Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address on inauguration of 26th National Youth Festival in Hubballi, Karnataka
12 JAN 2023 8:06PM by PIB Delhi
Present in the programme are Karnataka Governor Shri Thawar Chand Gehlot ji, Chief Minister Shri Basavaraj Bommai ji, my colleagues in the Union Cabinet, ministers of the state government, MPs, MLAs and my young friends of Karnataka and the country!
मूरु साविरा मठा, सिध्दारूढा मठा, इन्तहा अनेक मठागला क्षेत्रकके नन्ना नमस्कारगलू! रानी चेन्नम्मा ना नाडु, संगोल्ली रायण्णा ना बीडू, ई पुन्य भूमि-गे नन्ना नमस्कारगलू!
This region of Karnataka is famous for its tradition, culture and knowledge. Many personalities here have been honored with Jnanpith Award. This region has given the country several great musicians. I pay my respects to Pandit Kumar Gandharva, Pandit Basavaraj Rajguru, Pandit Mallikarjun Mansur, Bharat Ratna Pandit Bhimsen Joshi and Pandita Gangubai Hangal ji from the land of Hubballi today.
Friends,
The 'National Youth Day' in 2023 is very special. On one hand, there is this exuberant National Youth Festival, and on the other hand, ‘Amrit Mahotsav’ of freedom! "Arise, awake and stop not until the goal is reached”. Eli! Edheli!! Guri Muttuva Tanka Nildiri. This slogan of Vivekananda ji is the life mantra of the youth of India. Today, we have to take the country forward by emphasizing on our duties and understanding them in ‘Amrit Kaal’. And there is great inspiration of Swami Vivekananda ji in front of the youth of India. I bow down at the feet of Swami Vivekananda ji on this occasion. Just a few days ago, another great saint from the land of Karnataka, Sri Siddheshwar Swami ji, passed away. I also pay my respectful homage to Shri Siddheshwar Swami ji.
Friends,
Swami Vivekananda had a wonderful relationship with Karnataka. He had made several visits to Karnataka and this region during his lifetime. He also visited Hubli-Dharwad while going to Bengaluru. These visits gave a new direction to his life. The Maharaja of Mysuru was also one of the people who helped Swami Vivekananda to travel to Chicago. Swami ji's visit across India is also proof that our consciousness was one, our soul as one nation was one for so many centuries. This is an immortal example of the spirit of 'Ek Bharat, Shreshtha Bharat'. The country is taking this spirit forward with new resolutions in ‘Amrit Kaal’.
Friends,
Swami Vivekananda used to say that the development of a future and a nation becomes easy when we possess the power of the youth. This land of Karnataka itself has produced so many great personalities, who gave foremost importance to their duties towards the nation and reached extraordinary feats at a very young age. Rani Chennamma of Kittur was one of the leading women freedom fighters of the country. She led the freedom struggle even in the most difficult times. Rani Chennamma's army also had brave warriors like her companion Sangolli Rayanna, whose bravery had shattered the morale of the British army. Narayan Mahadev Doni of this land became a martyr who sacrificed his life for the country at the age of just 14.
Lance Naik Hanumanthappa Koppad, the son of Karnataka, showed how the vitality and courage of a youth can even defeat death in the mountains of Siachen. He struggled for six days even in minus 55 degree temperature, and came out alive. This ability is not limited to bravery only. You see, Shri Visvesvaraya proved that young talent is not confined to any one field by proving his mettle in engineering. Similarly, incredible examples of the talent and potential of our youth are awash in different parts of the country. Even today, the prowess of Indian youth amazes the world when competitions ranging from Maths to science are held on world forums.
Friends,
The priorities and goals of any nation change in different periods. Today, the stage at which we Indians have reached in the 21st century that appropriate time has come after centuries. And the biggest reason for this is the youth power of India, the Yuva Shakti. Today India is a young country. The huge youth population of the world is in our country.
Yuva Shakti is the driving force of India’s journey! The next 25 years are important for building the nation. Yuva Shakti’s dreams decide India’s direction. Yuva Shakti’s aspirations decide India’s destination. Yuva Shakti’s passion decides India’s path. To harness this Yuva Shakti, we need to be young with our thoughts, with our efforts! To be young is to be dynamic in our efforts. To be young is to be panoramic in our perspective. To be young is to be pragmatic!
Friends,
If the world looks to us for solutions, it is because of the dedication of our ‘Amrit’ generation. Today, when the world is looking towards India with so much hope, then credit goes to all of you, my young friends. Today we are the fifth largest economy in the world. Our target is to take it to the top-3. This economic growth of the country will bring immense opportunities for our youth. Today we are the world's leading force in the field of agriculture. A new revolution is about to come in the field of agriculture through technology and innovation. As a result, new opportunities will emerge for the youth and new avenues will be opened to reach new heights. In the field of sports too, India is moving towards becoming a major power of the world. This is possible only because of the capability of the youth of India. Be it a village, a city or a town, the spirit of the youth is on the rise everywhere. Today you are witnessing these changes. Tomorrow you will become future leaders with its strength.
Friends,
This is a special time in history. You are a special generation. You have a special mission. This is the mission of making an impact for India on the global scene. For every mission, a foundation is needed. Whether it is the economy or education, sports or start-ups, skill development or digitalisation, in every domain, a strong foundation has been laid in the last 8-9 years. The runway is ready for your take off! Today, there is a great optimism in the world towards India and its youth. This optimism is about you. This optimism is because of you. And this optimism is for you!
Today, there are global voices saying this century is India’s century. It is your century, the century of India’s youth! There are global surveys saying the majority of the big investors want to invest in India. These investors want to invest in you, India’s youth. Indian start-ups are getting record investments. Many global companies are setting up manufacturing plants to Make In India. From toys to tourism, defence to digital, India is making headlines across the world. So, this is a historic time when optimism and opportunity are coming together.
Friends,
In our country, the Nari Shakti (women’s power) has always played an important role in awakening and increasing the potential of the nation’s power. Now women and our daughters are exhibiting bravery in this ‘Amrit Kaal’ of freedom. Indian women are flying fighter jets today and joining the army in combative roles. Our daughters are scaling heights in every field whether it is science, technology, space, or sports. It is a testimony that India is now moving towards its goal with full force.
