Ministry of Jal Shakti
Indian Railways Runs ‘Swachhata Hi Seva Campaign’ Across The Nation; 1.5 Lakh Individuals Dedicate Nearly 5 Lakh Man-Hours In Just 9 Days
26 SEP 2023 4:17PM by PIB Delhi
As part of the ongoing Swachhata Hi Seva Swachhata Pakhwada from 15th September 2023 to 2nd October 2023, the Indian Railways is working towards a cleaner, more sanitized railway system through a multitude of activities that aim to bring about a holistic change. In this year's edition, there is a special emphasis on the cleanliness of railway tracks at stations, approaches to major stations, and the elimination of plastic waste from railway premises. It's a multifaceted approach to ensure that every nook and cranny of the railway network adheres to the principles of cleanliness and sustainability. The campaign includes Swachh Samwaad (Clean Dialogue), Swachh Railgaadi (Clean Trains), Swachh Station (Clean Stations), Swachh Parisar (Clean Premises), Swachh Aahar (Clean Food), and Swachh Prasadhan (Clean Pantries) among others.
In the first nine days of the Swachhata Hi Seva campaign, from the 15th to the 24th of September 2023, more than 1.5 lakh individuals enthusiastically participated, dedicating a collective 498,265 man-hours to the campaign. This sheer number reflects the deep-rooted sense of responsibility and ownership that the citizens have taken towards making the railways cleaner and more hygienic. The railways have adopted a comprehensive approach to raise awareness among passengers. The Swachhata Hi Seva logo and banners are prominently displayed on the Railways' official website. Announcements are made to educate passengers about proper waste disposal on trains and at stations. Prabhat Pheris, morning processions, are organized under the slogan "Swachh Rail, Swachh Bharat" to create awareness about the campaign.
Sculpture depicting earth in the grip and pressure of plastic waste created at Bengaluru station
The campaign was kicked off with an auspicious start as the Chairman of the Railway Board and CEO administered the Swachhata pledge to railway officials via video conferencing from Rail Bhawan. This symbolic gesture signifies the railways' unwavering commitment to the cause.
The Indian Railways is also using art and culture as vehicles for change. Nukkad Nataks, street plays, are organized in collaboration with NGOs, religious bodies, and schoolchildren at railway stations. These colorful and informative performances serve as engaging platforms to educate passengers about the importance of cleanliness and sanitation.
One of the core objectives of the campaign is to discourage open defecation in areas approaching railway stations, on tracks, in yards, or depot premises. Information, Education, and Communication (IEC) campaigns are instrumental in spreading this message effectively. In an effort to promote eco-friendliness and sustainability, a cleanliness awareness campaign focusing on the use of bio-toilets is in full swing. Anti-littering notices and Do/Don't posters are prominently displayed to remind passengers of their civic responsibilities.
Wagon Repair Depot, ADRA has transformed a garbage dumping area into a garden with flora and fauna
The campaign also aligns with the "Hara Geela Sookha Neela" initiative, emphasizing the segregation of dry and wet waste with dedicated bins. All sanitation assets, such as litter bins, public toilets, dhalaos (waste collection points), waste transport vehicles, and Material Recovery Facilities (MRFs), are undergoing repair, painting, cleaning, and branding in station areas. These improvements not only enhance cleanliness but also contribute to the aesthetics of the railway stations.
Moreover, under the banner of 'Har Patri Saaf Suthri' (Every track clean and tidy), railway tracks are receiving intensive cleaning. The residential premises, including Railway Colonies, retiring/waiting rooms, running rooms, rest houses, dormitories, canteens, and food stalls in and around station premises, are also part of the cleanliness drive. The creation of "waste to selfie" points adds a touch of creativity to the campaign, encouraging passengers to take pride in contributing to a cleaner environment.
The Indian Railways' participation in the Swachhata Hi Seva Swachhata Pakhwada campaign reflects the organization's unwavering commitment to cleanliness, sustainability, and the realization of the Swachh Bharat Abhiyan's vision. The railways are not just a mode of transportation but also a reflection of the nation's aspirations for a cleaner and healthier future. Under the leadership of the Prime Minister and the dedication of countless railway personnel and citizens, the Indian Railways is on track to achieving new heights of cleanliness and eco-friendliness. This campaign serves as a beacon of hope for a Swachh Bharat (Clean India) and a Swachh Rail (Clean Rail).
