Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address on inauguration of 26th National Youth Festival in Hubballi, Karnataka
12 JAN 2023 8:06PM by PIB Delhi
Present in the programme are Karnataka Governor Shri Thawar Chand Gehlot ji, Chief Minister Shri Basavaraj Bommai ji, my colleagues in the Union Cabinet, ministers of the state government, MPs, MLAs and my young friends of Karnataka and the country!
मूरु साविरा मठा, सिध्दारूढा मठा, इन्तहा अनेक मठागला क्षेत्रकके नन्ना नमस्कारगलू! रानी चेन्नम्मा ना नाडु, संगोल्ली रायण्णा ना बीडू, ई पुन्य भूमि-गे नन्ना नमस्कारगलू!
This region of Karnataka is famous for its tradition, culture and knowledge. Many personalities here have been honored with Jnanpith Award. This region has given the country several great musicians. I pay my respects to Pandit Kumar Gandharva, Pandit Basavaraj Rajguru, Pandit Mallikarjun Mansur, Bharat Ratna Pandit Bhimsen Joshi and Pandita Gangubai Hangal ji from the land of Hubballi today.
Friends,
The 'National Youth Day' in 2023 is very special. On one hand, there is this exuberant National Youth Festival, and on the other hand, ‘Amrit Mahotsav’ of freedom! "Arise, awake and stop not until the goal is reached”. Eli! Edheli!! Guri Muttuva Tanka Nildiri. This slogan of Vivekananda ji is the life mantra of the youth of India. Today, we have to take the country forward by emphasizing on our duties and understanding them in ‘Amrit Kaal’. And there is great inspiration of Swami Vivekananda ji in front of the youth of India. I bow down at the feet of Swami Vivekananda ji on this occasion. Just a few days ago, another great saint from the land of Karnataka, Sri Siddheshwar Swami ji, passed away. I also pay my respectful homage to Shri Siddheshwar Swami ji.
Friends,
Swami Vivekananda had a wonderful relationship with Karnataka. He had made several visits to Karnataka and this region during his lifetime. He also visited Hubli-Dharwad while going to Bengaluru. These visits gave a new direction to his life. The Maharaja of Mysuru was also one of the people who helped Swami Vivekananda to travel to Chicago. Swami ji's visit across India is also proof that our consciousness was one, our soul as one nation was one for so many centuries. This is an immortal example of the spirit of 'Ek Bharat, Shreshtha Bharat'. The country is taking this spirit forward with new resolutions in ‘Amrit Kaal’.
Friends,
Swami Vivekananda used to say that the development of a future and a nation becomes easy when we possess the power of the youth. This land of Karnataka itself has produced so many great personalities, who gave foremost importance to their duties towards the nation and reached extraordinary feats at a very young age. Rani Chennamma of Kittur was one of the leading women freedom fighters of the country. She led the freedom struggle even in the most difficult times. Rani Chennamma's army also had brave warriors like her companion Sangolli Rayanna, whose bravery had shattered the morale of the British army. Narayan Mahadev Doni of this land became a martyr who sacrificed his life for the country at the age of just 14.
Lance Naik Hanumanthappa Koppad, the son of Karnataka, showed how the vitality and courage of a youth can even defeat death in the mountains of Siachen. He struggled for six days even in minus 55 degree temperature, and came out alive. This ability is not limited to bravery only. You see, Shri Visvesvaraya proved that young talent is not confined to any one field by proving his mettle in engineering. Similarly, incredible examples of the talent and potential of our youth are awash in different parts of the country. Even today, the prowess of Indian youth amazes the world when competitions ranging from Maths to science are held on world forums.
Friends,
The priorities and goals of any nation change in different periods. Today, the stage at which we Indians have reached in the 21st century that appropriate time has come after centuries. And the biggest reason for this is the youth power of India, the Yuva Shakti. Today India is a young country. The huge youth population of the world is in our country.
Yuva Shakti is the driving force of India’s journey! The next 25 years are important for building the nation. Yuva Shakti’s dreams decide India’s direction. Yuva Shakti’s aspirations decide India’s destination. Yuva Shakti’s passion decides India’s path. To harness this Yuva Shakti, we need to be young with our thoughts, with our efforts! To be young is to be dynamic in our efforts. To be young is to be panoramic in our perspective. To be young is to be pragmatic!
Friends,
If the world looks to us for solutions, it is because of the dedication of our ‘Amrit’ generation. Today, when the world is looking towards India with so much hope, then credit goes to all of you, my young friends. Today we are the fifth largest economy in the world. Our target is to take it to the top-3. This economic growth of the country will bring immense opportunities for our youth. Today we are the world's leading force in the field of agriculture. A new revolution is about to come in the field of agriculture through technology and innovation. As a result, new opportunities will emerge for the youth and new avenues will be opened to reach new heights. In the field of sports too, India is moving towards becoming a major power of the world. This is possible only because of the capability of the youth of India. Be it a village, a city or a town, the spirit of the youth is on the rise everywhere. Today you are witnessing these changes. Tomorrow you will become future leaders with its strength.