Friends,
We have to make 21st century India's century. And therefore, it is imperative that we think ten steps ahead of the present. Our thinking and approach should be futuristic! It is necessary that you make positive disruptions to fulfill the aspirations of the youth and move ahead of even the modern countries of the world. If we recall, there are many things which did not exist 10-20 years ago, but are an integral part of our lives today. Similarly, our world is going to change completely in the next few years, or possibly before the end of this decade. Emerging technologies like Artificial intelligence, Machine learning, Internet of Things and AR-VR would have evolved in a new form. Words like Data Science and Cyber Security would have deeply entrenched every aspect of our lives.
Everything is going to be seen in a new avatar through advanced technology from education to the security of the country and from healthcare to communication. The jobs which do not even exist today will be mainstream professions for the youth in the near future. Therefore, it is necessary that our youth prepare themselves for future skills. We have to connect ourselves with whatever new is happening in the world. We have to do the work that no one else is doing. The country is preparing a practical and futuristic education system through the new National Education Policy to prepare the new generation with this mindset. Today the focus is on innovative and skill oriented education from the school itself. Today the youth have the freedom to move forward according to their choice. This foundation will prepare future ready youth who will build India of the future.
Friends,
Today two messages of Swami Vivekananda should be a part of every youth's life in this fast changing world. These two messages are -- institutions and innovation! Institution is formed when we expand our ideas and work with team spirit. Today every youth should expand his individual success in the form of team success. This team spirit will take forward the developed India as 'Team India'.
My young friends,
You have to remember one more statement of Swami Vivekananda. Swami Vivekananda used to say that every work has to pass through three stages – ridicule, opposition and acceptance. And this is the apt definition if innovation has to be defined in one line. For example, some people made fun of digital payments when they were introduced in the country a few years ago. Even when the Swachh Bharat campaign was launched, these people said that this is not going to work in India. They also made fun when the country came up with the scheme of getting Jan Dhan accounts opened in banks for the poor. Our scientists were also ridiculed when they came up with indigenous vaccines during Covid whether it would work or not.
