Prime Minister's Office
Text of PM’s address at 125th Anniversary celebrations of Shri Ramakrishna Math in Mylapora
08 APR 2023 6:58PM by PIB Delhi
My pranam to Sri Ramakrishna Paramahamsa, Mata Sri Sarada Devi and Swami Vivekananda, Governor of Tamil Nadu, Shri R N Ravi Ji, Saints of the Chennai Ramakrishna Math, and my dear people of Tamil Nadu, My greetings to all of you.
Friends,
I am happy to be with you all. Ramakrishna Math is an institution I deeply respect. It has played an important role in my life. This institution is celebrating the 125th anniversary of its service in Chennai. This brings me to another reason for my happiness. I am among the Tamil people, for whom I have great affection. I love the Tamil language, Tamil culture and the vibe of Chennai. Today, I got the opportunity to visit the Vivekananda House. Swami Vivekananda had stayed here after he returned from his famous trip to the West. Meditating here was a special experience. I feel inspired and energetic. I am also happy to see that ancient ideas are reaching the younger generation through modern technology here.
Friends,
Saint Thiruvalluvar says in one of his verses: पुत्तेळ् उलगत्तुम् ईण्डुम् पेरळ् अरिदे ओप्पुरविन् नल्ल पिर| It means: In both this world and the world of the Gods, there is nothing like kindness. Ramakrishna Math is serving Tamil Nadu in many different areas like: Education, libraries and book banks, leprosy awareness and rehabilitation, healthcare and nursing, and rural development.
Friends,
I just spoke of the impact of the Ramakrishna Math on Tamil Nadu. But this came later. What came first was the impact that Tamil Nadu had on Swami Vivekananda. In Kanyakumari, at the famous rock, Swami Ji discovered the purpose of his life. This transformed him and the impact was felt in Chicago. Later, when Swami Ji returned from the West, he first set foot on the holy soil of Tamil Nadu. The Raja of Ramnaad received him with great respect. When Swami Ji came to Chennai, it was very special. Romain Rolland, the great French writer who won the Nobel Prize, describes it. He says that seventeen victory arches were erected. For over a week, Chennai’s public life came to a complete stop. It was like a festival.
Friends,
Swami Vivekananda was from Bengal. He was welcomed like a hero in Tamil Nadu. This happened long before India became independent. People across the country had a clear concept of India as a nation for thousands of years. This is the spirit of Ek Bharat Shreshtha Bharat. It is the same spirit that Ramakrishna Math works with. Across India, they have many institutions that serve people selflessly. Speaking of Ek Bharat Shreshtha Bharat, we all saw the success of Kashi Tamil Sangamam. Now, I heard that Saurashtra Tamil Sangamam is happening. I wish great success to all such efforts to further India’s unity.
Friends,
Our governance philosophy is also inspired by Swami Vivekananda. He said that whenever privilege is broken and equality is ensured, society progresses. Today, you can see the same vision in all our flagship programmes. Earlier, even basic facilities were treated like privileges. Many people were denied the fruits of progress. Only a select few people or small groups were allowed to access it. But now, the doors of development have been opened to everyone.
One of our most successful schemes, MUDRA Yojana, is celebrating its 8th anniversary today. Tamil Nadu’s small entrepreneurs have made the state a leader in MUDRA Yojana. Nearly 38 crore collateral-free loans have been given to small entrepreneurs. A huge number of these people are women and people from marginalised sections of society. Getting a bank loan for business was a privilege, but now, it is reaching everyone. Similarly, basic things like a house, electricity, LPG connections, toilets and more are reaching every family.
Friends,
Swami Vivekananda had a grand vision for India. Today, I am sure he is proudly watching India working to fulfil his vision. His most central message was about faith in ourselves and our country. Today, many experts are saying this will be India’s century. More importantly, every Indian feels it is our time now. We engage with the world from a position of confidence and mutual respect. Swami Ji used to say that we are nobody to help women. When they have the right platform, they will lead society and solve problems themselves. Today’s India believes in women-led development. Whether it is startups or sports, armed forces or higher education, women are breaking barriers and making records!
