Ministry of Development of North-East Region
MINISTRY OF DEVELOPMENT OF NORTH EASTERN REGION SUCCESSFULLY CONCLUDES SPECIAL CAMPAIGN 3.0
Revenue of ₹ 16 lakh generated by disposal of Scrap
6 officials sites and many local sites including Brahmaputra river bed, streams, schools cleaned
203 e-files and 206 physical files, 4-MP references, 1-Parliament Assurance, 2-State Government references and 3-PMO references were disposed under SCPDM 3.0
1000 sq feet of space freed while disposing of scrap during the campaign
01 NOV 2023 5:56PM by PIB Delhi
In response to the inspiring call by Hon’ble Prime Minister Shri Narendra Modi Ji for #SwachhBharat, Team Ministry of Development of North Eastern Region (MDoNER) and its various institutions wholeheartedly embraced the Swachh Bharat initiative.
In this direction MDoNER is pleased to announce the successful culmination Special Campaign for Disposal of Pending References 3.0 which inter- alia included disposal of scrap, record management & clearance of pendency etc.
This comprehensive campaign spanned two distinct phases and exemplified our commitment to efficient governance and public service.
Preparatory Phase (15th - 30th September, 2023): During this initial phase, our dedicated teams meticulously identified 203 e-files for review, and 206 physical files for weeding out. Additionally, we addressed 18 references from Members of Parliament and 18 from State Governments, as well as 5 Parliament Assurances and 1 IMC reference by the end of the preparatory phase, all set for disposition during Special Campaign 3.0 from October 2nd to October 31st, 2023.
Implementation Phase (2nd October - 31st October, 2023): In the subsequent phase, MDoNER successfully disposed of 203 e-files and 206 physical files, 4 references from Members of Parliament, 1 Parliament Assurance, 2 State Government references, 3 Prime Minister Office reference and 1 IMC reference. Furthermore, 6 official sites and many local sites were cleaned in October 2023, contributing to a more environmentally responsible workspace and society. Importantly, the disposal of scrap materials generated an additional revenue of ₹ 15,99,859.00, demonstrating our commitment to responsible resource management and fiscal efficiency.
Some of the best practices which have been adopted by the Ministry and its organizations during the campaign includes: On 26-10-2023, a cleanliness drive was conducted to clean up the banks of the river Brahmaputra at Lachit Ghat, Guwahati, after the Visarjan puja by Team NEHHDC having 29 members in collaboration with Midway Journey and Northeast Waste Collective. The primary objective was raising awareness about effective waste management and segregation practices. Following the collection phase, the contaminated waste materials (around 360kg) were promptly handed over to the Guwahati Municipal Corporation (GMC) for appropriate disposal. The remaining 72 kg of clean dry waste was carefully sorted and sent for recycling, aligning with the commitment to sustainable waste management. While 156 kg of wet waste collected in the riverbank was composted on-site.
North Eastern Development Finance Corporation Ltd, a Non-Banking Financial Corporation under MDoNER, distributed dustbins in neighboring market areas in Guwahati.
On 12.10.2023, North Eastern Handicrafts and Handlooms Development Corporation Limited, a CPSE under MDoNER, organized an Awareness Workshop and Zero Waste Campus Orientation to the Offshoots of NEHHDC and School students of local school at Auditorium at CPEC-Garchuk, Guwahati-781035.

