প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
মধ্যপ্ৰদেশৰ সাগৰত উন্নয়নমূলক প্ৰকল্পৰ শুভাৰম্ভণী অনুষ্ঠানত প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ ভাষণৰ পূৰ্ণ পাঠ
12 AUG 2023 6:05PM by PIB Guwahati
ভাৰত মাতা কী জয়।
ভাৰত মাতা কী জয়।
কাৰ্যসূচীত উপস্থিত থকা মধ্যপ্ৰদেশৰ ৰাজ্যপাল শ্ৰীমান মংগুভাই পেটেল, মুখ্যমন্ত্ৰী শ্ৰী শিৱৰাজ সিং চৌহান, কেন্দ্ৰীয় কেবিনেটৰ মোৰ সহকৰ্মী শ্ৰী বীৰেন্দ্ৰ খতিকজী, জ্যোতিৰাদিত্য সিন্ধিয়াজী, প্ৰহ্লাদ পেটেলজী, মধ্য প্ৰদেশ চৰকাৰৰ মন্ত্ৰী, সকলো সাংসদ, বিভিন্ন স্থানৰ পৰা অহা সকলো পূজনীয় সাধু আৰু বৃহৎ সংখ্যাত অহা মোৰ মৰমৰ ভাই-ভনীসকল।
সাগৰৰ দেশ, সাধুসকলৰ সানিধ্য, সন্ত ৰবিদাসজীৰ আশীৰ্বাদ, আৰু সমাজৰ প্ৰতিটো শ্ৰেণীৰ পৰা, প্ৰতিটো কোণৰ পৰা আশীৰ্বাদ কৰিবলৈ অহা ইমান বৃহৎ সংখ্যক মহানুভৱ। আজি সাগৰত সম্প্ৰীতিৰ সাগৰ বিৰাজ কৰিছে। দেশৰ এই অংশীদাৰী সংস্কৃতিক অধিক সমৃদ্ধ কৰাৰ বাবে আজি ইয়াত সন্ত ৰবিদাস স্মাৰক আৰু কলা সংগ্ৰহালয়ৰ আধাৰশিলা স্থাপন কৰা হৈছে। সাধুসকলৰ কৃপাত, মই এই পবিত্ৰ স্মৃতিস্তম্ভৰ ভূমি পূজন কৰাৰ শুভ সুযোগ পাইছোঁ আৰু মই কাশীৰ এজন সাংসদ আৰু সেয়েহে ই মোৰ বাবে দুগুণ সুখ। আৰু শ্ৰদ্ধেয় সন্ত ৰবিদাসজীৰ আশীৰ্বাদত মই আত্মবিশ্বাসেৰে কওঁ যে আজি মই আধাৰশিলা স্থাপন কৰিছোঁ, ডেৰ বছৰৰ পিছত মন্দিৰটো নিৰ্মাণ সম্পূৰ্ণ হ'ব, তেতিয়া মই নিশ্চিতভাৱে সমৰ্পণৰ বাবে আহিম। আৰু সন্ত ৰবিদাসজীয়ে মোক পৰৱৰ্তী বাৰ ইয়ালৈ অহাৰ সুযোগ দিব। মই বেনাৰসত সন্ত ৰবিদাসজীৰ জন্মস্থান কেইবাবাৰো ভ্ৰমণ কৰাৰ সৌভাগ্য লাভ কৰিছো। আৰু এতিয়া মই আপোনালোক সকলোৰে সৈতে ইয়াত আছোঁ। আজি, মই সাগৰৰ এই দেশৰ পৰা সন্ত শিৰোমণি পুজ্য ৰবিদাসজীৰ দুভৰিত মূৰ দোৱাইছোঁ, তেওঁক প্ৰণাম জনাইছোঁ।
ভাই-ভনীসকল,
সন্ত ৰবিদাস স্মাৰক আৰু সংগ্ৰহালয়ত জাকজমকতাৰ লগতে দৈৱত্বও থাকিব। এই দৈৱত্ব ৰবিদাসজীৰ সেই শিক্ষাৰ পৰা আহিব যিবোৰ আজি এই স্মাৰকৰ ভেটিত যোগ দিয়া হৈছে। সম্প্ৰীতিৰ ভাৱনাৰে পৰিপূৰ্ণ ২০ হাজাৰতকৈও অধিক গাঁৱৰ ৩০০ খনতকৈও অধিক নদীৰ মাটি, আজি এই স্মাৰকৰ অংশ হৈ পৰিছে। মুষ্টিমেয় মাটিৰ লগতে, মধ্য প্ৰদেশৰ লাখ লাখ পৰিয়ালেও সমৰাস্তা ভোজৰ বাবে এমুঠি এমুঠি শস্য প্ৰেৰণ কৰিছে। ইয়াৰ বাবে ৫সমৰাস্তা