Friends,
This is a special time in history. You are a special generation. You have a special mission. This is the mission of making an impact for India on the global scene. For every mission, a foundation is needed. Whether it is the economy or education, sports or start-ups, skill development or digitalisation, in every domain, a strong foundation has been laid in the last 8-9 years. The runway is ready for your take off! Today, there is a great optimism in the world towards India and its youth. This optimism is about you. This optimism is because of you. And this optimism is for you!
Today, there are global voices saying this century is India’s century. It is your century, the century of India’s youth! There are global surveys saying the majority of the big investors want to invest in India. These investors want to invest in you, India’s youth. Indian start-ups are getting record investments. Many global companies are setting up manufacturing plants to Make In India. From toys to tourism, defence to digital, India is making headlines across the world. So, this is a historic time when optimism and opportunity are coming together.
Friends,
In our country, the Nari Shakti (women’s power) has always played an important role in awakening and increasing the potential of the nation’s power. Now women and our daughters are exhibiting bravery in this ‘Amrit Kaal’ of freedom. Indian women are flying fighter jets today and joining the army in combative roles. Our daughters are scaling heights in every field whether it is science, technology, space, or sports. It is a testimony that India is now moving towards its goal with full force.
Friends,
We have to make 21st century India's century. And therefore, it is imperative that we think ten steps ahead of the present. Our thinking and approach should be futuristic! It is necessary that you make positive disruptions to fulfill the aspirations of the youth and move ahead of even the modern countries of the world. If we recall, there are many things which did not exist 10-20 years ago, but are an integral part of our lives today. Similarly, our world is going to change completely in the next few years, or possibly before the end of this decade. Emerging technologies like Artificial intelligence, Machine learning, Internet of Things and AR-VR would have evolved in a new form. Words like Data Science and Cyber Security would have deeply entrenched every aspect of our lives.
Everything is going to be seen in a new avatar through advanced technology from education to the security of the country and from healthcare to communication. The jobs which do not even exist today will be mainstream professions for the youth in the near future. Therefore, it is necessary that our youth prepare themselves for future skills. We have to connect ourselves with whatever new is happening in the world. We have to do the work that no one else is doing. The country is preparing a practical and futuristic education system through the new National Education Policy to prepare the new generation with this mindset. Today the focus is on innovative and skill oriented education from the school itself. Today the youth have the freedom to move forward according to their choice. This foundation will prepare future ready youth who will build India of the future.
Friends,
Today two messages of Swami Vivekananda should be a part of every youth's life in this fast changing world. These two messages are -- institutions and innovation! Institution is formed when we expand our ideas and work with team spirit. Today every youth should expand his individual success in the form of team success. This team spirit will take forward the developed India as 'Team India'.
My young friends,
You have to remember one more statement of Swami Vivekananda. Swami Vivekananda used to say that every work has to pass through three stages – ridicule, opposition and acceptance. And this is the apt definition if innovation has to be defined in one line. For example, some people made fun of digital payments when they were introduced in the country a few years ago. Even when the Swachh Bharat campaign was launched, these people said that this is not going to work in India. They also made fun when the country came up with the scheme of getting Jan Dhan accounts opened in banks for the poor. Our scientists were also ridiculed when they came up with indigenous vaccines during Covid whether it would work or not.
Today India is the world leader in digital payments. Today Jan Dhan accounts are a major force of our economy. India's achievement in the field of vaccines is being discussed all over the world. Therefore, if the youth of India have any new idea, remember that you may be ridiculed and opposed. But if you believe in your idea then stick to it and have faith in it. Your success will prove to be bigger than the imagination of those making fun.
Friends,
Today new efforts and experiments are being carried out continuously in the country by taking the youth along. As part of this, the youth of different states of the country have gathered here to participate in various competitions in the National Youth Festival. It is somewhat like competitive and cooperative federalism. Youth from different states are showcasing their skills with a spirit of healthy competition. Here it is not important who wins, because in any case, India will emerge victorious. For, the talent of our youth will come to the fore in the Youth Festival.
Besides competing with each other you will also cooperate with each other. That is why it is said that competition can happen only when the participants cooperate with each other in following a rule. We have to continuously take forward this spirit of competition and cooperation. We have to always think that where the country will reach with our own success. Today the goal of the country is - Viksit Bharat, Sashakt Bharat (Developed India, Strong India)! We do not have to pause without fulfilling the dream of a developed India. I am sure every youth will make this dream his own dream and will shoulder this responsibility of the country. With this belief, many thanks and best wishes to all of you!
