AYUSH
Vice President Jagdeep Dhankhar to lead mass Yoga demonstration at Jabalpur, Madhya Pradesh
PM Narendra Modi to lead global celebration of Yoga from UN HQ on International Day of Yoga: Sarbananda Sonowal
Given the tremendous response from public, we expect at least 25 crores to join this year’s IDY celebration”: Sarbananda Sonowal
Unique initiatives like Ocean Ring of Yoga, Yoga Bharatmala, Har Aangan Yoga and many such events will be celebrated on IDY 2023
17 JUN 2023 7:51PM by PIB Delhi
The Union Minister of Ayush and Ports, Shipping & Waterways Shri Sarbananda Sonowal announced that the global celebration of International Day of Yoga will be led by Prime Minister Narendra Modi at the United Nations Headquarters in New York, USA on the International Day of Yoga (IDY 2023) on 21st June, 2023. The National celebration of IDY2023 will be led by Vice President of India Shri Jagdeep Dhankhar at Jabalpur in Madhya Pradesh. It may be noted that the PM Modi urged and persuaded the United Nations to celebrate June 21 as International Day Yoga at the same venue nine years ago in 2014.
Addressing at the curtain raiser press conference here, the Shri Sonowal said, “As we move closer to the International Day of Yoga, we are taking the celebration of Yoga, one of the greatest gifts of India’s rich heritage to humanity, to another level this year. Our dynamic Prime Minister Shri Narendra Modi ji will lead the yoga day celebrations from the UN Headquarters in New York. It has been nine years since UN recognised Yoga day celebration for June 21 after a passionate attempt by PM Narendra Modi convinced member states of the world to join in this wonderful celebration of positive mind and body. As PM Narendra Modi ji celebrates this year’s Yoga day by leading the global celebration of IDY from the United Nations, this is perfect tribute to this year’s motto Yoga for ‘Vasudhaiva Kutumbakam’.”
Shri Sarbananda Sonowal further said, “This year’s theme for IDY 2023 “Yoga for Vasudhaiva Kutumbakam” aptly describes our aspiration for - ‘One Earth One Family One Future’. Vasudhaiva Kutumbakam has been the guiding light for the Indian heritage since time immemorial and our ethos and socio-cultural fabric are woven around it. I sincerely hope through practice of Yoga the global community is able to find solutions to various current health challenges.”
On 21 June, Vice President of India, Jagdeep Dhankhar will lead the mass yoga demonstration in presence of Governor of Madhya Pradesh Shri Mangubhai Patel, Chief Minister of Madhya Pradesh Shri Shivraj Singh Chauhan, Union Minister of Ayush Shri Sarbananda Sonowal, Union Minister of Social Justice and Empowerment, Dr Virendra Kumar, Union Minister of State for Jal Shakti and Food Processing Industries Shri Prahalad Singh Patel, Union Minister of State for Women & Child Development and Ayush, Dr Munjpara Mahendrabhai, Union Minister of State for Steel and Rural Developmen Shri Faggan Singh Kulaste, Minister of State for School Education (Independent Charge) and General Administration, Government of Madhya Pradesh Shri Inder Singh Parmar, Minister of State (Independent Charge) for Ayush and Water Resources, Government of Madhya Pradesh Shri Ram Kishore (Nano)Kawre, MP from Jabalpur Shri Rakesh Singh among others.
This year International Day of Yoga will witness many unique features like Ocean Ring of Yoga, where India naval ships will be stationed at 9 ports around the world and participate in CYP demonstration. Ministry of Ports, Shipping & Waterways will also organize CYP demonstration in countries with whom they have signed a MoUs.
Yoga from Arctic to Antarctica is another feature in which MEA is coordinating with Ministry of Ayush to organise CYP in countries falling in and around Prime Meridian line besides UN member countries. Yoga on North Pole and South Pole regions will be held in coordination with MoES at Himadri-the Indian research base in Arctic and Bharati-the Indian research base in Antarctica.
