Prime Minister's Office
PM addresses concluding ceremony of Amethi Sansad Khel Pratiyogita 2023
“The experience you have gained in the last 25 days is a great asset for your sporting career”
“Important for development of any society that sports and players get the opportunity to flourish there”
“Entire country is thinking like the players today, putting the nation first”
“Many famous sporting talents in today’s world hail from small towns”
“Sansad Khel Pratiyogita is a great medium to unearth talented individuals and hone their skills for the nation”
13 OCT 2023 12:54PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi addressed the concluding ceremony of Amethi Sansad Khel Pratiyogita 2023 via video message today.
Addressing the gathering, the Prime Minister said that it is a special feeling to connect with those participating in the Amethi Sansad Khel Pratiyogita 2023. Noting that this month is auspicious for sports in the country as Indian players have scored a century of medals in the Asian Games, the Prime Minister pointed out that many players from Amethi have also showcased their sporting talent amidst these events by taking part in Amethi Sansad Khel Pratiyogita. He said that the new energy and confidence that the athletes have got from this competition can be felt and it is now time to handle this enthusiasm and groom it for the best results. “The experience you have gained in the last 25 days is a great asset for your sporting career”, the Prime Minister said. He took the opportunity to congratulate every person who has supported and encouraged these young players by joining this great campaign in the role of teacher, coach, school or college representative. He underlined that the gathering of more than one lakh players is a big thing in itself and especially congratulated Amethi MP Smriti Irani ji, who made this event such a success.
“It is very important for the development of any society that sports and players get the opportunity to flourish there”, the Prime Minister said. He underlined that personality development in youth occurs in a natural way through sports while they work hard to achieve the goal, try again after losing and move forward by joining the team. Shri Modi emphasized that hundreds of MPs from the present government have prepared a new path for the development of society by organizing sports competitions in their respective constituencies and its results will be clearly visible in the years to come. The Prime Minister expressed confidence that the young players of Amethi will definitely win medals at national and international levels in the coming years and the experience gained from such competitions will come in very handy.
Prime Minister Modi said, “When players enter the field, they have only one goal - to make themselves and the team victorious”. He emphasized that the whole country is thinking like the players today, putting the nation first. Referring to players, Shri Modi said that they put everything at stake and play for the country, and at this time the country is also pursuing a bigger goal. He underlined that every citizen of every district of the country has a role in making India a developed nation. For this, the Prime Minister said, every sector will have to move forward with one feeling, one goal and one resolution. He mentioned schemes like TOPS and Khelo India Games for the youth. He informed that hundreds of athletes are being trained and coached in the country and abroad under the TOPS scheme and being given assistance worth crores of rupees. He also informed that more than 3 thousand players are being given assistance of Rs 50,000 per month under Khelo India Games which helps them in meeting the needs of training, diet, coaching, kit, necessary equipment and other expenses.
The Prime Minister emphasized that in today's changing India, talent from small towns is getting a chance to come forward openly and highlighted the contributions of small towns in making India a startup hub. Noting that many famous sporting talents in today’s world hail from small towns, the Prime Minister credited the transparent approach of the government where youth get a chance to come forward and showcase their skill. He gave the example of Asian Games where most athletes who won medals belonged to smaller cities. Prime Minister Modi underlined that the result of the government respecting their talent and providing all possible facilities can be witnessed today. “These athletes have given the result”, the Prime Minister said as he highlighted the performance of Uttar Pradesh's Annu Rani, Parul Chaudhary and Sudha Singh. The Prime Minister emphasized that Sansad Khel Pratiyogita is a great medium to unearth such talented individuals and hone their skills for the nation.
Concluding the address, the Prime Minister expressed confidence that the hard work of all the athletes will begin to show results in the coming times, and many athletes will bring glory to the country and the Tricolour.

ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆମେଠି ସଂସଦ ଖେଳ ପ୍ରତିଯୋଗିତା ୨୦୨୩ର ସମାପନୀ ସମାରୋହକୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରିଛନ୍ତି
ଗତ ୨୫ ଦିନ ମଧ୍ୟରେ ଆପଣ ଯେଉଁ ଅଭିଜ୍ଞତା ହାସଲ କରିଛନ୍ତି ତାହା ଆପଣଙ୍କ କ୍ରୀଡ଼ା କ୍ୟାରିୟର ପାଇଁ ଏକ ବଡ଼ ସମ୍ପତ୍ତି।
“ଯେ କୌଣସି ସମାଜର ବିକାଶ ପାଇଁ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଯେ କ୍ରୀଡ଼ା ଓ ଖେଳାଳିମାନଙ୍କ ପାଇଁ ସେଠାରେ ଉନ୍ନତିର ସୁଯୋଗ ମିଳୁ”
“ସମଗ୍ର ଦେଶ ଆଜି ଖେଳାଳିଙ୍କ ଭଳି ଦେଶକୁ ପ୍ରାଥମିକତା ଦେଇ ଚିନ୍ତାକରୁଛି”
"ଆଜିର ଦୁନିଆର ଅନେକ ପ୍ରସିଦ୍ଧ କ୍ରୀଡ଼ା ପ୍ରତିଭା ଛୋଟ ସହରରୁ ଆସିଛନ୍ତି"
“ପ୍ରତିଭାବାନ ବ୍ୟକ୍ତିବିଶେଷଙ୍କୁ ଖୋଜି ବାହାର କରିବା ଏବଂ ଦେଶ ପାଇଁ ସେମାନଙ୍କ ଦକ୍ଷତା ବୃଦ୍ଧି କରିବା ସଂସଦ ଖେଳ ପ୍ରତିଯୋଗିତା ଏକ ବଡ଼ ମାଧ୍ୟମ”
ପୋଷ୍ଟ: ୧୩ ଅକ୍ଟୋବର ୨୦୨୩ ୧୨:୫୪ ଅପରାହ୍ନ ପିଆଇବି ଦିଲ୍ଲୀ
13 OCT 2023 12:54PM by PIB Bhubaneswar
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଆଜି ଭିଡିଓ ବାର୍ତ୍ତା ମାଧ୍ୟମରେ ଆମେଠି ସଂସଦ ଖେଳ ପ୍ରତିଯୋଗିତା ୨୦୨୩ର ସମାପନୀ ସମାରୋହକୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରିଛନ୍ତି ।
ସଭାକୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଆମେଠି ସଂସଦ ଖେଳ ପ୍ରତିଯୋଗିତା ୨୦୨୩ରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିଥିବା ଲୋକଙ୍କ ସହ ଯୋଡ଼ି ହେବା ଏକ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ଅନୁଭବ । ଏସୀୟ କ୍ରୀଡ଼ାରେ ଭାରତୀୟ ଖେଳାଳିମାନେ ଶତକ ହାସଲ କରିଥିବାରୁ ଏହି ମାସ ଦେଶର କ୍ରୀଡ଼ା ପାଇଁ ଶୁଭ ବୋଲି ଉଲ୍ଲେଖ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଦର୍ଶାଇଥିଲେ ଯେ ଆମେଠିର ଅନେକ ଖେଳାଳି ମଧ୍ୟ ଆମେଠି ସଂସଦ ଖେଳ ପ୍ରତିଯୋଗିତାରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରି ଏହି ଇଭେଣ୍ଟ ମଧ୍ୟରେ ନିଜର କ୍ରୀଡ଼ା ପ୍ରତିଭାକୁ ପ୍ରଦର୍ଶନ କରିଛନ୍ତି। ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଏହି ପ୍ରତିଯୋଗିତାରୁ ଆଥଲେଟମାନେ ଯେଉଁ ନୂତନ ଶକ୍ତି ଏବଂ ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସ ପାଇଛନ୍ତି ତାହା ଅନୁଭବ କରାଯାଇପାରିବ ଏବଂ ବର୍ତ୍ତମାନ ଏହି ଉତ୍ସାହକୁ ସମ୍ଭାଳିବା ଏବଂ ଏହାକୁ ସର୍ବୋତ୍ତମ ଫଳାଫଳ ପାଇଁ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିବାର ସମୟ ଆସିଛି । ଗତ ୨୫ ଦିନ ମଧ୍ୟରେ ଆପଣ ଯେଉଁ ଅଭିଜ୍ଞତା ହାସଲ କରିଛନ୍ତି ତାହା ଆପଣଙ୍କ କ୍ରୀଡ଼ା କ୍ୟାରିୟର ପାଇଁ ଏକ ବଡ଼ ସମ୍ପତ୍ତି ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି। ଶିକ୍ଷକ, ପ୍ରଶିକ୍ଷକ, ସ୍କୁଲ କିମ୍ବା କଲେଜ ପ୍ରତିନିଧିର ଭୂମିକାରେ ଏହି ମହାନ ଅଭିଯାନରେ ସାମିଲ ହୋଇ ଏହି ଯୁବ ଖେଳାଳିଙ୍କୁ ସମର୍ଥନ ଓ ଉତ୍ସାହିତ କରିଥିବା ପ୍ରତ୍ୟେକ ବ୍ୟକ୍ତିଙ୍କୁ ସେ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଇଛନ୍ତି। ଏକ ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ ଖେଳାଳିଙ୍କ ସମାଗମ ହେବ। ଏହା ନିଜେ ଏକ ବଡ଼ କଥା ବୋଲି ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିବା ସହ ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମକୁ ସଫଳ କରିଥିବା ଆମେଠି ସାଂସଦ ସ୍ମୃତି ଇରାନୀଜୀଙ୍କୁ ବିଶେଷ ଭାବେ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଇଛନ୍ତି।
ଯେକୌଣସି ସମାଜର ବିକାଶ ପାଇଁ କ୍ରୀଡ଼ା ଓ ଖେଳାଳିଙ୍କୁ ସେଠାରେ ଉନ୍ନତିର ସୁଯୋଗ ମିଳିବା ଅତ୍ୟନ୍ତ ଜରୁରୀ ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ। ଲକ୍ଷ୍ୟ ହାସଲ ପାଇଁ କଠିନ ପରିଶ୍ରମ କରୁଥିବା ବେଳେ, ହାରିବା ପରେ ପୁଣି ଥରେ ଚେଷ୍ଟା କରି ଦଳରେ ସାମିଲ ହୋଇ ଆଗକୁ ବଢିବା ପାଇଁ କ୍ରୀଡ଼ା ମାଧ୍ୟମରେ ଯୁବଗୋଷ୍ଠୀଙ୍କ ବ୍ୟକ୍ତିତ୍ୱର ବିକାଶ ସ୍ୱାଭାବିକ ଉପାୟରେ ହୋଇଥାଏ ବୋଲି ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ। ବର୍ତ୍ତମାନ ସରକାରଙ୍କ ଶତାଧିକ ସାଂସଦ ନିଜ ନିଜ ନିର୍ବାଚନମଣ୍ଡଳୀରେ କ୍ରୀଡ଼ା ପ୍ରତିଯୋଗିତା ଆୟୋଜନ କରି ସମାଜର ବିକାଶ ପାଇଁ ଏକ ନୂଆ ମାର୍ଗ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିଛନ୍ତି