Ministry of Tribal Affairs
President of India interacts with the members of Particularly Vulnerable Tribal Groups at Rashtriya Bhawan today
President felicitates guests from each PVTG Community
Nearly 1350 tribals of 75 PVTGs participate in the historic event
Government has worked with the intention of reform, perform and transform in the last nine years : Shri Arjun Munda
12 JUN 2023 10:33PM by PIB Delhi
President of India, Smt. Droupadi Murmu, graced the PVTG (Particularly Vulnerable Tribal Groups) Meet in the Sports Ground of the Rashtrapati Bhawan, President’s Estate today. In a first of its kind initiative , the President invited the Members of 75 PVTGs for a visit to the Rashtrapati Bhawan for an extensive interaction with and apprised them about the various Schemes and Initiatives of the Ministry of Tribal Affairs.
The PVTG members were also given a tour of the Amrit Udyan and the Rashtrapati Bhawan during the day.
The Mal Pahariya of Bihar, the Siddi of Gujarat, the Irula of Kerala, the Sahariya of Rajasthan, the Baiga Pardhauni of Madhya Pradesh, and the Budigali of Odisha gave scintillating performances at the venue, raising the spirits of the gathering.
Addressing the gathering, the President said that she was happy to meet the members of all 75 PVTGs together. She welcomed them at Rashtrapati Bhavan. She noted that many of them have come out from their villages for the first time. She said that each one of them is a representative of their community. She urged them to share their experiences with their community-members and inform them about the welfare schemes of the government.
The President urged the members of PVTGs to give utmost importance to education. She said that for the students of PVTG community, special provision of seats has been made in Eklavya Model Residential Schools. Apart from this, seats are also reserved for them in the National Fellowship and Overseas Scholarship Scheme. She also urged women of PVTG to take advantage of various schemes, including Tribal Women Empowerment Scheme.
The President said that under the Tribal Sub-Plan, 41 Ministries and Departments of the Government of India share part of their budget for the welfare of tribal communities, including PVTGs. She was happy to note that 'Pradhan Mantri PVTG Development Mission' has been launched by the Government for the development of PVTGs.
The President said that the campaign announced in the current budget to eradicate Sickle Cell Anemia by the year 2047, is a very important step.
The President said that for the past few years, talented people from the tribal community are being honoured with Padma Awards for their remarkable contributions in various fields. She wished that more than 10 crore people of tribal society, including about 28 lakh people of PVTG society, should develop their talents and contribute their best for the society and country.
The President also felicitated guests from each PVTG Community.
Complete press release : https://presidentofindia.nic.in/press-release-detail.htm?2470
On the occasion , Shri Arjun Munda, Union Minister of Tribal Affairs, stated that we are honoured today to be in the august presence of the President, Smt. Droupadi Murmu, who is a proud embodiment of the extraordinary potential of the Scheduled Tribes of the country
He also said that our focus is to include PVTGs as beneficiaries as much as possible while implementing schemes for tribal development and welfare. Under the leadership of the Prime Minister, Shri Narendra Modi, the Ministry of Tribal Affairs, not only provides the tribal communities with the opportunity to use the resources for their development through its various schemes, but also creates awareness about these schemes for their better tomorrow. In this endeavour, we are efficiently undertaking management of the schemes for this community’s holistic development, he added.
Shri Arjun Munda also added that government has worked with the intention of reform, perform and transform in the last nine years. He also remarked that government has worked for the citizen standing at the margins of the society by forming citizen centric policies and programmes , with an effort to bring them to the forefront.
He said that today more than 400 EMRS schools have been opened in the tribal areas and more than one lakh ten thousand students from tribal society are getting quality education in these schools.
Shri Harsh Chauhan, Chairperson, NCST, Smt. Renuka Singh Saruta, Minister of State Tribal Affairs, Shri Bishweswar Tudu, Minister of State for Jal Shakti and Tribal Affairs, and Shri Ramsinh Rathwa, Chairman, TRIFED attended the special occasion with their gracious presence.
A group photo session was also held after the President felicitated two guests from each PVTG community.
In the evening, the PVTG guests enjoyed High Tea and Dinner at the Rashtrapati Bhawan's Sports Ground.
