Ministry of Development of North-East Region
PM-DevINE Scheme
24 JUL 2023 3:39PM by PIB Delhi
Prime Minister’s Development Initiative for North Eastern Region (PM-DevINE), was announced as a new Central Sector scheme, with 100% Central funding, in the Union Budget 2022-23 with initial list of seven projects and an initial allocation of Rs. 1500 crore. The approval of the Cabinet was accorded for the PM-DevINE scheme on 12 October,2022. The scheme has an outlay of Rs.6,600 crore for the 4 year period from 2022-23 to 2025-26 (remaining years of the 15th Finance Commission period).
The objectives of PM-DevINE scheme are to: (i) fund infrastructure convergently, in the spirit of PM GatiShakti; (ii) support social development projects based on felt needs of the NER; (iii) enable livelihood activities for youth and women; and (iv) fill the development gaps in various sectors. Keeping in view the objectives of the scheme, eleven projects amounting to Rs 1503.44 crore including the seven projects announced in Budget 2022-23, have been selected for sanction in FY 2022-23 and an amount of Rs 121.10 crore has been disbursed. State-wise, project wise list of projects approved during FY 2022-23.
The time frame defined for PM-DevINE scheme projects is 2023-24 for sanction and 2025-26 for completion.
State-wise, project wise list of Projects approved during FY 2022-23
Sl.
Name of the Project
Project Location(s)/ State
Implementing
Agency /
Department
Approved Cost (in Rs Crore)
1
Establishment of Dedicated Services for the Management of Paediatric and Adult Haematolymphoid Cancers in North East India, Guwahati
Guwahati - Multi-State
Dr. B. Borooah Cancer Institute, Guwahati, D/o Atomic Energy
129
2
NECTAR Livelihood Improvement Project (Multi-State) - Utilization of Banana Pseudo Stem for Value-Added Products
12 locations in 7 States: Arunachal Pradesh(1), Assam(4), Manipur(1), Meghalaya(1), Mizoram(1), Nagaland(2), Tripura(2)
North-East Centre for Technology Application & Research (NECTAR), D/o Science & Technology
67
3
Promoting Scientific Organic Agriculture in North-East India (Multi-State)
Demo Labs in Meghalaya, Assam and Tripura
North-East Centre for Technology Application & Research (NECTAR), D/o Science & Technology
45
4
Gap funding for Passenger Ropeway System from Pelling to Sanga-Choeling in West Sikkim - at the cost of Rs. 63.39 Crore (58%) of total cost of Rs.108.39 Crore
West Sikkim-Sikkim
Tourism and Civil Aviation Department, Govt. of Sikkim
64
5
Gap funding for Eco-friendly Passenger Ropeway (Cable Car) from Dhapper to Bhaleydunga in South Sikkim - at the cost of Rs. 57.82 Crore (28%) of total cost of Rs. 209.57 Crore
South Sikkim-Sikkim
Tourism and Civil Aviation Department, Govt. of Sikkim
58
6
Construction of Aizwal By-pass road on Western Side
45 km from NH-108 at Sinhmui to Aizwal–Lunglei Road, Mizoram
Public Works Department, Govt. of Mizoram
500
7
Pilot project for the construction of Bamboo Link Roads at different locations in various districts in the State of Mizoram - (i) Tuirial Airfield to North Chaltlang (18 km) at a cost of Rs. 33.58 Crore; and (ii) Lengpui to Saiphal Bamboo Plantation (41 km) at a cost of Rs. 66.42 crore
Tuirial Airfield to North Chaltlang; and Lengpui to Saiphal, Mizoram
Public Works Department, Govt. of Mizoram
100
8
Construction of new four-lane road and conversion of existing two-lane road into four-lane with cycling tracks, utility ducts, footpaths, etc. at New Shillong Township
New Shillong, Meghalaya
Directorate of Urban Affairs, Govt. of Meghalaya
146.79
9
Transformation of 20 schools as Centre of Excellence in the Kamrup District
Kamrup District, Assam
Public Works Department, Govt. of Assam
132.86
10
Establishment of Solar Micro Grid for supply of reliable power to Remote Habitations in Tripura
274 Remote hamlets across Tripura State
TREDA, Department of Power, Govt. of Tripura
80.79
11
Livelihood projects relating to Special Development of Eastern Nagaland - (22 Nos.)
4 Districts of Nagaland
Department of Under Developed Areas (DUDA), Govt. of Nagaland
180
This information was given by Union Minister for Ministry of Development of North Eastern Region, Shri G. Kishan Reddy in a written reply in Lok Sabha today.

