Prime Minister's Office
English rendering of PM's address at the foundation stone laying, inauguration and dedication of various projects at Silvassa
25 APR 2023 8:32PM by PIB Delhi
Bharat Mata ki – Jai!
Bharat Mata ki – Jai!
Present on the dais Shri Praful Patel, MPs Shri Vinod Sonkar and Sister Kalaben, Zilla Parishad President Nisha Bhawar ji, Rakesh Singh Chauhan ji, colleagues from the medical world, other dignitaries and my dear brothers and sisters present in large numbers! How are you? All fine and happy! Making progress! Whenever I come here, my heart is filled with joy. It is also a pleasure for me to see the development journey of Daman, Diu, Dadra and Nagar Haveli. No one can imagine the modern and all-round development taking place in such a small region. We have seen this in the documentary which was just shown to us.
Friends,
A major feature of this region is that Silvassa is no longer the same as before, it has become cosmopolitan. There will hardly be any corner of India whose people do not live in Silvassa. You love your roots, but you are equally fond of modernity. Keeping this quality of this Union Territory in mind, the Central Government is working rapidly at different levels. The Central Government is laying a lot of emphasis on good quality infrastructure, good roads, good bridges, good schools, better water supply etc. More than 5,500 crore rupees have been spent on developing all these facilities in the last five years. Whether it is a system related to the electricity bill or illumination of street lights with LEDs, this area is changing rapidly. Whether it is the facility of door to door waste collection or 100% waste processing, this Union Territory is inspiring all the states. The new industrial policy that has been introduced here is also giving a fillip to the industrial development and creating new employment opportunities. Once again, I have got the opportunity today to inaugurate new projects worth about 5,000 crore rupees. These projects are related to health, housing, tourism, education and urban development. This will increase Ease of Living. This will increase Ease of Tourism. This will increase Ease of Transportation. And this will also increase Ease of Business.
Friends,
Today I am very happy about one more thing. You gave me the privilege of laying the foundation stones of many of the projects that were inaugurated today. For a long time, government projects in our country used to hang in balance, get stuck or deviate for years. Many times, even the foundation stones would collapse as they would become old and decrepit, but the projects were not completed. But we have developed a new work culture in the country in the last nine years. Now every effort is made to complete the work expeditiously for which the foundation is laid. As soon as we finish one task, we start another one. This program at Silvassa is a direct proof of this. I congratulate all of you very much for this.
Friends,
The BJP government at the Centre is working on the mantra of ‘Sabka Saath, Sabka Vikas, Sabka Vishwas and Sabka Prayas’. We are laying a lot of emphasis on the development of every region of the country, balanced development of every region of the country. But it was the misfortune of the country that the development was seen through the prism of politics and vote bank for many decades. There were many considerations behind the announcements of schemes and projects. However, all those announcements were made keeping in mind the votes and how to get votes by appeasing which class of people. Those who did not have access, whose voice was weak, they remained in poverty and they were left behind in the journey of development. This is the reason why our tribal and border areas remained deprived of development. Our fishermen were left to fend for themselves. Daman, Diu, Dadra and Nagar Haveli have also had to pay a lot for this attitude.
I was in Gujarat (as Chief Minister) and I used to watch what these people were doing. The medical college which has got its own campus today has been a witness to this injustice. You give a thought to it, friends. Decades have passed since independence, but a medical college was not built in Daman, Diu, Dadra and Nagar Haveli. Few of the youth here could somehow get the opportunity to study medicine, that too in another place. And the participation of sons and daughters of tribal families was negligible. Those who ruled the country for decades were never worried about this terrible injustice being done to the youth here. They thought that they would not gain anything by developing this small Union Territory. They could never value your blessings. When you gave us the opportunity to serve the country in 2014, we started working with the spirit of serving with dedication. As a result, Daman, Diu, Dadra and Nagar Haveli got its first National Academic Medical Organization (NAMO) Medical College. Now around 150 local youths are getting an opportunity to study medicine every year. Within a few years, in the very near future, as many as 1,000 doctors would be ready here. You imagine 1,000 doctors in such a small region. Importantly, the number of youths from our tribal families in this field is continuously increasing. I was also reading a news report about a daughter before I came here. Coming from a tribal family, this girl is currently pursuing her first year medical studies here. That daughter told the media that no one could ever become a doctor in her entire village leave alone her family. Now that daughter considers it her good fortune that this medical college has been established in Dadra and Nagar Haveli and she is its student.
Friends,
The spirit to serve is the identity of the people here. I remember the medical students here went ahead and helped the people during the Corona pandemic. And during the period of Corona, no one in the family was able to help each other. At that time, the students came forward to help the villages. I would like to tell those student friends that I also mentioned the Village Adoption Program run by you in ‘Mann Ki Baat’. The way the doctors and medical students here performed their duties is a great inspiration for all. Today, I would like to commend everyone associated with the medical facility here for the work they do.
Brothers and sisters,
This new Medical College of Silvassa will also reduce the pressure on health facilities here. You also know that there was so much pressure on the civil hospital nearby. Now another 300-bed new hospital is being built here in Daman. The government has also given its approval for the construction of an Ayurvedic hospital. Silvassa and this entire area is going to be very capable in terms of health facilities in the near future.
Friends,
You would recall that I came among you many times when I was the Chief Minister of Gujarat. When I was running the government in Gujarat, I found that science was not taught in any school in the tribal belt from Ambaji to Umargam. How would the children become doctors and engineers if there was no study of science? Therefore, I introduced science in schools and colleges there. Our tribal children face a huge problem while studying in other languages. Any child faces this problem. Due to the English medium, many talented sons and daughters of villages, poor, Dalit, deprived, tribal families could not become doctors and engineers. Our government has now solved this problem as well. Now there is the option of studying medical and engineering in Indian languages, in your own language. It will also benefit the children of this region. Now the child of a poor mother can also dream of becoming a doctor.
Friends,
Today, along with the medical college, the engineering college has also been inaugurated here. As a result, about 300 youths from here will get an opportunity to study engineering every year. I am also happy that major educational institutions of the country are also opening their campuses in Daman, Diu, Dadra and Nagar Haveli. NIFT's satellite campus has come up in Daman, Gujarat National Law University's campus is there in Silvassa and IIIT Vadodara has opened its campus in Diu. This new medical college will take the facilities of Silvassa to a new level. I assure every student of this region that our government will leave no stone unturned to ensure their bright future.