Today India is the world leader in digital payments. Today Jan Dhan accounts are a major force of our economy. India's achievement in the field of vaccines is being discussed all over the world. Therefore, if the youth of India have any new idea, remember that you may be ridiculed and opposed. But if you believe in your idea then stick to it and have faith in it. Your success will prove to be bigger than the imagination of those making fun.
Friends,
Today new efforts and experiments are being carried out continuously in the country by taking the youth along. As part of this, the youth of different states of the country have gathered here to participate in various competitions in the National Youth Festival. It is somewhat like competitive and cooperative federalism. Youth from different states are showcasing their skills with a spirit of healthy competition. Here it is not important who wins, because in any case, India will emerge victorious. For, the talent of our youth will come to the fore in the Youth Festival.
Besides competing with each other you will also cooperate with each other. That is why it is said that competition can happen only when the participants cooperate with each other in following a rule. We have to continuously take forward this spirit of competition and cooperation. We have to always think that where the country will reach with our own success. Today the goal of the country is - Viksit Bharat, Sashakt Bharat (Developed India, Strong India)! We do not have to pause without fulfilling the dream of a developed India. I am sure every youth will make this dream his own dream and will shoulder this responsibility of the country. With this belief, many thanks and best wishes to all of you!
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.

ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
କର୍ଣ୍ଣାଟକର ହୁବଲୀ ଠାରେ ୨୬ତମ ରାଷ୍ଟ୍ରୀୟ ଯୁବ ମହୋତ୍ସବର ଉଦଘାଟନ ଅବସରରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଅଭିଭାଷଣର ମୂଳପାଠ
13 JAN 2023 10:44AM by PIB Bhubaneshwar
କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ଉପସ୍ଥିତ କର୍ଣ୍ଣାଟକର ରାଜ୍ୟପାଳ ଶ୍ରୀ ଥାବର ଚନ୍ଦ ଗେହଲଟ ଜୀ, ସଦସ୍ୟ ଶ୍ରୀ ବସବରାଜ ବୋମ୍ମଇ ଜୀ, କେନ୍ଦ୍ର ମନ୍ତ୍ରିମଣ୍ଡଳର ସହଯୋଗୀଗଣ, ରାଜ୍ୟ ସରକାରଙ୍କ ମନ୍ତ୍ରୀଗଣ, ସାଂସଦଗଣ, ବିଧାୟକଗଣ ଏବଂ କର୍ଣ୍ଣାଟକର ଏବଂ ଦେଶର ମୋର ଯୁବ ସାଥୀମାନେ!
ଗୁରୁ ସାବିରା ମଠା, ସିଦ୍ଧାଋଢ଼ା ମଠା, ମଠାଗଲା କ୍ଷେତ୍ରର ଅନେକ ବ୍ୟକ୍ତିତ୍ୱଙ୍କୁ ମଥା ନୁଅାଁଇ ନମସ୍କାର କରୁଛି! ରାଣୀ ଚେନ୍ନାମା ନା ନାଡୁ, ସଙ୍ଗୋଲୀ ରାୟନ୍ନା ନା ବିଡୁ, ଏହି ପୂଣ୍ୟ ଭୂମିରୁ ନମସ୍କାର କରୁଛି ।
