Prime Minister's Office
English rendering of the PM's address at the special session of Parliament
18 SEP 2023 4:17PM by PIB Delhi
Hon’ble Mr Speaker Sir,
In the backdrop of this occasion to remember the 75-year parliamentary journey of our country and those inspiring moments once again before entering the new House, we are bidding farewell to this historic building. Before independence, this House used to be called the Imperial Legislative Council. After independence, it was known as the Parliament House. It's true that the decision to build this building was made by foreign parliamentarians, but we can never forget the fact and proudly say that the sweat of my fellow countrymen was poured into the construction of this building, the hard work of my fellow countrymen was put into it, and the money was also contributed by the people of my country.
Our 75-year journey has brilliantly crafted numerous democratic traditions and processes. While being part of this House, everyone has actively contributed to it and also witnessed it with a sense of reverence. Although we may move to a new building, the old one, too, this House will forever inspire future generations. This building is a golden chapter in Bharat's democratic journey, and it will continue to acquaint the world with the strength of democracy flowing in the veins of Bharat.
Respected Mr Speaker,
The first rays of the ‘Amrit Kaal’ (golden era) are illuminating the nation with a new belief, fresh self-confidence, new enthusiasm, new dreams, new resolutions, and a renewed strength of the nation. Achievements of Indians are being discussed everywhere and with a sense of pride. This is the result of a collective effort in our 75-year parliamentary history. As a result, today, the echo of our accomplishments is being heard worldwide.
Respected Mr Speaker,
The success of Chandrayaan-3 has not only thrilled entire Bharat but also the entire world. It represents a new facet of Bharat's capabilities, one that is linked to modernity, science, technology, the prowess of our scientists, and the power of determination of 1.4 billion citizens. It is poised to create a new impact on the nation and the world. Through this House, assembly I once again extend my heartiest congratulations to the country's scientists and their colleagues.
Respected Mr Speaker,
In the past, when the NAM summit was held, this House had unanimously passed the resolution and the country had appreciated this effort. Today you have also unanimously appreciated the success of the G20. I believe that you have elevated the pride of the country, and I express my gratitude. The success of the G20 is the success of 1.4 billion citizens of Bharat. It is Bharat's success, not the success of any individual or party. Bharat's federal structure, its diversity, and its hosting of over 200 summits in more than 60 locations, each with its own unique flavour, have been done magnificently by different governments of the country. This impact has been felt on the global stage. This is an issue for all of us to celebrate. It enhances the glory of the nation. As you mentioned, Bharat takes pride in having chaired the G20 when the African Union became a member. I cannot forget that emotional moment when the announcement of the African Union's membership was made and the President of the African Union said that he thought he might break down while speaking as these were important moments in his life. You can imagine the fortune Bharat had to fulfil such huge hopes and expectations.
Respected Mr Speaker,
Doubting Bharat has been a characteristic of many people, and it has persisted since the time of gaining independence. It was the same this time as well. There may not be any declaration; it seems unlikely. However, this is Bharat's strength, and it happened with the world agreeing to a joint communiqué and taking it forward as a roadmap.
And Mr Speaker,
Since Bharat's presidency continues until the end of November, we are determined to make the best use of the time we have right now. Your announcement of a summit akin to a P-20 (Parliamentary-20) of speakers from around the world under your presidency has the full support and cooperation of the government.
Respected Mr Speaker,
It is a matter of pride for all of us that today Bharat has found its place as a ‘Vishwamitra’ (global friend). The entire world is seeking friendship with Bharat, and the world is experiencing Bharat's friendship. The root cause of this is our culture, the wisdom we have gained from the Vedas to Swami Vivekananda, and the mantra of "Sabka Saath, Sabka Vikas" is uniting us with the world today.
Respected Mr Speaker,
Taking leave from this House is indeed an emotional moment. When a family moves to a new one leaving an old home, it encounters many memories, similarly, our minds and hearts are also filled with many memories as we bid farewell to this House. We have had sweet and bitter experiences, squabbles, conflicts and celebrations, all within the walls of this House. These memories are shared by all of us, these are our common heritage, and that's why our pride in them is also shared. We have seen many events related to the reconstruction of Independent Bharat taking place within this House over the past 75 years. Today, as we move from this House to the new one, we must also acknowledge the respect that has been given to the expression of the common citizens of Bharat.
And therefore respected Mr Speaker,
The moment I became a Member of Parliament for the first time and entered this building as a Member of Parliament for the first time, I bowed my head in reverence at the doors of this temple of democracy and stepped in with deep respect for this democracy. That moment was filled with emotions for me, and I couldn't have imagined it. But it is a testament to the strength of Bharat's democracy, a symbol of the reverence of an ordinary human being in Bharat for democracy, that a child from a humble family who grew up on a railway platform has reached the Parliament. I had never even imagined that the country would honour me so much, bless me so much, and love me so much, Mr Speaker.
Respected Mr Speaker,
Many of us do read what is inscribed inside the Parliament building, and sometimes we even mention it. Here, at the entrance of the Parliament building, there is a word from Changdev’s teachings, which reads, "लोकद्वारम्," which means "Open the door for the public." It signifies that we should open the doors for the public and see how they obtain their rights. This has been written by our sages and is inscribed at the entrance doors of Parliament. All of us, and those who have been here before us, bear witness to this truth.
Respected Mr Speaker,
As time changed, the structure of our Parliament has also continuously evolved and become more inclusive. In this Parliament, representatives from every section of society, filled with diversities, are visible. There are multiple languages, dialects, and culinary traditions present here. Inside the Parliament, everything is present, and people from all walks of life, whether social or economic, rural or urban, have gradually expressed the desires and aspirations of the masses in a fully inclusive environment. Whether one is Dalit, oppressed, tribal, marginalized, or a woman, everyone's contribution has gradually increased over time.
Respected Mr Speaker,
In the beginning, the number of women was very less, but slowly, mothers and sisters have also contributed to enhancing the dignity of this House. Their contribution has played a significant role in bringing about a significant change in the prestige of this House.
Respected Mr Speaker,
From the beginning till now, a rough estimate shows that about 7,500 representatives have contributed in both houses combined over the years. During this period, about 600 women MPs have also contributed to enhancing the dignity of both houses in Parliament.
And respected Mr Speaker,
As we know that respected Indrajit Gupta, if I'm not mistaken, served in this House for a long time, approximately 43 years. He had the privilege of being a witness to this House for an extended period. This is the very House where Shafiqur Rahman ji continued to contribute to the proceedings despite being 93 years old. And, respected Mr Speaker, this is the strength of Bharat's democracy that Chandrani Murmu became a member of this House at the age of just 25. She was the youngest member, just 25 years old.
Respected Mr Speaker,
All of us have experienced disagreements, disputes, and exchanged sharp words – we all have initiated them and nobody can be singled out. Perhaps despite all of that, the familial sentiment that exists among us, which has persisted in our previous generations as well, those who perceive our public personas through the media and see us outside, still holds true. The sense of belonging, the sense of family, brings us to a different level. This is also the strength of this House. A sense of family, and despite differences, we never hold grudges. Even after many years, if we meet, we meet with the same warmth, we don't forget that affectionate time. I can feel that.
Respected Mr Speaker,
Despite facing numerous crises, both in the past and present, we have seen many times that Members of Parliament have come to the House and fulfilled their duty as representatives, even in the face of physical suffering or inconvenience. Many such instances are before us today. Despite serious illnesses, some have had to come in wheelchairs, and some had to come with doctors waiting outside, but all Members of Parliament have at some point fulfilled their roles in this manner.
The Corona period serves as an example before us. While the risk of death loomed in every household, despite that, our Hon’ble Members of Parliament in both Houses came to the Parliament during the Corona crisis and fulfilled their duty. We did not let the nation's work stop. We needed to maintain social distancing and undergo frequent testing. We came to the House but had to wear masks. The seating arrangement was different, and even the timings changed. With a sense of duty, all members of this House have considered it an integral part of their responsibility. They kept the Parliament running so that the nation’s work was not stopped. I have seen that members have a special attachment to this House. People who may have been MPs thirty years ago or even thirty five years ago, but still, they will visit the Central Hall. Just as visiting a temple becomes a habit, similarly, they have developed a habit of coming to this House. There is an emotional connection, and many old-timers, even if they no longer are a Member of Parliament, still, feel an attachment to this House.
Respected Mr Speaker,
After independence, many eminent scholars had expressed deep concerns. They weren't sure about the fate of the country, whether it would succeed or fail, whether it would remain united or disintegrate, whether democracy would thrive or falter. But the strength of Bharat's Parliament silenced all doubts and proved the world wrong. This nation continued to progress with full capability. With the belief that we might have concerns and face challenges, but we will continue to achieve success, we, along with our predecessors, have demonstrated this commitment. This is an occasion to celebrate this achievement.
Respected Mr Speaker,
In this very building, the Constituent Assembly met for two years and eleven months. They provided us with the Constitution that still guides us today. The Constitution we received on 26th November 1949 came into effect on 26th January 1950. In these 75 years, the greatest achievement is the growing trust of the common people of this country in our Parliament. The biggest strength of democracy lies in the unshakable faith of the people in this great institution, this noble institution, and this system. In these 75 years, our Parliament has become a symbol of expressing public sentiments. Here, the strong expression of public sentiments is seen, and we have benefited from the addresses of leaders like Rajendra Babu, Dr. Kalam, Ram Nath Kovind ji, and recently, from the address of Droupadi Murmu ji. Their guidance has been invaluable to both houses of our Parliament.
Respected Mr Speaker,
From Pandit Nehru ji, Shastri ji, to Atal ji, and Manmohan ji, there is a long line of leaders who have led this august House and have guided the nation through this House. They have worked diligently and put in immense effort to shape the country in new hues. Today is also an occasion to pay tribute to all of them.
Respected Mr Speaker,
Sardar Vallabhbhai Patel, Lohia ji, Chandrashekhar ji, Advani ji, and countless other names have enriched this House. They have worked in this House to empower the voice of common people, enriching discussions, and giving strength to ordinary individuals in the country. Many world leaders have also addressed our Houses, and their words have shown respect for Bharat's democracy.
Respected Mr Speaker,
Amidst moments of excitement and enthusiasm, tears have also flowed from the eyes of this House. This House was filled with sorrow when the nation lost three of its Prime Ministers during their respective tenures. This House was bidding farewell to Nehru ji, Shastri ji, and Indira ji with moistened eyes.
Respected Mr Speaker,
Despite numerous challenges, every Speaker and every Chairman has effectively led both Houses and made exemplary decisions during their tenures. Whether it started with Mavalankar ji, during Sumitra ji's term, or Birla ji's, their decisions are still considered as reference points. This work has been carried out by nearly 17 Speakers, including our two female Speakers, from Mavalankar ji to Sumitra Tai and Birla ji. Each one of them had their distinct style, but they all worked together to keep this House energetic while adhering to the rules and regulations. Today, I extend my heartfelt greetings to all of these Hon’ble Speakers.
Respected Mr Speaker,
It's true that we, as public representatives, play our respective roles. However, the teams that work behind the scenes to support us have also evolved over the years. Their contributions, often running with papers to ensure that there are no mistakes in the proceedings and decisions, have been invaluable. Their work has greatly contributed to the quality of governance in this House. I extend my heartfelt gratitude to all my colleagues, including those who served before us. The Parliament is not just limited to these chambers; it encompasses the entire surroundings. Many people here have contributed in various ways, from offering tea or water to preventing anyone from going hungry, providing various services when the Houses worked till late in night. Some have taken care of the environment outside, others have ensured cleanliness. Countless individuals have worked diligently to make it possible for all of us to work efficiently. I express my special appreciation for their efforts, both personally and on behalf of this House.
Respected Mr Speaker
This temple of democracy... a terrorist attack happened. Unlike attacks on buildings worldwide, this attack was on the 'mother of democracy,' in a way, an assault on our very soul. Our nation can never forget that incident. I also pay my respects to those who fought against terrorists and took bullets on their chests to save the Parliament, and ensure every member's safety. They may not be among us, but they performed a great service by defending us.
Respected Mr Speaker,
As we are preparing to leave this House today, I also want to remember those journalist friends who dedicated their entire careers to reporting on the Parliament. They were, in a way, living witnesses. They conveyed minute details from here to the nation, and back then, we didn't have all the technology that is available now. They were the ones who provided information and had the ability to provide news behind the news. They may not be sought-after, but nobody can forget their work. I've seen that journalism, which helped the nation understand the developmental journey of Bharat from this Parliament building, and they spent all their energy for it. Even today, I meet old journalist friends who covered Parliament in the past but share stories that are astonishing, but real. It's like the strength that the walls of this House have; the same mirror effect is found in their pens, which carry the reflection of Parliament's importance, its members, and an empathetic feeling towards Parliamentarians. I'm sure it's an emotional moment for many journalists as well. Just as leaving this House is an emotional moment for me, I believe it must be even more emotional for these journalist friends because their affection for Parliament is more than ours. Some of these journalists may even be younger than us, but they have contributed to this significant democracy, so today is also an occasion to remember their contributions.
Respected Mr Speaker,
When we enter this House, our tradition invokes divine energy. Our scriptures mention that when the same mantra is chanted at a place multiple times, it becomes a sacred place. It emanates a positive vibe, and there's a resonating power that can transform a place into a spiritual ground. I believe that this House, through the words and debates of the seven and a half thousand representatives, whether we actively discuss or not in the future, has created an echo that turns it into a pilgrimage site, a place of awakening. Anyone who has reverence for democracy, even 50 years from today when they visit this place, will feel the resonance that once the voice of Bharat's soul echoed here.
And therefore Mr Speaker,
This is the House where once Bhagat Singh and Batukeshwar Dutt displayed their bravery and strength by exploding a bomb to oppose British colonial rule. The echoes of that bomb have never let those who want the best for our nation rest.