যাত্ৰা চলি আছিল, আজি তেওঁলোকৰো সাগৰৰ ভূমিত সমাগম হৈছে। আৰু মই বিশ্বাস কৰোঁ যে এই সমৰাস্তা যাত্ৰা ইয়াতে সমাপ্ত হোৱা নাই, ইয়াৰ পৰা সামাজিক সম্প্ৰীতিৰ এক নতুন যুগ আৰম্ভ হৈছে। এই কামৰ বাবে মই মধ্য প্ৰদেশ চৰকাৰক অভিনন্দন জনাইছো, মুখ্যমন্ত্ৰী ভাই শিৱৰাজজীক অভিনন্দন জনাইছো আৰু আপোনালোক সকলোকে অভিনন্দন জনাইছো।
বন্ধুসকল,
অনুপ্ৰেৰণা আৰু প্ৰগতি, যেতিয়া একেলগে যোগ হয়, তেতিয়া এক নতুন যুগৰ ভেটি স্থাপন হয়। আজি আমাৰ দেশ, আমাৰ মধ্য প্ৰদেশ এই শক্তিৰে আগবাঢ়িছে। একেটা ক্ৰমতে, কোটা-বিনা শাখাত ৰে'লপথ দ্বৈতকৰণো আজি ইয়াত উদ্বোধন কৰা হৈছে। ৰাষ্ট্ৰীয় ঘাইপথৰ দুটা গুৰুত্বপূৰ্ণ পথৰ আধাৰশিলাও স্থাপন কৰা হৈছে। এই উন্নয়নমূলক কামবোৰে সাগৰ আৰু ইয়াৰ আশে-পাশে থকা লোকসকলক উন্নত সুবিধা প্ৰদান কৰিব। ইয়াৰ বাবে মই ইয়াত থকা সকলো ভাই-ভনীক শুভেচ্ছা জনাইছো।
বন্ধুসকল,
সন্ত ৰবিদাস স্মাৰক আৰু সংগ্ৰহালয়ৰ এই ভেটি এনে এটা সময়ত স্থাপন কৰা হৈছে যেতিয়া দেশে ইয়াৰ স্বাধীনতাৰ ৭৫ বছৰ সম্পূৰ্ণ কৰিছে। এতিয়া পৰৱৰ্তী ২৫ বছৰৰ অমৃতকাল আমাৰ সন্মুখত আছে। আমাৰ উত্তৰাধিকাৰীক আগুৱাই নিয়া আৰু অতীতৰ পৰা শিক্ষা লোৱাটো আমাৰ দায়িত্ব। এখন ৰাষ্ট্ৰ হিচাপে আমি হাজাৰ হাজাৰ বছৰৰ যাত্ৰা কৰিছো। ইমান দীঘলীয়া সময়ছোৱাত সমাজত কিছুমান অশুভ কাম হোৱাটোও স্বাভাৱিক। ভাৰতীয় সমাজৰেই শক্তি যিয়ে এই বেয়াবোৰ আঁতৰাবলৈ সময়ে সময়ে কোনো মহাপুৰুষ, কোনো সাধু, কিছুমান অউলিয়া এই সমাজৰ পৰা ওলাই আহে। ৰবিদাসজী ইমান ডাঙৰ সাধু আছিল। তেওঁ সেই সময়ছোৱাত জন্মগ্ৰহণ কৰিছিল যেতিয়া দেশখনক মোগলে শাসন কৰিছিল। সমাজখনে অস্থিৰতা, উৎপীড়ন আৰু অত্যাচাৰৰ সৈতে যুঁজি আছিল। আনকি সেই সময়তো ৰবিদাসজীয়ে সমাজক জাগ্ৰত কৰিছিল, তেওঁ বেয়াৰ বিৰুদ্ধে যুঁজিবলৈ শিকাইছিল। সন্ত ৰবিদাসজীয়ে কৈছিল-
जात पांत के फेर महि, उरझि रहई सब लोग।
मानुष्ता कुं खात हई, रैदास जात कर रोग॥
অৰ্থাৎ, সকলোৱে জাতিবাদত আৱদ্ধ হৈ আছে, আৰু এই ৰোগে মানৱতাক খাই পেলাইছে। এফালে, তেওঁ সামাজিক কু-সংস্কাৰৰ বিৰুদ্ধে মাতিছিল, আনহাতে, তেওঁ দেশৰ আত্মা কঁপাই তুলিছিল। যেতিয়া আমাৰ বিশ্বাসৰ ওপৰত আক্ৰমণ কৰা হৈছিল, আমাৰ পৰিচয় মচি পেলাবলৈ আমাৰ ওপৰত নিষেধাজ্ঞা আৰোপ কৰা হৈছিল, তেতিয়া ৰবিদাসজীয়ে কৈছিল, "সেই সময়ত, মোগলৰ সময়ত, এই সাহস চাওক, এই দেশপ্ৰেম চাওক, ৰবিদাসজীয়ে কৈছিল-