କର୍ଣ୍ଣାଟକର ଏହି କ୍ଷେତ୍ର ନିଜର ପରମ୍ପରା; ସଂସ୍କୃତି ଏବଂ ଜ୍ଞାନ ପାଇଁ ପ୍ରସିଦ୍ଧ ଅଟେ । ଏଠିକାର ଅନେକ ବ୍ୟକ୍ତିତ୍ୱମାନଙ୍କୁ ଜ୍ଞାନପୀଠ ପୁରସ୍କାର ଦ୍ୱାରା ସମ୍ମାନିତ କରାଯାଇଛି । ଏହି କ୍ଷେତ୍ର ଦେଶକୁ ସବୁଠାରୁ ବଡ଼ ବଡ଼ ମହାନ ସଂଗୀତକାରମାନଙ୍କୁ ଦେଇଛି । ପଣ୍ଡିତ ଗନ୍ଧର୍ବ, ପଣ୍ଡିତ ବସବରାଜ ରାଜଗୁରୁ, ପଣ୍ଡିତ ମଲ୍ଲିକାର୍ଜୁନ ମାନସୁର, ଭାରତ ରତ୍ନ ପଣ୍ଡିତ ଭୀମସେନ ଜୋଶୀ ଏବଂ ପଣ୍ଡିତା ଗଙ୍ଗୁବାଈ ହଙ୍ଗଲ ଜୀଙ୍କୁ ମୁଁ ଆଜି ହୁବଲୀର ଧରିତ୍ରରେ ପ୍ରଣାମ କରିବା ସହିତ ଶ୍ରଦ୍ଧାଞ୍ଜଳି ଜଣାଉଛି ।
ସହକର୍ମୀ,
ବର୍ଷ ୨ଠ୨୩ରେ ‘ରାଷ୍ଟ୍ରୀୟ ଯୁବ ଦିବସ’ର ଏହି ଦିନ ବହୁତ ମହତ୍ତ୍ୱ ଅଛି, ଗୋଟିଏ ପଟେ ଏହି ବିଦୁତ ଉତ୍ସବ, ଅନ୍ୟପକ୍ଷରେ ସ୍ୱାଧୀନତାର ଅମୃତ ଉତ୍ସବ । “ଉଠ, ଜାଗ୍ରତ ହୁଅ ଏବଂ ଲକ୍ଷ୍ୟ ପୂର୍ବରୁ ବନ୍ଦ କରନାହିଁ”! ଏଲ୍ଲୀ! ଏଦେଲ୍ଲୀ!! ଗୁରୀ ମୁଡତ୍ୱା ତନକା ନିଲଦିରୀ । ବିବେକାନନ୍ଦ ଜୀଙ୍କର ଏହି ଉଦେଶ୍ୟ, ଭାରତର ଯୁବଗୋଷ୍ଠୀଙ୍କର ଜୀବନର ମନ୍ତ୍ର ଅଟେ । ଅମୃତ କାଳରେ ଆମକୁ ଆମର କର୍ତ୍ତବ୍ୟ ଉପରେ ଜୋର ଦେଇ, ନିଜ କର୍ତ୍ତବ୍ୟକୁ ବୁଝି ଦେଶକୁ ଆଗକୁ ଯିବାକୁ ହେବ ଏବଂ ଏଥିରେ ଭାରତର ଯୁବଗୋଷ୍ଠୀଙ୍କ ସମ୍ମୁଖରେ ସ୍ୱାମୀ ବିବେକାନନ୍ଦ ଜୀଙ୍କ ଚରଣରେ ପ୍ରଣାମ କରୁଛି । ବର୍ତ୍ତମାନ କିଛି ଦିନ ପୂର୍ବରୁ, କର୍ଣ୍ଣାଟକର ମାଟିରେ ଗୋଟିଏ ପଟେ ମହାନ ସନ୍ଥ ଶ୍ରୀ ସିଦେ୍ଧଶ୍ୱର ସ୍ୱାମୀ ଜୀଙ୍କର ଦେହାବସାନ ହୋଇଥିଲା । ମୁଁ ଶ୍ରୀ ସିଦେ୍ଧଶ୍ୱର ସ୍ୱାମୀ ଜୀଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ଆଦପୂର୍ବକ ଶ୍ରଦ୍ଧାଞ୍ଜଳି ଅର୍ପଣ କରୁଛି ।
ସହକର୍ମୀ,
ସ୍ୱାମୀ ବିବେକାନନ୍ଦଙ୍କର କର୍ଣ୍ଣାଟକ ସହିତ ଅଦ୍ଭୁତ ସମ୍ପର୍କ ଥିଲା । ସେ ନିଜର ଜୀବନ କାଳରେ କର୍ଣ୍ଣାଟକ ଏବଂ ଏହି କ୍ଷେତ୍ରର ଅନେକ ଯାତ୍ରା କରିଥିଲେ । ବାଙ୍ଗାଲୋର ଯିବା ସମୟରେ ସେ ହୁବଲୀ-ଧାରୱାଡ ମଧ୍ୟ ଆସିଥିଲେ । ଏହି ଶବ୍ଦ ତାଙ୍କ ଜୀବନକୁ ଏକ ନୂତନ ଦିଗ ଦେଖାଇଥିଲା । ମୈସୁରୁର ମହାରାଜା ମଧ୍ୟ ସେହି ଲୋକମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରୁ ଜଣେ ଥିଲେ ଯିଏ ସ୍ୱାମୀ ବିବେକାନନ୍ଦଙ୍କୁ ଶିକାଗୋ ଯାତ୍ରାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିଥିଲେ । ସ୍ୱାମୀଜୀଙ୍କର ଭାରତ ଭ୍ରମଣ ଏହି କଥାର ମଧ୍ୟ ପ୍ରମାଣ ଅଟେ ଯେ କେତେ ଶତାବ୍ଦୀରୁ ଆମର ଚେତନା ଗୋଟିଏ ଥିଲା, ଗୋଟିଏ ରାଷ୍ଟ୍ର ଭାବରେ ଆମର ଆତ୍ମା ଗୋଟିଏ ଥିଲା । ଏହି ‘ଏକ ଭାରତ, ଶ୍ରେଷ୍ଠ ଭାରତ’ର ଭାବନା ଏହା ଏକ ଅମର ଉଦାହରଣ । ଏହି ଭାବନାକୁ ନେଇ ଅମୃତ କାଳରେ ନେଇ ଦେଶ ନୂତନ ସଂକଳ୍ପଗୁଡ଼ିକ ସହିତ ଆଗକୁ ବଢୁଛି ।
ସାଥୀଗଣ,
ସ୍ୱାମୀ ବିବେକାନନ୍ଦ କହିଥିଲେ ଯେ ଯେତେବେଳେ ଯୁବଶକ୍ତି ଥାଏ, ଯେତେବେଳେ ଯୁବ ଶକ୍ତି ଥାଏ, ସେତେବେଳେ ଭବିଷ୍ୟତ ଗଠନ, ରାଷ୍ଟ୍ର ଗଠନ ମଧ୍ୟ ସହଜ ହୋଇଥାଏ । କର୍ଣ୍ଣାଟକର ଏହି ଭୂମି ନିଜେ ଅନେକ ମହାନ ବ୍ୟକ୍ତିତ୍ୱ ଦେଇଛି, ଯେଉଁମାନେ ସେମାନଙ୍କର କର୍ତ୍ତବ୍ୟକୁ ପ୍ରାଥମିକତା ଦେଇଥିଲେ, ବହୁତ କମ ବୟସରେ ଅସାଧାରଣ କାର୍ଯ୍ୟ କରିଥିଲେ । କିତ୍ତୁରର ରାଣୀ ଚେନ୍ନାମା ଦେଶର ଅଗ୍ରଣୀ ମହିଳା ସ୍ୱାଧୀନତା ସଂଗ୍ରାମୀ ଥିଲେ । ସବୁଠୁ କଷ୍ଟ ସମୟରେ ମଧ୍ୟ ସେ ସ୍ୱାଧୀନତା ସଂଗ୍ରାମର ନେତୃତ୍ୱ ନେଇଥିଲେ । ରାଣୀ ଚେନ୍ନାମାଙ୍କ ସୈନ୍ୟବାହିନୀରେ ତାଙ୍କ ସାଥୀ ସଙ୍ଗୋଲୀ ରାୟନ୍ନାଙ୍କ ପରି ସାହସୀ ଯୋଦ୍ଧା ମଧ୍ୟ ଥିଲେ, ଯାହାର ସାହସିକତା ବ୍ରିଟିଶ ସେନାର ମନୋବଳ ଭାଙ୍ଗି ଦେଇଥିଲା । ଏହି ଭୂମିର ନାରାୟଣ ମହାଦେବ ଡୋନି ଜଣେ ସହିଦ ହୋଇଥିଲେ, ଯିଏ ମାତ୍ର ୧୪ ବର୍ଷ ବୟସରେ ଦେଶ ପାଇଁ ନିଜ ଜୀବନକୁ ଉତ୍ସର୍ଗ କରିଥିଲେ ।
ଜଣେ ଯୁବକଙ୍କର ଜୀବନ କ’ଣ ହୋଇଥାଏ, ତାହାର ସାହସ କେମିତି ମୃତୁ୍ୟକୁ ମଧ୍ୟ ପରାସ୍ତ କରିପାରିବ, ଏହା କର୍ଣ୍ଣାଟକର ସୁପୁତ୍ର ଲାନ୍ସ ନାୟକ ହନୁମନ-ଥପ୍ପା ଖୋପ୍ପଡ଼ ସିୟାଚିନ ପର୍ବତରେ ଦେଖାଇଥିଲେ । ସେ ମାଇନସ ୫୫ ଡିଗ୍ରୀ ତାପମାତ୍ରାରେ ମଧ୍ୟ ୬ ଦିନ ସଂଘର୍ଷ କରିଥିଲେ ଏବଂ ଜୀବନ୍ତ ବାହାରକୁ ଆସିଥିଲେ । ଏହି ଦକ୍ଷତା କେବଳ ସାହସିକତା ମଧ୍ୟରେ ସୀମିତ ନୁହେଁ । ଆପଣ ଦେଖିଥିବେ, ଶ୍ରୀ ବିଶେଶ୍ୱରାୟ ପ୍ରମାଣ କରିଛନ୍ତି ଯେ ଯୁବ ପ୍ରତିଭା ଇଞ୍ଜିନିୟରିଂରେ ନିଜର ଲୌହ ମାନବ ନିର୍ମାଣ କରି ପ୍ରମାଣିତ କରିଛନ୍ତି ଯେ ଯୁବ ପ୍ରତିଭା କୌଣସି ଗୋଟିଏ କ୍ଷେତ୍ରରେ ସୀମିତ ନୁହେଁ । ସେହିଭଳି ଦେଶର ବିଭିନ୍ନ ସ୍ଥାନରେ ଆମ ଯୁବପିଢ଼ିଙ୍କ ପ୍ରତିଭା ଏବଂ ସାମର୍ଥ୍ୟର କଳ୍ପନାଯୋଗ୍ୟ, ଅବିଶ୍ୱସନୀୟ ଉଦାହରଣ ରହିଛି । ଆଜି ମଧ୍ୟ, ଯେତେବେଳେ ଗଣିତ ଠାରୁ ଆରମ୍ଭ କରି ବିଜ୍ଞାନ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ବିଶ୍ୱ ମଞ୍ଚରେ ପ୍ରତିଯୋଗିତାମାନ ହୋଇଥାଏ, ସେତେବେଳେ ଭାରତୀୟ ଯୁବକମାନଙ୍କ ସାହସ ବିଶ୍ୱକୁ ବିସ୍ମିତ କରି ଦେଇଥାଏ ।
