Ministry of Science & Technology
India poised to be among top 5 Global Bio-manufacturing Hubs by 2025, says Dr Jitendra Singh
India’s Bioeconomy witnessed double digit growth rate year-on-year in the last 9 years under the leadership of Prime Minister Shri Narendra Modi: Dr Jitendra Singh
“Biotechnology is the technology of tomorrow as IT has already reaching its saturation point": Dr Jitendra Singh
Union S&T Minister launches website of Global Bio-India – 2023, a mega International congregation on Biotechnology, to be held at Pragati Maidan next month
04 NOV 2023 3:10PM by PIB Delhi
Union Minister Dr Jitendra Singh has said that India is poised to be among top 5 Global Bio-manufacturing Hubs by 2025.
The Science & Technology Minister said, Biotechnology has the potential to become an important instrument of global trade and bio-economy contributing to India's overall economy.
The Minister of State (Independent Charge) Science & Technology, MoS PMO, Personnel, Public Grievances, Pensions, Atomic Energy and Space, said this while launching the website of "Global Bio-India – 2023", a mega International congregation on Biotechnology, to be held at Pragati Maidan from 4-6 December, 2023.
MGHD.JPG)
Dr Jitendra Singh said that our Bioeconomy witnessed double digit growth rate year-on-year in the last 9 years under the leadership of Prime Minister Shri Narendra Modi. India is now being rated among top 12 biotechnology destinations in the world, he said.
“In 2014, India’s bioeconomy stood at just about $10 Billion, today it is $80 Billion. In just 8/9 years it has gone (up) 8 times and we look forward to having $300 Billion by 2030,” he said.
Dr Jitendra Singh said, Bioeconomy is going to be a hugely lucrative source of livelihood in the times to come.
“Biotechnology sector in India has evolved over the last three decades and has made significant contributions to various sectors including Health, Medicine, Agriculture, Industry and Bio-Informatics,” he said.
Dr Jitendra Singh said, Biotech StartUps are crucial to India’s future economy.
“Biotech Startups have grown 100 times in the last 8 years from 52 odd startups in 2014 to 6,300 plus presently. Every day 3 Biotech Start-Ups are getting incorporated in India with aspirations to provide viable technological solutions,” he said.
05RB.JPG)
Dr Jitendra Singh said, Biotechnology is the technology of tomorrow as IT has already reached its saturation point.
“India has a huge wealth of bioresources, an unsaturated resource waiting to be harnessed and an advantage in Biotechnology especially due to the vast biodiversity and the unique bioresources in the Himalayas. Then there is the 7,500 kms long coastline and last year we launched the Samudrayaan which is going to dig the biodiversity beneath the seas,” he said.
Dr Jitendra Singh said, Biotechnology Startups is a different genre combining new research of Biology and Manufacturing, viz processing of living systems such as micro-organisms, self-cultures etc.
“Biotechnology provides you with a milieu, an environment which will be Clean, Greener and more compatible with your well-being, then your stake gets linked. And as time passes by, it also generates lucrative sources of livelihood, also the alternatives to the petrochemicals-based manufacturing, like bio-based products like food additives, bioengineering ties, animal feed products,” he said.
Dr Jitendra Singh said, today there are over 3,000 Agritech Startups and are very successful in areas like Aroma Mission and Lavender cultivation.
“About 4,000 people are engaged with Lavender cultivation and earning lakhs of rupees, quite a few of them do not have high qualifications, but are very innovative,” he said.
Dr Jitendra Singh said, Department of Biotechnology has been supporting R&D innovations in Advanced Biofuels and ‘Waste to Energy’ technologies.
“In the future, garbage will be reduced to Zero. Everything will be recycled,” he said, citing the recycling technology developed by the Dehra Dun based Indian Institute of Petroleum (CSIR-IIP) by designing a van that collects waste cooking oil and converts it into biofuel.