Swami Ji believed sports and fitness to be crucial for character development. Today, society has begun to see sports as a professional choice, rather than just as an extra activity. Yoga and Fit India have become mass movements. Swami Ji believed that education empowers. He also wanted technical and scientific education. Today, the National Education Policy has brought in reforms that bring global best practices to India. Skill development has received unprecedented support. We also have one of the world’s most vibrant tech and scientific ecosystems.
Friends,
It was in Tamil Nadu that Swami Vivekananda said something significant for the India of today. He said that even assimilating five ideas and living them fully was very powerful. We just celebrated 75 years of independence. The nation has set its sights on making the next 25 years as Amrit Kaal. This Amrit Kaal can be used to achieve great things by assimilating five ideas– the Panch Praan. These are: Goal of a developed India, Removing any traces of colonial mindset,Celebrating our heritage, Strengthening unity andFocusing on our duties. Can we all, collectively and individually, resolve to follow these five principles? If 140 crore people make such a resolve, then we can build a developed, self-reliant and inclusive India by 2047. I am sure that in this mission we have Swami Vivekananda’s blessings.
Thank you. Vanakkam.

প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
মাইলাপৰাত শ্ৰী ৰামকৃষ্ণ মঠৰ ১২৫সংখ্যক জয়ন্তী উদযাপন অনুষ্ঠানত প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ ভাষণৰ অসমীয়া অনুবাদ
08 APR 2023 6:58PM by PIB Guwahati
শ্ৰী ৰামকৃষ্ণ পৰমহংস, মাতা শ্ৰী শাৰদা দেৱী আৰু স্বামী বিবেকানন্দৰ প্ৰতি মোৰ প্ৰণাম জনালো,
তামিলনাডুৰ ৰাজ্যপাল শ্ৰী আৰ এন ৰবি জী, চেন্নাই ৰামকৃষ্ণ মঠৰ সাধুসকল আৰু মোৰ তামিলনাডুৰ মৰমৰ ৰাইজ, আপোনালোক সকলোকে মোৰ শুভেচ্ছা জনাইছো৷
বন্ধুসকল,