Yoga Bharatmala has been conceptualised, where Indian Army, Indian Navy, Indian Air Force along with ITBP, BSF, BRO will make a chain of Yoga demonstration in unison. Yoga Sagarmala will witness yoga along Indian coast line. There will be Yoga demonstration at the flight deck of INS Vikrant.
At National level this year International Day of Yoga will try to achieve “Har Aangan Yoga by enabling observation of Yoga at village level. Our Prime Minister Shri Narendra Modi has written a letter to all Gram Pradhans, appealing them to observe International Day of Yoga at their nearest Anganwadi, Health and Wellness Centres, and schools. In addition to that around 2 lakhs common service centres, Ayush Health & Wellness Centres of under National Ayush Mission, Ayush Gram and location of Amrit Sarovar will also participate in the celebration of International Day of Yoga.
The Ministry of Ayush, in collaboration with the Indian Council for Cultural Relations (ICCR) and the Ministry of External Affairs is hosting a photography contest "Yoga My Pride" on MyGov.in platform. National and International participants can upload a photo of themselves doing “Yogasanas” along with a caption apt for the photograph. National and International participants will be awarded prizes in three categories.
Y-break at workspaces was introduced by Ministry of Ayush with the aim to get de-stressed, refreshed, and re-focused at workspace. This year Y-break @ workspaces – Yoga in chair has been introduced, which can be done while sitting in chair. All ministries/departments of Government of India have been requested to ask their employees to practice Yoga in chair.
The international Day of Yoga is being celebrated with a whole government approach. All the key ministries of the Government of India, National and International leading Yoga institutes & organizations and other stakeholders are already participating in various run-up activities of IDY 2023. Along with these Indian missions and embassies, UN member states and WHO GCTM office in Jamnagar will also participate in the International Day of Yoga on 21st June 2023.