75 PVTGs were represented by nearly 1350 tribe members who took part in the historic event today.

ত্রাইবেল এফিয়র্স মন্ত্রালয়
ভারতকী রাস্ত্রপতিনা ঙসি রাস্ত্রিয়া ভবনদা পার্তিকুলরলী ভলনরেবল ত্রাইবেল গ্রুপশিংগী মীহুৎশিংগা লোয়ননা ৱারী শানখ্রে
রাস্ত্রপতিনা পি.ভি.তি.জি. কম্যুনিতীগী মীওই খুদিংমকপু হরাওবা ফোংদোকখ্রে
পি.ভি.তি.জি. ৭৫গী চাউরাক্না ত্রাইবেল ১৩৫০না পুৱারী ওইরবা থৌরম অসিদা শরুক য়াখি
হৌখিবা চহি মাপলদা সরকারনা রিফোর্ম, পরফোর্ম অমসুং ত্রান্শফোর্মগা লোয়ননা থবক তৌরি : শ্রী অর্জুন মুন্দা
12 JUN 2023 10:33PM by PIB Imphal
ভারতকী রাস্ত্রপতি শ্রীমতী দ্রৌপদী মুর্মুনা ঙসি রাস্ত্রপতি ভবন, প্রসিদেন্ত ইস্তেতকী স্পোর্তস গ্রাউন্দদা পি.ভি.তি.জি (পার্তিকুলরলী ভলনরেবল ত্রাইবেল গ্রুপশিং)গী মীফমদা শরুক য়াখ্রে। অসিগুম্বা মখলগী অহানবা খোংথাংদা রাস্ত্রপতিনা এক্সতেন্সিব ইন্তরেক্সন অমগীদমক পি.ভি.তি.জি.গী মীহুৎ ৭৫বু রাস্ত্রপতি ভবনদা লাক্নবগীদমক বার্তন তৌখি অমসুং মখোয়বু ত্রাইবেল এফিয়ার্স মন্ত্রালয়গী তোঙান তোঙানবা স্কিমশিং অমসুং খোংথাংশিংগী মরমদা খংহনখি।
পি.ভি.তি.জি. মেম্বরশিংবু অমৃৎ উদ্যান অমসুং রাস্ত্রপতি ভবনসু য়েংহনখি।
বিহারগী মল পহারিয়া, গুজরাতকী সিদ্দী, কেরলাগী ইরুলা, রাজস্থানগী সহরিয়া, মধ্য প্রদেশকী বৈগা পরধৌনী অমসুং ওরিশাগী বুদিগলীনা থৌরম মফমদা নিংথিজরবা পর্ফোমেন্স উৎতুনা সভাগী স্পিরিৎ হেনগৎহনখি।
সভাদা ৱা ঙাংলদুনা রাস্ত্রপতিনা হায়খি মদুদি পি.ভি.তি.জি. ৭৫মক্কী মীহুৎশিংগা পুন্না উন্নবদা মহাক নুংঙাইবা ফওই। মহাক্না মখোয়বু রাস্ত্রপতি ভবনদা তরাম্না ওকখি। মহাক্না ফোংদোকখি মদুদি মখোয়গী মরক্তগী কয়া অমদি অহানবা ওইনা মখোয়গী খুঙ্গংশিংদগী থোরকপা ওইরি। মহাক্না হায়খি মদুদি মখোয়গী মরক্তগী অমমমনা মখোয়গী কম্যুনিতীগী রিপ্রজেন্তেতিব ওইরি। মহাক্না মখোয়দা মখোয়গী এক্সপরিয়েন্সশিং মখোয়গী কম্যুনিতীগী মীওইশিংদা শেয়র তৌনবা অমসুং সরকারগী য়াইফথৌরাং স্কিমশিংগী মরমদা মখোয়দা খংহন্নবা তকশিনখি।
রাস্ত্রপতিনা পি.ভি.তি.জি.শিংগী মেম্বরশিংবু এজুকেসন্দা মরুওইবা পীনবা খংহনখি। মহাক্না হায়খি মদুদি পি.ভি.তি.জি. কম্যুনিতীগী মহৈরোইশিংগীদমক এক্লব্য মোদেল রেসিদেন্সিএল স্কুলশিংদা অখন্নবা সীতশিং ফংহন্নবা শিল্লে। মসিদসু নত্তনা নেস্নেল ফেল্লোশিপ অমসুং ওভরসিজ স্কোলরশিপ স্কিমদা মখোয়গীদমক সিতশিং রিজর্বসু তৌরে। মহাক্না পি.ভি.তি.জি.গী নুপীশিংবু ত্রাইবেল ৱুমেন এম্পৱারমেন্ত স্কিম য়াওনা তোঙান তোঙানবা স্কিমশিংগী কানবা লৌনবসু খংহনখি।
রাস্ত্রপতিনা হায়খি মদুদি ত্রাইবেল সব-প্লানগী মখাদা, ভারত সরকারগী মন্ত্রালয় অমসুং বিভাগ ৪১না পি.ভি.তি.জি.শিং য়াওনা ত্রাইবেল কম্যুনিতীশিংগী ৱেলফেয়রগীদমক মখোয়গী বজেত্তগী শরুক শেয়র তৌই। মহাক্না নুংঙাইবা ফোংদোকখি মদুদি সরকারনা পি.ভি.তি.জি.শিংগী দিবলপমেন্তগীদমক ‘প্রধান মন্ত্রী পি.ভি.তি.জি. দিবলপমেন্ত মিসন’ হৌদোক্লে।