মই আপোনালোকৰ মাজত থাকিবলৈ পাই আনন্দিত হৈছে৷ ৰামকৃষ্ণ মঠক মই গভীৰভাৱে সন্মান জনোৱা এটা প্ৰতিষ্ঠান৷ এই প্ৰতিষ্ঠানটোৱে মোৰ জীৱনত এক গুৰত্বপূৰ্ণ ভূমিকা পালন কৰিছে৷ এই প্ৰতিষ্ঠানটোৱে চেন্নাইত সেৱাৰ ১২৫বছৰীয়া জয়ন্তী উদযাপন কৰিছে। এইটোৱে মোক আন এক সুখ প্ৰদান কৰিছে৷ মই তামিল জনগোষ্ঠীৰ মাজত, যাৰ প্ৰতি মোৰ বৰ স্নেহ আছে। তামিল ভাষা, তামিল সংস্কৃতি আৰু চেন্নাইৰ পৰিৱেশ মোৰ বৰ ভাল লাগে। আজি বিবেকানন্দ ঘৰ পৰিদৰ্শন কৰাৰ সুযোগ পালো। স্বামী বিবেকানন্দই বিখ্যাত পশ্চিমীয়া দেশ ভ্ৰমণৰ পৰা উভতি অহাৰ পিছত ইয়াতেই থাকিছিল। ইয়াত ধ্যান কৰাটো এটা বিশেষ অভিজ্ঞতা আছিল। মই অনুপ্ৰাণিত আৰু শক্তিশালী অনুভৱ কৰোঁ। ইয়াত আধুনিক প্ৰযুক্তিৰ জৰিয়তে প্ৰাচীন ধাৰণাবোৰ নৱপ্ৰজন্মৰ মাজলৈ যোৱাটোও দেখি মই আনন্দিত হৈছো।
বন্ধুসকল,
সন্ত থিৰুৱল্লুৱৰে তেওঁৰ এটা শ্লোকত কৈছে- पुष्ट्ळ् ऋगत्तुम् ईुम् पेर लल अदेर्ेप्पुर ओय नल्ल पिर| ইয়াৰ অৰ্থ হৈছে—এই জগত আৰু দেৱতাৰ জগত দুয়োটাতে দয়াৰ দৰে একো নাই। ৰামকৃষ্ণ মঠে তামিলনাডুক বহুতো ভিন্ন ক্ষেত্ৰত যেনে: শিক্ষা, পুথিভঁৰাল আৰু বুক বেংক, কুষ্ঠৰোগ সজাগতা আৰু পুনৰ্বাসন, স্বাস্থ্যসেৱা আৰু নাৰ্চিং, আৰু গ্ৰামোন্নয়নত সেৱা আগবঢ়াই আছে।
বন্ধুসকল,
মই মাত্ৰ তামিলনাডুত ৰামকৃষ্ণ মঠৰ প্ৰভাৱৰ কথা কৈছিলো। কিন্তু এই কথা পিছত আহিল। প্ৰথমে যিটো আহিল সেয়া আছিল স্বামী বিবেকানন্দৰ ওপৰত তামিলনাডুৱে যি প্ৰভাৱ পেলাইছিল। কন্যাকুমাৰীত বিখ্যাত শিলটোৰ ওচৰত স্বামীজীয়ে নিজৰ জীৱনৰ উদ্দেশ্য আৱিষ্কাৰ কৰিছিল। ইয়াৰ ফলত তেওঁৰ পৰিৱৰ্তন হৈছিল আৰু ইয়াৰ প্ৰভাৱ চিকাগোত অনুভৱ কৰিছিল। পিছত স্বামীজী পশ্চিমৰ পৰা উভতি অহাৰ সময়ত প্ৰথমে তামিলনাডুৰ পবিত্ৰ ভূমিত ভৰি দিছিল। ৰামনাদৰ ৰজাই তেওঁক অতি শ্ৰদ্ধাৰে আদৰণি জনাইছিল। স্বামী জী যেতিয়া চেন্নাইলৈ আহিছিল, তেতিয়া সেয়া আছিল অতি বিশেষ। নোবেল বঁটা বিজয়ী ফৰাচী মহান লেখক ৰোমেইন ৰ’লেণ্ডে ইয়াৰ বৰ্ণনা কৰিছে। তেওঁ কয় যে সোতৰটা বিজয় তোৰণ স্থাপন কৰা হৈছিল। এসপ্তাহতকৈও অধিক সময় ধৰি চেন্নাইৰ ৰাজহুৱা জীৱন সম্পূৰ্ণৰূপে বন্ধ হৈ পৰিল। এয়া উৎসৱৰ দৰে আছিল।
বন্ধুসকল,