R2HU.JPG)
Dr Jitendra Singh said, Biotechnology has emerged as a trending career option among the youth.
“Tools like Synthetic Technology, Genome Editing, Microbial Bioresources and Metabolic Engineering are now talked about more often,” he said.
Citing Prime Minister Shri Narendra Modi’s Vision of Atmanirbhar Bharat, Dr Jitendra Singh said, India’s vaccine strategy, Mission Suraksha, brought together pharma, industry and academia in a partnership with an eye on meeting the current as well as possible future challenges.
Dr Jitendra Singh said that the twin success stories of Chandrayaan-3 and DNA vaccine have placed India’s scientific fraternity at a global level, where even the developed countries are taking cues from us.
“Previously India was hardly known for any Preventive Healthcare but today India is recognised as the vaccination hub of the world,” he said.
Dr Jitendra Singh said, PM Modi has created the milieu for entrepreneurship and a thriving industry.
“We had everything, but we were possibly waiting for an enabling milieu to happen. And that enabling milieu had to come from the level of the policy makers, from the level of the political leadership and that happened after Prime Minister Modi came in,” he said.
Dr Jitendra Singh said, PM Modi has stressed that the age of working in silos is over and that we have to work together with the private sector to unlock the vast potential of our unexploited resources. The Anusandhan National Research Foundation (NRF), envisaged by PM Modi, will spur R&D and position India as a global R&D leader in next 5 years.
“We have to fulfil global benchmarks, global strategies and global outlook,” he said.
Dr Jitendra Singh said NRF will have huge non-government resources, almost 70% of the NRF budget of Rs.50,000 crore over five years, is envisaged to come from non-governmental sources.
“Anusandhan NRF will combine scientific and technological innovation and the wisdom of Humanities and Social Sciences,” he said.
Dr Jitendra Singh said there will be Industry linkages right from the beginning, creating an optimum ecosystem for innovation.
