প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
কর্নাতকাগী হুব্বলীদা পাঙথোকপা ২৬শুবা নেস্নেল য়ুথ ফেস্তিবেল হৌদোকপদা পি.এম.না পীখিবা ৱারোল
12 JAN 2023 8:06PM by PIB Imphal
থৌরমসিদা শরুক য়াবিরিবা কর্নাতকাগী গভর্নর শ্রী থাৱর চান্দ গেহলোৎ জী, মুখ্য মন্ত্রী শ্রী বাসবরাজ বোম্মা জী, কেন্দ্রগী মন্ত্রী মন্দলগী ঐগী খোঙবুশিং, স্তেত লৈঙাক্কী মন্ত্রীশিং, এম.পি.শিং, এম.এল.এ.শিং অমদি কর্নাতকা অমদি লৈবাকসিগী ঐগী নহা ওইরিবা মরূপশিং!
মুরু সাবিরা মথা, সিধ্দারুধা মথা, ইন্তহা অনেক মথাগলা ক্ষেত্রককে নন্না নমস্কারগলু‍! রানী চেন্নম্মা না নাদু, সঙ্গোল্লী রায়ণ্ণা না বীদু, ঈ পুন্য ভুমি-গে নন্না নমস্কারগলু!
কর্নতকাগী মফম অসি মাগী চৎনবী, নাৎ অমদি ৱাখল-লৌশিংগীদমক মমিং চৎলি‍। মফমসিদগী মীওই কয়া জ্ঞানপিথ এৱার্দ পীদুনা ইকায়খুম্নখ্রে‍। লমদম অসিনা লৈবাকসিদা অথোইবা ম্যুজিক্সিয়ন কয়া খুদোল তমখ্রে‍। ঐনা ঙসি হুব্বলীদগী পন্দিৎ কুমার গন্ধর্ব, পন্দিৎ বাসবরাজ রাজকুরু, পন্দিৎ মল্লিকঅর্জুন মন্সুর, ভারত রত্ন পন্দিৎ ভিমসেস জোসি অমদি পন্দিতা গঙ্গুবাই হঙ্গল জীগী মফমদা ইকায়খুম্নবা উৎচরি‍।
মরূপশিং,
ইং ২০২৩গী ‘নেস্নেল য়ুথ দে’ অসি য়াম্না অখন্নবা অমনি‍। নাকল অমদা নুংঙাইরবা নেস্নেল য়ুথ ফেস্তিবেল লৈরি, অদুগা নাকল অমদনা নীংতম্বগী অমৃৎ মহোৎসব লৈরি‍। “হৌগৎলু, য়াকায়রো অমদি লেপকনু পন্থুং হৌদ্রিবা ফাওবা”‍। ইলি! ইধেলি! গুরি মুত্তুৱা তনকা নিলদিরি‍। হায়রিবা বিবেকানন্দ জীগী খোল্লাউ অসি ভারতকী নহাশিংগী থৱায় হাপ্লিবা লাইৱানি‍। ঙসি, ঐখোয়না অমৃৎ কাল অসিদা ঐখোয়গী থৌদাংদা পুক্নিং লুপ্তুনা অমদি মখোয়বু খঙনা লৈবাকসিবু মাঙদা পুখত্তুনা চৎকদবনি‍। অদুগা ভারতকী নহাশিংগী মমাঙদা অথোইবা পুক্নিং থৌগৎনিংঙাই ওইরবা স্বামী বিবেকানন্দ জী লৈরি‍। থৌরম অসিদা ঐনা স্বামী বিবেকানন্দ জীগী খুয়াখাদা খুরুমজরি‍। নুমিৎ খরনিগী মমাঙদা, কর্নাতকা লমদমদগী অথোইবা লম্বোইবা অমা ওরিবা শ্রী সিদ্ধেস্বর স্বামী জী লৈখিদ্রে‍। ঐনা শ্রী সিদ্ধেস্বর স্বামী জীগী মফমদসু ইকোক নোন্না শ্রদ্ধাঞ্জলি কৎচরি‍।
মরূপশিং,
স্বামী বিবেকান্দগা কর্নাতকাগী ফজরবা মরী অমা লৈরম্মী‍। মহাক্কী পুন্সিদা মহাক্না কর্নাতকা অমদি লমদম অসোমদা কয়ারক হন্না চৎলম্মী‍। মহাক্না বেঙ্গলুরুদা চৎপা মতমদসু হুব্লী-ধরৱারদা চৎলম্মী‍। হায়রিবা খোঙচৎশিং অসিনা মহাক্কী পুন্সিদা অনৌবা মায়কৈ অমা পীরম্মী‍। মৈসুরুগী নিংথৌরেলসু স্বামী বিবেকানন্দবু চিকাগোদা চৎপদা মতেং পাংখিবা মীওইশিংগী মরক্তা অমা ওইরম্মী‍। স্বামী জীনা ভারত থুংনা চৎখিবা খোঙচৎ অসিনা চহিচা কয়া ঐখোয়গী পুক্নিং ৱাখল অমত্তা ওইরম্মী, লৈবাক অমা ওইবগী ঐখোয়গী থৱায় অমত্তা ওইরম্মী হায়বগী খুদম্নি‍। মসি ‘এক ভারত, শ্রেস্থ ভারত’কী ৱাখল্লোনগী শিবা নাইদ্রবা খুদম অমনি‍। লৈবাকসিনা হায়রিবা ৱাখল্লোন অসিবু অমৃৎ কাল অসিদা অনৌবা ফিরেপকা লোয়ননা মাঙদা পুখৎলি‍।