ସାଥୀମାନେ,
ବିଭିନ୍ନ ଅବଧିରେ ଯେକୌଣସି ରାଷ୍ଟ୍ରର ପ୍ରାଥମିକତା ପରିବର୍ତ୍ତନ ହୁଏ, ଏହାର ଲକ୍ଷ୍ୟ ବଦଳି ଯାଇଥାଏ । ଆଜି ଏକବିଂଶ ଶତାବ୍ଦୀର ଯେଉଁ ପର୍ଯ୍ୟାୟରେ ଆମେ ଭାରତୀୟମାନେ ପହଞ୍ଚôଛୁ, ଆମର ଭାରତ ପହଞ୍ଚôଛି, ଶତାବ୍ଦୀ ପରେ ଉପଯୁକ୍ତ ସମୟ ଆସିଛି ଏବଂ ଏହାର ସବୁଠାରୁ ବଡ଼ କାରଣ ହେଉଛି ଭାରତର ଯୁବଶକ୍ତି । ଏହି ଯୁବଶକ୍ତି, ଆଜି ଭାରତ ଏକ ଯୁବ ଦେଶ ଅଟେ । ଦୁନିଆର ସବୁଠାରୁ ବଡ଼ ଯୁବସଂଖ୍ୟା ଆମ ଦେଶରେ, ଭାରତରେ ।
ଯୁବ ଶକ୍ତି ହେଉଛି ଭାରତର ଯାତ୍ରା ପାଇଁ ଏକ ପ୍ରେରଣା ଶକ୍ତି । ଆଗାମୀ ୨୫ ବର୍ଷ ଦେଶ ଗଠନ ପାଇଁ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ । ଯୁବ ଶକ୍ତିଙ୍କ ସ୍ୱପ୍ନ ଭାରତର ଦିଗ ନିର୍ଣ୍ଣୟ କରେ । ଯୁବ ଶକ୍ତିଙ୍କ ଆକାଂକ୍ଷା ଭାରତର ଗନ୍ତବ୍ୟସ୍ଥଳକୁ ସ୍ଥିର କରେ । ଯୁବ ଶକ୍ତିଙ୍କ ଉତ୍ସାହ ଭାରତର ପଥ ସ୍ଥିର କରେ । ଏହି ଯୁବ ଶକ୍ତିକୁ ସଜାଡ଼ିବା ପାଇଁ ଆମ ଚିନ୍ତାଧାରା, ଆମର ପ୍ରୟାସ ସହିତ ଯୁବକ ହେବା ଆବଶ୍ୟକ । ଯୁବକ ହେବା ଅର୍ଥାତ୍ ଆମର ପ୍ରୟାସ ଗତିଶୀଳ ହେବା । ଯୁବକ ହେବା ହେଉଛି ଆମର ଦୃଷ୍ଟିକୋଣରେ ପାନୋରାମିକ । ଯୁବକ ହେବା ହେଉଛି ପ୍ରଗତିଶୀଳ ହେବା ।
ସାଥୀମାନେ,
ଯଦି ସମାଧାନ ପାଇଁ ବିଶ୍ୱ ଆଗକୁ ଚାହିଁଥାଏ, ତେବେ ଏହା ଆମର ଅମୃତ ପିଢ଼ିର ଉତ୍ସର୍ଗ ପାଇଁ । ଆଜି ଯେତେବେଳେ ବିଶ୍ୱ ଏତେ ଆଶା ସହିତ ଭାରତ ଆଡ଼କୁ ଦେଖୁଛି, ତେବେ ଏହା ପଛରେ ଆପଣ ସମସ୍ତେ ମୋର ଯୁବ ସାଥୀମାନେ ଅଛନ୍ତି, ଆଜି ଆମେ ବିଶ୍ୱରେ ପଞ୍ଚମ ଅର୍ଥବ୍ୟବସ୍ଥାରେ ଅଛୁ । ଆମର ଲକ୍ଷ୍ୟ ହେଉଛି ଏହାକୁ ଟପ-୩କୁ ନେବା । ଦେଶର ଏହି ଅର୍ଥନୈତିକ ଅଭିବୃଦ୍ଧି ଆମ ଯୁବକମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଅପାର ସୁଯୋଗ ଆଣିବ । ଆଜି ଆମେ କୃଷି କ୍ଷେତ୍ରରେ ବିଶ୍ୱର ଅଗ୍ରଣୀ ଶକ୍ତି । ଟେକ୍ନୋଲୋଜି ଏବଂ ନବସୃଜନ ମାଧ୍ୟମରେ କୃଷି କ୍ଷେତ୍ରରେ ଏକ ନୂତନ ବିପ୍ଳବ ଆସିବାକୁ ଯାଉଛି । ଏଥିରେ ଯୁବକମାନଙ୍କ ପାଇଁ ନୂତନ ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି ହେବ, ନୂତନ ଶିଖରରେ ପହଞ୍ଚିବା ପାଇଁ ନୂତନ ପଥ ଖୋଲାଯିବ । କ୍ରୀଡ଼ା କ୍ଷେତ୍ରରେ ମଧ୍ୟ ଆଜି ଭାରତ ବିଶ୍ୱର ଏକ ବଡ଼ ଶକ୍ତି ହେବାକୁ ଯାଉଛି । କେବଳ ଭାରତର ଯୁବକମାନଙ୍କ ସାମର୍ଥ୍ୟ ହେତୁ ଏହା ସମ୍ଭବ । ସେ ଏକ ଗାଁ, ସହର କିମ୍ବା ସହର ହେଉ! ପ୍ରତ୍ୟେକ ସ୍ଥାନରେ ଉତ୍ସାହ ଉପରେ ଯୁବକମାନଙ୍କ ଭାବନା ରହିଛି । ଆଜି ଆପଣ ଏହି ପରିବର୍ତ୍ତନଗୁଡ଼ିକର ସାକ୍ଷୀ ଅଛନ୍ତି । ଆସନ୍ତାକାଲି ଆପଣ ଏହାର ଶକ୍ତି ସହିତ ଭବିଷ୍ୟତର ନେତା ହେବେ ।
ସାଥୀମାନେ,
ଇତିହାସରେ ଏହା ଏକ ବିଶେଷ ସମୟ । ତୁମେ ଏକ ବିଶେଷ ପିଢ଼ି । ତୁମର ଏକ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ମିଶନ ଅଛି । ବିଶ୍ୱସ୍ତରରେ ଭରାତ ପାଇଁ ଏହା ଏକ ପ୍ରଭାବ ସୃଷ୍ଟି କରିବାର ଏହା ହେଉଛି ମିଶନ । ପ୍ରତ୍ୟେକ ମିଶନ ପାଇଁ ଏକ ଭିତ୍ତିପ୍ରସ୍ତର ଆବଶ୍ୟକ । ଅର୍ଥନୀତି ହେଉ କି ଶିକ୍ଷା, କ୍ରୀଡ଼ା କିମ୍ବା ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ, ଦକ୍ଷତା ବିକାଶ କିମ୍ବା ଡିଜିଟାଇଜେସନ, ପ୍ରତ୍ୟେକ ଡୋମେନରେ, ଗତ ୮-୯ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଏକ ଦୃଢ଼ ଭିତ୍ତିପ୍ରସ୍ତର ସ୍ଥାପନ କରାଯାଇଛି । ତୁମର ଯାତ୍ରା ପାଇଁ ମାର୍ଗ ପ୍ରସ୍ତୁତ । ଆଜି ଭାରତ ଏହାର ଯୁବକମାନଙ୍କ ପ୍ରତି ବିଶ୍ୱ ବଡ଼ ଆଶାବାଦୀ । ଏହି ଆଶାବାଦୀତା ଆପଣଙ୍କ ବିଷୟରେ। ଏହି ଆଶାବାଦୀତା ଆପଣଙ୍କ ହେତୁ ଏବଂ ଏହି ଆଶାବାଦୀତା ଆପଣଙ୍କ ପାଇଁ!