पराधीनता पाप है, जान लेहु रे मीत|
रैदास पराधीन सौ, कौन करेहे प्रीत ||
অৰ্থাৎ বশ্যতা হৈছে আটাইতকৈ ডাঙৰ পাপ। যিয়ে বশ্যতা স্বীকাৰ কৰে, তেওঁৰ বিৰুদ্ধে যিয়ে যুঁজ নিদিয়ে, তেওঁক কোনেও ভাল নাপায় । এক প্ৰকাৰে, তেওঁ সমাজক অত্যাচাৰৰ বিৰুদ্ধে যুঁজিবলৈ উৎসাহিত কৰিছিল। এই ভাবনাৰেই ছত্ৰপতি বীৰ শিৱাজী মহাৰাজে হিন্দৱী স্বৰাজ্যৰ ভেটি স্থাপন কৰিছিল। স্বাধীনতা সংগ্ৰামত লাখ লাখ স্বাধীনতা সংগ্ৰামীৰ হৃদয়ত এই অনুভৱ আছিল। আৰু, এই মনোভাৱৰ সৈতে, আজি দেশে দাসত্বৰ মানসিকতাৰ পৰা মুক্তিৰ সংকল্পৰ দিশত আগবাঢ়িছে।
বন্ধুসকল,
ৰাইদাসজীয়ে তেওঁৰ এটা দোহাত কৈছে আৰু এতিয়া শিৱৰাজজীয়েও ইয়াক উল্লেখ কৰিছে -
মই তেনেকুৱা হ'ব বিচাৰো, য'ত সকলোৱে খাবলৈ পায়।
সৰু-ডাঙৰ সকলোৱে একেলগে বহে, আৰু সকলোৱে সুখেৰে থাকে।
অৰ্থাৎ সমাজখন এনেকুৱা হ'ব লাগে যাতে কোনেও ভোকত থাকিব নালাগে, ডাঙৰ বা সৰু, সকলোৱে একেলগে থাকিব লাগে। আজি স্বাধীনতাৰ অমৃত কালত আমি দেশক দৰিদ্ৰতা আৰু ক্ষুধাৰ পৰা মুক্ত কৰিবলৈ প্ৰচেষ্টা চলাই আছো। আপোনাসৱে দেখিছে যে কৰোনাৰ দৰে ইমান ডাঙৰ মহামাৰী হৈছিল। গোটেই পৃথিৱীৰ প্ৰণালীবোৰ খহি পৰিছিল, স্থবিৰ হৈ পৰিছিল। সকলোৱে ভাৰতৰ দৰিদ্ৰ শ্ৰেণীৰ বাবে, দলিত আৰু জনজাতীয় লোকসকলৰ বাবে শংকা প্ৰকাশ কৰিছিল। কোৱা হৈছিল যে এশ বছৰৰ পিছত ইমান ডাঙৰ দুৰ্যোগ আহিছে, সমাজৰ এই অংশটোৱে কেনেকৈ জীয়াই থাকিব পাৰিব। কিন্তু তেতিয়া মই সিদ্ধান্ত লৈছিলো যে যিয়েই নহওঁক, মই মোৰ দৰিদ্ৰ ভাই-ভনীসকলক খালী পেটত শুবলৈ নিদিওঁ। বন্ধুসকল, মই ভালদৰে জানো ভোকত থকাৰ বেদনা কি। মই জানো দৰিদ্ৰসকলৰ আত্মসন্মান কি। মই আপোনাসৱৰ নিজৰ পৰিয়ালৰ সদস্য, আপোনাসৱৰ আনন্দ আৰু দুখ বুজিবলৈ মই কিতাপ বিচাৰিব নালাগে। সেইকাৰণে আমি প্ৰধানমন্ত্ৰী গৰিব কল্যাণ অন্ন যোজনা আৰম্ভ কৰিছিলো। ৮০ কোটিতকৈও অধিক লোকৰ বাবে বিনামূলীয়া ৰেচন নিশ্চিত কৰা হৈছে। আৰু আজি সমগ্ৰ বিশ্বতে আমাৰ প্ৰচেষ্টাক প্ৰশংসা কৰা হৈছে।
বন্ধুসকল,