মরূপশিং,
স্বামী বিবেকানন্দনা ঐখোয়না নহাশিংগী মতিক লৈরবা মতমদা তুংলমচৎ অমদি লৈবাক অমা শেমগৎপসি অরায়বা ওইরকই হায়না হেক হেক হায়বিরম্মী‍। কর্নতকাগী লমদম অসিমক্না লৈবাকসিগীদমক লৈরিবা মখোয়গী থৌদাংদা মরুওইনা মায় ওনশিন্দুনা চহি য়াম্না নৌরিঙৈদা তোপ তোপ্পা থাক য়ৌখিবা অথোইবা মীওই কয়া পুথোকখ্রে‍। কিত্তরুগী রানী চেন্নম্মা লৈবাকসিগী মাঙজিল থাবা নুপী নিংতম লান্মীশিংগী মরক্তা অমনি‍। মহাক্না খ্বায়দগী খুদোংচাদবা মতমদা ফাওবা নীংতম লালবু লমজিংলম্মী‍। রানী চেন্নম্মাগী লান্মীদসু মহাক্কী মথৌনানা ব্রিতিস লান্মীশিংগী থৌনা হলহনখিবা মহাক্কী খোবু সঙ্গোলী রায়ন্নগুম্বা মথৌনা লৈবা লান্মী কয়া য়াওরম্মী‍। লমদমসিগী নারায়ন মহাদেব দোনী শুপ্নতগী চহি ১৪ ফারকপদা লৈবাক্কীদমক মথৱায় কত্থোক্তুনা অথৌবা অমা ওইখি‍।
কর্নাতকাগী মপারী, লান্স নাইক হনুমানথপ্পা কোপ্পদনা সিয়াচেনগী চীংথক্তা নহা অমগী চঙ চঙ লাউবা ফীভম অমদি মথৌনানা অশিববু কমদৌনা মায়থিবা পীখিবগে হায়বা উৎলি‍। মহাক্না মাইনস ৫৫ দিগ্রী তেম্পরেচরদা ফাওবা নুমিৎ তরুক্নিং খাঙদুনা লৈখি, অমদি হিংনা হল্লকখি‍। হায়রিবা মতিক অসি থৌনা ফবখক্তদা লোইবা নত্তে‍। অদোম্না উবিরি, শ্রী বিস্বেস্বরয়না ইঞ্জিনিয়রিংদা মাগী মতিং ফুদোক্তুদা নহা ওইরিবা তেলেন্তশিং অসি হীরম অমখক্তদা পুনশিন্দুনা লৈতে হায়বা উৎলি‍। মতৌ অসুম্না, ঐখোয়গী নহাশিংগী হৈশিংবা অমদি মতিংগী অঙকপা খুদমশিং লৈবাকসিগী তোঙান তোঙানবা মফমশিংদা শন্দোক্তুনা লৈরি‍। ঙসিমকসু, অঙ্কদগী হৌরগা সাইন্স ফাওবদা অথোই অহেন তান্নবগী থৌরমশিং মালেমগী ফোরমদা পাঙথোক্তুনা ভারতকী নহাশিংগী মতিক্না মালেমবু ঙকহল্লি‍।
মরূপশিং,
লৈবাক খুদিংগী অহেনবা মীৎয়েঙ চঙবা হীরম অমদি পান্দমশিং তোঙান তোঙানবা মতমগী মতুং ইন্না হোংই‍। ঙসি, ২১শুবা চহিচাসিদা ভারত মচা ঐখোয়না য়ৌরক্লিবা থাক অসিদা চহিচা কয়াগী মতুংদা চপ চারবা মতম অদু য়ৌরক্লে‍। অমদি মসিগী খ্বায়দগী চাউবা মরমদি ভারতকী নহাশিংগী মতিক, য়ুবা শক্তি অসিনি‍। ঙসি ভারত নহা ওইরিবা লৈবাক অমা ওইরি‍। মালেমগী নহা মীশিংগী চাউরবা শরুক অমা ঐখোয়গী লৈবাকসিদা লৈ‍।
য়ুবা শক্তিনা ভারতকী খোঙচৎপু থৌদুনা পুরি‍! মথংগী চহি ২৫ অসি লৈবাক শেমগৎপগী মরুওইবা মতম্নি‍। য়ুবা শক্তিগী মঙলান্না ভারতকী মায়কৈ লেপ্লি‍। য়ুবা শক্তিগী অনিংবনা ভারতকী পুন্থুং লেপ্লি‍। য়ুবা শক্তিগী অপাম্বনা ভারতকী লম্বী লেপ্লি‍। য়ুবা শক্তি অসিবু লোকশিন্নবগীদমক, ঐখোয়গী পুক্নিং, ঐখোয়না হোৎনরিবশিং নহাগুম্না তৌবা তাই‍! নহা ওইহনবা হায়বসি ঐখোয়না হোৎনবদা ইচঙ থৌনা হোৎনবদুনি‍। নহা ওইহনবা হায়বসি ঐখোয়গী মীৎয়েঙ মায়কৈ শিনবা থুংহনবদুনি‍। নহা ওইহনবা হায়বসি মরম চানা থবক তৌবদুনি!