“It will be a collective effort from all the stakeholders including Central/ State Government, Academia, Industry, Startups, Investors, Philanthropic organizations,” he said.
Dr Jitendra Singh called for wider synergy among all streams of professions for achieving the "Amrit Kaal" goals over the next 25 years. He said the dictum is: “The whole of Science, plus the whole of Government, plus the whole of the Nation.”
68NG.JPG)
In his address, Secretary, Department of Biotechnology (DBT), Dr Rajesh Gokhale said, the DBT and its PSU, Biotechnology Industry Research Assistance Council (BIRAC), are supporting the manufacture of biologicals and fostering and nurturing the startup innovation ecosystem.

সাইন্স অমসুং তেক্নোলোজী মন্ত্রালয়
ভারতনা ২০২৫ ফাওবদা মালেমগী মকোক থংবা বাইও-মেনুফেকচরিং হব ৫গী মনুং চল্লগনি হায়না দোক্তর জিতেন্দ্র সিংহনা হায়খ্রে
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীগী লুচিং মখাদা হৌখিবা চহি ৯ সিদা ভারতগী বাইওইকনমীদা চহি চহিগী ওইনা দবল দিজিৎ গ্রোথ লাক্লি
“IT না মাগী সেচুরেসন পোইন্ত হান্নন য়ৌরকপগা লোয়ননা বাইওতেক্নোলোজীগী হয়েংগী তেক্নোলোজী ওইরি”: দোক্তর জিতেন্দ্র সিংহ
কেন্দ্রগী S&T মন্ত্রীনা মথঙ থাদা প্রগতী মৈদান্দা পাঙথোক্কদবা মেগা ইন্তরনেস্নেল কংগ্রিগেসন ওন বাইওতেক্নোলোজী অমা ওইরিবা গ্লোবেল বাইও-ইন্দিয়া – ২০২৩গী ৱেবসাইত হাংদোকখ্রে
04 NOV 2023 3:10PM by PIB Imphal
কেন্দ্র মন্ত্রী দোক্তর জিতেন্দ্র সিংহনা ২০২৫ ফাওবদা ভারত অসি মালেমগী মকোক থংবা বাইও-মেনুফেকচরিং হব ৫গী মনুংদা চল্লগনি হায়খ্রে।
বাইওতেক্নোলোজীদা মালেমগী লল্লোন ইতিক্কী মরুওইবা মচাক অমা ওইরক্নবা মতিং লৈ অমদি বাইও-ইকনমীনা ভারতকী মপুং ওইবা শেন্মিৎলোন্দা থৌদাং য়ারি হায়না সাইন্ত অমসুং তেক্নোলোজী মন্ত্রীনা হায়খ্রে।
ৱাফম অসি সাইন্স অমসুং তেক্নোলোজীগী রাজ্য মন্ত্রী (ইন্দিপেন্দেন্ত চার্জ), MoS PMO, পর্সোনেল, পব্লিক গ্রীভান্সেস, পেন্সন্স, এতোমিক ইনর্জী অমদি স্পেসকী রাজ্য মন্ত্রীনা, দিসেম্বর ৪-৬, ২০২৩ ফাওবদা প্রগতি মৈদান্দা পাঙথোক্কদবা মেগা ইন্তরনেস্নেল কংগ্রিগেসন ওন বাইওতেক্নোলোজী অমা ওইরিবা “গ্লোবেল বাইও-ইন্দিয়া – ২০২৩”গী ৱেবসাইত হাংদোকপদা ফোঙদোকখিবনি‍।
MGHD.JPG)
