Prime Minister's Office
PM inaugurates Sai Hira Global Convention Centre in Puttaparthi, Andhra Pradesh via video conferencing
“We have named Amrit Kaal as ‘Kartavya Kaal’. Pledges include the guidance of our spiritual values as well as resolutions for the future”
“Whereas there is rejuvenation of the places of spiritual significance, India is also leading in technology and economy”
“The transformation witnessed in the country is a result of the contributions of every social class”
“All saints have nourished the spirit of ‘Ek Bharat Shreshta Bharat’ for thousands of years in India”
“In a country like India, religious and spiritual institutions have always been at the center of social welfare”
“We should take a pledge to turn Sathya Sai District fully Digital”
“Cultural and spiritual institutions like the Sathya Sai Trust have a great role to play in all such efforts for India’s emerging leadership in areas like environment and sustainable lifestyle”
04 JUL 2023 12:03PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi inaugurated Sai Hira Global Convention Centre in Puttaparthi, Andhra Pradesh via video conferencing. The inauguration ceremony witnessed the presence of prominent dignitaries and devotees from around the world.
Addressing the gathering, the Prime Minister congratulated everyone for the event where due to pressing engagements he could not be present physically. “The blessings and inspirations of Sri Sathya Sai are with us today”, Shri Modi remarked and expressed happiness that his mission is getting expanded today and the country is getting a new prime convention center by the name of Sai Hira Global Convention Centre. The Prime Minister expressed confidence that the new center will create an experience of spirituality and splendor of modernity. He said that the center comprises cultural diversity and a conceptual grandeur, and it will become a focal point for discussions on spirituality and academic programs where scholars and experts will get together.
The Prime Minister said any idea is at its most efficacious when it moves ahead in the form of action. He also noted that today, apart from the dedication of Sai Hira Global Convention Centre, the Leader's Conference of Sri Sathya Sai Global Council. The Prime Minister lauded the theme of the event - ‘Practice and Inspire’ and called it effective as well as relevant. Shri Modi emphasized the importance of good conduct by the leaders of the society as society follows them. He said that the life of Shri Sathya Sai is the live example of this. “Today India is also moving while prioritizing its duties. Moving towards the century of Independence, we have named Amrit Kaal as ‘Kartavya Kaal’. These pledges include the guidance of our spiritual values as well as resolutions for the future. It has both Vikas (development) as well as Virasat (heritage).”
The Prime Minister continued, whereas there is rejuvenation of the places of spiritual significance, India is also leading in technology and economy. The Prime Minister underlined that India has now become one of the top 5 economies in the world which supports the third-largest startup ecosystem in the world. He also mentioned that India is competing with the leading nations in the world in sectors like digital technology and 5G. The Prime Minister emphasized that 40 percent of real-time online transactions happening in the world are taking place in India and urged the devotees to transform the entire district of Puttaparthi towards a digital economy. He suggested that if everyone comes together to accomplish this resolution, the entire district will be turned digital by the next birth anniversary of Sri Sathya Sai Baba.
“The transformation witnessed in the country is a result of the contributions of every social class”, the Prime Minister remarked as he underlined that organizations like the Global Council are an effective medium to know more about India and connect with the world. Referring to ancient scriptures, the Prime Minister stated that saints are considered to be like flowing water as they never cease their thoughts and never tire of their behavior. “The lives of saints are defined by their continuous flux and efforts”, Shri Modi noted. He mentioned that the birthplace of a saint does not determine his followers. For the devotees, the Prime Minister continued, any true saint becomes one of their own and he becomes a representative of their beliefs and cultures. He said that all saints have nourished the spirit of ‘Ek Bharat Shreshta Bharat’ for thousands of years in India. Even though Sri Sathya Sai Baba was born in Puttaparthi, his followers can be found worldwide and his institutions and ashrams can be accessed in every state of India. He said that all the devotees have connected with Prasanthi Nilayam irrespective of language and culture and it is this desire that weaves India into a single thread making it immortal.
The Prime Minister quoted Sathya Sai on the power of service. The Prime Minister remembered with gratitude the opportunity to interact with him and live in the shelter of Sathya Sai’s blessings. Shri Modi remembered the ease with which Sri Sathya Sai used to convey deep messages. He recalled timeless teachings like ‘Love All Serve All’; ‘Help Ever Hurt Never’; ‘Less Talk More Work’; 'Every Experience is a Lesson -Every Loss is a Gain’. “These teachings have sensitivity as well as a deep philosophy of life”, the Prime Minister said. The Prime Minister remembered his guidance and help during the earthquake in Gujarat. Shri Modi recalled the deeply compassionate blessings of Sri Sathya Sai and said that for him, the service of humanity was the service of God.