মরূপশিং,
করিগুম্বা মালেম অসিনা ঐখোয়দা পাম্বৈগীদমক মীৎয়েঙ থম্লক্লবদি, মসিগী মরমসি ঐখোয়গী অমৃৎ মীরোলগী কত্থোকপসিননি‍। ঙসি, মালেম অসিনা ভারতকী মায়কৈদা থাজবা কয়াগা লোয়ননা মীৎয়েঙ থম্লক্লিবা, পুম্নমকসি অদোম ময়ামগী হোৎনজমলননি, ঐগী নহা ওইরিবা মরূপশিং‍। ঙসি ঐখোয় মালেমগী মঙাশুবা খ্বায়দগী চাউবা শেন্মিৎলোন ওইরি‍। ঐখোয়গী পান্দমদি অহুমশুবা থাক ফাওবা পুখৎপনি‍। লৈবাকসিগী শেন্মিৎলোন চাওখৎলকপা অসিনা ঐখোয়গী নহাশিংগী য়াম্লবা খুদোংচাবশিং পুরক্কদৌরিবনি‍। ঙসি লৌউ-শিংউগী লমদা ঐখোয় মালেমগী মাঙজিল থাবা শাফু অমা ওইরি‍। তেক্নোলোজী অমদি ইনোভেসনগী খুত্থাঙদা লৌউ-শিংউগী লমদা অনৌবা রিভোলুসন অমা লাক্কদৌরে‍। মসিগী মহৈনা, নহাশিংগী অনৌবা খুদোংচাবা কয়া থোরক্লগনি অমদি অনৌবা পন্দোল য়ৌবা ঙম্নবগীদমক অনৌবা লম কয়াদা চাওখৎলক্লগনি‍। শান্ন-খোৎনবগী লমদসু, ভারতনা মালেমগী অচৌবা পৱার অমা ওইবগী লম্বীদা চঙশিল্লক্লি‍। মসি ভারতকী নহাশিংগী মতিক মথৌনাতনা ওইথোকপা ঙমহল্লিবনি‍। খুঙ্গঙ, সিতী নৎত্রগা তাউনদা ওইরবসু নহাশিং মফম খুদিংদা মচিন তুমখৎলক্লি‍। ঙসি হায়রিবা অহোংবশিং অসি অদোম্না উরি‍। হয়েংনা মসিগী মপাঙ্গলগা লোয়ননা অদোম্না তুংগী লুচিংবশিং ওইরক্কদৌরিবনি‍।
মরূপশিং,
হৌজিক অসি পুৱারীগী অখন্নবা তাঙ্কক অমনি‍। অদোম্না অখন্নবা মীরোলনি‍। অদোমগী অখন্নবা মিসন লৈ‍। মিসন অসি ভারতকীদমক মালেমগী মফমদা শাফু অমা থম্লমবদুনি‍। মিসন খুদিংমক্কী য়ুম্ফম অমমম মথৌ তাই‍। শেন্মিৎলোন নৎত্রগা মহৈ মশিং, শান্ন-খোৎনবা নৎত্রগা স্তার্ত—অপ, স্কিল দিভেলপমেন্ত নৎত্রগা দিজিতেলাইজেসন্দা ওইরবসু, হীরম খুদিংদা হৌখিবা চহি ৮-৯সিদা মপাঙ্গল কল্লবা য়ুম্ফম থোন্দুনা লাক্লি‍। রনৱে অসি অদোম্না পাইখৎনবগীদমক শেম শাদুনা লৈরে! ঙসি, মালেমসিনা ভারত অমদি মাগী নহাশিংগী মফমদা চাউনা থাজবা থম্লি‍। লৈরিবা থাজবা অসি অদোমগী মতাঙদনি‍। থাজবা অসি অদোম্না মরম ওইরগা লৈরিবনি‍। অদুগা থাজবা অসি অদোমগীদমক্তন‍ি!