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.

প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
কৰ্ণাটকৰ হুব্বালি ২৬ তম ৰাষ্ট্ৰীয় যুৱ মহোৎসৱৰ উদ্বোধনৰ সময়ত প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে প্ৰদান কৰা ভাষণৰ অসমীয়া অনুবাদ
12 JAN 2023 8:06PM by PIB Guwahati
আজিৰ কাৰ্যসূচীত উপস্থিত আছে কৰ্ণাটকৰ ৰাজ্যপাল শ্ৰী থাৱাৰ চান্দ গেহলটজী, মুখ্যমন্ত্ৰী শ্ৰী বাসবৰাজ বোম্মাইজী, কেন্দ্ৰীয় কেবিনেটৰ মোৰ সহকৰ্মী, ৰাজ্য চৰকাৰৰ মন্ত্ৰী, সাংসদ, বিধায়ক আৰু কৰ্ণাটক আৰু দেশৰ মোৰ যুৱ বন্ধুসকল!
मूरु साविरा मठा, सिध्दारूढा मठा, इन्तहा अनेक मठागला क्षेत्रकके नन्ना नमस्कारगलू! रानी चेन्नम्मा ना नाडु, संगोल्ली रायण्णा ना बीडू, ई पुन्य भूमि-गे नन्ना नमस्कारगलू!
কৰ্ণাটকৰ এই অঞ্চলটো ইয়াৰ পৰম্পৰা, সংস্কৃতি আৰু জ্ঞানৰ বাবে বিখ্যাত। ইয়াত বহুতো ব্যক্তিত্বক জ্ঞানপীঠ বঁটাৰে সন্মানিত কৰা হৈছে। এই অঞ্চলটোৱে দেশখনক কেইবাজনো মহান সংগীতজ্ঞ দিছে। মই আজি হুব্বালিৰ ভূমিৰ পৰা পণ্ডিত কুমাৰ গন্ধৰ্ব, পণ্ডিত বাসবৰাজ ৰাজগুৰু, পণ্ডিত মল্লিকাৰ্জুন মনচুৰ, ভাৰত ৰত্ন পণ্ডিত ভীমসেন যোশী আৰু পণ্ডিত গংগুবাই হাংগলজীলৈ শ্ৰদ্ধাঞ্জলি জ্ঞাপন কৰিছো।
বন্ধুসকল,
২০২৩ চনৰ 'ৰাষ্ট্ৰীয় যুৱ দিৱস' অতিশয় বিশেষ। এফালে, এই উচ্ছ্বসিত ৰাষ্ট্ৰীয় যুৱ মহোৎসৱ আৰু আনহাতে, স্বাধীনতাৰ 'অমৃত মহোৎসৱ'! "লক্ষ্যত উপনীত নোহোৱালৈকে উঠা, সজাগ হোৱা আৰু স্তব্ধ নোহোৱা"। এলি! এধেলি!! গুৰি মুত্তুটা তাঙ্কা নীলদিৰী। বিবেকানন্দজীৰ এই শ্লোগানটো ভাৰতৰ যুৱসকলৰ জীৱন মন্ত্ৰ। আজি আমি আমাৰ কৰ্তব্যৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰি আৰু 'অমৃত কাল'ত সেইবোৰ অনুধাৱন কৰি দেশক আগুৱাই নিব লাগিব। আৰু ভাৰতৰ যুৱপ্ৰজন্মৰ সন্মুখত স্বামী বিবেকানন্দজীৰ যথেষ্ট অনুপ্ৰেৰণা আছে। মই এই উপলক্ষে স্বামী বিবেকানন্দজীৰ চৰণত সেৱা জনাইছো। মাত্ৰ কেইদিনমান আগতে কৰ্ণাটকৰ দেশৰ আন এজন মহান সাধু শ্ৰী সিদ্ধেশ্বৰ স্বামীজীৰ মৃত্যু হয়। মই শ্ৰী সিদ্ধেশ্বৰ স্বামীজীলৈও শ্ৰদ্ধাঞ্জলি জ্ঞাপন কৰিছো।
বন্ধুসকল,