Respected Mr Speaker,
This is the House where Pandit Nehru is remembered for various reasons, but we will always remember him. In this very House, Pandit Nehru's 'At the Stroke of Midnight' speech will continue to inspire us. And in this same House, Atal ji once said 'Governments will come and go, parties will be formed and dissolved, but this nation must remain’ and his words continue to resonate here.
Respected Mr Speaker,
Pandit Nehru's initial cabinet included Babasaheb Ambedkar, who served as a minister. He emphasized incorporating international standards into Indian labour laws, which has had a significant impact on the country. Additionally, Babasaheb played a crucial role in formulating the water policy during Nehru ji's government. Babasaheb Ambedkar’s contributions to shaping that water policy have been vital for Bharat.
Respected Mr Speaker,
Babasaheb Ambedkar consistently emphasized the importance of industrialization for social justice in Bharat. He believed that industrialization was crucial because many marginalized communities, especially the Dalits, did not have access to land, and thus, industrialization was necessary to uplift them. Babasaheb’s vision influenced the Industry Policy of Bharat, particularly during the tenure of Dr. Syama Prasad Mookerjee, who served as the Commerce and Industry Minister in Pandit Nehru's government. Even today, no matter how many industry policies are made, its soul remains the same which was given by the first government which has left a lasting impact on the country's industrial development.
Respected Mr Speaker,
Lal Bahadur Shastri ji inspired the morale of our country's soldiers during the 1965 war and instilled complete confidence in their abilities, a source of national pride, right from this very House. It was right here that Lal Bahadur Shastri ji laid a strong foundation for the Green Revolution.
Respected Mr Speaker,
This very House also played a crucial role in supporting the Bangladesh Liberation War and extending its backing under the leadership of Indira Gandhi. This House also witnessed an assault on democracy during the Emergency, and also witnessed the strength demonstrated by the people of Bharat which led to the restoration of a robust democracy. It has seen the national crisis of that period and also witnessed the resilience of the nation.
Respected Mr Speaker,
This House will always remain indebted to the fact that it was within these walls that our former Prime Minister Chaudhary Charan Singh established the Rural Development Ministry. It was in this House that the decision to lower the voting age from 21 to 18 was made, inspiring and motivating the country's youth to contribute. Our nation has witnessed coalition governments led by leaders like V.P. Singh, Chandrashekhar, and a series of coalition governments after that. For a long time, the country was heading in one direction, burdened by economic policies. However, the government of Narasimha Rao mustered courage and decided to abandon old economic policies and embark on a new path, which the country is reaping the benefits today.
We have also seen the government of Atal Bihari Vajpayee ji in this House. The Sarva Shiksha Abhiyan has become crucial for our country today. Atal ji established the Ministry of Tribal Affairs, and the Ministry of Northeast. The nuclear tests introduced Bharat's capability to the world. And it was in this House that we witnessed Manmohan ji's government and the Cash for Votes scandal.
Respected Mr Speaker,
The mantra of 'Sabka Saath, Sabka Vikas', many historic decisions, and issues pending for decades, have all found permanent solutions in this House. Article 370 - this House will always say with pride that it happened during its tenure. One Nation, One Tax - the decision on GST was also made in this House. One Rank One Pension (OROP) was also witnessed by this House. 10% reservation for the economically weaker sections was introduced in this country without any dispute.
Respected Mr Speaker,
In Bharat's democracy, we have witnessed numerous ups and downs, and this House has been the strength of democracy, a witness to the power of democracy, and a central point of public trust. Look at the uniqueness of this House; even today, the world is amazed that in this House, there were times when a party with only 4 members was in power, and another party with 100 members was in opposition. This is also a kind of capability. This House introduces the strength of democracy. This is the House where Atal ji's government was defeated with just one vote, and it elevated the dignity of democracy; this too happened in this House. Today, the representation of many small regional parties in our country's democracy has become an attractive center for our country's diversity and aspirations.
Respected Mr Speaker,
In this country, we had two Prime Ministers, Morarji Desai and V.P. Singh, who spent their life in the Congress, but led anti-Congress governments. This was also its uniqueness. And look at our Narasimha Rao ji, who was preparing to return home, had announced his retirement, but this is the strength of democracy, that he served as Prime Minister for 5 years.
Respected Mr Speaker,
