Ministry of Social Justice & Empowerment
The Pradhan Mantri Dakshata Aur Kushalata Sampanna Hitgrahi (PM-DAKSH) Yojana
04 SEP 2023 2:20PM by PIB Delhi
The Pradhan Mantri Dakshata Aur Kushalata Sampanna Hitgrahi (PM-DAKSH) Yojana, a Central Sector Scheme, was launched during 2020-21. The main objective of the Scheme is to enhance competency level of the target groups to make them employable both in self- employment and wage-employment for their socio-economic development. The target group under this scheme are SCs, OBCs, EBCs, DNTs Safai Karamcharis including waste pickers etc. The age criterion of scheme between 18-45 years and income criteria is no income limit for SCs, SafaiKaramcharis Including wastepicker and DNT. The annual family income should be below Rs.3 lakhfor OBCs and the EBCs (Economically Backward Classes) annual family income below Rs.1 lakh.
Types of Trainings, duration and average cost per candidate
1. Up-skilling/Reskilling ( 35 to 60 hours/ 5 days to 35 days):-Rs.3000/- to Rs.8000/-
2. Short Term Training (300 hours/3 months) :-Rs.22,000/-
3. Entrepreneurship Development Programme ( 90 hours/15 days):Rs.7000/-
4. Long Term Training ( 650 hours/7 months) :- Rs.45,000/-
The cost of training is as per common norms issued by Ministry of Skill Development & Entrepreneurship; Government of India and it varies as per duration of the course. Up-skilling for Safai Karamcharis including waste pickers is for 35 hours/5 days with average cost of Rs.3000/- per candidate.
The Cost of the training to trainees is free of cost. The stipend under this scheme of Rs.1,500/- per month to SCs and Safai Karamcharis and Rs.1,000/- per month to OBCs/EBCs/DNTs for non-residential Short Term and Long Term training courses and the Wage compensation Rs.2500/- per candidate is given to SCs/OBCs/EBCs/DNTs candidates for Upskilling/Reskilling programme. Wage compensation Rs.500/- per candidate is given to Safai Karamcharis candidates for Upskilling programme.
The Performance during 2020-21 to 2022-23 under PM-DAKSH Yojana is given below:
(Rs. In Crore)
Year
Target
Commenced
Placement
(up to 31.07.2023)
Financial Target
Funds released
2020-21
37,958
32,097
24,652
50.00
44.79
2021-22
49,800
42,002
31,033
80.19
68.22
2022-23
51,900
33,021
21,552*
83.64
14.94
TOTAL
1,39,658
1,07,120
77,237
213.83
127.95
*Placement is done after assessment and certification, which is in progress.
Under the PM-Daksh Scheme target to train during next three years will be 1,69,300 candidates from 2023-24 to 2025-26 with a budgetary outlay of Rs.286.42 crore. Year-wise target with an estimated expenditure is given below:-
Year
No. of Candidates to be trained
Estimated Expenditure (In Rs. Crore)
2023-24
53,900
92.47
2024-25
56,450
94.91
2025-26
58,950
99.04
Total
1,69,300
286.42
