Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address at launch of developmental projects in Sagar, Madhya Pradesh
12 AUG 2023 6:05PM by PIB Delhi
Bharat Mata ki Jai!
Bharat Mata ki Jai!
Present in the event, the Governor of Madhya Pradesh Shri Mangubhai Patel, Chief Minister Shri Shivraj Singh Chouhan, my cabinet colleagues Shri Virendra Khatik ji, Shri Jyotiraditya Scindia ji and Shri Prahlad Patel ji, ministers of the Madhya Pradesh Government, all MPs, everyone gathered here from different places and my dear brothers and sisters who have come here in large numbers!
The land of Sagar, the company of revered sages, the blessings of Sant Ravidas ji, and the great people like you from every section of the society who have gathered here in such large numbers from every corner to shower your blessings! Today we can see an ocean of harmony in Sagar. To further enrich this shared culture of the country, today the foundation stone of Sant Ravidas Memorial and Art Museum has been laid here. A short while back by the grace of the sages, I have got the blessed opportunity to perform Bhoomi Pujan for this sacred monument and I am the Member of Parliament from Kashi and hence my joy has doubled. And with the blessings of revered Sant Ravidas ji, I can say with confidence that since today I have laid the foundation stone, after a year and a half the temple will also be built. So I will definitely come here for the inauguration event as well. And I am sure that Sant Ravidas ji is about to give me a chance to come here the next time. I have had the privilege of visiting Sant Ravidas ji's birthplace in Varanasi several times. And today I am here amidst all of you. Today, from this land of Sagar, I bow down at the feet of Sant Shiromani Pujya Ravidas ji. I bow down to him.
Brothers & Sisters,
There will be grandeur as well as divinity in Sant Ravidas Memorial and Museum. This divinity will emanate from the teachings of Ravidas ji which have been linked to the foundation of this memorial today. The soil of more than 20,000 villages and more than 300 rivers, imbued with the spirit of harmony, has become a part of this memorial today. Along with a handful of soil, lakhs of families of MP have also sent a handful of grains for the 'Samrasta Bhoj'. The 5 Samrasta Yatras that were going on for this have also culminated today here at Sagar. And I believe that these Samrasta Yatras have not ended here, rather, a new era of social harmony has started from here. I congratulate the Government of Madhya Pradesh for this work, and I also congratulate Chief Minister Shivraj ji and all of you!
Friends,
When inspiration and progress come together, it lays the foundation of a new era. Today our country, our MP, is moving forward with this strength. In line with this, the project related to the doubling of the railway track on the Kota-Bina section has also been inaugurated here today. The foundation stone of two important routes on the National Highway has also been laid. These development projects will provide better facilities to the people of Sagar and nearby areas. I congratulate all the brothers and sisters here for the same.
Friends,
This foundation of Sant Ravidas Memorial and Museum has been laid at a time when the country has completed 75 years of its independence. Now the next 25 years of Amrit Kaal are in front of us. In 'Amritkaal', it is our responsibility to carry forward our legacy and seek lessons from the past. As a nation, we have undertaken a journey of thousands of years. It is also natural for some evil forces to creep in the society during such a long period. It is due to the power of the Indian society that some great men, some sages have been emerging from time to time in this society to defeat these evil forces. Ravidas ji was such a great saint. He was born in the period when the country was ruled by the Mughals. The society was grappling with instability, oppression and tyranny. Even at that time Ravidas ji was trying to awaken the society. He was awakening the society; he was teaching the society to fight against its evils. Sant Ravidas ji had said-
जात पांत के फेर महि, उरझि रहई सब लोग।
मानुष्ता कुं खात हई, रैदास जात कर रोग॥
That is, everyone is entangled in casteism, and this disease is eating up humanity. On one hand he was speaking against social evils, and on the other hand he was awakening the soul of the country. When our beliefs were being attacked, restrictions were being imposed on us to erase our identity, Ravidas ji had said a few powerful lines at that time during the Mughal era. Just look at his courage; look at his patriotism. Ravidas ji had said-
पराधीनता पाप है, जान लेहु रे मीत|
रैदास पराधीन सौ, कौन करेहे प्रीत ||
That is, dependence is the greatest sin. One who accepts subjugation and does not fight against it, is not loved by anyone. In a way, he had encouraged the society to fight against tyranny. Chhatrapati Veer Shivaji Maharaj had laid the foundation of Hindavi Swarajya with this spirit. The same spirit was in the hearts of lakhs of freedom fighters during the freedom struggle. And, with this very spirit, today the country is moving ahead on the resolve to get rid of the mentality of slavery.
Friends,
Raidas ji had said in one of his couplets and even Shivraj ji mentioned it now -
ऐसा चाहूं राज मैं, जहां मिलै सबन को अन्न।
छोट-बड़ों सब सम बसै, रैदास रहै प्रसन्न॥
That is, the society should be such wherein no one remains hungry and the people live together rising above any discrimination. Today, in the 'Azaadi Ka Amrit Kaal', we are making efforts to free the country from poverty and hunger. You have witnessed one of the worst pandemics such as corona. The systems of the whole world have collapsed. The whole world has come to a standstill. Everyone was expressing concerns for the poor, Dalits and tribals in India. It was being said that such a big crisis had hit the world after a hundred years. How was this section of the society going to survive? But, then I decided that come what may, I will not let my poor brothers and sisters sleep empty stomach. Friends, I know very well the pain of hunger. I know what self-respect is to a poor person. I am a member of your family. I do not have to read books to understand and feel your pain and sorrow. That's why we started Pradhan Mantri Garib Kalyan Anna Yojana. Free ration was ensured for more than 80 crore people. And today, our efforts are being appreciated all over the world.
Friends,
Today, all the major schemes in the country that are being implemented for the welfare of the poor, are benefitting mostly the Dalit, backward, and the tribal society. You all are very well aware that the schemes that used to be launched during the regime of the previous governments used to be according to the election seasons. But, we believe that the country should stand with Dalits, the deprived, the backward, tribals, and women at every stage of life. We should support their hopes and aspirations. If you look at the schemes, you will realise that around the time of delivery of the child, Rs 6,000 are given to the pregnant mothers under the Matru Vandana Yojana so that the mother and the child remain healthy. You also are aware that after birth, children are at risk of certain infectious diseases. Due to poverty, the most affected communities used to be Dalits and tribals. Today, Mission Indradhanush is being run for the complete protection of newborn children. The government wants to ensure that children are vaccinated against all diseases. I am glad that more than 5.5 crore mothers and children have been vaccinated in the past years.