আয়ুষ
মধ্যপ্ৰদেশৰ জবলপুৰত সামূহিক যোগ প্ৰদৰ্শনৰ নেতৃত্ব দিব উপ-ৰাষ্ট্ৰপতি জগদীপ ধনখৰে
ৰাষ্ট্ৰসংঘৰ নিউয়ৰ্কস্থিত মুখ্য কাৰ্যালয়ৰ পৰা আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় যোগ দিৱসৰ বিশ্বজোৰা উদযাপনৰ নেতৃত্ব দিব প্ৰধানমন্ত্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে
"সমগ্ৰ বিশ্বতে অহা ২১ জুন তাৰিখে ব্যাপক ৰূপত উদযাপিত হ'ব আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় যোগ দিৱস": সৰ্বানন্দ সোণোৱাল
"সমগ্ৰ বিশ্বই যোগক সামগ্ৰিক স্বাস্থ্য আৰু কল্যাণ সাধনৰ এক অবিৰাম বাহন হিচাপে গ্ৰহণ কৰিছে": সোণোৱাল
ডিব্ৰুগড়ত সংবাদ মাধ্যমক উদ্দেশ্য কৰি সৰ্বানন্দ সোণোৱালৰ মন্তব্য
17 JUN 2023 7:51PM by PIB Guwahati
কেন্দ্ৰীয় আয়ুষ তথা বন্দৰ, জাহাজ পৰিবহণ আৰু জলপথ মন্ত্ৰী সৰ্বানন্দ সোণোৱালে আজি কয় যে আগন্তুক আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় যোগ দিৱস উপলক্ষে মূল আকৰ্ষণ হিচাপে প্ৰধানমন্ত্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে নিউয়ৰ্কত থকা ৰাষ্ট্ৰসংঘৰ মুখ্য কাৰ্যালয়ত সামূহিক যোগ প্ৰদৰ্শনৰ নেতৃত্ব দিব। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে এই স্থানতে ৯ বছৰ পূৰ্বে ২০১৪ চনত আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় যোগ দিৱস পালনৰ প্ৰস্তাৱ দিছিল।
আজি ডিব্ৰুগড়ত সংবাদ মাধ্যমক উদ্দেশ্য কৰি সৰ্বানন্দ সোণোৱালে জনায় যে আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় যোগ দিৱস পালন কৰাৰ প্ৰস্তুতি সমগ্ৰ ভাৰততে নহয়, বিশ্বজুৰিও পূৰ্ণগতিত চলি আছে। ভাৰতত চলিত বৰ্ষৰ আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় যোগ দিৱসৰ মূল অনুষ্ঠান ২১ জুন তাৰিখে মধ্যপ্ৰদেশৰ জবলপুৰত অনুষ্ঠিত হ’ব, য'ত ভাৰতৰ উপ-ৰাষ্ট্ৰপতি জগদীপ ধনখৰে মধ্যপ্ৰদেশৰ ৰাজ্যপাল মংগুভাই পেটেল, মুখ্যমন্ত্ৰী শিৱৰাজ সিং চৌহান, আয়ুষ তথা বন্দৰ, জাহাজ পৰিবহণ আৰু জলপথৰ কেন্দ্ৰীয় মন্ত্ৰী সৰ্বানন্দ সোণোৱাল, সামাজিক ন্যায় আৰু সবলীকৰণৰ কেন্দ্ৰীয় মন্ত্ৰী ড° বীৰেন্দ্ৰ কুমাৰ, জল শক্তি