Prime Minister's Office
English rendering of PM's address at the foundation stone laying, inauguration and dedication of various projects at Silvassa
25 APR 2023 8:32PM by PIB Delhi
Bharat Mata ki – Jai!
Bharat Mata ki – Jai!
Present on the dais Shri Praful Patel, MPs Shri Vinod Sonkar and Sister Kalaben, Zilla Parishad President Nisha Bhawar ji, Rakesh Singh Chauhan ji, colleagues from the medical world, other dignitaries and my dear brothers and sisters present in large numbers! How are you? All fine and happy! Making progress! Whenever I come here, my heart is filled with joy. It is also a pleasure for me to see the development journey of Daman, Diu, Dadra and Nagar Haveli. No one can imagine the modern and all-round development taking place in such a small region. We have seen this in the documentary which was just shown to us.
Friends,
A major feature of this region is that Silvassa is no longer the same as before, it has become cosmopolitan. There will hardly be any corner of India whose people do not live in Silvassa. You love your roots, but you are equally fond of modernity. Keeping this quality of this Union Territory in mind, the Central Government is working rapidly at different levels. The Central Government is laying a lot of emphasis on good quality infrastructure, good roads, good bridges, good schools, better water supply etc. More than 5,500 crore rupees have been spent on developing all these facilities in the last five years. Whether it is a system related to the electricity bill or illumination of street lights with LEDs, this area is changing rapidly. Whether it is the facility of door to door waste collection or 100% waste processing, this Union Territory is inspiring all the states. The new industrial policy that has been introduced here is also giving a fillip to the industrial development and creating new employment opportunities. Once again, I have got the opportunity today to inaugurate new projects worth about 5,000 crore rupees. These projects are related to health, housing, tourism, education and urban development. This will increase Ease of Living. This will increase Ease of Tourism. This will increase Ease of Transportation. And this will also increase Ease of Business.
Friends,
Today I am very happy about one more thing. You gave me the privilege of laying the foundation stones of many of the projects that were inaugurated today. For a long time, government projects in our country used to hang in balance, get stuck or deviate for years. Many times, even the foundation stones would collapse as they would become old and decrepit, but the projects were not completed. But we have developed a new work culture in the country in the last nine years. Now every effort is made to complete the work expeditiously for which the foundation is laid. As soon as we finish one task, we start another one. This program at Silvassa is a direct proof of this. I congratulate all of you very much for this.
Friends,
The BJP government at the Centre is working on the mantra of ‘Sabka Saath, Sabka Vikas, Sabka Vishwas and Sabka Prayas’. We are laying a lot of emphasis on the development of every region of the country, balanced development of every region of the country. But it was the misfortune of the country that the development was seen through the prism of politics and vote bank for many decades. There were many considerations behind the announcements of schemes and projects. However, all those announcements were made keeping in mind the votes and how to get votes by appeasing which class of people. Those who did not have access, whose voice was weak, they remained in poverty and they were left behind in the journey of development. This is the reason why our tribal and border areas remained deprived of development. Our fishermen were left to fend for themselves. Daman, Diu, Dadra and Nagar Haveli have also had to pay a lot for this attitude.
I was in Gujarat (as Chief Minister) and I used to watch what these people were doing. The medical college which has got its own campus today has been a witness to this injustice. You give a thought to it, friends. Decades have passed since independence, but a medical college was not built in Daman, Diu, Dadra and Nagar Haveli. Few of the youth here could somehow get the opportunity to study medicine, that too in another place. And the participation of sons and daughters of tribal families was negligible. Those who ruled the country for decades were never worried about this terrible injustice being done to the youth here. They thought that they would not gain anything by developing this small Union Territory. They could never value your blessings. When you gave us the opportunity to serve the country in 2014, we started working with the spirit of serving with dedication. As a result, Daman, Diu, Dadra and Nagar Haveli got its first National Academic Medical Organization (NAMO) Medical College. Now around 150 local youths are getting an opportunity to study medicine every year. Within a few years, in the very near future, as many as 1,000 doctors would be ready here. You imagine 1,000 doctors in such a small region. Importantly, the number of youths from our tribal families in this field is continuously increasing. I was also reading a news report about a daughter before I came here. Coming from a tribal family, this girl is currently pursuing her first year medical studies here. That daughter told the media that no one could ever become a doctor in her entire village leave alone her family. Now that daughter considers it her good fortune that this medical college has been established in Dadra and Nagar Haveli and she is its student.
