Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address at 108th Indian Science Congress (ISC) via video conferencing
03 JAN 2023 11:59AM by PIB Delhi
Namaskar!
Many congratulations to all of you for organizing the 'Indian Science Congress'. The role of India's scientific power will be very important when India will be at its pinnacle in the next 25 years. Unprecedented results follow when the determination to serve the country is combined with the passion in science. I am confident that the scientific community of the country will help India achieve the position it deserves in the 21st century. I also want to share the reason for this belief with you. You all know that observation is the basic foundation of science. Scientists follow patterns through observation and they reach a conclusion after analyzing those patterns.
It is very important for a scientist to collect and analyze data at every step. We have two things in abundance in today's 21st century India. First - data and second - technology. Both of them have the power to take India's science to new heights. The field of Data Analysis is progressing at a fast pace. It helps in converting information into insight and analysis into actionable knowledge. Whether it is traditional knowledge or modern technology, both of them are helpful in scientific discovery. Therefore, we have to develop investigative attitudes towards different techniques to make our scientific process stronger.
Friends,
We are also seeing the results of the scientific approach with which today's India is moving forward. India is fast becoming one of the top countries of the world in the field of science. Out of 130 countries, we were at number 81 in the Global Innovation Index till 2015. But we have jumped to 40th position in 2022. Today India is among the top three countries in the world in terms of PhDs. Today India is among the top three countries in the world in terms of start-up ecosystem.
Friends,
I am happy that the theme of the Indian Science Congress this time is such which is being discussed the most in the world. The future of the world is secure only with sustainable development. You have linked the topic of sustainable development with women empowerment. I believe that these two are related to each other practically also. Today the country does not think about women empowerment through science only. Rather, our aim is that we should empower science with the participation of women and give new momentum to science and research. Recently, India got the responsibility of chairing the G-20 group. Women-led development is also a major priority among the major topics of the G-20. In the last eight years, India has accomplished many such extraordinary things from governance to society and economy, which are being discussed today. Whether it is participation in small industries and businesses through Mudra Yojana or leadership in the start-up world, women are displaying their mettle everywhere in India. The participation of women in extramural research and development has doubled in the last eight years. This increasing participation of women is proof that the society as well as science is also progressing in the country.
Friends,
The real challenge for any scientist is to convert his knowledge into applications that can help the world. When a scientist goes through his experiments, he always has this question in his mind whether it will improve the lives of the people or will his discovery meet the requirements of the world? Scientific efforts can turn into great achievements only when they hit the ground from the lab, when their impact is from global to grassroots, when they expand from journals to reality and when the innovations from research reflect in real life.
Friends,
An important message is conveyed when great achievements of science progress from experiments to experiences of people. This influences the youth a lot. They think that they can influence the whole world through science. Institutional framework is needed to encourage such youth so that their aspirations can be expanded and new opportunities are offered to them. I would like the scientists present here to develop such an institutional framework which would attract young talents and give them an opportunity to progress. For example, talent hunts and hackathon events can be organized to spot scientifically minded children. Then the perception of those children can be developed through a proper roadmap. Senior scientists can help them in this regard. Today we see India scaling new heights in sports. There are two important reasons behind this. First, the institutional framework was strengthened in the country to develop sports talents. Second, the existence and influence of the ‘guru-shishya’ tradition in sports was developed so that new talents are recognized and nurtured and where the Guru sees his success in the achievement of his disciple. This tradition can also become the mantra of success in the field of science.
Friends,
Today, I want to put forward some issues before you, which will be helpful in deciding the direction of science in India. The basic motivation of our scientific community should be the development of science in India to meet the needs of the country. Science in India should be such which will make India self-reliant. We also have to keep in mind that today 17-18 percent of the world's human population lives in India. Scientific works should be such which will fulfill the needs of India and will give momentum to 17-18 percent of the world's humanity. And its effect will be on the entire humanity. Therefore, we should work on such issues which are important for the entire humanity. For example, if we take the issue of energy. India's energy needs are going to grow continuously. In such a situation, if the scientific community of India makes innovations related to energy requirements, then it will be of great benefit to the country. In particular, the country is working on the National Hydrogen Mission for the immense possibilities in hydrogen energy. To make it successful, it is necessary that various essential components like electrolyzers should be made in the country itself. If there is scope for any new options in this direction, then research should be carried out in that direction also. Our scientists and the industry have to work together in this regard.
