Ministry of Jal Shakti
IIM Bangalore Study Assesses 2.82 Crore Person-Year Employment Generation Potential Of Jal Jeevan Mission
IIM Bangalore Releases Report on Study on ‘Assessment of Employment Potential of Jal Jeevan Mission’
Additional 13.3 lakh person-year employment generation every year during JJM operations phase – IIM Report
59.9 Lakh Person-Years Direct And 2.2 Crore Person-Year Indirect Employment Through Creation Of JJM Assets – IIM report
10 AUG 2023 5:58PM by PIB Delhi
As envisioned by Prime Minister, Shri Narendra Modi, the Jal Jeevan Mission is benefitting people in numerous ways including improvement in health and employment opportunities. In a study undertaken by IIM-Bangalore with technical support from the International Labour Organization (ILO), a detailed analysis of direct and indirect employment creation potential under the Jal Jeevan Mission (JJM) has been carried out. The report of the study, which was released here today, has estimated an immense employment generation potential of JJM to the tune of 2.82 crore person-year employment.
The estimated generation of 2.82 crore person-year employment includes 59.93 lakh person-year of direct employment during the construction phase of JJM and an additional 2.22 crore person-year of indirect employment in the country through manpower engaged in production of the materials such as pipes, valves, pumps etc. Almost 40% of the direct employment created is i.e., 23.8 lakh person-year, is estimated to be on account of engagement of engineers, managers, plumbers, electricians, motor mechanics and chemists etc. Additionally, 11.84 lakh person-years of direct employment has been estimated during the Operations & Maintenance (O&M) phase every year.
The report on ‘Assessment of Employment Potential of Jal Jeevan Mission’ by Centre for Public Policy under IIIM-B provides keen insights on the employment generation potentials of JJM at various stages of its implementation, including aspects such as direct employment via construction, allied employment like transportation and long-term engagement for operation & maintenance of piped water supply systems and assets being created in the country under the flagship initiative of Jal Jeevan Mission in the country.
The investment being made under the mission is resulting in creation of public assets, leading to direct, indirect, and induced effects on employment. The direct impact includes the employment generated during the construction and O&M phases of an infrastructure project, while indirect employment is generated during the production, storage, and transportation stages of materials used in the construction as well as O&M stages and in the production of inputs used in those materials. Induced employment would also be generated post the provision of the public infrastructure, due to the benefits of using the infrastructure.
Both macro and micro approaches were adopted in the study to understand the implications of the investment on employment across industries as well as states. In the macro approach, input-output model has been used to estimate the impact of the investment on employment across industries while in the micro approach, sample data collected of completed JJM schemes from different states were used to estimate direct employment at the time of construction and O&M phases of the projects.
Jal Jeevan Mission, announced in August 2019 by the Prime Minister, aims to provide tap water connection to all rural households. The Mission focuses on drinking water service delivery, to ensure supplies with sufficient quantity, prescribed quality and on regular and long term basis. The Mission is being implemented at an unprecedented speed and scale. Within a short span of just 4 years, the coverage of tap water has increased from 3.23 crore (17%) households at the time of launch of the Mission in 2019, to more than 12.77 crore (65.81%) households. During the same period, the issues of access to clean drinking water in Arsenic and Fluoride affected areas have also been fully addressed.
This is the third in a series of findings released recently, on the impact of JJM on the lives of citizens in rural India. Nobel laureate Prof. Michael Kemer recently published his findings suggesting that availability of safe drinking water has the potential to avert 1.36 lakh child deaths (below 5 years) in the country leading to almost 1/3rd reduction in child mortality rates. WHO to recently published in findings on the impact of JJM on public health, wherein it is estimated that with 100% coverage of tap water supplies, more than 4 lakh diarrheal deaths can be averted translating in economic savings of more than 8 lakh crore on account of 14 million DALYs (Disability Adjusted Life Years) averted thereby. The WHO also estimates that with 100% coverage of tap water, more than 6.6 crore hours of time shall be saved for people every day, predominantly for women, which they otherwise would have had to spend in collection of water for daily needs for water.
In line with the vision of the Prime Minister to improve the ease of living for the people of India, the Jal Jeevan Mission is benefitting people in numerous ways. It is not only changing the way of life in rural India with provision of tap water at household level, but also leading to spin off benefits in terms of better health & more economic opportunities for people, especially for women. Signification generation of employment under JJM is providing further impetus to economic growth.