আৰু খাদ্য প্ৰক্ৰিয়াকৰণ উদ্যোগৰ কেন্দ্ৰীয় ৰাজ্যিক মন্ত্ৰী প্ৰহ্লাদ সিং পেটেল, আয়ুষ তথা মহিলা আৰু শিশু উন্নয়নৰ কেন্দ্ৰীয় ৰাজ্যিক মন্ত্ৰী ডাঃ মুঞ্জপাৰা মহেন্দ্ৰভাই, কেন্দ্ৰীয় তীখা আৰু গ্ৰামোন্নয়নৰ ৰাজ্যিক মন্ত্ৰী ফাগন সিং কুলাষ্টে, মধ্য প্ৰদেশ চৰকাৰৰ বিদ্যালয় শিক্ষা (স্বতন্ত্ৰ) আৰু সাধাৰণ প্ৰশাসনৰ ৰাজ্যিক মন্ত্ৰী ইন্দ্ৰ সিং পৰমাৰ, মধ্য প্ৰদেশ চৰকাৰৰ আয়ুষ আৰু জলসম্পদৰ স্বতন্ত্ৰ ৰাজ্যিক মন্ত্ৰী ৰাম কিশোৰ (নানো) কাৱৰে, জবলপুৰৰ সাংসদ ৰাকেশ সিং প্ৰমুখ্যে অন্যান্য বিশিষ্ট ব্যক্তিসকলৰ উপস্থিতিত সামূহিক যোগ প্ৰদৰ্শনৰ নেতৃত্ব দিব।
সৰ্বানন্দ সোণোৱালে কয়, “আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় যোগ দিৱস ২০২৩ৰ বাবে এই বছৰৰ বিষয়বস্তু 'বসুধৈৱ কুটুম্বকমৰ বাবে যোগ'এ আমাৰ সামূহিক আকাংক্ষাক উপযুক্তভাৱে বৰ্ণনা কৰিছে। অৰ্থাৎ এক পৃথিৱী, এক পৰিয়াল, এক ভৱিষ্যত। বসুধৈৱ কুটুম্বকম অনাদি কালৰ পৰাই ভাৰতীয় ঐতিহ্যৰ পথ প্ৰদৰ্শক হৈ আহিছে আৰু ইয়াক কেন্দ্ৰ কৰিয়ে আমাৰ নীতি-নিয়ম আৰু সামাজিক-সাংস্কৃতিক ভেটি গঢ় লৈ উঠিছে। মই আন্তৰিকতাৰে আশা কৰিছোঁ যে যোগৰ অনুশীলনৰ জৰিয়তে বিশ্বৰ মানৱ সম্প্ৰদায়ে বৰ্তমানৰ বিভিন্ন স্বাস্থ্যজনিত প্ৰত্যাহ্বানৰ সমাধান বিচাৰি উলিয়াবলৈ সক্ষম হ’ব। যোৱা বছৰ ২৩ কোটিতকৈও অধিক লোকে যোগ দিৱসত অংশগ্ৰহণ কৰিছিল। এইবাৰ এই সংখ্যা ২৫ কোটিতকৈও অধিক হ'ব।”
তেওঁ লগতে কয় যে চলিত বৰ্ষৰ মাৰ্চ মাহত আয়ুষ মন্ত্ৰালয়ে আৰম্ভ কৰা আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় যোগ দিৱসলৈ ১০০ দিনৰ কাউণ্টডাউন অভিযানে ইতিমধ্যে সংশ্লিষ্ট চহৰসমূহৰ মাজত এক ব্যাপক গতি লাভ কৰা দেখা গৈছে।
এইবাৰ আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় যোগ দিৱস, ‘অ’চেন ৰিং অৱ য়োগা’ৰ দৰে বহুতো অনন্য বৈশিষ্ট্যৰ সাক্ষী হ’ব, য’ত ভাৰতীয় নৌসেনাৰ জাহাজসমূহে বিশ্বৰ ৯টা বন্দৰত কমন য়োগা প্ৰট'কল চমুকৈ চি ৱাই পি প্ৰদৰ্শনত অংশগ্ৰহণ কৰিব। কেন্দ্ৰীয় বন্দৰ, জাহাজ পৰিবহণ আৰু জলপথ মন্ত্ৰালয়ে যিবোৰ দেশৰ সৈতে বুজাবুজিৰ চুক্তি স্বাক্ষৰ কৰিছে সেইবোৰ দেশত চি ৱাই পি প্ৰদৰ্শন কৰিব।
‘আৰ্কটিকৰ পৰা এন্টাৰ্কটিকালৈকে যোগাসন’ হৈছে আন এটা উল্লেখযোগ্য বৈশিষ্ট্য য’ত বৈদেশিক পৰিক্ৰমা মন্ত্ৰালয়ে আয়ুষ মন্ত্ৰালয়ৰ সৈতে সমন্বয় কৰি ৰাষ্ট্ৰসংঘৰ সদস্য দেশসমূহৰ উপৰি প্ৰাইম মেৰিডিয়ান লাইন আৰু ইয়াৰ আশে-পাশে থকা দেশসমূহত চি ৱাই পি অনুষ্ঠিত কৰিব।
