Vice President's Secretariat
Text of the Vice-President’s Address at the Educationists Interaction Meet at Malaviya National Institute of Technology, Jaipur (Excerpts)
23 JUN 2023 4:56PM by PIB Delhi
Good afternoon to all of you! My greetings and salutations
एक बहुत पुरानी कहावत है:
गुरु गोविन्द दोऊ खड़े, काके लागू पाय |
बलिहारी गुरु आपने , गोविन्द दियो बताय ||
If you look at our history of thousands of years, you will find that the connection between teacher and student is for a lifetime. It is a game changer, a defining moment in the career and life of that person. You will always find that there is some teacher who has changed your life, who has given due impetus to your life. I have that in my mind.
When I was admitted to Sainik School, I came from a village school where English was not even taught and Sainik School medium was English. So your intellect was of no consequence because you did not know English and the kind of hand holding that I got from my teacher, I came to know within two years Britannica Encyclopaedia, Picasso and was also exposed to the small biographies of 100 people who mattered in the world over centuries.
This motivation which is of special energization, was by a teacher. When I took the oath of office of the Governor of the State of West Bengal, information was given to me that a call is repeatedly dropping from Kerala. Someone from Kerala is very keen to connect with me. But the call was being dropped. I knew it was my teacher from Sainik School- Ms. Nair. I connected with her. As Vice-President of India, I made a visit to Kerala and went to her home because you never forget a teacher.
A teacher creates human resources and human resources create the rest of the things. The most difficult task is the creation of a human resource, generating human resource, imbibing in the human resource that energy which can help the person fully unleash her energy. We are living in times where our teachers are fortunate because they are getting the support of the ecosystem. A teacher works even when the ecosystem is not good. They will care for the student. But now there is an ecosystem on account of a series of Government policies, affirmative initiatives that a young mind can fully exploit his or her potential and talent, that opportunity is now available. How good an Institute is, it is not defined by the infrastructure, by the buildings, but it is defined by the faculty. It doesn't take much time to know how good the faculty is, how committed the faculty is. The rating of a University or a college or Institute is never on the account of infrastructure. I can tell you some Universities where infrastructure is great but faculty is not there.
The Indian mind globally is dominating at the moment, only on account of our teachers. I am greatly enthused by coming to this place. These days, what I find is that our teachers are absolutely playing on the front foot with Straight bat. There are no constraints. I appeal to everyone that our society is suffering majorly because we are unable to give our teachers the kind of respect the teachers should have.
It is very difficult to mentor one’s own child. Mentoring children of others with that dedication, with that commitment, and finding out everything which the boys suffer, girls suffer and then motivating, is a tough challenge and a teacher does that.
Dr. Radhakrishnan, a philosopher of world repute, Vice President of India for 10 years and President of India- he is not known as President. His recognition is not because he was the Vice President or a philosopher, his recognition was on account of ‘a teacher’ and that is why 5th September is a day for all of us to celebrate.
Dr. Abdul Kalam, he is known best as a teacher. He died in the North East while interacting with the students. The society must learn to repay the teacher, as we expect our students, when they take a leap in the larger world, to repay to society, to the teacher, to alma mater.
I would greatly appeal to everyone- I have done it in my capacity as Governor, Vice Chancellor of several Universities and Vice President, being Chairman of Rajya Sabha- I tell everyone, the precedence the society must give to the teachers is beyond the official protocol. This is a protocol emanating from the heart and mind working together.
I was at the University of Jammu yesterday. I was so happy and came absolutely satisfied because the faculty there was satisfied. It is the prime obligation of every Institute of repute to prioritise the facilities that are available to the teacher. It is a teacher who will think out of the box. It is a teacher who will lead you to the path of innovation. It is the teacher who will give you energy when you are depressed and you think you are sinking.