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীগী লুচিং মখাদা হৌখিবা চহি ৮ অসিদা ঐখোয়গী বাইওইকনমীনা চহি চহিগী ওইনা দবল দিজিৎ গ্রোথ লাকপা উরি হায়না দোক্তা জিতেন্দ্র সিংহনা হায়খি‍। ভারত অসি হৌজিক মালেমগী ওইনা মকোক থংবা বাইওতেক্নোলোজী দেন্তিনেসন ১২গী মনুংদা চল্লিবনি হায়না মহাক্না হায়খি‍।
“ইং ২০১৪দা, ভারতকী বাইওইকনমী অসি দোলর বিলিয়ন ১০ রোমতমক ওইরম্মি, ঙসিদি মসি দোলর বিলিয়ন ৮০ য়ৌরে‍। শুপ্নগী চহি ৮/৯দা মসি শরুক ৮ ফাওবগী চাংদা কাখৎলকখি অমদি ঐখোয়না ২০৩০ ফাওবদা দোলর বিলিয়ন ৩০০ য়ৌনবা মীৎয়েঙ থম্লি,” হায়না মহাক্না হায়খি‍।
লাক্কদৌরিবা মতমদা বাইওইকনমী অসিনা পুন্সি হিংনবগী য়াম্না চাউবা হৌরকফম অমা ওইরক্কদৌরিবনি হায়না দোক্তর জিতেন্দ্র সিংহনা হায়খি‍।
“ভারত্তা বাইওতেক্নোলোজী সেক্তর অসি হৌখিবা দেকেদ অহুমসিদা অওনবা লাক্লি অমদি হকশেল, হিদাক লাংথক, লৌউ-শিংউ, ইন্দস্ত্রী অমদি বাইও-ইনফোর্মেতিক্স য়াওনা তোঙান তোঙানবা সেক্তরশিংদা মশক থোকপা থৌদাং য়ারি,” হায়না মহাক্না হায়খি‍।
বাইওতেক স্তার্তঅপশিং অসি ভারতকী তুংগী শেন্মিৎলোন্দা য়াম্না মরুওই হায়না দোক্তর জিতেন্দ্র সিংহনা হায়খি‍।
“২০১৪দা স্তার্তঅপ ৫২খক লৈরম্বদগী হৌজিক ৬৩০০ হেন্না লৈদুনা হৌখিবা চহি ৮সিদা বাইওতেক স্তার্তঅপগী মশিং শরুক ১০০ হেন্না হেনগৎলক্লি‍। নুমিৎ খুদিংগী বাইওতেক স্তার্ত-অপ ৩ চৎনবা য়াবা তেক্নোলোজিকেল সোলুসন পীননবগী পান্দমদা ভারত্তা ইনকোর্পোরেত তৌরি,” হায়না মহাক্না হায়খি‍।
05RB.JPG)
IT না হান্ননা মাগী সেচুরেসন পোইন্ত য়ৌরকপগা লোয়ননা বাইওতেক্নোলোজীনা হয়েংগী তেক্নোলোজী ওইরক্লি হায়না দোক্তর জিতেন্দ্র সিংহনা হায়খি‍।
“ভারত অসি বাইওরিসোর্সশিংগী অচৌবা তুংনফম অমা ওইরি, য়ৌশিনবা ঙমদ্রিবা রিসোর্সশিং লোকশিন্নবা ঙাইদুনা লৈরি অমদি পাক চাউবা বাইদাইভর্সিতী অমদি হিমালয়াগী তোপ তোপ্পা বাইওরিসোর্সশিংনা মরম ওইরগা বাইওতেক্নোলোজীদা খুদোংচাবা অমা পীরি। অদুগা ঐখোয়গী কিলোমিতর ৭,৫০০ শাংবা সমুদ্র খোঙবান পরিং লৈরি অমদি মমাঙ চহিদা ঐখোয়না সমুদ্রগী ঈরোন্নুংদা বাইওদাইভর্সিতী থিজিন্নবা সমুদ্রয়ান হৌদোকখি,” হায়না মহাক্না হায়খি‍।
বাইওতেক্নোলোজী স্তার্তঅপশিং অসি মাইক্রো-ওর্গানিজমশিংগী অহিংবা সিস্তেম প্রোসেস তৌবা, সেল্ফ কলচর তৌবনচিংবগী খুত্থাঙদা বাইওলোজী অমদি মেনুফেকচরিংগী অনৌবা থিজিন হুমজিনবশিং পুনশিনবা তোঙানবা মওং অমনি হায়না দোক্তর জিতেন্দ্র সিংহনা হায়খি‍।