স্বামী বিবেকানন্দৰ কৰ্ণাটকৰ সৈতে এক সুন্দৰ সম্পৰ্ক আছিল। তেওঁ নিজৰ জীৱনকালত কৰ্ণাটক আৰু এই অঞ্চললৈ কেইবাবাৰো ভ্ৰমণ কৰিছিল। তেওঁ বাংগালুৰুলৈ যাওঁতে হুব্বালি-ধাৰৱাদো ভ্ৰমণ কৰিছিল। এই ভ্ৰমণবোৰে তেওঁৰ জীৱনক এক নতুন দিশ প্ৰদান কৰিছিল। মহীশূৰৰ মহাৰাজাও স্বামী বিবেকানন্দক চিকাগো ভ্ৰমণত সহায় কৰা লোকসকলৰ মাজৰ এজন আছিল। স্বামীজীৰ সমগ্ৰ ভাৰত ভ্ৰমণে এইটোও প্ৰমাণ কৰে যে আমাৰ চেতনা এক আছিল, এক ৰাষ্ট্ৰ হিচাপে আমাৰ আত্মা ইমান শতিকা ধৰি ঐকৱদ্ধ আছিল। এয়া হৈছে 'এক ভাৰত, শ্ৰেষ্ঠ ভাৰত'ৰ আত্মাৰ এক অমৰ উদাহৰণ। দেশখনে 'অমৃত কাল'ত নতুন সংকল্পৰ সৈতে এই মনোভাৱক আগুৱাই নিছে।
বন্ধুসকল,
স্বামী বিবেকানন্দই কৈছিল যে যেতিয়া আমাৰ ওচৰত যুৱচামৰ শক্তি থাকে তেতিয়া ভৱিষ্যত আৰু এখন ৰাষ্ট্ৰৰ বিকাশ সহজ হৈ পৰে। কৰ্ণাটকৰ এই ভূমিয়ে নিজেই বহুতো মহান ব্যক্তিত্বৰ জন্ম দিছে, যিয়ে দেশৰ প্ৰতি তেওঁলোকৰ কৰ্তব্যক সৰ্বাধিক গুৰুত্ব দিছিল আৰু অতি কম বয়সতে অসাধাৰণ কৃতিত্বত উপনীত হৈছিল। কিট্টুৰৰ ৰাণী চেন্নাম্মা দেশৰ এগৰাকী আগশাৰীৰ মহিলা স্বাধীনতা সংগ্ৰামী আছিল। তেওঁ আটাইতকৈ কঠিন সময়তো স্বাধীনতা সংগ্ৰামৰ নেতৃত্ব দিছিল। ৰাণী চেন্নাম্মাৰ সৈন্যবাহিনীতো তেওঁৰ সংগী চাংগোলি ৰায়ন্নাৰ দৰে সাহসী যোদ্ধা আছিল, যাৰ সাহসিকতাই ব্ৰিটিছ সেনাৰ মনোবল ভাঙি পেলাইছিল। এই দেশৰ নাৰায়ণ মহাদেৱ ডনিয়ে মাত্ৰ ১৪ বছৰ বয়সত দেশৰ বাবে প্ৰাণ ত্যাগ কৰি শ্বহীদ হৈছিল ।
কৰ্ণাটকৰ পুত্ৰ লেঞ্চ নায়ক হনুমন্তাপ্পা কোপ্পাডে দেখুৱাইছিল যে কেনেকৈ এজন যুৱকৰ জীৱনীশক্তি আৰু সাহসে চিয়াচেনৰ পৰ্বতমালাত মৃত্যুক পৰাস্ত কৰিব পাৰে। তেওঁ মাইনাছ ৫৫ ডিগ্ৰী তাপমাত্ৰাতো ছয় দিন সংগ্ৰাম কৰিছিল, আৰু জীৱিত অৱস্থাত ওলাই আহিছিল। এই ক্ষমতা কেৱল সাহসিকতাৰ মাজত সীমাবদ্ধ নহয়। আপুনি দেখিছে, শ্ৰী বিশ্বেশ্বৰায়ই অভিযান্ত্ৰিক ক্ষেত্ৰত নিজৰ দক্ষতা প্ৰমাণ কৰি দেখুৱালে যে যুৱ প্ৰতিভা কোনো এটা ক্ষেত্ৰতে সীমাবদ্ধ নহয়। একেদৰে, আমাৰ যুৱপ্ৰজন্মৰ প্ৰতিভা আৰু সম্ভাৱনাৰ অবিশ্বাস্য উদাহৰণ দেশৰ বিভিন্ন প্ৰান্তত বিয়পি পৰিছে। যেতিয়া বিশ্ব মঞ্চত গণিতৰ পৰা বিজ্ঞানলৈকে প্ৰতিযোগিতা অনুষ্ঠিত হয়, আজিও ভাৰতীয় যুৱপ্ৰজন্মৰ দক্ষতাই বিশ্বক আচৰিত কৰে ।
বন্ধুসকল,