How good- not just an institution, or society, but humanity will be- will be determined by the teacher. I asked several people in the industry, whatever you are doing, whatever profits you are making, whatever product you are manufacturing, who created it? They will say it was created in a lab of the college or University. It is never created in a factory. They execute, they don't innovate. I am so happy to share that the present Prime Minister is extremely committed to Research and Development, and Research and Development is 100% the domain of the teacher. Research, Development and creativity go together. It is not easy for a teacher to succeed with what has occurred in his or her mind. They have worked tirelessly for years on a particular project; in the process they should get proper recognition.
I am sometimes pained and I will share my pain with you. There is a prestigious institution in the US where there is a faculty from every part of the world but it is Indian faculty that decries its own country, that demeans its own country, no one else does it.
I know, by and large, academia in our country is fired with the vision of our founding fathers. Their commitment to our nationalism is unqualified. They must not observe silence when some of us, a very small category, misguide it.
I have been critical of government funding of foreign universities by five million US dollars in 2009. A big house donating 50 million US Dollars to an outside agency, another house giving foreign universities a foothold, the images will make them big- for what?
Our faculty is next to none, why should Indian money not come to Indian Universities, Indian colleges of excellence? Why should we not write freely about it? How can we countenance that a professor of Indian Origin is decrying our nation in the US to build his image with others?
We cannot allow others to calibrate us. This calibration is some kind of servitude, it is compromising our independence and nationalism. We will calibrate ourselves. We don't calibrate others, why should they calibrate us?
The calibration is motivated by a narrative that there is no freedom of speech in India. Tell me in which country you can speak so freely? As Vice-President and Chairman, Rajya Sabha, I can tell you that everyone has full freedom. It is a functional democracy. Can you think of a more vibrant democracy than India? Such seamless Constitutional transfer of power, there is no issue. We believe in our institutions.
When I was interacting with the Members of Parliament in the United Kingdom, more than 20 of them across the political spectrum conveyed to me- we need your execution. It is very vibrant, but here if I win, I salute to the Election Commission but if I lose the machine is bad. Now how can an intelligent and rational mind digest it?
Another culture that has come- you were under oath at one point of time as I am at the moment as Vice-President; I demit my office and I become a loose cannon, to destroy my own system and my own country!
Academia has to speak out and occupy a social space as you are a neutral, impactful force. What you write will get disseminated by word of mouth, which means a lot. I am surprised sometimes that people find it difficult to rejoice historic and unimaginable accomplishments of this country. We have on the ground now, what we did not think of dreaming.
I have known governance since 1989, when I was elected to the Parliament. I had seen the Government was struggling then for forex reserves, for billions of US dollars and the gold had to be sent out to save our credibility in the fiscal world. By the turn of the decade, we will be the third largest economy- all because of the teacher.
And therefore, we cannot be judgmental about the two entities- the teacher and the mother. We have no option but only to salute them. We only celebrate that we have the good fortune and occasion to be subject to tutelage by them.
I am sure this fraternity in particular will rise to the occasion to antidote and neutralize anti-national forces which are, mind you, directed by some in the Academia, those who held power earlier.
I am amazed! A man and economist came to this country, became Chief Economic Advisor, became RBI Governor and when he did not get extension, went back. Doesn't know what is happening in the country, doesn't relish that it is the most favoured destination for investment and opportunity, ignores global bodies that say we are the fastest rising economy, and at appropriate time will say India is not what it should be!
Answers should come from this category, not from politicians. I am not a stakeholder in politics, it doesn't matter to me who wins or loses but what matters to me is the conduct of the politician, conduct of politics. At the centre must be India.
I am sure it is never good to teach the teacher. It is always better to get motivation from them. Thank you for affording me this opportunity. This has generated a bond between us.
I have already indicated two things: one, the Indian Council of World Affairs will have an MoU where faculty and students will benefit and an IFS official will come personally to sign the MoU here. Secondly, a visit to the new building of Parliament will be coordinated for students and for the faculty.
