Ministry of Development of North-East Region
MINISTRY OF DEVELOPMENT OF NORTH EASTERN REGION SUCCESSFULLY CONCLUDES SPECIAL CAMPAIGN 3.0
Revenue of ₹ 16 lakh generated by disposal of Scrap
6 officials sites and many local sites including Brahmaputra river bed, streams, schools cleaned
203 e-files and 206 physical files, 4-MP references, 1-Parliament Assurance, 2-State Government references and 3-PMO references were disposed under SCPDM 3.0
1000 sq feet of space freed while disposing of scrap during the campaign
01 NOV 2023 5:56PM by PIB Delhi
In response to the inspiring call by Hon’ble Prime Minister Shri Narendra Modi Ji for #SwachhBharat, Team Ministry of Development of North Eastern Region (MDoNER) and its various institutions wholeheartedly embraced the Swachh Bharat initiative.
In this direction MDoNER is pleased to announce the successful culmination Special Campaign for Disposal of Pending References 3.0 which inter- alia included disposal of scrap, record management & clearance of pendency etc.
This comprehensive campaign spanned two distinct phases and exemplified our commitment to efficient governance and public service.
Preparatory Phase (15th - 30th September, 2023): During this initial phase, our dedicated teams meticulously identified 203 e-files for review, and 206 physical files for weeding out. Additionally, we addressed 18 references from Members of Parliament and 18 from State Governments, as well as 5 Parliament Assurances and 1 IMC reference by the end of the preparatory phase, all set for disposition during Special Campaign 3.0 from October 2nd to October 31st, 2023.
Implementation Phase (2nd October - 31st October, 2023): In the subsequent phase, MDoNER successfully disposed of 203 e-files and 206 physical files, 4 references from Members of Parliament, 1 Parliament Assurance, 2 State Government references, 3 Prime Minister Office reference and 1 IMC reference. Furthermore, 6 official sites and many local sites were cleaned in October 2023, contributing to a more environmentally responsible workspace and society. Importantly, the disposal of scrap materials generated an additional revenue of ₹ 15,99,859.00, demonstrating our commitment to responsible resource management and fiscal efficiency.
Some of the best practices which have been adopted by the Ministry and its organizations during the campaign includes: On 26-10-2023, a cleanliness drive was conducted to clean up the banks of the river Brahmaputra at Lachit Ghat, Guwahati, after the Visarjan puja by Team NEHHDC having 29 members in collaboration with Midway Journey and Northeast Waste Collective. The primary objective was raising awareness about effective waste management and segregation practices. Following the collection phase, the contaminated waste materials (around 360kg) were promptly handed over to the Guwahati Municipal Corporation (GMC) for appropriate disposal. The remaining 72 kg of clean dry waste was carefully sorted and sent for recycling, aligning with the commitment to sustainable waste management. While 156 kg of wet waste collected in the riverbank was composted on-site.
North Eastern Development Finance Corporation Ltd, a Non-Banking Financial Corporation under MDoNER, distributed dustbins in neighboring market areas in Guwahati.
On 12.10.2023, North Eastern Handicrafts and Handlooms Development Corporation Limited, a CPSE under MDoNER, organized an Awareness Workshop and Zero Waste Campus Orientation to the Offshoots of NEHHDC and School students of local school at Auditorium at CPEC-Garchuk, Guwahati-781035.

উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চল উন্নয়ন মন্ত্ৰালয়
উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চল উন্নয়ন মন্ত্ৰালয়ে বিশেষ অভিযান ৩.০ সফলতাৰে সমাপ্ত কৰিছে
আৱৰ্জনা নিষ্পত্তিৰ দ্বাৰা ₹১৬ লাখ ৰাজহ উৎপাদন
৬ টাকৈ কাৰ্যলয়ৰ স্থান আৰু ব্ৰহ্মপুত্ৰ নদীৰ তল, সোঁত, বিদ্যালয়কে ধৰি বহুতো স্থানীয় স্থান পৰিষ্কাৰ কৰা হৈছে
01 NOV 2023 5:56PM by PIB Guwahati
মাননীয় প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীজীয়ে #SwachhBharat-ৰ বাবে কৰা অনুপ্ৰেৰণামূলক আহ্বানৰ প্ৰতি সঁহাৰি জনাই উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চল উন্নয়ন মন্ত্ৰালয় (এমডিঅ'এনইআৰ) আৰু ইয়াৰ বিভিন্ন প্ৰতিষ্ঠানসমূহে স্বচ্ছ ভাৰত উদ্যোগক আন্তৰিকতাৰে গ্ৰহণ কৰে।
এই দিশত এমডিঅ'এনইআৰ-এ অমীমাংসিত প্ৰসংগৰ নিষ্পত্তিৰ বাবে বিশেষ অভিযান ৩.০ সফল সমাপ্তি ঘোষণা কৰি আনন্দিত হৈছে য'ত অন্যান্য বিষয়ৰ ভিতৰত আছে স্ক্ৰেপৰ নিষ্পত্তি, ৰেকৰ্ড ব্যৱস্থাপনা আৰু পেণ্ডেন্সিৰ ক্লিয়াৰেন্স ইত্যাদি।
এই ব্যাপক অভিযানে দুটা পৃথক পৰ্যায়ত বিস্তৃত কৰিছিল আৰু দক্ষ শাসন আৰু ৰাজহুৱা সেৱাৰ প্ৰতি আমাৰ প্ৰতিশ্ৰুতিৰ উদাহৰণ দিছিল।
প্ৰস্তুতি পৰ্যায় (১৫-৩০ ছেপ্টেম্বৰ, ২০২৩): এই প্ৰাৰম্ভিক পৰ্যায়ত, আমাৰ সমৰ্পিত দলে পুনৰীক্ষণৰ বাবে ২০৩ টা ই-ফাইল আৰু অপ্ৰয়োজনীয় আঁতৰোৱাৰ বাবে ২০৬ টা ভৌতিক ফাইল সতৰ্কতাৰে চিনাক্ত কৰিছিল। ইয়াৰ উপৰিও, আমি সংসদ সদস্যসকলৰ পৰা ১৮ টা আৰু ৰাজ্য চৰকাৰৰ ১৮ টা প্ৰসংগ, লগতে প্ৰস্তুতি পৰ্যায়ৰ শেষলৈ ৫ টা সংসদ নিশ্চয়তা আৰু ১ টা আইএমচি প্ৰসংগ সম্বোধন কৰিছো, যিবোৰ ২ অক্টোবৰৰ পৰা ৩১ অক্টোবৰ, ২০২৩ লৈ ৩.০ ৰ বিশেষ অভিযানৰ সময়ত প্ৰবৃত্তিৰ বাবে নিৰ্ধাৰণ কৰা হৈছে।