ଆଜି ବିଶ୍ୱର ସ୍ୱର ରହିଛି ଯେ ଏହି ଶତାବ୍ଦୀ ହେଉଛି ଭାରତର ଶତାବ୍ଦୀ । ଏହା ତୁମର ଶତାବ୍ଦୀ, ଭାରତର ଯୁବକମାନଙ୍କର ଶତାବ୍ଦୀ । ସର୍ବଭାରତୀୟ ସର୍ବେକ୍ଷଣରେ କୁହାଯାଇଛି ଯେ ଅଧିକାଂଶ ବଡ଼ ନିବେଶକ ଭାରତରେ ନିବେଶ କରିବାକୁ ଚାହୁଁଛନ୍ତି । ଏହି ନିବେଶକମାନେ ତୁମର, ଭରତର ଯୁବକମାନେ ବିନିଯୋଗ କରିବାକୁ ଚାହୁଁଛନ୍ତି । ଭାରତୀୟ ଷ୍ଟାର୍ଟଅପଗୁଡ଼ିକ ରେକର୍ଡ ମାତ୍ରାରେ ବିନିଯୋଗ କରୁଛନ୍ତି । ଅନେକ ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ କମ୍ପାନୀ ଭାରତରେ ଉତ୍ପାଦନ କାରଖାନା ସ୍ଥାପନ କରୁଛନ୍ତି । ଖେଳନା ଠାରୁ ଆରମ୍ଭ କରି ପର୍ଯ୍ୟଟନ, ପ୍ରତିରକ୍ଷା ଡିଜିଟାଲ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଭାରତ ସାରା ବିଶ୍ୱରେ ପ୍ରମୁଖ ଖବର ସୃଷ୍ଟି କରୁଛି । ତେଣୁ ଏହା ଏକ ଐତିହାସିକ ସମୟ ଯେତେବେଳେ ଆଶାବାଦୀ ଏବଂ ସୁଯୋଗ ଏକତ୍ର ଆସେ ।
ସାଥୀମାନେ,
ଆମ ଦେଶରେ ମହିଳା ଶକ୍ତି ଏବଂ ମହିଳା ଶକ୍ତି ସର୍ବଦା ରାଷ୍ଟ୍ର ଶକ୍ତିକୁ ଜାଗ୍ରତ ରଖିବାରେ, ରାଷ୍ଟ୍ର ଶକ୍ତିକୁ ବୃଦ୍ଧି କରିବାରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିଆସୁଛନ୍ତି । ବର୍ତ୍ତମାନ ସ୍ୱାଧୀନତାର ଏହି ଅମୃତ କାଳରେ ମହିଳା ଏବଂ ଆମ ଝିଅମାନେ ନୂତନ ସାହସିକତା ପ୍ରଦର୍ଶନ କରୁଛନ୍ତି । ଭାରତୀୟ ମହିଳାମାନେ ଆଜି ଯୁଦ୍ଧ ବିମାନ ଉଡ଼ାଉଛନ୍ତି । ସେନାରେ ଯୁଦ୍ଧ ଭୂମିକାରେ ସାମିଲ ହେଉଛନ୍ତି । ବିଜ୍ଞାନ - ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା, ସ୍ପେଶ, କ୍ରୀଡ଼ା, ପ୍ରତ୍ୟେକ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଆମର ଝିଅମାନେ ଶୀର୍ଷରେ ପହଞ୍ଚି ପାରିଛନ୍ତି । ଏହା ଏକ ଘୋଷଣା ଯେ ଭାରତ ବର୍ତ୍ତମାନ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଶକ୍ତିର ସହିତ ନିଜର ଲକ୍ଷ୍ୟ ଆଡ଼କୁ ଗତି କରୁଛି ।
ସାଥୀମାନେ,
ଆମକୁ ଏକବିଂଶ ଶତାବ୍ଦୀର ଭାରତକୁ ଶତାବ୍ଦୀ କରିବାକୁ ପଡ଼ିବ । ଏବଂ ସେଥିପାଇଁ, ଏହା ଜରୁରୀ ଯେ ଆମେ ବର୍ତ୍ତମାନ ଠାରୁ ଦଶ ପାଦ ଆଗକୁ ଚିନ୍ତା କରିବାକୁ ହେବ । ଆମର ଚିନ୍ତାଧାରା ଭବିଷ୍ୟତବାଦୀ ହେବା ଉଚିତ, ଆମର ଆଭିମଖ୍ୟ ଭବିଷ୍ୟତବାଦୀ ହେବା ଉଚିତ । ଯୁବପିଢ଼ିଙ୍କ ଆକାଂକ୍ଷା ପୂରଣ କରିବା ପାଇଁ ଆପଣ ସକାରାତ୍ମକ ବ୍ୟାଘାତ ସୃଷ୍ଟି କରିବା ଆବଶ୍ୟକ, ବିଶ୍ୱର ଆଧୁନିକ ଦେଶ ଠାରୁ ମଧ୍ୟ ଆଗକୁ ଯିବା । ଯଦି ଆମେ ମନେ ପକେଇବା, ଆଜିଠାରୁ ଦଶ - କୋଡ଼ିଏ ବର୍ଷ ପୂର୍ବେ, ଏହିପରି ଅନେକ ଜିନିଷ ବିଦ୍ୟମାନ ନ ଥିଲା, ଯାହା ଆଜି ଆମ ଜୀବନର ଏକ ଅବିଚ୍ଛେଦ୍ୟ ଅଙ୍ଗ । ସେହିଭଳି, ଆଗାମୀ କିଛି ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ, ସମ୍ଭବତଃ ଏହି ଦଶନ୍ଧି ଶେଷ ପୂର୍ବରୁ, ଆମ ଦୁନିଆ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ରୂପେ ପରିବର୍ତ୍ତନ ହେବାକୁ ଯାଉଛି । ଆର୍ଟିଫିସିଆଲ ଇଣ୍ଟେଲିଜେନ୍ସ ମେସିନ ଲର୍ଣ୍ଣିଂ, ଇଣ୍ଟରନେଟ ଅଫ ଥିଙ୍ଗସ ଏବଂ ଏଆର-ଭିଆର ପରେ ଉଦୀୟମାନ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ଏକ ନୂଆ ସ୍ୱରୂପରେ ବିକଶିତ ହୋଇ ଯାଇଥିବା ଡାଟା ସାଇନ୍ସ ଏବଂ ସାଇବର ସୁରକ୍ଷା ପରି ଶବ୍ଦ ନିଶ୍ଚିତ ଭାବରେ ଆମ ଜୀବନର ପ୍ରତ୍ୟେକ ବର୍ଗ ସହିତ ଅଧିକ ଗଭୀର ଭାବରେ ସଂଯୁକତ ହୋଇଥିବ ।