I can tell you that the entire world is looking at India. How could the Modi Government accomplish it during COVID period in less than 30 months? But when you see the building you will say the world is wrong. 30 months is not for the building; what has been done inside, that normally would have taken decades. The fact that it has been done- that speaks that India is on the rise as never before. In 2047, India will undoubtedly be the world leader because this is the sentiment of the Global leaders with whom I had the occasion to interact at Qatar, London, and many of whom had called on me.
I wish you a great day. Keep on mentoring your students who will keep on meandering all over, contributing for the nation.
Thank you so much.

উপ-রাস্ত্রপতিগী লোইশঙ
মালবিয়া নেসনেল ইন্সতিতুৎ ওফ তেক্নোলোজি, জয়পুরদা পাংথোকপা ইজুকেসন্নিস্তস ইন্তরেক্সন মীত্তা ফোঙদোকখিবা উপ রাস্ত্রপতিগী ৱারোল
23 JUN 2023 4:56PM by PIB Imphal
ময়াম পুম্নমক খুরুমজরি ! ঐনা তরাম্না ওকচরি অমসুং য়াইফ-পাউজেল পীজরি
एक बहुत पुरानी कहावत है:
गुरु गोविन्द दोऊ खड़े, काके लागू पाय |
बलिहारी गुरु आपने , गोविन्द दियो बताय ||
করিগুম্বা অদোম্না চহি লিশিং কয়া কুইরবা ঐখোয়গী পুৱারি য়েংলবদি, ওজা অমসুং মহৈরোয়গী মরক্তা লৈনবা মরী অসি পুন্সি চুপ্পা অমনি হায়বা অদোম্না খঙগনি। মসি মীওই অমগী পুন্সি অমসুং শীনফমদা মশক থোকপা তাঞ্জা অমনি, অহোংবা পুরকখিবা অমনি। অদোমগী পুন্সিদা অহোংবা পুরকখিবা, অদোমগী পুন্সিদা ইথিল পীখিবা ওজা খর অদোমগী পুন্সিদা মতম পুম্নমক্তা থেংনগনি। মসি ঐগী পুক্নিংদা ফাওরি।
ঐ সৈনিক স্কুলদা মিং চনবা মতমদা, ঐ ইংলিস তমদবা খুঙ্গংগী স্কুল অমদগী লাকপনি অমসুং সৈনিক স্কুলগী মেদিয়ম অসি ইংলিস ওইরমখি। অদোম্না ইংলিস খঙদ্রবদি অদোমগী লৌশিং অসি মখা তানা তানশিনবা ঙম্লোই অমসুং ঐনা ঐগী ওজাগী মতেং ফংবদগী, ঐ চহি অনিগী মনুংদা ব্রিতান্নিকা ইনসাইক্লোপেদিয়া, পিকাসো অমসুং চহিচা কয়াগী মালেমগী অফাওবা মীওই ১০০গী পুন্সি ৱারিশিং খঙবা ঙমখি।