“”বাইওতেক্নোলোজীনা অদোমদা তরু তরুবা, অশঙ অমান্না থনবা অমদি অদোমগী মশা মউ ফবগা চুনবা, অদোমগী স্তেকশিং মরি শম্নহনবা অকোয়বগী ফীভম অমা পীগনি‍। মতম অসুম হৌখিদুনা, মসিনা পুন্সি হিংনবগী অফবা পাম্বৈশিং পুথোরক্কনি, ফুদ এদিতিব, বাইওইঞ্জিনিয়রিং তাইস, শাগী মচিঞ্জাকনচিংবা বাইও-বেজ চীঞ্জাক্নচিংবা পেত্রোকেমিকেল-বেজ মেনুফেকচরিংগী মহুৎ শিনবা য়াবা পাম্বৈসু ফংহনগনি,” হায়না মহাক্না হায়খি‍।
ঙসি লমদমসিদা এগ্রিতেক স্তার্তঅপ ৩,০০০ হেন্না লৈ অমদি এরোমা মিসন অমদি লেবেন্দর থাবনচিংবা হীরমশিংদা য়াম্না চাউনা মায় পাক্লি হায়না দোক্তর জিতেন্দ্র সিংহনা হায়খি‍।
“মীওই ৪,০০০ রোম লেবেন্দর থাবগী থবক তৌরি অমদি লুপা লাখ কয়া তাল্লি, মখোয়গী মরক্তা খরদি অৱাংবা থাক্কী মহৈ মশিং তম্লুবা নত্তে, অদুবু অনৌবা ৱাখল্লোন্দি য়াম্না লৈবশিংনি,” হায়না মহাক্না ফোঙদোকখি‍।
দিপার্তমেন্ত ওফ বাইওতেক্নোলোজীনা এদভান্স বাইওফ্যুল অমদি ‘ৱেস্ত তু ইনর্জী’ তেক্নোলোজীশিংদা R&D ইনোভেসনগী ঙাক্লৌ পীরি হায়না দোক্তর জিতেন্দ্র সিংহনা হায়খি‍।
চানবা থাউ অরেমবশিং খোমগত্তুনা বাইওফ্যুলদা ওন্থোক্নবা ভেন অমা দিজাইন তৌদুনা দেহরাদুনদা লৈবা ইন্দিয়ন ইন্সতিত্যুৎ ওফ পেত্রোলিয়ম CSIR-IIP) না শেমগৎপা রিসাইক্লিং তেক্নোলোজীগী মরমদা পল্লদুনা, “তুংদা, ফত্ত হৌদি অমত্তা তাদুনা লৈরক্লরোই‍। পুম্নমক রিসাইকল তৌরক্লগনি,” হায়না মহাক্না হায়খি‍।
R2HU.JPG)
বাইওতেক্নোলোজী অসি নহাশিংগী মরক্তা পাম্নরক্লিবা করিয়র ওপসন অমা ওইরক্লি হায়না দোক্তর জিতেন্দ্র সিংহনা হায়খি‍।
“সিন্থেতিক তেক্নোলোজী, জিনোম ইদিতিং, মাইক্রোবিএল বাইওরিসোর্স অমদি মেতাবোলিক ইঞ্জিনিয়রিংনচিংবা খুৎলায়শিংগী মরমদা হৌজিক্তি তোয়না ঙাংনরে,” হায়না মহাক্না হায়খি‍।
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীগী আত্মনিরভর ভারতকী মঙলানগী মরমদা পল্লদুনা, দোক্তর জিতেন্দ্র সিংহনা, ভারতকী ভেক্সিন স্ত্রেতেজী, মিসন সুরক্সানা ফার্মা, ইন্দস্ত্রী অমদি একাদমিয়াবু হৌজিক্কী লোয়ননা তুংদা লাকপা য়াবা শিংনবশিং থেংননবগী মীৎয়েঙদা খোঙবু ওইনা পুনশিল্লক্লি হায়খি‍।
দোক্তর জিতেন্দ্র সিংহনা চন্দ্রয়ান-৩ অমদি DNA ভেক্সিন অনিগী মায় পাকপগী ৱারীনা ভারতকী সাইন্তিফিক ফ্রেতর্নিতীবু মালেমগী থাক্তা থাঙ্গত্তুনা, চাওখৎলবা লৈবাকশিংনা ফাওবা ঐখোয়গী য়াকা য়েংলি হায়খি‍।
“মমাঙদা, ভারতপু প্রিভেন্তিব হেল্থকেয়রগী মরমদা পাক্না খঙনরমদে অদুবু ঙসিদি ভারতপু মালেমগী ভেক্সিনেসন হব অমা ওইনা শকখঙলক্লি,” হায়না মহাক্না হায়খি‍।