Friends,
The spirit to serve is the identity of the people here. I remember the medical students here went ahead and helped the people during the Corona pandemic. And during the period of Corona, no one in the family was able to help each other. At that time, the students came forward to help the villages. I would like to tell those student friends that I also mentioned the Village Adoption Program run by you in ‘Mann Ki Baat’. The way the doctors and medical students here performed their duties is a great inspiration for all. Today, I would like to commend everyone associated with the medical facility here for the work they do.
Brothers and sisters,
This new Medical College of Silvassa will also reduce the pressure on health facilities here. You also know that there was so much pressure on the civil hospital nearby. Now another 300-bed new hospital is being built here in Daman. The government has also given its approval for the construction of an Ayurvedic hospital. Silvassa and this entire area is going to be very capable in terms of health facilities in the near future.
Friends,
You would recall that I came among you many times when I was the Chief Minister of Gujarat. When I was running the government in Gujarat, I found that science was not taught in any school in the tribal belt from Ambaji to Umargam. How would the children become doctors and engineers if there was no study of science? Therefore, I introduced science in schools and colleges there. Our tribal children face a huge problem while studying in other languages. Any child faces this problem. Due to the English medium, many talented sons and daughters of villages, poor, Dalit, deprived, tribal families could not become doctors and engineers. Our government has now solved this problem as well. Now there is the option of studying medical and engineering in Indian languages, in your own language. It will also benefit the children of this region. Now the child of a poor mother can also dream of becoming a doctor.
Friends,
Today, along with the medical college, the engineering college has also been inaugurated here. As a result, about 300 youths from here will get an opportunity to study engineering every year. I am also happy that major educational institutions of the country are also opening their campuses in Daman, Diu, Dadra and Nagar Haveli. NIFT's satellite campus has come up in Daman, Gujarat National Law University's campus is there in Silvassa and IIIT Vadodara has opened its campus in Diu. This new medical college will take the facilities of Silvassa to a new level. I assure every student of this region that our government will leave no stone unturned to ensure their bright future.
Brothers and sisters,
When I came to Silvassa last time, I had talked about ‘Panchdhara’ (five parameters) of development. ‘Panchdhara’ of development means education of children, source of income for the youth, healthcare for elders, irrigation facilities for farmers and redressal for the common citizens. Today I would like to add one more parameter to it. And it is the ownership of homes for women. Many congratulations to them. Our government has given pucca houses to more than three crore poor families of the country in the last few years. Here too, our government is committed to build more than 15,000 houses for the poor. Most of these houses are ready. Today, more than 1200 families have got their own proprietary houses here. And you must be aware that women are also being given an equal share in the houses being given under the PM Awas Yojana. In other words, our government has made thousands of women from Daman, Diu, Dadra and Nagar Haveli the owner of their homes. Otherwise, we know the system in our country. The owner of the house, farm, shop and car is a man. Even if there is a scooter, the owner is also a man. There is nothing in the name of a woman. We have given the ownership rights of these houses to the women. And you also know that the cost of each house built under the PM Awas Yojana is several lakh rupees. Therefore, the women who got their house are worth lakhs of rupees. As a result, these mothers and sisters of our poor families have become ‘Lakhpati Didi’. Now they will be known as ‘Lakhpati Didi’, because they have become the owner of a house worth more than Rs 1 lakh. I am especially congratulating these ‘Lakhpati Didi’.
Friends,
Today the whole world is celebrating this year as the International Year of Millets due to the efforts of India. Our government has given the identity of ‘Shree Anna’ to Millets i.e. coarse grains. Our government is promoting the millets grown by the farmers here, like Ragi or in the local language, Nagli or Nachni. Today, the consumption of flour, cookies, idli or laddoos made from ragi is increasing and farmers are also benefiting. I often mention this in the ‘Mann Ki Baat’ programme. And you know that next Sunday, the hundredth episode of ‘Mann Ki Baat’ will be broadcast. ‘Mann Ki Baat’ has become a very good platform to highlight the efforts of the people of India and to glorify the specialties of India. Like you, I am also eagerly waiting for the hundredth episode on Sunday.
Friends,
Amidst these growing facilities, I also see Daman, Diu, Dadra and Nagar Haveli as bright spots of coastal tourism in India. Daman, Diu, Dadra-Nagar Haveli have the potential to emerge as important tourist destinations of the country. When we are working on making India the most attractive tourism destination in the world, then its importance has increased further. The two seafronts built in Daman named Ram Setu and Nani Daman Marine Overview (NAMO) Path will also play an important role in expanding tourism here. This is going to become a favourite spot for the tourists who come here on weekends. I am told that new tent cities are also being built in the beaches for the convenience of the tourists. After a while, I myself am going to visit the Nani Daman Marine Overview (NAMO) Path. This seafront will surely attract tourists from all over the country and the world. Along with this, construction of Khanvel Riverfront, Dudhani Jetty, Eco Resort, etc. will also promote tourism here. When Coastal Promenade and beach development projects are completed, the attraction of this place will increase further. It will also lead to creation of new employment and self-employment opportunities.