The Prime Minister noted that in a country like India religious and spiritual institutions have always been at the center of social welfare. The Prime Minister said that today when we are giving momentum to development and heritage with the resolutions of Amrit Kaal, Institutions like Sathya Sai Trust, have a major role to play in that.
He expressed delight that the spiritual wing of Sathya Sai Trust is creating cultural India within the new generation through programs like Bal Vikas. Highlighting the efforts of Sathya Sai Trust in nation-building and in the empowerment of society, the Prime Minister mentioned the hi-tech hospital in Prasanthi Nilayam and schools and colleges being run for free education for years. He also mentioned the organizations associated with Sathya Sai that are working with dedication. He also highlighted that Sathya Sai Central Trust has become a partner in the humanitarian work of providing free water to remote villages as the country is connecting every village with clean water supply under the ‘Jal Jeevan Mission’.
The Prime Minister mentioned the global acknowledgement of its climate initiatives like Mission LiFE and the prestigious Presidency of G-20. He highlighted the theme of One Earth, One Family, One Future. Mentioning the growing global interest in India, the Prime Minister talked about the world record created at the UN Headquarters where the most number of nationalities came together for Yoga. He also mentioned that along with yoga people are adopting Ayurveda and sustainable lifestyle practices from India. He also touched upon the return of stolen artifacts in recent times. “Behind these efforts and leadership of India, our cultural thinking is our biggest strength. Therefore, cultural and spiritual institutions like the Sathya Sai Trust have a great role to play in all such efforts”, the Prime Minister added.
The Prime Minister highlighted the ‘Prem Taru’ initiative where in the next 2 years a pledge has been taken to plant 1 crore trees. Shri Modi urged everyone to come forward to support such initiatives, be it tree plantation or plastic-free India resolution. He also urged people to be motivated by the options of solar energy and clean energy.
The Prime Minister lauded the initiative by Sathya Sai Central Trust of providing food made from Shri Anna Ragi-Java to about 40 lakh students of Andhra. Underlining the health benefits of Shree Anna, the Prime Minister said that the country will hugely benefit if other states connected with such initiatives. “There is health in Shree Anna, and there are also possibilities. All our efforts will increase India's potential at the global level, and will strengthen India's identity” he added.
