Ministry of Commerce & Industry
QCI and Odisha Government launch Odisha Gunvatta Sankalp in Bhubaneswar
26 JUN 2023 5:12PM by PIB Bhubaneswar
The Government of Odisha & the Quality Council of India, in collaboration with industry associations – ASSOCHAM, FICCI, EEPC, OASME, PHDCCI, CIPET, FHRAI - launched the Odisha Gunvatta Sankalp (Odisha Quality Mission) at Bhubaneswar today. The Sankalp was inaugurated by the Chief Secretary of Odisha Shri Pradeep Kumar Jena in the august presence of the Development Commissioner Smt. Anu Garg. Several policymakers, industry leaders, practitioners and members of academia, discussed promoting and prioritising quality across various sectors in the state of Odisha to pave an ecosystem of quality that underlines the idea of a progressive and Sashakta Odisha.
“Odisha, with its abundant natural resources, talented and hardworking workforce and an enabling administration is poised to be one of the States leading the mantle in India’s growth story. It is making great strides in the sports sector. Today, we are here to create a connection with the grassroots and permeate the idea of Quality in the DNA of each and every citizen in every part of India”, remarked Jaxay Shah, Chairperson of QCI
Hon’ble Chief Minister, Naveen Patnaik graced the occasion through a recorded message that emphasised the role of quality as a key aspect in every sphere of human activity. “Odisha’s dynamic 5T initiative has made significant inroads in bringing about quality across domains such as public service delivery, heritage tourism, healthcare, education and skilling, drinking water and so on. We must be able to leverage the role played by quality as a metric that can be measured, tracked and scaled, and work together to create a new and empowered Odisha”, highlighted the Hon’ble CM.
Shri Pradeep Kumar Jena resonated with the sentiment about quality and mentioned that quality is a continuous process; and not an end. “Within just 98 days, the Kalinga stadium was renovated for the Athletic Championship to be held in the state. This year, we built the largest hockey stadium in Rourkela in 15 months enabling two consecutive Hockey World Cups to be organized in the state. This was a quality project executed within a short span of time, with quality being engineered into the project from the beginning. You will witness even in our rath yatra, how medical services are provided to the 1.5 million participants. In Odisha, we spend the highest percentage of our budget on infrastructure, therefore, we have the resources and the willingness to ensure that quality forms a core component and becomes part of the value system of Odisha”, remarked the Chief Secretary.
Smt. Anu Garg, reiterating the pace of change in Odisha, stated that the government is taking up around 40-50 irrigation projects instead of 5-10 as it did earlier. “While there are 3 international flights from Bhubaneswar, there are also flights under the Mukhyamantri Vayu Swasthya Seva air health services wherein special doctors reach remote regions of Odisha. When public feedback was sought under Mo Sarkar across departments, we have found a positive response. We already conduct monthly programs for quality assurance and discuss common topics related to quality. However, there is much to do and QCI can assist us in finding gaps and going the extra mile that Odisha requires to achieve transformational change and ensure quality of life for its people”, asserted the Development Commissioner.
“The Odisha government has been extremely supportive of the Gunvatta Sankalp initiative. Our discussions with secretaries across MSME, Electronics and IT, and skilling have yielded focused interventions in the domains of ZED, LEAN and ONDC. QCI will be working closely with the government to make sure that these interventions get materialized at the earliest. We will be discussing, deliberating and collaborating with the relevant partners to create an overall impact on Odisha's Economy”, stressed Dr. Ravi P. Singh, Secretary General QCI.
Culminating the Sankalp, His Excellency Prof. Ganeshi Lal, Governor of Odisha graced the occasion with his presence and addressed the participants. He reinforced the need for adopting quality practices across domains and for creating an ecosystem for quality in Odisha thereby enabling the achievement of the vision of a new and empowered Odisha. “We are the siblings of the Adi Shakti; we bow our heads to the smallest particle of earth. QCI means Quotient of Collectivism and Individualism. As far as quality is concerned, we will be a global product but more than quality of India, it has to be the purity of India.”, emphasized the Hon’ble Governor.
The Quality Council of India, established in 1997 by the Government of India and the Indian industry, is the apex organisation in India responsible for establishing and operating the third-party national accreditation system, improving quality across sectors and advising the government and other stakeholders on all matters concerning quality. It has established constituent Boards that offer accreditation in respective areas - such as NABL for labs and NABH for hospitals, NABCB for certification and inspection bodies, and NABET for education and training. Its National Board for Quality Promotion is responsible for running the national quality campaign. The Chairperson of QCI, nominated by the Prime Minister of India, is Shri Jaxay Shah, CMD of Savvy Group of Companies.

