Ministry of Consumer Affairs, Food & Public Distribution
In ongoing KMS 2022-23, MSP of Rs. 159,659.59 Crores paid for paddy procurement benefitting 1,12,96,159 farmers
26 MAY 2023 2:22PM by PIB Delhi
The Government policy of procurement of paddy has broad objectives of ensuring MSP to the farmers and availability of food to the weaker sections at affordable prices. It also ensures effective market intervention thereby keeping the prices under check, also adding to the overall food security of the country.
During the Kharif Marketing Season (KMS) 2022-23, (upto 22.05.2023), the production of rice is 1308.37 LMTs (as per second advance estimate), procurement estimate of rice is 626.06 LMTs and quantity of rice procured is 520.63 LMTs. In KMS 2022-23 (upto 22.05.2023), this has led to MSP payment of Rs.159,659.59 Crores and benefited 1,12,96,159 farmers.
FCI, the nodal central agency of Government of India, along with other State Agencies undertakes procurement of paddy under price support scheme. The procurement operations are majorly carried out by State Govts and its agencies.
Before the harvest, during each Rabi / Kharif Crop season, the Government of India declares the minimum support prices (MSP) for procurement on the basis of the recommendation of the Commission of Agricultural Costs and Prices (CACP) which along with other factors, takes into consideration the cost of various agricultural inputs and the reasonable margin for the farmers for their produce. MSP (Minimum Support Price) operations are given wide publicity through pamphlets, banners, sign boards, radio, TV and advertisements through print & electronic media.
Farmers are made aware of the quality specifications and purchase system etc. to facilitate the farmers to bring their produce conforming to the specifications. Procurement centres are opened by respective State Govt. Agencies/FCI taking into account the production, marketable surplus, convenience of farmers and availability of other logistics / infrastructure such as storage and transportation etc., large number of temporary purchase centres in addition to the existing Mandis and depots/godowns are also established at key points, for the convenience of the farmers.
To further strengthen the system such that the farmers directly get the MSP announced by Government of India, “One Nation, One MSP through DBT” implemented across the country from RMS 2021-22 onwards. Payment of MSP has been ensured directly into farmers' accounts. DBT eliminated fictitious farmers and reduced the diversion and duplication of payment as payment is being made directly to farmer's bank account. DBT of MSP has brought in responsibility, transparency and probity.
FCI and most of the State Governments have developed their own Online Procurement System which ushers in transparency and convenience to the farmers through proper registration and monitoring of actual procurement. Through an e-procurement module deployed by procuring Agencies, farmers get latest/updated information regarding MSP declared, nearest purchase centre, date of procurement etc. This not only has reduced the waiting period for delivery of stock by the farmers but also enables the farmer to deliver stock as per his convenience in the nearest mandi.
Paddy brought to the Purchase centres which are within the prescribed specifications, are purchased at the fixed Minimum Support Price. If the farmers get prices better than the support price from other buyers such as traders / millers etc., they are free to sell their produce to them. FCI and the State Government/agencies ensure that the farmers are not compelled to sell their produce below support price.
Systems of procurement:
Paddy is procured under Centralized and Decentralized procurement systems.
Centralized (Non-DCP) procurement system:
Under the centralized procurement system, the procurement of food grains in Central Pool is undertaken either by FCI directly or by State Govt. Agencies (SGA). Quantity procured by SGAs is handed over to FCI for storage and subsequent issue against GOI allocations in the same State or movement of surplus stocks to other States. The cost of the food grains procured by State agencies is reimbursed by FCI as per Provisional per cost-sheet issued by GOI as soon as the stocks are delivered to FCI.