We have seen that even the most challenging tasks can be accomplished with everyone's consensus. In the year 2000, during Atal ji's government, this House approved the formation of three new states with great enthusiasm and excitement. When Chhattisgarh was formed, it was celebrated by both Chhattisgarh and Madhya Pradesh. When Uttarakhand was formed, it was celebrated by both Uttarakhand and Uttar Pradesh. When Jharkhand was formed, it was celebrated by both Bihar and Jharkhand. This is the capacity of our House to create a consensus and a celebratory atmosphere. But there are also some bitter memories. There were efforts to suppress Telangana's rights, even blood was shed. Now, after its formation, neither Telangana nor Andhra Pradesh could celebrate. The seeds of bitterness had been sown. It would have been better if we had formed Telangana with the same enthusiasm and excitement, and it would have reached new heights today.
Respected Mr Speaker,
Such has been the tradition of this House that the Constituent Assembly members at that time reduced their daily allowance from 45 rupees to 40 rupees because they felt that we should reduce it.
Respected Mr Speaker,
This is the same House where the subsidy provided in the canteen, which used to offer food at a very low cost, was discontinued by its members. Now, they pay the full amount and eat in the canteen.
Respected Mr Speaker,
During the Corona pandemic, when the need arose, these Members of Parliament gave up their MPLADS (Members of Parliament Local Area Development Scheme) funds and came forward to help the country in this crisis. Not only that, during the Corona period, the MPs from this House also voluntarily took a 30% cut in their salaries and discharged a significant responsibility in facing the challenges before the country.
Respected Mr Speaker,
We can proudly say and even the people sitting in this House can say, and those who were part of the previous sessions can also say that it was us who brought discipline here, who enforced strictness in our representation laws, who set the rules, and who decided that certain things could not happen in the life of a representative. I believe this is a great example of a vibrant democracy given by this House. It's the Hon’ble Members of Parliament and our previous generations of MPs who have set this example. I believe that sometimes we should remember those things as well.
Respected Mr Speaker,
For those of us who are current Members of Parliament, this is indeed a special opportunity. It is a special opportunity because we have the chance to become a part of both history and the future. We have the opportunity to connect with both the past and the present. With a new belief, new enthusiasm, and new energy, we are bidding farewell from here, ready to build the future.
Respected Mr Speaker,
The day today belongs exclusively to the seven and a half thousand Members of this House. It is a page of their illustrious journey. We take inspiration from these walls, and are ready to embrace the future. Many things within this House deserved appreciation from each and every member, yet politics seems to be encroaching there as well. If the pride of Nehru's contributions were to be acknowledged within this House, who would not feel like applauding? Nevertheless, despite this, it is essential for the country's democracy that we, under your guidance, Mr. Speaker, and with the capabilities of these experienced MPs, will enter the new Parliament with new confidence.
I once again thank all of you for providing an opportunity to refresh these old memories, and for remembering everyone in such a great atmosphere. I express my heartfelt gratitude to all of you. I urge all members to share such fond memories of their lives here so that they reach the nation and convey that this truly is our House, and that our representatives are genuinely committed to the nation. With this sentiment, I once again offer my salutations to this land, to this House. I bow to every brick of this building, which is built from the sweat of Bharat's labourers. I salute every teacher and that cosmic force which has given new strength and power to Bharat's democracy in the past 75 years. With this, I conclude my speech. Thank you very much.
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.

ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ସଂସଦର ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ଅଧିବେଶନରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଅଭିଭାଷଣ
18 SEP 2023 4:17PM by PIB Bhubaneshwar
ମାନନୀୟ ବାଚସ୍ପତି ମହୋଦୟ,
ଏହି ଅବସରରେ ଆମ ଦେଶର ୭୫ ବର୍ଷର ସଂସଦୀୟ ଯାତ୍ରା ଏବଂ ନୂଆ ଗୃହରେ ପ୍ରବେଶ କରିବା ପୂର୍ବରୁ ସେହି ପ୍ରେରଣାଦାୟକ ମୁହୂର୍ତ୍ତଗୁଡ଼ିକୁ ମନେ ପକାଇବା ପାଇଁ ଆମେ ଏହି ଐତିହାସିକ କୋଠାକୁ ବିଦାୟ ଦେଉଛୁ। ସ୍ୱାଧୀନତା ପୂର୍ବରୁ ଏହି ଗୃହକୁ ଇମ୍ପେରିଆଲ୍ ଲେଜିସଲେଟିଭ୍ କାଉନସିଲ୍ କୁହାଯାଉଥିଲା। ସ୍ୱାଧୀନତା ପରେ ଏହା ସଂସଦ ଭବନ ନାମରେ ପରିଚିତ ଥିଲା । ଏହା ସତ ଯେ ଏହି କୋଠା ନିର୍ମାଣ ପାଇଁ ନିଷ୍ପତ୍ତି ବିଦେଶୀ ସାଂସଦମାନେ ନେଇଥିଲେ, କିନ୍ତୁ ଆମେ କେବେ ବି ଏହି କଥାକୁ ଭୁଲି ପାରିବୁ ନାହିଁ ଏବଂ ଗର୍ବର ସହ କହିପାରିବା ଯେ ଏହି ଭବନ ନିର୍ମାଣରେ ମୋର ଦେଶବାସୀଙ୍କ ପରିଚୟ ଲାଗି, ମୋର ସାଥୀ ଦେଶବାସୀଙ୍କ କଠିନ ପରିଶ୍ରମ ଏଥିରେ ନିୟୋଜିତ ହୋଇଥିଲା ଏବଂ ଅର୍ଥ ମଧ୍ୟ ମୋ ଦେଶର ଲୋକମାନଙ୍କର ଥିଲା।
ଆମର ୭୫ ବର୍ଷର ଯାତ୍ରା ଅନେକ ଗଣତାନ୍ତ୍ରିକ ପରମ୍ପରା ଏବଂ ପ୍ରକ୍ରିୟାକୁ ଚମତ୍କାର ଭାବରେ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିଛି । ଏହି ଗୃହରେ ରହିଥିବା ବେଳେ ସମସ୍ତେ ଏଥିରେ ସକ୍ରିୟ ଭାବରେ ଯୋଗଦାନ କରିଛନ୍ତି ଏବଂ ଏହାକୁ ଶ୍ରଦ୍ଧାର ସହ ମଧ୍ୟ ଦେଖିଛନ୍ତି । ଯଦିଓ ଆମେ ଏକ ନୂତନ କୋଠାକୁ ଯିବା କିନ୍ତୁ ପୁରୁଣା ଭାବନା ମଧ୍ୟ ଏହି ଗୃହ ଭବିଷ୍ୟତ ପିଢ଼ିକୁ ସବୁଦିନ ପାଇଁ ପ୍ରେରଣା ଯୋଗାଇବ । ଏହି କୋଠା ଭାରତର ଗଣତାନ୍ତ୍ରିକ ଯାତ୍ରାର ଏକ ସୁବର୍ଣ୍ଣ ଅଧ୍ୟାୟ ଏବଂ ଏହା ଭାରତର ଶିରା ପ୍ରଶିରାରେ ପ୍ରବାହିତ ଗଣତନ୍ତ୍ରର ଶକ୍ତି ସହିତ ବିଶ୍ୱକୁ ପରିଚିତ କରାଇବ ।
ମାନନୀୟ ବାଚସ୍ପତି ମହୋଦୟ,