ଆମର ଶିକ୍ଷା ଠାରୁ ଆରମ୍ଭ କରି ଦେଶର ନିରାପତ୍ତା, ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସେବା ଠାରୁ ଯୋଗାଯୋଗ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ସବୁକିଛି ଉନ୍ନତ ଜ୍ଞାନକୌଶଳ ମାଧ୍ୟମରେ ଏକ ନୂତନ ସ୍ୱରୂପରେ ଦେଖିବାକୁ ମିଳିବ । ଆଜି ଯେଉଁ କାର୍ଯ୍ୟଗୁଡ଼ିକ ବିଦ୍ୟମାନ ନାହିଁ, ଆଗାମୀ ସମୟରେ ସେସବୁ ଯୁବକମାନଙ୍କ ପାଇଁ ମୁଖ୍ୟସ୍ରୋତର ବୃତ୍ତି ହେବ । ତେଣୁ, ଆମର ଯୁବକମାନେ ଭବିଷ୍ୟତର କୌଶଳ ପାଇଁ ନିଜକୁ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିବା ଆବଶ୍ୟକ । ଦୁନିଆରେ ଯାହା କିଛି ଘଟୁଛି, ତାହା ସହିତ ଆମକୁ ନିଜକୁ ଯୋଡ଼ିବାକୁ ହେବ । ଆମକୁ ଏପରି କାମ କରିବାକୁ ହେବ ଯାହା ଅନ୍ୟ କେହି କରୁନାହାନ୍ତି । ଏହି ମାନସିକତା ସହିତ ନୂତନ ପିଢ଼ଇକୁ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିବା ପାଇଁ ନୂତନ ଜାତୀୟ ଶିକ୍ଷା ନୀତି ମାଧ୍ୟମରେ ଏକ ବ୍ୟବହାରିକ ଏବଂ ଭବିଷ୍ୟତ ଶିକ୍ଷା ବ୍ୟବସ୍ଥା ପ୍ରସ୍ତୁତ କରୁଛି । ଆଜି ବିଦ୍ୟାଳୟରୁ ଅଭିନବ ତଥା ଦକ୍ଷତା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦିଆଯାଉଛି । ଯୁବଗୋଷ୍ଠୀଙ୍କ ନିକଟରେ ଇଚ୍ଛା ମୁତାବକ ଆଗକୁ ବଢ଼ିବାର ସ୍ୱାଧୀନତା ପାଇଛନ୍ତି । ଏହା ଭବିଷ୍ୟତର ଭାରତ ଗଠନ କରିବା ପାଇଁ ଯୁବକମାନଙ୍କୁ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିବ ।
ସାଥୀମାନେ,
ଆଜି ଏହି ଦ୍ରୁତ ପରିବର୍ତ୍ତନଶୀଳ ଦୁନିଆରେ ସ୍ୱାମୀ ବିବେକାନନ୍ଦ ଜୀଙ୍କର ଦୁଇ ବାର୍ତ୍ତା ପ୍ରତ୍ୟେକ ଯୁବକଙ୍କ ଜୀବନରେ ଏକ ଅଂଶ ହେବା ଉଚିତ । ଏହି ଦୁଇଟି ବାର୍ତ୍ତା ହେଉଛି ଅନୁଷ୍ଠାନ ଏବଂ ନୂତନତ୍ୱ । ଯେତେବେଳେ ଆମେ ଆମର ଧାରଣାକୁ ବିସ୍ତାର କରୁ, ଦଳଗତ ହୋଇ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁ ସେତେବେଳେ ଅନୁଷ୍ଠାନ ଗଠନ ହୁଏ । ଆଜି ପ୍ରତ୍ୟେକ ଯୁବକଙ୍କୁ ଆବଶ୍ୟକ ଯେ ସେ ନିଜର ବ୍ୟକ୍ତିଗତ ସଫଳତାକୁ ନେଇ ସଫଳତା ଭାବରେ ବିସ୍ତାର କରିବେ । ଏହି ଟିମ୍ ସ୍ପିରିଟ ‘ଟିମ ଇଣ୍ଡିଆ’ ଭାବରେ ବିକଶିତ ଭାରତକୁ ଆଗକୁ ନେଇଯିବ ।
ମୋର ସବୁ ସାଥୀମାନେ,
ଆପଣଙ୍କୁ ସ୍ୱାମୀ ବିବେକାନନ୍ଦଙ୍କର ଆଉ ଗୋଟିଏ କଥା ମନେ ରଖିବାକୁ ପଡ଼ିବ । ଅଭିନବତା ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ସ୍ୱାମୀ ବିବେକାନନ୍ଦ କହୁଥିଲେ ଯେ ପ୍ରତ୍ୟେକ କାର୍ଯ୍ୟକୁ ତିନୋଟି ପର୍ଯ୍ୟାୟ ଦେଇ ଗତି କରିବାକୁ ପଡ଼ିବ- ପରିହାସ, ବିରୋଧ ଏବଂ ଗ୍ରହଣୀୟତା । ଏବଂ ଯଦି ନୂତନତ୍ୱକୁ ଗୋଟିଏ ଧାଡ଼ିରେ ବ୍ୟାଖ୍ୟା କରିବାକୁ ପଡ଼ିବ ତେବେ ଏହା ହେଉଛି । ଉଦାହରଣସ୍ୱରୂପ, କିଛି ବର୍ଷ ପୂର୍ବେ ଯେତେବେଳେ ଦେଶରେ ଡିଜିଟାଲ ପେମେଣ୍ଟ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଥିଲା, କିଛି ଲୋକ ଏହାକୁ ପରିହାସ କରିଥିଲେ । ସ୍ୱଚ୍ଛ ଭାରତ ଅଭିଯାନ ଆରମ୍ଭ ହେବା ପରେ ମଧ୍ୟ ଏହି ଲୋକମାନେ କହିଥିଲେ ଯେ ଏସବୁ ଭାରତରେ କାମ କରିବ ନାହିଁ । ଗରୀବଙ୍କ ପାଇଁ ବ୍ୟାଙ୍କରେ ଜନଧନ ଆକାଉଣ୍ଟ ଖୋଲାଯାଉଥିଲା, ଯେତେବେଳେ ସେମାନେ ଏହି ଯୋଜନା ପ୍ରସ୍ତୁତ କଲେ, ସେମାନେ ମଧ୍ୟ ଏହାକୁ ପରିହାସ କଲେ। କୋଭିଡ ସମୟରେ, ଯେତେବେଳେ ଆମର ବୈଜ୍ଞାନିକମାନେ ଏକ ସ୍ୱଦେଶୀ ଟିକା ନେଇ ଆସିଲେ, ତାହା ଉପରେ ମଧ୍ୟ ପରିହାସ କରାଯାଇଥିଲା ଏହା କାମ କରିବ କି ନାହିଁ?