Brothers and sisters,
When I came to Silvassa last time, I had talked about ‘Panchdhara’ (five parameters) of development. ‘Panchdhara’ of development means education of children, source of income for the youth, healthcare for elders, irrigation facilities for farmers and redressal for the common citizens. Today I would like to add one more parameter to it. And it is the ownership of homes for women. Many congratulations to them. Our government has given pucca houses to more than three crore poor families of the country in the last few years. Here too, our government is committed to build more than 15,000 houses for the poor. Most of these houses are ready. Today, more than 1200 families have got their own proprietary houses here. And you must be aware that women are also being given an equal share in the houses being given under the PM Awas Yojana. In other words, our government has made thousands of women from Daman, Diu, Dadra and Nagar Haveli the owner of their homes. Otherwise, we know the system in our country. The owner of the house, farm, shop and car is a man. Even if there is a scooter, the owner is also a man. There is nothing in the name of a woman. We have given the ownership rights of these houses to the women. And you also know that the cost of each house built under the PM Awas Yojana is several lakh rupees. Therefore, the women who got their house are worth lakhs of rupees. As a result, these mothers and sisters of our poor families have become ‘Lakhpati Didi’. Now they will be known as ‘Lakhpati Didi’, because they have become the owner of a house worth more than Rs 1 lakh. I am especially congratulating these ‘Lakhpati Didi’.
Friends,
Today the whole world is celebrating this year as the International Year of Millets due to the efforts of India. Our government has given the identity of ‘Shree Anna’ to Millets i.e. coarse grains. Our government is promoting the millets grown by the farmers here, like Ragi or in the local language, Nagli or Nachni. Today, the consumption of flour, cookies, idli or laddoos made from ragi is increasing and farmers are also benefiting. I often mention this in the ‘Mann Ki Baat’ programme. And you know that next Sunday, the hundredth episode of ‘Mann Ki Baat’ will be broadcast. ‘Mann Ki Baat’ has become a very good platform to highlight the efforts of the people of India and to glorify the specialties of India. Like you, I am also eagerly waiting for the hundredth episode on Sunday.
Friends,