“Sathya Sai's blessings are with all of us. With this power, we will build a developed India and fulfill our resolve to serve the whole world”, the Prime Minister concluded.
Background
The Sri Sathya Sai Central Trust has constructed a new facility, Sai Hira Global Convention Centre, at Prasanthi Nilayam, Puttaparthi. Prasanthi Nilayam is the main ashram of Sri Sathya Sai Baba. The Convention Centre donated by philanthropist Shri Ryuko Hira is a testament to the vision of promoting cultural exchange, spirituality, and global harmony. It provides a nurturing environment for people of diverse backgrounds to come together, connect, and explore the teachings of Sri Sathya Sai Baba. Its world-class amenities and infrastructure will facilitate conferences, seminars, and cultural events, fostering dialogue and understanding among individuals from all walks of life. The sprawling complex also features meditation halls, serene gardens and facilities for accommodation.

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
প্রধান মন্ত্রীনা ভিদিও কনফরেন্সকী খুৎথাংদা অন্ধ্র প্রদেসকী পুত্তপার্থিদা সাই হিরা গ্লোবেল কনভেন্সন সেন্তর শঙ্গাখ্রে
“ঐখোয়না অমৃত কাল অসি ‘কর্তভ্যা কাল’ হায়না মমিং থোল্লে। তুংগীদমক ঐখোয়গী স্পিরিচুএল গুনশিং অমসুং ৱারপশিং য়াওহন্নবা ৱাশক্লে”
“স্পিরিচুএলগী মরুওইবা মফমশিং নৌনা শেমগৎপগা লোয়ননা, ভারতনা তেক্নোলোজি অমসুং ইকোনোমিদশু মাংজিল থারি”
“খুন্নাইগী কাংলুপ খুদিংমক্না হোৎনবদগী লৈবাক অসিদা অওনবা পুরকপা উরে”
“ভারত্তা চহি কয়া সাধুশিংনা ‘এক ভারত শ্রেস্থা ভারত’কী ৱাখল্লোন য়োকখৎতুনা লাক্লি’
“ভারতগুম্বা লৈবাক অমদা লাইনিং অমসুং স্পিরিচুএলগী মহৈলোয়শঙশিং মতম পুম্নমক্তা খুন্নাইগী য়াইফনবা মফম অমা ওইদুনা লাক্লি”
“সত্য সাই দিস্ত্রিক মপুংফানা দিজিতেল ওইহন্নবা ঐখোয় ৱাশক অমা লৌগদবনি”
“মহৌশাগী অকোয়বগী ফিবম অমসুং অফবা পুন্সি মহিংগুম্বা হিরমশিংদা ভারতনা মাংজিল থানবা পায়খৎলিবা থবকশিংদা সত্য সাই ত্রস্তগুম্বা লাইনিং অমসুং স্পিরিচুএলগী মহৈলোয়শঙশিংনা মরুওইবা থৌদাং অমা লৌগনি”
04 JUL 2023 12:03PM by PIB Imphal
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা ভিদিও কনফরেন্সকী খুৎথাংদা অন্ধ্র প্রদেসকী পুত্তপার্থিদা সাই হিরা গ্লোবেল কনভেন্সন সেন্তর শঙ্গাখ্রে। শঙ্গাবা থৌরম অদুদা মালেমগী মফম কয়াদগী লাকপা ভক্তশিং অমসুং শক্নাইরবা মীওইশিং শরুক য়াখি।
থৌরম অদুদা তিনখিবা মীয়ামদা ৱা ঙাংবদা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি ঙসি ঐখোয় সত্য সাই বাবাগী থৌজাল ফংলে। ঙসি লৈবাক অসিনা সাই হিরা গ্লোবেল কনভেন্সন সেন্তর কৌবা অনৌবা কনভেন্সন সেন্তর অমা ফংলে। অনৌবা সেন্তর অসিদা স্পিরিচুএলিতি অমসুং মতমগী অনৌবগী খুদোংচাবা ফংলগনি। সেন্তর অসি মখল কয়াগী কলচরশিংনা শেম্বনি অমসুং স্কোলারশিং অমসুং অখঙ-অহৈশিংনা লাইরিক-লাইশু অমসুং স্পিরিচুএলিতিগী ৱা খন্নফম অমা ওইরগনি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি সাই হিরা গ্লোবেল কনভেন্সন সেন্তর হাংদোকপগা লোয়ননা শ্রী সত্য সাই গ্লোবেল কাউন্সিলগী লুচিংবশিংগী মীফম পাংথোক্লি। থৌরম অসিগী থিমদি-‘থবক