Brothers and sisters,
Today the emphasis is not on appeasement but on satisfaction in the country. Preference to the underprivileged has become the hallmark of good governance in the last nine years. The Central Government is working fast to provide facilities to every needy, deprived section and deprived area of the country. When there is saturation of schemes, when the government itself goes to the doorsteps of the people, there is an end to discrimination, corruption and nepotism. I am happy that Daman, Diu and Dadra Nagar Haveli have reached very close to saturation as far as various schemes of the Central Government are concerned. There will be prosperity with your efforts and the resolution of a developed India will be achieved. Once again, many congratulations to all of you for the development projects.
Bharat Mata ki – Jai!
Bharat Mata ki – Jai!
Thanks a lot.
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
প্রধান মন্ত্রীনা সিল্বাসাদা চাউখৎ থৌরাংগী তোঙান-তোঙানবা প্রোজেক্তশিং উরেপ উয়ুং তম্বা, শঙ্গাবা অমসুং লৈবাক্কী মফমদা খুৎশিন্নবদা থমখিবা ৱারোল
25 APR 2023 8:32PM by PIB Imphal
ভারত ইমানা য়াইফরে।
ভারত ইমানা য়াইফরে।
ফম্বাক্তা লেংশিনবীরিবা শ্রীমান প্রফুল পতেল, এম.পি. শ্রী বিনোদ সোনকর, এম.পি. ইচল কলাবেন, জিলা পরিশদকী অধ্যক্ষ নিশা ভবরজী, ভাই রাকেশ চৌহানজী, মেদিকেল মালেমগী মরুপশিং, অতোপ্পা মীথুংলেন অমসুং মশিং য়াম্না লেংবীরক্লিবা ঐহাক্কী নুংশিরবা ইচিল ইনাওশিং! কেম ছো মজা, সুখ মা, সন্তোশ মা, অনন্দ মা, প্রগতী মা, বিকাস মা... ৱাহ। ঐহাক্না মফমসিদা লাকপা খুদিংদা থৱাই য়াম্না নুংঙাইজৈ। দামন, দিয়ু, দাদ্রা অমসুং নগর হবেলীগী চাউখৎ থৌরাংগী খোঙজেল অসি উবদা থৱাই য়াম্না নুংঙাইজৈ। অশুক য়াম্না পীক্লবা মফম অসিদা মোদর্ন ওইবা মওংদা অমসুং খোঙজেল য়াঙনা চাউখৎপগী মমি অমা ঐখোয়না ভিদিওদা উখ্রিবা অদুমাইনা তৌগনি হায়বসি কনানসু খল্লম্লোই, অদুবু ঐখোয়না ইমিৎনা উরবনি।
মরুপশিং,