ଅମୃତ କାଳର ପ୍ରଥମ କିରଣ ନୂଆ ବିଶ୍ୱାସ, ନୂତନ ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସ, ନୂତନ ଉତ୍ସାହ, ନୂତନ ସ୍ୱପ୍ନ, ନୂତନ ସଂକଳ୍ପ ଏବଂ ରାଷ୍ଟ୍ରରେ ଏକ ନୂତନ ଶକ୍ତି ସହିତ ଦେଶକୁ ଆଲୋକିତ କରୁଛି । ଭାରତୀୟଙ୍କ ଉପଲବ୍ଧିକୁ ନେଇ ଗର୍ବର ସହ ସବୁଠି ଚର୍ଚ୍ଚା ହେଉଛି। ଆମର ୭୫ ବର୍ଷର ସଂସଦୀୟ ଇତିହାସରେ ଏହା ଏକ ସାମୂହିକ ପ୍ରୟାସର ଫଳ । ଫଳରେ ଆଜି ଆମର ସଫଳତାର ପ୍ରତିଫଳନ ସାରା ବିଶ୍ୱରେ ଶୁଣିବାକୁ ମିଳୁଛି ।
ମାନନୀୟ ବାଚସ୍ପତି ମହୋଦୟ,
ଚନ୍ଦ୍ରଯାନ-୩ର ସଫଳତା କେବଳ ସମଗ୍ର ଭାରତକୁ ନୁହେଁ ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱକୁ ରୋମାଞ୍ଚିତ କରିଛି। ଏହା ଭାରତର ସାମର୍ଥ୍ୟର ଏକ ନୂତନ ଦିଗକୁ ପ୍ରତିନିଧିତ୍ୱ କରୁଛି, ଯାହା ଆଧୁନିକତା, ବିଜ୍ଞାନ, ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା, ଆମ ବୈଜ୍ଞାନିକମାନଙ୍କ ଦକ୍ଷତା ଏବଂ ୧.୪ ବିଲିୟନ ନାଗରିକଙ୍କ ସଂକଳ୍ପ ଶକ୍ତି ସହିତ ଜଡିତ । ଏହା ଦେଶ ଓ ବିଶ୍ୱ ରେ ଏକ ନୂଆ ପ୍ରଭାବ ସୃଷ୍ଟି କରିବାକୁ ଯାଉଛି । ଏହି ଗୃହ, ବିଧାନସଭା ମାଧ୍ୟମରେ ମୁଁ ପୁଣି ଥରେ ଦେଶର ବୈଜ୍ଞାନିକ ଏବଂ ସେମାନଙ୍କ ସହକର୍ମୀମାନଙ୍କୁ ହାର୍ଦ୍ଦିକ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଉଛି ।
ମାନନୀୟ ବାଚସ୍ପତି ମହୋଦୟ,
ଅତୀତରେ ଯେତେବେଳେ ଏନଏଏମ ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀ ଅନୁଷ୍ଠିତ ହୋଇଥିଲା ସେତେବେଳେ ଏହି ଗୃହ ସର୍ବସମ୍ମତିକ୍ରମେ ଏହି ସଂକଳ୍ପ ପାରିତ କରିଥିଲା ଏବଂ ଦେଶ ଏହି ପ୍ରୟାସକୁ ପ୍ରଶଂସା କରିଥିଲା । ଆଜି ଆପଣ ମଧ୍ୟ ସର୍ବସମ୍ମତିକ୍ରମେ ଜି-୨୦ର ସଫଳତାକୁ ପ୍ରଶଂସା କରିଛନ୍ତି। ମୁଁ ବିଶ୍ୱାସ କରେ ଯେ ଆପଣମାନେ ଦେଶର ଗୌରବ ବଢ଼ାଇଛନ୍ତି ଏବଂ ମୁଁ ମୋର କୃତଜ୍ଞତା ଜଣାଉଛି । ଜି-୨୦ର ସଫଳତା ହେଉଛି ଭାରତର ୧.୪ ବିଲିୟନ ନାଗରିକଙ୍କ ସଫଳତା । ଏହା ଭାରତର ସଫଳତା, କୌଣସି ବ୍ୟକ୍ତି କିମ୍ବା ଦଳର ସଫଳତା ନୁହେଁ। ଭାରତର ସଂଘୀୟ ଢାଞ୍ଚା, ଏହାର ବିବିଧତା ଏବଂ ୬୦ରୁ ଅଧିକ ସ୍ଥାନରେ ୨୦୦ରୁ ଅଧିକ ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀ ଆୟୋଜନ, ପ୍ରତ୍ୟେକର ନିଜସ୍ୱ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ସ୍ୱାଦ ସହିତ, ଦେଶର ବିଭିନ୍ନ ସରକାର ଦ୍ୱାରା ଚମତ୍କାର ଭାବରେ କରାଯାଇଛି । ଏହାର ପ୍ରଭାବ ବିଶ୍ୱ ସ୍ତରରେ ଅନୁଭୂତ ହୋଇଛି। ଏହା ଆମ ସମସ୍ତଙ୍କ ପାଇଁ ଉତ୍ସବ ପାଳନ କରିବାର ଏକ ବିଷୟ ଅଟେ। ଏହା ଦ୍ବାରା ଦେଶର ଗୌରବ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଥାଏ। ଆପଣ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି ଯେ, ଆଫ୍ରିକୀୟ ସଂଘ ସଦସ୍ୟ ହେବା ପରେ ଜି-୨୦ର ଅଧ୍ୟକ୍ଷତା କରି ଭରତ ଗର୍ବ ଅନୁଭବ କରିଛି। ମୁଁ ସେହି ଭାବପ୍ରବଣ ମୁହୂର୍ତ୍ତକୁ ଭୁଲିପାରିବି ନାହିଁ ଯେତେବେଳେ ଆଫ୍ରିକୀୟ ସଂଘର ସଦସ୍ୟତା ଘୋଷଣା କରାଯାଇଥିଲା ଏବଂ ଆଫ୍ରିକୀୟ ସଂଘର ସଭାପତି କହିଥିଲେ ଯେ, ଏହା ତାଙ୍କ ଜୀବନର ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ମୁହୂର୍ତ୍ତ ହୋଇଥିବାରୁ ସେ ଭାଷଣ ଦେବା ସମୟରେ ଭାବ ବିହ୍ବଳ ହୋଇପାରନ୍ତି। ଆପଣ କଳ୍ପନା କରିପାରିବେ ଯେ ଭାରତକୁ ଏତେ ବଡ଼ ଆଶା ଓ ଆକାଂକ୍ଷା ପୂରଣ କରିବାର ସୌଭାଗ୍ୟ ମିଳିଥିଲା ।
ମାନନୀୟ ବାଚସ୍ପତି ମହୋଦୟ,
ଭାରତ ଉପରେ ସନ୍ଦେହ କରିବା ସ୍ବଭାବ ଅନେକ ଲୋକଙ୍କର ଥାଏ ଏବଂ ସ୍ୱାଧୀନତା ପାଇବା ପରଠାରୁ ଏହା ଜାରି ରହିଛି । ଏଥର ମଧ୍ୟ ସମାନ ସ୍ଥିତି ଦେଖିବାକୁ ମିଳିଥିଲା। କୌଣସି ଘୋଷଣା ହେବନାହିଁ; ଏହା ଅସମ୍ଭବ। ଏହା ହେଉଛି ଭାରତର ଶକ୍ତି ଏବଂ ବିଶ୍ୱ ଏକ ମିଳିତ ବିଜ୍ଞପ୍ତି ପାଇଁ ରାଜି ହୋଇ ଏହାର ଏକ ରୋଡମ୍ୟାପକୁ ନେଇ ଭବିଷ୍ୟତଆଡ଼କୁ ଆଗେଇ ନେବା ଏଠାରୁ କରିଛୁ।
ଏବଂ ବାଚସ୍ପତି ମହୋଦୟ,
ଆପଣଙ୍କ ଅଧ୍ୟକ୍ଷତାରେ ନଭେମ୍ବର ଶେଷ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଚାଲିବ, ତେଣୁ ବର୍ତ୍ତମାନ ଆମ ପାଖରେ ଥିବା ସମୟର ସର୍ବୋତ୍ତମ ଉପଯୋଗ କରିବାକୁ ଆମେ ସଂକଳ୍ପବଦ୍ଧ । ଏବଂ ଆପଣଙ୍କ ଅଧ୍ୟକ୍ଷତାରେ ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱର ପି-୨୦ (ସଂସଦୀୟ-୨୦) ଭଳି ବକ୍ତାମାନଙ୍କର ଏକ ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀ ର ଘୋଷଣା କରିଛନ୍ତି, ସରକାରଙ୍କର ଏହି ପ୍ରୟାସକୁ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ସମର୍ଥନ ଏବଂ ସହଯୋଗ ରହିଛି।
ମାନନୀୟ ବାଚସ୍ପତି ମହୋଦୟ,
ଏହା ଆମ ସମସ୍ତଙ୍କ ପାଇଁ ଗର୍ବର ବିଷୟ ଯେ ଆଜି ଭାରତ ଏକ 'ବିଶ୍ୱାମିତ୍ର' (ବିଶ୍ୱବନ୍ଧୁ) ଭାବରେ ନିଜର ସ୍ଥାନ ପାଇଛି । ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱ ଭାରତ ସହ ବନ୍ଧୁତା ଚାହୁଁଛି ଏବଂ ବିଶ୍ୱ ଭାରତର ବନ୍ଧୁତା ଅନୁଭବ କରୁଛି । ଏହାର ମୂଳ କାରଣ ହେଉଛି ଆମ ସଂସ୍କୃତି, ବେଦରୁ ସ୍ୱାମୀ ବିବେକାନନ୍ଦଙ୍କ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଆମେ ଯେଉଁ ଜ୍ଞାନ ହାସଲ କରିଛୁ ଏବଂ "ସବକା ସାଥ, ସବକା ବିକାଶ"ର ମନ୍ତ୍ର ଆଜି ଆମକୁ ବିଶ୍ୱ ସହିତ ଏକାଠି କରୁଛି ।
ମାନନୀୟ ବାଚସ୍ପତି ମହୋଦୟ,
ଏହି ଗୃହରୁ ବିଦାୟ ନେବା ବାସ୍ତବରେ ଏକ ଭାବପ୍ରବଣ ମୁହୂର୍ତ୍ତ । ଯେତେବେଳେ ଗୋଟିଏ ପରିବାର ମଧ୍ୟ ପୁରୁଣା ଘର ଛାଡି ନୂଆ ଘରକୁ ଯାଇଯାଏ, ସେତେବେଳେ ଅନେକ ସ୍ମୃତି ହୃଦୟକୁ ଆନ୍ଦୋଳିତ କରିଥାଏ, ସେହିଭଳି ଏହି ଗୃହକୁ ବିଦାୟ ଦେବା ସମୟରେ ଆମ ମନ ଏବଂ ହୃଦୟ ମଧ୍ୟ ଅନେକ ସ୍ମୃତିରେ ଭରି ଯାଇଥାଏ । ଏହି ଗୃହର କାନ୍ଥ ଭିତରେ ଆମର ମଧୁର ଏବଂ ତିକ୍ତ ଅନୁଭୂତି, ଝଗଡ଼ା, ସଂଘର୍ଷ ଏବଂ ଉତ୍ସବର ପ୍ରତ୍ୟେକ ମୁହୂର୍ତ୍ତ ଦେଖିବାକୁ ମିଳୁଛି । ଏହି ସ୍ମୃତିଗୁଡ଼ିକ ପାଇଁ ଆମେ ସମସ୍ତେ ଅଂଶୀଦାର, ଏଗୁଡ଼ିକ ହେଉଛି ଆମର ମିଳିତ ଐତିହ୍ୟ, ଏବଂ ସେଥିପାଇଁ ସେହି ଗର୍ବ ଉପରେ ଆମେ ଭାଗୀଦାର ଅଛୁ। ଗତ ୭୫ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଏହି ଗୃହ ରେ ସ୍ୱାଧୀନ ଭାରତର ପୁନଃନିର୍ମାଣ ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ ଅନେକ ଘଟଣା ଘଟିଥିବା ଆମେ ଦେଖିଛୁ । ଆଜି ଯେତେବେଳେ ଆମେ ଏହି ଗୃହରୁ ନୂଆ ଗୃହକୁ ଯାଉଛୁ, ସେତେବେଳେ ଭାରତର ସାଧାରଣ ନାଗରିକଙ୍କ ଅଭିବ୍ୟକ୍ତିକୁ ଯେଉଁ ସମ୍ମାନ ଦିଆଯାଇଛି ତାହାକୁ ମଧ୍ୟ ସ୍ୱୀକାର କରିବାକୁ ପଡ଼ିବ।
ମାନନୀୟ ବାଚସ୍ପତି ମହୋଦୟ,
ଯେତେବେଳେ ମୁଁ ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ ସାଂସଦ ହୋଇ ସଂସଦ ସଦସ୍ୟ ଭାବରେ ଏହି ଭବନରେ ପ୍ରବେଶ କରିବା କ୍ଷଣି ମୁଁ ଗଣତନ୍ତ୍ରର ଏହି ମନ୍ଦିରର ଦ୍ୱାରରେ ଶ୍ରଦ୍ଧାରେ ମୁଣ୍ଡ ନୁଆଁଇ ଏହି ଗଣତନ୍ତ୍ର ପ୍ରତି ଗଭୀର ସମ୍ମାନ ପ୍ରଦର୍ଶନ ପୂର୍ବକ ପାଦ ଦେଇଥିଲି। ସେହି ମୁହୂର୍ତ୍ତ ମୋ ପାଇଁ ଭାବନାରେ ଭରି ଯାଇଥିଲା, ଏବଂ ମୁଁ ଏହା କଳ୍ପନା କରିପାରିନଥିଲି | କିନ୍ତୁ ଏହା ଭାରତର ଗଣତନ୍ତ୍ରର ଶକ୍ତିର ପ୍ରମାଣ, ଗଣତନ୍ତ୍ର ପ୍ରତି ଭାରତର ଜଣେ ସାଧାରଣ ମଣିଷର ଶ୍ରଦ୍ଧାର ପ୍ରତୀକ, ରେଳ ପ୍ଲାଟଫର୍ମରେ ବଡ଼ ହୋଇଥିବା ଏକ ନମ୍ର ପରିବାରର ଜଣେ ପିଲା ସଂସଦରେ ପହଞ୍ଚିଛି। ମୁଁ କେବେ ଭାବି ନଥିଲି ଯେ ଦେଶ ମୋତେ ଏତେ ସମ୍ମାନ ଦେବ, ମୋତେ ଏତେ ଆଶୀର୍ବାଦ ଦେବ ଏବଂ ମୋତେ ଏତେ ଭଲ ପାଇବ, ମାନନୀୟ ବାଚସ୍ପତି ମହୋଦୟ।
ସମ୍ମାନିତ ବାଚସ୍ପତି,
ଆମ ମଧ୍ୟରୁ ଅଧିକାଂଶ ଲୋକ ଅଛନ୍ତି ଯେଉଁମାନେ ସଂସଦ ଭବନ ଭିତରେ କ'ଣ ଲେଖାଯାଇଛି ତାହା ପଢନ୍ତି ଏବଂ ବେଳେବେଳେ ଆମେ ଏହାକୁ ଉଲ୍ଲେଖ ମଧ୍ୟ କରିଥାଉ । ଏଠାରେ ସଂସଦ ଭବନର ପ୍ରବେଶ ଦ୍ୱାରରେ ଚାଙ୍ଗଦେବଙ୍କ ଉପଦେଶର ଏକ ବାକ୍ୟ ଅଛି, ଯେଉଁଥିରେ ଲେଖାଅଛି, “ଲୋକଦ୍ବାରମ୍” ତାହାର ଅର୍ଥ "ଜନସାଧାରଣଙ୍କ ପାଇଁ ଦ୍ୱାର ଖୋଲନ୍ତୁ”। ଏହା ସୂଚିତ କରେ ଯେ ଆମେ ଜନସାଧାରଣଙ୍କ ପାଇଁ ଦ୍ୱାର ଖୋଲିବା ଉଚିତ ଏବଂ ସେମାନେ କିପରି ସେମାନଙ୍କ ଅଧିକାର ହାସଲ କରିବେ ତାହା ଦେଖିବା ଉଚିତ୍ | ଏହା ଆମ ଋଷିମାନଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ଲିଖିତ ହୋଇଛି ଏବଂ ସଂସଦର ପ୍ରବେଶ ଦ୍ୱାରରେ ଲେଖାଯାଇଛି । ଆମେ ସମସ୍ତେ, ଏବଂ ଯେଉଁମାନେ ଆମ ପୂର୍ବରୁ ଏଠାରେ ଅଛନ୍ତି, ସେମାନେ ଏହି ସତ୍ୟତାର ଅଟନ୍ତି।
ମାନନୀୟ ବାଚସ୍ପତି ମହୋଦୟ,