ବାଣିଜ୍ୟ ଓ ଶିଳ୍ପ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ଭୁବନେଶ୍ୱରରେ ଓଡ଼ିଶା ଗୁଣବତ୍ତା ସଂକଳ୍ପର ଶୁଭାରମ୍ଭ
ସଶକ୍ତ ଓ ପ୍ରଗତିଶୀଳ ଓଡ଼ିଶା ଗଠନ ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ
26 JUN 2023 5:12PM by PIB Bhubaneswar
ଓଡ଼ିଶା ସରକାର ଓ ଭାରତୀୟ ଗୁଣବତ୍ତା ପରିଷଦର ମିଳିତ ସହଭାଗିତାରେ ଆଜି ଭୁବନେଶ୍ୱର ଠାରେ ଓଡ଼ିଶା ଗୁଣବତ୍ତା ସଂକଳ୍ପ ଅଭିଯାନର ଶୁଭାରମ୍ଭ କରାଯାଇଛି । ଏଥିରେ ଆସୋଚାମ୍‌, ଫିକ୍କି, ଇଇପିସି, ଓଏସଏମଇ, ପିଏଚଡିସିସିଆଇ, ସିପେଟ୍‌, ଏଫଏଚଆରଏଆଇ ଭଳି ଉଦ୍ୟୋଗ ସଂଘ ସହଯୋଗୀ ଭାବେ ସାମିଲ ହୋଇଛନ୍ତି । ମୁଖ୍ୟ ଶାସନ ସଚିବ ଶ୍ରୀ ପ୍ରଦୀପ କୁମାର ଜେନା ଏହି ସଂକଳ୍ପକୁ ଉଦଘାଟନ କରିଥିବା ବେଳେ ଉନ୍ନୟନ କମିଶନର ଶ୍ରୀମତୀ ଅନୁ ଗର୍ଗ ଏହି ଅବସରରେ ଉପସ୍ଥିତ ରହିଥିଲେ । ବହୁସଂଖ୍ୟକ ନୀତିନିର୍ମାତା, ଉଦ୍ୟୋଗ ଜଗତର ନେତୃବର୍ଗ, ଅଭ୍ୟାସକର୍ତ୍ତା ଏବଂ ଶିକ୍ଷା ଜଗତର ସଦସ୍ୟମାନେ ଓଡ଼ିଶାର ବିଭିନ୍ନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଏକ ଗୁଣବତ୍ତାର ପରିବେଶ ପରିତନ୍ତ୍ରକୁ ପ୍ରଶସ୍ତ କରିବା ଲାଗି ଆଲୋଚନା କରିଥିଲେ, ଯାହାଫଳରେ ଏକ ପ୍ରଗତିଶୀଳ ଓ ସଶକ୍ତ ଓଡ଼ିଶାର ବିଚାର ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରାଯାଇପାରିବ ।
ଭାରତୀୟ ଗୁଣବତ୍ତା ପରିଷଦ (କ୍ୟୁସିଆଇ) ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ଜକ୍ଷୟ ଶାହା କହିଛନ୍ତି, ‘‘ଓଡ଼ିଶା ନିଜର ପ୍ରଚୁର ପ୍ରାକୃତିକ ସମ୍ପଦ, ପ୍ରତିଭାଶାଳୀ ଓ ପରିଶ୍ରମୀ କାର୍ଯ୍ୟବଳ ଓ ଏକ ସକ୍ଷମ ପ୍ରଶାସନ ସହିତ ଭାରତର ବିକାଶ ଗାଥାରେ ଏକ ଅଗ୍ରଣୀ ରାଜ୍ୟ ମଧ୍ୟରୁ ଅନ୍ୟତମ ହେବା ଲାଗି ପ୍ରସ୍ତୁତ ରହିଛି । ଓଡ଼ିଶା କ୍ରୀଡ଼ା କ୍ଷେତ୍ରରେ ଯଥେଷ୍ଟ ପ୍ରଗତି କରୁଛି । ଆଜି ଆମେ ଏଠାରେ ତୃଣମୂଳ ସ୍ତରରେ ସମ୍ପର୍କ ସ୍ଥାପନ କରିବା ଏବଂ ଭାରତର ପ୍ରତ୍ୟେକ ଭାଗରେ ପ୍ରତ୍ୟେକ ନାଗରିକଙ୍କ ଡିଏନଏରେ ଗୁଣବତ୍ତାର ବିଚାରକୁ ସାମିଲ କରିବା ଲାଗି ଏକାଠି ହୋଇଛୁ ।’’
ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଅବସରରେ ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ନବୀନ ପଟ୍ଟନାୟକ ଭିଡ଼ିଓ ବାର୍ତ୍ତା ଦେଇଥିଲେ । ସେ ମାନବ ଗତିବିଧିର ପ୍ରତ୍ୟେକ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଦିଗ ରୂପରେ ଗୁଣବତ୍ତାର ଭୂମିକା ଉପରେ ଜୋର ଦେଇଥିଲେ । ସେ କହିଥିଲେ, ଓଡ଼ିଶାର ପ୍ରଗତିଶୀଳ ଫାଇଭ୍‌ ଟି ପ୍ରୟାସ ସାର୍ବଜନୀନ ସେବା ବିତରଣ, ଐତିହ୍ୟ ପର୍ଯ୍ୟଟନ, ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସେବା, ଶିକ୍ଷା ଓ କୌଶଳ, ପାନୀୟ ଜଳ ଆଦି ଭଳି କ୍ଷେତ୍ରରେ ଗୁଣବତ୍ତା ଆଣିବା ଦିଗରେ ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ପ୍ରଗତି ହାସଲ କରିଛି । ମାପି ହେଉଥିବା ଏବଂ ଅନୁଧ୍ୟାନ କରାଯାଇପାରୁଥିବା ଏକ ମାପଦଣ୍ଡ ଭାବେ ଗୁଣବତ୍ତା ଯେଉଁ ଭୂମିକା ନିର୍ବାହ କରିଥାଏ ତାହାର ଲାଭ ଉଠାଇବାରେ ଆମେ ସକ୍ଷମ ହେବା ଉଚିତ୍‌ । ଆମେ ସମସ୍ତେ ମିଶି ଏକ ନୂତନ ଓ ସଶକ୍ତ ଓଡ଼ିଶା ଗଠନ କରିପାରିବା ।
ମୁଖ୍ୟ ଶାସନ ସଚିବ ପ୍ରଦୀପ କୁମାର ଜେନା ଗୁଣବତ୍ତା ବିଷୟରେ ମତବ୍ୟକ୍ତ କରି କହିଥିଲେ ଯେ ଗୁଣବତ୍ତା ଏକ ନିରନ୍ତର ପ୍ରକ୍ରିୟା ଏବଂ ଏହାର ଅନ୍ତ ନାହିଁ । ରାଜ୍ୟରେ ଆଥଲେଟିକ୍‌ ଚାମ୍ପିଅନସିପ୍‌ ଆୟୋଜନ କରିବା ଲାଗି ମାତ୍ର ୯୮ ଦିନ ମଧ୍ୟରେ କଳିଙ୍ଗ ଷ୍ଟାଡିୟମର ନବୀକରଣ କରାଯାଇପାରିଥିଲା। ଆମେ ୧୫ ମାସ ମଧ୍ୟରେ ରାଉରକେଲାରେ ସର୍ବବୃହତ ହକି ଷ୍ଟାଡିୟମ ନିର୍ମାଣ କରିବାରେ ଚଳିତ ବର୍ଷ ଆମେ ସଫଳ ହୋଇଛୁ । ରାଜ୍ୟରେ କ୍ରମାଗତ ଦୁଇଟି ହକି ବିଶ୍ୱକପର ସଫଳ ଆୟୋଜନ କରାଯାଇଛି । ଅତି କମ୍‌ ସମୟ ମଧ୍ୟରେ ନିର୍ମାଣ କରାଯାଇଥିବା ଗୁଣବତ୍ତା ପୂର୍ଣ୍ଣ ପ୍ରକଳ୍ପ କାରଣରୁ ଏହା ସମ୍ଭବ ହୋଇପାରିଛି ଯେଉଁଥିରେ ପ୍ରାରମ୍ଭରୁ ଗୁଣବତ୍ତା ପ୍ରତି ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରାଯାଇଛି । ଆପଣମାନେ ଦେଖୁଥିବେ ରଥଯାତ୍ରାରେ ଆମେ ୧୫ ଲକ୍ଷ ଲୋକଙ୍କୁ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟସେବା ଯୋଗାଇ ଦେଉଛୁ । ଓଡ଼ିଶାରେ ଆମେ ଭିତ୍ତିଭୂମି ଉପରେ ସର୍ବାଧିକ ବଜେଟ୍‌ ଖର୍ଚ୍ଚ କରୁଛୁ, ତେଣୁ ଆମ ପାଖରେ ଗୁଣବତ୍ତା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ଲାଗି ଇଚ୍ଛାଶକ୍ତି ଓ ସମ୍ବଳ ରହିଛି । ଓଡ଼ିଶାର ମୂଲ୍ୟ ବ୍ୟବସ୍ଥାରେ ଗୁଣବତ୍ତା ଏକ ପ୍ରମୁଖ ଏବଂ ମୂଳ ଉପାଦାନ ହୋଇ ରହିଛି ବୋଲି ମୁଖ୍ୟ ଶାସନ ସଚିବ କହିଥିଲେ ।