Friends,
Today we are running a campaign to free 7 crore brothers and sisters of the country from sickle cell anaemia. Work is underway to make the country TB-free by 2025. Kala Azar and Encephalitis & Brain fever outbreaks are slowly decreasing. Dalit, deprived, poor families were the most affected by these diseases. Similarly, if treatment is needed, arrangements have been made for free treatment in hospitals under the Ayushman Bharat Yojana. People say that they have got the Modi card. If they have to pay medical bills of up to Rs 5 lakh, they believe that their son Modi is paying it on their behalf.
Friends,
Education is very important in life. Today good schools are being set up in the country for the education of tribal children. 700 Eklavya residential schools are being opened in tribal areas. The government provides them books and scholarships for education. The system of mid-day meals is being improved so that children get nutritious food. Sukanya Samriddhi Yojana has been started for the daughters, so that the daughters also progress equally. Separate scholarships have been introduced for SC, ST, OBC boys and girls to pursue higher education after school. Schemes like Mudra loans have also been started for our youth to help them become self-reliant and fulfil their dreams. Out of all the beneficiaries of the Mudra Yojana so far, a large number of them are my brothers and sisters from the SC-ST community. And all the money is given without bank guarantee.
Friends,
Keeping in mind the SCs and STs, we had also started the Standup India scheme. Under Standup India, the youth of SC-ST community have received financial assistance of Rs. 8,000 crores. Rs. 8000 crores have gone to the youth of our SC-ST community. Many of our tribal brothers and sisters earn their living through forest wealth. The country is running the Van Dhan Yojana for them. Today about 90 forest products are included under the MSP scheme. Moreover, no Dalit, deprived or backward person should remain without a house. Every poor person should have a roof over his head. Therefore, Pradhan Mantri Awas are being handed over to them. To ensure all the necessary facilities in the house, electricity connection, water connection have also been given free of cost. As a result, the people of the SC-ST community are becoming financially independent today. They are getting their rightful and equal place in society.
Friends,