আজি দৰিদ্ৰ লোকসকলৰ কল্যাণৰ বাবে যিমানবোৰ ডাঙৰ আঁচনি চলি হৈছে, তাৰ আটাইতকৈ বেছি লাভালাভ দলিত, পিছপৰা জনজাতীয় সমাজক প্ৰদান কৰা হৈছে। আপোনাসৱ সকলোৱে ভালদৰে জানে যে পূৰ্বৰ চৰকাৰবোৰৰ সময়ত আঁচনিবোৰ নিৰ্বাচনৰ বতৰ অনুসৰি আহিছিল। কিন্তু, আমাৰ চিন্তা হৈছে যে জীৱনৰ প্ৰতিটো পৰ্যায়তে দেশে দলিত, বঞ্চিত, পিছপৰা, জনজাতীয়, মহিলাৰ কাষত থিয় হোৱা উচিত, আমি তেওঁলোকৰ আশা আৰু আকাংক্ষাক সমৰ্থন কৰা উচিত। যদি আপোনাসৱে আঁচনিবোৰ লক্ষ্য কৰে, আপোনাসৱে জানিব যে যদি সন্তানৰ জন্মৰ সময় হয়, তেন্তে মাতৃ আৰু সন্তান সুস্থ হৈ থকাৰ বাবে মাতৃ বন্দনা যোজনাৰ জৰিয়তে গৰ্ভৱতী মাতৃক ৬হাজাৰ টকা দিয়া হয়। আপোনাসৱে এইটোও জানে যে জন্মৰ পিছত, শিশুৰ ৰোগ, সংক্ৰামক ৰোগৰ আশংকা থাকে। দৰিদ্ৰতাৰ বাবে দলিত-জনজাতীয় বসতিপূৰ্ণ এলেকাসমূহত তেওঁলোক আটাইতকৈ বেছি ক্ষতিগ্ৰস্ত হয়। আজি, নৱজাতক শিশুৰ সম্পূৰ্ণ সুৰক্ষাৰ বাবে মিছন ইন্দ্ৰধনুষ আৰম্ভ কৰা হৈছে। সকলো ৰোগৰ পৰা বচাবলৈ শিশুসকলক টিকাকৰণ কৰা উচিত, চৰকাৰ এইবিষয়ত চিন্তিত। মই সন্তুোষিত যে বিগত বছৰবোৰত ৫.৫ কোটিতকৈও অধিক মাতৃ আৰু শিশুক টিকাকৰণ কৰা হৈছে।
বন্ধুসকল,
আজি আমি দেশৰ ৭ কোটি ভাই-ভনীক চিকল চেল ৰক্তহীনতাৰ পৰা মুক্ত কৰিবলৈ এক অভিযান চলাই আছোঁ। ২০২৫ চনৰ ভিতৰত দেশখনক যক্ষ্মামুক্ত কৰাৰ বাবে কাম কৰা হৈছে, কলাজ্বৰ আৰু মেনিনজাইটিছৰ প্ৰাদুৰ্ভাৱ ক্ৰমান্বয়ে হ্ৰাস পাইছে। দলিত, বঞ্চিত, দৰিদ্ৰ পৰিয়ালবোৰ এই ৰোগৰ ভুক্তভোগী আছিল। একেদৰে, যদি চিকিৎসাৰ প্ৰয়োজন হয়, আয়ুষ্মান আঁচনিৰ জৰিয়তে চিকিৎসালয়ত বিনামূলীয়া চিকিৎসা প্ৰদান কৰাৰ ব্যৱস্থা কৰা হৈছে। মানুহে কয় মোডী কাৰ্ড লাভ কৰিছোঁ, যদি আপুনি যিকোনো ৰোগৰ বাবে ৫ লাখ টকালৈকে বিল পৰিশোধ কৰিব লগা হয়, তেন্তে সেয়া আপোনাৰ পুত্ৰই কৰি দিয়ে।
বন্ধুসকল,
জীৱন চক্ৰত অধ্যয়ন অতি গুৰুত্বপূৰ্ণ। আজি দেশৰ জনজাতীয় শিশুসকলৰ শিক্ষাৰ বাবে ভাল বিদ্যালয়ৰ ব্যৱস্থা কৰা হৈছে। জনজাতীয় অঞ্চলত ৭০০ একলব্য আৱাসিক বিদ্যালয় খোলা হৈছে। চৰকাৰে তেওঁলোকক অধ্যয়ন, বৃত্তিৰ বাবে কিতাপ দিয়ে। মধ্যাহ্ন ভোজনৰ প্ৰণালী উন্নত কৰা হৈছে যাতে শিশুৱে ভাল পুষ্টিকৰ খাদ্য পায়। কন্যাসকলৰ বাবে সুকন্যা সমৃদ্ধি যোজনা আৰম্ভ কৰা হৈছে, যাতে কন্যাসকলেও সমানে আগবাঢ়ি যায়। অনুসূচীত জাতি, অনুসূচীত জনজাতি, অ'বিচি যুৱক-যুৱতীসকলে বিদ্যালয়ৰ পিছত উচ্চ শিক্ষা লাভৰ বাবে পৃথক বৃত্তিৰ ব্যৱস্থা কৰা হৈছে। আমাৰ যুৱক-যুৱতীসকলক আত্মনিৰ্ভৰশীল কৰি তুলিবলৈ আৰু তেওঁলোকৰ সপোন পূৰণ কৰিবলৈ মুদ্ৰা ঋণৰ দৰে আঁচনিও আৰম্ভ কৰা হৈছে। মুদ্ৰা যোজনাৰ বহু সংখ্যক হিতাধিকাৰী হৈছে অনুসূচীত জাতি-জনজাতি সম্প্ৰদায়ৰ মোৰ ভাই-ভনী। আৰু সকলো টকা গেৰাণ্টি অবিহনে দিয়া হয়।