ସମୟ ବଦଳିବା ସହିତ ଆମ ସଂସଦର ଢାଞ୍ଚା ମଧ୍ୟ କ୍ରମାଗତ ଭାବରେ ବିକଶିତ ହୋଇଛି ଏବଂ ଅଧିକ ସମାବେଶୀ ହୋଇଛି । ଏହି ସଂସଦରେ ବିବିଧତାରେ ପରିପୂର୍ଣ୍ଣ ସମାଜର ପ୍ରତ୍ୟେକ ବର୍ଗର ପ୍ରତିନିଧି ଦୃଶ୍ୟମାନ ହେଉଛନ୍ତି। ଏଠାରେ ଏକାଧିକ ଭାଷା, ଉପଭାଷା ଓ ରୋଷେଇ ପରମ୍ପରା ରହିଛି। ସଂସଦ ଭିତରେ ସବୁକିଛି ରହିଛି ଏବଂ ସାମାଜିକ ହେଉ କି ଅର୍ଥନୈତିକ, ଗ୍ରାମୀଣ ହେଉ କି ସହରାଞ୍ଚଳ, ସବୁ ବର୍ଗର ଲୋକ ଧୀରେ ଧୀରେ ଜନସାଧାରଣଙ୍କ ଇଚ୍ଛା ଓ ଆକାଂକ୍ଷାକୁ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ସମାବେଶୀ ପରିବେଶରେ ପ୍ରକାଶ କରିଛନ୍ତି। ଜଣେ ଦଳିତ ହୁଅନ୍ତୁ, ନିର୍ଯାତିତ ହୁଅନ୍ତୁ, ଆଦିବାସୀ ହୁଅନ୍ତୁ, ଅବହେଳିତ ହୁଅନ୍ତୁ କିମ୍ବା ମହିଳା ହୁଅନ୍ତୁ, ସମୟ କ୍ରମେ ସମସ୍ତଙ୍କ ଅବଦାନ ଧୀରେ ଧୀରେ ବଢ଼ିବାରେ ଲାଗିଛି।
ମାନନୀୟ ବାଚସ୍ପତି ମହୋଦୟ,
ପ୍ରାରମ୍ଭରେ ମହିଳାଙ୍କ ସଂଖ୍ୟା ବହୁତ କମ୍ ଥିଲା, କିନ୍ତୁ ଧୀରେ ଧୀରେ ମା' ଭଉଣୀମାନେ ମଧ୍ୟ ଏହି ଗୃହର ମର୍ଯ୍ୟାଦା ବଢ଼ାଇବାରେ ଯୋଗଦାନ ଦେଇଛନ୍ତି। ଏହି ଗୃହର ପ୍ରତିଷ୍ଠାରେ ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଆଣିବାରେ ସେମାନଙ୍କ ଅବଦାନ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିଛି।
ମାନନୀୟ ବାଚସ୍ପତି ମହୋଦୟ,
ପ୍ରାରମ୍ଭରୁ ଆଜି ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଏକ ମୋଟାମୋଟି ଆକଳନ ରୁ ଜଣାପଡିଛି ଯେ ବର୍ଷ ବର୍ଷ ଧରି ଉଭୟ ଗୃହରେ ପ୍ରାୟ ୭,୫୦୦ ପ୍ରତିନିଧି ଯୋଗଦାନ ଦେଇଛନ୍ତି । ଏହି ସମୟ ମଧ୍ୟରେ ପାଖାପାଖି ୬୦୦ ମହିଳା ସାଂସଦ ମଧ୍ୟ ସଂସଦରେ ଉଭୟ ଗୃହର ମର୍ଯ୍ୟାଦା ବୃଦ୍ଧି କରିବାରେ ଯୋଗଦାନ ଦେଇଛନ୍ତି।
ମାନନୀୟ ବାଚସ୍ପତି ମହୋଦୟ,
ଯେମିତି ଆମେ ଜାଣିଛୁ ଯେ ମାନନୀୟ ଇନ୍ଦ୍ରଜିତ ଗୁପ୍ତା, ଯଦି ମୁଁ ଭୁଲ କରୁ ନାହିଁ, ତେବେ ସେ ଏହି ଗୃହରେ ଦୀର୍ଘ ସମୟ, ପାଖାପାଖି ୪୩ ବର୍ଷ କାର୍ଯ୍ୟ କରିଥିଲେ । ଦୀର୍ଘ ଦିନ ଧରି ଏହି ଗୃହର ସାକ୍ଷୀ ହେବାର ସୌଭାଗ୍ୟ ତାଙ୍କୁ ମିଳିଥିଲା। ଏହା ସେହି ଗୃହ ଯେଉଁଠାରେ ଶଫିକୁର ରହମାନ ଜୀ ୯୩ ବର୍ଷ ବୟସରେ ହୋଇଥିଲେ ମଧ୍ୟ କାର୍ଯ୍ୟରେ ଯୋଗଦାନ ଜାରି ରଖିଥିଲେ ଯେତେବେଳେ ତାଙ୍କ ବୟସ ୯୩ ଥିଲା। ଏବଂ ମାନନୀୟ ବାଚସ୍ପତି ମହୋଦୟ, ଏହା ଭାରତର ଗଣତନ୍ତ୍ରର ଶକ୍ତି ଯେ ଚନ୍ଦ୍ରାଣୀ ମୁର୍ମୁ ମାତ୍ର ୨୫ ବର୍ଷ ବୟସରେ ଏହି ଗୃହର ସଦସ୍ୟ ହୋଇଥିଲେ । ମାତ୍ର ୨୫ ବର୍ଷ ବୟସରେ ସେ ସବୁଠାରୁ ବୟସରେ ସର୍ବକନିଷ୍ଠ ସଦସ୍ୟ ଥିଲେ।
ମାନନୀୟ ବାଚସ୍ପତି ମହୋଦୟ,
ଆମେ ସମସ୍ତେ ମତଭେଦ, ବିବାଦ ଏବଂ ତୀବ୍ର ଶବ୍ଦ ବିନିମୟ ଅନୁଭବ କରିଛୁ - ଆମେ ସମସ୍ତେ ସେଗୁଡ଼ିକୁ ମଧ୍ୟ ଆରମ୍ଭ କରିଛୁ କୌଣସି ବାକି ନାହିଁ, କିନ୍ତୁ ଏସବୁ ସତ୍ତ୍ୱେ, ଆମ ମଧ୍ୟରେ ଯେଉଁ ପାରିବାରିକ ଭାବନା ରହିଛି, ଯାହା ଆମର ପୂର୍ବ ପିଢ଼ିରେ ମଧ୍ୟ ରହିଆସିଛି, ଯେଉଁମାନେ ଗଣମାଧ୍ୟମ ମାଧ୍ୟମରେ ଆମର ସାର୍ବଜନୀନ ବ୍ୟକ୍ତିତ୍ୱକୁ ଅନୁଭବ କରନ୍ତି ଏବଂ ଆମକୁ ବାହାରେ ଦେଖନ୍ତି, ସେମାନେ ଆଜି ବି ଏହାକୁ ଭାବନ୍ତି। ନିଜର ଭାବନା, ପାରିବାରିକ ଭାବନା ଆମକୁ ଏକ ଭିନ୍ନ ସ୍ତରକୁ ଆଣିଥାଏ । ଏହା ମଧ୍ୟ ଏହି ଗୃହର ଶକ୍ତି । ପାରିବାରିକ ଭାବନା, ଏବଂ ମତଭେଦ ସତ୍ତ୍ୱେ, ଆମେ କେବେ ବି କ୍ରୋଧ ରଖୁ ନାହିଁ । ଅନେକ ବର୍ଷ ପରେ ମଧ୍ୟ ଯଦି ଆମେ ଭେଟିଥାଉ, ଆମେ ସମାନ ଉଷ୍ମତା ସହିତ ଭେଟିଥାଉ, ଆମେ ସେହି ସ୍ନେହପୂର୍ଣ୍ଣ ସମୟକୁ ଭୁଲିନଥାଉ । ମୁଁ ତାହା ଅନୁଭବ କରିପାରୁଛି।
ମାନନୀୟ ବାଚସ୍ପତି ମହୋଦୟ,
ଉଭୟ ଅତୀତ ଓ ବର୍ତମାନ ମଧ୍ୟ ଆମେ ଅନେକ ସଙ୍କଟର ସମ୍ମୁଖୀନ ହୋଇଥିଲେ ମଧ୍ୟ ଆମେ ଅନେକ ଥର ଦେଖିଛୁ ଯେ ସାଂସଦମାନେ ଶାରୀରିକ କଷ୍ଟ କିମ୍ବା ଅସୁବିଧା ସତ୍ତ୍ୱେ ମଧ୍ୟ ପ୍ରତିନିଧି ଭାବରେ ଗୃହକୁ ଆସି ନିଜର କର୍ତ୍ତବ୍ୟ ପାଳନ କରିଛନ୍ତି । ଏଭଳି ଅନେକ ଉଦାହରଣ ଆଜି ଆମ ସମ୍ମୁଖରେ ସାମ୍ନାରେ ରହିଛି। ଗମ୍ଭୀର ଅସୁସ୍ଥତା ସତ୍ତ୍ୱେ କେତେକଙ୍କୁ ହ୍ୱିଲଚେୟାରରେ ଆସିବାକୁ ପଡୁଛି ତ ଆଉ କାହାକୁ ବାହାରେ ଅପେକ୍ଷା କରିଥିବା ଡାକ୍ତରଙ୍କ ସହ ଆସିବାକୁ ପଡୁଛି, କିନ୍ତୁ ସମସ୍ତ ସାଂସଦ କେବେ ନା କେବେ ନିଜ ଭୂମିକାକୁ ଏହି ଢଙ୍ଗରେ ପୂରଣ କରିଛନ୍ତି ।
କରୋନା କାଳ ଆମ ଆଗରେ ଉଦାହରଣ ସାଜିଛି। ପ୍ରତ୍ୟେକ ଘରେ ମୃତ୍ୟୁଆଶଙ୍କା ରହିଥିବା ବେଳେ ଏହା ସତ୍ତ୍ୱେ କରୋନା ସଙ୍କଟ ସମୟରେ ଉଭୟ ଗୃହରେ ଆମର ମାନ୍ୟବର ସାଂସଦମାନେ ସଂସଦକୁ ଆସି ନିଜର କର୍ତ୍ତବ୍ୟ ପାଳନ କରିଥିଲେ। ଆମେ ଦେଶର କାର୍ଯ୍ୟ ବନ୍ଦ ହେବାକୁ ଦେଇନଥିଲୁ। ଆମକୁ ସାମାଜିକ ଦୂରତା ବଜାୟ ରଖିବା ଏବଂ ବାରମ୍ବାର ପରୀକ୍ଷା କରିବାର ଆବଶ୍ୟକତା ପଡ଼ିଥିଲା । ଆମେ ଗୃହକୁ ଆସିଥିଲୁ କିନ୍ତୁ ମାସ୍କ ପିନ୍ଧିବାକୁ ପଡ଼ିଥିଲା। ବସିବା ବ୍ୟବସ୍ଥା ଅଲଗା ଥିଲା, ଏପରିକି ସମୟ ମଧ୍ୟ ବଦଳି ଯାଇଥିଲା। କର୍ତ୍ତବ୍ୟବୋଧ ସହିତ ଏହି ଗୃହର ସମସ୍ତ ସଦସ୍ୟ ଏହାକୁ ନିଜ ଦାୟିତ୍ୱର ଅବିଚ୍ଛେଦ୍ୟ ଅଙ୍ଗ ଭାବେ ବିବେଚନା କରିଛନ୍ତି। ସେମାନେ ସଂସଦକୁ ଚାଲୁ ରଖିଥିଲେ, ଯାହାଦ୍ୱାରା ଦେଶର କାର୍ଯ୍ୟ ଯେପରି ବନ୍ଦ ନ ହୁଏ । ମୁଁ ଦେଖିଛି ଯେ ଏହି ଗୃହ ପ୍ରତି ସଦସ୍ୟମାନଙ୍କର ବିଶେଷ ଆକର୍ଷଣ ରହିଛି । ଯେଉଁମାନେ ତିରିଶ ବର୍ଷ ପୂର୍ବେ କିମ୍ବା ୩୫ ବର୍ଷ ପୂର୍ବେ ସାଂସଦ ଥିଲେ, କିନ୍ତୁ ତଥାପି ସେମାନେ ସେଣ୍ଟ୍ରାଲ ହଲ୍ ନିଶ୍ଚିତ ପରିଦର୍ଶନ କରିବେ। ଯେମିତି ମନ୍ଦିର ଯିବା ଅଭ୍ୟାସରେ ପରିଣତ ହୋଇଯାଇଥାଏ, ଠିକ୍ ସେମିତି ଏହି ଗୃହକୁ ଆସିବାର ଅଭ୍ୟାସ ହୋଇ ଯାଇଥାଏ, କାରଣ ତାଙ୍କର ଏକ ଭାବନାତ୍ମକ ସମ୍ପର୍କ ରହିଯାଇଛି, ଏବଂ ଅନେକ ପୁରୁଣା ଲୋକ, ଯଦିଓ ସେମାନେ ଆଉ ସଂସଦ ସଦସ୍ୟ ନୁହଁନ୍ତି, ତଥାପି, ଏହି ଗୃହ ପ୍ରତି ସେମାନଙ୍କର ଆକର୍ଷଣ ରହିଛି ବୋଲି ଅନୁଭବ କରୁଛନ୍ତି।
ମାନନୀୟ ବାଚସ୍ପତି ମହୋଦୟ,
ସ୍ୱାଧୀନତା ପରେ ଅନେକ ବିଶିଷ୍ଟ ପଣ୍ଡିତ ଗଭୀର ଉଦବେଗ ପ୍ରକାଶ କରିଥିଲେ। ଦେଶର ଭାଗ୍ୟ କ'ଣ ହେବ, ଏହା ସଫଳ ହେବ ନା ବିଫଳ ହେବ, ଏକଜୁଟ ରହିବ ନା ବିଭାଜିତ ହେବ, ଗଣତନ୍ତ୍ର ଆଗକୁ ବଢିବ ନା ଭାଙ୍ଗିବ ସେ ନେଇ ସେମାନେ ନିଶ୍ଚିତ ନଥିଲେ। କିନ୍ତୁ ଭାରତର ସଂସଦର ଶକ୍ତି ସମସ୍ତ ସନ୍ଦେହକୁ ଶାନ୍ତ କରି ଦେଇଥିଲା ଏବଂ ବିଶ୍ୱକୁ ଭୁଲ ପ୍ରମାଣିତ କରିଥିଲା । ଏହି ଦେଶ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ସାମର୍ଥ୍ୟ ସହିତ ପ୍ରଗତି ଜାରି ରଖିଥିଲା । ଏହାକୁ ନେଇ ଆମର ଚିନ୍ତା ହୋଇପାରେ ଏବଂ ଆହ୍ୱାନର ସମ୍ମୁଖୀନ ହୋଇପାରନ୍ତି, କିନ୍ତୁ ଆମେ ସଫଳତା ହାସଲ କରିବା ଜାରି ରଖିବୁ ବୋଲି ବିଶ୍ୱାସ ସହିତ, ଆମେ ଆମର ପୂର୍ବପିଢ଼ିମାନଙ୍କ ସହିତ ମିଶି ଏହି ପ୍ରତିବଦ୍ଧତା ପ୍ରଦର୍ଶନ କରିଛୁ । ଏହି ଉପଲବ୍ଧିକୁ ପାଳନ କରିବାର ଏହା ଏକ ସୁଯୋଗ।
ମାନନୀୟ ବାଚସ୍ପତି ମହୋଦୟ,
ଏହି ଭବନରେ ଦୁଇ ବର୍ଷ ୧୧ ମାସ ଧରି ସମ୍ବିଧାନ ସଭା ବସିଥିଲା। ସେମାନେ ଆମକୁ ସମ୍ବିଧାନ ପ୍ରଦାନ କରିଥିଲେ ଯାହା ଆଜି ବି ଆମକୁ ମାର୍ଗଦର୍ଶନ କରୁଛି । ୧୯୪୯ ମସିହା ନଭେମ୍ବର ୨୬ ତାରିଖରେ ଆମକୁ ମିଳିଥିବା ସମ୍ବିଧାନ ୨୬ ଜାନୁଆରୀ ୧୯୫୦ରୁ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ ହୋଇଥିଲା । ଏହି ୭୫ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ସବୁଠାରୁ ବଡ଼ ଉପଲବ୍ଧି ହେଉଛି ଆମ ସଂସଦ ଉପରେ ଦେଶର ସାଧାରଣ ଲୋକଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ବଢୁଥିବା ବିଶ୍ୱାସ । ଗଣତନ୍ତ୍ରର ସବୁଠାରୁ ବଡ଼ ଶକ୍ତି ହେଉଛି ଏହି ମହାନ ଅନୁଷ୍ଠାନ, ଏହି ମହାନ ଅନୁଷ୍ଠାନ ଏବଂ ଏହି ବ୍ୟବସ୍ଥା ଉପରେ ଲୋକଙ୍କ ଅତୁଟ ବିଶ୍ୱାସ ରହିଛି। ଏହି ୭୫ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଆମ ସଂସଦ ଜନଭାବନା କୁ ପ୍ରକାଶ କରିବାର ପ୍ରତୀକ ପାଲଟିଛି । ଏଠାରେ ଜନଭାବନାର ଦୃଢ଼ ଅଭିବ୍ୟକ୍ତି ଦେଖିବାକୁ ମିଳୁଛି ଏବଂ ରାଜେନ୍ଦ୍ର ବାବୁ, ଡ. କଲାମ, ରାମନାଥ କୋବିନ୍ଦଙ୍କ ଭଳି ନେତାଙ୍କ ଅଭିଭାଷଣ ଏବଂ ନିକଟରେ ଦ୍ରୌପଦୀ ମୁର୍ମୁଙ୍କ ଅଭିଭାଷଣରୁ ଆମେ ଉପକୃତ ହୋଇଛୁ। ସେମାନଙ୍କ ମାର୍ଗଦର୍ଶନ ଆମ ସଂସଦର ଉଭୟ ଗୃହ ପାଇଁ ଅମୂଲ୍ୟ ଅଟେ।
ମାନନୀୟ ବାଚସ୍ପତି ମହୋଦୟ,
ପଣ୍ଡିତ ନେହେରୁଜୀ, ଶାସ୍ତ୍ରୀଜୀଙ୍କଠାରୁ ଆରମ୍ଭ କରି ଅଟଳଜୀ ଏବଂ ମନମୋହନଜୀଙ୍କ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଅନେକ ନେତା ଅଛନ୍ତି ଯେଉଁମାନେ ଏହି ଗୌରବମୟ ଗୃହର ନେତୃତ୍ୱ ନେଇଛନ୍ତି ଏବଂ ଏହି ଗୃହ ମାଧ୍ୟମରେ ଦେଶକୁ ମାର୍ଗଦର୍ଶନ କରିଛନ୍ତି । ସେମାନେ ନିଷ୍ଠାର ସହ କାମ କରିଛନ୍ତି ଏବଂ ଦେଶକୁ ନୂଆ ରଙ୍ଗରେ ଗଢ଼ିତୋଳିବା ପାଇଁ ବ୍ୟାପକ ପ୍ରୟାସ କରିଛନ୍ତି। ଆଜି ସମସ୍ତଙ୍କର ଗୌରବ ଗାନ କରିବାର ମଧ୍ୟ ଏକ ଅବସର ଅଟେ।