ଓଡ଼ିଶାରେ ହେଉଥିବା ଦ୍ରୁତ ପରିବର୍ତ୍ତନ ସମ୍ପର୍କରେ ଉନ୍ନୟନ କମିଶନର ଶ୍ରୀମତୀ ଅନୁ ଗର୍ଗ କହିଥିଲେ ଯେ, ପୂର୍ବରୁ ୫-୧୦ଟି ଜଳ ସେଚନ ପ୍ରକଳ୍ପ କାମ ହାତକୁ ନିଆଯାଉଥିବା ଏବେ ପ୍ରାୟ ୪୦-୫୦ ଜଳସେଚନ ପ୍ରକଳ୍ପକୁ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରାଯାଉଛି । ଭୁବନେଶ୍ୱରରୁ ତିନୋଟି ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ବିମାନ ଚଳାଚଳ କରୁଥିବା ବେଳେ ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ବାୟୁ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସେବା ଯୋଜନାରେ ବିଶେଷଜ୍ଞ ଡାକ୍ତରମାନେ ଓଡ଼ିଶାର ଉପାନ୍ତ ଅଞ୍ଚଳରେ ବିମାନ ଜରିଆରେ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସେବା ଯୋଗାଇ ଦେଉଛନ୍ତି । ବିଭିନ୍ନ ବିଭାଗରେ ମୋ ସରକାର ଅନ୍ତର୍ଗତ ଜନସାଧାରଣଙ୍କ ମତାମତ ନିଆଯିବା ସମୟରେ ଆମକୁ ସକାରାତ୍ମକ ଉତ୍ତର ମିଳିଛି । ଆମେ ପ୍ରଥମେ ଗୁଣବତ୍ତା ଆଶ୍ୱାସନ ପାଇଁ ମାସିକ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଆୟୋଜିତ କରିଥାଉ ଏବଂ ଗୁଣବତ୍ତା ସହ ଜଡ଼ିତ ସାଧାରଣ ବିଷୟ ଉପରେ ଆଲୋଚନା କରିଥାଉ। ତେବେ ଆହୁରି ଅନେକ କିଛି କରିବାର ଅଛି ଏବଂ କ୍ୟୁସିଆଇ ଆମକୁ ଅଭାବ ଦୂର କରିବା ଓ ଅତିରିକ୍ତ ପ୍ରୟାସ କରିବାରେ ସହାୟତା କରିପାରିବ ବୋଲି ଉନ୍ନୟନ କମିଶନର କହିଥିଲେ।
କ୍ୟୁସିଆଇର ମହାସଚିବ ଡକ୍ଟର ରବି ପି. ସିଂ ଜୋର ଦେଇ କହିଥିଲେ, ଗୁଣବତ୍ତା ସଂକଳ୍ପ ଅଭିଯାନ ପାଇଁ ଓଡ଼ିଶା ସରକାରଙ୍କ ପକ୍ଷରୁ ବିଶେଷ ସହଯୋଗ କରାଯାଉଛି । ଏମଏସଏମଇ, ଇଲେକ୍ଟ୍ରୋନିକ୍ସ ଓ ଆଇଟି ତଥା କୌଶଳ କ୍ଷେତ୍ରର ସଚିବମାନଙ୍କ ସହିତ ଆମେର ଆଲୋଚନାରୁ ଜେଡଇଡି, ଏଲଇଏନ ଏବଂ ଓଏନଡିସି କ୍ଷେତ୍ରରେ କେନ୍ଦ୍ରିତ ହସ୍ତକ୍ଷେପ ସାମ୍ନାକୁ ଆସିଛି । ଏସବୁ ହସ୍ତକ୍ଷେପକୁ କିଭଳି ଯଥାଶୀଘ୍ର କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରାଯାଇପାରିବ ସେଥିପାଇଁ ସାଥୀ ହୋଇ ମିଶି କ୍ୟୁସିଆଇ ଏହା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବ । ଓଡ଼ିଶାର ଅର୍ଥବ୍ୟବସ୍ଥା ଉପରେ ସାମଗ୍ରିକ ପ୍ରଭାବ ସୃଷ୍ଟି କରିବା ଲାଗି ସମ୍ପୃକ୍ତ ଅଂଶୀଦାରମାନଙ୍କ ଆଲୋଚନା, ବିଚାର-ବିମର୍ଶ ଓ ସହଯୋଗ ଜାରି ରଖିବୁ ବୋଲି ଡକ୍ଟର ସିଂ କହିଥିଲେ।