ওজা অমনা পুক্নিং থৌগৎপা অসি অখন্নবা থৌনা হাপ্পা অমনি। ঐনা নোংচুপ বেঙ্গলগী রাজ্যপাল ওইনা ৱাশক লৌবা মতমদা, কেরলাদগী কোল অমা য়াম্না তোইনা লাক্লে হায়না ঐঙোন্দা খঙহল্লকখি। কেরলাদগী মীওই অমনা ঐগা পাউ ফাউনবা পামখি। অদুবু কোল অসি তোকখি। কোল অদু সৈনিক স্কুলগী ঐগী ওজা নাইরদগী লাকপনি হায়বা ঐ খঙখি। ঐনা মঙোন্দা কোল তৌখি। ভারতকী উপ রাস্ত্রপতি ওইনা, ঐ কেরলাদা চৎখি অমসুং ওজা অমা কাউবা ঙমদবদগী মহাক্কী য়ুমদা চৎখি।
ওজা অমনা অফবা মীওই শেম্মী অমসুং অফবা মীওইনা অতৈ থবকশিং পাংথোকই। খ্বাইদগী লুবা থবক্তি অফবা মীওই শেমগৎপা অসিনি। লৈঙাক অসিনা ঐখোয়গী ওজাশিং মতেং পাংবা মতম অমদা ঐখোয় হিংবা অসি ঐখোয়গী ওজাশিংগী লাইবক ফবনি। ফিবম ফত্ত্রবসু ওজা অমনা থবক তৌবা ঙম্মী। মখোয়না অঙাংশিং শেন্নগনি। সরকারগী থৌশিলশিং, অফবা থবকশিংনা মরম ওইদুনা নহা ওইরবা মীওই অমনা মহাক্কী থৌনা অমসুং হৈশিংবা মপুংফানা ফুদোক্নবা খুদোংচাবা হৌজিক লৈরে। মহৈলোয়শঙ অমা কয়া য়াম্না ফবগে হায়বসি, মদুগী ইনফ্রাস্ত্রকচর, বিল্দিংনা লেপ্পা নত্তে, মহৈলোয়শঙ অদুগী ওজানা লেপ্পনি। ওজাশিং কয়া য়াম্না ফবগে, কয়া য়াম্না কৎথোকপগে হায়বা খঙবদা মতম য়াম্না লৌদে। য়ুনিভর্সিতি নত্ত্রগা কলেজ অমগী রেত্তিং অসি কৈদৌঙৈদা ইনফ্রস্ত্রকচরগী মখা পোন্দে। ইনফ্রাস্ত্রকচরদি য়াম্না ফবা অদুগা ওজাশিং লৈতবা য়ুনিভর্সিতি খর ঐনা অদোমগী মফমদা মমিং হায়বা ঙমগনি। ঐখোয়গী ওজাশিংনা মরম ওইদুনা, হৌজিক ভারতকী ৱাখল্লোন অসি মালেমদা মাঙজিল থারি। হৌজক্কী মতম অসিদা ঐখোয়গী ওজাশিংনা মাংজিল থানা থবক তৌরি। অপনবা অয়েৎপা অমতা লৈতে। ঐখোয়গী ওজাশিংদা পীফম থোকপা ইকায়খুম্নবা অদু ঐখোয়না পীবা ঙমদবনা মরম ওইদুনা ঐখোয়গী খুন্নাই অসি অৱাবা মায়োক্নরি হায়না ঐনা মীয়ামদা হায়জরি।
কনাগুম্বা অমগী অঙাং শেমগৎপা হায়বসি য়াম্না খুদোংথিনিঙাই ওই। কৎথোকপগা লোয়ন্না অতোপ্পগী অঙাংশিং লমজিংবা অমসুং করম্বা নুপামচশিং, নুপীমচাশিং খুদোংচাদবা থেংনরবগে হায়না খঙদোকপা অমসুং মখোয় পুক্নিং থৌগৎপা অসি য়াম্না লুবা অমনি অমসুং মদু ওজা অমনা পাংথোক্লি।
চহি ১০ ভারতকী উপ রাস্ত্রপতি ওইখিবা অমসুং ভারতকী রাস্ত্রপতি ওইখিবা, মালেমদা মমিং লৈরবা ফিলোসোফর দোক্তর রাধাকৃষ্ণন, রাস্ত্রপতি অমা ওইনা মমিং চৎখিদে। মহাক উপ রাস্ত্রপতি নত্ত্রগা ফিলোসোফর অমা ওইবগী মহাক মমিং চৎখিবা নত্তে, ওজা অমা ওইনা মহাক মমিং চৎখিবনি অমসুং মরম অদুনা ঐখোয়না সেপ্তেম্বর ৫ অসি ঐখোয় খুদিংমক্কী নুমিৎ ওইনা থৌরম পাংথোক্লি।