Sagar district has Sagar or Sea in its name, but at the same time it is also identified with the 400-acre Lakha Banjara Lake. The name of a hero like Lakha Banjara is associated with this place. Lakha Banjara had realized the importance of water several years ago. But, the people who ran the governments in the country for decades, did not even realise the need to provide drinking water to the poor. Our government is also engaged with this work in full swing through the Jal Jeevan Mission. Today, piped water is reaching Dalit settlements, backward areas and tribal areas. Similarly, taking forward the tradition of Lakha Banjara, 75 Amrit Sarovars are also being built in every district. These lakes will become a symbol of the spirit of freedom, a centre of social harmony.
Friends,
Today, be it Dalit, deprived, backward, or the tribal section of the country, our government is giving them due respect and giving them new opportunities. Neither the people of this section of the society are weak, nor their history is weak. Several great personalities have emerged from these sections of the society. They have played an extraordinary role in nation building. That's why, today the country is proudly preserving their legacy as well. The temple was beautified at the birthplace of Sant Ravidas ji in Varanasi. I had the privilege of attending that event personally. The Global Skill Park that is being built here at Govindpura in Bhopal has also been named after Sant Ravidas. We have also taken up the task of developing important places linked to the life of Baba Saheb as Panch-Teerth. Similarly, today museums are being built in many states of the country to immortalize the glorious history of the tribal society. The country has started the tradition of celebrating the birth anniversary of Bhagwan Birsa Munda as Tribal Pride Day. In Madhya Pradesh too, the Habibganj railway station is named after Queen Kamalapati of the Gond community. Patalpani station is named after Tantya Mama. Today, for the first time in the country, Dalit, backward and tribal traditions are getting the honour and respect they deserve. We have to move forward with this resolution of 'Sabka Saath, Sabka Vikas, Sabka Vishwas, and Sabka Prayas'. I am sure, in this journey undertaken by the country, the teachings of Sant Ravidas ji will continue to unite all the countrymen. Together, we will make India a developed nation. With this spirit, thank you very much. My best wishes to you all.
Thank you.
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.

ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶର ସାଗର ଠାରେ ବିଭିନ୍ନ ବିକାଶମୂଳକ ପ୍ରକଳ୍ପର ଶୁଭାରମ୍ଭ ଅବସରରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଉଦବୋଧନ
12 AUG 2023 6:05PM by PIB Bhubaneswar
ଭାରତ ମାତା କୀ ଜୟ ।
ଭାରତ ମାତା କୀ ଜୟ ।
କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ଉପସ୍ଥିତ ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶର ରାଜ୍ୟପାଳ ଶ୍ରୀମାନ ମଙ୍ଗୁଭାଇ ପଟେଲ, ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀମାନ ଶିବରାଜ ସିଂହ ଚୌହାନ, କେନ୍ଦ୍ର କ୍ୟାବିନେଟର ମୋର ସହଯୋଗୀ ଶ୍ରୀ ବିରେନ୍ଦ୍ର ଖଟୀକ ମହାଶୟ, ଜ୍ୟୋତିରାଦିତ୍ୟ ସିନ୍ଧିଆ ମହାଶୟ, ପ୍ରହ୍ଲାଦ ପଟେଲ ମହାଶୟ, ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶ ସରକାରଙ୍କର ମନ୍ତ୍ରୀଗଣ, ସମସ୍ତ ସାଂସଦ, ଭିନ୍ନ- ଭିନ୍ନ ସ୍ଥାନରୁ ଆସିଥିବା ସମସ୍ତ ପୂଜ୍ୟ ସନ୍ଥଗଣ ଆଉ ବିଶାଳ ସଂଖ୍ୟାରେ ଆସିଥିବା ମୋର ପ୍ରିୟ ଭାଇମାନେ ଓ ଭଉଣୀମାନେ ।
ସାଗରର ଧରଣୀ, ସନ୍ଥମାନଙ୍କର ସାନିଧ୍ୟ, ସନ୍ଥ ରବିଦାସ ଜୀଙ୍କ ଆଶୀର୍ବାଦ, ଆଉ ସମାଜର ପ୍ରତ୍ୟେକ ବର୍ଗରୁ, ପ୍ରତ୍ୟେକ କୋଣ-ଅନୁକୋଣରୁ ବିପୁଳ ସଂଖ୍ୟାରେ ଆଶୀର୍ବାଦ ଦେବାକୁ ଆସିଥିବା ଆପଣ ସମସ୍ତ ମହାନୁଭବ । ଆଜି ସାଗରରେ ସମରସତାର ମହାସାଗର ଆସି ଅଜାଡ଼ି ହୋଇ ପଡ଼ିଛି । ଦେଶର ଏହି ସାଧାରଣ ସଂସ୍କୃତିକୁ ଆହୁରି ସମୃଦ୍ଧ କରିବା ପାଇଁ ଆଜି ଏହିଠାରେ ସନ୍ଥ ରବିଦାସ ସ୍ମାରକ ଏବଂ କଳା ସଂଗ୍ରହାଳୟର ମୂଳଦୁଆ ପଡ଼ିଛି । ସନ୍ଥମାନଙ୍କର କୃପାରୁ କିଛି ସମୟ ପୂର୍ବରୁ ମୋତେ ଏହି ପବିତ୍ର ସ୍ମରକର ଭୂମି ପୂଜନର ପୁଣ୍ୟ ସୁଯୋଗ ମିଳିଛି ଆଉ ମୁଁ ହେଉଛି କାଶୀର ସାଂସଦ ଏବଂ ଏଥିପାଇଁ ଏହା ହେଉଛି ମୋ ପାଇଁ ଦୁଇ ଗୁଣ ଖୁସିର ଅବସର । ଆଉ ପୂଜ୍ୟ ସନ୍ଥ ରବି ଦାସ ଜୀଙ୍କ ଆଶୀର୍ବାଦରୁ ମୁଁ ବିଶ୍ୱାସର ସହିତ କହୁଛି ଯେ ଆଜି ମୁଁ ଶିଳାନ୍ୟାସ କରିଛି, ଏକ- ଦେଢ଼ ବର୍ଷ ପରେ ମନ୍ଦିର ନିର୍ମାଣ ହୋଇଯିବ, ସେତେବେଳେ ଲୋକାର୍ପଣ ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ମୁଁ ନିଶ୍ଚିତ ଭାବେ ଆସିବି । ଆଉ ସନ୍ଥ ରବି ଦାସ ଜୀ ଆସନ୍ତା ଥର ମୋତେ ଏଠାକୁ ଆସିବା ପାଇଁ ସୁଯୋଗ ଦେବେ ନିଶ୍ଚିତ ଭାବେ । ମୋତେ ବନାରସରେ ସନ୍ଥ ରବି ଦାସ ମହାଶୟଙ୍କ ଜନ୍ମସ୍ଥଳୀକୁ ଯିବାର ସୌଭାଗ୍ୟ ବହୁତ ଥର ମିଳିଛି । ଆଉ ଏବେ ଆଜି ମୁଁ ଏଠାରେ ଆପଣମାନଙ୍କ ଗହଣରେ ଅଛି । ମୁଁ ଆଜି ସାଗରର ଏହି ଧରଣୀରୁ ସନ୍ଥ ଶିରୋମଣୀ ପୂଜ୍ୟ ରବି ଦାସ ଜୀଙ୍କ ଚରଣରେ ପ୍ରଣିପାତ କରୁଛି, ତାଙ୍କୁ ପ୍ରଣାମ ଜଣାଉଛି ।
ଭାଇ ଓ ଭଉଣୀମାନେ,
ସନ୍ଥ ରବି ଦାସ ସ୍ମାରକ ଏବଂ ସଂଗ୍ରହାଳୟରେ ଭବ୍ୟତା ମଧ୍ୟ ରହିବ, ଏବଂ ଦିବ୍ୟତା ମଧ୍ୟ ରହିବ । ଏହି ଦିବ୍ୟତା ରବି ଦାସ ଜୀଙ୍କ ସେହି ଶିକ୍ଷାଗୁଡ଼ିକ ମଧ୍ୟରୁ ଆସିବ, ଯାହା ଆଜି ଏହି ସ୍ମାରକର ମୂଳଦୁଆ ସହିତ ଯୋଡ଼ା ଯାଇଛି, ଗଢ଼ା ଯାଇଛି । ସମରସତାର ଭାବନା ଦ୍ୱାରା ଉତପ୍ରେରିତ 20 ହଜାରରୁ ଅଧିକ ଗାଁର, 300ରୁ ଅଧିକ ନଦୀର ମାଟି ଆଜି ଏହି ସ୍ମାରକର ଅଂଶ ପାଲଟିଛନ୍ତି । ଗୋଟିଏ ମୁଠା ମାଟି ସହିତ ଏମପିର ଲକ୍ଷ- ଲକ୍ଷ ପରିବାର ସମରସତା ଭୋଜି ପାଇଁ ଗୋଟିଏ- ଗୋଟିଏ ମୁଠା ଶସ୍ୟ ମଧ୍ୟ ପଠାଇଛନ୍ତି । ଏଥିପାଇଁ ଯେଉଁ 5 ସମରସତା ଯାତ୍ରା ଚାଲୁ ରହିଥିଲା, ଆଜି ତାହାର ମଧ୍ୟ ସାଗର ମାଟିରେ ସମାଗମ ହୋଇଛି । ଆଉ ମୁଁ ସ୍ୱୀକାର କରୁଛି ଯେ ଏହି ସମରସତା ଯାତ୍ରାଗୁଡ଼ିକ ଏହିଠାରେ ଶେଷ ହୋଇ ଯିବ ନାହିଁ ବରଂ ଏଠାରୁ ସାମାଜିକ ସମରସତାର ନୂତନ ଯୁଗର ଶୁଭାରମ୍ଭ ହୋଇଛି । ମୁଁ ଏହି କାର୍ଯ୍ୟ ପାଇଁ ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶ ସରକାରଙ୍କୁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଉଛି, ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଭାଇ ଶିବରାଜ ମହାଶୟଙ୍କୁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଉଛି ଆଉ ଆପଣ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଶୁଭେଚ୍ଛା ଜଣାଉଛି ।