ମାନନୀୟ ବାଚସ୍ପତି ମହୋଦୟ,
ସର୍ଦ୍ଦାର ବଲ୍ଲଭଭାଇ ପଟେଲ, ଲୋହିଆ ଜୀ, ଚନ୍ଦ୍ରଶେଖର ଜୀ, ଆଡଓ୍ବାନୀଜୀ ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ଅଗଣିତ ନାମ ଏହି ଗୃହକୁ ସମୃଦ୍ଧ କରିଛି । ସାଧାରଣ ଲୋକଙ୍କ ସ୍ୱରକୁ ସଶକ୍ତ କରିବା, ଆଲୋଚନାକୁ ସମୃଦ୍ଧ କରିବା ଏବଂ ଦେଶର ସାଧାରଣ ଲୋକଙ୍କୁ ଶକ୍ତି ଦେବା ପାଇଁ ସେମାନେ ଏହି ଗୃହରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିଛନ୍ତି । ବିଶ୍ୱର ଅନେକ ନେତା ମଧ୍ୟ ଆମ ଗୃହକୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରିଛନ୍ତି ଏବଂ ସେମାନଙ୍କ କଥା ଭାରତର ଗଣତନ୍ତ୍ର ପ୍ରତି ସମ୍ମାନ ପ୍ରଦର୍ଶନ କରିଛି ।
ମାନନୀୟ ବାଚସ୍ପତି ମହୋଦୟ,
ଉଦ୍ଦୀପନା ଓ ଉତ୍ସାହର ମୁହୂର୍ତ୍ତ ମଧ୍ୟରେ ଏହି ଗୃହର ଆଖିରୁ ମଧ୍ୟ ଲୁହ ଝରିଛି। ଦେଶ ନିଜ ନିଜ କାର୍ଯ୍ୟକାଳ ମଧ୍ୟରେ ତିନି ଜଣ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କୁ ହରାଇବା ପରେ ଏହି ଗୃହ ଦୁଃଖରେ ଭରି ଯାଇଥିଲା। ଏହି ଗୃହରେ ନେହେରୁ ଜୀ, ଶାସ୍ତ୍ରୀ ଜୀ ଏବଂ ଇନ୍ଦିରାଜୀଙ୍କୁ ଭିଜା ଆଖିରେ ବିଦାୟ ଦେଇଥିଲା।
ମାନନୀୟ ବାଚସ୍ପତି ମହୋଦୟ,
ଅନେକ ଆହ୍ୱାନ ସତ୍ତ୍ୱେ ପ୍ରତ୍ୟେକ ବାଚସ୍ପତି ଏବଂ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ଉଭୟ ଗୃହର ପ୍ରଭାବଶାଳୀ ନେତୃତ୍ୱ ନେଇଛନ୍ତି ଏବଂ ସେମାନଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟକାଳ ମଧ୍ୟରେ ଉଦାହରଣମୂଳକ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନେଇଛନ୍ତି। ଏହା ମାଭାଲଙ୍କାରଜୀଙ୍କ ଠାରୁ ଆରମ୍ଭ ହେଉ, ସୁମିତ୍ରାଜୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟକାଳ ସମୟରେ ହେଉ କିମ୍ବା ବିର୍ଲାଜୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟକାଳ ରେ ହେଉ, ସେମାନଙ୍କ ନିଷ୍ପତ୍ତିକୁ ଏବେ ବି ରେଫରେନ୍ସ ପଏଣ୍ଟ ଭାବେ ବିବେଚନା କରାଯାଏ । ଏହି କାର୍ଯ୍ୟ ଆମର ଦୁଇ ମହିଳା ବକ୍ତାଙ୍କ ସମେତ ପ୍ରାୟ ୧୭ ଜଣ ବକ୍ତା ମାୱଲଙ୍କରଜୀଙ୍କ ଠାରୁ ଆରମ୍ଭ କରି ସୁମିତ୍ରା ତାଇ ଏବଂ ବିର୍ଲାଜୀଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ପରିଚାଳିତ ହୋଇଛି । ସେମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରୁ ପ୍ରତ୍ୟେକଙ୍କର ନିଜର ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ଶୈଳୀ ଥିଲା, କିନ୍ତୁ ସେମାନେ ସମସ୍ତେ ମିଶି ନିୟମାବଳୀ ପାଳନ କରି ଏହି ଗୃହକୁ ଶକ୍ତିଶାଳୀ ରଖିବା ପାଇଁ କାର୍ଯ୍ୟ କରିଥିଲେ । ଆଜି ମୁଁ ଏହି ସମସ୍ତ ମାନ୍ୟବର ବକ୍ତାମାନଙ୍କୁ ହାର୍ଦ୍ଦିକ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଉଛି ।
ମାନନୀୟ ବାଚସ୍ପତି ମହୋଦୟ,
ଏହା ସତ ଯେ ଜନପ୍ରତିନିଧି ଭାବେ ଆମେ ନିଜ ନିଜ ଭୂମିକା ନିର୍ବାହ କରୁଛୁ। ତେବେ ପରଦା ପଛରେ ଆମକୁ ସମର୍ଥନ କରିବା ପାଇଁ କାମ କରୁଥିବା ଟିମ୍ ମଧ୍ୟ ବର୍ଷ ବର୍ଷ ଧରି ବିକଶିତ ହୋଇଛି। କାର୍ଯ୍ୟଧାରା ଓ ନିଷ୍ପତ୍ତିରେ ଯେପରି କୌଣସି ତ୍ରୁଟି ନ ହୁଏ ସେଥିପାଇଁ ଅନେକ ସମୟରେ କାଗଜପତ୍ରରେ ଚାଲୁଥିବା କାର୍ଯ୍ୟ ପାଇଁ ସେମାନଙ୍କ ଅବଦାନ ଅମୂଲ୍ୟ। ସେମାନଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟ ଏହି ଗୃହର ଶାସନର ଗୁଣବତ୍ତା ରେ ବହୁତ ସହାୟକ ହୋଇଛି । ଆମ ପୂର୍ବରୁ ସେବା କରିଥିବା ଲୋକଙ୍କ ସମେତ ମୋର ସମସ୍ତ ସହକର୍ମୀଙ୍କୁ ମୁଁ ହୃଦୟରୁ କୃତଜ୍ଞତା ଜଣାଉଛି । ସଂସଦ କେବଳ ଏହି ଚେମ୍ବରରେ ସୀମିତ ନୁହେଁ; ଏହା ସମଗ୍ର ପରିବେଶକୁ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ କରୁଛି। ଏଠାକାର ଅନେକ ଲୋକ ଚା' କିମ୍ବା ପାଣି ଦେବାଠାରୁ ଆରମ୍ଭ କରି କାହାକୁ ଭୋକିଲା ନ ରଖିବା, ବିଳମ୍ବିତ ରାତି ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଗୃହରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଥିବା ସମୟରେ ବିଭିନ୍ନ ସେବା ଯୋଗାଇ ଦେଉଛନ୍ତି। କେହି କେହି ବାହାରେ ପରିବେଶର ଯତ୍ନ ନେଇଛନ୍ତି ତ ଆଉ କିଏ ଏହାକୁ ସଫା କରିଛନ୍ତି। ଆମ ସମସ୍ତଙ୍କ ପାଇଁ ଦକ୍ଷତାର ସହ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବା ସମ୍ଭବ ହୋଇପାରିଛି। ଅଗଣିତ ବ୍ୟକ୍ତି ନିଷ୍ଠାର ସହ ଏଠାରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିଛନ୍ତି । ଉଭୟ ବ୍ୟକ୍ତିଗତ ଭାବରେ ଏବଂ ଏହି ଗୃହ ତରଫରୁ ସେମାନଙ୍କର ଏହି ପ୍ରୟାସ ପାଇଁ ମୁଁ ବିଶେଷ ଭାବରେ ପ୍ରଶଂସା କରୁଛି।
ମାନନୀୟ ବାଚସ୍ପତି ମହୋଦୟ,
ଗଣତନ୍ତ୍ରର ଏହି ମନ୍ଦିର... ଆତଙ୍କବାଦୀଙ୍କ ଆକ୍ରମଣ ହୋଇଥିଲା। ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱରେ ଏହି ଆତଙ୍କବାଦୀ ଆକ୍ରମଣ ଭବନ ଉପରେ ନ ଥିଲା, ଏହି ଆକ୍ରମଣ 'ଗଣତନ୍ତ୍ରର ମା' ଉପରେ ଏକ ପ୍ରକାର ଆକ୍ରମଣ ଥିଲା, ଆମର ଆତ୍ମା ଉପରେ ଆକ୍ରମଣ ଥିଲା। ସେହି ଘଟଣାକୁ ଆମ ଦେଶ କେବେ ବି ଭୁଲିପାରିବ ନାହିଁ। ସଂସଦକୁ ବଞ୍ଚାଇବା ଏବଂ ପ୍ରତ୍ୟେକ ସଦସ୍ୟଙ୍କ ସୁରକ୍ଷାକୁ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ପାଇଁ ଆତଙ୍କବାଦୀଙ୍କ ବିରୋଧରେ ଲଢୁଥିବା ଏବଂ ଛାତିରେ ଗୁଳି ବାଜିଥିବା ଲୋକଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ମୁଁ ଶ୍ରଦ୍ଧାଞ୍ଜଳି ଜଣାଉଛି । ସେମାନେ ହୁଏତ ଆମ ମଧ୍ୟରେ ନଥିବେ, କିନ୍ତୁ ସେମାନେ ଆମକୁ ରକ୍ଷା କରି ଏକ ମହାନ ସେବା କରିଥିଲେ।
ମାନନୀୟ ବାଚସ୍ପତି ମହୋଦୟ,
ଆଜି ଯେତେବେଳେ ଆମେ ଏହି ଗୃହ ଛାଡିବାକୁ ପ୍ରସ୍ତୁତ ହେଉଛୁ, ମୁଁ ସେହି ସାମ୍ବାଦିକ ବନ୍ଧୁମାନଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ମନେ ପକାଇବାକୁ ଚାହୁଁଛି ଯେଉଁମାନେ ସଂସଦରେ ରିପୋର୍ଟିଂ ପାଇଁ ନିଜର ସମଗ୍ର କ୍ୟାରିୟର ଉତ୍ସର୍ଗ କରିଥିଲେ । ସେମାନେ ଏକ ପ୍ରକାରର ଜୀବନ୍ତ ସାକ୍ଷୀ ଥିଲେ। ସେମାନେ ଏଠାରୁ ଦେଶକୁ କ୍ଷୁଦ୍ର ବିବରଣୀ ପହଞ୍ଚାଇଥିଲେ ଏବଂ ଆମ ପାଖରେ ବର୍ତ୍ତମାନ ଉପଲବ୍ଧ ଥିବା ସମସ୍ତ ଜ୍ଞାନକୌଶଳ ନଥିଲା । ସେମାନେ ହିଁ ସୂଚନା ପ୍ରଦାନ କରୁଥିଲେ ଏବଂ ଖବର ପଛରେ ଖବର ପ୍ରଦାନ କରିବାକୁ ସାମର୍ଥ୍ୟ ରଖିଥିଲେ । ସେମାନଙ୍କୁ ଖୋଜା ଯାଇନପାରେ, କିନ୍ତୁ ସେମାନଙ୍କ କାମକୁ କେହି ଭୁଲି ପାରିବେ ନାହିଁ। ମୁଁ ସେହି ସାମ୍ବାଦିକତା ଦେଖିଛି, ଯାହା ଏହି ସଂସଦ ଭବନରୁ ଭାରତର ବିକାଶଯାତ୍ରାକୁ ବୁଝିବାରେ ଦେଶକୁ ସାହାଯ୍ୟ କରିଥିଲା ଏବଂ ସେମାନେ ଏଥିପାଇଁ ସେମାନଙ୍କର ସମସ୍ତ ଶକ୍ତି ଖଟାଉଥିଲେ। ଆଜି ବି ମୁଁ ପୁରୁଣା ସାମ୍ବାଦିକ ବନ୍ଧୁମାନଙ୍କୁ ଭେଟୁଛି ଯେଉଁମାନେ ଅତୀତରେ ସଂସଦକୁ କଭର କରିଥିଲେ କିନ୍ତୁ ଆଶ୍ଚର୍ଯ୍ୟଜନକ ଭାବେ, କିନ୍ତୁ ବାସ୍ତବ କାହାଣୀକୁ ବାଣ୍ଟିଥିଲେ । ଏହା ଏହି ଗୃହର କାନ୍ଥରେ ଥିବା ଶକ୍ତି ପରି; ସମାନ ଦର୍ପଣର ପ୍ରଭାବ ସେମାନଙ୍କ କଲମରେ ଦେଖିବାକୁ ମିଳେ, ଯାହା ସଂସଦର ଗୁରୁତ୍ୱ, ଏହାର ସଦସ୍ୟମାନଙ୍କୁ ପ୍ରତିଫଳିତ କରୁଛି ଏବଂ ସାଂସଦମାନଙ୍କ ପ୍ରତି ଏକ ସହାନୁଭୂତିପୂର୍ଣ୍ଣ ଭାବନାର ପ୍ରତିଫଳନ ବହନ କରେ । ମୁଁ ନିଶ୍ଚିତ ଯେ ଅନେକ ସାମ୍ବାଦିକଙ୍କ ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ଏହା ଏକ ଭାବପ୍ରବଣ ମୁହୂର୍ତ୍ତ । ଯେମିତି ଏହି ଗୃହ ଛାଡିବା ମୋ ପାଇଁ ଏକ ଭାବପ୍ରବଣ ମୁହୂର୍ତ୍ତ, ମୁଁ ବିଶ୍ୱାସ କରୁଛି ଯେ ଏହି ସାମ୍ବାଦିକ ବନ୍ଧୁମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଏହା ଅଧିକ ଭାବପ୍ରବଣ ହେବା ଆବଶ୍ୟକ ରହିଛି କାରଣ ସଂସଦ ପ୍ରତି ସେମାନଙ୍କର ସ୍ନେହ ଆମ ଠାରୁ ଅଧିକ । ଏମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରୁ କିଛି ସାମ୍ବାଦିକ ହୁଏତ ଆମଠାରୁ ସାନ ହୋଇପାରନ୍ତି, କିନ୍ତୁ ସେମାନେ ଏହି ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଗଣତନ୍ତ୍ରରେ ଯୋଗଦାନ ଦେଇଛନ୍ତି, ତେଣୁ ଆଜି ସେମାନଙ୍କ ଅବଦାନକୁ ମନେ ପକାଇବାର ଏକ ସୁଯୋଗ ଆସିଛି।
ମାନନୀୟ ବାଚସ୍ପତି ମହୋଦୟ,