যিকোনো ৰাষ্ট্ৰৰ অগ্ৰাধিকাৰ আৰু লক্ষ্য বিভিন্ন সময়ত সলনি হয়। আজি, একবিংশ শতিকাত আমি ভাৰতীয়সকলে যি পৰ্যায়ত উপনীত হৈছো সেই উপযুক্ত সময় বহু শতিকাৰ পিছত আমি পাইছো। আৰু ইয়াৰ আটাইতকৈ ডাঙৰ কাৰণ হৈছে ভাৰতৰ যুৱ শক্তি। আজি ভাৰত এখন যুৱ দেশ। পৃথিৱীৰ বিশাল যুৱ জনসংখ্যা আমাৰ দেশত আছে।
যুৱ শক্তি হৈছে ভাৰতৰ যাত্ৰাৰ চালিকা শক্তি! পৰৱৰ্তী ২৫ বছৰ ৰাষ্ট্ৰ নিৰ্মাণৰ বাবে গুৰুত্বপূৰ্ণ। যুৱ শক্তিৰ সপোনবোৰে ভাৰতৰ দিশ নিৰ্ধাৰণ কৰে। যুৱ শক্তিৰ আকাংক্ষাই ভাৰতৰ গন্তব্য স্থান নিৰ্ধাৰণ কৰে। যুৱ শক্তিৰ আবেগে ভাৰতৰ পথ নিৰ্ধাৰণ কৰে। এই যুৱ শক্তিক ব্যৱহাৰ কৰিবলৈ, আমি আমাৰ চিন্তাৰ সৈতে, আমাৰ প্ৰচেষ্টাৰে যুৱ হ'ব লাগিব! তৰুণ হোৱাটো হৈছে আমাৰ প্ৰচেষ্টাত গতিশীল হোৱা। তৰুণ হোৱাটো হৈছে আমাৰ দৃষ্টিকোণত মনোৰম হোৱা। তৰুণ হোৱাটো হৈছে ব্যৱহাৰিক হোৱা!
বন্ধুসকল,
যদি পৃথিৱীয়ে সমাধানৰ বাবে আমাক বিচাৰিছে, ইয়াৰ কাৰণ হৈছে আমাৰ 'অমৃত' প্ৰজন্মৰ সমৰ্পণ। আজি, যেতিয়া বিশ্বই যথেষ্ট আশাৰে ভাৰতৰ ফালে চাই আছে, সেই কৃতিত্ব গৈছে আপোনালোক সকলোলৈ, মোৰ যুৱ বন্ধুসকললৈ। আজি আমি বিশ্বৰ পঞ্চম বৃহত্তম অৰ্থনীতি। আমাৰ লক্ষ্য হৈছে ইয়াক শীৰ্ষ-৩ লৈ লৈ যোৱা। দেশৰ এই অৰ্থনৈতিক বিকাশে আমাৰ যুৱপ্ৰজন্মৰ বাবে অপৰিসীম সুযোগ কঢ়িয়াই আনিব। আজি আমি কৃষিৰ ক্ষেত্ৰত বিশ্বৰ আগশাৰীৰ শক্তি। প্ৰযুক্তি আৰু উদ্ভাৱনৰ জৰিয়তে কৃষিৰ ক্ষেত্ৰত এক নতুন বিপ্লৱ হ’বলৈ ওলাইছে। ইয়াৰ ফলস্বৰূপে, যুৱসকলৰ বাবে নতুন সুযোগ উদ্ভৱ হ'ব আৰু নতুন উচ্চতা প্ৰাপ্ত কৰাৰ বাবে নতুন পথ মুকলি কৰা হ'ব। ক্ৰীড়াক্ষেত্ৰতো ভাৰত বিশ্বৰ এক মুখ্য শক্তি হোৱাৰ দিশে আগবাঢ়িছে। এইটো কেৱল ভাৰতৰ যুৱপ্ৰজন্মৰ সামৰ্থ্যৰ বাবেহে সম্ভৱ হৈছে। গাওঁ হওক, চহৰ হওক বা নগৰ হওক, সকলো ঠাইতে যুৱসকলৰ উপস্থিতি বৃদ্ধি পাইছে। আজি আপুনি এই পৰিৱৰ্তনবোৰ প্ৰত্যক্ষ কৰিছে। কাইলৈ আপুনি ইয়াৰ শক্তিৰে ভৱিষ্যতৰ নেতা হ'ব।
বন্ধুসকল,
এইটো ইতিহাসৰ এক বিশেষ সময়। আপোনালোক এক বিশেষ প্ৰজন্ম। আপোনালোকৰ এটা বিশেষ অভিযান আছে। এইটো হৈছে বিশ্বৰ ক্ষেত্ৰত ভাৰতৰ বাবে প্ৰভাৱ পেলোৱাৰ লক্ষ্য। প্ৰতিটো অভিযানৰ বাবে, এটা ভেটিৰ প্ৰয়োজন। অৰ্থনীতি হওক বা শিক্ষা, ক্ৰীড়া বা ষ্টাৰ্ট-আপ হওক, দক্ষতা বিকাশ হওক বা ডিজিটেলকৰণ হওক, প্ৰতিটো ক্ষেত্ৰতে, যোৱা ৮-৯ বছৰত এক শক্তিশালী ভেটি স্থাপন কৰা হৈছে। ৰানৱে আপোনাৰ উৰণৰ বাবে সাজু! আজি ভাৰত আৰু ইয়াৰ যুৱপ্ৰজন্মৰ প্ৰতি বিশ্বত এক বৃহৎ আশাবাদ আছে। এই আশাবাদ আপোনালোকৰ বিষয়ে। এই আশাবাদ আপোনালোকৰ বাবে।