Before and After rag picking from track at Borivali Station
Before and After Cleanliness from side of tracks at Mumbai Central

ଜଳ ଶକ୍ତି ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ଭାରତୀୟ ରେଳବାଇ ପକ୍ଷରୁ ସମଗ୍ର ଦେଶରେ 'ସ୍ୱଚ୍ଛତା ହିଁ ସେବା ଅଭିଯାନ'
ମାତ୍ର ୯ ଦିନରେ ପାଖାପାଖି ୧.୫ ଲକ୍ଷ ଲୋକ ୫ ଲକ୍ଷ ଘଣ୍ଟା ଉତ୍ସର୍ଗ କରିଛନ୍ତି
26 SEP 2023 4:17PM by PIB Bhubaneswar
ସେପ୍ଟେମ୍ବର ୧୫, ୨୦୨୩ରୁ ଅକ୍ଟୋବର ୨,୨୦୨୩ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଚାଲିଥିବା ସ୍ୱଚ୍ଛତା ହିଁ ସେବା ଅଭିଯାନର ଏକ ଅଂଶ ଭାବରେ, ଭାରତୀୟ ରେଳବାଇ ଏକ ସାମଗ୍ରିକ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଆଣିବା ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ଅନେକ କାର୍ଯ୍ୟକଳାପ ମାଧ୍ୟମରେ ଏକ ସ୍ୱଚ୍ଛ ରେଳ ବ୍ୟବସ୍ଥା ଦିଗରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛି । ଚଳିତ ବର୍ଷ ସଂସ୍କରଣରେ ଷ୍ଟେସନଗୁଡ଼ିକରେ ରେଳ ଧାରଣାର ସ୍ୱଚ୍ଛତା, ପ୍ରମୁଖ ଷ୍ଟେସନକୁ ଯିବା ଏବଂ ରେଳ ପରିସରରୁ ପ୍ଲାଷ୍ଟିକ ବର୍ଜ୍ୟବସ୍ତୁ ହଟାଇବା ଉପରେ ବିଶେଷ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦିଆଯାଇଛି। ରେଳ ନେଟୱାର୍କର କୋଣ ଅନୁକୋଣ ଯେପରି ସ୍ୱଚ୍ଛତା ଏବଂ ସ୍ଥାୟୀତାର ନୀତିକୁ ଅନୁସରଣ କରେ ତାହା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ପାଇଁ ଏହା ଏକ ବହୁମୁଖୀ ଆଭିମୁଖ୍ୟ । ଏହି ଅଭିଯାନରେ ସ୍ୱଚ୍ଛ ସମ୍ବାଦ (ସ୍ୱଚ୍ଛ ସଂଳାପ), ସ୍ୱଚ୍ଛ ରେଳଗାଡି (ସ୍ୱଚ୍ଛ ଟ୍ରେନ୍), ସ୍ୱଚ୍ଛ ଷ୍ଟେସନ (ସ୍ୱଚ୍ଛ ଷ୍ଟେସନ), ସ୍ୱଚ୍ଛ ପରିସର (ସ୍ୱଚ୍ଛ ପ୍ରେମିସେସ), ସ୍ୱଚ୍ଛ ଆହାର (ସ୍ୱଚ୍ଛ ଖାଦ୍ୟ) ଏବଂ ସ୍ୱଚ୍ଛ ପ୍ରସାଧନ (ସ୍ୱଚ୍ଛ ପାଣ୍ଟ୍ରି) ଆଦି ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ ।