Friends,
Today we are living in such an era when humanity is facing the threat of new diseases. We have to promote research and development to prepare new vaccines in the same way we are prepared in advance to deal with catastrophes like floods or earthquakes. Similarly, we have to identify diseases well in time through Integrated Disease Surveillance and take measures to deal with them. Different ministries will have to work together to achieve this goal. All of you my friends are very well aware about LiFE i.e. Lifestyle for Environment. Our scientific community can be of great help in this direction.
Friends,
The United Nations has declared this year i.e. 2023 as the International Year of Millets on the call of India. This is a matter of great pride for every Indian. Work can be done to improve India's millets and their use. Effective steps can be taken by the scientific community to reduce post-harvest losses with the help of biotechnology.
Friends,
Today there are immense possibilities of scientific research in the waste management sector as well. Municipal solid waste, electronic waste, bio-medical waste, agricultural wastes are such areas, which are continuously expanding. This is the reason the government laid a lot of emphasis on the circular economy in last year’s budget. Now we have to further strengthen the Mission Circular Economy. For this, we have to work on such innovations which can make better use of metal and plastic scrap. We have to work simultaneously on curbing pollution and making scrap useful.
Friends,
Today India is also scaling new heights in the space sector. Due to low-cost satellite launch vehicles, our capacity will increase and the world will come forward to use our services. Private companies and start-ups can take advantage of these opportunities. Start-ups can find a way forward by associating with R&D labs and academic institutions. Similarly, Quantum Computing is another such issue. Today India is making its mark in the world as a quantum frontier. India is moving fast in the direction of quantum computers, quantum chemistry, quantum communication, quantum sensors, quantum cryptography and new materials. I would like our young researchers and scientists to gain expertise in the field of quantum and lead in this field.
Friends,
You also know that the one who takes the initiative takes the lead in science. Therefore, we not only have to take note of what is going on in the world but at the same time to focus on the works which are not being done anywhere and which are futuristic ideas. Today there is debate on AI, AR and VR in the world. We have to include these issues in our priorities. The country is taking many important steps in the direction of semiconductor chips. Over time, new innovations will also be needed in semiconductor chips. Why don't we think in the direction of making the country's semiconductor future ready from now itself? When the country will take initiative in these areas, only then will we be able to lead Industry 4.0.
Friends,
I am sure a clear roadmap for the future will be prepared on various constructive points in this session of the Indian Science Congress. We have to make India the most advanced laboratory of modern science in the ‘Amrit Kaal’. With this wish, many thanks to all of you and my best wishes for this summit. Namaskar!
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
পি.এম.না ভিদিও কনফরেন্সকী থোংদা ১০৮শুবা ইন্দিয়ন সাইন্স কংগ্রেসতা থমখিবা ৱারোল
03 JAN 2023 11:59AM by PIB Imphal
খুরুমজরি!