ସାଥୀଗଣ,
ପ୍ରେରଣା ଏବଂ ପ୍ରଗତି, ଯେପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଏକା ସହିତ ଯୋଡ଼ି ହୋଇ ରହିଥିବ, ସେତେବେଳେ ଏକ ନୂଆ ଯୁଗର ମୂଳଦୁଆ ପଡ଼ିଥାଏ । ଆଜି ଆମର ଦେଶ, ଆମର ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶ ଏହି ଶକ୍ତିର ସହିତ ଆଗକୁ ବଢ଼ୁଛି । ଏହି କ୍ରମରେ, ଆଜି ଏଠାରେ କୋଟା- ବିନା ସେକ୍ସନରେ ରେଳପଥର ଦୋହରୀକରଣ ମଧ୍ୟ ଲୋକାର୍ପଣ ହୋଇଛି । ଜାତୀୟ ରାଜପଥ ଉପରେ ଦୁଇଟି ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ମାର୍ଗର ମଧ୍ୟ ଶିଳାନ୍ୟାସ କରାଯାଇଛି । ବିକାଶର ଏହି କାର୍ଯ୍ୟ ସାଗର ଏବଂ ଆଖ-ପାଖର ଲୋକଙ୍କୁ ଉନ୍ନତ ସୁବିଧା ପ୍ରଦାନ କରିବ । ଏଥିପାଇଁ ମୁଁ ଏଠାକାର ସମସ୍ତ ଭାଇ ଭଉଣୀଙ୍କୁ ବହୁତ- ବହୁତ ଶୁଭକାମନା ଜଣାଉଛି ।
ସାଥୀଗଣ,
ସନ୍ଥ ରବି ଦାସ ସ୍ମାରକ ଏବଂ ସଂଗ୍ରହାଳୟର ଏହି ମୂଳଦୁଆ ଏକ ଏଭଳି ସମୟରେ ପଡ଼ିଛି, ଯେତେବେଳେ ଦେଶ ନିଜ ସ୍ୱାଧୀନତାର 75 ବର୍ଷ ପୂରଣ କରିଛି । ଏବେ ଆଗାମୀ 25 ବର୍ଷର ଅମୃତ କାଳ ଆମ ସମ୍ମୁଖରେ ଅଛି । ଅମୃତକାଳରେ ଆମର ଦାୟିତ୍ୱ ହେଉଛି ଯେ ଆମେ ଆମର ପରମ୍ପରାକୁ ମଧ୍ୟ ଆଗକୁ ନେଇଯିବା, ଏବଂ ଅତୀତରୁ ମଧ୍ୟ ଶିକ୍ଷା ହାସଲ କରିବା । ଗୋଟିଏ ରାଷ୍ଟ୍ର ଭାବେ ଆମେ ହଜାର- ହଜାର ବର୍ଷର ଯାତ୍ରା କରିଛୁ । ଏତେ ଦୀର୍ଘ କାଳଖଣ୍ଡରେ ସମାଜରେ କିଛି ଖରାପ କଥା ଆସିବା ମଧ୍ୟ ହେଉଛି ସ୍ୱାଭାବିକ । ଏହା ହେଉଛି ଭାରତୀୟ ସମାଜର ଶକ୍ତି ଯାହା ଏହି ଖରାପ କଥାକୁ ଦୂର କରିବା ଭଳି ସମୟରେ କୌଣସି ନା କୌଣସି ମହାପୁରୁଷ, କୌଣସି ସନ୍ଥ, କୌଣସି ସଂସ୍କାରକ ଏହି ସମାଜରୁ ବାହାରିଛନ୍ତି । ସନ୍ଥ ରବି ଦାସ ଜୀ ଏଭଳି ହିଁ ଜଣେ ସନ୍ଥ ଥିଲେ । ସେ ଏହି କାଳଖଣ୍ଡରେ ଜନ୍ମ ନେଇଥିଲେ, ଯେତେବେଳେ ଦେଶରେ ମୋଗଲ ଶାସନ ଥିଲା । ସମାଜ ଅସ୍ଥିରତା, ଉତ୍ପୀଡ଼ନ ଏବଂ ଅତ୍ୟାଚାର ସହିତ ଲଢ଼େଇ କରୁଥିଲା । ସେହି ସମୟରେ ମଧ୍ୟ ରବି ଦାସ ଜୀ ସମାଜକୁ ସଚେତନ କରୁଥିଲେ, ସମାଜରେ ଜାଗରଣ ସୃଷ୍ଟି କରୁଥିଲେ, ସେ ଲୋକମାନଙ୍କୁ ସେହି କୁପ୍ରଥା ବିରୁଦ୍ଧରେ ଲଢ଼ିବା ପାଇଁ ଶିଖାଉଥିଲେ । ସନ୍ଥ ରବି ଦାସ ଜୀ କହିଥିଲେ-
ଜାତ ପାଁତ କେ ଫେର ମହି, ଉରଝି ରହଇ ସବ ଲୋଗ ।
ମାନୁଷ୍ୟତା କୁଂ ଖାତ ହଇ, ରୈଦାସ ଜାତ କର ରୋଗ । ।
ଅର୍ଥାତ, ସବୁ ଲୋକ ଜାତି- ପ୍ରଥାର ଗୋଲକଧନ୍ଦାରେ ଫସି ରହିଛନ୍ତି, ଆଉ ଏହି ବେମାରୀ ମାନବତାକୁ ଖାଉଛି । ସେ ଏକ ପକ୍ଷରେ ସାମାଜିକ କୁସଂସ୍କାର ବିରୁଦ୍ଧରେ କହୁଥିଲେ, ପୁଣି ଅନ୍ୟ ପକ୍ଷରେ ଦେଶର ଆତ୍ମାକୁ ଦୋହଲାଇ ଦେଉଥିଲେ । ଯେତେବେଳେ ଆମର ଆସ୍ଥା ଓ ବିଶ୍ୱାସ ଉପରେ ଆକ୍ରମଣ ହେଉଥିଲା, ଆମର ପରିଚୟ ନଷ୍ଟ କରିବା ପାଇଁ ଆମ ଉପରେ କଟକଣାମାନ ଲାଗୁ କରାଯାଉଥିଲା, ସେତେବେଳେ ରବି ଦାସ ଜୀ କହିଥିଲେ, ସେହି ସମୟରେ ମୋଗଲ ରାଜତନ୍ତ୍ର ସମୟରେ, ଏହି ସାହସ ଦେଖନ୍ତୁ, ଏହି ରାଷ୍ଟ୍ରଭକ୍ତି ଦେଖନ୍ତୁ, ରବି ଦାସ ଜୀ କହିଥିଲେ-
ପରାଧୀନତା ପାପ ହୈ, ଜାନ ଲେହୁ ରେ ମିତ ।
ରୈଦାସ ପରାଧୀନ ସୌ, କୌନ କରେହେ ପ୍ରୀତ । ।
ଅର୍ଥାତ ପରଧୀନତା ହେଉଛି ସବୁଠାରୁ ବଡ଼ ପାପ । ଯିଏ ପରାଧୀନତାକୁ ସ୍ୱୀକାର କରି ନେଇଥାଏ, ତା ବିରୋଧରେ ଯିଏ ଲଢେଇ କରେ ନାହିଁ, ତାକୁ କେହି ଭଲ ପାଆନ୍ତି ନାହିଁ । ଗୋଟିଏ ପଟେ ସେ ସମାଜକୁ ଅତ୍ୟାଚାର ବିରୋଧରେ ଳଢେଇ କରିବା ପାଇଁ ସାହସ ଦେଇଥିଲେ । ଏହି ଭାବନାକୁ ନେଇ ଛତ୍ରପତି ବୀର ଶିବାଜୀ ମହାରାଜ ହିନ୍ଦୱୀ ସ୍ୱରାଜର ମୂଳଦୁଆ ପକାଇଥିଲେ । ଏହି ଭାବନା ସ୍ୱାଧୀନତା ସଂଗ୍ରାମରେ ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ସ୍ୱାଧୀନତା ସଂଗ୍ରାମୀଙ୍କ ହୃଦୟରେ ଥିଲା । ଆଉ, ଏହି ଭାବନାକୁ ନେଇ ଆଜି ଦେଶ ପରାଧୀନତାର ମାନସିକତାରୁ ମୁକ୍ତିର ସଂକଳ୍ପ ନେଇ ଆଗକୁ ବଢୁଛି ।
