AYUSH
India should come forward to take global leadership with Holistic Healthcare Approach: Sarbananda Sonowal
Union Minister Sarbananda Sonowal unveiled the Statue of Padma Vibhushan Vaidya Bṛihaspati Dev Triguna
New Molecular biology lab launched, AIIA increased its work scope in form of MoUs
Ministry of Housing and Urban Development has allotted 12 Acres land for expansion of All India Institute of Ayurveda
20 OCT 2023 5:23PM by PIB Delhi
The All India Institute of Ayurveda (AIIA) celebrated its sixth foundation day today. The highlight of this momentous occasion was the unveiling of the statue of the late Padma Vibhushan Vaidya Bṛihaspati Dev Triguna by Union Minister of Ayush Shri Sarbananda Sonowal at the newly christened "Vaidya Bṛihaspati Dev Triguna Auditorium."
Vaidya Bṛihaspati Dev Triguna was a legendary figure in the world of Ayurveda. His lifelong dedication to the practice and promotion of Ayurveda made him to earn the prestigious Padma Vibhushan award, one of the highest civilian honours in India.
Addressing the gathering, Shri Sarbananda Sonowal said that India should come forward to take global leadership with Holistic Healthcare approach. Investors across the globe are enthusiastic to invest in Ayush sector and we should work to tap that opportunity.
The Minister informed that Ministry of Housing and Urban Development has allotted 12 Acres land for expansion of All India Institute of Ayurveda. This support will encourage the efforts made by AIIA to upgrade services for Holistic Healthcare.
On this occasion, six MoUs have been signed between AIIA and different well known institutions like Hindustan Salt, Ministry of Health and Family Welfare and Heartfulness Institute. Institute has got a new molecular biology lab for advance research, Manuscript Unit and Center of Excellance Dakshya. This will be creating a new path of success in research advancement of AIIA
Minister of State for Ayush Shri Munjapara Mahendrabhai Kalubhai said ‘Over the last six years, the All India Institute of Ayurveda has evolved as a symbol of excellence, innovation, and a bridge between our old traditions and the demands of modern healthcare. It has consistently pushed the limits of Ayurvedic research, teaching, and practice. In the same context, new additions have been made in the form of Molecular biology laboratory and skill labs by the institute.
On this occasion, Director of AIIA, Prof. Tanuja Nesari said that we all have together built this institute and we are extremely proud of our journey so far. She said, “celebrating sixth year foundation day symbolizes our commitments in preserving and promoting the traditional science of healing while embracing modern research and innovations."
AIIA was established on 17th Oct, 2017 for the promotion and advancement of the knowledge and practice of Ayurveda, an ancient Indian system of medicine. Over the past six years, the institution has made tremendous strides in this field, becoming a hub for Ayurvedic education and research not only in India but on global scale.
Very recently, the institute is accredited with A++ grade by NAAC, which is 1st institute under Ministry of Ayush to achieve such heights in the first cycle. On this occasion, A++ certificate of NAAC handed over to the Director of the institute Prof. (Dr) Tanuja Nesari by Hon’ble Minister Shri Sarbanand Sonowal. The institute signed six MoUs with different prestigious institutions like Hindustan Salts Ltd, National Institute of Health & Family Welfare and others. Various technical documents, including COVID dairy have been released at this moment.
The President of Heartfulness Institute fondly called Daaji gave a virtual key note address and emphasised on the importance of meditation and its relevance in the field of Ayurveda. He expressed his desire to open centre of Ayurveda with AIIA at Kanha shantivanam, Hyderabad.
On this occasion, AIIA has signed MoUs with six institutions with a vision to bring new dimensions in the working culture and generate systematic evidences. AIIA has also honoured two senior most teachers on this occasion.
Padma Bhushan Vaidya Devendra Triguna President, Governing Body, RAV, Shri Vaidya Rajesh Kotecha, Secretary, Ministry of Ayush and Shri BK Singh, Joint Secretary, Ministry of Ayush were the Guest of Honour for the event.