ଯେତେବେଳେ ଆମେ ଏହି ଗୃହରେ ପ୍ରବେଶ କରିଥାଉ, ଆମପରମ୍ପରା ଦିବ୍ୟ ଶକ୍ତିର ଆହ୍ୱାନ ଦେଇଥାଏ । ଗୋଟିଏ ସ୍ଥାନରେ ଗୋଟିଏ ମନ୍ତ୍ରକୁ ଏକାଧିକ ଥର ଉଚ୍ଚାରଣ କରାଗଲେ ତାହା ଏକ ପବିତ୍ର ସ୍ଥାନରେ ପରିଣତ ହୋଇଥାଏ ବୋଲି ଆମ ଶାସ୍ତ୍ରରେ ଉଲ୍ଲେଖ ରହିଛି। ଏହା ଏକ ସକାରାତ୍ମକ ଭାବନା ସୃଷ୍ଟି କରେ, ଏବଂ ସେଠାରେ ଏକ ଗୌରବମୟ ଶକ୍ତି ଅଛି ଯାହା ଏକ ସ୍ଥାନକୁ ଏକ ଆଧ୍ୟାତ୍ମିକ ଭୂମିରେ ପରିଣତ କରିପାରିଥାଏ। ମୁଁ ବିଶ୍ୱାସ କରୁଛି ଯେ ଏହି ଗୃହ, ସାଢେ ସାତ ହଜାର ପ୍ରତିନିଧିଙ୍କ କଥା ଏବଂ ବିତର୍କ ମାଧ୍ୟମରେ, ଭବିଷ୍ୟତରେ ଆମେ ସକ୍ରିୟ ଭାବରେ ଆଲୋଚନା କରୁ ବା ନ କରୁ, ଏକ ପ୍ରତିବାଦ ସୃଷ୍ଟି କରିଛି ଯାହା ଏହାକୁ ଏକ ତୀର୍ଥସ୍ଥଳ, ଜାଗ୍ରତ ସ୍ଥାନରେ ପରିଣତ କରିଛି । ଆଜିଠାରୁ ୫୦ ବର୍ଷ ପରେ ମଧ୍ୟ ଗଣତନ୍ତ୍ର ପ୍ରତି ଶ୍ରଦ୍ଧା ରଖିଥିବା ଯିଏ ବି ବ୍ୟକ୍ତି ଏହି ସ୍ଥାନକୁ ଆସିଲେ ଅନୁଭବ କରିବ ଯେ ଥରେ ଭରତଙ୍କ ଆତ୍ମାର ସ୍ୱର ଏଠାରେ ଗୁଞ୍ଜରିତ ହେଉଥିଲା।
ତେଣୁ ବାଚସ୍ପତି ମହୋଦୟ,
ଏହା ସେହି ଗୃହ ଯେଉଁଠାରେ ଥରେ ଭଗତ ସିଂହ ଏବଂ ବଟୁକେଶ୍ୱର ଦତ୍ତ ସେମାନେ ବ୍ରିଟିଶ ଉପନିବେଶିକ ଶାସନକୁ ବିରୋଧ କରିବା ପାଇଁ ବୋମା ବିସ୍ଫୋରଣ କରି ନିଜର ସାହସିକତା ଏବଂ ଶକ୍ତି ପ୍ରଦର୍ଶନ କରିଥିଲେ । ସେହି ବୋମାର ପ୍ରତିବାଦ ଆମ ଦେଶ ପାଇଁ ଭଲ ଚାହୁଁଥିବା ଲୋକଙ୍କୁ କେବେ ବି ବିଶ୍ରାମ ନେଉ ନ ଥିଲା।
ମାନନୀୟ ବାଚସ୍ପତି ମହୋଦୟ,
ଏହା ସେହି ଗୃହ ଯେଉଁଠାରେ ପଣ୍ଡିତ ନେହେରୁଙ୍କୁ ବିଭିନ୍ନ କାରଣରୁ ସ୍ମରଣ କରାଯାଇଥାଏ, ଆମେ ତାଙ୍କର କଥା ପାଇଁ ତାଙ୍କୁ ସର୍ବଦା ମନେ ରଖିବୁ। ଏହି ଗୃହରେ ପଣ୍ଡିତ ନେହେରୁଙ୍କ 'ଆଟ୍ ଦି ଷ୍ଟ୍ରୋକ୍ ଅଫ୍ ମିଡ୍ନାଇଟ୍' ଭାଷଣ ଆମକୁ ପ୍ରେରଣା ଯୋଗାଇବ। ଆଉ ଏହି ଗୃହରେ ଅଟଳଜୀ ଥରେ କହିଥିଲେ 'ସରକାର ଆସିବ ଓ ଯିବ, ଦଳ ଗଠନ ହେବ ଓ ଭଙ୍ଗ ହେବ, କିନ୍ତୁ ଏହି ଦେଶ ରହିବା ଦରକାର' ଏବଂ ଆଜି ମଧ୍ୟ ତାଙ୍କ କଥା ଏଠାରେ ଗୁଞ୍ଜରିତ ହେଉଛି।
ମାନନୀୟ ବାଚସ୍ପତି ମହୋଦୟ,
ପଣ୍ଡିତ ନେହେରୁଙ୍କ ପ୍ରାରମ୍ଭିକ ମନ୍ତ୍ରିମଣ୍ଡଳରେ ବାବାସାହେବ ଆମ୍ବେଦକର ଥିଲେ, ଯିଏ କି ମନ୍ତ୍ରୀ ଭାବରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିଥିଲେ । ଭାରତୀୟ ଶ୍ରମ ଆଇନରେ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ମାନଦଣ୍ଡକୁ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ କରିବା ଉପରେ ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ, ଯାହାର ଯଥେଷ୍ଟ ପ୍ରଭାବ ଦେଶ ଉପରେ ପଡିଛି । ଏହାବ୍ୟତୀତ ନେହେରୁଜୀଙ୍କ ସରକାରଙ୍କ ସମୟରେ ଜଳନୀତି ପ୍ରସ୍ତୁତକରିବାରେ ବାବାସାହେବଙ୍କ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ରହିଥିଲା। ସେହି ଜଳନୀତି ଗଠନରେ ବାବାସାହେବ ଆମ୍ବେଦକରଙ୍କ ଅବଦାନ ଭାରତ ପାଇଁ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ।
ମାନନୀୟ ବାଚସ୍ପତି ମହୋଦୟ,
ବାବାସାହେବ ଆମ୍ବେଦକର ଭାରତରେ ସାମାଜିକ ନ୍ୟାୟ ପାଇଁ ଶିଳ୍ପାୟନର ଗୁରୁତ୍ୱ ଉପରେ କ୍ରମାଗତ ଭାବରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ । ସେ ବିଶ୍ୱାସ କରୁଥିଲେ ଯେ ଶିଳ୍ପାୟନ ଅତ୍ୟନ୍ତ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ କାରଣ ଅନେକ ଅବହେଳିତ ସମ୍ପ୍ରଦାୟ, ବିଶେଷକରି ଦଳିତମାନଙ୍କ ପାଖରେ ଜମି ନାହିଁ ଏବଂ ତେଣୁ ସେମାନଙ୍କ ଉନ୍ନତି ପାଇଁ ଶିଳ୍ପାୟନ ଜରୁରୀ । ଏବଂ ବାବାସାହେବଙ୍କ ଦୂରଦୃଷ୍ଟି ଭାରତର ଶିଳ୍ପ ନୀତିକୁ ପ୍ରଭାବିତ କରିଥିଲା, ବିଶେଷକରି ପଣ୍ଡିତ ନେହେରୁଙ୍କ ସରକାରରେ ବାଣିଜ୍ୟ ଓ ଶିଳ୍ପ ମନ୍ତ୍ରୀ ଭାବରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିଥିବା ଡକ୍ଟର ଶ୍ୟାମା ପ୍ରସାଦ ମୁଖାର୍ଜୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟକାଳ ସମୟରେ ଆଣିଥିଲେ। ଆଜି ବି ଯେତେ ଶିଳ୍ପ ନୀତି ପ୍ରଣୟନ ହେଉ ନା କାହିଁକି, ଏହାର ଭାବନା ସେହିଭଳି ରହିଛି ଯାହା ପ୍ରଥମ ସରକାର ଦେଇଥିଲେ ଏବଂ ସେଥିରେ ମଧ୍ୟ ସେମାନଙ୍କର ବହୁତ ବଡ଼ ଯୋଗଦାନ ରହିଥିଲା।
ମାନନୀୟ ବାଚସ୍ପତି ମହୋଦୟ,
ଲାଲ ବାହାଦୁର ଶାସ୍ତ୍ରୀ ଜୀ ୧୯୬୫ ଯୁଦ୍ଧ ସମୟରେ ଆମ ଦେଶର ସୈନିକମାନଙ୍କ ମନୋବଳକୁ ପ୍ରେରଣା ଦେଇଥିଲେ, ତାଙ୍କର ସାମର୍ଥ୍ୟକୁ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଭାବେ ରାଷ୍ଟ୍ର ହିତରେ ଉତ୍ସର୍ଗ କରିବାକୁ ପ୍ରେରଣା ମଧ୍ୟ ଏହି ସଦନରୁ ଦେଇଥିଲେ। ଏଠାରେ ହିଁ ଲାଲ ବାହାଦୁର ଶାସ୍ତ୍ରୀ ଜୀ ସବୁଜ ବିପ୍ଳବର ଏକ ମଜଭୁତ ମୂଳଦୁଆ ପକାଇଥିଲେ ।
ମାନନୀୟ ବାଚସ୍ପତି ମହୋଦୟ,
ବାଂଲାଦେଶ ମୁକ୍ତି ସଂଗ୍ରାମକୁ ସମର୍ଥନ କରିବା ଏବଂ ଇନ୍ଦିରା ଗାନ୍ଧୀଙ୍କ ନେତୃତ୍ୱରେ ଏହାର ସମର୍ଥନ ବିସ୍ତାର କରିବାରେ ମଧ୍ୟ ଏହି ଗୃହ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିଥିଲା । ଏହି ଗୃହରେ ଜରୁରୀକାଳୀନ ପରିସ୍ଥିତି ସମୟରେ ଗଣତନ୍ତ୍ର ଉପରେ ଆକ୍ରମଣ ହୋଇଥିଲା ଏବଂ ଭାରତର ଲୋକମାନେ ଯେଉଁ ଶକ୍ତି ପ୍ରଦର୍ଶନ କରିଥିଲେ ତାହା ମଧ୍ୟ ଦେଖିବାକୁ ମିଳିଥିଲା ଯାହା ଏକ ସୁଦୃଢ଼ ଗଣତନ୍ତ୍ରକୁ ପୁନରୁଦ୍ଧାର କରିବାରେ ସହାୟକ ହୋଇଥିଲା । ଏହା ସେହି ସମୟର ଜାତୀୟ ସଙ୍କଟକୁ ଦେଖିଛି ଏବଂ ଦେଶର ସାମର୍ଥ୍ୟକୁ ମଧ୍ୟ ଦେଖିଛି ।
ମାନନୀୟ ବାଚସ୍ପତି ମହୋଦୟ,
ଏହି ଗୃହ ସବୁବେଳେ ସେହି କଥା ପାଇଁ ଋଣୀ ରହିବ ଯେ ଏହି ଗୃହରେ ହିଁ ଆମର ପୂର୍ବତନ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଚୌଧୁରୀ ଚରଣ ସିଂହ ଗ୍ରାମ୍ୟ ଉନ୍ନୟନ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରିଥିଲେ । ଏହି ଗୃହରେ ମତଦାନ ବୟସ ୨୧ରୁ ୧୮କୁ ହ୍ରାସ କରିବାକୁ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନିଆଯାଇଥିଲା, ଯାହା ଦେଶର ଯୁବବର୍ଗଙ୍କୁ ଯୋଗଦାନ ପାଇଁ ପ୍ରେରଣା ଓ ଉତ୍ସାହ ଦେଇଥିଲା। ଭିପି ସିଂହ, ଚନ୍ଦ୍ରଶେଖରଙ୍କ ଭଳି ନେତାଙ୍କ ନେତୃତ୍ବରେ ଆମ ଦେଶରେ ମେଣ୍ଟ ସରକାର ଏବଂ ଏହା ପରେ ଅନେକ ମେଣ୍ଟ ସରକାର ଦେଖିବାକୁ ମିଳିଛି। ଦୀର୍ଘ ଦିନ ଧରି ଅର୍ଥନୈତିକ ନୀତିର ଭାରରେ ବୁଡ଼ି ଦେଶ ଗୋଟିଏ ଦିଗରେ ଅଗ୍ରସର ହେଉଥିଲା। ତେବେ ନରସିଂହ ରାଓଙ୍କ ସରକାର ସାହସ ଜୁଟାଇ ପୁରୁଣା ଅର୍ଥନୈତିକ ନୀତିକୁ ତ୍ୟାଗ କରି ନୂଆ ମାର୍ଗରେ ଯିବାକୁ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନେଇଥିଲେ, ଯାହାର ସୁଫଳ ଆଜି ଦେଶ ପାଉଛି।
ଏହି ଗୃହରେ ଅଟଳ ବିହାରୀ ବାଜପେୟୀଙ୍କ ସରକାର ମଧ୍ୟ ଦେଖିବାକୁ ମିଳିଛି । ସର୍ବଶିକ୍ଷା ଅଭିଯାନ ଆଜି ଆମ ଦେଶ ପାଇଁ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ହୋଇପଡିଛି । ଅଟଳଜୀ ଆଦିବାସୀ ବ୍ୟାପାର ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଏବଂ ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରିଥିଲେ । ପରମାଣୁ ପରୀକ୍ଷଣ ସାମର୍ଥ୍ୟ ଭାରତକୁ ବିଶ୍ୱ ଆଗରେ ପରିଚିତ କରାଇଥିଲା । ଆଉ ଏହି ଗୃହରେ ହିଁ ଆମେ ମନମୋହନଙ୍କ ସରକାର ଏବଂ କ୍ୟାସ୍ ଫର୍ ଭୋଟ୍ ଦୁର୍ନୀତିକୁ ମଧ୍ୟ ସଦନରେ ଦେଖିଛୁ।
ମାନନୀୟ ବାଚସ୍ପତି ମହୋଦୟ,
'ସବକା ସାଥ, ସବକା ବିକାଶ'ର ମନ୍ତ୍ର, ଅନେକ ଐତିହାସିକ ନିଷ୍ପତ୍ତି ଏବଂ ଦଶନ୍ଧି ଧରି ଅଟକି ରହିଥିବା ପ୍ରସଙ୍ଗଗୁଡ଼ିକୁ ଏହି ଗୃହରେ ସ୍ଥାୟୀ ସମାଧାନ ପାଇଛି। ଧାରା ୩୭୦ - ଏହି ଗୃହ ସର୍ବଦା ଗର୍ବର ସହ କହିବ ଯେ ଏହା ତାଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟକାଳ ମଧ୍ୟରେ ଘଟିଥିଲା । ଗୋଟିଏ ଦେଶ, ଗୋଟିଏ ଟିକସ – ଜିଏସଟିର ନିର୍ଣ୍ଣୟ ଉପରେ ମଧ୍ୟ ଏହି ଗୃହରେ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନିଆଯାଇଥିଲା । ଓ୍ଵାନ୍ ରାଙ୍କ୍ ଓ୍ଵାନ୍ ପେନ୍ ସନ୍ (ଓଆରଓପି) ମଧ୍ୟ ଏହି ଗୃହରେ ଦେଖିବାକୁ ମିଳିଥିଲା। ବିନା କୌଣସି ବିବାଦରେ ଏହି ଦେଶରେ ଆର୍ଥିକ ଦୁର୍ବଳ ବର୍ଗଙ୍କ ପାଇଁ ୧୦% ସଂରକ୍ଷଣ ବ୍ୟବସ୍ଥା କରାଯାଇଥିଲା।
ମାନନୀୟ ବାଚସ୍ପତି ମହୋଦୟ,