Amidst these growing facilities, I also see Daman, Diu, Dadra and Nagar Haveli as bright spots of coastal tourism in India. Daman, Diu, Dadra-Nagar Haveli have the potential to emerge as important tourist destinations of the country. When we are working on making India the most attractive tourism destination in the world, then its importance has increased further. The two seafronts built in Daman named Ram Setu and Nani Daman Marine Overview (NAMO) Path will also play an important role in expanding tourism here. This is going to become a favourite spot for the tourists who come here on weekends. I am told that new tent cities are also being built in the beaches for the convenience of the tourists. After a while, I myself am going to visit the Nani Daman Marine Overview (NAMO) Path. This seafront will surely attract tourists from all over the country and the world. Along with this, construction of Khanvel Riverfront, Dudhani Jetty, Eco Resort, etc. will also promote tourism here. When Coastal Promenade and beach development projects are completed, the attraction of this place will increase further. It will also lead to creation of new employment and self-employment opportunities.
Brothers and sisters,
Today the emphasis is not on appeasement but on satisfaction in the country. Preference to the underprivileged has become the hallmark of good governance in the last nine years. The Central Government is working fast to provide facilities to every needy, deprived section and deprived area of the country. When there is saturation of schemes, when the government itself goes to the doorsteps of the people, there is an end to discrimination, corruption and nepotism. I am happy that Daman, Diu and Dadra Nagar Haveli have reached very close to saturation as far as various schemes of the Central Government are concerned. There will be prosperity with your efforts and the resolution of a developed India will be achieved. Once again, many congratulations to all of you for the development projects.
Bharat Mata ki – Jai!
Bharat Mata ki – Jai!
Thanks a lot.
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.

ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ସିଲଭାସାରେ ବିଭିନ୍ନ ପ୍ରକଳ୍ପର ଶିଳାନ୍ୟାସ, ଉଦଘାଟନ ଏବଂ ସମର୍ପଣ ଅବସରରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଭାଷଣ
25 APR 2023 8:32PM by PIB Bhubaneswar
ଭାରତ ମାତା କି - ଜୟ!
ଭାରତ ମାତା କି - ଜୟ!
ମଞ୍ଚରେ ଉପସ୍ଥିତ ଶ୍ରୀ ପ୍ରଫୁଲ ପଟେଲ, ସାଂସଦ ଶ୍ରୀ ବିନୋଦ ସୋନକର ଏବଂ ଭଉଣୀ କଳାବେନ, ଜିଲ୍ଲା ପରିଷଦ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ନିଶା ଭାୱର ଜୀ, ରାକେଶ ସିଂହ ଚୌହାନ ଜୀ, ଚିକିତ୍ସା ଜଗତର ସହକର୍ମୀ, ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ମାନ୍ୟଗଣ୍ୟ ବ୍ୟକ୍ତି ଏବଂ ବହୁ ସଂଖ୍ୟାରେ ଉପସ୍ଥିତ ମୋର ପ୍ରିୟ ଭାଇ ଏବଂ ଭଉଣୀମାନେ! ଆପଣମାନେ କିପରି ଅଛ? ସମସ୍ତେ ଭଲ ଏବଂ ଖୁସି! ପ୍ରଗତି କରୁଛନ୍ତି! ଯେତେବେଳେ ମୁଁ ଏଠାକୁ ଆସେ, ମୋର ହୃଦୟ ଆନନ୍ଦରେ ପୂର୍ଣ୍ଣ ହୋଇଯାଏ। ଦାମନ, ଦିଉ, ଦାଦ୍ରା ଏବଂ ନଗର ହାଭେଲିର ବିକାଶ ଯାତ୍ରା ଦେଖିବା ମୋ ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ଏକ ଆନନ୍ଦର କଥା। ଏତେ ଛୋଟ ଅଞ୍ଚଳରେ ଆଧୁନିକ ଏବଂ ସର୍ବାଙ୍ଗୀନ ବିକାଶ ଘଟୁଥିବାର କେହି କଳ୍ପନା କରିପାରିବେ ନାହିଁ। ଆମେ ଏହାକୁ ଆମକୁ ଦେଖାଯାଇଥିବା ଡକ୍ୟୁମେଣ୍ଟାରୀରେ ଦେଖିଛୁ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଏହି ଅଞ୍ଚଳର ଏକ ପ୍ରମୁଖ ବିଶେଷତ୍ୱ ହେଉଛି ଯେ ସିଲଭାସା ଆଉ ପୂର୍ବ ପରି ନୁହେଁ, ଏହା ବିଶ୍ୱବ୍ୟାପୀ ହୋଇଯାଇଛି। ଭାରତର ଏପରି କୌଣସି କୋଣ ନଥିବା ହେବ ଯେଉଁଠାରେ ଲୋକମାନେ ସିଲଭାସାରେ ରହୁ ନାହାଁନ୍ତି। ଆପଣମାନେ ଆପଣଙ୍କର ମୂଳକୁ ଭଲ ପାଆନ୍ତି, କିନ୍ତୁ ଆପଣମାନେ ଆଧୁନିକତାକୁ ସମାନ ଭାବରେ ପ୍ରେମ କରନ୍ତି। ଏହି କେନ୍ଦ୍ର ଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳର ଏହି ଗୁଣକୁ ଧ୍ୟାନରେ ରଖି, କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର ବିଭିନ୍ନ ସ୍ତରରେ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛନ୍ତି। କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର ଭଲ ଗୁଣବତ୍ତାର ଭିତ୍ତିଭୂମି, ଭଲ ରାସ୍ତା, ଭଲ ସେତୁ, ଭଲ ସ୍କୁଲ, ଭଲ ଜଳ ଯୋଗାଣ ଇତ୍ୟାଦି ଉପରେ ବହୁତ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେଉଛନ୍ତି। ଗତ ପାଞ୍ଚ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଏହି ସମସ୍ତ ସୁବିଧା ବିକାଶ ପାଇଁ ୫,୫୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କାରୁ ଅଧିକ ଖର୍ଚ୍ଚ କରାଯାଇଛି। ବିଦ୍ୟୁତ ବିଲ୍ ସହିତ ଜଡିତ ବ୍ୟବସ୍ଥା ହେଉ କିମ୍ବା ଏଲଇଡି ସହିତ ଷ୍ଟ୍ରିଟ୍ ଲାଇଟ୍ ଆଲୋକୀକରଣ ହେଉ, ଏହି ଅଞ୍ଚଳ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ପରିବର୍ତ୍ତନ ହେଉଛି। ଘରେ ଘରେ ଅଳିଆ ସଂଗ୍ରହର ସୁବିଧା ହେଉ କିମ୍ବା ୧୦୦% ଅଳିଆ ପ୍ରକ୍ରିୟାକରଣ, ଏହି କେନ୍ଦ୍ର ଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳ ସମସ୍ତ ରାଜ୍ୟକୁ ପ୍ରେରଣା ଦେଉଛି। ଏଠାରେ ପ୍ରଚଳିତ ନୂତନ ଶିଳ୍ପ ନୀତି ଶିଳ୍ପ ବିକାଶକୁ ମଧ୍ୟ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ଦେଉଛି ଏବଂ ନୂତନ ନିଯୁକ୍ତି ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି କରୁଛି। ଆଜି ପୁଣି ଥରେ ମୋତେ ପ୍ରାୟ ୫,୦୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କାର ନୂତନ ପ୍ରକଳ୍ପ ଉଦଘାଟନ କରିବାର ସୁଯୋଗ ମିଳିଛି। ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡ଼ିକ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ, ଗୃହ, ପର୍ଯ୍ୟଟନ, ଶିକ୍ଷା ଏବଂ ସହରାଞ୍ଚଳ ବିକାଶ ସହିତ ଜଡିତ। ଏହା ଜୀବନଧାରଣର ସହଜତା ବୃଦ୍ଧି କରିବ। ଏହା ପର୍ଯ୍ୟଟନର ସହଜତା ବୃଦ୍ଧି କରିବ। ଏହା ପରିବହନର ସହଜତା ବୃଦ୍ଧି କରିବ। ଏବଂ ଏହା ବ୍ୟବସାୟର ସହଜତା ମଧ୍ୟ ବୃଦ୍ଧି କରିବ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆଜି ମୁଁ ଆଉ ଏକ କଥା ପାଇଁ ବହୁତ ଖୁସି। ଆଜି ଉଦଘାଟନ ହୋଇଥିବା ଅନେକ ପ୍ରକଳ୍ପର ଶିଳାନ୍ୟାସ କରିବାର ସୌଭାଗ୍ୟ ଆପଣ ମୋତେ ଦେଇଛନ୍ତି। ବହୁତ ଦିନ ଧରି ଆମ ଦେଶରେ ସରକାରୀ ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡ଼ିକ ବର୍ଷ ବର୍ଷ ଧରି ଝୁଲି ରହୁଥିଲା, ଅଟକି ରହୁଥିଲା କିମ୍ବା ବିଚ୍ୟୁତ ହେଉଥିଲା। ଅନେକ ସମୟରେ, ପୁରୁଣା ଏବଂ ଜୀର୍ଣ୍ଣ ହୋଇଯାଉଥିବା ଶିଳାନ୍ୟାସଗୁଡ଼ିକ ମଧ୍ୟ ଭାଙ୍ଗି ପଡୁଥିଲା, କିନ୍ତୁ ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡ଼ିକ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ହେଉନଥିଲା। କିନ୍ତୁ ଆମେ ଗତ ନଅ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଦେଶରେ ଏକ ନୂତନ କାର୍ଯ୍ୟ ସଂସ୍କୃତି ବିକଶିତ କରିଛୁ। ଏବେ ଯେଉଁ କାମ ପାଇଁ ଶିଳାନ୍ୟାସ କରାଯାଇଛି ତାହାକୁ ଶୀଘ୍ର ସମାପ୍ତ କରିବାକୁ ସମସ୍ତ ପ୍ରୟାସ କରାଯାଉଛି। ଆମେ ଗୋଟିଏ କାମ ସମାପ୍ତ କରିବା ମାତ୍ରେ, ଆମେ ଆଉ ଏକ କାମ ଆରମ୍ଭ କରୁ। ସିଲଭାସାରେ ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଏହାର ଏକ ପ୍ରତ୍ୟକ୍ଷ ପ୍ରମାଣ। ଏଥିପାଇଁ ମୁଁ ଆପଣମାନଙ୍କୁ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ବହୁତ ବହୁତ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଉଛି।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