আয়ুষ
ভাৰতে সামগ্ৰিক স্বাস্থ্যসেৱা পদ্ধতিৰে গোলকীয় নেতৃত্ব ল’বলৈ আগবাঢ়ি আহিব লাগে: সৰ্বানন্দ সোণোৱাল
কেন্দ্ৰীয় মন্ত্ৰী সৰ্বানন্দ সোণোৱালে পদ্ম বিভূষণ বৈদ্য বৃহস্পতি দেৱ ত্ৰিগুণাৰ প্ৰতিমূৰ্তি উন্মোচন কৰে
নতুন আণৱিক জীৱবিজ্ঞান পৰীক্ষাগাৰ মুকলি, এআইআইএয়ে বুজাবুজি চুক্তিৰ ৰূপত ইয়াৰ কামৰ পৰিসৰ বৃদ্ধি কৰিছে
গৃহ আৰু নগৰ উন্নয়ন মন্ত্ৰালয়ে সৰ্বভাৰতীয় আয়ুৰ্বেদ প্ৰতিষ্ঠানৰ সম্প্ৰসাৰণৰ বাবে ১২ একৰ ভূমি আৱণ্টন কৰিছে
20 OCT 2023 5:23PM by PIB Guwahati
অল ইণ্ডিয়া ইনষ্টিটিউট অৱ আয়ুৰ্বেদে (এআইআইএ) আজি ইয়াৰ ষষ্ঠ প্ৰতিষ্ঠা দিৱস উদযাপন কৰে। এই গুৰুত্বপূৰ্ণ অনুষ্ঠানটোৰ মুখ্য আকৰ্ষণ আছিল নতুনকৈ নামাকৰণ কৰা “বৈদ্য বৃহস্পতি দেৱ ত্ৰিগুণা প্ৰেক্ষাগৃহ”ত কেন্দ্ৰীয় আয়ুষ মন্ত্ৰী শ্ৰী সৰ্বানন্দ সোণোৱালৰ দ্বাৰা স্বৰ্গীয় পদ্ম বিভূষণ বৈদ্য বৃহস্পতি দেৱ ত্ৰিগুণাৰ প্ৰতিমূৰ্তি উন্মোচন কৰা।
বৈদ্য বৃহস্পতি দেৱ ত্ৰিগুণা আয়ুৰ্বেদৰ বিশ্বৰ এজন কিংবদন্তি ব্যক্তি আছিল। আয়ুৰ্বেদৰ অনুশীলন আৰু প্ৰচাৰৰ প্ৰতি তেওঁৰ আজীৱন সমৰ্পণে তেওঁক ভাৰতৰ সৰ্বোচ্চ অসামৰিক সন্মানসমূহৰ ভিতৰত অন্যতম সন্মানীয় পদ্ম বিভূষণ বঁটা অৰ্জন কৰিবলৈ সামৰ্থবান কৰিছিল।
সমবেত লোকসকলক সম্বোধন কৰি শ্ৰী সৰ্বানন্দ সোণোৱালে কয় যে ভাৰতে সামগ্ৰিক স্বাস্থ্যসেৱা পদ্ধতিৰে বিশ্বব্যাপী নেতৃত্ব গ্ৰহণ কৰিবলৈ আগবাঢ়ি আহিব লাগে। সমগ্ৰ বিশ্বৰ বিনিয়োগকাৰীসকল আয়ুষ খণ্ডত বিনিয়োগ কৰিবলৈ উৎসাহী আৰু আমি সেই সুযোগটো ব্যৱহাৰ কৰিবলৈ কাম কৰা উচিত।
মন্ত্ৰীগৰাকীয়ে জানিবলৈ দিয়ে যে গৃহ আৰু নগৰ উন্নয়ন মন্ত্ৰালয়ে সৰ্বভাৰতীয় আয়ুৰ্বেদ প্ৰতিষ্ঠানৰ সম্প্ৰসাৰণৰ বাবে ১২ একৰ ভূমি আৱণ্টন কৰিছে। এই সমৰ্থনে সামগ্ৰিক স্বাস্থ্যসেৱাৰ উন্নীতকৰণৰ বাবে এআইআইএ-ৰ দ্বাৰা কৰা প্ৰচেষ্টাক উৎসাহিত কৰিব।
এই উপলক্ষে এআইআইএ আৰু হিন্দুস্তান চল্ট, স্বাস্থ্য আৰু পৰিয়াল কল্যাণ মন্ত্ৰালয় আৰু হাৰ্টফুলনেছ প্ৰতিষ্ঠানৰ দৰে বিভিন্ন প্ৰসিদ্ধ প্ৰতিষ্ঠানৰ মাজত ছয়খন বুজাবুজি চুক্তি স্বাক্ষৰিত হৈছে। প্ৰতিষ্ঠানটোৱে অগ্ৰিম গৱেষণা, পাণ্ডুলিপি গোট আৰু এক্সিলেন্স দক্ষ্যৰ কেন্দ্ৰৰ বাবে এটা নতুন আণৱিক জীৱবিজ্ঞান পৰীক্ষাগাৰ লাভ কৰিছে। ই এআইআইএৰ গৱেষণাৰ উন্নতিত সফলতাৰ এক নতুন পথ সৃষ্টি কৰিব।