লমদম অসিগী মিৎয়েং চঙনিংঙাই ওইবা ৱাফম অমদি, ঐখোয় অসি হান্নগী সিল্বাসা নত্ত্রবনি, ঐখোয়গী সিল্বাসা অসি কোস্মোপোলিতান ওইরবনি। সিল্বাসাদা লৈতবা ভারতকী মীওই কাঙলুপ অমত্তা লৈরম্লোই। ঐখোয়গী হৌরকফমসু নুংশি, অদুগা মোদর্ন হায়বা ৱাফম অসিদসু মান্নবা মিৎয়েং থম্লি। কেন্দ্রনা লৈঙাকপা লমদম অসিগী হৌজিক্কী ওইরিবা ফিভম অসি য়েংলুরবা মতুংদা সরকারনা তোঙান-তোঙানবা থাক্তা থবক কয়া পায়খৎলি। মফমসিদা ক্বালিতী লৈবা ইনফ্রাস্ত্রকচর, লম্বী শোরোক, থোং, স্কুল, ৱাতর সপ্লাইবু হেন্না ফগৎহন্নবা কেন্দ্রনা অকনবা মিৎয়েং চঙদুনা হোৎনরি। খুদোংচাবশিং অসি ফংহন্নবগীদমক্তা ঐখোয়গী সরকারনা মমাংগী চহি 5তা লুপা করোর 5000 হেন্না চাদিং তৌখ্রবনি। মৈগী বিলগা মরী লৈনবা খুদোংচাবা, স্ত্রীত লাইতশিংবু LEDনা লংহনবা, মসিগুম্বা হীরম কয়াদা লমদম অসিদা অহোংবা অমা য়াম্না থুনা লাক্লি। য়ুম্থোং খুদিং চত্তুনা ফত্ত-হৌদী খোম্বা ওইরো, ৱেস্ত প্রোসেসিং চাদা চাম্মা তৌবা ওইরো, কেন্দ্রনা লৈঙাকপা লমদম অসিনা অতোপ্পা রাজ্যশিংদা ইথিল পীরি। অফমসিদা পুরকখিবা অনৌবা ইন্দস্ত্রী পোলিসী অসিনা মফমসিগী ইন্দস্ত্রী চাউখৎহনবা, থবক্কী অনৌবা খুদোংচাবা পীবদা মশক থোক্না তেংবাংলি। ঐহাক্না লমদমসিগী লুপা করোর লিশিং 5কী অনৌবা প্রোজেক্ত কয়া হৌদোকপগী খুদোংচাবা অমসু ঙসি ফংজরে। প্রোজেক্তশিং অসিদি হকশেল, হাউজিং, তুরিজম, এজুকেসন অমসুং দিভেলপমেন্তকা মরী লৈনবা ঙাক্তনি। মসিনা ইজ ওফ লিবিং হেন্না ফগৎহনগনি। ইজ ওফ তুরিজম হেন্না ফগৎহনগনি। ইজ ওফ ত্রান্সপোর্তেসন হেনগৎহনগনি অদুগা ইজ ওফ দুইং বিজনেসসু মশক থোক্না ফগৎলগনি।
মরুপশিং,
ঐহাক্না ঙসি য়াম্না নুংঙাইবা ফাওবগী মরম অমসু লৈ। ঙসি শঙ্গারিবা প্রোজেক্ত কয়া অসিগী মনুংদা ঐহাক্না উরেপ উয়ুং তমখিবা কয়া অমা য়াওরি। ঐখোয়গী লৈবাক অসিদা সরকারগী প্রোজেক্তশিংনা মতম কুইনা পন্দুনা মতম শাংনা লৈরম্মি। করিগুম্বা মতাংদদি, উরেপ উয়ুং তম্বগী নুঙ ফাওবা কায়দুনা তুখিবা য়াওরিবনি, মদু ফাওবদা প্রোজেক্ত লোইদ্রিবনি। অদুবু, ঐখোয়গী সরকারনা মমাংগী চহি 9দা অনৌবা থৌওং হৌদোক্লে, থবক তৌবগী চৎনবী শেমদোক্লে। থবক অয়া হৌরবদি, মদুবু অথুবা মতমদা লোইশিন্নবা ঐখোয়না মপুং ফানা হোৎনৈ। থবক অমা হেক লোইবগা অতোপ্পা অনৌবা থবক অমা হৌই। সিল্বাসাগী ঙসিগী থৌরম অসি মসিগী ময়েক লারবা খুদম্নি। অদুনা, ঐহাক্না পুম্নমকপু থাগৎচরি।
মরুপশিং,
কেন্দ্রগী বি.জে.পি. সরকারনা সবকা সাথ, সবকা বিকাস, সবকা বিশ্বাস অমসুং সবকা প্রয়াসকী মন্ত্রগী মখা পোন্না চৎলি। লৈবাক্কী মফম খুদিং চাউখৎপা, লমদম খুদিংনা থাক মান্ননা চাউখৎপা হায়বসিদা ঐখোয়না অকনবা মিৎয়েং চঙলি। অদুবু চাউখৎ থৌরাংবু রাজনিতী অমসুং ভোত বেঙ্ককী মখা পোন্না লৈবাক অসিদা দিকেদ কয়াদা লৌদুনা লাকখিবা অসিদি ঐখোয়গী লাইবক থীবনি। স্কিম অমসুং প্রোজেক্তকী ৱাফম কয়া লাউথোকপদু উরগদি য়াম্না তৌরবোই নিংই। অদুবু তসেংবদি করি তৌনরম্মি, কদাইদগী ভোত য়াম্না