দোক্তর অবদুল কলাম, মহাক ওজা অমা ওইনা মমিং চৎলি। মহৈরোয়শিংগা ৱারি শান্নরিঙৈদা মহাক অৱাং-নোংপোক্তা লৈখিদে। ওজাশিংগী লমন শিংনবা খুন্নাইনা তমগদবনি, ঐখোয়গী মহৈরোয়শিংনা,খুন্নাইগী থবক তৌগদবনি, ওজাগী লমন শিংগদবনি, হৌরকফম ওইরিবা মহৈলোয়শঙগী থবক তৌগদবনি।
মসিগী থবক অসিনা ঐনা রাজ্যপাল ওইনা, য়ুনিভর্সিতিশিংগী ভি.সি ওইনা অমসুং উপ রাস্ত্রপতি ওইনা, রাজ্য সভাগী চিয়ার্মেন ওইনা থবক ওইনা পাংথোক্লে। ওজাশিংদা খুন্নাইনা পীগদবা ইকায়খুম্নবা অসি ওফিসিএল প্রোতোগোলগী ৱাংমদনি। মসি থম্মোয়দগী হৌরকপা প্রোতোগোল অমনি।
ঐ ঙরাং জম্মু য়ুনিভর্সিতিদা চৎখি। ঐ য়াম্না হরাওখি অমসুং মফম অদুগী ওজাশিং অপেনবা পোকপদগী য়াম্না হরাওখি। ওজাশিংদা ফংহনগদবা খুদোংচাবশিং মরুওইনা লৌবা হায়বসি মমিং লৈরবা মহৈলোয়শঙ খুদিংমক্কী তঙাইফদবা থবক্নি। অনৌবা ৱাখল পুথোক্কদবা মীওই অসি ওজা অমনি। ওজা অমনা অদোম অনৌবা থবক অমদা লমজিংগনি। অদোম ৱাখল চমম্নবা অমসুং অদোম লৈখা তারকপা মতমদা ওজানা অদোমগী থৌনা হাপকনি।
মহৈলোয়শঙ অমা খক নত্তনা, নৎত্রগা খুন্নাই অমা কয়া য়াম্না ফবগে হায়বসি ওজানা লেপকনি। উদোগকী মীওই কয়াদা ঐনা হংখ্রে- নখোয়না থৌরিবা থবক, নখোয়না ফংলিবা শেন্দোং, নখোয়না পুথোক্লিবা পোৎথোক, মদু কনানা শেম্বনো? মখোয়না হায়গনি মসি কলেজ নত্ত্রগা য়ুনিভর্সিতি অমগী লেব অমনা পুথোকপনি। মসি কৈদৌঙৈদা ফেক্তরি অমদা শাবা নত্তে। হৌজিক্কী প্রধান মন্ত্রী অসি রিছার্স অমসুং দিবলপমেন্তদা থৱায় য়াওবা অসিগীদমক ঐ হরাওই, অমসুং রিছার্স অমসুং দিবলপমেন্তগী থবক অসিগী ওজাগী চাদা ১০০গী থবক্নি। রিছার্স, দিবলপমেন্ত অমসুং অনৌবা পুথোকপা অসি পুন্না চৎমিন্নৈ। মহাক্কী ৱাখলদা লৈরিবা অদু মাইপাকহনবা হায়বসি ওজা অমগী ওইনা অরাইবা নত্তে। মখোয়না অকক্নবা হিরম অমদা চহি কয়া চোকথবা লৈতনা থবক তৌখি, থবক অদুদা মখোয় ইকায়খুম্নবা ফংগনি।
ঐ করিগুম্বা মতমদা অৱাবা ফাওই অমসুং ঐগী অৱাবা অদু ঐনা অদোমদা শরুক য়াগনি। মালেমগী মফম খুদিংমক্কী ওজা লৈবা লেমজনিঙাই ওইরবা মহৈলোয়শঙ অমা য়ু.এসতা লৈ, অদুবু মদুদা লৈরিবা ভারতকী ওজা অমনা মশাগী মরৈবাক অদু নোক্নখি, মশাগী লৈবাক খোঙ্গোইনখি, কনাগুম্বা অমনা মসি তৌরোইদবনি।
২০০৯দা মপান লৈবাক্কী য়ুনিভর্সিতিশিংদা য়ু.এস দোল্লর মিল্লিয়ন ৫ থাদবগীদমক ঐনা সরকার চৈখি। অচৌবা য়ুম অমনা মপানগী এজেন্সি অমদা য়ু.এস দোল্লর মিল্লিয়ন ৫০ কৎখি, অতোপ্পা হাওস অমনা মপানগী য়ুনিভর্সিতিশিং মফম অমা পীখি, মসিনা মখোয়না চাউহনগনি-করিগীদমক ?