বন্ধুসকল,
অনুসূচীত জাতি-জনজাতি সমাজৰ কথা মনত ৰাখি আমি ষ্টেণ্ড আপ ইণ্ডিয়া আঁচনিও আৰম্ভ কৰিছিলো। ষ্টেণ্ড-আপ ইণ্ডিয়াৰ অধীনত, অনুসূচীত জাতি-জনজাতি সমাজৰ যুৱসকলে ৮,০০০ কোটি টকাৰ আৰ্থিক সাহায্য লাভ কৰিছে। ৮,০০০ কোটি টকা আমাৰ অনুসূচীত জাতি-জনজাতি সমাজৰ যুৱপ্ৰজন্মলৈ গৈছে। আমাৰ বহুতো জনজাতীয় ভাই-ভনীয়ে বন সম্পদৰ জৰিয়তে জীৱিকা অৰ্জন কৰে। তেওঁলোকৰ বাবে, দেশে বন ধন যোজনা চলাই আছে। আজি প্ৰায় ৯০বিধ বনজাত সামগ্ৰীয়েও এমএছপিৰ সুবিধা লাভ কৰিছে। কেৱল এয়াই নহয়, কোনো দলিত, বঞ্চিত, পিছপৰা ব্যক্তি যাতে ঘৰ অবিহনে থাকিব নালাগে, প্ৰতিজন দৰিদ্ৰলোকৰ মূৰৰ ওপৰত যাতে এখন চাল থাকে সেয়া নিশ্চিত কৰিবলৈ প্ৰধানমন্ত্ৰী আৱাসো প্ৰদান কৰা হৈছে। ঘৰৰ সকলো প্ৰয়োজনীয় সুবিধা নিশ্চিত কৰাৰ বাবে বিদ্যুৎ সংযোগ, পানী সংযোগ বিনামূলীয়াকৈ প্ৰদান কৰা হৈছে। ইয়াৰ ফলস্বৰূপে আজি অনুসূচীত জাতি-জনজাতি সমাজৰ লোকসকলে ভৰিৰ ওপৰত থিয় হৈ আছে। তেওঁলোকে সমতাৰ সৈতে সমাজত সঠিক স্থান লাভ কৰিছে।
বন্ধুসকল,
সাগৰ এনে এখন জিলা যাৰ নামততো সাগৰ আছেই, ইয়াক ৪০০একৰৰ লাখা বানজাৰা হ্ৰদেও চিনাক্ত কৰিছে। লাখা বনজাৰাৰ দৰে এজন নায়কৰ নাম এই ধৰাৰ সৈতে জড়িত। লাখা বনজাৰাই ইমান বছৰ আগতে পানীৰ গুৰুত্ব বুজি পাইছিল। কিন্তু, যিসকলে কেইবা দশক ধৰি দেশত চৰকাৰ চলাইছিল তেওঁলোকে দৰিদ্ৰ লোকসকলক খোৱা পানী যোগান ধৰাৰ প্ৰয়োজনীয়তাও বুজি পোৱা নাছিল। আমাৰ চৰকাৰেও জল জীৱন মিছনৰ জৰিয়তে এই কাম পূৰ্ণ গতিত কৰি আছে। আজি দলিত বসতিপূৰ্ণ, পিছপৰা অঞ্চল, জনজাতীয় অঞ্চলত পাইপযোগে পানী প্ৰদান কৰা হৈছে। একেদৰে, লাখা বানজাৰাৰ পৰম্পৰাক আগুৱাই লৈ প্ৰতিখন জিলাতে ৭৫ টা অমৃত সৰোবৰ নিৰ্মাণ কৰা হৈছে। এই হ্ৰদবোৰ স্বাধীনতাৰ ভাৱনাৰ প্ৰতীক হৈ পৰিব আৰু সামাজিক সম্প্ৰীতিৰ কেন্দ্ৰ হৈ পৰিব।
বন্ধুসকল,