During last three years of implementation from 2020-21 to 2022-23, a total of 107156 beneficiaries have been trained and an amount of Rs. 213.83 crore has been spent under PM-DAKSH.

সোসিয়েল জস্তিস অমসুং ইম্পৱার্মেন্ত মন্ত্রালয়
প্রধান মন্ত্রী দক্ষতা ঔর কুসালাতা সম্পন্না হিতগ্রহি(পি.এম-দক্ষ) য়োজনা
04 SEP 2023 2:20PM by PIB Imphal
কেন্দ্র সরকারগী স্কিম প্রধান মন্ত্রী দক্ষতা ঔর কুসালাতা সম্পন্না হিতগ্রহি(পি.এম-দক্ষ) য়োজনা ২০২০-২১দা হৌদোকখি। স্কিম অসিগী মরুওইবা পান্দমদি অখন্নবা মীওই কাংলুপ খরগী শেন-থুমগী ফিবম ফগৎনবা মখোয় মশানা মশাবু থবক পীজনবা অমসুং খুৎশুমল ফংনবা থবক শুনবা মখোয়গী থবক তৌবা ঙম্বগী শক্তি হেনগৎহনবনি। স্কিম অসিনা পান্দম থম্লিবা কাংবুদি এস.সিশিং, ও.বি.সিশিং, ই.বি.সিশিং, দি.এন.তি সাফাই কারমচারিশিং অসিনি। চহি ১৮-৪৫ ফাওবগী কাংলুপ স্কিম অসিনা কোনশিনগনি অমসুং অমোৎপা খুনবশিং অমসুং দি.এন.তি য়াওনা এস.সিশিং অমসুং সাফাইকারমচারিশিংগী ইনকমগী লিমিত লৈতে। ও.বি.সিশিংগী ওইনা চহি অমদা ইমুং-মনুংগী শেন্থোক লুপা লাখ ৩গী মখা ওইগদবনি অমসুং ই.বি.সিশিংগী ওইনা চহি অদমা লুপা লাখ ১গী মখা ওইগদবনি।
ত্রেনিশিংগী মখলশিং, মতম অমসুং কেন্দিদেৎ অমদা চঙবা শেনফম
1. অপ-স্কিল্লিং/রিস্কিল্লিং(পুং ৩৫ দগী পুং ৬০/নুমিৎ ৫-নুমিৎ ৩৫):- লুপা ৩০০০/-দগী লুপা ৮০০০/-
2. অতেনবা ত্রেনিং( পুং ৩০০/থা ৩) :- লুপা ২২,০০/-
3. ই.দি.পি (পুং ৯০/নুমিৎ ১৫) : লুপা ৭০০/-
4. লোং তার্ম ত্রেনিং(পুং ৬৫০/থা ৭):- লুপা ৪৫,০০০/-
ত্রেনিং পাংথোকপদা চঙগদবা শেনফম অসি ভারত সরকারগী স্কিল দিবলপমেন্ত অমসুং ওন্ত্রেপ্রেনিউয়রশিপনা পীবা নিয়মনা লেপ্পনি অমসুং কোর্সকী মতমগী মতুংইন্না মসিগী শেনফম খেন্নৈ। সাফাই কারমাচারিশিংগী অপ-স্কিল্লিংগী থবক অসিদা কেন্দিদেৎ অমদা লুপা ৩,০০০ চঙনা অমোৎপা খুনবা মীওইশিং পুং ৩৫/নুমিৎ ৫ ত্রেনিং পীবা য়াওরি।
ত্রেনিশিংদা ত্রেনিং পীবগী মমল অসি লেম্না পাংথোকপনি। স্কিম অসিগী মখাদা এস.সিশিং অমসুং সাফাই কারমচারিশিংদা থা অমদা লুপা ১,৫০০ পীরি অমসুং ও.বি.সিশিং/ই.বি.সিশিং/দি.এন.দিশিংদা নন-রেসিদেন্সিএল সোর্ত তার্ম অমসুং লোং তার্ম ত্রেনিং কোর্সশিংগী থা অমদা লুপা ১,০০০ পীরি অমসুং অপ-স্কিল্লিং অমসুং রিস্কিল্লিং থবক্কী এস.সিশিং/ও.বি.সিশিং/ই.বি.সিশিং/দি.এন.তিশিংগী কেন্দিদেৎ অমদা ৱেজ কম্পেন্সন লুপা ২৫০০ পীরি। অপস্কিল্লিং প্রোগ্রামগী সাফাই কারমচারিশিংদা লুপা ৫০০ পীরি।
পি.এম-দক্ষ য়োজনাগী মখাদা ২০২০-২১ মনুংদা পাংথোকখিবা থবকশিং মখাদা পীরি:
(লুপা করোর )
চহি
পান্দম
থবক হৌখ্রবা
প্লেসমেন্ত
( 31.07.2023 ফাওবা)
শেন-থুমগী পান্দম
থাদোকখ্রবা শেনফমশিং
2020-21
37,958
32,097
24,652
50.00
44.79
2021-22
49,800
42,002
31,033
80.19
68.22
2022-23
51,900
33,021
21,552*
83.64
14.94
অপুনবা
1,39,658
1,07,120
77,237
213.83
127.95
* এসেসমেন্ত অমসুং সর্তিফিকেসন মতুংদা প্লেসমেন্ত পাংথোকপনি।
লুপা করোর ২৮৬.৪২ গী বজেতকী শেনফম অমগা লোয়ননা চহি অহুমগী মনুংদা হায়বদি ২০২৩-২৪ দগী ২০২৫-২৬ ফাওবগী মনুংদা পি.এম-দক্ষ য়োজনাগী মখাদা মীওই ১,৬৯,৩০০ ত্রেনিং পীগনি। চহিগী ওইনা চাদিং তৌনবা পান্দম থম্লিবা মখাদা পীরি:
চহি
ত্রেনিং পীগদবা মীওই মশিং
চাদিং তৌগদবা শেনফম(লুপা করোর)
2023-24
53,900
92.47
2024-25
56,450
94.91
2025-26
58,950
99.04
অপুনবা
1,69,300
286.42
হৌখিবা চহি অহুম হায়বদি ২০২০-২১ দগী ২০২২-২৩ ফাওবদা লুপা করোর ২১৩.৮৩গী শেনফম অমগা লোয়ননা পি.এম-দক্ষ য়োজনাগী মখাদা মীওই ১০৭১৫৬ ত্রেনিং পীখ্রে।