রাস্ত্রপতিনা হায়খি মদুদি ২০৪৭ ফাওবদা সিক্কল সেল এনেমিয়া লাকশিন্নবা হন্দক্কী বজেত্তা লাউথোকখিবা কেম্পেন অদু য়াম্না মরুওইবা খোংথাং অমনি।
রাস্ত্রপতিনা হায়খি মদুদি হৌখিবা চহি খরদা ত্রাইবেল কম্যুনিতীদগী তেলেন্ত লৈবা মীওইবু তোঙান তোঙানবা লমশিংদা মখোয়গী মশকনাইবা থৌদাংগীদমক পদ্ম এৱার্দশিং লান্থোকখ্রে।
রাস্ত্রপতিনা পি.ভি.তি.জি. কম্যুনিতীগী খুদিংদগী লাক্লিবা অতিথিশিংবু হরাউবা ফোংদোকখি।
মপুং ফাবা প্রেস রিলিজ : https://presidentofindia.nic.in/press-release-detail.htm?2470
থৌরম অদুদা ত্রাইবেল এফিয়ার্সকী কেন্দ্র মন্ত্রী শ্রী অর্জুন মুন্দানা ফোংদোকখি মদুদি রাস্ত্রপতি দ্রৌপদি মুর্মুনা শরুক য়াবিবদা ঐখোয় ইকায় খুম্নবা ফাওজৈ, মহাক লৈবাক্কী সেদ্যুল ত্রাইবশিংগী থোইদোক হেন্দোকপা পোতেন্সিয়েলগী চাউথোকচনিংঙাই ওইরবা অবতার অমনি।
মহাক্না হায়খি মদুদি ঐখোয়গী পান্দমদি ত্রাইবেল দিবলপমেন্ত অমসুং ৱেলফেয়রগী স্কিমশিং ইমপ্লিমেন্ত তৌবা মতমদা য়ারিবমখৈ বেনেফিসরীশিংদা পি.ভি.তি.জি.শিং য়াওহনবনি। প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীগী লুচিং মখাদা ত্রাইবেল এফিয়ার্স মন্ত্রালয়না মসিগী তোঙান তোঙানবা স্কিমশিংগী খুত্থাংদা ত্রাইবেল কম্যুনিতীদা মখোয়গী দিবলপমেন্তগীদমক রিসোর্সশিং শিজিন্নবা খুদোংচাবা পীবা খক্তা নত্তনা মখোয়গী হেন্না ফবা হয়েংগীদমক স্কিমশিং অসিগী মতাংদা এৱারনেসসু পীরি।
শ্রী অর্জুন মুন্দানা মখা তাখি মদুদি হৌখিবা চহি মাপলদা সরকারনা রিফোর্ম, পরফোর্ম অমসুং ত্রান্শফোর্মগা লোয়ননা থবক তৌরি। মহাক্না ফোংদোকখি মদুদি মখোয়বু মাংলোমদা পুখৎনবা হোৎনবা অমা ওইনা সিতিজন সেন্ত্রিক পোলিসীশিং অমসুং প্রোগ্রামশিং শেমদুনা সমাজগী শোত্থরবা জিতিজনশিংগীদমক সরকারনা থবক তৌরি।
মহাক্না হায়খি মদুদি ঙসিদি ই.এম.আর.এস. স্কুল ৪০০ হেন্না ত্রাইবেল এরিয়াশিংদা হাংদোক্লে অমসুং স্কুলশিং অসিদা ত্রাইবেল সোসাইতীদগী চাউরাক্না মহৈরোই লাখ অমা লিশিং তরানা ক্বালিতী এজুকেসন ফংলি।
শ্রী হর্শ চৌহান, চিয়রপর্সন, এন.সি.এস.তি., শ্রীমতী রেনুকা সিংহ সারুতা, মিনিস্তর ওফ স্তেত ত্রাইবেল এফিয়ার্স, শ্রী বিশ্বেস্বর তুদু, জল শক্তি অমসুং ত্রাইবেল এফিয়ার্সকী মিনিস্তর ওফ স্তেত, অমসুং শ্রী রামসিনহ রাথৱা, চিয়ারমেন, ত্রাইফেদনা অখন্নবা থৌরম অসিদা শরুক য়াখি।
রাস্ত্রপতিনা পি.ভি.তি.জি. কম্যুনিতী খুদিংদগী মীথুংলেন অনি অনি ফেলিসিতেদ তৌরবা মতুং গ্রুপ ফোতো সেসন অমসু পাংথোকখি।
নুমিদাংৱাইরম পি.ভি.তি.জি. মীথুংলেনশিংনা রাস্ত্রপতি ভবনগী স্পোর্তস গ্রাউন্দদা চা অমসুং চাকলেন থক চাখি।
পি.ভি.তি.জি. ৭৫ অসিনা ঙসি পুৱারী ওইরবা থৌরম অসিদা চাউরাক্না ত্রাইবেল ১৩৫০না রিপ্রজেন্ত তৌরি।