କେନ୍ଦ୍ରରେ ବିଜେପି ସରକାର 'ସବକା ସାଥ, ସବକା ବିକାଶ, ସବକା ବିଶ୍ୱାସ ଏବଂ ସବକା ପ୍ରୟାସ' ମନ୍ତ୍ର ଉପରେ କାମ କରୁଛି। ଆମେ ଦେଶର ପ୍ରତ୍ୟେକ କ୍ଷେତ୍ରର ବିକାଶ, ଦେଶର ପ୍ରତ୍ୟେକ କ୍ଷେତ୍ରର ସନ୍ତୁଳିତ ବିକାଶ ଉପରେ ବହୁତ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେଉଛୁ। କିନ୍ତୁ ଏହା ଦେଶର ଦୁର୍ଭାଗ୍ୟ ଯେ ବିକାଶକୁ ଅନେକ ଦଶନ୍ଧି ଧରି ରାଜନୀତି ଏବଂ ଭୋଟ ବ୍ୟାଙ୍କର ଆଖିରେ ଦେଖାଯାଉଥିଲା। ଯୋଜନା ଏବଂ ପ୍ରକଳ୍ପ ଘୋଷଣା ପଛରେ ଅନେକ ବିଚାର ଥିଲା। ତଥାପି, ସେହି ସମସ୍ତ ଘୋଷଣା ଭୋଟକୁ ଧ୍ୟାନରେ ରଖି ଏବଂ କେଉଁ ବର୍ଗର ଲୋକଙ୍କୁ ସନ୍ତୁଷ୍ଟ କରି ଭୋଟ କିପରି ପାଇବେ ତାହା ଉପରେ ଧ୍ୟାନ ଦିଆଯାଇଥିଲା। ଯେଉଁମାନଙ୍କର ସୁବିଧା ନଥିଲା, ଯାହାର ସ୍ୱର ଦୁର୍ବଳ ଥିଲା, ସେମାନେ ଦାରିଦ୍ର୍ୟରେ ରହିଲେ ଏବଂ ବିକାଶର ଯାତ୍ରାରେ ସେମାନେ ପଛରେ ରହିଗଲେ। ଏହି କାରଣରୁ ଆମର ଆଦିବାସୀ ଏବଂ ସୀମାନ୍ତ ଅଞ୍ଚଳ ବିକାଶରୁ ବଞ୍ଚିତ ରହିଲେ। ଆମର ମତ୍ସ୍ୟଜୀବୀମାନଙ୍କୁ ନିଜ ପାଇଁ ଖର୍ଚ୍ଚ କରିବାକୁ ପଡ଼ିଲା। ଏହି ମନୋଭାବ ପାଇଁ ଦାମନ, ଦିଉ, ଦାଦ୍ରା ଏବଂ ନଗର ହାବେଳୀକୁ ମଧ୍ୟ ବହୁତ ମୂଲ୍ୟ ଦେବାକୁ ପଡ଼ିଛି।
ମୁଁ ଗୁଜୁରାଟରେ ଥିଲି (ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଭାବରେ) ଏବଂ ମୁଁ ଦେଖୁଥିଲି ଯେ ଏହି ଲୋକମାନେ କଣ କରୁଛନ୍ତି। ଆଜି ଯେଉଁ ମେଡିକାଲ କଲେଜର ନିଜସ୍ୱ କ୍ୟାମ୍ପସ ଅଛି, ତାହା ଏହି ଅନ୍ୟାୟର ସାକ୍ଷୀ। ଆପଣମାନେ ଏହା ବିଷୟରେ ଚିନ୍ତା କରନ୍ତୁ ବନ୍ଧୁମାନେ। ସ୍ୱାଧୀନତା ପରେ ଦଶନ୍ଧି ବିତିଗଲା, କିନ୍ତୁ ଦାମନ, ଦିଉ, ଦାଦ୍ରା ଏବଂ ନଗର ହାଭେଲିରେ ଏକ ମେଡିକାଲ କଲେଜ ନିର୍ମାଣ ହୋଇନଥିଲା। ଏଠାକାର ଯୁବକମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରୁ ବହୁତ କମ୍ ଲୋକ କୌଣସି ପ୍ରକାରେ ଡାକ୍ତରୀ ପଢ଼ିବାର ସୁଯୋଗ ପାଇପାରିଲେ, ତାହା ମଧ୍ୟ ଅନ୍ୟ କୌଣସି ସ୍ଥାନରେ। ଏବଂ ଆଦିବାସୀ ପରିବାରର ପୁଅ ଏବଂ ଝିଅଙ୍କ ଅଂଶଗ୍ରହଣ ନଗଣ୍ୟ ଥିଲା। ଯେଉଁମାନେ ଦଶନ୍ଧି ଧରି ଦେଶକୁ ଶାସନ କରିଥିଲେ ସେମାନେ ଏଠାରେ ଯୁବକମାନଙ୍କ ପ୍ରତି ହେଉଥିବା ଏହି ଭୟଙ୍କର ଅନ୍ୟାୟ ବିଷୟରେ କେବେ ଚିନ୍ତିତ ନଥିଲେ। ସେମାନେ ଭାବିଥିଲେ ଯେ ଏହି ଛୋଟ କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳକୁ ବିକଶିତ କରି ସେମାନେ କିଛି ପାଇପାରିବେ ନାହିଁ। ସେମାନେ କେବେ ଆପଣଙ୍କ ଆଶୀର୍ବାଦକୁ ମୂଲ୍ୟ ଦେଇପାରିବେ ନାହିଁ। ଯେତେବେଳେ ଆପଣ ୨୦୧୪ ରେ ଆମକୁ ଦେଶ ସେବା କରିବାର ସୁଯୋଗ ଦେଇଥିଲେ, ଆମେ ସମର୍ପିତତାର ସହିତ ସେବା କରିବାର ମନୋଭାବ ସହିତ କାମ କରିବା ଆରମ୍ଭ କରିଥିଲୁ। ଫଳସ୍ୱରୂପ, ଦାମନ, ଦିଉ, ଦାଦ୍ରା ଏବଂ ନଗର ହାଭେଲିକୁ ପ୍ରଥମ ଜାତୀୟ ଏକାଡେମିକ୍ ମେଡିକାଲ୍ ସଂଗଠନ (ନମୋ) ମେଡିକାଲ୍ କଲେଜ ମିଳିଲା। ଏବେ ପ୍ରତିବର୍ଷ ପ୍ରାୟ ୧୫୦ ସ୍ଥାନୀୟ ଯୁବକ ଡାକ୍ତରୀ ପଢ଼ିବାର ସୁଯୋଗ ପାଉଛନ୍ତି। କିଛି ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ, ଅତି ନିକଟ ଭବିଷ୍ୟତରେ, ଏଠାରେ ପ୍ରାୟ ୧,୦୦୦ ଡାକ୍ତର ପ୍ରସ୍ତୁତ ହୋଇପାରିବେ। ଆପଣ କଳ୍ପନା କରନ୍ତୁ ଏତେ ଛୋଟ ଅଞ୍ଚଳରେ ୧,୦୦୦ ଡାକ୍ତର ଅଛନ୍ତି। ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ କଥା ହେଉଛି, ଏହି କ୍ଷେତ୍ରରେ ଆମର ଆଦିବାସୀ ପରିବାରର ଯୁବକଙ୍କ ସଂଖ୍ୟା ନିରନ୍ତର ବୃଦ୍ଧି ପାଉଛି। ମୁଁ ଏଠାକୁ ଆସିବା ପୂର୍ବରୁ ଏକ ଝିଅ ବିଷୟରେ ଏକ ଖବର ରିପୋର୍ଟ ମଧ୍ୟ ପଢ଼ୁଥିଲି। ଏକ ଆଦିବାସୀ ପରିବାରରୁ ଆସିଥିବାରୁ, ଏହି ଝିଅଟି ବର୍ତ୍ତମାନ ଏଠାରେ ପ୍ରଥମ ବର୍ଷର ଡାକ୍ତରୀ ପାଠପଢ଼ା କରୁଛି। ସେହି ଝିଅ ଗଣମାଧ୍ୟମକୁ କହିଥିଲେ ଯେ ତାଙ୍କ ପରିବାରକୁ ଛାଡ଼ି ତାଙ୍କ ସମଗ୍ର ଗାଁରେ କେହି ଡାକ୍ତର ହୋଇପାରିବେ ନାହିଁ। ଏବେ ସେହି ଝିଅ ଏହାକୁ ନିଜର ସୌଭାଗ୍ୟ ବୋଲି ଭାବୁଛି ଯେ ଏହି ମେଡିକାଲ କଲେଜ ଦାଦ୍ରା ଏବଂ ନଗର ହାଭେଲିରେ ପ୍ରତିଷ୍ଠିତ ହୋଇଛି ଏବଂ ସେ ଏହାର