লাক্কনি, করম্বা খুন্নাই হরাওহনবা মতমদা ভোত হেন্না ফংগনি, মসিদা লোইনা চৎলম্মি। শঙ্গা লৈজদবা, ৱা ঙাঙবা ঙমজদবশিংদি মীরাইবিখি, চাউখৎপগী মনুংদা চলহনখিদে। মসিনা মরম ওইদুনা ঐখোয়গী ত্রাইবেল, ঙমখৈগী লমদমশিংনা চাউখৎলমদ্রিবনি। ঐখোয়গী ঙামীশিংবু অদুমক থাদোকপীরম্মি। দামন, দিয়ু, দাদ্রা অমসুং নগর হবেলীসু মসিগুম্বা থৌওংগী চৈথেং ফংদুনা লাকখি।
ঐহাক্তি গুজরাত্তা লৈরম্বনিনা মখোয়না তৌবা খুদিংমক উদুনা লাক্লবনি। ঙসি মশাগী কেম্পস ফংলিবা মেদিকেল কোলেজ অসিনা মসিগুম্বা মীচঙ মীখায় নাইবগী থৌওং অসি নিংথীনা থেংনখ্রবনি। নিংতম্বা ফংবদি দিকেদ কয়া হৌখ্রে, অদুবু দামন, দিয়ু, দাদ্রা অমসুং নগর হবেলীদা মেদিকেল কোলেজ অমা ফাওবা লৈত্রিবসু মরুপশিংনা অমুক্তা য়েংবীয়ু। মফমসিগী মশিং থীবা য়াবা নহা খরতনা মেদিকেল তম্বগী খুদোংচাবা ফংই, মদুসু অতোপ্পা মফমদা। অদুগা ত্রাইবেল ইমুং-মনুংগী মচাশিংদি মসিগুম্বা খুদোংচাবা অসিদি শুকফং ফংদ্রে। দিকেদ কয়াদা লৈবাক্কী সরকার পায়দুনা লাকখিবা মখোয়না মফমসিগী নহাশিংগী করিমত্তা খনবীদে। মসিগুম্বা অপীকপা লমদম অসিদগী থোইদোক্না কান্নবা ফংলোই হায়না মখোয়না খল্লম্মি। অদোমগী থৌজালগী মগুন মখোয়না খঙদে। ইং 2014দা অদোম্না ঐহাক্কী ইফমদা মীয়ামগী সেবা তৌনবা খুদোংচাবা পীখিবা মতমদা অদোমগী মতেং পাংগনি হায়বা ৱাখল্লোনগা লোয়ননা ঐহাক্না থবক তৌবা হৌখি, ইশাবু মীয়ামদা কত্থোক্তুনা থবক তৌবা হৌখি। মসিগী মহৈ ওইনা দামন, দিয়ু, দাদ্রা অমসুং নগর হবেলীনা মশাগী অহানবা নেস্নেল একাদমিক মেদিকেল ওর্গনাইজেসন (NAMO) মেদিকেল কোলেজ ফংজখি। হৌজিক্তি, মফমসিগী লোকেলগী নহা 150না চহি খুদিংগী দাক্তর তম্বগী খুদোংচাবা ফংলে। চহি খরগী মতুংদা মফমসিদগী দাক্তর লিশিং অমমুক্তি থোক্লগনি। অশুক য়াম্না পীকপা মফমসিদগী দাক্তর লিশিং অমা থোক্লকপা হায়বসিগী মতাংদা অদোমসু অমুক্তা খন্থবীয়ু। মসিদসু, ঐখোয়গী ত্রাইবেল খুন্নাইগী নহাশিংগী মশিং হেনগৎলক্লি। ত্রাইবেল ইমুংদগী লাকপা ইচানুপী অমনা মেদিকেলগী অহানবা চহিদা তম্লি হায়না ঐহাক্না পাউ অমা মফমসিদা লাক্ত্রিঙৈ মমাংদা থেংনখ্রে। ঐহাক্কী ইমুংগী ৱাদি তোকপীরো, ঐহাক্কী খুঙ্গংদগী মীওই অমত্তনা ঙসি ফাওবদা দাক্তর ওইদ্রি হায়না মহাক্না পাউমীশিংদা হায়খি। দাদ্রা অমসুং নগর হবেলীদা মেদিকেল কোলেজ অমা লৈবসি ইচানুপী অসিনা মহাক্কী লাইবক ফবনি হায়না খল্লিবনি।
মরুপশিং,