ঙসি, চৎলিবা চহিচা অসি ভারতকী চহিচানি হায়বা মালেমগী খোঞ্জেলশিং লৈরি‍। মসি অদোমগী চহিচানি, ভারতকী নহাশিংগী চহিচানি! অচৌবা ইনভেস্তর অয়াম্বনা ভারত্তা শেল থাদবা পাম্মী হায়বা মালেমগী ওইবা সর্ভেশিং লৈরি‍। হায়রিবা ইনভেস্তরশিং অসিনা অদোমগী মফমদা শেল থাদবা পাম্লি‍। ভারতকী স্তার্ত-অপশিং রেকোর্দ ওইবা মওংদা ইনভেস্তমেন্ত ফংলি‍। মালেমগী কম্পেনী কয়ানা মেক ইন ইন্দিয়াগীদমক মেনুফেকচরিং প্লান্তশিং লিংখৎলি‍। শান্নপোত্তগী তুরিজম ফাওবা, দিফেন্সতগী দিজিতেল ফাওবদা ভারতনা মালেম পুম্বদা হেদলাইন শেম্লি‍। অদুনা, থাজবা অমদি খুদোংচাবা পুনশিল্লক্লিবা পুৱারী ওইরবা মতমনি হৌজিক অসি‍।
ঐখোয়গী লৈবাকসিদা, নারি শক্তি (নুপীগী মতিক)না লৈবাকসিগী মতিং হৌদোকপদা অমদি হেনগৎহনবদা মরুওইবা থৌদাং লৌরি‍। হৌজিক নুপী অমদি ঐখোয়ী ইচানুপীশিংনা নীংতম্বগী অমৃৎ কালসিদা থৌনা ফবগী মতৌ উৎলি‍। ঙসিদি ভারতকী নুপীশিংনা ফাইতর জেৎশিং পাইরি অমদি লান্থেংনবগী থৌদাং লৈবা লান্মীদা য়াওশিল্লক্লি‍। ঐখোয়গী ইচানুপীশিংনা সাইন্স, তেক্নোলোজী, স্পেস, নৎত্রগা শান্ন-খোৎনবদা ওইরবসু হীরম অনৌবা পন্দোল লোম্লি‍। মস ভারতনা মাগী পন্থুং তম্না মপাঙ্গল ফুদোক্তুনা চঙশৎল্লি হায়বগী খুদম্নি‍।
মরূপশিং,
ঐখোয় ২১শুবা চহিচা অসি ভারতকী চহিচা ওইহনবা তাই‍। অদুগা মরম অসিনা হৌজিক ওইরিবা মতমসিদগী খোঙকাপ তরা মাঙদা চৎখত্তুনা খনবা মথৌ তাই‍। ঐখোয়গী ৱাখল অমদি থৌওং তুংলমচৎকা চুনবা ওইহনবা তাই! নহাশিংগী অনিংবা থুংহন্নবা অমদি মালেমগী মোদর্ন লৈবাকশিংদগীসু মাঙজিল থানা চৎনবগীদমক অদোম্না অফবা ফজবা মওংদা থবক পায়খৎপা মথৌ তাই‍। করিগুম্বা ঐখোয়না নীংশিংলবদি, চহি ১০-২০গী মমাঙদা লৈরমদবা, অদুবু ঙসি ঐখোয়গী পুন্সিগী থাদোক্নবা য়াদ্রবা শরুক অমা ওইরবা, পোৎলম কয়া লৈরি‍। মতৌ অসুম্না ঐখোয়গী মালেম অসিসু মথংগী চহি খরসিদা, নৎত্রগা চৎলিবা দিকেদ অসিগী লোইরকপদা মপুং ফানা হোংলক্কদৌরিবনি‍। আর্তিফৎসিএল ইন্তলিজেন্স, মেচিন লর্নিং, ইন্তরনেৎ ওফ থিংস অমদি এ.আর.-ভি.আর.নচিংবা নৌনা মচিন তুমখৎলক্লিবা তেক্নোলোজীশিংনা অনৌবা মওং অমা ওল্লকপা য়াই‍। দেতা সাইন্স অমদি সাইবর সিক্যুরিতীনচিংবা ৱাহৈশিং অসি ঐখোয়গী পুন্সিগী হীরম খুদিংদা লুনা চঙশিনখিবা য়াই‍।