ଛାତ୍ରୀ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ସେବା କରିବାର ମନୋଭାବ ଏଠାକାର ଲୋକଙ୍କ ପରିଚୟ। ମୁଁ ମନେ ରଖିଛି ଯେ ଏଠାକାର ଡାକ୍ତରୀ ଛାତ୍ରମାନେ କରୋନା ମହାମାରୀ ସମୟରେ ଲୋକଙ୍କୁ ସାହାଯ୍ୟ କରିଥିଲେ। ଏବଂ କରୋନା ସମୟରେ, ପରିବାରର କେହି ପରସ୍ପରକୁ ସାହାଯ୍ୟ କରିପାରି ନଥିଲେ। ସେହି ସମୟରେ, ଛାତ୍ରମାନେ ଗାଁକୁ ସାହାଯ୍ୟ କରିବା ପାଇଁ ଆଗକୁ ଆସିଥିଲେ। ମୁଁ ସେହି ଛାତ୍ର ବନ୍ଧୁମାନଙ୍କୁ କହିବାକୁ ଚାହୁଁଛି ଯେ ମୁଁ 'ମନ କି ବାତ'ରେ ଆପଣଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ପରିଚାଳିତ ଗ୍ରାମ ଗ୍ରହଣ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମର ମଧ୍ୟ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲି। ଏଠାରେ ଡାକ୍ତର ଏବଂ ଡାକ୍ତରୀ ଛାତ୍ରମାନେ ଯେଉଁଭଳି ଭାବରେ ସେମାନଙ୍କର କର୍ତ୍ତବ୍ୟ ନିର୍ବାହ କରିଥିଲେ, ତାହା ସମସ୍ତଙ୍କ ପାଇଁ ଏକ ମହାନ ପ୍ରେରଣା। ଆଜି, ମୁଁ ଏଠାରେ ଚିକିତ୍ସା ସୁବିଧା ସହିତ ଜଡିତ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ସେମାନଙ୍କର କାର୍ଯ୍ୟ ପାଇଁ ପ୍ରଶଂସା କରିବାକୁ ଚାହୁଁଛି।
ଭାଇ ଓ ଭଉଣୀମାନେ,
ସିଲଭାସାର ଏହି ନୂତନ ମେଡିକାଲ କଲେଜ ଏଠାରେ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସୁବିଧା ଉପରେ ଚାପ ମଧ୍ୟ ହ୍ରାସ କରିବ। ଆପଣମାନେ ଏହା ମଧ୍ୟ ଜାଣନ୍ତି ଯେ ପାଖରେ ଥିବା ସିଭିଲ୍ ହସ୍ପିଟାଲ ଉପରେ ବହୁତ ଚାପ ଥିଲା। ଏବେ ଦାମନରେ ଆଉ ଏକ ୩୦୦ ଶଯ୍ୟା ବିଶିଷ୍ଟ ନୂତନ ହସ୍ପିଟାଲ ନିର୍ମାଣ ହେଉଛି। ସରକାର ଏକ ଆୟୁର୍ବେଦିକ ହସ୍ପିଟାଲ ନିର୍ମାଣ ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ମଞ୍ଜୁରୀ ଦେଇଛନ୍ତି। ସିଲଭାସା ଏବଂ ଏହି ସମଗ୍ର ଅଞ୍ଚଳ ନିକଟ ଭବିଷ୍ୟତରେ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସୁବିଧା ଦୃଷ୍ଟିରୁ ବହୁତ ସକ୍ଷମ ହେବାକୁ ଯାଉଛି।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆପଣମାନେ ମନେ ରଖିଥିବେ ଯେ ମୁଁ ଯେତେବେଳେ ଗୁଜରାଟର ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଥିଲି, ସେତେବେଳେ ମୁଁ ଅନେକ ଥର ଆପଣଙ୍କ ପାଖକୁ ଆସିଥିଲି। ଯେତେବେଳେ ମୁଁ ଗୁଜରାଟରେ ସରକାର ଚଲାଉଥିଲି, ମୁଁ ଦେଖିଲି ଯେ ଅମ୍ବାଜୀରୁ ଉମରଗାମ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଆଦିବାସୀ ଅଞ୍ଚଳର କୌଣସି ସ୍କୁଲରେ ବିଜ୍ଞାନ ପଢ଼ାଯାଉନଥିଲା। ଯଦି ବିଜ୍ଞାନର ପାଠପଢ଼ା ନ ଥାନ୍ତା ତେବେ ପିଲାମାନେ ଡାକ୍ତର ଏବଂ ଇଞ୍ଜିନିୟର କିପରି ହେବେ? ତେଣୁ, ମୁଁ ସେଠାକାର ସ୍କୁଲ ଏବଂ କଲେଜରେ ବିଜ୍ଞାନ ପ୍ରଚଳନ କଲି। ଆମର ଆଦିବାସୀ ପିଲାମାନେ ଅନ୍ୟ ଭାଷାରେ ପାଠପଢ଼ା ସମୟରେ ଏକ ବଡ଼ ସମସ୍ୟାର ସମ୍ମୁଖୀନ ହୁଅନ୍ତି। କୌଣସି ପିଲା ଏହି ସମସ୍ୟାର ସମ୍ମୁଖୀନ ହୁଏ। ଇଂରାଜୀ ମାଧ୍ୟମ ଯୋଗୁଁ, ଗାଁ, ଗରିବ, ଦଳିତ, ବଞ୍ଚିତ, ଆଦିବାସୀ ପରିବାରର ଅନେକ ପ୍ରତିଭାବାନ ପୁଅ ଏବଂ ଝିଅ ଡାକ୍ତର ଏବଂ ଇଞ୍ଜିନିୟର ହୋଇପାରୁ ନଥିଲେ। ଆମର ସରକାର ଏବେ ଏହି ସମସ୍ୟାର ମଧ୍ୟ ସମାଧାନ କରିଛି। ଏବେ ଭାରତୀୟ ଭାଷାରେ, ଆପଣଙ୍କ ନିଜ ଭାଷାରେ ଡାକ୍ତରୀ ଏବଂ ଇଞ୍ଜିନିୟରିଂ ପଢ଼ିବାର ବିକଳ୍ପ ଅଛି। ଏହା ଏହି ଅଞ୍ଚଳର ପିଲାମାନଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ଲାଭ ଦେବ। ଏବେ ଏକ ଗରିବ ମାଆର ପିଲା ମଧ୍ୟ ଡାକ୍ତର ହେବାର ସ୍ୱପ୍ନ ଦେଖିପାରିବ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆଜି, ମେଡିକାଲ କଲେଜ ସହିତ, ଏଠାରେ ଇଞ୍ଜିନିୟରିଂ କଲେଜ ମଧ୍ୟ ଉଦଘାଟନ ହୋଇଛି। ଫଳସ୍ୱରୂପ, ଏଠାରୁ ପ୍ରାୟ ୩୦୦ ଜଣ ଯୁବକ ପ୍ରତିବର୍ଷ ଇଞ୍ଜିନିୟରିଂ ପଢ଼ିବାର ସୁଯୋଗ ପାଇବେ। ମୁଁ ଏହା ମଧ୍ୟ ଖୁସି ଯେ ଦେଶର ପ୍ରମୁଖ ଶିକ୍ଷାନୁଷ୍ଠାନଗୁଡ଼ିକ ମଧ୍ୟ ଦାମନ, ଦିଉ, ଦାଦ୍ରା ଏବଂ ନଗର ହାଭେଲିରେ ସେମାନଙ୍କର କ୍ୟାମ୍ପସ ଖୋଲୁଛନ୍ତି। ଏନଆଇଏଫଟି ର ସାଟେଲାଇଟ୍ କ୍ୟାମ୍ପସ୍ ଦାମନରେ ଖୋଲିଛି, ଗୁଜରାଟ ଜାତୀୟ ଆଇନ ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟର କ୍ୟାମ୍ପସ୍ ସିଲଭାସାରେ ଅଛି ଏବଂ ଆଇଆଇଆଇଟି ଭଦୋଦରା ଦିଉରେ ଏହାର କ୍ୟାମ୍ପସ୍ ଖୋଲିଛି। ଏହି ନୂତନ ମେଡିକାଲ କଲେଜ ସିଲଭାସାର ସୁବିଧାକୁ ଏକ ନୂତନ ସ୍ତରକୁ ନେଇଯିବ। ମୁଁ ଏହି ଅଞ୍ଚଳର ପ୍ରତ୍ୟେକ ଛାତ୍ରଙ୍କୁ ବିଶ୍ୱାସ ଦେଉଛି ଯେ ଆମର ସରକାର ସେମାନଙ୍କ ଉଜ୍ଜ୍ୱଳ ଭବିଷ୍ୟତ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ପାଇଁ କୌଣସି କସରତ ଛାଡ଼ିବେ ନାହିଁ।