আজি বিশ্বব্যাপী উচ্চাৰিত গয় যে এই শতিকা হৈছে ভাৰতৰ শতিকা। এয়া আপোনালোকৰ শতিকা, ভাৰতৰ যুৱপ্ৰজন্মৰ শতিকা! বিশ্বব্যাপী বেছিভাগ ডাঙৰ বিনিয়োগকাৰীয়ে ভাৰতত বিনিয়োগ কৰিব বিচাৰে। এই বিনিয়োগকাৰীসকলে আপোনালোকৰ বাবে বিনিয়োগ কৰিব বিচাৰে, ভাৰতৰ যুৱপ্ৰজন্মৰ বাবে। ভাৰতীয় ষ্টাৰ্ট-আপবোৰে অভিলেখ বিনিয়োগ লাভ কৰিছে। বহুতো গোলকীয় কোম্পানীয়ে মেক ইন ইণ্ডিয়াৰ বাবে নিৰ্মাণ কাৰখানা স্থাপন কৰিছে। পুতলাৰ পৰা পৰ্যটন, প্ৰতিৰক্ষাৰ পৰা ডিজিটেললৈকে, ভাৰতে সমগ্ৰ বিশ্বতে শিৰোনাম দখল কৰিছে। সেয়েহে, এইটো এক ঐতিহাসিক সময় যেতিয়া আশাবাদ আৰু সুযোগ একেলগে আহি উপস্থিত হৈছে।
বন্ধুসকল,
আমাৰ দেশত, নাৰী শক্তিয়ে (মহিলা শক্তি) সদায়ে দেশৰ শক্তিৰ সম্ভাৱনা জাগ্ৰত কৰা আৰু বৃদ্ধি কৰাত এক গুৰুত্বপূৰ্ণ ভূমিকা পালন কৰি আহিছে। এতিয়া মহিলা আৰু আমাৰ ছোৱালীয়ে স্বাধীনতাৰ এই 'অমৃত কাল'ত সাহসিকতা প্ৰদৰ্শন কৰিছে। ভাৰতীয় মহিলাসকলে আজি যুঁজাৰু বিমান উৰুৱাই আছে আৰু যুঁজাৰু ভূমিকাত সেনাত যোগদান কৰিছে। আমাৰ ছোৱালীবোৰে বিজ্ঞান, প্ৰযুক্তি, স্থান বা ক্ৰীড়াই হওক প্ৰতিটো ক্ষেত্ৰতে দক্ষতা অৰ্জন কৰি আছে। ভাৰতে এতিয়া সম্পূৰ্ণ শক্তিৰে নিজৰ লক্ষ্যৰ দিশে আগবাঢ়িছে।
বন্ধুসকল,
আমি একবিংশ শতিকাক ভাৰতৰ শতিকা কৰি তুলিব লাগিব। আৰু সেয়েহে, আমি বৰ্তমানতকৈ দহ খোজ আগুৱাই যোৱাৰ কথা চিন্তা কৰাটো অতি প্ৰয়োজনীয়। আমাৰ চিন্তা আৰু দৃষ্টিভংগী ভৱিষ্যতবাদী হ'ব লাগে! যুৱসকলৰ আশা-আকাংক্ষা পূৰণ কৰিবলৈ আৰু আনকি বিশ্বৰ আধুনিক দেশবোৰতকৈ আগবাঢ়ি যাবলৈ আপুনি ইতিবাচক পৰিবেশ সৃষ্টি কৰাটো প্ৰয়োজনীয়। যদি আমি মনত পেলাও, তেন্তে এনে বহুতো বস্তু আছে যিবোৰ ১০-২০ বছৰ আগতে নাছিল, কিন্তু আজি আমাৰ জীৱনৰ এক অবিচ্ছেদ্য অংগ পৰিছে। একেদৰে, অহা কেইবছৰমানৰ ভিতৰত, বা সম্ভৱতঃ এই দশকৰ আগতে আমাৰ পৃথিৱীখন সম্পূৰ্ণৰূপে সলনি হ'ব। কৃত্ৰিম বুদ্ধিমত্তা, যন্ত্ৰ শিক্ষণ, ইণ্টাৰনেট অব্ থিংছ আৰু এআৰ-ভিআৰ ৰ দৰে উদীয়মান প্ৰযুক্তিবোৰ এক নতুন ৰূপত বিকশিত হ'লহেঁতেন। ডাটা চায়েঞ্চ আৰু চাইবাৰ চিকিউৰিটিৰ দৰে শব্দই আমাৰ জীৱনৰ প্ৰতিটো দিশ গভীৰভাৱে আৱদ্ধ কৰি ৰাখিলেহেঁতেন।