স্বামী বিবেকানন্দ আছিল বংগৰ। তামিলনাডুত তেওঁক বীৰৰ দৰে আদৰণি জনোৱা হৈছিল। ভাৰত স্বাধীন হোৱাৰ বহু আগতেই এইটো হৈছিল। সমগ্ৰ দেশৰ মানুহে ভাৰতক দেশ হিচাপে লৈ এক স্পষ্ট ধাৰণা হাজাৰ হাজাৰ বছৰ ধৰি ৰাখিছিল। এয়া এক ভাৰত শ্ৰেষ্ঠ ভাৰতৰ আত্মা। এই মনোভাৱেৰেই ৰামকৃষ্ণ মঠে কাম কৰে। সমগ্ৰ ভাৰতবৰ্ষত তেওঁলোকৰ বহুতো প্ৰতিষ্ঠান আছে যিবোৰে নিস্বাৰ্থভাৱে মানুহক সেৱা আগবঢ়ায়। এক ভাৰত শ্ৰেষ্ঠ ভাৰতৰ কথা কওঁতে আমি সকলোৱে দেখিলো কাশী তামিল সংগমমৰ সফলতা। এতিয়া, মই শুনিলোঁ যে সৌৰাষ্ট্ৰ তামিল সংগমম চলি আছে। ভাৰতৰ ঐক্য আৰু অধিক আগুৱাই নিয়াৰ বাবে এনে সকলো প্ৰচেষ্টাৰ বাবে মই ব্যাপক সফলতা কামনা কৰিছো।
বন্ধুসকল,
আমাৰ শাসন দৰ্শন স্বামী বিবেকানন্দৰ পৰাও অনুপ্ৰাণিত। তেওঁ কয় যে যেতিয়াই বিশেষাধিকাৰ ভংগ হয় আৰু সমতা নিশ্চিত হয় তেতিয়াই সমাজখন আগবাঢ়ি যায়। আজি আমাৰ সকলো ধ্বজাবাহী কাৰ্যসূচীতে একে দৃষ্টিভংগী দেখা পাব। আগতে মৌলিক সুবিধাবোৰকো বিশেষাধিকাৰৰ দৰে গণ্য কৰা হৈছিল। বহু লোকক প্ৰগতিৰ ফলৰ পৰা বঞ্চিত কৰা হ’ল। মাত্ৰ নিৰ্বাচিত কেইজনমান লোক বা সৰু সৰু গোটকহে ইয়াত প্ৰৱেশ কৰিবলৈ দিয়া হৈছিল। কিন্তু এতিয়া সকলোৰে বাবে উন্নয়নৰ দুৱাৰ মুকলি হৈছে।
আমাৰ অন্যতম সফল আঁচনি মুদ্ৰা যোজনাই আজি ৮ বছৰীয়া জয়ন্তী উদযাপন কৰিছে। তামিলনাডুৰ ক্ষুদ্ৰ উদ্যোগীসকলে ৰাজ্যখনক মুদ্ৰা যোজনাত আগশাৰীৰ কৰি তুলিছে। ক্ষুদ্ৰ উদ্যোগীক প্ৰায় ৩৮ কোটি বন্ধকীমুক্ত ঋণ দিয়া হৈছে। এই লোকসকলৰ বিপুল সংখ্যক মহিলা আৰু সমাজৰ প্ৰান্তীয় শ্ৰেণীৰ লোক। ব্যৱসায়ৰ বাবে বেংকৰ ঋণ পোৱাটো এটা বিশেষ সুবিধা আছিল, কিন্তু এতিয়া, ই সকলোৰে ওচৰলৈ গৈছে। ঠিক তেনেদৰে এটা ঘৰ, বিদ্যুৎ, এল পি জি সংযোগ, শৌচাগাৰ আদি মৌলিক বস্তুৱে প্ৰতিটো পৰিয়ালক সামৰি লৈছে।
ভাৰতৰ বাবে স্বামী বিবেকানন্দৰ এক মহান দৃষ্টিভংগী আছিল। আজি মই নিশ্চিত যে তেওঁ ভাৰতে নিজৰ দৃষ্টিভংগী পূৰণৰ বাবে কৰা কাম গৌৰৱেৰে চাই আছে। তেওঁৰ আটাইতকৈ কেন্দ্ৰীয় বাৰ্তা আছিল নিজৰ আৰু আমাৰ দেশৰ ওপৰত বিশ্বাসৰ বিষয়ে। আজি বহু বিশেষজ্ঞই কৈছে যে এয়া হ’ব ভাৰতৰ শতিকা৷ তাতোকৈ ডাঙৰ কথা, প্ৰতিজন ভাৰতীয়ই অনুভৱ কৰে যে এতিয়া আমাৰ সময়। আমি আত্মবিশ্বাস আৰু পাৰস্পৰিক সন্মানৰ অৱস্থাৰ পৰা বিশ্বৰ সৈতে জড়িত হৈ পৰো। স্বামী জীয়ে কৈছিল যে আমি নাৰীক সহায় কৰিবলৈ কোনো নহয়। যেতিয়া তেওঁলোকৰ হাতত সঠিক মঞ্চ হ’ব তেতিয়া তেওঁলোকে সমাজখনক নেতৃত্ব দিব আৰু নিজেই সমস্যা সমাধান কৰিব। আজিৰ ভাৰতে মহিলা নেতৃত্বাধীন উন্নয়নত বিশ্বাস কৰে। ষ্টাৰ্টআপেই হওক বা ক্ৰীড়া, সশস্ত্ৰ বাহিনীয়েই হওক বা উচ্চ শিক্ষাই হওক, মহিলাসকলে বাধা নেওচি অভিলেখ গঢ়িছে!