অৱাং নোংপোক লমদমগী চাউখৎ-থৌরাং মন্ত্রালয়
পি এম-দিভাইন স্কিম
24 JUL 2023 3:39PM by PIB Imphal
কেন্দ্রগী বজেত ২০২২-২৩দা অনৌবা কেন্দ্রগী স্কিম অমা ওইনা প্রাইম মিনিস্তরস দিবলপমেন্ত ইনিসিএতিপ ফোর নোর্থ ইস্ত রিজন(পি এম-দিভাইন)স্কিম লাউথোক্লে। চাদা ১০০ কেন্দ্রনা শেনফম পুথোকপা স্কিম অসিগী অহানবা লিস্ততা প্রোজেক ৭ য়াওরে অমসুং অহানবা ওইনা লুপা করোর ১৫০০গী শেনফম অমা খাক্তুনা থম্লে। মন্ত্রীমন্দলনা ওক্তোবর ১২,২০২২ দা পি.এম-দিভাইন স্কিম অয়াবা পীখ্রে। কেন্দ্রনা চাদা ১০০ পুথোকপা স্কিম অসিগীদমক চহি ৪ গী মনুং হায়বদি ২০২২-২৩দগী ২০২৫-২৬গী ওইনা (১৫শুবা ফাইনান্স কম্মিসনগী লেমহৌরিবা চহিশিং)লুপা করোর ৬,৬০০গী অপুনবা শেনফম অমা খাক্তুনা থম্লগনি।
পি.এম-দিভাইন স্কিমগী পান্দমদি: (১) পি.এম গাতিশক্তিগী ৱাখল্লোন্দা ফন্দ ইনফ্রাস্ত্রকচর পুনশিনবা;(২) অৱাং-নোংপোক লমদমগী দরকার ওইবশিংদা য়ুম্ফম ওইরগা খুন্নাই চাউখৎনবা প্রোজেকশিং মতেং পাংবা;(৩) নহারোলশিং অমসুং নুপীশিংদা হিংনবা লম্বী পীবা; অমসুং(৪) তোঙান-তোঙানবা হিরমশিংদা চাউখৎ-থৌরাংগী অৱাৎপা লৈরিবশিং মেনশিনবা। বজেত ২০২২-২৩দা লাউথোকখিবা প্রোজেক ৭ অদু য়াওনা লুপা করোর ১৫০৩.৪৪গী প্রোজেক ১১ লাউথোক্লে অমসুং লুপ করোর ১২১.১০গী শেনফম অমা য়েন্থোকখ্রে। শেনবা চহি ২০২২-২৩দা রাজ্যশিংগী অয়াবা পীখ্রবা প্রোজেকশিংগী লিস্ত মখাদা লৈরে।
পি.এম-দিভাইন স্কিম প্রোজেকশিংগী সেঙ্কসনগী মতম অসি ২০২৩-২৪ নি অমসুং থবক লোইশিনবগী মতমনা ২০২৫-২৬ নি।
শেনবা চহি ২০২২-২৩গী অয়াবা পীখ্রবা রাজ্যশিংগী প্রোজেকশিং:
সেরিএল নম্বর
সেরিএল নম্বর
প্রোজেক মফমশিং/রাজ্যশিং
থবক ওইনা পায়খৎলিবা এজেন্সি/দিপার্তমেন্ত
অয়াবা পীরবা শেনফম
(লুপা করোর)
১
অৱাং-নোংপোক ভারত্তা অঙাং অমসুং অহলগী হেমাতোলিমফোইদ কেন্সরশিং লায়য়েংনবা গুৱাহাতিগী দোক্তর বি.বরুৱা কেন্সর ইন্সতিতুৎ(বি সি সি আই)দা অখন্নবা খুদোংচাবশিং ফংহনবা
গুৱাহাতি-মলতি স্তেৎ
দোক্তর বি.বরুৱা কেন্সর ইন্সতিতুৎ, এতোমিক ইনর্জি দিপার্তমেন্ত
১২৯
২
নেক্তার লাইফলিহুদ ইমপ্রুভমেন্ত প্রোজেক(মল্তি-স্তেৎ): কান্নবা পোৎলমশিং পুথোক্নবা লফু শীজিন্ননবা ভেলু চেন শেম্বা
রাজ্য ৭গী মফম ১২: অরুনাচল প্রদেস(১), অসাম(৪), মনিপুর(১), মেঘালয়(১), মিজোরম(১), নাগালেন্দ(২), ত্রিপুরা(২)
নোর্থ-ইস্ত সেন্তর ফোর তেক্নোলোজি এপ্লিকেসন এন্দ রিছার্স(নেক্তার), সাইন্স অমসুং তেক্নোলোজি দিপার্তমেন্ত
৬৭
৩
অৱাং-নোংপোক লমদমদা সাইন্তিফিক ওইনা ওর্গনিক লৌউ মখল য়োকখৎপা