ঐখোয়গী ওজা ময়ামদগী তাবা নত্তে, করিগীদমক ভারতকী শেন ভারতকী য়ুনিভর্সিতিশিং, ভারতকী অফবা কলেজশিংদা থাদরোইদৌরিবনো ? মসিগী মতাংদা করিগী ঐখোয়না নিংতম্না ইরোইদৌরিবনো ? মহাক্কী মিংচৎ পুরক্নবা ভারত্তগী হৌখিবা প্রোফেসার অমনা য়ু.এসতা ঐখোয়গী লৈবাক চৈবদা কমদৌনা ঐখোয় থেংনগনি।
ঐনা য়ুনাইতেদ কিংদমদা এম.পিশিংগা ৱারি শানবদা, তোঙান-তোঙানবা রাজনিতি দলশিংগী মখোয় ২০ হেনবনা ঐঙোন্দা হায়খি- ঐখোয়না অদোমগী থবক দরকার ওই। মসি য়াম্না চুম্মী, লৈবাক অসিদা করিগুম্বা ঐনা মাইপাক্লবদি, ঐনা ইলেক্সন কম্মিসন থাগৎলি অদুবু করিগুম্বা ঐ মাইথিরবদি মেছিন ফত্তে হায়গনি। হৌজিক ৱাখল লৈবা অমসুং লৌশিং লৈবা অমনা কমদৌনা লৌশিনগনি ?
অদোম মীচং মীখাই নাইদবা মীওই অমা ওইনা ওজাশিং ৱা ঙাংগদবনি অমসুং খুন্নাইদা মফম অমা কনগদবনি। লৈবাক অসিগী পুৱারি অমসুং মাইপাকপশিং হরাওবা ফোঙদোকপা ঙমদবা মীওই খর থেংনবদা ঐ অঙকপা ফাওই।
ঐ পর্লিয়ামেন্তদা খল্লকপা মতমদগী, ১৯৮৯ দগী হৌনা ঐনা লৈঙাক মশক খঙলক্লে। মতম অদুদা সরকারনা ফোরেক্স রিজার্বশিংগী, য়ু.এস দোল্লর বিল্লিয়নশিং অমসুং মালেমগী শেন-থুমগী থবকশিংদা ঐখোয়গী তৌবা ঙম্বা অদু উৎনবা মপান্দা সনা পীথোকখিবা অদু ঐনা উখ্রে। চহি কয়াগী মতুংদা, ঐনা খ্বাইদগী চাউবা অহুমসুবা ইকোনোমি ওইরগনি। পুম্নমক অসি ওজানা ওইহনবনি।
মরম অদুনা, ঐখোয়না মীওই অনি খক্কী অচুম-অরানগী মতাংদা নৈনরোইদবনি- ওজা অমসুং ইমা। মখোয় ইকায়খুম্নবা নত্তনা ঐখোয়না তৌগদবা অতোপ্পা থবক অমতা লৈতে। মখোয় ইকায়খুম্নবা উৎনবা থৌরম অমসুং লাইবক ফবা অদু ঐখোয়না হরাও-তয়াম্বা ফোঙদোক্কদবনি।
মমাঙদা শক্তি পায়রম্বা, ওজা খরনা লমজিংদুনা, লৈবাক্কী মায়োক্তা থবক তৌরিবশিং অসি থেংন্নবা ওজা কাংলুপ্না থবক তৌগনি হায়না ঐনা থাজবা থম্লি।