ସାଥୀଗଣ,
ରୈଦାସ ଜୀ ନିଜର ଏକ ଦୋହାରେ କହିଛନ୍ତି ଆଉ ଏବେ ଶିବରାଜ ମହାଶୟ ତାହାର ଉଲ୍ଲେଖ ମଧ୍ୟ କରିଛନ୍ତି-
ଐସା ଚାହୁଁ ମୈଁ, ଯହାଁ ମିଲୈ ସବକୋ ଅନ୍ନ ।
ଛୋଟ- ବଡୋଁ ସବ ସମ ବସୈ, ରୈଦାସ ରହୈ ପ୍ରସନ୍ନ । ।
ଅର୍ଥାତ, ସମାଜ ଏହିଭଳି ହେବା ଆବଶ୍ୟକ, ଯେଉଁଥିରେ କେହି ମଧ୍ୟ ଭୋକରେ ନ ରୁହନ୍ତୁ, ଛୋଟ- ବଡ଼, ଏହାଠାରୁ ଉପରକୁ ଉଠି ସବୁଲୋକ ମିଳିମିଶି ଏକା ସହିତ ରୁହନ୍ତୁ । ଆଜି ଆଜାଦୀର ଅମୃତ କାଳରେ ଆମେ ଦେଶକୁ ଦାରିଦ୍ର‌୍ୟତା ଏବଂ ଭୋକରୁ ମୁକ୍ତ କରିବା ପାଇଁ ପ୍ରୟାସ କରୁଛୁ । ଆପଣମାନେ ଦେଖିଛନ୍ତି, କରୋନାର ଏତେ ବଡ଼ ମହାମାରୀ ଆସିଲା । ସାରା ବିଶ୍ୱର ବ୍ୟବସ୍ଥା ସବୁ ଦୋହଲି ଉଠିଲା, ସ୍ଥିର ହୋଇଗଲା । ଭାରତର ଗରିବ ବର୍ଗ ପାଇଁ, ଦଳିତ- ଆଦିବାସୀଙ୍କ ପାଇଁ ସମସ୍ତେ ଆଶଙ୍କା ବ୍ୟକ୍ତ କରୁଥିଲେ । କୁହା ଯାଉଥିଲା ଯେ ଶହେ ବର୍ଷ ପରେ ଏତେ ବଡ଼ ବିପଦ ଆସିଛି, ସମାଜର ଏହି ବର୍ଗ କିପରି ରହି ପାରିବେ । କିନ୍ତୁ, ସେତେବେଳେ ମୁଁ ଏହା ସ୍ଥିର କରିଥିଲି ଯେ ଯାହା ମଧ୍ୟ ହୋଇଯାଉ, ମୁଁ ମୋର ଗରିବ ଭାଇ- ଭଉଣୀଙ୍କୁ ଖାଲି ପେଟରେ ଶୋଇବାକୁ ଦେବି ନାହିଁ । ବନ୍ଧୁଗଣ ମୁଁ ଭଲ ଭାବେ ଜାଣିଛି ଯେ ଭୋକରେ ରହିବାର କଷ୍ଟ କ’ଣ ହୋଇଥାଏ । ମୁଁ ଜାଣିଛି ଯେ ଗରିବର ସ୍ୱାଭିମାନ କ’ଣ ହୋଇଥାଏ । ମୁଁ ତ ଆପଣଙ୍କର ହିଁ ପରିବାରର ସଦସ୍ୟ ଅଟେ, ଆପଣ ମାନଙ୍କର ସୁଖ ଦୁଃଖକୁ ବୁଝିବା ପାଇଁ ମୋତେ ପୁସ୍ତକରେ ଖୋଜିବାକୁ ପଡେ ନାହିଁ । ଏଥିପାଇଁ ହିଁ ଆମେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗରିବ କଲ୍ୟାଣ ଅନ୍ନ ଯୋଜନା ଆରମ୍ଭ କଲୁ । 80 କୋଟିରୁ ଅଧିକ ଲୋକଙ୍କୁ ମାଗଣା ରାଶନ ସୁବିଧା ସୁନିଶ୍ଚିତ କଲୁ । ଆଉ ଆଜି ଦେଖନ୍ତୁ, ଆମର ଏହିସବୁ ପ୍ରୟାସଗୁଡ଼ିକର ପ୍ରଶଂସା ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱରେ ହେଉଛି ।
ସାଥୀଗଣ,
ଆଜି ଦେଶ ଗରିବ କଲ୍ୟାଣର ଯେତେ ସବୁ ମଧ୍ୟ ବଡ଼- ବଡ଼ ଯୋଜନାମାନ ଚଳାଉଛି, ସେଗୁଡ଼ିକର ସବୁଠାରୁ ଅଧିକ ଲାଭ ଦଳିତ, ପଛୁଆ ଆଦିବାସୀ ସମାଜକୁ ହେଉଛି । ଆପଣମାନେ ଭଲ ଭାବେ ଜାଣିଛନ୍ତି, ପୂର୍ବର ସରକାରଙ୍କ ସମୟରେ ଯେଉଁସବୁ ଯୋଜନା ମାନ ଆସୁଥିଲା, ସେଗୁଡ଼ିକ ନିର୍ବାଚନ ଋତୁ ହିସାବରେ ଆସୁଥିଲା । କିନ୍ତୁ, ଆମର ଚିନ୍ତାଧାରା ହେଉଛି ଯେ ଜୀବନର ପ୍ରତ୍ୟେକ ସ୍ତରରେ ଦେଶ ଦଳିତ, ବଂଚିତ, ପଛୁଆ, ଆଦିବାସୀ, ମହିଳାମାନେ ଏ ସମସ୍ତଙ୍କ ସହିତ ଠିଆ ହେବୁ, ଆମେ ଏମାନଙ୍କର ଆଶା- ଆକାଂକ୍ଷାଗୁଡ଼ିକୁ ସାହାରା ଦେବୁ । ଆପଣମାନେ ଦେଖନ୍ତୁ ଟିକେ ଯୋଜନା ଗୁଡ଼ିକ ଉପରେ ଦୃଷ୍ଟି ଦେବେ ତେବେ ଜଣା ପଡ଼ିବ ଯେ ପିଲାମାନଙ୍କର ଜନ୍ମ ସମୟରେ ହୋଇଥାଏ ତେବେ ମାତୃବନ୍ଦନା ଯୋଜନା ମାଧ୍ୟମରେ ଗର୍ଭବତୀ ମାତାଙ୍କୁ 6 ହଜାର ଟଙ୍କା ଦିଆଯାଏ ଫଳରେ ମା-ପିଲା ସୁସ୍ଥ ରୁହନ୍ତୁ । ଆପଣମାନେ ମଧ୍ୟ ଜାଣନ୍ତି ଯେ ଜନ୍ମ ପରେ ପିଲାମାନଙ୍କୁ ରୋଗର, ସଂକ୍ରାମକ ରୋଗ ହେବାର ଆଶଙ୍କା ରହିଥାଏ । ଦାରିଦ୍ର‌୍ୟତା କାରଣରୁ ଦଳିତ- ଆଦିବାସୀ ବସ୍ତିଗୁଡ଼ିକରେ ଏସବୁର ବେଶୀ ପ୍ରଭାବ ପଡ଼ିଥାଏ । ଆଜି ନବଜାତ ପିଲାମାନଙ୍କର ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ସୁରକ୍ଷା ପାଇଁ ମିଶନ ଇନ୍ଦ୍ରଧନୁଷ ଚଲା ଯାଉଛି । ପିଲାମାନଙ୍କୁ ସବୁ ପ୍ରକାରର ରୋଗରୁ ରକ୍ଷା କରିବା ପାଇଁ ଟିକା ଲାଗୁ, ଏହି ଚିନ୍ତା ସରକାର କରୁଛନ୍ତି । ମୁଁ ସନ୍ତୋଷ ବ୍ୟକ୍ତ କରୁଛି ଯେ ଗତ ବର୍ଷ ସାଢ଼େ 5 କୋଟିରୁ ଅଧିକ ମାତା ଏବଂ ପିଲାମାନଙ୍କର ଟିକାକରଣ କରାଯାଇ ସାରିଛି ।
ସାଥୀଗଣ,