আয়ুষ ৰাজ্যিক মন্ত্ৰী শ্ৰী মুঞ্জাপাৰা মহেন্দ্ৰভাই কালুভাইয়ে কয় যে 'যোৱা ছয় বছৰত সৰ্বভাৰতীয় আয়ুৰ্বেদ প্ৰতিষ্ঠানটো উৎকৃষ্টতা, উদ্ভাৱন আৰু আমাৰ পুৰণি পৰম্পৰা আৰু আধুনিক স্বাস্থ্যসেৱাৰ দাবীৰ মাজত এক সেতু হিচাপে বিকশিত হৈছে। ই নিৰন্তৰভাৱে আয়ুৰ্বেদিক গৱেষণা, শিক্ষণ আৰু অনুশীলনৰ সীমা বৃদ্ধি কৰি আনিছে। একে পৰিপ্ৰেক্ষিতত, প্ৰতিষ্ঠানটোত আণৱিক জীৱবিজ্ঞান পৰীক্ষাগাৰ আৰু দক্ষতা পৰীক্ষাগাৰৰ নতুন সংযোজন কৰা হৈছে।
এই উপলক্ষে এআইআইএৰ সঞ্চালক অধ্যাপক তনুজা নেছাৰীয়ে কয় যে আমি সকলোৱে একেলগে এই প্ৰতিষ্ঠানটো গঠন কৰিছো আৰু এতিয়ালৈকে আমাৰ যাত্ৰাক লৈ আমি অত্যন্ত গৌৰৱান্বিত। তেওঁ কয়, “ষষ্ঠ বৰ্ষৰ প্ৰতিষ্ঠা দিৱস উদযাপন কৰাটো আধুনিক গৱেষণা আৰু উদ্ভাৱনক গ্ৰহণ কৰাৰ সময়ত আৰোগ্যৰ পৰম্পৰাগত বিজ্ঞানৰ সংৰক্ষণ আৰু প্ৰচাৰৰ ক্ষেত্ৰত আমাৰ প্ৰতিশ্ৰুতিৰ প্ৰতীক।“
প্ৰাচীন ভাৰতীয় ঔষধ প্ৰণালী আয়ুৰ্বেদৰ জ্ঞান আৰু অনুশীলনৰ প্ৰচাৰ আৰু উন্নতিৰ বাবে ১৭ অক্টোবৰ, ২০১৭ তাৰিখে এআইআইএ স্থাপন কৰা হৈছিল। যোৱা ছয় বছৰত, প্ৰতিষ্ঠানটোৱে এই ক্ষেত্ৰত যথেষ্ট অগ্ৰগতি লাভ কৰিছে, কেৱল ভাৰততে নহয়, বিশ্বব্যাপী আয়ুৰ্বেদিক শিক্ষা আৰু গৱেষণাৰ কেন্দ্ৰ হৈ পৰিছে।
অতি শেহতীয়াকৈ, প্ৰতিষ্ঠানটো এনএএচিৰ দ্বাৰা এ++ গ্ৰেডৰ সৈতে স্বীকৃত, যি হৈছে প্ৰথম চক্ৰত এনে উচ্চতা লাভ কৰা আয়ুষ মন্ত্ৰালয়ৰ অধীনৰ প্ৰথম প্ৰতিষ্ঠান। এই উপলক্ষে এনএএচিৰ এ++ প্ৰমাণপত্ৰ প্ৰতিষ্ঠানটোৰ সঞ্চালক অধ্যাপক (ড০) তনুজা নেছাৰীক মাননীয় মন্ত্ৰী শ্ৰী সৰ্বানন্দ সোণোৱালে হস্তান্তৰ কৰে। প্ৰতিষ্ঠানটোৱে হিন্দুস্তান চল্টছ লিমিটেড, ৰাষ্ট্ৰীয় স্বাস্থ্য আৰু পৰিয়াল কল্যাণ প্ৰতিষ্ঠান আদিৰ দৰে বিভিন্ন সন্মানীয় প্ৰতিষ্ঠানৰ সৈতে ছয়খন বুজাবুজি চুক্তি স্বাক্ষৰ কৰে। এই মুহূৰ্তত ক'ভিড ডায়েৰীকে ধৰি বিভিন্ন কাৰিকৰী নথি-পত্ৰ মুকলি কৰা হয়।
হাৰ্টফুলনেছ ইনষ্টিটিউটৰ সভাপতি, আদৰৰে যাক দাজী বুলি কোৱা হয়, এক ভাৰ্চুৱেল কী নোট সম্বোধন কৰে আৰু ধ্যানৰ গুৰুত্ব আৰু আয়ুৰ্বেদৰ ক্ষেত্ৰত ইয়াৰ প্ৰাসংগিকতাৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে। তেওঁ হায়দৰাবাদৰ কানহা শান্তিবনমত এআইআইএৰ সৈতে আয়ুৰ্বেদৰ কেন্দ্ৰ মুকলি কৰাৰ ইচ্ছা প্ৰকাশ কৰে।
এই উপলক্ষে, এআইআইএয়ে কৰ্ম সংস্কৃতিত নতুন মাত্ৰা অনা আৰু প্ৰণালীবদ্ধ প্ৰমাণ সৃষ্টি কৰাৰ লক্ষ্যৰে ছয়টা প্ৰতিষ্ঠানৰ সৈতে বুজাবুজি চুক্তি স্বাক্ষৰ কৰে। এআইআইএয়ে এই উপলক্ষে দুজন জ্যেষ্ঠতম শিক্ষককো সন্মানিত কৰে।
পদ্মভূষণ বৈদ্য দেৱেন্দ্ৰ ত্ৰিগুণা, পৰিচালনা সমিতি, আৰএভি, শ্ৰী বৈদ্য ৰাজেশ কোটেচা, আয়ুষ মন্ত্ৰালয়ৰ সচিব আৰু শ্ৰী বি কে সিং, আয়ুষ মন্ত্ৰালয়ৰ যুটীয়া সচিব অনুষ্ঠানটোৰ সন্মানীয় অতিথি হিচাপে উপস্থিত আছিল।