ସ୍ବଚ୍ଛତା ହିଁ ସେବା ଅଭିଯାନର ପ୍ରଥମ ୯ ଦିନରେ ୨୦୨୩ ସେପ୍ଟେମ୍ବର ୧୫ ରୁ ୨୪ ତାରିଖ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ୧.୫ ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ ବ୍ୟକ୍ତି ଉତ୍ସାହର ସହ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରି ସମୁଦାୟ ୪,୯୮,୨୬୫ ଘଣ୍ଟା ଏହି ଅଭିଯାନ ପାଇଁ ଉତ୍ସର୍ଗ କରିଥିଲେ। ରେଳବାଇକୁ ସ୍ୱଚ୍ଛ ଏବଂ ଅଧିକ ପରିସ୍କାର କରିବା ଦିଗରେ ନାଗରିକମାନେ ନେଇଥିବା ଦାୟିତ୍ୱ ବୋଧ ଏବଂ ମାଲିକାନାର ଗଭୀର ଭାବନାକୁ ଏହି ସଂଖ୍ୟା ପ୍ରତିଫଳିତ କରୁଛି । ଯାତ୍ରୀମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ସଚେତନତା ସୃଷ୍ଟି କରିବା ପାଇଁ ରେଳବାଇ ଏକ ବ୍ୟାପକ ଆଭିମୁଖ୍ୟ ଗ୍ରହଣ କରିଛି । ରେଳବାଇର ଅଫିସିଆଲ ୱେବସାଇଟରେ ସ୍ୱଚ୍ଛତା ହି ସେବା ଲୋଗୋ ଏବଂ ବ୍ୟାନର ପ୍ରମୁଖ ଭାବରେ ପ୍ରଦର୍ଶିତ ହୋଇଛି । ଟ୍ରେନ୍ ଏବଂ ଷ୍ଟେସନରେ ଉପଯୁକ୍ତ ବର୍ଜ୍ୟବସ୍ତୁ ନିଷ୍କାସନ ବିଷୟରେ ଯାତ୍ରୀମାନଙ୍କୁ ସଚେତନ କରିବା ପାଇଁ ଘୋଷଣା କରାଯାଇଛି। ଏହି ଅଭିଯାନ ସମ୍ପର୍କରେ ସଚେତନତା ସୃଷ୍ଟି କରିବା ପାଇଁ "ସ୍ୱଚ୍ଛ ରେଳ, ସ୍ୱଚ୍ଛ ଭାରତ" ସ୍ଲୋଗାନ ଅଧୀନରେ ପ୍ରଭାତ ଫେରି, ସକାଳ ଶୋଭାଯାତ୍ରା ଆୟୋଜନ କରାଯାଏ ।
ବେଙ୍ଗାଲୁରୁ ଷ୍ଟେସନରେ ତିଆରି ହୋଇଛି ପ୍ଲାଷ୍ଟିକ ବର୍ଜ୍ୟବସ୍ତୁର କବଳ ଓ ଚାପରେ ମାଟିକୁ ଦର୍ଶାଉଥିବା ମୂର୍ତ୍ତି
ରେଳଭବନରୁ ଭିଡିଓ କନଫରେନ୍ସିଂ ଜରିଆରେ ରେଳ ବାଇ ବୋର୍ଡ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ଓ ସିଇଓ ରେଳ ଅଧିକାରୀଙ୍କୁ ସ୍ୱଚ୍ଛତା ଶପଥ ପାଠ କରାଇବା ପରେ ଏହି ଅଭିଯାନ ଶୁଭାରମ୍ଭ ହୋଇଥିଲା। ଏହି ପ୍ରତୀକାତ୍ମକ ପଦକ୍ଷେପ ରେଳବାଇର ଏହି ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ପ୍ରତି ଅତୁଟ ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାକୁ ଦର୍ଶାଉଛି।