Decentralized (DCP) Procurement
The scheme of Decentralized Procurement of food grains was introduced by the Government in 1997-98 with a view to enhancing the efficiency of procurement and PDS and encouraging local procurement to the maximum extent thereby extending the benefits of MSP to local farmers as well as to save on transit costs. This also enables procurement of food grains more suited to the local taste. Under this scheme, the State Government itself undertakes direct purchase of paddy/rice and wheat and also stores and distributes these food grains under NFSA and other welfare schemes. The Central Government undertakes to meet the entire expenditure incurred by the State Governments on the procurement operations as per the approved costing. The Central Government also monitors the quality of food grains procured under the scheme and reviews the arrangements made to ensure that the procurement operations are carried smoothly. The names of states which have signed the MOU with Government of India to adopt DCP mode for procurement of rice is as under:
DCP for Rice
S.N.
State
With Effect From
1
Uttrakhand
2002-03
2
Chhattisgarh
2001-02
3
Odisha
2003-04
4
Tamil Nadu
2002-03
5
West Bengal
1997-98
6
Kerala
2004-05
7
Karnataka
2009-10
8
Madhya
Pradesh
2007-08
9
Andhra Pradesh
Fully DCP from KMS 2015-16.
10
Bihar
2013-14
11.
Telangana
Fully DCP from KMS 2014-15.
12.
Maharashtra
2016-17
13.
Jharkhand
2016-17(only for 1 district) 2017-18 (only for 5 District), 2018-19 onwards (only for 6 District)
and from KMS 2022-23 fully DCP.
14.
Gujarat
2017-18
15.
Tripura
For 2018-19 and 2019-20 (Rabi crop only) and From 2020-21 (Kharif & rabi crop)
16
Himachal
Pradesh
HP has adopted DCP scheme from KMS 2022-23
Minimum Support Prices:
The Minimum Support Price (MSP) for paddy is fixed by the Department of Agriculture & Cooperation, GOI on the recommendations of the CACP. MSP of paddy during KMS 2018-19 to KMS 2022-23 is as under:
(Rs. per quintal)
Marketing year
Paddy- Common
Paddy-Grade “A”