ଆଜି ଆମେ ଦେଶର 7 କୋଟି ଭାଇ- ଭଉଣୀଙ୍କୁ ସିକଲ ସେଲ ଆନିମିଆରୁ ମୁକ୍ତ କରିବା ପାଇଁ ଅଭିଯାନ ଚଲାଇଛୁ । ଦେଶକୁ 2025 ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଟିବିରୁ ମୁକ୍ତ କରିବା ପାଇଁ କାର୍ଯ୍ୟ ହେଉଛି, କଳାଜ୍ୱର ଏବଂ ମସ୍ତିଷ୍କ ଜ୍ଜ୍ୱରର ପ୍ରକୋପ ଧୀରେ- ଧୀରେ ହ୍ରାସ ପାଉଛି । ଏହି ରୋଗଗୁଡ଼ିକ ଦ୍ୱାରା ସବୁଠାରୁ ଅଧିକ ଦଳିତ, ବଂଚିତ, ଗରିବ ପରିବାର ସେମାନେ ହିଁ ଏହାର ଶୀକାର ହେଉଥିଲେ । ଏହିଭଳି ଭାବେ, ଯଦି ଚିକିତ୍ସାର ଆବଶ୍ୟକତା ହୋଇଥାଏ ତେବେ ଆୟୂଷ୍ମାନ ଯୋଜନା ମାଧ୍ୟମରେ ହସ୍ପାତାଳରେ ମାଗଣା ଚିକିତ୍ସାର ବ୍ୟବସ୍ଥା କରାଯାଇଛି । ଲୋକମାନେ କୁହନ୍ତି ମୋଦୀ କାର୍ଡ ମିଳି ଯାଇଛି, 5 ଲକ୍ଷ ଟଙ୍କା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଯଦି କୌଣସି ରୋଗକୁ ନେଇ ବିଲ ପଇଠ କରିବାକୁ ଅଛି ତେବେ ଆପଣଙ୍କର ପୁଅ କରିଦେଇଥାଏ ।
ସାଥୀଗଣ,
ଜୀବନ ଚକ୍ରରେ ପାଠପଢ଼ାର ବହୁତ ଗୁରୁତ୍ୱ ରହିଛି । ଆଜି ଦେଶରେ ଆଦିବାସୀ ପିଲାମାନଙ୍କ ପାଠପଢ଼ା ପାଇଁ ଭଲ ସ୍କୁଲମାନଙ୍କର ବ୍ୟବସ୍ଥା ହେଉଛି । ଆଦିବାସୀ ଅଂଚଳରେ 700 ଏକଲବ୍ୟ ଆବାସିକ ସ୍କୁଲ ଖୋଲା ଯାଇଛି । ସେମାନଙ୍କୁ ସରକାର ପାଠପଢ଼ା ପାଇଁ ପୁସ୍ତକ ଦେଉଛନ୍ତି, ସ୍କଲାରସିପ ଦେଉଛନ୍ତି । ମଧ୍ୟାହ୍ନ ଭୋଜନର ବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ ଉନ୍ନତ କରାଯାଉଛି ଫଳରେ ପିଲାମାନଙ୍କୁ ଉତମ ପୋଷଣ ଯୁକ୍ତ ଖାଦ୍ୟ ମିଳୁ । ଝିଅମାନଙ୍କ ପାଇଁ ସୁକନ୍ୟା ସମୃଦ୍ଧି ଯୋଜନା ଆରମ୍ଭ କରା ଯାଇଛି, ଫଳରେ ଝିଅମାନେ ମଧ୍ୟ ସମତାଳରେ ଆଗକୁ ବଢ଼ନ୍ତୁ । ସ୍କୁଲ ପରେ ଉଚ୍ଚ ଶିକ୍ଷାକୁ ଯିବା ପାଇଁ ଏସସି, ଏସଟି, ଓବିସି ଯୁବକ- ଯୁବତୀଙ୍କ ପାଇଁ ଭିନ୍ନ ଭାବେ ସ୍କଲାରସିପର ବ୍ୟବସ୍ଥା କରାଯାଇଛି । ଆମର ଯୁବକମାନେ ଆତ୍ମନିର୍ଭର ହୁଅନ୍ତୁ, ନିଜର ସ୍ୱପ୍ନ ଗୁଡ଼ିକୁ ପୂରଣ କରି ପାରନ୍ତୁ, ଏଥିପାଇଁ ମୁଦ୍ରା ଋଣ ଭଳି ଯୋଜନାମାନ ମଧ୍ୟ ଆରମ୍ଭ କରାଯାଇଛି । ମୁଦ୍ରା ଯୋଜନାର ଏପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଯେତିକି ହିତାଧିକାରୀ ଅଛନ୍ତି, ସେଥିରେ ବଡ଼ ମାତ୍ରାରେ ଏସସି-ଏସଟି ସମାଜର ହିଁ ମୋର ଭାଇ ଭଉଣୀ ଅଛନ୍ତି । ଆଉ ସବୁ ଅର୍ଥ ବିନା ଗ୍ୟାରେଂଟିରେ ଦିଆ ଯାଉଛି ।
ସାଥୀଗଣ,
ଏସସି-ଏସଟି ସମାଜକୁ ଧ୍ୟାନରେ ରଖି ଆମେ ଷ୍ଟାଣ୍ଡ ଅପ୍ ଇଣ୍ଡିଆ ଯୋଜନା ମଧ୍ୟ ଆରମ୍ଭ କରିଥିଲୁ । ଷ୍ଟାଣ୍ଡ ଅପ୍ ଇଣ୍ଡିଆ ମାଧ୍ୟମରେ ଏସସି-ଏସଟି ସମାଜର ଯୁବକମାନଙ୍କୁ 8 ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କାର ଆର୍ଥିକ ସହାୟତା ମିଳିଛି, 8 ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କା, ଏହା ଆମର ଏସସି-ଏସଟି ସମାଜର ନବ-ଯୁବକମାନଙ୍କ ନିକଟକୁ ଯାଇଛି । ଆମର ବହୁତ ଆଦିବାସୀ ଭାଇ- ଭଉଣୀ ବନ ସମ୍ପଦ ମାଧ୍ୟମରେ ନିଜ ଜୀବନଯାପନ କରୁଛନ୍ତି । ସେମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଦେଶ ବନ-ଧନ ଯୋଜନା ଚଲାଉଛନ୍ତି । ଆଜି ପ୍ରାୟ 90ଟି ବନ ଉତ୍ପାଦକୁ ଏମଏସପିର ଲାଭ ମଧ୍ୟ ମିଳୁଛି । କେବଳ ଏତିକି ନୁହେଁ, କୌଣସି ମଧ୍ୟ ଦଳିତ, ବଂଚିତ, ପଛୁଆ ଘର ବିନା ନ ରୁହନ୍ତୁ, ପ୍ରତ୍ୟେକ ଗରିବଙ୍କ ମୁଣ୍ଡ ଉପରେ ଛାତ ଥାଉ, ଏଥିପାଇଁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆବାସ ମଧ୍ୟ ଦିଆ ଯାଉଛି । ଘରେ ସମସ୍ତ ପ୍ରକାରର ଜରୁରୀ ସୁବିଧାମାନ ରହୁ, ଏଥିପାଇଁ ବିଜୁଳି ସଂଯୋଗ, ପାନୀୟ ଜଳ ସଂଯୋଗ ମଧ୍ୟ ମାଗଣାରେ ଦିଆଯାଇଛି । ଏହାର ପରିଣାମ ହେଉଛି ଯେ ଏସସି-ଏସଟି ସମାଜର ଲୋକ ଆଜି ନିଜ ଗୋଡରେ ଠିଆ ହୋଇ ପାରିଛନ୍ତି । ସେମାନଙ୍କୁ ସମାଜରେ ସମାନ ସ୍ତରର ସ୍ଥାନ ମିଳୁଛି ।
ସାଥୀଗଣ,