କିନ୍ତୁ ବର୍ତ୍ତମାନ ଦେଖନ୍ତୁ, ଡିଜିଟାଲ ପେମେଣ୍ଟରେ ଆଜି ଭାରତ ହେଉଛି ବିଶ୍ୱର ଅଗ୍ରଣୀ, ଆଜି ଜନଧନ ଖାତା ଆମ ଅର୍ଥନୀତିର ଏକ ବଡ଼ ଶକ୍ତି । ଟିକା କ୍ଷେତ୍ରରେ ଭାରତର ସଫଳତା ବିଶ୍ୱରେ ଆଲୋଚନା ହେଉଛି । ତେଣୁ, ଯଦି ତୁମର ଯୁବକମାନଙ୍କର କୌଣସି ନୂତନ ଧାରଣା ଅଛି, ମନେରଖ ଯେ ତୁମକୁ ପରିହାସ କରାଯାଇପାରେ, ବିରୋଧ କରାଯାଇପାରେ । କିନ୍ତୁ ଯଦି ତୁମେ ତୁମ ବିଚାରଧାରାରେ ବିଶ୍ୱାସ ରଖିବ ସେଥିରେ ଲାଗି ରହିବ, ତା’ ଉପରେ ଭରସା ରଖିବ । ତେବେ ସଫଳତା ତୁମର ପ୍ରାଙ୍ଗଣରେ କଳ୍ପନା ଠାରୁ ବଡ଼ ବୋଲି ପ୍ରମାଣିତ ହେବ ।
ସାଥୀମାନେ,
ଆଜି ଯୁବକମାନଙ୍କୁ ସାଙ୍ଗରେ ନେଇ ଦେଶରେ କ୍ରମାଗତ ଭାବରେ କିଛି ନୂତନ ପ୍ରୟାସ ଏବଂ ନୂତନ ପରୀକ୍ଷଣ ଚାଲିଛି । ଏହି କ୍ରମରେ ଦେଶର ବିଭିନ୍ନ ରାଜ୍ୟର ଯୁବକମାନେ ଜାତୀୟ ଯୁବ ମହୋତ୍ସବରେ ବିଭିନ୍ନ ପ୍ରତିଯୋଗିତାରେ ଭାଗ ନେବାକୁ ଏକତ୍ରିତ ହୋଇଛନ୍ତି । ଏହା କିଛି ମାତ୍ରାରେ ପ୍ରତିଯୋଗୀ ଏବଂ ସହଯୋଗୀ ସଂଘୀୟତା ପରି । ଏଠାକୁ ଭିନ୍ନ-ଭିନ୍ନ ରାଜ୍ୟର ଯୁବକାମେ ସୁସ୍ଥ ପ୍ରତିଯୋଗିତାର ଭାବନା ନେଇ ନିଜର ଦକ୍ଷତା ପ୍ରଦର୍ଶନ କରିବାକୁ ଆସିଛନ୍ତି । ଏଠାରେ କିଏ ଜିତିବ ତାହା ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ନୁହେଁ, କାରଣ ଯେକୌଣସି ପରିସ୍ଥିତିରେ ବିଜୟ ଭାରତର ହେବ। କାରଣ ଯୁବ ମହୋତ୍ସବରେ ଆମର ଯୁବକମାନଙ୍କ ପ୍ରତିଭା ସାମ୍ନାକୁ ଆସିବ ।
ଏଠାରେ ଆପଣ ପରସ୍ପର ସହିତ ପ୍ରତିଦ୍ୱନ୍ଦ୍ୱିତା କରିବା ସହିତ ପରସ୍ପର ସହିତ ସହଯୋଗ କରିବେ । ସେଥିପାଇଁ କୁହାଯାଏ ଯେ ପ୍ରତିଯୋଗିତା ସେତେବେଳେ ହୋଇଥାଏ ଯେତେବେଳେ ସେଥିରେ ଭାଗ ନେଇଥିବା ଅଂଶଗ୍ରହଣକାରୀ ଗୋଟିଏ ନିୟମ ପାଳନ କରିବାରେ ଜଣେ - ଅନ୍ୟଜଣକୁ ସହଯୋଗ କରେ । ଆମକୁ କ୍ରମାଗତ ଭାବରେ ପ୍ରତିଯୋଗିତା ଏବଂ ସହଯୋଗର ଭାବନାକୁ ଆଗକୁ ନେବାକୁ ପଡ଼ିବ । ଆମର ପ୍ରତ୍ୟେକ ଲକ୍ଷ୍ୟରେ ଆମକୁ ଚିନ୍ତା କରିବାକୁ ପଡ଼ିବ ଯେ ଆମର ଏହି ସଫଳତା ସହିତ ଦେଶ କେଉଁଠାରେ ପହଞ୍ଚôବ । ଆଜି ଦେଶର ଲକ୍ଷ୍ୟ ହେଉଛି- ବିକଶିତ ଭାରତ, ଶକ୍ତିଶାଳୀ ଭାରତ । ଏକ ବିକଶିତ ଭାରତର ସ୍ୱପ୍ନକୁ ପୂରଣ ନ କରି ଆମକୁ ଅଟକିବାକୁ ହେବ ନାହିଁ । ମୁଁ ନିଶ୍ଚିତ, ପ୍ରତ୍ୟେକ ଯୁବକ ଏହି ସ୍ୱପ୍ନକୁ ତାଙ୍କର ସ୍ୱପ୍ନରେ ପରିଣତ କରିବେ; ଦେଶର ଏହି ଦାୟିତ୍ୱ ତାଙ୍କ କାନ୍ଧ ଉପରକୁ ନେବେ । ଏହି ବିଶ୍ୱାସ ସହିତ, ପୁଣିଥରେ, ଆପଣ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ବହୁତ ବହୁତ ଧନ୍ୟବାଦ, ବହୁତ ବହୁତ ଶୁଭେଚ୍ଛା ।