‘ইন্দিয়ন সাইন্স কংগ্রেস’ হৌদোকপগীদমক পুম্নমকপু ঐহাক্না থাগৎচরি। মথংগী চহি ২৫ অসিদা ভারতনা পনদোম লোম্বা ঙম্বা মতমদা ভারতকী সাইন্তিফিক পাৱরগী থৌদাং য়াম্না মরু ওইগনি। লৈবাক্কী শেবা তৌবগী অচেৎপা ফিরেপকা লোয়ননা সাইন্সতা পুক্নিং চংবগা পুনশিন্নবা মতমদা অমুক্তা উখিদ্রিবা ফলশিং ফংবা ঙমগনি। লৈবাক্কী সাইন্তিফিক কম্ম্যুনিতীনা ২১শুবা চহিচাদা মাগী ফংফম থোকপা মফম অদু ফংহনবা হোৎনবদা মতেং পাংগনি হায়না ঐহাক্না থাজৈ। মসিগী থাজবা অসিগী মরম অদুসু ঐহাক্না ময়ামদা ফোঙদোকপা পামজৈ। ময়াম্না খঙই মদুদি ওবজর্বেসন হায়বা অসি সাইন্সকী মরু ওইবা য়ুম্ফম ওইরিবনি। বিজ্ঞানিকশিংনা ওবজর্বেসনগী খুত্থাংদা পেত্তর্নশিংগী তুং ইল্লি অমসুং পেত্তর্নশিং অসি এনালাইজ তৌরবা মতুংদা ফল অমা ফংবা ঙম্মি।
বিজ্ঞানিক অমনা খোঙথাং খুদিংদা দেতা খোমজিনবা অমসুং এনালাইজ তৌবা হায়বা অসি য়াম্না মরু ওই। ঙসিগী ২১শুবা চহিচাগী ভারত্তা ৱাফম অনি মরাং কাইনা লৈ। অহানবদা – দেতা অমসুং অনিশুবদা – তেক্নোলোজী। মখোয় অনিমক্তা ভারতপু অনৌবা পনখৈ তম্না পুখৎনবা শক্তি লৈ। দেতা এনালাইসিসকী লম অসি খোঙজেল য়াংনা খুমাং চাউশিল্লি। মসিনা ই-পাউ অদুবু লৌশিংদা অমসুং এনালাইসিসনা থবক ওইনা ওন্থোকপা য়াবা লৌশিংদা ওন্থোকপদা মতেং পাংই। ত্রেদিস্নেল নোলেজ নত্ত্রগা মোদর্ন তেক্নোলোজী ওইরবসু মখোয় অনিমক্না সাইন্তিফিক দিস্কোভরীদা মতেং ওইগনি। মরম অসিনা ঐখোয়গী সাইন্তিফিক প্রোসেস মপাঙ্গল কলহন্নবা তোঙান-তোঙানবা তেক্নিকশিংদা ইনভেস্তিগেতিব এত্তিত্যুদ লৈহনবা তাই।
মরুপশিং,
ঙসিগী ভারতনা মাংদা চংশিল্লিবা অসিগা লোয়ননা সাইন্তিফিক এপ্রোচকী ফলশিং ঐখোয়না উবা ফংলি। ভারতনা সাইন্সকী লমদা মালেমগী মকোক থোংবা লৈবাকশিংগী মনুংদা অমা থুনমক ওইবা ঙম্লক্লি। লৈবাক ১৩০গী মনুংদা ঐখোয়না ২০১৫ ফাওবদা গ্লোবেল ইন্নোভেতিব ইন্দেক্সতা মশিং ৮১দা লৈ। অদুবু ২০২২দা ৪০শুবদা হাইগৎলকপা ঙমখি। ঙসি ভারতনা পি.ঐচদি.শিংগী মশিংদা য়েংবদা মালেমগী মকোক থোংবা লৈবাক অহুমগী মনুংদা চনবা ঙম্লি। ঙসি ভারতনা স্তার্তঅপ ইকোসিস্তেমগী মশিংদা মালেমগী ওইনা মকোক থোংবা লৈবাক অহুমগী মনুংদা চনবা ঙম্লি।
মরুপশিং,