ଭାରତର ଗଣତନ୍ତ୍ରରେ ଆମେ ଅନେକ ଉତଥାନ-ପତନ ଦେଖିଛୁ ଏବଂ ଏହି ଗୃହ ଗଣତନ୍ତ୍ରର ଶକ୍ତି, ଗଣତନ୍ତ୍ରର ଶକ୍ତିର ସାକ୍ଷୀ ଏବଂ ଜନବିଶ୍ୱାସର ଏକ କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ବିନ୍ଦୁ ରହିଛି। ଦେଖନ୍ତୁ ଏହି ଗୃହର ସ୍ୱତନ୍ତ୍ରତା; ଆଜି ବି ଦୁନିଆ ଆଶ୍ଚର୍ଯ୍ୟ ଯେ, ଏହି ଗୃହରେ ଏମିତି ସମୟ ଆସିଥିଲା ଯେତେବେଳେ ମାତ୍ର ୪ ଜଣ ସଦସ୍ୟ ବିଶିଷ୍ଟ ଦଳ କ୍ଷମତାରେ ଥିଲା ଏବଂ ୧୦୦ ସଦସ୍ୟ ବିଶିଷ୍ଟ ଅନ୍ୟ ଏକ ଦଳ ବିରୋଧୀ ଦଳରେ ଅଛନ୍ତି। ଏହା ମଧ୍ୟ ଏକ ପ୍ରକାରର କ୍ଷମତା। ଏହି ଗୃହ ଗଣତନ୍ତ୍ରର ଶକ୍ତିର ପରିଚୟ ଦେଇଥାଏ। ଏହା ହେଉଛି ସେହି ଗୃହ ଯେଉଁଠାରେ ଅଟଳଜୀଙ୍କ ସରକାର ମାତ୍ର ଗୋଟିଏ ଭୋଟରେ ପରାଜିତ ହୋଇଥିଲା ଏବଂ ଏହା ଗଣତନ୍ତ୍ରର ମର୍ଯ୍ୟାଦାକୁ ଉନ୍ନତ କରିଥିଲା, ଏହା ମଧ୍ୟ ଏହି ଗୃହରେ ଘଟିଥିଲା। ଆଜି ଆମ ଦେଶର ଗଣତନ୍ତ୍ରରେ ଅନେକ କ୍ଷୁଦ୍ର ଆଞ୍ଚଳିକ ଦଳର ପ୍ରତିନିଧିତ୍ୱ ଆମ ଦେଶର ବିବିଧତା ଏବଂ ଆକାଂକ୍ଷା ପାଇଁ ଏକ ଆକର୍ଷଣୀୟ କେନ୍ଦ୍ର ପାଲଟିଛି।
ମାନନୀୟ ବାଚସ୍ପତି ମହୋଦୟ,
ଏହି ଦେଶରେ ଆମର ଦୁଇ ଜଣ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଥିଲେ, ମୋରାରଜୀ ଦେଶାଇ ଏବଂ ଭିପି ସିଂହ, ଯେଉଁମାନେ କଂଗ୍ରେସରେ ଜୀବନ ବିତାଇଥିଲେ, କିନ୍ତୁ କଂଗ୍ରେସ ବିରୋଧୀ ସରକାରର ନେତୃତ୍ୱ ନେଇଥିଲେ । ଏହା ମଧ୍ୟ ଥିଲା ଏହାର ସ୍ୱତନ୍ତ୍ରତା । ଆଉ ଦେଖନ୍ତୁ ଆମ ନରସିଂହ ରାଓ ଜୀ, ଯିଏ କି ଘରକୁ ଫେରିବା ପାଇଁ ପ୍ରସ୍ତୁତ ହେଉଥିଲେ, ଅବସର ଘୋଷଣା କରିଥିଲେ, କିନ୍ତୁ ଏହା ହେଉଛି ଗଣତନ୍ତ୍ରର ଶକ୍ତି, ଯେ ସେ ୫ ବର୍ଷ ପାଇଁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଭାବରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିଥିଲେ ।
ମାନନୀୟ ବାଚସ୍ପତି ମହୋଦୟ,
ଆମେ ଦେଖିଛୁ ଯେ ସବୁଠାରୁ ଆହ୍ୱାନପୂର୍ଣ୍ଣ କାର୍ଯ୍ୟ ମଧ୍ୟ ସମସ୍ତଙ୍କ ସହମତିରେ ସମ୍ପନ୍ନ ହୋଇପାରିବ । ୨୦୦୦ ମସିହାରେ ଅଟଳଜୀଙ୍କ ସରକାର ସମୟରେ ଏହି ଗୃହ ରେ ଅତି ଉତ୍ସାହ ଓ ଉଦ୍ଦୀପନାର ସହ ତିନୋଟି ନୂଆ ରାଜ୍ୟ ଗଠନକୁ ଅନୁମୋଦନ ମିଳିଥିଲା । ଯେତେବେଳେ ଛତିଶଗଡ଼ ଗଠିତ ହୋଇଥିଲା, ସେତେବେଳେ ଏହାକୁ ଉଭୟ ଛତିଶଗଡ଼ ଓ ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶ ପାଳନ କରୁଥିଲେ। ଉତ୍ତରାଖଣ୍ଡ ଗଠନ ହେବା ପରେ ଏହାକୁ ଉଭୟ ଉତ୍ତରାଖଣ୍ଡ ଓ ଉତ୍ତରପ୍ରଦେଶ ପାଳନ କରୁଥିଲେ। ଝାଡ଼ଖଣ୍ଡ ଗଠନ ହେବା ପରେ ଉଭୟ ବିହାର ଓ ଝାଡ଼ଖଣ୍ଡ ଏହାକୁ ପାଳନ କରୁଥିଲେ। ଏହା ହେଉଛି ଆମ ଗୃହର ଏକ ସହମତି ଏବଂ ଉତ୍ସବର ବାତାବରଣ ସୃଷ୍ଟି କରିବାର କ୍ଷମତା | କିନ୍ତୁ କିଛି ତିକ୍ତ ସ୍ମୃତି ମଧ୍ୟ ରହିଛି। ତେଲେଙ୍ଗାନାର ଅଧିକାରକୁ ଦମନ କରିବାକୁ ପ୍ରୟାସ କରାଯାଇ, ଏପରିକି ରକ୍ତ ମଧ୍ୟ ବୋହିଥିଲା। ଏବେ ଏହା ଗଠନ ହେବା ପରେ ତେଲେଙ୍ଗାନା କିମ୍ବା ଆନ୍ଧ୍ରପ୍ରଦେଶ ଉତ୍ସବ ପାଳନ କରିପାରିନଥିଲେ। ତିକ୍ତତାର ମଞ୍ଜି ବୁଣା ଯାଇଥିଲା। ଯଦି ଆମେ ସମାନ ଉତ୍ସାହ ଏବଂ ଉତ୍ସାହ ସହିତ ତେଲେଙ୍ଗାନା ଗଠନ କରିଥାନ୍ତେ ତେବେ ଭଲ ହୋଇଥାନ୍ତା ଏବଂ ଏହା ଆଜି ନୂତନ ଉଚ୍ଚତାରେ ପହଞ୍ଚିଥାନ୍ତା |
ମାନନୀୟ ବାଚସ୍ପତି ମହୋଦୟ,
ଏହି ଗୃହର ପରମ୍ପରା ଏପରି ହୋଇଥିଲା ଯେ ସେହି ସମୟରେ ସମ୍ବିଧାନ ସଭାର ସଦସ୍ୟମାନେ ସେମାନଙ୍କର ଦୈନିକ ଭତ୍ତା ୪୫ ଟଙ୍କାରୁ ୪୦ ଟଙ୍କାକୁ ହ୍ରାସ କରିଥିଲେ କାରଣ ସେମାନେ ଅନୁଭବ କରିଥିଲେ ଯେ ଆମେ ଏହାକୁ ହ୍ରାସ କରିବା ଉଚିତ୍ ।
ମାନନୀୟ ବାଚସ୍ପତି ମହୋଦୟ,
ଏହା ସେହି ଗୃହ ଯେଉଁଠାରେ କ୍ୟାଣ୍ଟିନରେ ଦିଆଯାଉଥିବା ସବସିଡି, ଯାହା ଅତ୍ୟନ୍ତ କମ୍ ଖର୍ଚ୍ଚରେ ଖାଦ୍ୟ ପ୍ରଦାନ କରୁଥିଲା, ଏହାର ସଦସ୍ୟମାନେ ବନ୍ଦ କରିଦେଇଥିଲେ। ଏବେ ସେମାନେ ପୂରା ଟଙ୍କା ଦେଇ କ୍ୟାଣ୍ଟିନ୍ ରେ ଖାଉଛନ୍ତି।
ମାନନୀୟ ବାଚସ୍ପତି ମହୋଦୟ,
କରୋନା ମହାମାରୀ ସମୟରେ ଯେତେବେଳେ ଆବଶ୍ୟକତା ଉପୁଜିଥିଲା, ଏହି ସାଂସଦମାନେ ସେମାନଙ୍କର ସାଂସଦ (ସାଂସଦ ସ୍ଥାନୀୟ ଅଞ୍ଚଳ ବିକାଶ ଯୋଜନା) ପାଣ୍ଠି ଛାଡି ଏହି ସଙ୍କଟ ସମୟରେ ଦେଶକୁ ସାହାଯ୍ୟ କରିବାକୁ ଆଗେଇ ଆସିଥିଲେ । ଖାଲି ସେତିକି ନୁହେଁ, କରୋନା କାଳରେ ଏହି ଗୃହର ସାଂସଦମାନେ ସ୍ୱେଚ୍ଛାକୃତ ଭାବେ ସେମାନଙ୍କ ଦରମାରେ ୩୦% ହ୍ରାସ କରିବା ସହ ଦେଶ ସମ୍ମୁଖରେ ଆହ୍ୱାନର ମୁକାବିଲା କରିବାରେ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଦାୟିତ୍ୱ ନିର୍ବାହ କରିଥିଲେ।
ମାନନୀୟ ବାଚସ୍ପତି ମହୋଦୟ,
ଆମେ ଗର୍ବର ସହ କହିପାରିବା ଏବଂ ଏହି ଗୃହରେ ବସିଥିବା ଲୋକମାନେ ମଧ୍ୟ କହିପାରିବେ, ଏବଂ ଯେଉଁମାନେ ପୂର୍ବ ଅଧିବେଶନରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିଥିଲେ ସେମାନେ ମଧ୍ୟ କହିପାରିବେ ଯେ ଆମେ ହିଁ ଏଠାରେ ଶୃଙ୍ଖଳା ଆଣିଥିଲୁ, ଯେଉଁମାନେ ଆମର ପ୍ରତିନିଧିତ୍ୱ ଆଇନରେ କଠୋରତା ଲାଗୁ କରିଥିଲେ, ନିୟମ ଆମେ ସ୍ଥିର କରିଥିଲୁ ଏବଂ ଆମେ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନେଇଥିଲୁ ନା ନାହିଁ ଜନପ୍ରତିନିଧିଙ୍କ ଜୀବନରେ ଏହା ହୋଇପାରିବ ନାହିଁ । ମୁଁ ବିଶ୍ୱାସ କରୁଛି ଯେ ଏହା ଏହି ଗୃହ ଦ୍ୱାରା ଦିଆଯାଇଥିବା ଏକ ଜୀବନ୍ତ ଗଣତନ୍ତ୍ରର ଏକ ବଡ଼ ଉଦାହରଣ । ମାନ୍ୟବର ସାଂସଦ ଏବଂ ଆମର ପୂର୍ବ ପିଢ଼ିର ସାଂସଦମାନେ ହିଁ ଏହି ଉଦାହରଣ ସୃଷ୍ଟି କରିଛନ୍ତି। ମୁଁ ମାନୁଛି କରେ ଯେ ବେଳେବେଳେ ଆମକୁ ସେହି ଜିନିଷଗୁଡିକ ମଧ୍ୟ ମନେ ରଖିବା ଉଚିତ୍ |
ମାନନୀୟ ବାଚସ୍ପତି ମହୋଦୟ,
ଆମ ମଧ୍ୟରୁ ଯେଉଁମାନେ ବର୍ତ୍ତମାନର ସାଂସଦ, ସେମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଏହା ପ୍ରକୃତରେ ଏକ ବିଶେଷ ସୁଯୋଗ । ଏହା ଏକ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ସୁଯୋଗ କାରଣ ଆମ ପାଖରେ ଉଭୟ ଇତିହାସ ଏବଂ ଭବିଷ୍ୟତ ଯୋଡ଼ି ହେବା ପାଇଁ ସୁଯୋଗ ଅଛି | ଉଭୟ ଅତୀତ ଓ ବର୍ତମାନ ସହିତ ଯୋଡ଼ି ହେବାର ସୁଯୋଗ ଆମ ପାଖରେ ମଧ୍ୟ ଆସିଛି ଏବଂ ଏକ ନୂତନ ବିଶ୍ୱାସ, ନୂତନ ଉତ୍ସାହ ଏବଂ ନୂତନ ଶକ୍ତି ସହିତ, ଆମେ ଏଠାରୁ ବିଦାୟ ନେଉଛୁ ଆଗାମୀ ଭବିଷ୍ୟତ ନିର୍ମାଣ ପାଇଁ ପ୍ରସ୍ତୁତ ହେଉଛୁ।
ମାନନୀୟ ବାଚସ୍ପତି ମହୋଦୟ,
ଆଜିର ଦିନଟି କେବଳ ଏହି ଗୃହର ସାଢ଼େ ସାତ ହଜାର ସଦସ୍ୟଙ୍କର। ଏହା ହେଉଛି ସେମାନଙ୍କର ଚମତ୍କାର ଯାତ୍ରାର ଏକ ପୃଷ୍ଠା । ଆମେ ଏହି କାନ୍ଥରୁ ଯେଉଁ ପ୍ରେରଣା ପାଇଛି ତାକୁ ନେଇ ଭବିଷ୍ୟତ ପନ୍ଥା ଗ୍ରହଣ କରିବାକୁ ପ୍ରସ୍ତୁତ ହେଉଛି। ଏହି ଗୃହରେ ଅନେକ ଜିନିଷ ପ୍ରତ୍ୟେକ ସଦସ୍ୟଙ୍କ ପ୍ରଶଂସାର ଯୋଗ୍ୟ, ତଥାପି ସେଠାରେ ମଧ୍ୟ ରାଜନୀତି ଜୋର ଧରିଥିବା ଜଣାପଡିଛି । ନେହେରୁଙ୍କ ଅବଦାନର ଗର୍ବକୁ ଯଦି ଏହି ଗୃହରେ ସ୍ୱୀକାର କରାଯାଏ, ତେବେ ପ୍ରଶଂସା କରିବାକୁ କିଏ ଅନୁଭବ କରିବ ନାହିଁ? ଏହା ସତ୍ତ୍ୱେ ଦେଶର ଗଣତନ୍ତ୍ର ପାଇଁ ଏହା ଜରୁରୀ ଯେ ଆପଣଙ୍କ ମାର୍ଗଦର୍ଶନରେ ମାନ୍ୟବର ଶ୍ରୀ ବାଚସ୍ପତି ମହୋଦୟ ଏବଂ ଏହି ଅଭିଜ୍ଞ ସାଂସଦମାନଙ୍କ ଦକ୍ଷତା ବଳରେ ଆମେମାନେ ସମସ୍ତେ ନୂତନ ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସର ସହ ନୂତନ ସଂସଦରେ ପ୍ରବେଶ କରିବୁ ।
ଏହି ପୁରୁଣା ସ୍ମୃତିକୁ ସତେଜ କରିବାର ସୁଯୋଗ ଦେଇଥିବାରୁ ଏବଂ ଏତେ ଭଲ ପରିବେଶରେ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ମନେ ପକାଇବା ପାଇଁ ମୁଁ ପୁଣି ଥରେ ଆପଣସମସ୍ତଙ୍କୁ ଧନ୍ୟବାଦ ଜଣାଉଛି । ମୁଁ ଆପଣସମସ୍ତଙ୍କୁ ହୃଦୟରୁ କୃତଜ୍ଞତା ଜଣାଉଛି । ମୁଁ ସମସ୍ତ ସଦସ୍ୟଙ୍କୁ ଅନୁରୋଧ କରୁଛି ଯେ ସେମାନେ ଏଠାରେ ସେମାନଙ୍କ ଜୀବନର ଏପରି ମଧୁର ସ୍ମୃତି ବାଣ୍ଟିଦିଅନ୍ତୁ ଯାହାଦ୍ୱାରା ସେମାନେ ଦେଶ ନିକଟରେ ପହଞ୍ଚିବେ, କାରଣ ଏମାନେ ପ୍ରକୃତରେ ଆମର ଗୃହ ଏବଂ ଆମର ପ୍ରତିନିଧିମାନେ ଦେଶ ପ୍ରତି କେତେ ପରିମାଣରେ ପ୍ରତିଶ୍ରୁତିବଦ୍ଧ । ଏହି ଭାବନା ସହିତ ମୁଁ ପୁଣି ଥରେ ଏହି ଭୂମିକୁ, ଏହି ଗୃହକୁ ମୋର ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଉଛି । ଭରତଙ୍କ ଶ୍ରମିକଙ୍କ ଝାଳରେ ନିର୍ମିତ ଏହି କୋଠାର ପ୍ରତ୍ୟେକ ଇଟାକୁ ମୁଁ ପ୍ରଣାମ କରୁଛି। ବିଗତ ୭୫ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଭାରତର ଗଣତନ୍ତ୍ରକୁ ନୂତନ ଶକ୍ତି ଓ ସାମର୍ଥ୍ୟ ପ୍ରଦାନ କରିଥିବା ପ୍ରତ୍ୟେକ ଶିକ୍ଷକ ଏବଂ ସେହି ମହାଜାଗତିକ ଶକ୍ତିକୁ ମୁଁ ନମସ୍କାର କରୁଛି । ଏହା ସହ ମୁଁ ମୋ ଭାଷଣ ଶେଷ କରୁଛି। ଆପଣଙ୍କୁ ବହୁତ ବହୁତ ଧନ୍ୟବାଦ।
ଅସ୍ୱୀକାର: ଏହା ହେଉଛି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଭାଷଣର ଆନୁମାନିକ ଅନୁବାଦ । ମୂଳ ଭାଷଣ ହିନ୍ଦୀରେ ଦିଆଯାଇଥିଲା।