থবক তৌনিংবগী ইথিল লৈবা হায়বসিনা মফমসিগী মীয়ামগী শক্তাক্নি। মফমসিগী মেদিকেল মহৈরোইশিংনা কোরোনাগী মতমদা মাঙ থানা থোক্লক্তুনা মীয়ামগী মতেং পাংখিবদু ঐহাক্না ঙসিসু নিংশিংলি। কোরোনাগী মতম অসিদদি ইমুং মনুংগী মীওই ফাওবনা মখোয় মশেলগী সেবা তৌনদবা মতম্নি। অদুবু, মহৈরোইশিং অসিনা মীয়ামগী সেবাগীদমক্তা খুঙ্গংশিংদা চৎখিবনি। অদোম্না ভিলেজ এদোপ্সন প্রোগ্রাম চত্থখিবা অদুগী মতাংদা ঐহাক্না মন কী বাত্তা ৱারী শাখ্রে হায়না ঐহাক্না মহৈরোইশিং অসিগী মফমদা খঙহঞ্জরি। মফমসিগী দাক্তর অমসুং মহৈরোইশিংনা মশাগী থৌদাং পাংথোকখিবা অদুনা মীয়ামদা ইথিল পীখিবনি। ঐহাক্না থবক অসিগী মরী লৈনবা মীপুম খুদিংবু ইকায় খুম্নজরি অমসুং থাগৎচরি।
ইচিল ইনাওশিং,
সিল্বাসাগী অনৌবা মেদিকেল কোলেজ অসিনা মফমসিগী হকশেলগী পথাপ্তা মতেং য়াম্না পাংগনি। মফমসিগী অনকপদা সিভিল হোস্পিতাল অমা লৈরিবা অসিদা প্রেসর কয়াম্না লৈরম্মি হায়বা অদোম্না খঙলে। হৌজিক্তি, ফমুং 300 থাবা অনৌবা হোস্পিতাল অমসু দামন্দা শারি। আয়ুর্বেদগী হোস্পপিতাল অমা শাবগী অয়াবসু সরকারনা পীখ্রে। মসিনা হায়বদি, লাক্কদৌরিবা মতমশিংদা সিল্বাসা অমসুং লমদম অপুনবা অসিগী হকশেলগী পথাপ অসি মপাঙ্গল য়াম্না লৈরগনি হায়বনি।
মরুপশিং,
ঐহাক্না গুজরাতকী মুখ্য মন্ত্রী অমা ওইনা মফমসিদা কয়ারক হন্না লাক্লম্লে হায়বা অদোম্না খঙলিবদুনি। অম্বাজীদগী হৌরগা উমরগাও ফাওবগী পরিং অসিগী স্কুল অমত্তদা সাইন্স তম্বীদবা অদু ঐহাক্না মতমদুদা উবা ফংজখি। সাইন্স তমদ্রবদি, অঙাংশিংনা দাক্তর, ইঞ্জিনিয়র করম্না ওইগনি? মরম অদুনা, ঐহাক্না মফমসিগী স্কুল অমসুং কোলেজশিংদা সাইন্স তম্বীবা হৌদোকহনখি। ঐখোয়গী ত্রাইবেলগী অঙাংশিংনা অচৌবা শিংনবা অমা থেংনৈ, মখোয়না অতোপ্পা লোলদা মহৈ তম্মি। ইংলিশ মেদিয়মদা লাইরিক তাকপনা মরম ওইরগা, খুঙ্গংগী লাইরবা, মাইনোরিতী অমসুং ত্রাইবেল ইমুংগী হৈ-শিংলবা অঙাং ফাওবনা দাক্তর অমসুং ইনিজিনিয়র তম্বা ঙমদে। শিংনবা অসিগী ৱারোইশিন ঐখোয়গী সরকারনা পুরক্লে। হৌজিক্তি ভারতকী লোল, মশাগী মমালোলদা দাক্তর অমসুং ইঞ্জিনিয়র তম্বা য়ারে। থৌওং অসিনা লমদমসিগী অঙাংশিংদা য়াম্না চাউনা মতেং পাংগনি। লাইরবা মমানা মচানা দাক্তর তম্বগী মঙলান মঙফাওনহনবা ঙম্লগনি।
মরুপশিং,
মেদিকেল কোলেজকা লোয়ননা ইঞ্জিনিয়রিং কোলেজ অমসু ঙসি শঙ্গারি। মসিনা মরম ওইরগা, মফমসিগী চাউরাকপা নহা 300না ইঞ্জিনিয়রিং তম্বগী চহি খুদিংগী খুদোংচাবা ফংলগনি। লৈবাক্কী মমিং লৈরবা ইন্সতিত্যুসনশিংনা দামন, দিয়ু, দাদ্রা অমসুং নগর হবেলিদা মখোয়গী ব্রাঞ্চ হাংবা হৌরকপা অসিদা ঐহাক্না নুংঙাইবা ফাওই। দামন্দা NIIFTগী কেম্পসন হাংলে, সিল্বাসাদা গুজরাত নেস্নেল লো য়ুনিভর্সিতীগী কেম্পস লৈরে। দিয়ুদা IIIT বদোদরানা মখোয়গী কেম্পস হাংলে। অদুগা, মসিগী অনৌবা মেদিকেল কোলেজ অসিনা সিল্বাসাগী ফেসিলিতীশিংবু অনৌবা থাক্তা পুরগনি। ঐখোয়গী সরকারনা লমদমসিগী মহৈরোইশিংগী তুংগী অফবা পুন্সি অমা হিংবা ঙমহন্নবগীদমক্তা হোৎনফম খুদিং হোৎনরি হায়না ঐহাক্না লমদমসিগী মহৈরোইশিংদা থাজবা পীরি।