মহৈ মশিংদগী হৌরগা লৈবাকসিগী সিক্যুরিতী ফাওবা অমদি হেল্থকেয়রদগী হৌরগা কম্ম্যুনিকেসন ফাওবদা, খুমাঙ চাওশিল্লবা তেক্নোলোজীগী খুত্থাঙদা পুম্নমক অনৌবা লাংওন অমদা উগদৌরিবনি‍। ঙসি লৈত্রিবা থবকশিংনা ইকুই কুইদবা তুংলমচৎ অমদা নহাশিংগী মপুং ওইবা শিনফম ওইরক্কন‍ি‍। মরম অদুনা, ঐখোয়গী নহাশিংনা তুংগী স্কিলশিং অসিগীদমক মখোয় মশাবু শেম শাহৌবা মথৌ তাই‍। মালেমসিদা অনৌবা থোক্লিবা খুদিংমক্কা ঐখোয়গা মরী শম্নহনবা তাই‍। ঐখোয় কনাগুম্বা অমত্তনা তৌনদ্রিবা থবক তৌবা তাই‍। হায়রিবা ৱাখল্লোন অসিগা লোয়ননা অনৌবা মীরোলবু শেম শানবগীদমক অনৌবা নেস্নেল এজুকেসন পোলিসীগী খুত্থাঙদা শীজিন্নবা য়াবা অমদি তুংলমচৎকী ওইবা মহৈ মশিংগী সিস্তেম অমা লৈবাকসিনা শেম শারি‍। ঙসি, স্কুলদগী হৌরগা ইনোভেতিব ওইবা অমদি স্কিল ওরিএন্তেদ এজুকেসন্দা অহেনবা মীৎয়েঙ থম্লি‍। ঙসি নহাশিংনা মখোয়গী অপাম্বগী মতুং ইন্না মাঙদা চঙশিন্নবগী মনিং তম্বা ফংলে‍। য়ুম্ফম অসিনা তুংগী ভারত শেমগৎকদৌরিবা তুংলমচৎকীদমক শেম শাদুনা লৈরবা নহাশিং পুথোক্কদৌরিবনি‍।
মরূপশিং
ঙসিগী খোঙজেল য়াঙনা হোংলক্লিবা মালেম অসিদা স্বামী বিবেকানন্দগী পাউজেল অনিনা নহা খুদিংগী পুন্সিগী শরুক অমা ওইফম থোকই‍। হায়রিবা পাউজেল অনিদুদি – ইনস্তিত্যুসন অমদি ইনোভেসন হায়বসিনি! ঐখোয়না ঐখোয়গী ৱাখল্লোন পাকথোক চাউথোকহল্লগা পুন্না হোৎনমিন্নবগী ৱাখল্লোন্দা থবক তৌরকপা মতমদা ইনস্তিত্যুসন শেম্মী‍। ঙসি নহা খুদিংনা মরনাইগী মায় পাকপবু পাকথোক চাউথোকহন্দুনা অপুনবগী মায় পাকপা ওইহনগদবনি‍। হায়রিবা তীম স্পিরিৎ অসিনা চাওখৎপা ভারতপু ‘তীম ইন্দিয়া’ ওইনা মাঙদা পুদুনা চৎকদৌরিবনি‍।
ঐগী নহা ওইরিবা মরূপশিং,
অদোম্না স্বামী বিবেকানন্দগী ৱাফম অমসু নীংশিংগদবনি‍। স্বামী বিবেকানন্দনা থবক খুদিংমক নোক্নবা, য়ৈখায় থিনগাইবা অমদি য়ানরকপা হায়রিবা তাঙ্কক অহুম অসি ফাওদুনা চৎকদবনি হায়না হেক হেক হায়বিরম্মী‍। করিগুম্বা ইনোভেসনবু ৱাহৈ পরেং অমদা তাকউ হায়রগদি মসিনা চপ চারবা ৱাফম ওইগনি‍। খুদম ওইনা চহি খরগী মমাঙদা লৈবাকসিদা দিজিতেল পেমেন্ত হৌদোরকপা মতমদা কনাগুম্বা মীওই খরনা নোক্নরম্মী‍। স্বচ্ছ ভারত কেম্পেন হৌদোকখিবা মতমদসু হায়রিবা মীওইশৎং অসিনা মসি ভারত্তা থবক ওইনা পায়খৎপা য়ারোই হায়রম্মী‍। লৈবাকসিনা লায়রবশিংগী জন ধন একাউন্ত বেঙ্কশিংদা হাংহন্নবগীদমক থৌরাং লৌখৎলকপদা মখোয়না নোক্নরম্মী‍। কোবিদ মতমদা লমদমসিগী ওইবা ভেক্সিন পুথোরকপদা মদুবু কান্নগদ্রা কান্নরোইদ্রা হায়না ঐখোয়গী সাইন্তিস্তশিংবু নোক্নবিরম্মী‍।