ଭାରତୀୟ ରେଳବାଇ ମଧ୍ୟ କଳା ଓ ସଂସ୍କୃତିକୁ ପରିବର୍ତ୍ତନର ବାହକ ଭାବେ ବ୍ୟବହାର କରୁଛି। ରେଳ ଷ୍ଟେସନରେ ସ୍ୱେଚ୍ଛାସେବୀ ସଂଗଠନ, ଧାର୍ମିକ ଅନୁଷ୍ଠାନ ଏବଂ ସ୍କୁଲ ପିଲାଙ୍କ ସହଯୋଗରେ ଗଳିକନ୍ଦିରେ ନାଟକ, ପଥପ୍ରାନ୍ତ ନାଟକ ଆୟୋଜନ କରାଯାଏ । ଏହି ରଙ୍ଗୀନ ଏବଂ ସୂଚନାପ୍ରଦ ପ୍ରଦର୍ଶନ ସ୍ୱଚ୍ଛତା ଏବଂ ପରିମଳର ଗୁରୁତ୍ୱ ବିଷୟରେ ଯାତ୍ରୀମାନଙ୍କୁ ଶିକ୍ଷିତ କରିବା ପାଇଁ ଆକର୍ଷଣୀୟ ପ୍ଲାଟଫର୍ମ ଭାବରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରେ |
ଏହି ଅଭିଯାନର ଅନ୍ୟତମ ମୁଖ୍ୟ ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ହେଉଛି ରେଳ ଷ୍ଟେସନ ନିକଟକୁ ଆସୁଥିବା ଅଞ୍ଚଳରେ, ଟ୍ରାକ୍ ରେ, ୟାର୍ଡ କିମ୍ବା ଡିପୋ ପରିସରରେ ଖୋଲାରେ ମଳତ୍ୟାଗକୁ ନିରୁତ୍ସାହିତ କରିବା । ସୂଚନା, ଶିକ୍ଷା ଏବଂ ଯୋଗାଯୋଗ (ଆଇଇସି) ଅଭିଯାନ ଏହି ବାର୍ତ୍ତାକୁ ପ୍ରଭାବଶାଳୀ ଭାବରେ ପ୍ରସାରିତ କରିବାରେ ସହାୟକ ହୋଇଛି । ପରିବେଶ ଅନୁକୂଳତା ଏବଂ ନିରନ୍ତରତାକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ପାଇଁ ବାୟୋ-ଶୌଚାଳୟର ବ୍ୟବହାର ଉପରେ ଧ୍ୟାନ ଦେଇ ଏକ ସ୍ୱଚ୍ଛତା ସଚେତନତା ଅଭିଯାନ ଜୋରସୋରରେ ଚାଲିଛି । ଯାତ୍ରୀମାନଙ୍କୁ ସେମାନଙ୍କର ନାଗରିକ ଦାୟିତ୍ୱ ବିଷୟରେ ମନେ ପକାଇବା ପାଇଁ ଆଣ୍ଟି-ଲିଟରିଂ ନୋଟିସ୍ ଏବଂ କ'ଣ/କ'ଣ ନ କରିବା ଉଚିତ ତାହାର ପୋଷ୍ଟର ଲଗାଯାଇଛି।
ଏହି ଅଭିଯାନ "ହର ଗିଲା ସୁଖା ନୀଲା" ଅଭିଯାନ ସହିତ ଯୋଡ଼ି ହୋଇ ଶୁଖିଲା ଏବଂ ଓଦା ବର୍ଜ୍ୟବସ୍ତୁକୁ ଉତ୍ସର୍ଗୀକୃତ ଡବା ସହିତ ଅଲଗା କରିବା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଛି । ସମସ୍ତ ପରିମଳ ସମ୍ପତ୍ତି ଯଥା ଆବର୍ଜନା ଭଣ୍ଡାର, ସାର୍ବଜନୀନ ଶୌଚାଳୟ, ଧଲାଓ (ବର୍ଜ୍ୟବସ୍ତୁ ସଂଗ୍ରହ ସ୍ଥାନ), ବର୍ଜ୍ୟବସ୍ତୁ ପରିବହନ ଯାନ ଏବଂ ସାମଗ୍ରୀ ପୁନରୁଦ୍ଧାର ସୁବିଧା (ଏମଆରଏଫ) ଷ୍ଟେସନ ଅଞ୍ଚଳରେ ମରାମତି, ଚିତ୍ରାଙ୍କନ, ସଫେଇ ଏବଂ ବ୍ରାଣ୍ଡିଂ ଚାଲିଛି। ଏହି ଉନ୍ନତି କେବଳ ସ୍ୱଚ୍ଛତା ବୃଦ୍ଧି କରେ ନାହିଁ ବରଂ ରେଳ ଷ୍ଟେସନଗୁଡିକର ସୌନ୍ଦର୍ଯ୍ୟରେ ମଧ୍ୟ ଯୋଗଦାନ କରେ |