ৰূপায়ণ পৰ্যায় (২ অক্টোবৰ -৩১ অক্টোবৰ, ২০২৩): পৰৱৰ্তী পৰ্যায়ত, এম.ডি.অ.এন.ই.আৰ.-এ সফলতাৰে ২০৩ টা ই-ফাইল আৰু ২০৬ টা ভৌতিক ফাইল, ৪ টা সংসদ সদস্যৰ পৰা প্ৰসংগ, ১ টা সংসদ নিশ্চয়তা, ২ খন ৰাজ্য চৰকাৰৰ প্ৰসংগ, ৩ টা প্ৰধানমন্ত্ৰী কাৰ্যালয়ৰ প্ৰসংগ আৰু ১ টা আইএমচি প্ৰসংগ নিষ্পত্তি কৰে। তদুপৰি, অক্টোবৰ ২০২৩-ত ৬ টা অফিচিয়েল চাইট আৰু বহুতো স্থানীয় স্থান পৰিষ্কাৰ কৰা হৈছিল, যি অধিক পৰিৱেশগতভাৱে দায়িত্বশীল কৰ্মক্ষেত্ৰ আৰু সমাজত অৰিহণা যোগাইছিল। গুৰুত্বপূৰ্ণভাৱে, স্ক্ৰেপ সামগ্ৰীৰ নিষ্পত্তিয়ে ₹ ১৫,৯৯,৮৫৯.০০ অতিৰিক্ত ৰাজহ উপাৰ্জন কৰে, যি দায়িত্বশীল সম্পদ ব্যৱস্থাপনা আৰু বিত্তীয় দক্ষতাৰ প্ৰতি আমাৰ প্ৰতিশ্ৰুতি প্ৰদৰ্শন কৰে।
প্ৰচাৰৰ সময়ত মন্ত্ৰালয় আৰু ইয়াৰ সংগঠনসমূহে গ্ৰহণ কৰা কিছুমান শ্ৰেষ্ঠ পদ্ধতিৰ ভিতৰত আছে: ২৬-১০-২০২৩ তাৰিখে, মিডৱে জাৰ্নি আৰু নইষ্ট ৱেষ্ট কালেক্টিভৰ সহযোগত দল এনইএইচএইচডিচিৰ পূজাৰ বিসৰ্জনৰ পিছত গুৱাহাটীৰ লাচিত ঘাটত ব্ৰহ্মপুত্ৰ নদীৰ পাৰ পৰিষ্কাৰ কৰাৰ বাবে এক পৰিচ্ছন্নতা অভিযান চলোৱা হৈছিল। প্ৰাথমিক উদ্দেশ্য আছিল কাৰ্যকৰী আৱৰ্জনা ব্যৱস্থাপনা আৰু পৃথকীকৰণ পদ্ধতিৰ বিষয়ে সজাগতা বৃদ্ধি কৰা। সংগ্ৰহ পৰ্যায়ৰ পিছত, দূষিত আৱৰ্জনা সামগ্ৰী (প্ৰায় ৩৬০ কিলোগ্ৰাম) উপযুক্ত নিষ্কাশনৰ বাবে তৎক্ষণাত গুৱাহাটী পৌৰ নিগমক (জিএমচি) হস্তান্তৰ কৰা হয়। বাকী ৭২ কিলোগ্ৰাম পৰিষ্কাৰ শুকান আৱৰ্জনা সতৰ্কতাৰে সজোৱা হৈছিল আৰু পুনৰ্ব্যৱহাৰৰ বাবে প্ৰেৰণ কৰা হৈছিল, বহনক্ষম আৱৰ্জনা ব্যৱস্থাপনাৰ প্ৰতি শ্ৰদ্ধাৰ সৈতে সংগতি ৰাখি। আনহাতে নদীৰ পাৰত সংগ্ৰহ কৰা ১৫৬ কিলোগ্ৰাম তিতা আৱৰ্জনা স্থানত সাৰ দিয়া হৈছিল।
এমডিঅ'এনইআৰৰ অধীনত এক অনা-বেংকিং বিত্তীয় নিগম নৰ্থ ইষ্টাৰ্ণ ডেভেলপমেণ্ট ফাইনেন্স কৰ্পোৰেচন লিমিটেডে গুৱাহাটীৰ চুবুৰীয়া বজাৰ এলেকাবোৰত ডাষ্টবিন বিতৰণ কৰিছিল।
১২.১০.২০২৩ তাৰিখে, এমডিঅ'এনইআৰৰ অধীনত চিপিএছই- উত্তৰ-পূব হস্তশিল্প আৰু হস্ততাঁত উন্নয়ন নিগম লিমিটেডে গুৱাহাটী-৭৮১০৩৫-ৰ চিপিইচি-গড়চুকৰ প্ৰেক্ষাগৃহত এনইএইচএইচডিচিৰ শাখা আৰু স্থানীয় বিদ্যালয়ৰ শিক্ষাৰ্থীসকলৰ বাবে এক সজাগতা কৰ্মশালা আৰু শূন্য আৱৰ্জনা চৌহদৰ দিশ নিৰ্ধাৰণৰ আয়োজন কৰিছিল।