ঙসিদি ভারত দিজিতেল পেমেন্তকী লমদা মালেমগী লুচিংবা ওইরি‍। ঙসি জন ধন একাউন্তশিংনা ঐখোয়গী শেন্মিৎলোনগী অচৌবা শাফু অমা ওইরি‍। ভেক্সিনগী লমদা ভারতনা ফংবা ঙম্লিবা মায় পাকপশিং মালেম পুম্বনা নৈনরি‍। মরম অদুনা, করিগুম্বা ভারতকী নহাশিংনা অনৌবা ৱাখল অমা লৈরবদি, নখোয়না নীংশিংগদবসি অদোমবু মদুগীদমক নোক্নবিবা অমদি য়ৈখায় থিনগাইবিবা য়াওরকপা য়াই‍। অদুবু করিগুম্বা অদোম্না অদোমগী ৱাখলদুনা থাজরবদি মদুদা চপ য়ুংনা লেপ্তুনা লৈয়ু অমদি মদুদা থাজবা থম্মু‍। নহাক্কী মায় পাকপনা মদুবু নোক্নখিবশিংদুগী ৱাখলদগী য়াম্না হেন্না চাউগদৌরিবনি‍।
মরূপশিং,
ঙসি লৈবাকসিদা নহাশিংবু পুদুনা অনৌবা থৌরাং অমদি চাংয়েংশিং লেপ্পা লৈতনা পায়খৎলি‍। মসিগী শরুক অমা ওইনা, লৈবাকসিগী তোঙান তোঙানবা স্তেতশিংগী নহাশিংনা নেস্নেল য়ুথ ফেস্তিবেলদা তোঙান তোঙানবা অথোই অহেন তান্নবগী থৌরমশিংদা শরুক য়াননবা মফমসিদা তিল্লরি‍। মসি কম্পিতিতিব অমদি কোওপরেতিব ফেদরেলিজমগুম্বনি‍। তোঙান তোঙানবা স্তেতশিংদগী নহাশিংনা অফবা মওংদা হিদান্নবগী ৱাখল্লোন্দা মখোয়গী হৈ-শিংবশিং উৎলি‍। মফমসিদা কনানা থোইবগে হায়বদু মরুওইদে, মরমদি হীরম অমা হেক্তদা, ভারতনা মায় পাকপা ওইরক্কদৌরিবনি‍। মদুগীদমক ঐখোয়গী নহাশিংগী হৈ-শিংবশিং য়ুথ ফেস্তিবেল অসিদা উত্থোক্নগৌদরিবনি‍।
অমগা অমগ অথোই অহেন তান্নবগী মথক্তা অদোম্না অমগা অমগসু তেংবাংনগনি‍। মরম অসিননি অথোই অহেন তান্নবা হায়বসি শরুক য়ারিবশিংনা কাঙলোন অমা ইনবদা অমগা অমগা তেংবাংনরবা মতমদতা ওইথোকই হায়রিবা‍। ঐখোয়না হায়রিবা হিদান্নবা অমদি তেংবাংনবগী ৱাখল্লোন অসি লেপ্পা লৈতনা মাঙদা পুদুনা চঙশিনবা তাই‍। ঐখোয়না ঐখোয় ইশাগী মায় পাকপগা লোয়ননা লৈবাকসিনা কদায় ফাওবা য়ৌশিনবা ঙমগদগে হায়বসি মতম পুম্বদা খনবা তাই‍। ঙসি লৈবাকসিগী পান্দমদি – বিক্সিৎ ভারত, সসক্ত ভারত (চাওখৎপা ভারত, মপাঙ্গল কনবা ভারত) হায়বসিনি! চাওখৎপা ভারত অমগী মঙলান মঙফাওনহন্দনা ঐখোয় মীৎকুপ অমা ফাওবা লেপথোক্তুনা লৈথোক্লোইদবনি‍। নহা খুদিংমক্না মঙলান অসিবু মখোয় মশাগী মঙলান ওইহন্দুনা লৈবাক্কী থৌদাং অসি পুদুনা চৎকনি হায়না ঐনা থাজৈ‍। থাজবা অসিগা লোয়ননা, পুম্নমকপু হন্না হন্না থাগৎচরি অমদি য়াইফরোল পীজরি!
দিস্ক্লেমর: মসি প্রধান মন্ত্রীগী ৱারোলগী চাউরাকপা ৱাহন্থোক্নি‍। অশেংবাৱারোলদি হিন্দীদা পীখিবনি‍।

Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address on inauguration of 26th National Youth Festival in Hubballi, Karnataka
12 JAN 2023 8:06PM by PIB Delhi
Present in the programme are Karnataka Governor Shri Thawar Chand Gehlot ji, Chief Minister Shri Basavaraj Bommai ji, my colleagues in the Union Cabinet, ministers of the state government, MPs, MLAs and my young friends of Karnataka and the country!