ঐ অঙকপা পোকই! মীওই অমা অমসুং ইকোনোমিস্ত অমা লৈবাক অসিদা লাকখি, চীফ ইকোনোমিক এদভাইজর ওইখি, আর.বি.আইগী গভর্নর ওইখি অমসুং মহাক্কী মতম শাংদোকখিদে, মহাক অমুক হনখি। লৈবাক অসিদা করি থোক্লিবগে হায়বা খঙখিদে, করমদা মফমদা শেন থাদগদগে হায়বা খঙখিদে, ঐখোয় খ্বাইদগী য়াংনা চাউখৎলক্লিবা ইকোনোমিনি হায়না মালেমগী লুপশিংনা হায়বা অদু থ ওইখিদে।
পাউখুমশিং ওজাশিং অমসুং অখঙ-অহৈশিংগী কাংলুপ অসিদগী লাক্কদবনি, রাজনিতিৱালাশিংদগী লাক্কদবা নত্তে। ঐ রাজনিতিগা মরী লৈনবা মীওই অমা নত্তে, কনা মাইপাক্লে নত্ত্রগা মাইথিরে হায়বদু মসিগা মরি লৈনদে অদুবু ঐঙোন্দা য়াম্না মরুওইরিবা অমদি রাজনিতিৱালা, রাজনিতিগী থবকশিং অদুনি। মখোয়গী ময়াইদা ভারত লৈগদবনি।
ওজাদা তাকপা অসি কৈদৌঙৈদা অফবা নত্তে হায়বা ঐ থাজৈ। মখোয়দগী পুক্নিং থৌগৎপা ফংবা অসিনা মতম পুম্নমক্তা অফবনি। মসিগী খুদোংচাবা অসি পীবগীদমক অদোম থাগৎচরি। মসিনা ঐখোয়গী মরক্তা মরী অমা শেমগৎলে।
ঐনা মমাঙদা থবক অনিগী মরমদা হায়খ্রে; অহানবদা, ওজা অমসুং মহৈরোয়শিং কান্নবা ফংনবা ইন্দিয়ান কাউন্সিল ওফ ৱার্ল্দ এফেয়ার্সনা এম.ও.য়ু অমা লৈগদবনি অমসুং এম.ও.য়ু খুৎয়েক পীনবা আই.এফ.এস ওফিসিএল অমা মফম অসিদা মশামক লাক্কনি। অনিশুবদা, ওজাশিং অমসুং মহৈরোয়শিংগীদমক অনৌবা পর্লিয়ামেন্ত বিল্দিং য়েংনবা থৌরম অমা শীনগনি।
ঐনা অদোমগী মফমদা হায়রি মদুদি মালেম শীনবা থুংনা ভারত্তা য়েংলি। কমদৌনা মোদী সরকারনা কোবিদ মনুংদা থা ৩০ ফাওবা ফাদনা মসি থবক ওইনা পাংথোকখিবগে ? অদোম্না বিল্দিং উবা মতমদা মালেম অসি লাল্লে হায়না অদোম্না হায়গনি। থা ৩০ অসি বিল্দিং শানবা নত্তে; মনুংদা পাংথোকখিবা থবকশিং অদু মহৌশাদা পাংথোকপদা চহি কয়া চঙগদবা থবক্নি। তশেংনা হায়রবদি, মমাঙদা অমুক্তা ওইখিদ্রিবা মওংদা ভারত চাউখৎলে। ক্বাতর, লন্দন অমসুং মফম কয়াদা ঐগা উনখিবা মালেমগী লুচিংবশিংগী মত মতুংইন্নবা ২০৪৭দা ভারত মালেমগী লুচিংবা ওইরগনি হায়বসি চিংননিঙাই লৈত্রে।
ঐনা অদোমগী মফমদা য়াইফ-পাউজেল পীজরি। মফম শীনবা থুংনা চৎকদৌরিবা, লৈবাক্কী থবক তৌগদৌরিবা অদোমগী মহৈরোয়শিং লমজিংবীয়ু।
অদোম থাগৎচরি।