PM মোদীনা ওন্ত্রপ্রিন্যুরসিপ অমদি ইচঙ থৌবা ইন্দস্ত্রীগী ফীভম অমা শেম্লে হায়না দোক্তর জিতেন্দ্র সিংহনা হায়খি‍।
“ঐখোয়দা পুম্নমক লৈরমখি, অদুবু ঐখোয়না মদুবু শৌগৎপিগদবা ফীভম অমা লাকপা ঙাইদুনা লৈরমখি। অদুগা হায়রিবা শৌগৎপিগদবা ফীভম অদু খুজিল থৌরাং য়াৎপগী থাক্তগী লাক্কদবনি, রাজনিতীগী লুচিংবশিংগী থাক্তগী লাক্কদবনি অমদি প্রধান মন্ত্রী মোদী লাক্লবা মতুংদা ফীভমদু লাকখি,” হায়না মহাক্না হায়খি‍।
দোক্তর জিতেন্দ্র সিংহনা, কাখল কাখল খায়দোক্তুনা থবক তৌবগী মতমদু লোইখ্রে অমদি ঐখোয়গী য়ৌশিনবা ঙমদ্রিবা মচাকশিংগী পাক চাউরবা মতিং হাংদোক্নবগীদমক প্রাইভেস সেক্তরগা পুন্না থবক তৌমিন্নবা তাই হায়বা প্রধান মন্ত্রী মোদীগী ৱাফম থমখি‍। প্রধান মন্ত্রী মোদীনা শেমগৎখিবা অনুসন্ধান নেস্নেল রীছর্চ ফাউন্দেসন (NRF) অসিনা R&D হেনগৎহনগনি অমদি ভারতপু লাক্কদৌরিবা চহি ৫সিদা মালেমগী R&D লুচিংবগী থাক্তা পুখৎলক্কনি হায়না মহাক্না মখা তাখি‍।
“ঐখোয়না মালেমগী বেঞ্চমার্ক, মালেমগী লাল্লোং অমদি মালেমগী মীৎয়েঙ মপুং ফাহনবা তাই,” হায়না মহাক্না হায়খি‍।
দোক্তর জিতেন্দ্র সিংহনা, NRF তা লৈঙাক্কী নত্তবা রিসোর্স চাউনা লৈগনি, চহি মঙাগী লুপা করোর ৫০,০০০গী NRF কী বজেৎকী অয়াম্বা শরুক্তি লৈঙাক্কী নত্তবা সোর্সশিংদগী লাক্নবা মীৎয়েঙ থম্লি হায়খি‍।
“অনুসন্ধান NRF না সাইন্তিফিক অমদি তেক্নোলোজিকেল ইনোভেসন অমসুং মীওইবা খুন্নাইগী ৱাখল লৌশিং অমদি সোসিএল সাইন্স পুনশিনগনি,” হায়না মহাক্না হায়খি‍।
দোক্তর জিতেন্দ্র সিংহনা, হেক হৌরকপদগী ইন্দস্ত্রীগা মরী থমদুনা ইনোভেসনগী অফবা ইকোসিস্তেম অমা শেমগৎকনি হায়খি‍।
“মসি কেন্দ্র/স্তেত লৈঙাকো একাদমিয়া, ইন্দস্ত্রী, স্তার্তঅপশিং, ইনভেস্তরশিং, ফিলান্থ্রোপিক লূপশিং য়াওনা স্তেকহোল্দর পুম্নমক্না পুন্না হোৎনমিন্নগদবনি,” হায়না মহাক্না হায়খি‍।
দোক্তর জিতেন্দ্র সিংহনা মথঙগী চহি ২৫ সিদা “অমৃৎ কাল”গী পান্দমশিং ফংনবগীদমক শিনফম মখল পুম্নমক্কী মরক্তা হেন্না পাক চাউনা পুন্না চৎমিন্ননবা ৱাফম থমখি‍। থম্লিবা পান্দমদি: “সাইন্স পুম্বা, লোয়ননা লৈঙাক পুম্বা, লৈবাক পুম্বা” হায়বসিনি হায়না মহাক্না হায়খি‍।
68NG.JPG)
মহাক্কী ৱারোলদা, দিপার্তমেন্ত ওফ বাইওতেক্নোলোজীগী (DBT) সেক্রেতরী, দোক্তর রাজেস গোখলেনা, DBT অমদি মাগী PSU, বাইওতেক্নোলোজী ইন্দস্ত্রী রীছর্চ এসিস্তেন্স কাউন্সিল (BIRAC)না বাইওলোজিকেলশিং পুথোকপদা মতেং পাংলি অমদি স্তার্তঅপ ইনোভেসন ইকোসিস্তেমবু য়োকখৎলি অমদি মখোঙ শোম্লি হায়খি‍।