ইচিল ইনাওশিং,
ঐহাক্না সিল্বাসাদা মমাংদা লাকপা মতমদা বিকাসকী পঞ্চধারাগী মতাংদা ৱাফম থম্লমখি। বিকাসকী পঞ্চধারা হায়বদি, অঙাংশিংগী মহৈ-মশিং, নহাশিংগী শেন্থোক লম্বী, অহল লমনশিংগী হিদাক লাংথক, লৌমীশিংগী ইরিগেসন অমসুং মীয়াম পুম্বগী ৱা তাবা হায়বনি। ঐহাক্না ঙসিদি মসিদা ধারা অমগা হাপচিল্লগে। মদুদি, নুপীশিংদা মশাগী ময়ুম ফংবগী থাগৎপা। ঐখোয়গী সরকারনা মমাংগী চহিশিংদা লৈবাক্কী লাইরবা ইমুং করোর 3 হেনবগী পক্কা য়ুম শাবীদুনা পীখি। মফম অসিদসু ঐখোয়গী সরকারনা য়ুম লিশিং 15 হেন্না শাদুনা লাইরবশিংগী মফমদা খুৎশিন্ননবা ৱারেপ লৌরবনি। মসিগী মনুংদগী য়ুম অয়াম্বা শাবা লোইরে। ইমুং 1200 হেনবনা ঙসিসু মশাগী য়ুম ফংলগনি। অদুগা পি.এম. অৱস য়োজনাগী মখাদা য়ুম শাবীরিবশিং অসিদা নুপীশিংবুসু মান্নবা হক ফংহল্লি। হায়বদি, ঐখোয়গী সরকারনা দামন, দিয়ু, দাদ্রা অমসুং নগর হবেলীগী নুপী লিশিং কয়াদা মশাগী ময়ুমগী মপু ওইহনবগী থবক পায়খৎলি হায়বনি। য়ুম, লৌ, গারী, দুকান অমদি লন থুম কয়া লৈবদা নুপাগী মমিংদা ঙাক্তা লৈনৈ হায়বসিদি অদোম্না খঙলে। নুপীগী মইংদা করিমত্তা লৈদে। অদুবু ঐখোয়না য়ুমশিং অসি নুপীশিংগী মমিংদা পীরি। অদুগা য়োজনা অসিগী মখাদা শারিবা য়ুমশিং অসি অমদা লুপা লাক্ষ অমা হেন্না চঙই হায়বা অদোমসু খঙলবনি। অদুনা, য়ুম ফংলিবা নুপী খুদিং অসি লাক্ষপতি ওইরবনি। হৌজিক্তি মখোয়শিং অসি ইচে লাক্ষপতি হায়রগা খঙনরগনি। মখোয়না লুপা লাক্ষ অমা হেনবা য়ুমগী য়ুম্বু ওইরবনি। মশাগী মিংদা য়ুম ফংলিবী মখোয়গুম্বী লাক্ষপতি ইচে-ইচলশিংবু ঐহাক্না থাগৎচরি।
মরুপশিং,
ভারতনা হোৎনবগী মরম ওইনা হন্দক্কী চহি অসিবু মালেমগী মিল্লেতকী চহি হায়না সেলেব্রেসন তৌনরি। মিল্লেত হায়বদি অপৌবা হৱাই চেংৱাই হায়বনি, ঐখোয়গী সরকারনা মসিবু শ্রী অন্না হায়না কৌরি। মফমসিগী লৌমীশিংনা মখোয়গী লোলদা নগলী নত্ত্রগা নচনী হায়না কৌনবা রাগী থারি, মসিসু ঐখোয়গী সরকারনা পুক্নিং থৌগৎলি। রাগীদগী শাবা আতা, কুকিজ, ইদলী লদ্দু ওইরো, মখোয়শিং অসি শিৎপগী চাং য়াম্না ৱাংলে। মসিনা লৌমীশিংদা কান্নবা কয়াসু ফংহল্লে। ঐহাক্না মন কী বাত্তা মসিগী মতাংদা ৱারী শাবনি। অদুগা মথংগী নোংমাইজিং নুমিত্তা মন কী বাতনা 100শুবা তাঙ্কক মপুং ফারগনি হায়বা অদোমসু খঙলে। ভারতকী মীয়ামগী হোৎনজমনশিংবু লৈবাক মীয়াম মাঙদা পুরকপদা মন কী বাতনা অচৌবা থৌদাং লৌদুনা লাক্লি। অদোম্না ঙাইবগুম্না, ঐহাকসু মন কী বাতকী 100শুবা তাঙ্কক অসিবু খৌরাংনা ঙাইরি।