मूरु साविरा मठा, सिध्दारूढा मठा, इन्तहा अनेक मठागला क्षेत्रकके नन्ना नमस्कारगलू! रानी चेन्नम्मा ना नाडु, संगोल्ली रायण्णा ना बीडू, ई पुन्य भूमि-गे नन्ना नमस्कारगलू!
This region of Karnataka is famous for its tradition, culture and knowledge. Many personalities here have been honored with Jnanpith Award. This region has given the country several great musicians. I pay my respects to Pandit Kumar Gandharva, Pandit Basavaraj Rajguru, Pandit Mallikarjun Mansur, Bharat Ratna Pandit Bhimsen Joshi and Pandita Gangubai Hangal ji from the land of Hubballi today.
Friends,
The 'National Youth Day' in 2023 is very special. On one hand, there is this exuberant National Youth Festival, and on the other hand, ‘Amrit Mahotsav’ of freedom! "Arise, awake and stop not until the goal is reached”. Eli! Edheli!! Guri Muttuva Tanka Nildiri. This slogan of Vivekananda ji is the life mantra of the youth of India. Today, we have to take the country forward by emphasizing on our duties and understanding them in ‘Amrit Kaal’. And there is great inspiration of Swami Vivekananda ji in front of the youth of India. I bow down at the feet of Swami Vivekananda ji on this occasion. Just a few days ago, another great saint from the land of Karnataka, Sri Siddheshwar Swami ji, passed away. I also pay my respectful homage to Shri Siddheshwar Swami ji.
Friends,
Swami Vivekananda had a wonderful relationship with Karnataka. He had made several visits to Karnataka and this region during his lifetime. He also visited Hubli-Dharwad while going to Bengaluru. These visits gave a new direction to his life. The Maharaja of Mysuru was also one of the people who helped Swami Vivekananda to travel to Chicago. Swami ji's visit across India is also proof that our consciousness was one, our soul as one nation was one for so many centuries. This is an immortal example of the spirit of 'Ek Bharat, Shreshtha Bharat'. The country is taking this spirit forward with new resolutions in ‘Amrit Kaal’.
Friends,
Swami Vivekananda used to say that the development of a future and a nation becomes easy when we possess the power of the youth. This land of Karnataka itself has produced so many great personalities, who gave foremost importance to their duties towards the nation and reached extraordinary feats at a very young age. Rani Chennamma of Kittur was one of the leading women freedom fighters of the country. She led the freedom struggle even in the most difficult times. Rani Chennamma's army also had brave warriors like her companion Sangolli Rayanna, whose bravery had shattered the morale of the British army. Narayan Mahadev Doni of this land became a martyr who sacrificed his life for the country at the age of just 14.
Lance Naik Hanumanthappa Koppad, the son of Karnataka, showed how the vitality and courage of a youth can even defeat death in the mountains of Siachen. He struggled for six days even in minus 55 degree temperature, and came out alive. This ability is not limited to bravery only. You see, Shri Visvesvaraya proved that young talent is not confined to any one field by proving his mettle in engineering. Similarly, incredible examples of the talent and potential of our youth are awash in different parts of the country. Even today, the prowess of Indian youth amazes the world when competitions ranging from Maths to science are held on world forums.
Friends,
The priorities and goals of any nation change in different periods. Today, the stage at which we Indians have reached in the 21st century that appropriate time has come after centuries. And the biggest reason for this is the youth power of India, the Yuva Shakti. Today India is a young country. The huge youth population of the world is in our country.
Yuva Shakti is the driving force of India’s journey! The next 25 years are important for building the nation. Yuva Shakti’s dreams decide India’s direction. Yuva Shakti’s aspirations decide India’s destination. Yuva Shakti’s passion decides India’s path. To harness this Yuva Shakti, we need to be young with our thoughts, with our efforts! To be young is to be dynamic in our efforts. To be young is to be panoramic in our perspective. To be young is to be pragmatic!
Friends,
If the world looks to us for solutions, it is because of the dedication of our ‘Amrit’ generation. Today, when the world is looking towards India with so much hope, then credit goes to all of you, my young friends. Today we are the fifth largest economy in the world. Our target is to take it to the top-3. This economic growth of the country will bring immense opportunities for our youth. Today we are the world's leading force in the field of agriculture. A new revolution is about to come in the field of agriculture through technology and innovation. As a result, new opportunities will emerge for the youth and new avenues will be opened to reach new heights. In the field of sports too, India is moving towards becoming a major power of the world. This is possible only because of the capability of the youth of India. Be it a village, a city or a town, the spirit of the youth is on the rise everywhere. Today you are witnessing these changes. Tomorrow you will become future leaders with its strength.