মেঘালয়, অসাম অমসুং ত্রিপুরাদা দেমো লেবশিং
নোর্থ-ইস্ত সেন্তর ফোর তেক্নোলোজি এপ্লিকেসন এন্দ রিছার্স(নেক্তার), সাইন্স অমসুং তেক্নোলোজি দিপার্তমেন্ত
৪৫
৪
ৱেস্ত সিক্কিমদা পেল্লিংদগী শঙ্গা-চোইলিং ফাওবা পেসেঞ্জর রোপৱে সিস্তেমগী অৱাৎপা শেনফম পীবা- অপুনবা শেনফম লুপা করোর ১০৮.৩৯গী মনুংদগী লুপা করোর ৬৩.৩৯(চাদা ৫৮)
ৱেস্ত সিক্কিম-সিক্কিম
তুরিজম অমসুং সিবিল এভিএসন দিপার্তমেন্ত, সিক্কিম সরকার
৬৪
৫
সাউথ সিক্কিমদা ধাপ্পারদগী ভালেদুঙ্গা ফাওবা পেসেঞ্জর রোপৱে সিস্তেমগী অৱাৎপা শেনফম পীবা-অপুনবা শেনফম লুপা করোর ২০৯.৫৭গী মনুংদগী লুপা করোর ৫৭.৮২(চাদা ২৮)
সাউথ সিক্কিম-সিক্কিম
তুরিজম অমসুং সিবিল এভিএসন দিপার্তমেন্ত, সিক্কিম সরকার
৫৮
৬
মিজোরমদা নোংচুপ থংবা শরুক্তা আইজোল বাই-পাস শেমগৎপা
মিজোরমগী সিনমুইদগী আইজোল-লুংলৈ লম্বীদা এন.ঐচ-১০৮দগী কিমি ৪৫
পব্লিক ৱার্কস দিপার্তমেন্ত, মিজোরম সরকার
৫০০
৭
মিজোরমদা লুপা করোর ৩৩.৫৮ চঙনা তুইরিএল এয়রফিল্দদগী নোর্থ চাললাং(কিমি ১৮)ফাওবা; লুপা করোর ৬৬.৪২ চঙনা লেংপুইদগী সাইফাল বেম্বু প্লান্তেসন(কিমি ৪১)ফাওবা বেম্বু লিঙ্ক রোদ শেমগৎপা অমসুং ফগৎহনবা
তুইরিএল এয়রফিল্দদগী নোর্থ চাললাং ফাওবা; অমসুং লেংপুইদগী সাইফাল ফাওবা
পব্লিক ৱার্কস দিপার্তমেন্ত, মিজোরম সরকার
১০০
৮
মেঘালয় সরকারগী অর্বান এফেয়ার্স দাইরেক্তোরেতনা নিউ শিল্লোং তাউন্সিপতা অনৌবা লেন-৪গী লম্বী শেমগৎপা অমসুং হৌজিক লৈরিবা লেন-২গী লম্বী সাইকল লম্বী, য়ুতিলিতি দকশিং অমসুং খোঙলম্বীশিং য়াওনা লেন-৪দা শেমগৎপা
নিউ শিল্লোং, মেঘালয়
অর্বান এফেয়ার্স দাইরেক্তোরেত, মেঘালয় সরকার
১৪৬.৭৯
৯
অসামগী কামরুপ জিলাদা অসাম সরকারগী পি.দব্লিউ.দিনা স্কুল ২০ সেন্তর ওফ এক্সলেন্স ওন্থোকপা
অসামগী কামরুপ জিলা
পব্লিক ৱার্কস দিপার্তমেন্ত, অসাম সরকার
১৩২.৮৬
১০
ত্রিপুরাগী মনুং হুঞ্জিনবা মফমশিংদা মৈ পীনবা ত্রিপুরা সরকারগী পৱার দিপার্তমেন্তনা সোলার মাইক্রো গ্রিদ লিংখৎপা
ত্রিপুরাগী মনুং হুঞ্জিনবা মফমদা লৈবা খুঙ্গং ২৭৪
ত্রেদা, পৱার দিপার্তমেন্ত, ত্রিপুরা সরকার
৮০.৭৯
১১
নোংপোক থংবা নাগালেন্দদা হিংনবা লম্বীগা মরী লৈনবা প্রোজেকশিং( প্রোজেক ২২) পায়খৎপা
নাগালেন্দগী জিলা ৪
অন্দর দিবলপমেন্ত এরিজ দিপার্তমেন্ত, নাগালেন্দ সরকার
১৮০
ৱাফম অসি ঙসি লোক সভাদা অইবা ওইনা পীবা পাউখুম অমদা দিবলপমেন্ত ওফ নোর্থ ইস্তর্ন রিজন মিনিস্ত্রিগী মিনিস্তর শ্রী জি.কিসন রেদ্দিনা ফোঙদোকখিবনি।