KMS 2018-19
1750
1770
KMS 2019-20
1815
1835
KMS 2020-21
1868
1888
KMS 2021-22
1940
1960
KMS 2022-23
2040
2060
Quantity of Paddy (in terms of rice) Procured, MSP payment and no. of farmers benefited during previous years are as under:
KMS
Production in terms of rice (in LMTs)
Quantity of rice procured (in LMT)
No. of Farmers benefited
MSP value (in Rs.
Crores)
2018-19
1164.79
443.99
9705105
116,838.72
2019-20
1188.70
518.27
12459354
141,465.94
2020-21
1243.68
601.73
13112282
169,099.84
2021-22
1294.71
575.88
12679650
168,031.12
2022-23
(upto
22.05.23)
1308.37
520.63
11296159
159,659.59

কঞ্জ্যুমর এফিয়র্স, ফুদ প্রোসেসিং অমসুং পাব্লিক দিস্ত্রিব্যুসন মন্ত্রালয়
হৌজিক চত্থরিবা কে.এম.এস. ২০২২-২৩দা লৌমী ১,১২,৯৬,১৫৯দা কান্নবা পীদুনা ফৌগী প্রোক্যুর্মেন্তগীদমক এম.এস.পি. লুপা করোর ১৫৯,৬৫৯.৫৯ পীখি
26 MAY 2023 2:22PM by PIB Imphal
ফৌ লৈশিনবগী সরকারগী থৌশিলনা লৌমীশিংদা এম.এস.পি. ফংহনবা অমসুং অহোংবা মমলশিংদা শোত্থরবা শরুকশিংদা চানবা পোৎলম ফংহন্নবা পান্দম থমখি। মসিনা নীংথিনা মার্কেৎ ইন্তর্ভেন্সন তৌদনা মমলশিং ৱাংখৎপা য়েংশিল্লি অমসুং লৈবাক্কী অপুনবা ফুদ সেক্যুরিতীসু হেনগৎহল্লি।
খারিফ মার্কেতিং সেসন (কে.এম.এস.) ২০২২-২৩গী মনুংদা (২০.০৫.২০২৩ ফাওবদা) চেং পুথোকপা অসি ১৩০৮.৩৭ এল.এম.তি. (সেকেন্দ এদভান্স এস্তিমেৎকী মতুং ইন্না) ওইখি, চেংগী এস্তিমেৎ তৌখিবা প্রোক্যুর্মেন্ত অসি ৬২৬.০৬ এল.এম.তি. ওইখি অমসুং প্রোক্যুর তৌখিবা চেংগী চাং অসি ৫২০.৬৩ এল.এম.তি. ওইখি। কে.এম.এস. ২০২২-২৩দা (২২.০৫.২০২৩ ফাওবদা) মসিনা লুপা করোর ১৫৯,৬৫৯.৫৯ পীবা অমসুং লৌমী ১,১২,৯৬,১৫৯দা কান্নবা পীবা ঙমখি।
ভারত সরকারগী নোদেল সেন্ত্রেল এজেন্সী, এফ.সি.আই.না অতোপ্পা স্তেৎ এজেন্সীশিংগা লোয়ননা প্রাইস সপ্পোর্ত স্কিমগী মখাদা ফৌগী প্রোক্যুর্মেন্তগী থবক পাইখৎলি। প্রোক্যুর্মেন্ত ওপরেসনশিং অসি মপুং ওইনা রাজ্য সরকারশিং অমসুং মাগী এজেন্সীশিংনা পাইখৎখি।
লৌরোক মমাংদা রবি/খারিফ ক্রোপ সিজন অমমমগী ওইনা ভারত সরকারনা অতোপ্পা ফেক্তরশিংগা লোয়ননা কম্মিসন ওফ এগ্রিকলচরেল কোস্তস এন্দ প্রাইসেস (সি.এ.সি.পি.)গী রিকম্মেন্দেসনদা য়ুম্ফম ওইরগা প্রোক্যুর তৌনবগী মিনিমম সপ্পোর্ত প্রাইসেস (এম.এস.পি.) লাউথোকখি, তোঙান-তোঙানবা এগ্রিকলচরেল ইনপ্যুশিংগী মমল অমসুং লৌমীশিংগী মখোয়গী পোত্থোক্কী রিজনেবল মার্জিনসু কন্সিদর তৌখি। এম.এস.পি. (মিনিমম সপ্পোর্ত প্রাইস) ওপরেসনশিং অসি পেমফ্লেৎশিং, বেনরশিং, সাইন বোর্দশিং, রেদিও, তি.ভি.গী খুত্থাংদা পব্লিসিতী তৌখি অমসুং প্রিন্ত অমদি ইলেক্ত্রোনিক মেদিয়াগী খুত্থাংদা এদভর্তিসমেন্তশিং তৌখি।