অমসুং ইথিল পীবা’ হায়বনি অমসুং মসি য়াম্না কান্নবা অমসুং চুনবা থৌরম অমনি। খুন্নাইনা লুচিংবশিংগী মতুংইনবা মরম্না খুন্নাইগী লুচিংবশিংগী অফবা থবকশিং য়াম্না মরুওই। শ্রী সত্য সাইগী পুন্সি অসি খুদম অমনি। ঙসি ভারত লৈবাক অসিগী থৌদাংশিংদা মরুওইবা মীৎয়েং থম্লি। ঐখোয়না অমৃত কাল অসি ‘কর্তভ্যা কাল’ হায়না মমিং থোল্লে। তুংগীদমক ঐখোয়গী স্পিরিচুএল গুনশিং অমসুং ৱারপশিং য়াওহন্নবা ৱাশক্লে। মসি বিকা অমসুং বিরাসাত অনিমক য়াওরে।
প্রধান মন্ত্রীনা মখা তানা হায়খি স্পিরিচুএলগী মরুওইবা মফমশিং নৌনা শেমগৎপগা লোয়ননা, ভারতনা তেক্নোলোজি অমসুং ইকোনোমিদশু মাংজিল থারি। মালেমদা অহুমশুবা খ্বাইদগী চাউবা স্তার্দঅপ ইকোসিস্তেম লৈদুনা হৌজিক ভারত মালেমদা মকোক থোংবা ইকোনোমি ৫গী মনুংদা য়াওরে। দিজিতেল তেক্নোলোজি অমসুং 5G গুম্বা হিরমশিংদা মালেমদা মাংজিল থারিবা লৈবাকশিংগা ভারতকা চাংদম্নরি। মালেমগী ওইনা রিএল-তাইম ওনলাইন ত্রান্সসেক্সনশিংগী চাদা ৪০ ভারত্তা পাংথোক্লি অমসুং ভক্তশিংনা পুত্তপার্থি জিলা শীনবা থুংনা দিজিতেল ইকোনোমি অমা ওন্থোক্কদবনি। করিগুম্বা মফম অসিদা পুল্লিবা মীয়াম্না মসি থবক ওইনা পাংথোক্নবা ৱারপ লৌরবদি, শ্রী সত্য সাই বাবাগী মথংগী মপোক নুমিত্তা জিলা অসি মপুংফানা দিজিতেল ওন্থোকপা ঙমগনি।
শ্রী মোদীনা হায়খি খুন্নাইগী কাংলুপ খুদিংমক্না হোৎনবদগী লৈবাক অসিদা অওনবা পুরকপা উরে। গ্লোবেল কাউন্সিল অসি ভারতকী মরমদা হেন্না খঙনবা অমসুং মালেমগা শম্ননবা লুপ অমন। সাধুশিং অসি ঈশিং ইচেলগুম্বনি, মখোয়গী ৱাখলশিং কৈদৌঙৈদা লেপ্তে অমসুং মখোয়গী লমচৎ-শাজত্তা কৈদৌঙৈদা অহোংবা লৈতে। সাধুশিংগী পুন্সি অসি মখোয়গী লেপ্তনা হোৎনবশিংনা মশক তাকই।
মহাক্না হায়খি সাধু অমগী পোক্নফম অসি মহাক্কী ভক্তনশিংনা লেপ্তে। ভক্তশিংগী ওইনা অশেংবা সাধু অমা মখোয়গী ওইখি অমসুং মহাক্না মখোয়গী লাইনিং অমসুং নাৎকী মীহুৎ অমা ওইরকই। ভারত্তা চহি কয়া সাধুশিংনা ‘এক ভারত শ্রেস্থা ভারত’কী ৱাখল্লোন য়োকখৎতুনা লাক্লি। শ্রী সর্ত সাই বাবা পুত্তাপার্থিদা পোকচরবসু মালেমদা মফম কয়াদা মহাক্কী তুংইনবশিং লৈরে অমসুং ভারতকী রাজ্য খুদিংমক্তা মহাক্কী মহৈলোয়শঙশিং অমসুং অশ্রামশিং লৈরে। লোল অমসুং নাৎকী খেন্নবশিং লৈতনা ভক্ত খুদিংমক প্রাসান্থি নিলায়মগা শম্নরে।
মহাক্না সাই বাবাগা উনবগী খুদোংচাবা অমা ফংখিবা অমসুং মহাক্কী থৌজাল ফংখিবা অদু প্রধান মন্ত্রীনা নিংশিংখি। ‘পুম্নমক নুংশিয়ু খুদিংমক সেবা তৌ’; মতম পুম্নমক্তা মতেং পাংউ কৈদৌঙৈদা চৈগনু’; ৱা খজিক্তং ঙাংউ থবক য়াম্না তৌ’; ‘ থবক খুদিংমক পারা অমনি- মাংখিবা খুদিংমক তোংজবা অমনি’ হায়বা পাউতাকশিং প্রধান মন্ত্রীনা নিংশিংখি। প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি হায়রিবা পাউতাকশিং অসি পুন্সিগী অরুবা ৱাঙুলোন অমনি। গুজরাতকী য়ুহা হাবা মনুংদা সাই বাবানা মতেং পাংখিবা অদু প্রধান মন্ত্রীনা নিংশিংখি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি ভারতগুম্বা লৈবাক অমদা লাইনিং অমসুং স্পিরিচুএলগী মহৈলোয়শঙশিং মতম পুম্নমক্তা খুন্নাইগী য়াইফনবা মফম অমা ওইদুনা লাক্লি। অমৃত কালগী ৱারেপশিংগা লোয়ননা চাউখৎ-থৌরাংগী মরুওইবা থৌদাং অমা লৌরিবা সত্য সাই ত্রস্তগুম্বা মহৈলোয়শঙশিং চাউখৎহন্নবা ঐখোয়না মরুওইবা থবকশিং পায়খৎলি।