অৱাং নোংপোক লমদমগী চাউখৎ-থৌরাং মন্ত্রালয়
দিভেলপমেন্ত ওফ নোর্থ ইস্তর্ন রীজন মন্ত্রালয়না স্পিসিএল কেম্পেন ৩.০ মায় পাক্না লোইশিনখ্রে
অতেক অকায় থাদোকখিবদা লুপা লাখ ১৬কী রিভিন্যু লাকখি
ব্রহ্মপুত্রা তুরেল খোঙনুং, খোং, মহৈশঙশিং য়াওনা ওফিসিএল মফম ৬ অমদি লম লমগী মফম কয়া শেংদোকখি
ই-ফাইল ২০৩ অমদি ফীজিকেল ফাইল ২০৬, MP রিফরেন্স ৪, পার্লিয়ামেন্ত এস্যুরেন্স ১, স্তেত লৈঙাক্কী রিফরেন্স ২ অমদি PMO রিফরেন্স ৩ SCPDM ৩.০গী মখাদা দিসপোজ তৌখি
কেম্পেন মনুংদা অতেক অকায় খোমদোকখিবদা স্ক্বার ফীত ১০০০গী মফম হাঙহনখি
01 NOV 2023 5:56PM by PIB Imphal
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদী জীনা #SwachhBharat কী মতাঙদা থম্লকখিবা খোল্লাউগী পাউখুমদা, তীম মিনিস্ত্রী ওফ দিভেলপমেন্ত ওফ নোর্থ ইস্তর্ন রীজন (MDoNER) অমদি মাগী তোঙান তোঙানবা ইন্সতিত্যুসনশিংনা স্বছ্চ ভারত থৌরাংবু মপুং ফানা পায়খৎখি‍।
মায়কৈ অসিদা MDoNER না অতেক অকায়শিং খোমদোকখিবা, রেকোর্দ মেনেজমেন্ত অমদি পন্দুনা লৈরম্বা থবকশিং লোইশিনবনচিংবা থবকশিং য়াওবা স্পিসিএল কেম্পেন ফোর দিস্পোজেল ওফ পেন্দিং রিফরেন্সেস ৩.০ মায় পাক্না লোইশিল্লে হায়না লাউথোকচরি‍।
মপুং ফাবা কেম্পেন অসি মশক থোকপা তাঙ্কক অনি থোক্না পাঙথোকখি অমদি মসিনা মতিং লৈবা লৈঙাক অমদি মীয়ামগী থৌগলগীদমক ঐখোয়না লেপ্লিবা খোঙফমবু মপুং ফাহল্লি‍।
প্রিপেরেতরী ফেজ (সেপ্তেম্বর ১৫ – ৩০, ২০২৩): হৌরকপগী তাঙ্কক অসিদা, ঐখোয়গী অখন্নবা কাঙবুশিংনা কুপ্না য়েংশিন্দুনা রিভিউ তৌনবা ই-ফাইল ২০৩ অমদি খত্তোকখিনবা ফীজিকেল ফাইল ২০৬ মশক খঙদোকখি‍। মসিগী মথক্তা, ঐখোয়না মেম্বর ওফ পার্লিয়ামেন্তশিংদগী রিফরেন্স ১৮ অমদি স্তেত লৈঙাকশিংদগী ১৮, লোয়ননা পার্লিয়ামেন্ত এস্যুরেন্স ৫ অমদি IMC রিফরেন্স ১ প্রিপেরেতরী ফেজ লোইশিল্লকপা ফাওবদা ৱারোইশিন পুরকখি, পুম্নমক ওক্তোবর ২গী ওক্তোবর ৩১, ২০২৩ ফাওবা চত্থখিবা স্পিসিএল কেম্পেন ৩.০ মনুংদা দিজপোজ তৌনবা শেম শাখি।