লৌমীশিংদা মখোয়গী পোত্থোক অদু স্পেসিফিকেসনশিংগা চুনহনবদা মতেং পাংনবা লৌমীশিংদা ক্বালিতী স্পেসিফিকেসনশিং অমসং পর্চেস সিস্তেমশিংগী মরমদা খঙহনখি। মরু ওইবা মফমশিংদা হান্ননা লৈরবা মন্দিশিং অমসুং দিপোৎ/গোদাউনশিংগী মথক্তা লৌমীশিংগী খুদোংচানবগীদমক মশা-মশাগী রাজ্য সরকারগী এজেন্সীশিং/এফ.সি.আই.না লৌমীশিংগী পোত্থোক, মার্কেতেবল সরপ্লস, লৌমীশিংগী খুদোংচানবা অমসুং অতোপ্পা লোজিস্তিক/ইনফ্রাস্ত্রকচর খুদম ওইনা স্তোরেজ অমসুং ত্রান্সপোর্তেসন্নচিংবা ফংবা, তেম্পররী পর্চেস সেন্তর মশিং য়াম্না য়াওনা প্রোক্যুর্মেন্ত সেন্তরশিং হাংখি।
মীশিংনা হকথেংননা ফংবা অসিগুম্বা সিস্তেম হেন্না মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা আর.এম.এস. ২০২১-২২দগী লৈবাক শিনবা থুংবদা ইমপ্লিমেন্ত তৌখিবা ভারত সরকারগী “ৱান নেসন, ৱান এম.এস.পি. থ্রু দি.বি.তি.”না এম.এস,পি, লৌমীশিংদা হকথেংননা ফংহনখি। এম.এস.পি.গী পেমেন্ত অসি লৌমীশিংগী একাউন্তশিংদা হকথেংননা ফংহনখি। দি.বি.তি.না লৌমীশিংগী অৱাবা কোকহনখি অমসুং পেমেন্তগী দুপ্লিকেসন লৈহনদে মরমদি মসি লৌমীগী বেঙ্ক একাউন্তদা হকথেংননা চংলি। এম.এস.পি.গী দি.বি.তি.না রেস্পোন্সিবিলিতী, ত্রান্সপরেন্সী অমসুং প্রোবিতী পুরকখি।
এফ.সি.আই. অমসুং রাজ্য সরকার অয়াম্বনা মখোয় মশাগী ওনলাইন প্রোক্যুর্মেন্ত সিস্তেম দিবেলপ তৌখি মসিনা নীংথিনা রেজিস্ত্রেসন তৌহন্দুনা অমসুং তশেংবা প্রোক্যুর্মেন্ত মোনিতর তৌবগী খুত্থাংদা ত্রান্সপরেন্সী অমসুং খুদোংচাবা ফংহল্লি। প্রোক্যুরিং এজেন্সীশিংনা দিপ্লোই তৌবা ই-প্রোক্যুর্মেন্ত মোদ্যুলগী খুত্থাংদা লৌমীশিংনা লাউথোকখিবা এম.এস.পি., খ্বাইদগী মনাক নকপা পর্চেস সেন্তর, প্রোক্যুর্মেন্তগী তাংনচিংবগী মতাংদা খ্বাইদগী নৌবা/অপদেৎ তৌরবা ই-পাউ ফংখি। মসিনা লৌমশিংনা স্তোক্কী দেলিবরী তৌবগী ঙাইবগী মতম হন্থহনবা খক্তা নত্তনা লৌমীদা মখোয়গী খুদোংচাবগী মতুং ইন্না খ্বাইদগী মনাক নকপা মন্দীদা স্তোক দেলিবর তৌবা ঙমহনখি।