জল শক্তি মন্ত্রালয়
IIM বেঙ্গলোরগী স্তদীগী মতুং ইন্না জল জীবন মীসন্না চহিগী ওইনা মীওই করোর 2.82 থবক পীবা য়াবগী ওইথোকপা লৈ
IIM বেঙ্গলোরনা ‘এসেসমেন্ত ওফ ইম্প্লোইমেন্ত পোতেন্সিএল ওফ জল জীবন মীসন’গী স্তদীগী রিপোর্ত ফোঙখ্রে
JJM ওপরেসন ফেজশিংগী মনুংদা চহি খুদিংগী অহেনবা মীওই লাখ 13.3 থবক পীবগী ওইথোকপা লৈ- IIM রিপোর্ত
JJMগী এসেতশিং শেম্বগী খুত্থাংদা হকথেংননা চহিদা মীওই লাখ 59.9 হকথেংননা অমসুং চহিদা মীওই করোর 2.2 নাকোইননা থবক পীবগী ওইথোকপা লৈ - IIM রিপোর্ত
10 AUG 2023 5:58PM by PIB Imphal
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা শাগৎচখিবা ৱাখল্লোন্দা য়ুম্ফম ওইবা জল জীবম মীসন অসিনা হকশেলগী ফীভম ফগৎহনবা অমসুং থবক ফংহনবা য়াওনা মীওই কয়াদা কান্নবা ফংহল্লে। ইন্তরনেস্নেল লেবর ওর্গনাইজেসন (ILO) গী তেক্নিকেল সপ্পোর্তকা লোয়ননা IIM বেঙ্গলোরনা পাংথোকখিবা স্তদী অমগী মতুং ইন্না জল জীবন মীসন (JJM) গী মখাদা হকথেংননা অমসুং নাকোইননা থবক পীবা য়াবগী মতাংদা অকুপ্পা মরোল পীখ্রে। স্তদী অসিগী ঙসি ফোঙখিবা রিপোর্ত অসিনা চহিদা মীওই করোর 2.82 থবক ফংহনবা য়াবগী ওইথোকপগী মতাংদা ফোঙখ্রে।
চহিদা মীওই করোর 2.82 থবক পীবা য়াবগী ওইথোকপা অসিগী মনুংদা JJM কন্সত্রক্সন ফেজগী মনুংদা হকথেংননা চহিদা মীওই লাখ 59.93 থবক পীবা অমসুং মেতরিএলশিং হায়বদি পাইপ, ভাল্প, পম্পনচিংবশিং শাবদা মেনপাৱরশিং নেকপগী খুত্থাংদা নাকোইননা চহিদা অহেনবা মীওই করোর 2.22 থবক পীবা য়াওরি। চহিদা চাদা 40% হকথেংননা থবক পীবা হায়বদি 23.8 লাখ অসিগী মনুংদা ইঞ্জিনিয়র, মেনেজর, প্লম্বর, ইলেক্ত্রিসিয়ন, মোতর মেকানিক অমসুং কেমিস্তশিং নেকপা য়াওরি। অহেনবা চহিদা লাখ 11.84 থবক পীবা অসিনা চহি খুদিংগী ওপরেসন অমসুং মেন্তেনেন্স (O&M) ফেজগী মনুংদা থবক পীবনি।
IIIM-B মখাদা পব্লিক পোলিসীগী সেন্তর অসিনা পীবা ‘এসেসমেন্ত ওফ ইম্প্লোইমেন্ত পোতেন্সিএল ওফ জল জীবন মীসন’গী রিপোর্ত অসিদা কন্সত্রক্সনগী খুত্থাংদা হকথেংননা থবক পীবা, মসিগী মরী লৈননা ত্রান্সপোর্তেসনগী থবক, পাইপ ৱাতর সপ্লাই সিস্তেমশিংগী ওপরেসন অমসুং মেন্তেনেন্সকী মতম শাংনা থবক পীবা য়াওনা JJM ইম্প্লিমেন্তেসন তৌবগী তাঙ্ককশিংদা থবক কয়ামরুম পীবা য়াবগী ওইথোকপা লৈ অমসুং লৈবাক অসিগী জন জীবন মীসনগী ফ্লেগশীপ ইনিসিএতিব অসিগী মনুংদা লৈবাক অসিগী অচৌবা এসেতশিং শেম্বা ঙম্লগনি।
মিসন অসিগী মখাদা তৌখিবা ইনভেস্তমেন্তনা পব্লিক এসেৎশিং শেম্বা ঙমহল্লি, হকথেংননা, নাকোইননা থবক পীখি অমসুং ইন্দ্যুস ইফেক্তশিং পীখি। হকথেংননা পীনবা কান্নবশিংদা ইনফ্রাস্ত্রকচর প্রোজেক্ত অমা শেমগৎপা অমসুং O&M ফেসশিংদা থবক পীখি অমরোমদা শারিঙৈ লোয়ননা O&Mগী তাঙ্ককশিংদা শীজিন্নবা মেতরিএলশিং পুথোকপা, স্তোরেজ অমসুং পুথোক-পুশিন তৌবা অমসুং মেতরিএলশিংদা শীজিন্নবা ইনপুৎশিং পুথোকপদা নাকোইননা থবক পীখি। ইন্দ্যুস এমপ্লোইমেন্ত অসি ইনফ্রাস্ত্রকচর শীজিন্নবগী কান্নবশিংনা মরম ওইদুনা পব্লিক ইনফ্রাস্ত্রকচর প্রোবিজিসন মতুংদা ফংহল্লি।
মেক্রো অমসুং মাইক্রো এপ্রোচ অনিমক অসি ইন্দস্ত্রীশিং লোয়ননা রাজ্যশিংদা থবক পীনবা ইনভেস্তমেন্তশিং তৌবগী ইমপ্লিকেসনশিং খঙনবা স্তদীদা শীজিন্নখি। ইন্দস্ত্রীশিংদা থবক পীনবা ইমভেস্তমেন্ত তৌবগী কান্নবশিং খঙদোক্নবা মেক্রো এপ্রোচতা ইনপুৎ-আউৎপুৎ মোদেল অসি শীজিন্নখি অমরোমদা মাইক্রপ এপ্রোচতা তোঙান-তোঙানবা রাজ্যশিংদগী লোইশিনখ্রবা JJM স্কিমশিংগী সেম্পল দেতা খোমগৎখিবা অদু শীজিন্নদুনা প্রোজেক্তশিংগী শাবা মতমদা হকথেংননা থবক পীখিবা অমসুং O&M ফেসশিং খঙদোকখি।
প্রধান মন্ত্রীনা ওগস্ত 2019দা লাউথোকখিবা জল জীবন মিসন্না খুঙ্গংগী য়ুমথোং খুদিংদা তোতি ঈশিংগী কন্নেক্সন ফংহন্নবা পান্দম থম্মি। মিসন অসিনা মতিক চাবা ক্বান্তিতী, অপীবা ক্বালিতী অমসুং চাং নাইনা অমদি মতম শাংনা সপ্লাইশিং তৌবা ঙম্নবা থক্নবা ঈশিংগী সর্ভিস দেলিবরীদা মীৎয়েং চংখি। মিসন অসি মমাংদা অমুক্তা ওইখিদ্রিবা খোঙজেল অমসুং চাংদা ইমপ্লিমেন্ত তৌখি। চহি 4গী অতেনবা মতমগী মনুংদা তোতি ঈশিংগী কবরেজ অসি 2019দা মিসন হৌদোকপা মতমদা য়ুমথোং করোর 3.23 (17%) ওইরম্বদগী য়ুমথোং করোর 12.77 (65.81%) হেন্না হেনগৎহনখি। চপ মান্নবা মতমগী মনুংদা আর্সেনিক অমসুং ফ্লোরাইদনা শোকহল্লবা মফমশিংদা অফবা থক্নবা ঈশিং ফংদবগী সমস্যাশিং মপুং ফানা কোকহনখি।
ভারতকী খুঙ্গংদা লৈরিবা প্রজাশিংগী পুন্সিদা JJMনা পীরিবা কান্নবশিংগী মতাংদা হন্দক্তা ফোঙখিবা ফাইন্দিংশিং অদুগী মসিনা অহুমশুবা সিরিজ ওইরি। নোবেল লোরিএৎ প্রোফেসর মাইকেল কেমেরনা হন্দক্তা ফোঙখিবা মহাক্কী ফাইন্দিংশিংনা অফবা থক্নবা ঈশিং ফংবনা অঙাং লাখ 1.36 (চহি 5গী মখা) শীবদগী কনবা ঙম্বগী পোতেন্সিএল লৈ মসিনা লৈবাক অসিগী চাইল্দ মোর্তেলিতী রেৎশিংদা শরুক অহুম থোকপগী অকনবা হন্থহনবা ঙমখি হায়না উৎলি। WHOনা পব্লিক হেল্থতা JJMনা পীরিবা কান্নবগী ফাইন্দিংশিংগী মতাংদা হায়খি মদুদি তোতি ঈশিংগী সপ্লাইশিংগী কবরেজ 100% তৌবনা দাইরিয়ানা শীহনবা লাখ 4 হেন্না ঙাকথোকপা ঙমহন্দুনা মসিনা থোকহল্লকপা য়াবা DALY (দিসএবিলিতী এদজস্তেদ লাইফ ইয়র্স) মিলিয়ন 14দা চাদিং তৌগদবা লুপা করোর লাখ 8 হেন্না তুংশিনবা ঙমহল্লি। WHOনা হায়খি তোতি ঈশিংগী কবরেজ 100% তৌবদা নুমিৎ খুদিংগী মীয়ামনা মরু ওইনা নুপীশিংনা পুং করোর 6.6 মাংহনদবা ঙমহল্লি হায়না ফোঙদোক্লি, হায়রিবা মতম অসি নোংমগী তঙাই ফদবা ঈশিং শোকপদা নুপীশিংনা কাইথোকপা মতমনি।
প্রধান মন্ত্রীনা ভারতকী মীয়ামগীদমক ইজ ওফ লিবিং হেনগৎহন্নবা মঙখিবা মঙলানগী পরিং মখাদা জল জীবন মিসন্না লম কয়ামরুমদা মীয়ামদা কান্নবা পীরি। মসিনা হাউসহোল্দ লেবেলদা তোতি ঈশিং ফংহন্দুনা খুঙ্গংদা পুন্সি মহিংগী মওংদা অওনবা পুরকপা খক্তা নত্তনা মীয়ামগীদমক মরু ওইনা নুপীশিংদা হেন্না ফবা হকশেল অমসুং শেন্মীৎলোনগী খুদোংচাবশিং পীদুনা কান্নবশিং পীরি। JJMগী মখাদা থবক চাউনা পীবনা শেন্মীৎলোনদা শাহৌ হেন্না লৈহল্লি।