আজি দলিত, বঞ্চিত, পিছপৰা বা দেশৰ জনজাতীয় লোকেই হওঁক, আমাৰ চৰকাৰে তেওঁলোকক উপযুক্ত সন্মান প্ৰদান কৰিছে আৰু তেওঁলোকক নতুন সুযোগ প্ৰদান কৰিছে। এই সমাজৰ লোকসকল দুৰ্বল নহয়, বা তেওঁলোকৰ ইতিহাস দুৰ্বল নহয়। সমাজৰ এই শ্ৰেণীবোৰৰ পৰা এজন মহান ব্যক্তিত্ব ওলাই আহিছে। তেওঁ ৰাষ্ট্ৰ নিৰ্মাণত এক অসাধাৰণ ভূমিকা পালন কৰিছে। সেয়েহে, আজি দেশখনেও তেওঁলোকৰ ঐতিহ্য গৌৰৱেৰে সংৰক্ষণ কৰি আছে। বেনাৰসত সন্ত ৰবিদাসজীৰ জন্মস্থানত মন্দিৰটোৰ সৌন্দৰ্যবৰ্দ্ধন কৰা হৈছিল। মই নিজেই সেই কাৰ্যসূচীত উপস্থিত থকাৰ সৌভাগ্য লাভ কৰিছিলো। ভূপালৰ গোবিন্দপুৰাত নিৰ্মাণ কৰা গ্লোবেল স্কিল পাৰ্কৰ নামো সন্ত ৰবিদাসৰ নামেৰে নামাকৰণ কৰা হৈছে। বাবা চাহেবৰ জীৱনৰ সৈতে সম্পৰ্কিত বিশিষ্ট স্থানবিলাক পঞ্চ-তীৰ্থ হিচাপে বিকাশৰ দায়িত্বও আমি গ্ৰহণ কৰিছো। একেদৰে, আজি দেশৰ বহুতো ৰাজ্যত জনজাতীয় সমাজৰ গৌৰৱময় ইতিহাসক অমৰ কৰি ৰাখিবলৈ সংগ্ৰহালয় নিৰ্মাণ কৰা হৈছে। দেশ ভগৱান বিৰচা মুণ্ডাৰ জন্মদিন জনজাতীয় গৌৰৱ দিৱস হিচাপে উদযাপন কৰাৰ পৰম্পৰা আৰম্ভ কৰিছে। মধ্য প্ৰদেশতো, হাবিবগঞ্জ ৰেল ষ্টেচনৰ নাম গণ্ড সম্প্ৰদায়ৰ ৰাণী কামলাপতিৰ নামেৰে ৰখা হৈছে। পাতালপানী ষ্টেচনৰ নাম তান্তিয়া মামাৰ নামেৰে ৰখা হৈছে। আজি দেশত প্ৰথমবাৰৰ বাবে দলিত, পিছপৰা আৰু জনজাতীয় পৰম্পৰাই এই সন্মান লাভ কৰিছে, যি সন্মান এই সমাজৰ লোকসকলৰ প্ৰাপ্য আছিল। আমি 'সবকা সাথ, সবকা বিকাশ, সবকা বিশ্বাস আৰু সবকা প্ৰয়াস'ৰ এই সংকল্পৰ সৈতে আগবাঢ়িব লাগিব। মই নিশ্চিত যে সন্ত ৰবিদাসজীৰ শিক্ষাই দেশৰ এই যাত্ৰাত সকলো দেশবাসীক একত্ৰিত কৰি থাকিব। একেলগে আমি ভাৰতক এক উন্নত ৰাষ্ট্ৰ হিচাপে গঢ়ি তুলিম। এই ভাবনাৰ সৈতে, আপোনালোক সকলোকে বহুত ধন্যবাদ। আপোনাসৱক শুভেচ্ছা।
ধন্যবাদ।

Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address at launch of developmental projects in Sagar, Madhya Pradesh
12 AUG 2023 6:05PM by PIB Delhi
Bharat Mata ki Jai!
Bharat Mata ki Jai!
Present in the event, the Governor of Madhya Pradesh Shri Mangubhai Patel, Chief Minister Shri Shivraj Singh Chouhan, my cabinet colleagues Shri Virendra Khatik ji, Shri Jyotiraditya Scindia ji and Shri Prahlad Patel ji, ministers of the Madhya Pradesh Government, all MPs, everyone gathered here from different places and my dear brothers and sisters who have come here in large numbers!