অপীবা স্পেসিফিকেসনশিংগী মনুংদা লৈবা পর্চেস সেন্তরশিংদা পুরকখিবা ফৌ অসি লেপখিবা মিনিমম সপ্পোর্ত প্রাইস অমদা লৈখি। করিগুম্বা লৌমীশিংনা সপ্পোর্ত প্রাইস অসিদগী হেন্না মমল ৱাংনা ত্রেদর/মিল্লরনচিংবা অতোপ্পা বায়রশিংদগী ফংলবদি মখোয়না পোৎ অদু হায়রিবশিংদা য়োনবগী অয়াবা পীরি। এফ.সি.আই. অমসুং রাজ্য সরকার/এজেন্সীশিংনা লৌমীশিং অসি সপ্পোর্ত প্রাইসকী মখাদা মখোয়গী পোত্থোক অদু য়োনহল্লোইদবনি।
প্রোক্যুর্মেন্ত তৌবগী সিস্তেমশিং:
সেন্ত্রেলাইজ অমসুং দিসেন্ত্রেলাইজ প্রোক্যুর্মেন্ত সিস্তেমশিংগী মখাদা ফৌ প্রোক্যুর তৌখি।
সেন্ত্রেলাইজ (নন-দি.সি.পি.) প্রোক্যুর্মেন্ত সিস্তেম:
সেন্ত্রেলাইজ প্রোক্যুর্মেন্ত সিস্তেমগী মখাদা সেন্ত্রেল পুলদা চেং হৱাইগী প্রোক্যুর্মেন্ত অসি এফ.সি.আই.না হকথেংননা নত্ত্রগা রাজ্য সরকারগী এজেন্সীশিং (এস.জি.এ.)না পাইখৎখি। এস.জি.এ.শিংনা প্রোক্যুর তৌখিবা ক্বান্তিতী অসি স্তোরেজকীদমক এফ.সি.আই.দা খুৎশিনখি। স্তেৎ এজেন্সীশিংনা প্রোক্যুর তৌখিবা চেং হৱাইগী মমল অসি এফ.সি.আই.দা স্তোকশিং হেক দেলিবর তৌবগা জি.ও.আই.না পীবা প্রোবিজনেল পর কোস্ত-সীৎকী মতুং ইন্না রিইমবর্স তৌরি।
দিসেন্ত্রেলাইজ (দি.সি.পি.) প্রোক্যুর্মেন্ত সিস্তেম:
চেং হৱাইগী দিসেন্ত্রেলাইজ প্রোক্যুর্মেন্ত স্কিম অসি সরকারনা ১৯৯৭-৯৮দা প্রোক্যুর্মেন্ত অমসুং পি.দি.এস.কী ইফিসিএন্সী হেনগৎহন্নবা অমসুং লোকেলগী লৌমীশিংদা এম.এস.পি.গী কান্নবশিং পীদুনা ত্রাঞ্জিৎ কোস্তশিং হন্থহন্নবা পুক্নিং থৌগৎনবা পান্দম থমখি। মসিনা লোকেল তেস্তকা হেন্না চুনবা চেং হৱাই প্রোক্যুর্মেন্ত তৌবা ঙমহনখি। স্কিম অসিগী মখাদা রাজ্য সরকার মশামক্না ফৌ/চেং অমসুং গেহুগী দাইরেক্ত পর্চেস য়াহনখি অমসুং নফসা অমসুং অতোপ্পা য়াইফ থৌরাংগী স্কিমশিংগী মখাদা চেং হৱাই্ অসি য়েন্থোকখি। কেন্দ্র সরকরনা অয়াবা পীরবা মমলদা প্রোক্যুর্মেন্ত ওপরেসনশিংদা রাজ্য সরকারশিংনা তৌখিবা অপুনবা চাদিং অদু থুংহন্নবা কেন্দ্র সরকারনা খোঙথাং পাইখৎখি। কেন্দ্র সরকারনা স্কিম অসিগ মখাদা প্রোক্যুর তৌখিবা চেং হৱাইগী ক্বালিতীসু মোনিতর তৌখি অমসুং প্রোক্যুর্মেন্ত ওপরেসনশিং অপনবা লৈতনা চত্থনবা শিল্লি-লাংলিবা অসি য়েংশিনখি। চেং প্রোক্যুর্মেন্ত তৌনবা দি.সি.পি. মোদ এদোপ্ত তৌনবা ভারত সরকারগা লোয়ননা এম.ও.য়ু. খুৎয়েক পীখিবা রাজ্যশিংগী মমিংশিং মখাদা পীরি।
চেংগী দি.সি.পি.
মশিং
রাজ্য
চৎনখিবা মতম
উত্তরাখন্দ
২০০২-০৩
ছত্তিসগর
২০০১-০২
ওরিশা
২০০৩-০৪
তামিল নাদু
২০০২-০৩
ৱেস্ত বেঙ্গোল
১৯৯৭-৯৮
কেরালা
২০০৪-০৫
কর্নাতকা
২০০৯-১০
মধ্য প্রদেশ
২০০৭-০৮
অন্ধ্র প্রদেশ
কে.এম.এস. ২০১৫-১৬তগী হৌদুনা মপুং ফানা দি.সি.পি.