ଭାଇ ଓ ଭଉଣୀମାନେ,
ଗତ ଥର ଯେତେବେଳେ ମୁଁ ସିଲଭାସା ଆସିଥିଲି, ମୁଁ ବିକାଶର 'ପଞ୍ଚଧାରା' (ପାଞ୍ଚଟି ପାରାମିଟର) ବିଷୟରେ କହିଥିଲି। ବିକାଶର 'ପଞ୍ଚଧାରା' ଅର୍ଥ ହେଉଛି ପିଲାମାନଙ୍କ ଶିକ୍ଷା, ଯୁବକମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଆୟର ଉତ୍ସ, ବୃଦ୍ଧମାନଙ୍କ ପାଇଁ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟସେବା, କୃଷକମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଜଳସେଚନ ସୁବିଧା ଏବଂ ସାଧାରଣ ନାଗରିକଙ୍କ ପାଇଁ ପ୍ରତିକାର। ଆଜି ମୁଁ ଏଥିରେ ଆଉ ଏକ ପାରାମିଟର ଯୋଡିବାକୁ ଚାହୁଁଛି। ଏବଂ ଏହା ହେଉଛି ମହିଳାଙ୍କ ପାଇଁ ଘରର ମାଲିକାନା। ସେମାନଙ୍କୁ ଅନେକ ଅନେକ ଅଭିନନ୍ଦନ। ଗତ କିଛି ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଆମ ସରକାର ଦେଶର ତିନି କୋଟିରୁ ଅଧିକ ଗରିବ ପରିବାରକୁ ପକ୍କା ଘର ଦେଇଛି। ଏଠାରେ ମଧ୍ୟ, ଆମର ସରକାର ଗରିବମାନଙ୍କ ପାଇଁ ୧୫,୦୦୦ ରୁ ଅଧିକ ଘର ନିର୍ମାଣ କରିବାକୁ ପ୍ରତିବଦ୍ଧ। ଏହି ଘରଗୁଡ଼ିକ ମଧ୍ୟରୁ ଅଧିକାଂଶ ପ୍ରସ୍ତୁତ। ଆଜି, ୧୨୦୦ ରୁ ଅଧିକ ପରିବାର ଏଠାରେ ସେମାନଙ୍କର ନିଜସ୍ୱ ଘର ପାଇଛନ୍ତି। ଏବଂ ଆପଣ ଜାଣିଥିବେ ଯେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆବାସ ଯୋଜନା ଅଧୀନରେ ଦିଆଯାଉଥିବା ଘରଗୁଡ଼ିକରେ ମହିଳାମାନଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ସମାନ ଅଂଶ ଦିଆଯାଉଛି। ଅନ୍ୟ ଶବ୍ଦରେ, ଆମ ସରକାର ଦାମନ, ଦିଉ, ଦାଦ୍ରା ଏବଂ ନଗର ହାବେଳୀର ହଜାର ହଜାର ମହିଳାଙ୍କୁ ସେମାନଙ୍କ ଘରର ମାଲିକାନା କରାଇଛି। ନଚେତ୍, ଆମେ ଆମ ଦେଶର ବ୍ୟବସ୍ଥା ଜାଣୁ। ଘର, ଫାର୍ମ, ଦୋକାନ ଏବଂ କାରର ମାଲିକ ଜଣେ ପୁରୁଷ। ଯଦିଓ ସ୍କୁଟର ଅଛି, ମାଲିକ ମଧ୍ୟ ଜଣେ ପୁରୁଷ। ମହିଳାଙ୍କ ନାମରେ କିଛି ନାହିଁ। ଆମେ ଏହି ଘରଗୁଡ଼ିକର ମାଲିକାନା ଅଧିକାର ମହିଳାଙ୍କୁ ଦେଇଛୁ। ଏବଂ ଆପଣ ଏହା ମଧ୍ୟ ଜାଣନ୍ତି ଯେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆବାସ ଯୋଜନା ଅଧୀନରେ ନିର୍ମିତ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଘରର ମୂଲ୍ୟ ଅନେକ ଲକ୍ଷ ଟଙ୍କା। ତେଣୁ, ଯେଉଁ ମହିଳାମାନେ ସେମାନଙ୍କର ଘର ପାଇଛନ୍ତି ସେମାନଙ୍କର ମୂଲ୍ୟ ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ଟଙ୍କା। ଫଳସ୍ୱରୂପ, ଆମର ଗରିବ ପରିବାରର ଏହି ମା' ଏବଂ ଭଉଣୀମାନେ 'ଲକ୍ଷପତି ଦିଦି' ହୋଇଯାଇଛନ୍ତି। ଏବେ ସେମାନେ 'ଲକ୍ଷପତି ଦିଦି' ଭାବରେ ପରିଚିତ ହେବେ, କାରଣ ସେମାନେ ୧ ଲକ୍ଷ ଟଙ୍କାରୁ ଅଧିକ ମୂଲ୍ୟର ଘରର ମାଲିକାନା ହୋଇଛନ୍ତି। ମୁଁ ବିଶେଷ ଭାବରେ ଏହି 'ଲକ୍ଷପତି ଦିଦି'ମାନଙ୍କୁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଉଛି।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆଜି ସାରା ବିଶ୍ୱ ଏହି ବର୍ଷକୁ ଭାରତର ପ୍ରୟାସ ଯୋଗୁଁ ଆନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ବାଜରା ବର୍ଷ ଭାବରେ ପାଳନ କରୁଛି। ଆମ ସରକାର ବାଜରା ଅର୍ଥାତ୍ ମୋଟା ଶସ୍ୟକୁ 'ଶ୍ରୀ ଅନ୍ନ'ର ପରିଚୟ ଦେଇଛି। ଆମ ସରକାର ଏଠାରେ ଚାଷୀମାନଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ଚାଷ କରାଯାଉଥିବା ବାଜରା, ଯେପରିକି ରାଗି କିମ୍ବା ସ୍ଥାନୀୟ ଭାଷାରେ, ନାଗଲି କିମ୍ବା ନାଚନିକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରୁଛି। ଆଜି, ରାଗିରୁ ତିଆରି ମଇଦା, କୁକିଜ୍, ଇଡଲି କିମ୍ବା ଲଡୁର ବ୍ୟବହାର ବୃଦ୍ଧି ପାଉଛି ଏବଂ ଚାଷୀମାନେ ମଧ୍ୟ ଉପକୃତ ହେଉଛନ୍ତି। ମୁଁ ପ୍ରାୟତଃ 'ମନ କି ବାତ' କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ଏହା ଉଲ୍ଲେଖ କରେ। ଏବଂ ଆପଣ ଜାଣନ୍ତି ଯେ ଆସନ୍ତା ରବିବାର, 'ମନ କି ବାତ'ର ଶହେତମ ଏପିସୋଡ୍ ପ୍ରସାରିତ ହେବ। 