‘উত্তৰ মেৰু আৰু দক্ষিণ মেৰু অঞ্চলত যোগাসন’ আৰ্কটিকত থকা ভাৰতীয় গৱেষণা ঘাটি হিমাদ্ৰী আৰু এন্টাৰ্কটিকাত থকা ভাৰতীয় গৱেষণা ঘাটি ভাৰতীৰ সমন্বয়ত ভূ বিজ্ঞান মন্ত্ৰালয়ে অনুষ্ঠিত কৰিব।
‘যোগ ভাৰতমালা’ক এনেধৰণে চিন্তা কৰা হৈছে য’ত ভাৰতীয় সেনা, ভাৰতীয় নৌসেনা, ভাৰতীয় বায়ুসেনাৰ লগতে আইটিবিপি, বিএছএফ, বিআৰঅ’ই একেলগে যোগ প্ৰদৰ্শনৰ শৃংখল গঢ় দিব। ‘যোগ সাগৰমালা’ৰ জৰিয়তে ভাৰতৰ উপকূলীয় অঞ্চলো যোগাসনৰ সাক্ষী হ’ব।
ৰাষ্ট্ৰীয় পৰিপ্ৰেক্ষিতত এইবাৰ যোগ দিৱস গাঁও পৰ্যায়তো উদযাপন কৰি “হৰ আংগন যোগ”ৰ লক্ষ‍্যত উপনীত হ'বলৈ চেষ্টা কৰা হৈছে। প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে সকলো গ্ৰাম প্ৰধানলৈ এখন পত্ৰ লিখি তেওঁলোকৰ ওচৰৰ অংগনবাড়ী, স্বাস্থ্য আৰু সুস্থতা কেন্দ্ৰ আৰু বিদ্যালয়ত আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় যোগ দিৱস পালন কৰিবলৈ আহ্বান জনাইছে। ইয়াৰ উপৰি ৰাষ্ট্ৰীয় আয়ুষ মিছনৰ অধীনত থকা প্ৰায় ২ লাখ সাধাৰণ সেৱা কেন্দ্ৰ, আয়ুষ স্বাস্থ্য আৰু সুস্থতা কেন্দ্ৰ, আয়ুষ গ্ৰাম আৰু অমৃত সৰোবৰতো আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় যোগ দিৱস উদযাপন কৰা হ'ব।
কেন্দ্ৰীয় মন্ত্ৰী সোণোৱালে অনুষ্ঠানত কয়, "যোগ মহোৎসৱত সৰ্বস্তৰৰ লোকে ব্যাপকভাৱে অংশগ্ৰহণ কৰা দেখি মোৰ মন আনন্দিত হৈ পৰিছে। এইবেলি আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় যোগ দিৱসৰ ৭৫ দিনীয়া গণনা কাৰ্যসূচী ডিব্ৰুগড়ত যোৱা ৭ এপ্ৰিলত, ৫০ দিনীয়া গণনা কাৰ্যসূচী ২ মে' তাৰিখে জয়পুৰত আৰু ২৫ দিনীয়া গণনা কাৰ্যসূচী ২৭ মে'ত হায়দৰাবাদত অনুষ্ঠিত হৈছে। যোগ ভাৰতৰ গৌৰৱময় ঐতিহ্য-পৰম্পৰাৰ এক উৎকৃষ্ট নিদৰ্শন। সমগ্ৰ বিশ্বই প্ৰতি বছৰে ২১ জুনত যোগ দিৱস উদযাপন আৰম্ভ কৰাৰ লগে লগে যোগে বিশ্বব্যাপী এক অভূতপূৰ্ব উৎসাহ আৰু জনপ্ৰিয়তা লাভ কৰিছে। মানৱ জীৱনৰ মান সমৃদ্ধ কৰাৰ বাবে যোগক এক বৃহৎ স্বাস্থ্যসেৱা আন্দোলন হিচাপে গঢ়ি তোলাত মাননীয় প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদী ডাঙৰীয়াই বিশেষ গুৰুত্ব প্ৰদান কৰি আহিছে। তেখেতৰ দূৰদৰ্শিতাৰ বাবেই বিশ্বজুৰি অধিক সংখ্যক লোকে এতিয়া যোগৰ মহত্ব অনুধাৱন কৰি ইয়াৰ ওচৰ চাপিছে আৰু শাৰীৰিক, মানসিক, আধ্যাত্মিক সুস্থতাত মনোনিৱেশ কৰিছে। যোগে জাতি, ধৰ্ম, লিংগ, বৰ্ণ, ভাষা নিৰ্বিশেষে সকলো বিভাজন অতিক্ৰমি মানৱ জাতিক একত্ৰিত কৰিছে। সকলো বয়সৰ লোকেই ইয়াৰ সুফল গ্ৰহণ কৰিছে। এই বছৰৰ যোগ দিৱসৰ বিষয়বস্তু যথেষ্ট তাৎপৰ্যপূৰ্ণ – 'বসুধৈৱ কুটুম্বকমৰ বাবে যোগ'। যোগে বিশ্ববাসীক একতাৰ ডোলেৰে বান্ধিছে। বিশ্বৰ প্ৰতিটো প্ৰান্ততে ইয়াৰ প্ৰতিধ্বনি হৈছে। গাঁওবাসীৰপৰা চহৰবাসীলৈকে, শিক্ষাৰ্থীৰপৰা কৰ্পোৰেট কৰ্মচাৰীলৈকে - সকলোৱে শাৰীৰিক আৰু মানসিকভাৱে স্বাস্থ্যৱান হৈ থাকিবলৈ যোগাসন কৰি আছে। মোদী ডাঙৰীয়াৰ অক্লান্ত প্ৰচেষ্টাৰ ফলত যোগৰ প্ৰভাৱ ক্ৰমান্বয়ে বৃদ্ধি পাইছে আৰু বিশ্ব সম্প্ৰদায়ে ইয়াক অকুণ্ঠচিত্তে আঁকোৱালি লৈছে। আজি সমগ্ৰ বিশ্বই যোগক সামগ্ৰিক স্বাস্থ্য আৰু কল্যাণ সাধনৰ এক অবিৰাম বাহন হিচাপে গ্ৰহণ কৰিছে।"
আয়ুষ মন্ত্ৰালয়ে ভাৰতীয় সাংস্কৃতিক সম্পৰ্ক পৰিষদ (ICCR) আৰু বৈদেশিক পৰিক্ৰমা মন্ত্ৰালয়ৰ সহযোগত MyGov.in প্লেটফৰ্মত "Yoga My Pride" ফটোগ্ৰাফী প্ৰতিযোগিতাৰ আয়োজন কৰিছে। ৰাষ্ট্ৰীয় আৰু আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় অংশগ্ৰহণকাৰীসকলে ফটোখনৰ বাবে উপযুক্ত কেপচনৰ সৈতে নিজৰ “যোগাসন” কৰা ফটো আপলোড কৰিব পাৰে। ৰাষ্ট্ৰীয় আৰু আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় অংশগ্ৰহণকাৰীসকলক তিনিটা শাখাত পুৰস্কাৰ প্ৰদান কৰা হ’ব।
আয়ুষ মন্ত্ৰালয়ে কৰ্মক্ষেত্ৰত ৱাই-ব্ৰেক অৰ্থাৎ য়োগা ব্ৰেকৰ প্ৰৱৰ্তন কৰিছিল যাৰ লক্ষ্য আছিল মানসিক চাপমুক্তি, সতেজতা লাভ আৰু কৰ্মক্ষেত্ৰত পুনৰ মনোনিৱেশ। এইবাৰ Y-break @ workspaces – চকীত বহি যোগাসনৰ প্ৰৱৰ্তন কৰা হৈছে। ভাৰত চৰকাৰৰ সকলো মন্ত্ৰালয়/বিভাগৰ কৰ্মচাৰীক এনেধৰণে যোগাসন কৰিবলৈ অনুৰোধ জনোৱা হৈছে।
ভাৰত চৰকাৰৰ সকলো মূল মন্ত্ৰালয়, ৰাষ্ট্ৰীয় আৰু আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় পৰ্যায়ৰ আগশাৰীৰ যোগ প্ৰতিষ্ঠান আৰু সংস্থা তথা অন্যান্য অংশীদাৰসকলে ইতিমধ্যে আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় যোগ দিৱস ২০২৩ৰ বিভিন্ন কাৰ্য্যকলাপত অংশগ্ৰহণ কৰিছে। ৰাষ্ট্ৰসংঘৰ সদস্য ৰাষ্ট্ৰ আৰু জামনগৰত থকা WHO GCTM কাৰ্যালয়েও অহা ২১ জুনত আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় যোগ দিৱসত অংশগ্ৰহণ কৰিব।