ইমপ্লিমেন্তেসন ফেজ (ওক্তোবর ২ – ওক্তোবর ৩১, ২০২৩): মতুং তারকপা তাঙ্কক্তা, MDoNER না ই-ফাইল ২০৩ অমদি ফীজিকেল ফাইল ২০৬, মেম্বর ওফ পার্লিয়ামেন্তশিংদগী রিফরেন্স ৪, পার্লিয়ামেন্ত এস্যুরেন্স ১, স্তেত লৈঙাক্কী রিফরেন্স ২, প্রাইম মিনিস্তর ওফিসকী রিফরেন্স ৩ অমদি IMC রিফরেন্স ১ মায় পাক্না দিজপোজ তৌখি‍। মখা তানা, ওফিসিএল সাইত ৬ অমদি লোকেল সাইত কয়া অমা শেংদোক্তুনা মহৌশাগী থৌদাং হেন্না লৈবা থবক মফম অমদু খুন্নাই অমা পুরকখি‍। মরুওইনা, অতেক অকায় খোমদোকখিবদা লুপা ১৫,৯৯,৮৫৯.০০গী অহেনবা রিভিন্যু লাক্তুনা, ঐখোয়গী থৌদাং চাউবা রিসোর্স মেনেজমেন্ত অমদি ফিস্কেল ইফিসিএন্সীগী খোঙফমবু উৎখি‍।
কেম্পেন মনুংদা মন্ত্রালয় অসিনা অমদি মাগী লূপশিংনা পায়খৎখিবা খ্বায়দগী ফবা থৌশিংশিংগী মনুংদা য়াওরিবশিংদি: ২৬-১০-২০২৩দা, বিসর্জন পুজা মতুংদা মেম্বর ২৯না শাবা NEHHDC গী কাঙবুনা মিদৱে জর্নী অমদি নোর্থইস্ত ৱেস্ত কল্লেক্তিবকা খুৎশম্নরগা গুৱাহাতীগী লচিৎ হিথাংফমদা ব্রহ্মপুত্রা তুরেলগী তোর্বান শেংদোকপগী থবক অমা পায়খৎখি‍। মদুগী মরুওইবা পান্দমদি মতিং লৈবা ৱেস্ত মেনেজমেন্ত অমদি খন্দোকপগী থৌওংশিংগী মতাংদা মীয়ামদা পাক শন্না খঙহনবনি‍। খোমজিনবগী তাঙ্কক মতুংদা, মোৎশিল্লবা ফত্ত-হৌদিশিং (কেজি ৩৬০ রোম) খুদক্তা মওং চুম্না দিসপোজ তৌখিনবগীদমক গুৱাহাতী ম্যুনিসিপাল কোর্পোরেসন (GMC) দা খুৎশিন্নখি‍। লেমহৌরিবা তরু তরুবা অকংবা ফত্ত-হৌদিশিং চেকশিন্না খন্দোকখি অমদি তুং কোইগদবা ৱেস্ত মেনেজমেন্তকী খোঙফম পরিংদা রিসাইক্লিংগীদমক থাখি‍। অদুগা তুরেল তোর্বানদগী খোঙগৎলকপা অচোৎপা ফত্ত-হৌদি ১৫৬না মফমদুনা কম্পোস্ত তৌখি‍।
MDoNER গী মখাদা লৈবা নন-বেঙ্কিং ফাইনেন্সিএল কোর্পোরেসন অমা ওইরিবা নোর্থ ইস্তর্ন দিভেলপমেন্ত ফাইনান্স কোর্পোরেসন লিমিতেদনা গুৱাহাতীগী মনাক নকপদা লৈবা কৈথেলশিংদা দস্তবিনশিং য়েন্থোকখি‍।
১২.১০.২০২৩দা, MDoNERগী মখাদা লৈবা CPSE অমা ওইরিবা নোর্থ ইস্তর্ন হেন্দিক্রাফ্ত এন্দ হেন্দলুম্স দিভলেপমেন্ত কোর্পোরেসন লিমিতেদনা NEHHDCনা মখোঙ শোম্বিরিবা লূপশিং অমদি মফমদুগী মহৈশঙশিংগী মহৈরোয়শিংগী ওইবা এৱ্যারনেস ৱর্কসোপ অমদি জিরো ৱেস্ত কেম্পস ওরিএন্তেসন অমা CPEC-গার্চুক, গুৱাহাতী-৭৮১০৩৫কী ওদিতোরিয়মদা পাঙথোকখি‍।