ইন্দিয়ন সাইন্স কংগ্রেসকী থিম অসি হন্দক্তি মালেমদা খ্বাইদগী খন্ন-নৈনরিবা হীরম অমা ওইবা অসিদা ঐহাক্না নুংঙাইবা পোকই। মালেমগী তুংলমচৎ অসি সস্তেনেবল দিবেলপমেন্ত খক্তনা মরা চেৎশিনহনবা ঙমগনি। নখোয়না নুপীদা শক্তি পীবগা সস্তেনেবল দিবেলপমেন্তগী হীরমদা মরী লৈনহনখি। হীরম অনি অসি প্রেক্তিকেল ওইনা অমগা অমগা মরী লৈনৈ হায়না ঐহাক্না থাজৈ। ঙসি লৈবাক অসিনা সাইন্স খক্তগী খুত্থাংদা নুপীদা শক্তি পীবগী মতাংদা খনবা তৌদে। মসিগী মহুৎ ঐখোয়গী পান্দম অসি ঐখোয়না নুপীশিংবু শরুক য়াহন্দুনা অমদি সাইন্স অমসুং রিসর্চতা অনৌবা ইনোৎ হাপ্পগা লোয়ননা সাইন্সপু শক্তি পীবা অসিনি। হন্দক্তা ভারতনা জি-২০ গ্রুপ চিয়র তৌবগী থৌদাং ফংজখি। নুপীনা লুচিংবা চাউখৎ খোঙচৎ অসিনা জি-২০গী মরু ওইবা হীরমশিংগী মনুংদা মরু ওইবা লম অমসু ওই। হৌখিবা চহি নিপাল অসিদা ভারতনা গভর্নান্সতগী খুন্নাই অমসুং শেন্মীৎলোন ফাওবদা থোইদোক হেন্দোকপা অসিগুম্বা কয়া মাইপাকপা ঙমখি। মুদ্রা য়োজনাগী খুত্থাংদা অপীকপা ইন্দস্ত্রীশিং অমসুং বিজিনেসশিংদা শরুক য়াবা নত্ত্রগা স্তার্ত-অপকী লমদা লুচিংবা ওইবা ওইরবসু নুপীশিংনা ভারতকী মফম খুদিংমক্তা মখোয়গী শক্তি অদু উৎলি। এক্সত্রাম্যুরেল রিসর্চ অমসুং চাউখৎ খোঙচৎতা নুপীশিংনা শরুক য়াবা অসি হৌখিবা চহি নিপাল অসিদা শরুক অনি হেনগৎলকখি। নুপীশিংনা শরুক য়াবা হেনগৎলকপা অসিনা লৈবাক অসিদা খুন্নাই লোয়ননা সাইন্স অসি খুমাং চাউশিল্লি তাক্লি।
মরুপশিং,
বিজ্ঞানিক অমা হেক্তগী তশেংবা শীংনবা অসি মহাক্কী লৌশিংবু মালেমগী মতেং পাংবা ঙমগদবা এপ্লিকেসনশিংদা ওন্থোকপা অসিনি। বিজ্ঞানিক অমনা মাগী এক্সপরিমেন্তশিং তৌবা মতমদা মহাক্কী ৱাখলদা মসিনা মীয়ামগী পুন্সিদা কান্নবা পীগদ্রা নত্ত্রগা মহাক্না পুথোক্লিবা অদুনা মালেমগী মথৌ তাবশিং থুংহনবা ঙমগদ্রা হায়না মহাক্না মতম চুপ্পদা ৱাহং হংজৈ। সাইন্তিফিক ওইবা খোঙথাংশিং অসিনা লেবতগী গ্রাউন্দা য়ৌরকপা মতমদা, মখোয়গী কান্নবা অসি গ্লোবেলদগী গ্রাসরুত য়ৌরবা মতমদা, মখোয়না জর্নেলশিংদগী তাইবংদা শীজিন্নবা ঙম্লবা মতমদা অমসুং রিসর্চতগী ফংবা ইন্নোভেসনশিংনা তশেংবা পুন্সিদা মমি তারবা মতমদা খক্তা অচৌবা মাইপাকপশিংদা ওন্থোকপা ঙমগনি।
মরুপশিং,