মহাক্না হায়খি খুন্নাইগী চাউখৎ-থৌরাংগী থবকশিংদা সত্য সাই ত্রস্তনা থবক কয়া পাংথোক্লি। অৱাংবা থাক্কী হোস্পিতালশিং অমসুং স্কুলশিং অমসুং কলেজশিং লেম্না চহি কয়া থবক তৌদুনা লাক্লি। সত্য সাইগা থবক তৌমিন্নরিবা লুপশিং কৎথোকপগা লোয়ননা থবক তৌরি। লৈবাক অসিগী মনুং হুঞ্জিনবা মফমশিংদা খুঙ্গংশিংদা অফবা থক্নবা ঈশিং পীনবা জল জিবন মিসন্না সত্য সাই সেন্ত্রেল ত্রস্তকা থবক তৌমিন্নরে।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি য়ু.এন হেদক্বাতরদা মশিং য়াম্লবা মীওইশিং য়োগ শান্নবা পুন্দুনা ৱাল্দ রেকোর্দ অমা থমখ্রে। মালেমগী মীয়াম্না য়োগ শান্নবগা লোয়ননা অয়ুর্বেদা শীজিন্নরে অমসুং তুংকোইনা চৎনবা য়ারবা পুন্সি মহিং লৌরে। থায়না হুরানখিবা কলাগী পোৎলমশিং অমুক পীরক্লে। অসিগুম্বা থবকশিং অসিদা কলচর অমসুং স্পিরিচুএলিতিগী মহৈলোয়শঙশিং হায়বদি সত্য সাই ত্রস্তগুম্বনা মরুওইবা থৌদাং অমা লৌরি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মথং চহি ২দা উ চারা করোর ১ হেন্না থানবা ‘প্রেম তারু’ পায়খৎলে। মসিগী থবক অসিদা মীওই খুদিংমক্না শৌগৎপীয়ু অমসুং উ থাবা নত্ত্রগা প্লাস্তিক লৈতবা ভারত অমা ওইনবা শরুক য়ারসি। মীয়াম্না সোলার ইনর্জি অমসুং মৈখু থাংদবা ইনর্জি শীজিন্নবদা শরুক য়াবীয়ু।
অন্ধ্রগী মহৈরোয় লাখ ৪০ হেনবদা চাক পীজবগীদমক সত্য সাই সেন্ত্রেল ত্রস্তকী থবক প্রধান মন্ত্রীনা থাগৎখি। মহাক্না হায়খি করিগুম্বা অতোপ্পা রাজ্যশিংনা অসিগুম্বা থবকশিং পায়খৎলবদি লৈবাক অসিগী ওইনা চাউনা কান্নবা ওইগনি। অসিগুম্বা ঐখোয়গী থবকশিংনা মালেমগী থাক্তা ভারতকী মিংচৎ হেনগৎহনগনি।
নুঙগীৱারোল
শ্রী সত্য সাই সেন্ত্রেল ত্রস্তনা প্রাসান্তি নিলায়ম, পুত্তপার্থিদা নৌনা সাই হিরা গ্লোবেল কনভেন্সন সেন্তর অমা শাগৎপনি। প্রসান্তি নিলায়ম অসি শ্রী সত্য সাই ববাগী মরুওইবা অশ্রামনি। ফিলানথ্রোপিস্ত শ্রী য়ুকো হিরানা কৎপা কনভেন্সন সেন্তর অসি কলচর পীথোক-পীশিন তৌনবা, স্পিরিচুএলিতি অমসুং মালেমগী নুংঙাই-য়াইফবা হেনগৎহন্নবা পান্দমগী খুদম অমনি। মফম অসিদা তোঙান-তোঙানবা মখলগী মীওইশিং পুন্নবগী খুদোংচাবা অমসুং শ্রী সত্য সাই ববাগী পাউতাকশিং খঙনবগী খুদোংচাবা পীরি। মফম অসিদা কনফরেন্সশিং, সেমিনারশিং অমসুং কলচরগী থৌরমশিং পাংথোক্নবা মালেম থাক্কী খুদোংচাবশিং ফংলি। পাক-চাউরবা কমপ্লেক্স অসিদা মেদিতেসন হোলশিং, লৈকোলশিং অমসুং লৈফমশিং য়াওরি।
Speaking at the inauguration of Sai Hira Global Convention Centre in Puttaparthi, Andhra Pradesh. https://t.co/rgOKb6GXYb
— Narendra Modi (@narendramodi) July 4, 2023
श्री हीरा ग्लोबल convention सेंटर के रूप में देश को एक प्रमुख विचार केंद्र मिल रहा है: PM pic.twitter.com/qA632dZzGd
— PMO India (@PMOIndia) July 4, 2023
आज भारत कर्तव्यों को पहली प्राथमिकता बनाकर आगे बढ़ रहा है: PM @narendramodi pic.twitter.com/pPicNj7XeJ
— PMO India (@PMOIndia) July 4, 2023
आज एक ओर देश में आध्यात्मिक केन्द्रों का पुनरोद्धार हो रहा है तो साथ ही भारत economy और technology में भी lead कर रहा है: PM @narendramodi pic.twitter.com/soW0WBdJx3
— PMO India (@PMOIndia) July 4, 2023
हमारे संतों ने हजारों वर्षों से ‘एक भारत-श्रेष्ठ भारत’ की भावना का पोषण किया है। pic.twitter.com/Z7LTfSpN21
— PMO India (@PMOIndia) July 4, 2023