The land of Sagar, the company of revered sages, the blessings of Sant Ravidas ji, and the great people like you from every section of the society who have gathered here in such large numbers from every corner to shower your blessings! Today we can see an ocean of harmony in Sagar. To further enrich this shared culture of the country, today the foundation stone of Sant Ravidas Memorial and Art Museum has been laid here. A short while back by the grace of the sages, I have got the blessed opportunity to perform Bhoomi Pujan for this sacred monument and I am the Member of Parliament from Kashi and hence my joy has doubled. And with the blessings of revered Sant Ravidas ji, I can say with confidence that since today I have laid the foundation stone, after a year and a half the temple will also be built. So I will definitely come here for the inauguration event as well. And I am sure that Sant Ravidas ji is about to give me a chance to come here the next time. I have had the privilege of visiting Sant Ravidas ji's birthplace in Varanasi several times. And today I am here amidst all of you. Today, from this land of Sagar, I bow down at the feet of Sant Shiromani Pujya Ravidas ji. I bow down to him.
Brothers & Sisters,
There will be grandeur as well as divinity in Sant Ravidas Memorial and Museum. This divinity will emanate from the teachings of Ravidas ji which have been linked to the foundation of this memorial today. The soil of more than 20,000 villages and more than 300 rivers, imbued with the spirit of harmony, has become a part of this memorial today. Along with a handful of soil, lakhs of families of MP have also sent a handful of grains for the 'Samrasta Bhoj'. The 5 Samrasta Yatras that were going on for this have also culminated today here at Sagar. And I believe that these Samrasta Yatras have not ended here, rather, a new era of social harmony has started from here. I congratulate the Government of Madhya Pradesh for this work, and I also congratulate Chief Minister Shivraj ji and all of you!
Friends,
When inspiration and progress come together, it lays the foundation of a new era. Today our country, our MP, is moving forward with this strength. In line with this, the project related to the doubling of the railway track on the Kota-Bina section has also been inaugurated here today. The foundation stone of two important routes on the National Highway has also been laid. These development projects will provide better facilities to the people of Sagar and nearby areas. I congratulate all the brothers and sisters here for the same.
Friends,
This foundation of Sant Ravidas Memorial and Museum has been laid at a time when the country has completed 75 years of its independence. Now the next 25 years of Amrit Kaal are in front of us. In 'Amritkaal', it is our responsibility to carry forward our legacy and seek lessons from the past. As a nation, we have undertaken a journey of thousands of years. It is also natural for some evil forces to creep in the society during such a long period. It is due to the power of the Indian society that some great men, some sages have been emerging from time to time in this society to defeat these evil forces. Ravidas ji was such a great saint. He was born in the period when the country was ruled by the Mughals. The society was grappling with instability, oppression and tyranny. Even at that time Ravidas ji was trying to awaken the society. He was awakening the society; he was teaching the society to fight against its evils. Sant Ravidas ji had said-
जात पांत के फेर महि, उरझि रहई सब लोग।
मानुष्ता कुं खात हई, रैदास जात कर रोग॥
That is, everyone is entangled in casteism, and this disease is eating up humanity. On one hand he was speaking against social evils, and on the other hand he was awakening the soul of the country. When our beliefs were being attacked, restrictions were being imposed on us to erase our identity, Ravidas ji had said a few powerful lines at that time during the Mughal era. Just look at his courage; look at his patriotism. Ravidas ji had said-
पराधीनता पाप है, जान लेहु रे मीत|
रैदास पराधीन सौ, कौन करेहे प्रीत ||
That is, dependence is the greatest sin. One who accepts subjugation and does not fight against it, is not loved by anyone. In a way, he had encouraged the society to fight against tyranny. Chhatrapati Veer Shivaji Maharaj had laid the foundation of Hindavi Swarajya with this spirit. The same spirit was in the hearts of lakhs of freedom fighters during the freedom struggle. And, with this very spirit, today the country is moving ahead on the resolve to get rid of the mentality of slavery.
Friends,
Raidas ji had said in one of his couplets and even Shivraj ji mentioned it now -
ऐसा चाहूं राज मैं, जहां मिलै सबन को अन्न।
छोट-बड़ों सब सम बसै, रैदास रहै प्रसन्न॥
That is, the society should be such wherein no one remains hungry and the people live together rising above any discrimination. Today, in the 'Azaadi Ka Amrit Kaal', we are making efforts to free the country from poverty and hunger. You have witnessed one of the worst pandemics such as corona. The systems of the whole world have collapsed. The whole world has come to a standstill. Everyone was expressing concerns for the poor, Dalits and tribals in India. It was being said that such a big crisis had hit the world after a hundred years. How was this section of the society going to survive? But, then I decided that come what may, I will not let my poor brothers and sisters sleep empty stomach. Friends, I know very well the pain of hunger. I know what self-respect is to a poor person. I am a member of your family. I do not have to read books to understand and feel your pain and sorrow. That's why we started Pradhan Mantri Garib Kalyan Anna Yojana. Free ration was ensured for more than 80 crore people. And today, our efforts are being appreciated all over the world.