ସଂକଳ୍ପ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମର ଉଦଯାପନୀ ଉତ୍ସବରେ, ଓଡ଼ିଶାର ରାଜ୍ୟପାଳ ପ୍ରଫେସର ଗଣେଶୀ ଲାଲ୍‌ ଅଂଶଗ୍ରହଣକାରୀମାନଙ୍କୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରିଥିଲେ। ସେ ସବୁ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଗୁଣବତ୍ତା ପଦ୍ଧତିକୁ ଆପଣାଇବା ଏବଂ ଓଡ଼ିଶାରେ ଗୁଣବତ୍ତା ପାଇଁ ଏକ ପରିବେଶ ପରିତନ୍ତ୍ର ସୃଷ୍ଟି କରିବାର ଆବଶ୍ୟକତା ଉପରେ ଜୋର ଦେଇଥିଲେ, ଯାହାଫଳରେ ଏକ ନୂଆ ଓ ସଶକ୍ତ ଓଡ଼ିଶାର ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ ପ୍ରାପ୍ତ କରିବାରେ ସହାୟତା ମିଳିପାରିବ । ରାଜ୍ୟପାଳ କହିଥିଲେ, ଆମେ ଆଦିଶକ୍ତିଙ୍କର ଭାଇଭଉଣୀ, ଆମକୁ ପୃଥିବୀର ସବୁଠୁ ଛୋଟ କଣିକା ଆଗରେ ମୁଣ୍ଡ ନୂଆଁଇଥାଉ। କ୍ୟୁସିଆଇର ଅର୍ଥ ସାମୂହିକତା ଓ ବ୍ୟକ୍ତିବାଦର ଭାଗଫଳ। ଗୁଣବତ୍ତା ଦୃଷ୍ଟିରୁ ଆମେ ଏକ ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ଉତ୍ପାଦ ସୃଷ୍ଟି କରିପାରିବୁ, କିନ୍ତୁ ଭାରତରେ ଗୁଣବତ୍ତା ଠାରୁ ଅଧିକ ଶୁଦ୍ଧତା ରହିବା ଅଧିକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ।
ଭାରତ ସରକାର ଏବଂ ଭାରତୀୟ ଉଦ୍ୟୋଗ ଦ୍ୱାରା ୧୯୯୭ ମସିହାରେ ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରାଯାଇଥିବା ଭାରତୀୟ ଗୁଣବତ୍ତା ପରିଷଦ ଭାରତରେ ଶୀର୍ଷ ସଂଗଠନ ଭାବେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିଥାଏ ଯାହାକି ତୃତୀୟ ପକ୍ଷ ଜାତୀୟ ମାନ୍ୟତା ପ୍ରଣାଳୀର ପ୍ରତିଷ୍ଠା ଓ ପରିଚାଳନା, ସବୁ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଗୁଣବତ୍ତାର ସୁଧାର ଏବଂ ଗୁଣବତ୍ତା ସଂକ୍ରାନ୍ତ ସବୁ ମାମଲାରେ ସରକାର ଓ ଅନ୍ୟ ଅଂଶୀଦାରଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ପରାମର୍ଶ ଦେବା ପାଇଁ ଉତ୍ତରଦାୟୀ ଅଟନ୍ତି। ଏହା ସହାୟକ ବୋର୍ଡ ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରିଛି ଯାହାକି ବିଭିନ୍ନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ମାନ୍ୟତା ପ୍ରଦାନ କରିଥାନ୍ତି, ଯଥା ଡାକ୍ତରଖାନା ପାଇଁ ଏନଏବିଏଚ୍‌, ପରୀକ୍ଷାଗାର ପାଇଁ ଏନଏବିଏଲ, ପ୍ରମାଣନ ଓ ନିରୀକ୍ଷଣ ସଂସ୍ଥା ପାଇଁ ଏନଏବିସିବି ଏବଂ ଶିକ୍ଷା ଓ ତାଲିମ ପାଇଁ ଏନଏବିଇଟି ।