মরুপশিং,
খুদোংচাবা কয়া অসুম্না হেনগৎলক্লিবা মতম অসিদা, ঐহাক্না দামন, দিয়ু, দাদ্রা অমসুং নগর হবেলীবু মতিক লৈবা মফম অমা ওইনা ঐহাক্না উরি। লমদমশিংনা অসিনা তুরিজমগী মশক নাইবা মফম অমা ওইরকপগী মতিক লৈ। ভারতপু মালেমগী তুরিজমগী খ্বাইদগী পাম্নবা পন্থুংফম অমা ওইহন্নবা ঐখোয়না ঙসি থবক কয়া পায়খৎলি, অদুনা মফম অসিগী মরু ওইবসু য়াম্না হেনগৎলে। দামনগী রামসেতু অমসুং নানি দামন মেরিন ওভর্ভ্যু (NaMo) লম্বী হায়না মিংথোন্দুনা সিফ্রন্ত অনি শেমগৎলিবা অসিনা লমদমসিগী তুরিজম চাউখৎহনবদা য়াম্না চাউনা তেংবাংগনি। ৱিকেন্দদা লাকপা তুরিস্তশিংগী পাম্নবা মফম অমা মসিনা ওইরক্লগনি। মফমসিদা লাকপা লমকোয়বশিংগী খুদোংচানবগীদমক্তা সমুদ্র মপানগী লমদমশিংদা অনৌবা তেন্ত সিতী শারি হায়না ঐহাক্না তারি। ঐহাক্না ঙৈহাক লৈরগা নানি দামন মেরিন ওভর্ভ্যু (NaMo) লম্বীদা চৎকদৌরিবনি। মসিগী সিফ্রন্ত অসিনা লৈবাক অমসুং মালেমগী মীয়ামগী পুক্নিং চিংশিনগনি। মসিগা লোয়ননা খনবেল রিভরফ্রন্ত, দুধনি জেত্তী, ইকো রিজোর্ত অমা শারিবশিং অসিনা তুরিজম্বু য়াম্না চাউখৎহল্লগনি। কোস্তেল প্রোমেনেদ, বিচ দিভেলপমেন্তকী প্রোজেক্তশিং অসি লোইরকপা মতমদা লমদম অসিগী ফজবা য়াম্না হেনগৎলগনি। মসিনা থবক্কী খুদোংচাবা কয়া অমা পুদুনা লাক্লগনি।
ইচিল ইনাওশিং,
মীওই খরবু পেলহনবগী থৌওং থাদোক্তুনা ইশাগী নুংঙাইজবা হায়বসিদা লৈবাক অসিনা অনৌবা মিৎয়েং চঙদুনা থবক তৌরি। শোত্থরবশিংবু পুখৎপা হায়বসি মমাংগী চহি 9গী লৈঙাক্কী শক্তাক ওইরবনি। কেন্দ্র সরকারনা লৈবাক্কী লৈজদবা, শোত্থরবা খুন্নাই, লমদম খুদিংদা খুদোংচাবা য়ৌহন্নবা খোঙজেল য়াঙনা থবক তৌরি। স্কিমশিংগী সেচ্যুরেসন ফংলকপা, সরকার মশানা লৈত লাইরশিংগী মনাক্তা চঙশিনবা মতমদা মীচঙ মীখায় নাইবগী মতৌ মাঙখিগনি, শেঞ্জ থুমজা লেপখিগনি, শাগৈ নাতৈগী চৎনবী লোইখিগনি। দামন, দিয়ু, দাদ্রা অমসুং নগর হবেলীদা কেন্দ্র সরকারগী স্কিম কয়ানা অথুবা মতমদা সেচ্যুরেসন পোইন্ত য়ৌরগনি হায়বসিদা ঐহাক্না নুংঙাইবা ফাওই। মসিগী হোৎনজমন কয়া অসিনা অদোমগী মফমদা থাজবা হেনগৎলক্কনি, চাউখৎপা ভারতকী পান্দম ফংবদা লাইগনি। ঐহাক্না চাউখৎ থৌরাংগী থবকশিং অসিগীদমক্তা খ্বাই পুম্নমকপু অমুক্কা হন্না থাগৎচরি।
ভারত ইমানা য়াইফরে।
ভারত ইমানা য়াইফরে।
ভারত ইমানা য়াইফরে।
হন্ন-হন্না থাগৎচরি!