শিক্ষাৰ পৰা দেশৰ নিৰাপত্তা আৰু স্বাস্থ্যসেৱাৰ পৰা যোগাযোগলৈকে উন্নত প্ৰযুক্তিৰ জৰিয়তে সকলোবোৰ এক নতুন অৱতাৰত দেখা যাব। আজি অস্তিত্ব নথকা চাকৰিবোৰ অদূৰ ভৱিষ্যতে যুৱসকলৰ বাবে মূলসুঁতিৰ বৃত্তি হ'ব। সেয়েহে, আমাৰ যুৱপ্ৰজন্মই ভৱিষ্যতৰ দক্ষতাৰ বাবে নিজকে প্ৰস্তুত কৰাটো প্ৰয়োজনীয়। আজি পৃথিৱীত যি কোনো নতুন ঘটনা ঘটি আছে তাৰ সৈতে নিজকে সংযোগ কৰিব লাগিব। আমি সেই কামটো কৰিব লাগিব যিটো আন কোনেও নকৰে। নতুন প্ৰজন্মক এই মানসিকতাৰে প্ৰস্তুত কৰিবলৈ নতুন ৰাষ্ট্ৰীয় শিক্ষা নীতিৰ জৰিয়তে দেশখনে এক ব্যৱহাৰিক আৰু ভৱিষ্যতবাদী শিক্ষা ব্যৱস্থা প্ৰস্তুত কৰি আছে। আজি বিদ্যালয়ৰ পৰাই উদ্ভাৱনীমূলক আৰু দক্ষতামুখী শিক্ষাৰ ওপৰত গুৰুত্ব দিয়া হৈছে। আজি যুৱক-যুৱতীসকলৰ তেওঁলোকৰ পচন্দ অনুসৰি আগবাঢ়ি যোৱাৰ স্বাধীনতা আছে। এই ফাউণ্ডেচনে ভৱিষ্যতৰ বাবে সাজু যুৱকসকলক প্ৰস্তুত কৰিব যিয়ে ভৱিষ্যতৰ ভাৰত গঢ়ি তুলিব।
বন্ধুসকল,
আজি স্বামী বিবেকানন্দৰ দুটা বাৰ্তা এই দ্ৰুত পৰিৱৰ্তনশীল পৃথিৱীত প্ৰতিজন যুৱক-যুৱতীৰ জীৱনৰ অংশ হ'ব লাগে। এই দুটা বাৰ্তা হৈছে - প্ৰতিষ্ঠান আৰু উদ্ভাৱন! যেতিয়া আমি আমাৰ ধাৰণাবোৰ সম্প্ৰসাৰিত কৰোঁ আৰু দলীয় মনোভাৱৰ সৈতে কাম কৰোঁ তেতিয়া প্ৰতিষ্ঠান গঠন হয়। আজি প্ৰতিজন যুৱক-যুৱতীয়ে দলৰ সফলতাৰ ৰূপত তেওঁৰ ব্যক্তিগত সফলতা সম্প্ৰসাৰিত কৰা উচিত। এই দলীয় মনোভাৱে উন্নত ভাৰতক 'টীম ইণ্ডিয়া' হিচাপে আগুৱাই নিব।
মোৰ তৰুণ বন্ধুসকল,
আপোনালোকে স্বামী বিবেকানন্দৰ আৰু এটা মন্তব্য মনত ৰাখিব লাগিব। স্বামী বিবেকানন্দই কৈছিল যে প্ৰতিটো কাম তিনিটা পৰ্যায়ৰ মাজেৰে পাৰ হ'ব লাগিব – উপহাস, বিৰোধিতা আৰু গ্ৰহণযোগ্যতা। আৰু এইটো যদি উপযুক্ত সংজ্ঞা, উদ্ভাৱনক এটা শাৰীত সংজ্ঞায়িত কৰিব লাগিব। উদাহৰণ স্বৰূপে, কিছুমান লোকে কেইবছৰমান আগতে দেশত প্ৰৱৰ্তন কৰাৰ সময়ত ডিজিটেল পৰিশোধৰ উপহাস কৰিছিল। আনকি যেতিয়া স্বচ্ছ ভাৰত অভিযান আৰম্ভ কৰা হৈছিল, এই লোকসকলে কৈছিল যে এইটো ভাৰতত সম্ভৱ নহ’ব। যেতিয়া দেশখনে দৰিদ্ৰ লোকসকলৰ বাবে বেংকত জন ধন একাউণ্ট খোলাৰ আঁচনি লৈ আহিছিল তেতিয়াও তেওঁলোকে ধেমালি কৰিছিল। আমাৰ বিজ্ঞানীসকলকো উপহাস কৰা হৈছিল যেতিয়া তেওঁলোকে ক’ভিডৰ সময়ত থলুৱা ভেকছিনৰ আৱিষ্কাৰ কৰিছিল যে ই কাম কৰিব নে নকৰে।
