱ কৰা প্ৰয়োজনীয়তাৰ ওপৰত আধাৰিত কৰি আন্তঃগাঁথনি আৰু সামাজিক উন্নয়ন প্ৰকল্পৰ বাবে পুঁজি যোগান ধৰাৰ দ্বাৰা এনইআৰৰ দ্ৰুত আৰু সামগ্ৰিক বিকাশ। প্ৰধানমন্ত্ৰী-ডেভএনই আঁচনিৰ উদ্দেশ্য হৈছে: (i) প্ৰধানমন্ত্ৰী গতিশক্তিৰ ভাৱনাৰে আন্তঃগাঁথনিৰ বাবে একত্ৰিত ভাৱে পুঁজি যোগান ধৰা; (ii) এন.ই.আৰ.-ৰ অনুভৱ কৰা প্ৰয়োজনীয়তাৰ ওপৰত আধাৰিত কৰি সামাজিক উন্নয়ন প্ৰকল্পবোৰসমৰ্থন কৰে; (iii) যুৱ আৰু মহিলাসকলৰ বাবে জীৱিকাৰ কাৰ্যকলাপ সক্ষম কৰা; আৰু (iv) বিভিন্ন ক্ষেত্ৰত উন্নয়নৰ ব্যৱধান পূৰণ কৰে।
আঁচনিখনৰ অধীনত অনুমোদিত প্ৰকল্পসমূহ ২০২৫-২৬ চনৰ ভিতৰত সম্পূৰ্ণ কৰাৰ লক্ষ্য ৰখা হৈছে।
আজি ৰাজ্যসভাত এক লিখিত প্ৰশ্নৰ উত্তৰত কেন্দ্ৰীয় উত্তৰ-পূব অঞ্চল উন্নয়ন মন্ত্ৰী শ্ৰী জি কিষাণ ৰেড্ডীয়ে এই তথ্য প্ৰদান কৰে।