সাইন্সকী খুমাং চাউশিনবগী অচৌবা মাইপাকপশিংনা এক্সপরিমেন্তশিংদগী মীয়ামদা এক্সপরিয়েন্স তৌবা ফংহনবা মতমদা মরু ওইবা পাউজেল অমা পী। মসিনা নহারোলশিংদা চাউনা ইথিল পী। মখোয়না খল্লি মদুদি সাইন্সকী খুত্থাংদা মখোয়না মালেম পুম্বদা ইথিল পীবা ঙমগনি। ইন্সতিত্যুস্নেল ফ্রেমৱার্কনা নহারোলশিংবু থৌনা হাপ্পিদুনা মখোয়গী অনীংবা অপাম্বশিংবু হেনগৎহন্নবা হোৎনবা অমসুং মখোয়নদা অনৌবা খুদোংচাবশিং পীবা মথৌ তাই। ঐহাক্না মফম অসিদা তিনবীরিবা বিজ্ঞানিকশিংদা নহা ওইরিবা তেলেন্তশিংগী পুক্নিং চীংশিনগদবা ইন্সতিত্যুস্নেল ফ্রেমৱার্ক শেম্বীনবা অমসুং মখোয়দা খুমাং চাউশিন্নবা খুদোংচাবা পীবীনবা হায়জরি। খুদম ওইনা সাইন্তিফিকেল্লী মাইন্দেদ চিলদ্রেন খন্দোক্নবা তেলেন্ত হন্ত অমসুং হেকাথোন ইভেন্তশিং শিনবা য়াই। মদু ওইরবদি অসিগুম্বা অঙাংশিং অসিবু অচুম্বা রোদমেপ অমগী খুত্থাংদা মখোঙ শোম্বীবা য়াগনি। মকোক থোংবা বিজ্ঞানিকশিংনা হীরম অসিদা মখোয়বু মতেং পাংবীবা য়াগনি। ঙসি ভারতনা শান্ন-খোৎনবদা অনৌবা পনখৈশিং য়ৌবা ঙম্লে। মসিগী মরুমদা মরু ওইবা মরম অনি লৈ। অহানবদা স্পোর্তস তেলেন্ত য়োকখৎনবা লৈবাক অসিদা ইন্সতিত্যুস্নেল ফ্রেমৱার্ক মপাঙ্গল কনখৎহনখি। অনিশুবদা শান্ন-খোৎনবদা লৈরিবা ‘গুরু-শিশ্যা’গী চৎনবী অসিগী ইথিল অদু য়োকখৎতুনা অনৌবা তেলেন্তশিং শকখঙখি অমসুং মখোঙ শোমখি অমসুং গুরুনা মাগী মহৈরোয়শিংগী মাইপাকপদা মহাক্কী মাইপাকপা উবা ফংখি। মসিগী চৎনবী অসি সাইন্সকী লমদা মাইপাক্নবা মন্ত্র ওইবা য়াগনি।
মরুপশিং,
ঙসি ঐহাক্না নখোয়গী মাংদা সমস্যা খরা পুথোকপা পাম্মি মসিনা ভারত্তা সাইন্সকী মাইকৈ লেপ্পদা মতেং পাংগনি। ঐখোয়গী সাইন্তিফিক কম্ম্যুনিতীগী মরু ওইবা ইথিল অসি লৈবাক্কী মথৌ তাবশিং থুংহন্নবা ভারত্তা সাইন্স চাউখৎহনবা অসিনা ওইগদবনি। ভারত্তা লৈরিবা সাইন্স অসি ভারতপু মরোমদোম লেপচবা ঙম্বা ওইহনগদবনি। ঐখোয়না খঙগদবদি ঙসি মালেমদা লৈরিবা মীওইবগী মীশিংগী চাদা ১৭-১৮দি ভারত্তা লৈরি। সাইন্তফিক্কী থবকশিং অসিনা ভারতকী মথৌ তাবশিং থংহনগদবনি অমসুং মসিনা মালেমগী মীওইবা খুন্নাইগী চাদা ১৭-১৮দা ইনোৎ হাপকদবনি। অমসুং মসিগী কান্নবা অসি অপুনবা মীওইবা খুন্নাইদা ফংহনদগনি। মরম অসিনা ঐখোয়না অপুনবা মীওইবা খুন্নাইগীদমক মরু ওইবা অসিগুম্বা সমস্যাশিংদা থবক তৌগদবনি। খুদম ওইনা করিগুম্বা ঐখোয়না ইনর্জীগী সমস্যা অসি য়েংলসি। ভারতকী ইনর্জীগী মথৌ তাবা অসি লেপ্পা লৈতনা হেনগৎলক্লি। অসিগুম্বা ফীভম অমদা করিগুম্বা ভারতকী সাইন্তিফিক কম্ম্যুনিতীনা ইনর্জীগী মথৌ তাবশিং অসিগা মরী লৈনবা ইন্নোভেসনশিং পুথোক্লবদি মসিনা লৈবাক অসিদা চাউনা কান্নবা