Friends,
Today, all the major schemes in the country that are being implemented for the welfare of the poor, are benefitting mostly the Dalit, backward, and the tribal society. You all are very well aware that the schemes that used to be launched during the regime of the previous governments used to be according to the election seasons. But, we believe that the country should stand with Dalits, the deprived, the backward, tribals, and women at every stage of life. We should support their hopes and aspirations. If you look at the schemes, you will realise that around the time of delivery of the child, Rs 6,000 are given to the pregnant mothers under the Matru Vandana Yojana so that the mother and the child remain healthy. You also are aware that after birth, children are at risk of certain infectious diseases. Due to poverty, the most affected communities used to be Dalits and tribals. Today, Mission Indradhanush is being run for the complete protection of newborn children. The government wants to ensure that children are vaccinated against all diseases. I am glad that more than 5.5 crore mothers and children have been vaccinated in the past years.
Friends,
Today we are running a campaign to free 7 crore brothers and sisters of the country from sickle cell anaemia. Work is underway to make the country TB-free by 2025. Kala Azar and Encephalitis & Brain fever outbreaks are slowly decreasing. Dalit, deprived, poor families were the most affected by these diseases. Similarly, if treatment is needed, arrangements have been made for free treatment in hospitals under the Ayushman Bharat Yojana. People say that they have got the Modi card. If they have to pay medical bills of up to Rs 5 lakh, they believe that their son Modi is paying it on their behalf.
Friends,
Education is very important in life. Today good schools are being set up in the country for the education of tribal children. 700 Eklavya residential schools are being opened in tribal areas. The government provides them books and scholarships for education. The system of mid-day meals is being improved so that children get nutritious food. Sukanya Samriddhi Yojana has been started for the daughters, so that the daughters also progress equally. Separate scholarships have been introduced for SC, ST, OBC boys and girls to pursue higher education after school. Schemes like Mudra loans have also been started for our youth to help them become self-reliant and fulfil their dreams. Out of all the beneficiaries of the Mudra Yojana so far, a large number of them are my brothers and sisters from the SC-ST community. And all the money is given without bank guarantee.
Friends,
Keeping in mind the SCs and STs, we had also started the Standup India scheme. Under Standup India, the youth of SC-ST community have received financial assistance of Rs. 8,000 crores. Rs. 8000 crores have gone to the youth of our SC-ST community. Many of our tribal brothers and sisters earn their living through forest wealth. The country is running the Van Dhan Yojana for them. Today about 90 forest products are included under the MSP scheme. Moreover, no Dalit, deprived or backward person should remain without a house. Every poor person should have a roof over his head. Therefore, Pradhan Mantri Awas are being handed over to them. To ensure all the necessary facilities in the house, electricity connection, water connection have also been given free of cost. As a result, the people of the SC-ST community are becoming financially independent today. They are getting their rightful and equal place in society.
Friends,
Sagar district has Sagar or Sea in its name, but at the same time it is also identified with the 400-acre Lakha Banjara Lake. The name of a hero like Lakha Banjara is associated with this place. Lakha Banjara had realized the importance of water several years ago. But, the people who ran the governments in the country for decades, did not even realise the need to provide drinking water to the poor. Our government is also engaged with this work in full swing through the Jal Jeevan Mission. Today, piped water is reaching Dalit settlements, backward areas and tribal areas. Similarly, taking forward the tradition of Lakha Banjara, 75 Amrit Sarovars are also being built in every district. These lakes will become a symbol of the spirit of freedom, a centre of social harmony.
Friends,
Today, be it Dalit, deprived, backward, or the tribal section of the country, our government is giving them due respect and giving them new opportunities. Neither the people of this section of the society are weak, nor their history is weak. Several great personalities have emerged from these sections of the society. They have played an extraordinary role in nation building. That's why, today the country is proudly preserving their legacy as well. The temple was beautified at the birthplace of Sant Ravidas ji in Varanasi. I had the privilege of attending that event personally. The Global Skill Park that is being built here at Govindpura in Bhopal has also been named after Sant Ravidas. We have also taken up the task of developing important places linked to the life of Baba Saheb as Panch-Teerth. Similarly, today museums are being built in many states of the country to immortalize the glorious history of the tribal society. The country has started the tradition of celebrating the birth anniversary of Bhagwan Birsa Munda as Tribal Pride Day. In Madhya Pradesh too, the Habibganj railway station is named after Queen Kamalapati of the Gond community. Patalpani station is named after Tantya Mama. Today, for the first time in the country, Dalit, backward and tribal traditions are getting the honour and respect they deserve. We have to move forward with this resolution of 'Sabka Saath, Sabka Vikas, Sabka Vishwas, and Sabka Prayas'. I am sure, in this journey undertaken by the country, the teachings of Sant Ravidas ji will continue to unite all the countrymen. Together, we will make India a developed nation. With this spirit, thank you very much. My best wishes to you all.
Thank you.
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.