'ମନ କି ବାତ' ଭାରତର ଲୋକଙ୍କ ପ୍ରୟାସକୁ ଉଜ୍ଜ୍ୱଳ କରିବା ଏବଂ ଭାରତର ବିଶେଷତ୍ୱକୁ ମହିମାନ୍ବିତ କରିବା ପାଇଁ ଏକ ବହୁତ ଭଲ ପ୍ଲାଟଫର୍ମ ପାଲଟିଛି। ଆପଣଙ୍କ ପରି, ମୁଁ ମଧ୍ୟ ରବିବାର ଶହେତମ ଏପିସୋଡ୍ ପାଇଁ ଉତ୍ସାହର ସହିତ ଅପେକ୍ଷା କରୁଛି।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଏହି ବଢୁଥିବା ସୁବିଧା ମଧ୍ୟରେ, ମୁଁ ଦାମନ, ଦିଉ, ଦାଦ୍ରା ଏବଂ ନଗର ହାବେଳୀକୁ ଭାରତରେ ଉପକୂଳ ପର୍ଯ୍ୟଟନର ଉଜ୍ଜ୍ୱଳ ସ୍ଥାନ ଭାବରେ ମଧ୍ୟ ଦେଖୁଛି। ଦାମନ, ଦିଉ, ଦାଦ୍ରା-ନଗର ହାବେଳୀ ଦେଶର ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ପର୍ଯ୍ୟଟନ ସ୍ଥଳ ଭାବରେ ଉଭା ହେବାର ସମ୍ଭାବନା ରହିଛି। ଯେତେବେଳେ ଆମେ ଭାରତକୁ ବିଶ୍ୱର ସବୁଠାରୁ ଆକର୍ଷଣୀୟ ପର୍ଯ୍ୟଟନ ସ୍ଥଳ କରିବା ପାଇଁ କାମ କରୁଛୁ, ସେତେବେଳେ ଏହାର ଗୁରୁତ୍ୱ ଆହୁରି ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି। ଦାମନରେ ନିର୍ମିତ ଦୁଇଟି ସମୁଦ୍ରକୂଳ ଯାହାର ନାମ ରାମ ସେତୁ ଏବଂ ନାନି ଦମନ ମାରିନ୍ ଓଭରଭିଉ (NAMO) ପଥ, ଏଠାରେ ପର୍ଯ୍ୟଟନ ବିସ୍ତାର କରିବାରେ ମଧ୍ୟ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିବ। ସପ୍ତାହାନ୍ତରେ ଏଠାକୁ ଆସୁଥିବା ପର୍ଯ୍ୟଟକଙ୍କ ପାଇଁ ଏହା ଏକ ପ୍ରିୟ ସ୍ଥାନ ହେବାକୁ ଯାଉଛି। ମୋତେ କୁହାଯାଇଛି ଯେ ପର୍ଯ୍ୟଟକଙ୍କ ସୁବିଧା ପାଇଁ ବେଳାଭୂମିରେ ନୂତନ ତମ୍ବୁ ସହର ମଧ୍ୟ ନିର୍ମାଣ କରାଯାଉଛି। କିଛି ସମୟ ପରେ, ମୁଁ ନିଜେ ନାନି ଦମନ ମାରିନ୍ ଓଭରଭିଉ (NAMO) ପଥ ପରିଦର୍ଶନ କରିବାକୁ ଯାଉଛି। ଏହି ସମୁଦ୍ରକୂଳ ନିଶ୍ଚିତ ଭାବରେ ଦେଶ ଏବଂ ବିଶ୍ୱର ପର୍ଯ୍ୟଟକଙ୍କୁ ଆକର୍ଷିତ କରିବ। ଏହା ସହିତ, ଖାନଭେଲ ନଦୀକୂଳ, ଦୁଧାନୀ ଜେଟି, ଇକୋ ରିସର୍ଟ, ଇତ୍ୟାଦି ନିର୍ମାଣ ମଧ୍ୟ ଏଠାରେ ପର୍ଯ୍ୟଟନକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବ। ଉପକୂଳ ପ୍ରୋମେନେଡ୍ ଏବଂ ବେଳାଭୂମି ବିକାଶ ପ୍ରକଳ୍ପ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ହେଲେ, ଏହି ସ୍ଥାନର ଆକର୍ଷଣ ଆହୁରି ବୃଦ୍ଧି ପାଇବ। ଏହା ନୂତନ ନିଯୁକ୍ତି ଏବଂ ସ୍ୱ-ନିଯୁକ୍ତି ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି କରିବ।
ଭାଇ ଓ ଭଉଣୀମାନେ,
ଆଜି ଦେଶରେ ତୁଷ୍ଟିକରଣ ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦିଆଯାଉନାହିଁ ବରଂ ସନ୍ତୁଷ୍ଟି ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦିଆଯାଉଛି। ଗତ ନଅ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଅବହେଳିତ ବର୍ଗଙ୍କୁ ପ୍ରାଥମିକତା ଦେବା ସୁଶାସନର ପ୍ରମୁଖ ପରିଚୟ ପାଲଟିଛି। କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର ଦେଶର ପ୍ରତ୍ୟେକ ଅଭାବୀ, ବଞ୍ଚିତ ବର୍ଗ ଏବଂ ବଞ୍ଚିତ ଅଞ୍ଚଳକୁ ସୁବିଧା ଯୋଗାଇବା ପାଇଁ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛି। ଯେତେବେଳେ ଯୋଜନାର ପରିପୂର୍ଣ୍ଣତା ଥାଏ, ଯେତେବେଳେ ସରକାର ନିଜେ ଲୋକଙ୍କ ଦ୍ୱାରଦେଶକୁ ଯାଏ, ସେତେବେଳେ ଭେଦଭାବ, ଦୁର୍ନୀତି ଏବଂ ପରିବାରବାଦର ଅନ୍ତ ଘଟେ। ମୁଁ ଖୁସି ଯେ କେନ୍ଦ୍ର ସରକାରଙ୍କ ବିଭିନ୍ନ ଯୋଜନା ବିଷୟରେ ଦାମନ, ଦିଉ ଏବଂ ଦାଦ୍ରା ନଗର ହାବେଳୀ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣତାର ନିକଟତର ହୋଇଯାଇଛନ୍ତି। ଆପଣଙ୍କ ପ୍ରୟାସରେ ସମୃଦ୍ଧି ହେବ ଏବଂ ଏକ ବିକଶିତ ଭାରତର ସଂକଳ୍ପ ହାସଲ ହେବ। ପୁଣିଥରେ, ବିକାଶ ପ୍ରକଳ୍ପ ପାଇଁ ଆପଣ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଅନେକ ଅନେକ ଅଭିନନ୍ଦନ।
ଭାରତ ମାତା କି - ଜୟ!
ଭାରତ ମାତା କି - ଜୟ!
ବହୁତ ଧନ୍ୟବାଦ।
ଅସ୍ୱୀକାର: ଏହା ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଭାଷଣର ଆନୁମାନିକ ଅନୁବାଦ। ମୂଳ ଭାଷଣ ହିନ୍ଦୀରେ ଦିଆଯାଇଥିଲା।