ଏବଂ ଏହାର ଫଳାଫଳ ଆଗାମୀ ଦିନରେ ସ୍ପଷ୍ଟ ଭାବେ ଦେଖାଯିବ ବୋଲି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ। ଆଗାମୀ ବର୍ଷଗୁଡ଼ିକରେ ଆମେଠିର ଯୁବ ଖେଳାଳିମାନେ ନିଶ୍ଚିତ ଭାବେ ଜାତୀୟ ଓ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ସ୍ତରରେ ପଦକ ଜିତିବେ ଏବଂ ଏଭଳି ପ୍ରତିଯୋଗିତାରୁ ହାସଲ କରିଥିବା ଅଭିଜ୍ଞତା ବେଶ୍ ସହାୟକ ହେବ ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆଶା ବ୍ୟକ୍ତ କରିଥିଲେ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଛନ୍ତି, ଯେତେବେଳେ ଖେଳାଳିମାନେ ପଡ଼ିଆକୁ ପ୍ରବେଶ କରିଥାନ୍ତି, ସେତେବେଳେ ସେମାନଙ୍କର କେବଳ ଗୋଟିଏ ଲକ୍ଷ୍ୟ ଥାଏ- ନିଜକୁ ଏବଂ ଦଳକୁ ବିଜୟୀ କରିବା। ସମଗ୍ର ଦେଶ ଆଜି ଖେଳାଳିଙ୍କ ଭଳି ଚିନ୍ତା କରୁଛି, ଦେଶକୁ ପ୍ରାଥମିକତା ଦେଉଛି ବୋଲି ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଛନ୍ତି। ଖେଳାଳିଙ୍କ ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ସେମାନେ ସବୁକିଛି ବାଜି ଲଗାଇ ଦେଶ ପାଇଁ ଖେଳନ୍ତି ଏବଂ ଏହି ସମୟରେ ଦେଶ ଏକ ବଡ଼ ଲକ୍ଷ୍ୟ ମଧ୍ୟ ହାସଲ କରୁଛି। ଭାରତକୁ ଏକ ବିକଶିତ ରାଷ୍ଟ୍ର ରେ ପରିଣତ କରିବାରେ ଦେଶର ପ୍ରତ୍ୟେକ ଜିଲ୍ଲାର ପ୍ରତ୍ୟେକ ନାଗରିକଙ୍କର ଭୂମିକା ରହିଛି ବୋଲି ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ । ଏଥିପାଇଁ ପ୍ରତ୍ୟେକ କ୍ଷେତ୍ରକୁ ଗୋଟିଏ ଭାବନା, ଗୋଟିଏ ଲକ୍ଷ୍ୟ ଏବଂ ଗୋଟିଏ ସଂକଳ୍ପ ନେଇ ଆଗକୁ ବଢ଼ିବାକୁ ହେବ ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି। ଯୁବବର୍ଗଙ୍କ ପାଇଁ ଟପ୍ସ ଓ ଖେଲୋ ଇଣ୍ଡିଆ ଗେମ୍ସ ଭଳି ଯୋଜନା ବିଷୟରେ ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ। ଟପ୍ସ ଯୋଜନାରେ ଶହ ଶହ ଆଥଲେଟଙ୍କୁ ଦେଶ ବିଦେଶରେ ପ୍ରଶିକ୍ଷଣ ଓ ପ୍ରଶିକ୍ଷଣ ଦିଆଯିବା ସହ କୋଟି କୋଟି ଟଙ୍କାର ସହାୟତା ଦିଆଯାଉଛି ବୋଲି ସେ ସୂଚନା ଦେଇଛନ୍ତି। ଖେଲୋ ଇଣ୍ଡିଆ ଗେମ୍ସ ଅଧୀନରେ ୩ ହଜାରରୁ ଅଧିକ ଖେଳାଳିଙ୍କୁ ମାସିକ ୫୦ ହଜାର ଟଙ୍କା ସହାୟତା ଦିଆଯାଉଛି, ଯାହା ସେମାନଙ୍କୁ ପ୍ରଶିକ୍ଷଣ, ଖାଦ୍ୟ, ଟ୍ରେନିଂ, କିଟ୍, ଆବଶ୍ୟକ ଉପକରଣ ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ଖର୍ଚ୍ଚ ପୂରଣ କରିବାରେ ସହାୟକ ହେବ ବୋଲି ସେ ସୂଚନା ଦେଇଛନ୍ତି।