আজি ডিজিটেল পৰিশোধৰ ক্ষেত্ৰত ভাৰত বিশ্বৰ নেতা হিচাপে পৰিগণিত হৈছে। আজি জন ধন একাউণ্ট আমাৰ অৰ্থনীতিৰ এক মুখ্য শক্তি। প্ৰতিষেধকৰ ক্ষেত্ৰত ভাৰতৰ কৃতিত্বৰ বিষয়ে সমগ্ৰ বিশ্বতে আলোচনা কৰা হৈছে। সেয়েহে, যদি ভাৰতৰ যুৱসকলৰ কোনো নতুন ধাৰণা থাকে, মনত ৰাখিব যে আপোনালোকক উপহাস আৰু বিৰোধিতা কৰা হ'ব পাৰে। কিন্তু যদি আপোনালোকে নিজৰ ধাৰণাটোত বিশ্বাস কৰে তেন্তে ইয়াত লাগি থাকক আৰু ইয়াত বিশ্বাস ৰাখক। আপোনালোকৰ সফলতা ধেমালি কৰাসকলৰ কল্পনাতকৈ ডাঙৰ প্ৰমাণিত হ'ব।
বন্ধুসকল,
আজি দেশত যুৱক-যুৱতীসকলক লগত লৈ নিৰন্তৰে নতুন প্ৰচেষ্টা আৰু পৰীক্ষা-নিৰীক্ষা চলি আছে। ইয়াৰ অংশ হিচাপে দেশৰ বিভিন্ন ৰাজ্যৰ যুৱক-যুৱতীসকলে ৰাষ্ট্ৰীয় যুৱ মহোৎসৱত বিভিন্ন প্ৰতিযোগিতাত অংশগ্ৰহণ কৰিবলৈ ইয়াত সমবেত হৈছে। এইটো কিছু পৰিমাণে প্ৰতিযোগিতামূলক আৰু সহযোগিতামূলক সংঘবাদৰ দৰে। বিভিন্ন ৰাজ্যৰ যুৱক-যুৱতীসকলে সুস্থ প্ৰতিযোগিতাৰ মনোভাৱৰে তেওঁলোকৰ দক্ষতা প্ৰদৰ্শন কৰি আছে। ইয়াত কোন জিকিব সেয়া গুৰুত্বপূৰ্ণ নহয়, কিয়নো যিকোনো ক্ষেত্ৰতে, ভাৰত বিজয়ী হ'ব। কাৰণ, যুৱ মহোৎসৱত আমাৰ যুৱপ্ৰজন্মৰ প্ৰতিভা সন্মুখলৈ আহিব।
ইজনে সিজনৰ সৈতে প্ৰতিযোগিতা কৰাৰ উপৰিও আপোনালোকে ইজনে সিজনৰ সৈতে সহযোগিতাও কৰিব। সেইকাৰণে কোৱা হয় যে প্ৰতিযোগিতা তেতিয়াহে হ'ব পাৰে যেতিয়া অংশগ্ৰহণকাৰীসকলে এটা নিয়ম অনুসৰণ কৰাত ইজনে সিজনৰ সৈতে সহযোগিতা কৰে। আমি প্ৰতিযোগিতা আৰু সহযোগিতাৰ এই মনোভাৱক নিৰন্তৰভাৱে আগুৱাই নিব লাগিব। আমি সদায় ভাবিব লাগিব যে দেশখনে আমাৰ নিজৰ সফলতাৰ সৈতে ক'ত উপনীত হ'ব। আজি দেশৰ লক্ষ্য হৈছে - বিকশিত ভাৰত, শক্তিশালী ভাৰত! আমি উন্নত ভাৰতৰ সপোন পূৰণ নকৰাকৈ বিৰাম ল’ব নালাগে। মই নিশ্চিত যে প্ৰতিজন যুৱক-যুৱতীয়ে এই সপোনটো নিজৰ সপোন হিচাপে ভাবিব আৰু দেশৰ এই দায়িত্ব বহন কৰিব। এই বিশ্বাসৰ সৈতে, আপোনালোক সকলোলৈ অশেষ ধন্যবাদ আৰু শুভেচ্ছা যাচিলো!