କେବଳ ସେତିକି ନୁହେଁ, 'ହର ପତ୍ରୀ ସାଫ୍ ସୂତ୍ରୀ' ବ୍ୟାନରରେ ରେଳ ଧାରଣାକୁ କଡ଼ାକଡ଼ି ସଫେଇ କରାଯାଉଛି। ରେଳ କଲୋନୀ ସମେତ ଆବାସିକ ପରିସର, ଅବସରପ୍ରାପ୍ତ/ପ୍ରତୀକ୍ଷା ଗୃହ, ରନିଂ ରୁମ୍‍, ବିଶ୍ରାମ ଗୃହ, ଛାତ୍ରାବାସ, କ୍ୟାଣ୍ଟିନ୍ ଏବଂ ଷ୍ଟେସନ ପରିସର ଏବଂ ଏହାର ଆଖପାଖରେ ଥିବା ଖାଦ୍ୟ ଷ୍ଟଲ୍ ମଧ୍ୟ ସ୍ୱଚ୍ଛତା ଅଭିଯାନର ଅଂଶ ବିଶେଷ। "ବର୍ଜ୍ୟରୁ ସେଲଫି" ପଏଣ୍ଟ ସୃଷ୍ଟି ଅଭିଯାନରେ ସୃଜନଶୀଳତାର ସ୍ପର୍ଶ ଯୋଡିଛି, ଯାହା ଯାତ୍ରୀମାନଙ୍କୁ ଏକ ସ୍ୱଚ୍ଛ ପରିବେଶରେ ଯୋଗଦାନ କରିବାକୁ ଗର୍ବ ଅନୁଭବ କରିବାକୁ ଉତ୍ସାହିତ କରୁଛି ।
ସ୍ୱଚ୍ଛତା ହିଁ ସେବା ସ୍ୱଚ୍ଛତା ପକ୍ଷ ଅଭିଯାନରେ ଭାରତୀୟ ରେଳବାଇର ଅଂଶଗ୍ରହଣ ସ୍ୱଚ୍ଛତା, ନିରନ୍ତରତା ଏବଂ ସ୍ୱଚ୍ଛ ଭାରତ ଅଭିଯାନର ସ୍ୱପ୍ନକୁ ସାକାର କରିବା ପାଇଁ ସଂଗଠନର ଅତୁଟ ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାକୁ ପ୍ରତିଫଳିତ କରେ । ରେଳବାଇ କେବଳ ପରିବହନର ଏକ ମାଧ୍ୟମ ନୁହେଁ ବରଂ ଏକ ସ୍ୱଚ୍ଛ ଏବଂ ସୁସ୍ଥ ଭବିଷ୍ୟତ ପାଇଁ ଦେଶର ଆକାଂକ୍ଷାର ପ୍ରତିଫଳନ । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ନେତୃତ୍ୱରେ ଏବଂ ଅଗଣିତ ରେଳ କର୍ମଚାରୀ ଏବଂ ନାଗରିକଙ୍କ ସମର୍ପଣ ଅଧୀନରେ ଭାରତୀୟ ରେଳବାଇ ସ୍ୱଚ୍ଛତା ଏବଂ ପରିବେଶ ଅନୁକୂଳତାର ନୂତନ ଉଚ୍ଚତା ହାସଲ କରିବା ଦିଗରେ ଅଗ୍ରସର ହେଉଛି । ଏହି ଅଭିଯାନ ସ୍ୱଚ୍ଛ ଭାରତ (କ୍ଲିନ୍‍ ଇଣ୍ଡିଆ) ଏବଂ ସ୍ୱଚ୍ଛ ରେଳ (କ୍ଲିନ୍‍ ରେଲ୍‍) ପାଇଁ ଆଶାର କିରଣ ଭାବରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛି ।
ବୋରିଭାଲି ଷ୍ଟେସନରେ ଟ୍ରାକ୍ ରୁ ଜରି ହଟାଇବା ପୂର୍ବରୁ ଏବଂ ପରେ
ମୁମ୍ବାଇ ସେଣ୍ଟ୍ରାଲରେ ରେଳ ଧାରଣା କଡ଼ରେ ସ୍ୱଚ୍ଛତା ପୂର୍ବରୁ ଏବଂ ପରେ