ସାଗର ହେଉଛି ଏପରି ଏକ ଜିଲ୍ଲା, ଯାହାର ନାମରେ ତ ସାଗର ରହିଛି ହିଁ, ଏହାର ଏକ ପରିଚୟ 400 ଏକରର ଲାଖା ବନଜାରା ହ୍ରଦ ଦ୍ୱାରା ମଧ୍ୟ ହୋଇଥାଏ । ଏହି ଧରଣୀରୁ ଲାଖା ବନଜାରାଙ୍କ ଭଳି ବୀରଙ୍କ ନାମ ଯୋଡ଼ି ହୋଇଛି । ଲାଖା ବନଜାରା ଏତେ ବର୍ଷ ପୂର୍ବରୁ ପାଣିର ଗୁରୁତ୍ୱକୁ ବୁଝିଥିଲେ । କିନ୍ତୁ, ଯେଉଁ ଲୋକମାନେ ଦଶକ- ଦଶକ ଧରି ସରକାର ଚଲାଇଥିଲେ, ସେମାନେ ଗରିବଙ୍କୁ ପିଇବା ପାଣି ପହଂଚାଇବା ପାଇଁ ଆବଶ୍ୟକତାକୁ ମଧ୍ୟ ବୁଝି ନ ଥିଲେ । ଏହି କାର୍ଯ୍ୟ ମଧ୍ୟ ଜଳ ଜୀବନ ମିଶନ ମାଧ୍ୟମରେ ଆମ ସରକାର ଖୁବ ଜୋରରେ କରୁଛନ୍ତି । ଆଜି ଦଳିତ ବସ୍ତିରେ, ପଛୁଆ ଅଂଚଳ ମାନଙ୍କରେ, ଆଦିବାସୀ ଅଂଚଳ ମାନଙ୍କରେ ପାଇପ ଦ୍ୱାରା ପାନୀୟ ଜଳ ପହଂଚା ଯାଉଛି । ଏମିତି ହିଁ, ଲାଖା ବନଜାରାଙ୍କ ପରମ୍ପରାକୁ ଆଗକୁ ବଢ଼ାଇ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଜିଲ୍ଲାରେ 75 ଅମୃତ ସରୋବର ମଧ୍ୟ ନିର୍ମାଣ କରାଯାଉଛି । ଏହି ସରୋବର ସ୍ୱାଧୀନତାର ଭାବନାର ପ୍ରତୀକ ଭାବେ ସୃଷ୍ଟି ହେବ, ସାମାଜିକ ସମରସତାର କେନ୍ଦ୍ର ହେବ ।
ସାଥୀଗଣ,
ଆଜି ଦେଶର ଦଳିତ ହେଉ, ବଂଚିତ ହେଉ, ପଛୁଆ ବର୍ଗ ହେଉ, ଆଦିବାସୀ ହେଉ, ଆମ ସରକାର ଏମାନଙ୍କୁ ଉଚିତ ସମ୍ମାନ ପ୍ରଦାନ କରୁଛନ୍ତି, ନୂତନ ସୁଯୋଗ ପ୍ରଦାନ କରୁଛନ୍ତି । ଏହି ସମାଜର ଲୋକମାନେ ନା ହେଉଛନ୍ତି ଦୁର୍ବଳ, ଆଉ ନା ହିଁ ଏମାନଙ୍କର ଇତିହାସ ଦୁର୍ବଳ । ଗୋଟିଏରୁ ଗୋଟିଏ ମହାନ ବିଭୁତିମାନେ ସମାଜର ଏହି ବର୍ଗରୁ ବାହାରି ଆସିଛନ୍ତି । ସେମାନେ ରାଷ୍ଟ୍ରର ନିର୍ମାଣରେ ଅସାଧାରଣ ଭୂମିକା ତୁଲାଇଛନ୍ତି । ଏଥିପାଇଁ, ଆଜି ଦେଶ ଏମାନଙ୍କର ପରମ୍ପରାକୁ ମଧ୍ୟ ଗର୍ବର ସହିତ ସଜାଇ ରଖୁଛି । ବନାରସରେ ସନ୍ଥ ରବି ଦାସ ଜୀଙ୍କ ଜନ୍ମସ୍ଥଳୀରେ ମନ୍ଦିରର ସୌନ୍ଦର୍ଯ୍ୟକରଣ କରାଯାଇଛି । ମୁଁ ନିଜେ, ସେହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମକୁ ଯିବାର ସୌଭାଗ୍ୟ ମୋତେ ମିଳିଛି । ଏଠାରେ ଭୋପାଳର ଗୋବିନ୍ଦପୁରରେ ଯେଉଁ ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ପାର୍କ ନିର୍ମାଣ କରାଯାଉଛି, ତାହାର ନାମ ମଧ୍ୟ ସନ୍ଥ ରବି ଦାସଙ୍କ ନାମରେ ରଖାଯାଇଛି । ସରକାର ବାବା ସାହେବଙ୍କ ଜୀବନ ସହିତ ଜଡ଼ିତ ପ୍ରମୁଖ ସ୍ଥାନଗୁଡ଼ିକୁ ମଧ୍ୟ ପଂଚତୀର୍ଥ ରୂପରେ ବିକଶିତ କରିବାର ଦାୟିତ୍ୱ ଉଠାଇଛନ୍ତି । ଏହିଭଳି ଭାବେ, ଆଜି ଦେଶର ଅନେକ ରାଜ୍ୟ ଗୁଡ଼ିକରେ ଜନଜାତୀୟ ସମାଜର ଗୌରବଶାଳୀ ଇତିହାସକୁ ଅମର କରିବା ପାଇଁ ସଂଗ୍ରହାଳୟମାନ ନିର୍ମାଣ କରାଯାଉଛି। ଭଗବାନ ବିର୍ସା ମୁଣ୍ଡାଙ୍କ ଜନ୍ମଦିନକୁ ଦେଶ ଜନଜାତୀୟ ଗୌରବ ଦିବସ ରୂପେ ପାଳନ କରିବାର ପରମ୍ପରା ଆରମ୍ଭ କରିଛି । ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶରେ ମଧ୍ୟ ହବୀବଗଞ୍ଜ ରେଳ ଷ୍ଟେସନର ନାମ ଗୋଣ୍ଡା ସମାଜର ରାଣୀ କମଳପତିଙ୍କ ନାମରେ ରଖାଯାଇଛି । ପାତାଳପାଣି ଷ୍ଟେସନର ନାମ ଟଂଟ୍‌ୟା ମାମାଙ୍କ ନାମରେ ରଖାଯାଇଛି । ଆଜି ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ ଦେଶରେ ଦଳିତ, ପଛୁଆ ଏବଂ ଆଦିବାସୀ ପରମ୍ପରାକୁ ସେହି ସମ୍ମାନ ମିଳୁଛି, ଯେଉଁ ସମ୍ମାନର ଅଧିକାରୀ ଏହି ସମାଜର ଲୋକମାନେ ଥିଲେ । ଆମକୁ ‘ସମସ୍ତଙ୍କ ସହିତ, ସମସ୍ତଙ୍କର ବିକାଶ, ସମସ୍ତଙ୍କର ବିଶ୍ୱାସ, ଆଉ ସମସ୍ତଙ୍କର ପ୍ରୟାସ’, ର ଏହି ସଂକଳ୍ପକୁ ନେଇ ଆଗକୁ ବଢ଼ିବାକୁ ହେବ । ମୋର ବିଶ୍ୱାସ ରହିଛି, ଯେ ଦେଶର ଏହି ଯାତ୍ରାରେ ସନ୍ଥ ରବି ଦାସ ଜୀଙ୍କ ଶିକ୍ଷାଗୁଡ଼ିକ ଆମ ସମସ୍ତ ଦେଶବାସୀଙ୍କୁ ଏକଜୁଟ କରି ଚାଲିଥିବ । ଆମେ ଏକାଠି ମିଳିମିଶି, ଅଟକି ନ ଯାଇ ଭାରତକୁ ବିକଶିତ ରାଷ୍ଟ୍ର କରିବା । ଏହି ଭାବନାର ସହିତ, ଆପଣ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ବହୁତ- ବହୁତ ଧନ୍ୟବାଦ । ବହୁତ- ବହୁତ ଶୁଭକାମନା ।
ଧନ୍ୟବାଦ ।