Friends,
This is a special time in history. You are a special generation. You have a special mission. This is the mission of making an impact for India on the global scene. For every mission, a foundation is needed. Whether it is the economy or education, sports or start-ups, skill development or digitalisation, in every domain, a strong foundation has been laid in the last 8-9 years. The runway is ready for your take off! Today, there is a great optimism in the world towards India and its youth. This optimism is about you. This optimism is because of you. And this optimism is for you!
Today, there are global voices saying this century is India’s century. It is your century, the century of India’s youth! There are global surveys saying the majority of the big investors want to invest in India. These investors want to invest in you, India’s youth. Indian start-ups are getting record investments. Many global companies are setting up manufacturing plants to Make In India. From toys to tourism, defence to digital, India is making headlines across the world. So, this is a historic time when optimism and opportunity are coming together.
Friends,
In our country, the Nari Shakti (women’s power) has always played an important role in awakening and increasing the potential of the nation’s power. Now women and our daughters are exhibiting bravery in this ‘Amrit Kaal’ of freedom. Indian women are flying fighter jets today and joining the army in combative roles. Our daughters are scaling heights in every field whether it is science, technology, space, or sports. It is a testimony that India is now moving towards its goal with full force.
Friends,
We have to make 21st century India's century. And therefore, it is imperative that we think ten steps ahead of the present. Our thinking and approach should be futuristic! It is necessary that you make positive disruptions to fulfill the aspirations of the youth and move ahead of even the modern countries of the world. If we recall, there are many things which did not exist 10-20 years ago, but are an integral part of our lives today. Similarly, our world is going to change completely in the next few years, or possibly before the end of this decade. Emerging technologies like Artificial intelligence, Machine learning, Internet of Things and AR-VR would have evolved in a new form. Words like Data Science and Cyber Security would have deeply entrenched every aspect of our lives.
Everything is going to be seen in a new avatar through advanced technology from education to the security of the country and from healthcare to communication. The jobs which do not even exist today will be mainstream professions for the youth in the near future. Therefore, it is necessary that our youth prepare themselves for future skills. We have to connect ourselves with whatever new is happening in the world. We have to do the work that no one else is doing. The country is preparing a practical and futuristic education system through the new National Education Policy to prepare the new generation with this mindset. Today the focus is on innovative and skill oriented education from the school itself. Today the youth have the freedom to move forward according to their choice. This foundation will prepare future ready youth who will build India of the future.
Friends,
Today two messages of Swami Vivekananda should be a part of every youth's life in this fast changing world. These two messages are -- institutions and innovation! Institution is formed when we expand our ideas and work with team spirit. Today every youth should expand his individual success in the form of team success. This team spirit will take forward the developed India as 'Team India'.
My young friends,
You have to remember one more statement of Swami Vivekananda. Swami Vivekananda used to say that every work has to pass through three stages – ridicule, opposition and acceptance. And this is the apt definition if innovation has to be defined in one line. For example, some people made fun of digital payments when they were introduced in the country a few years ago. Even when the Swachh Bharat campaign was launched, these people said that this is not going to work in India. They also made fun when the country came up with the scheme of getting Jan Dhan accounts opened in banks for the poor. Our scientists were also ridiculed when they came up with indigenous vaccines during Covid whether it would work or not.
Today India is the world leader in digital payments. Today Jan Dhan accounts are a major force of our economy. India's achievement in the field of vaccines is being discussed all over the world. Therefore, if the youth of India have any new idea, remember that you may be ridiculed and opposed. But if you believe in your idea then stick to it and have faith in it. Your success will prove to be bigger than the imagination of those making fun.
Friends,
Today new efforts and experiments are being carried out continuously in the country by taking the youth along. As part of this, the youth of different states of the country have gathered here to participate in various competitions in the National Youth Festival. It is somewhat like competitive and cooperative federalism. Youth from different states are showcasing their skills with a spirit of healthy competition. Here it is not important who wins, because in any case, India will emerge victorious. For, the talent of our youth will come to the fore in the Youth Festival.
Besides competing with each other you will also cooperate with each other. That is why it is said that competition can happen only when the participants cooperate with each other in following a rule. We have to continuously take forward this spirit of competition and cooperation. We have to always think that where the country will reach with our own success. Today the goal of the country is - Viksit Bharat, Sashakt Bharat (Developed India, Strong India)! We do not have to pause without fulfilling the dream of a developed India. I am sure every youth will make this dream his own dream and will shoulder this responsibility of the country. With this belief, many thanks and best wishes to all of you!
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.