পীগনি। মরু ওইনা লৈবাক অসিনা হাইদ্রোজেন ইনর্জীদা চাউনা ওইথোকপা য়াবশিংগীদমক নেস্নেল হাইদ্রোজেন মিসন্দা থবক পাইখৎলি। মসিবু মাইপাকহন্নবা লৈবাক অসিদা ইলেক্ত্রোলাইজরশিংগুম্বা তোঙান-তোঙানবা মরু ওইবা কম্পোনেন্তশিং শাজবা তঙাই ফদে। করিগুম্বা মাইকৈ অসিদা অনৌবা ওপ্সনশিংগীদমক লম লৈরবদি মাইকৈ অদুদসু রিসর্চকী থবক চত্থবা হৌবা য়াই। ঐখোয়গী বিজ্ঞানিকশিং অমসুং ইন্দস্ত্রীনা হীরম অসিদা পুন্না থবক তৌবা তাই।
মরুপশিং,
ঙসি ঐখোয়না মীওই খুন্নাইনা অনৌবা লাইনাশিংগী অকিবা মায়োক্নরিবা চহিচা অমদা হিংলি। ঈশিং ইচাও নত্ত্রগা য়ুহার হাবা অসিগুম্বা খুদোংথিবশিং লাকশিন্নবা ঐখোয়না মাংজৌননা শেম শাবা অদুগুম্না অনৌবা ভেক্সিন পুথোক্নবা ঐখোয়না রিসর্চ অমসুং দিবেলপমেন্ত প্রমোৎ তৌবা তাই। মতৌ অসুম্না ঐখোয়না ইন্তিগ্রেতেদ দিজিজ সর্ভিলেন্সকী খুত্থাংদা মতম চানা লাইনশিং মশক খঙদোক্কদবনি অমসুং মখোয়বু লাকশিন্নবা খোঙথাংশিং লৌখৎকদবনি। পান্দম অসি ফংহনবা তোঙান-তোঙানবা মন্ত্রালয়শিংনা পুন্না থবক তৌগদবনি। মরুপ ময়াম্না লাইফ হায়বদি লাইফস্তাইল ফোর এনভাইর্নমেন্তগী মতাংদা নীংথিনা খঙলমগনি। ঐখোয়গী সাইন্তিফিক কম্ম্যুনিতীনা মাইকৈ অসিদা চাউনা মতেং পাংবা ঙমগনি।
মরুপশিং,
য়ুনাইতেদ নেসন্সনা চহি অসিবু হায়বদি ২০২৩ অসি ভারতকী অপাম্বগী মতুং ইন্না ইন্তর্নেস্নেল ইয়র ওফ মিল্লেৎস হায়না লাউথোকখি। মসি ভারত মচা খুদিংমক্কীদমক্তা য়াম্না চাউথোকচনীংঙাই ওইবা ৱাফম অমনি। ভারতকী মিল্লেৎশিং অমসুং মখোয়গী শীজিন্নফম হেনগৎহন্নবা থবক তৌখি। বাইওতেক্নোলোজীগী মতেংগা লোয়ননা পোস্ত-হর্ভেস্তকী অমাংবশিং হন্থহন্নবা সাইন্তিফিক কম্ম্যুনিতীনা মতিক চাবা খোঙথাংশিং লৌখৎপা য়াগনি।
মরুপশিং,
ঙসি ৱেস্ত মেনেজমেন্ত সেক্তরদসু সাইন্তিফিক রিসর্চকী অচৌবা ওইথোকপা য়াবশিং লৈ। ম্যুনিসিপাল সোলিদ ৱেস্ত, ইলেক্ত্রোনিক ৱেস্ত, বাইও-মেদিকেল ৱেস্ত, এগ্রিকলচরেল ৱেস্ত অসিগুম্বা লমশিং অসি লেপ্পা লৈতনা পাকথোক-চাউথোকহল্লি। মসিনা মরম ওইদুনা মমাং চহিগী বজেৎতা সর্ক্যুলর ইকনোমীদা সরকার অসিনা চাউনা মীৎয়েং চংখি। ঐখোয়না মিসন সর্ক্যুলর ইকনোমী মখা তানা মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা হোৎনবা তাই। মসিগীদমক ঐখোয়না মেতল অমসুং প্লাস্তিক স্ক্রেপ নীংথিনা শিজিন্নবা য়ানবা অসিগুম্বা ইন্নোভেসনশিংদা থবক তৌবা তাই। ঐখোয়না পোলুসন লাকশিন্নবা অমসুং স্ক্রেপ নীংথিনা শীজিন্ননবা পুন্না হোৎনবা তাই।