ଆଜିର ପରିବର୍ତ୍ତନଶୀଳ ଭାରତରେ ଛୋଟ ସହରର ପ୍ରତିଭାମାନେ ଖୋଲାଖୋଲି ଭାବେ ଆଗେଇ ଆସିବାର ସୁଯୋଗ ପାଉଛନ୍ତି ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଏବଂ ଭାରତକୁ ଏକ ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍ ହବ୍ ରେ ପରିଣତ କରିବାରେ ଛୋଟ ସହରଗୁଡ଼ିକର ଅବଦାନ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ । ଆଜିର ଦୁନିଆରେ ଅନେକ ପ୍ରସିଦ୍ଧ କ୍ରୀଡ଼ା ପ୍ରତିଭା ଛୋଟ ସହରରୁ ଆସିଛନ୍ତି ବୋଲି ଉଲ୍ଲେଖ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସରକାରଙ୍କ ସ୍ୱଚ୍ଛ ଆଭିମୁଖ୍ୟକୁ ଶ୍ରେୟ ଦେଇଛନ୍ତି ଯେଉଁଠାରେ ଯୁବଗୋଷ୍ଠୀମାନେ ଆଗେଇ ଆସି ନିଜର ଦକ୍ଷତା ପ୍ରଦର୍ଶନ କରିବାର ସୁଯୋଗ ମିଳିଥାଏ। ସେ ଏସୀୟ କ୍ରୀଡ଼ାର ଉଦାହରଣ ଦେଇଥିଲେ ଯେଉଁଠାରେ ପଦକ ଜିତିଥିବା ଅଧିକାଂଶ ଆଥଲେଟ ଛୋଟ ସହରର ଥିଲେ। ସରକାର ସେମାନଙ୍କ ପ୍ରତିଭାକୁ ସମ୍ମାନ ଦେବା ସହ ସମସ୍ତ ପ୍ରକାରର ସୁବିଧା ସୁଯୋଗ ପ୍ରଦାନ କରିବାର ପରିଣାମ ଆଜି ଦେଖିବାକୁ ମିଳିଛି ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଛନ୍ତି। ଉତ୍ତରପ୍ରଦେଶର ଅନୁ ରାଣୀ, ପାରୁଲ ଚୌଧୁରୀ ଏବଂ ସୁଧା ସିଂହଙ୍କ ପ୍ରଦର୍ଶନ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରିବା ଅବସରରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ, "ଏହି ଆଥଲେଟମାନେ ଫଳାଫଳ ଦେଇଛନ୍ତି।” ଏଭଳି ପ୍ରତିଭାବାନ ବ୍ୟକ୍ତିମାନଙ୍କୁ ଖୋଜି ବାହାର କରିବା ଏବଂ ଦେଶ ପାଇଁ ସେମାନଙ୍କ ଦକ୍ଷତା ବୃଦ୍ଧି କରିବା ପାଇଁ ସଂସଦ ଖେଳ ପ୍ରତିଯୋଗିତା ଏକ ଉତ୍ତମ ମାଧ୍ୟମ ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ।
ଅଭିଭାଷଣ ଶେଷ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ବିଶ୍ୱାସ ବ୍ୟକ୍ତ କରିଥିଲେ ଯେ ଆଗାମୀ ଦିନରେ ସମସ୍ତ ଆଥଲେଟମାନଙ୍କ କଠିନ ପରିଶ୍ରମ ଫଳପ୍ରଦ ହେବା ଆରମ୍ଭ କରିବ ଏବଂ ଅନେକ ଆଥଲେଟ ଦେଶ ଏବଂ ତ୍ରିରଙ୍ଗାର ନାମ ଉଜ୍ବଳ କରିବେ।