১০
বিহাত
২০১৩-১৪
১১.
তেলঙ্গানা
কে.এম.এস. ২০১৪-১৫দগী হৌদুনা মপুং ফানা দি.সি.পি.
১২.
মহারাস্ত্র
২০১৬-১৭
১৩.
ঝারখন্দ
২০১৬-১৭(জিলা ১ খক্তগী) ২০১৭-১৮ (জিলা ৫ খক্তগী), ২০১৮-১৯দগী হৌদুনা (জিলা ৬ খক্তগী) অমসুং কে.এম.এস. ২০২২-২৩দগী হৌদুনা মপুং ফানা দি.সি.পি.
১৪.
গুজরাত
২০১৭-১৮
১৫.
ত্রিপুরা
২০১৮-১৯ অমসুং ২০১৯-২০গী ওইনা (রবীগী মহৈ-মরোংশিংগী খক্তা) অমসুং ২০২০-২১ দগী (খারিফ অমসুং রবী মহৈ-মরোংশিং)
১৬
হীমাচল প্রদেশক
কে.এম.এস. ২০২২-২৩দগী ঐচ.পি.না দি.সি.পি. স্কিম চৎনহনখি
মিনিমম সপ্পোর্ত প্রাইস:
ফৌগী মিনিমম সপ্পোর্ত প্রাইস (এম.এস.পি.) অসি সি.এ.সি.পি.গী রিকম্মেন্দেসনশিংদা জি.ও.আই.গী দিপার্তমেন্ত ওফ এগ্রিকলচর এন্দ কোওপরেসন্না লেপখি। কে.এম.এস. ২০১৮-১৯দগী কে.এম.এস. ২০২২-২৩দা ফৌগী এম.এস.পি. অসি মখাদা পীরি:
(ক্বিন্তলগী মতুং ইন্না লৈরিবা মমল)
মার্কেতিং ইয়র
ফৌ-কম্মন
ফৌ-গ্রেদ “এ”
কে.এম.এস. ২০১৮-১৯
১৭৫০
১৭৭০
কে.এম.এস. ২০১৯-২০
১৮১৫
১৮৩৫
কে.এম.এস. ২০২০-২১
১৮৬৮
১৮৮৮
কে.এম.এস. ২০২১-২২
১৯৪০
১৯৬০
কে.এম.এস. ২০২২-২৩
২০৪০
২০৬০
মমাং চহিগী মনুংদা প্রোক্যুর তৌখিবা ফৌগী ক্বান্তিতী (চেংগী চাংদা), এম.এস.পি. পীখিবা অমসুং কান্নবা ফংখ্রবা লৌমিশিংগী মশিং মখাদা পীরি:
কে.এম.এস.
চেং পুথোকপগী চাং (এল.এম.তি.দা)
চেং প্রোক্যুর তৌবগী ক্বান্তিতী (এল.এম.তি.দা)
কান্নবা ফংখ্রবা লৌমীশিং
এম.এস.পি.গী ভেল্যু (করোরদা)
২০১৮-১৯
১১৬৪.৭৯
৪৪৩.৯৯
৯৭০৫১০৫
১১৬,৮৩৮.৭২
২০১৯-২০
১১৮৮.৭০
৫১৮.২৭
১২৪৫৯৩৫৪
১৪১,৪৬৫.৯৪
২০২০-২১
১২৪৩.৬৮
৬০১.৭৩
১৩১১২২৮২
১৬৯,০৯৯.৮৪
২০২১-২২
১২৯৪.৭১
৫৭৫.৮৮
১২৬৭৯৬৫০
১৬৮,০৩১.১২
২০২২-২৩
(২২.০৫.২৩ ফাওবা)
১৩০৮.৩৭
৫২০.৬৩
১১২৯৬১৫৯
১৫৯,৬৫৯.৫৯