মরুপশিং,
ঙসি ভারতনা স্পেস সেক্তরদা অনৌবা পনখৈশিং য়ৌবসু ঙম্লক্লি। লো-কোস্ত সেতলাইৎ লোঞ্চ ভেহিকলনা মরম ওইরগা ঐখোয়গী কেপাসিতী অসি হেনগৎহনগনি অমসুং মালেম্না ঐখোয়গী সর্ভিসশিং শীজিন্ননবা মাংদা চংশিনগনি। খুদোংচাবশিং অসি প্রাইবেৎ কম্পনীশিং অমসুং স্তার্ত-অপশিংনা লৌহৌগদবনি। স্তার্ত-অপশিংনা আর এন্দ দি লেবশিং অমসুং একাদেমিক ইন্সতিত্যুসনশিংগা লোয়ননা মরী লৈনদুনা লম্বী পুথোকপা য়াগনি। মতৌ অসুম্না ক্বান্তম কম্প্যুতিং অসি অসিগুম্বা অতোপ্পা সমস্যা অমনি। ঙসি ভারতনা ক্বান্তম ফ্রন্তিয়র ওইনা মালেমদা মাগী মফম কনবা ঙম্লি। ভারতনা ক্বান্তম কম্প্যুতরশিং, ক্বান্তম কেমেস্ত্রী, ক্বান্তম কম্ম্যুনিকেসন, ক্বান্তম সেন্সরশিং, ক্বান্তম ক্রপ্তোগ্রাফী অমসুং অনৌবা মেতরিএলশিংগী মাইকৈদা খোঙজেল য়াংনা চংশিল্লি। ঐহাক্না নহা ওইরিবা রিসর্চরশিং অমসুং বিজ্ঞানিকশিংনা ক্বান্তমগী লমদা মখোয়না এক্সপর্তিস ফংনবা অমসুং লম অসিদা মাংদা চংশিনবা পাম্মি।
মরুপশিং,
মাংদা চংশিন্নবগী অপম্বা লৈরবদি সাইন্সতা মাং থাগনি হায়বা ঐখোয়না খঙই। মরম অসিনা ঐখোয়না মালেমদা করি থোক্লি হায়বা খক্তা নত্তনা মফম অমত্তদা পাইখৎত্রিবা থবক অমসুং ফ্যুচরিস্তিক আইদিয়াশিংদা মীৎয়েং থম্বা তাই। ঙসি এ.আই., এ.আর অমসুং ভি.আর.গী মতাংদা মালেমদা খন্ন-নৈনরি। ঐখোয়গী মরু ওইবশিংদা মসিগী সমস্যাশিং অসি য়াওহনবা তাই। লৈবাক অসিনা সেমিকন্দক্তর চিপশিংগী মাইকৈদা মরু ওইবা খোঙথাংশিং থাংজিল্লি। মতমগা ইরোইননা সেমিকন্দক্তর চিপশিংদা অনৌবা ইন্নোভেসনশিংসু পুথোকপা মথৌ তাই। হৌজিক্তগী হৌনা লৈবাক্কী সেমিকন্দক্তর ফ্যুচর রেদী ওইহন্নবা মাইকৈদা চংশিন্নবা খনবা য়ারোইদ্রা? লৈবাক অসিনা লমশিং অসিদা থৌরাং পাইখৎপা হৌরবা মতমদা খক্তা ঐখোয়না ইন্দস্ত্রী ৪.০দা মাংজিল থাবা ঙমগনি।
মরুপশিং,
ইন্দিয়ন সাইন্স কংগ্রেসকী সেসন অসিদা তোঙান-তোঙানবা কনস্ত্রক্তিব পোইন্তশিংদা তুংলমচৎকীদমক ময়েক শেংবা রোদমেপ অমা শেমগনি হায়না ঐহাক্না থাজৈ। ঐখোয়না ভারতপু ‘অমৃত কাল’দা মোদর্ন সাইন্সকী খ্বাইদগী এদভান্স ওইবা লেবোরেতোরী ওইহনবা তাই। ৱাখল্লোন অসিগা লোয়ননা ঐহাক্না পুম্নমকপু হন্না-হন্না থাগৎচরি অমসুং সম্মিৎ অসিগীদমক ঐহাক্না য়াইফ মঙ্গোল পীজরি। খুরুমজরি!