স্বামীজীয়ে চৰিত্ৰ বিকাশৰ বাবে ক্ৰীড়া আৰু ফিটনেছ অতি গুৰুত্বপূৰ্ণ বুলি বিশ্বাস কৰিছিল। আজি সমাজে ক্ৰীড়াক কেৱল অতিৰিক্ত কাৰ্যকলাপ হিচাপে নহয়, পেছাদাৰী পছন্দ হিচাপেহে চাবলৈ আৰম্ভ কৰিছে। যোগ আৰু ফিট ইণ্ডিয়া গণ আন্দোলনলৈ পৰিণত হৈছে। স্বামী জীয়ে বিশ্বাস কৰিছিল যে শিক্ষাই ক্ষমতাশালী কৰে। তেওঁ কাৰিকৰী আৰু বৈজ্ঞানিক শিক্ষাও বিচাৰিছিল। আজি ৰাষ্ট্ৰীয় শিক্ষা নীতিয়ে এনে সংস্কাৰ আনিছে যিয়ে ভাৰতলৈ বিশ্বব্যাপী উত্তম পদ্ধতি কঢ়িয়াই আনিছে। দক্ষতা বিকাশে অভূতপূৰ্ব সহায় লাভ কৰিছে। আমাৰ ওচৰত বিশ্বৰ অন্যতম সজীৱ টেক আৰু বৈজ্ঞানিক পৰিস্থিতিতন্ত্ৰও আছে।
বন্ধুসকল,
তামিলনাডুতেই স্বামী বিবেকানন্দই আজিৰ ভাৰতৰ বাবে তাৎপৰ্যপূৰ্ণ কথা এটা কৈছিল। আনকি পাঁচটা ধাৰণা আত্মসাৎ কৰি সম্পূৰ্ণৰূপে জীয়াই থকাটোও অতি শক্তিশালী বুলি তেওঁ কয়। আমি মাত্ৰ স্বাধীনতাৰ ৭৫ বছৰ উদযাপন কৰিলোঁ। আগন্তুক ২৫ বছৰ দেশে অমৃত কাল হিচাপে গঢ়ি তোলাৰ লক্ষ্য ৰাখিছে। এই অমৃত কালৰ সহায়ত পাঁচটা ধাৰণা– পঞ্চ প্ৰাণ আত্মসাৎ কৰি মহান কাম সাধন কৰিব পাৰি। এইবোৰ হ'ল-উন্নত ভাৰতৰ লক্ষ্য, ঔপনিৱেশিক মানসিকতাৰ যিকোনো লেখ-জোখ আঁতৰোৱা, আমাৰ ঐতিহ্যক উদযাপন কৰা, ঐক্য শক্তিশালী কৰা আৰু আমাৰ কৰ্তব্যত মনোনিৱেশ কৰা। আমি সকলোৱে সামূহিকভাৱে আৰু ব্যক্তিগতভাৱে এই পাঁচটা নীতি অনুসৰণ কৰাৰ সংকল্প ল’ব নোৱাৰে নে? যদি ১৪০ কোটি লোকে এনে সংকল্প লয়, তেন্তে ২০৪৭ চনৰ ভিতৰত আমি এখন উন্নত, স্বাৱলম্বী আৰু সৰ্বাংগীন ভাৰত গঢ়িব পাৰিম। মই নিশ্চিত যে এই অভিযানত আমাৰ লগত স্বামী বিবেকানন্দৰ আশীৰ্বাদ আছে।
ধন্যবাদ, বনক্কম।