Ministry of Skill Development and Entrepreneurship
2022 Year Ender Review: Ministry of Skill Development and Entrepreneurship
More than 7.36 Lakh candidates trained under Pradhan Mantri Kaushal Vikas Yojana (PMKVY) 3.0 over the last one year; 1.20 lakh candidates trained under Customised Crash Course program for COVID warriors
2.28 lakhs students enrolled in 1957 Skill Hubs in 2022
116 Govt ITIs are given approval for running Drone courses
1st ever convocation for more than 14000 ITIs at National, State and ITI level on 17th Sept 2022 for more than 8.5 lakh trainees with a participation of 1.1 million virtually
10,000 working women and ITI girl students are being given training for self-defense
30 DEC 2022 6:40PM by PIB Delhi
1. Pradhan Mantri Kaushal Vikas Yojana- Flagship skill development program of MSDE launched in 2015 to mobilize, train, certify large number of youths to take up industry relevant skill training. RPL was one of its kind initiatives which recognized existing skilled class with a certification
PMKVY 3.0 was launched on 15th January 2021 to train youths in following three components:
• Short term Training (STT) for fresh skilling of school/college dropouts and unemployed youth
• Recognition of Prior Learning to recognize existing skills
• Special Projects to address skilling requirements of the vulnerable groups and permit certain flexibility in conduct of short-term trainings.
• It was implemented across the country by National Skill Development Corporation (NSDC) and State Skill Development Missions (SSDMs).
• Responding to the emerging need, Customised Crash Course Programme for COVID Warriors was launched for training in six Health care sector Job Roles.
• To utilize the existing infrastructure in educational institutions and in line with NEP 2020, Skill Hub Initiative was also launched under PMKVY 3.0.
• As per reported figures, 7.36 lakh candidates have been trained/oriented under the Scheme in lines with the overall target out of which 1.20 lakh candidates have been trained in Customised Crash Course for Covid Warriors program.
Skill Hubs: Ministry of Skill Development and Entrepreneurship in consultation with Ministry of Education (MoE) has planned to implement the ‘Skill Hub Initiative’ under Pradhan Mantri Kaushal Vikas Yojana 3.0 (PMKVY 3.0). Scheme aims to facilitate and make education more relevant and create industry fit skilled workforce.
Skill Hubs are nodal skill centres identified to provide skill development and vocational training opportunities to target population segments from class 6-8th (introduction to world-of-work through orientation, industry visits, bag-less days), 9th to 12th (aimed at exposing students to skill development avenues), school dropouts and out-of-education (aimed for academic credit, mainstreaming back to education and or apprenticeship and employment linkages).
Over the last one year, 2.28 lakhs students enrolled in 1957 Skill Hubs opened till now, spread across government schools, universities, colleges, Jawahar Navodaya Vidyalaya, ITIs, CBSE schools, Pradhan Mantri Kaushal Kendras.
1. Re-energizing and re-imagining the Industrial Training Institutes (ITIs): having a strong equity in skill training since pre-independence era
• Drone courses: - 116 Govt ITIs are given approval for running Drone courses.
• Dual System of Training: 274 Govt ITIs are given approval for running DST
• Affiliation process has been simplified by formation of State Skill Development and Entrepreneurship committee (SSDEC).
• Conducted first ever convocation for more than 14000 ITIs at National, State and ITI level on 17th Sept 2022 for more than 8.5 lakh trainees with a participation of 1.1 million virtually. The event was chaired by the Union Minister, SDE and virtually addressed by the Prime Minister.
• Mode of Examination for ITI trainees changed from conventional mode (OMR based) to Computer Based Test (CBT) resulting in reduced result processing time to 15 days.
• One-click solution implementation for registering the trainees in NIOS, IGNOU and Apprenticeship through API which led to ease of doing business. More than 3 lakh trainees registered in a short span of 3 months.
• For the session 2022-23, 73 new Government Institute of Training of Trainers (IToTs) were affiliated which enhanced the seating capacity by 2320 under CITS.
• Under Recognition of Prior Learning (RPL) scheme, a total of 8,292 candidates registered on the online portal for the session 2022-23.
• 21 NSTIs have been registered as NIESBUD centres for entrepreneurship courses and 35 NSTIs as NIOS and IGNOU centres for certifications higher education and degree certification courses.
• To align DGT qualifications with the National Credit framework, in view of NEP 2020, DGT rationalize notional hours of CTS Courses from present annual 1,600 hours to 1,200 hours (for one- and two-year trades) and from 800 hours to 600 hours for six-month trades in line with School and Higher Education. Also, now CTS curricula have 150 hours of On-the-Job Training (OJT)/ Group Project in each year for better industry alignment for job readiness, and optional courses of up to 240 hours (course through NIOS for 10th/ 12th class certificate, or, add on short term courses of up to 240 hours).
• MoU with National Institute of Open Schooling (NIOS)- Open pathway for National Trade Certificate (NTC) holder or undergoing training under CTS in NSQF compliant trades, to obtain secondary and senior secondary certificate for 8th and 10th pass respectively by NIOS.
• MoU with IGNOU- MSDE has also signed MoU with Indira Gandhi National Open University (IGNOU) with aim to conceptualize the plan and implement the envisaged framework for candidates from skill training institutions such as NSTIs, ITIs, JSS and PMKKs etc. to provide them a pathway to register for and complete their graduation degree.
• More than 15000 candidates have been trained by STRIVE ITIs under Skill Hub Initiative and Pradhan Mantri Kaushal Vikas Yojana 3.0.
1. Digital Skilling:
• Started in October 2019, Bharatskills is a Central Digital Repository for skills which provides NSQF curriculum, course material, videos, question banks and mock tests for students and trainers of ITIs/NSTIs in 06 languages. The portal helps trainers and trainees to have easy access to books, practice papers, learning videos which enable them to learn their topics easily, outside the classroom set-up. Total number of users as on 10th December 2022 is 47.66 lakh with more than 1.96 crore hits.
• Links to various other programs for employability skills, advanced new age skills by industry partners- IBM, CISCO, Quest Alliance, Microsoft, NASSCOM, Adobe etc. have been provided on the Bharatskills portal to make the trainees industry ready. About 17 lakhs trainees have been benefitted from these digital programs.
• Summary of trainees trained till date: ~17 lakh
S. No.
Industry Partner
Trainees Trained
1
IBM India
11,34,684
2
CISCO
11,666
3
Quest Alliance
4,88,035
4
Microsoft
39,222
5
SAP
1,110
6
ADOBE
24,360
Total
16,99,077
• Bharatskills has been awarded with Silver award under National Awards for e-Governance Scheme 2021-2022 under category “Excellence in Providing Citizen Centric Delivery”. Also, Bharatskills has been rated as No.1 skill portal for digital skilling by National Skills Network.
• Creating Awareness towards Covid-19 through eSkillIndia
1. Enabling access to Digital Learning Resources on 6 defined short courses for Covid Frontline workers training
2. Access to Government’s iGOT App – Diksha portal. ILO’s Guidelines on Managing TVET, Teaching and Learning Online during COVID
3. Partnered with Amazon to drive Covid-19 related awareness
4. Organized an awareness and sensitization webinar on COVID 19 second wave for the skilling ecosystem. This webinar aimed at increasing awareness about the pandemic and in disseminating right information on COVID 19 management. The webinar witnessed a participation of 450+ candidates including Trainers, students, SSC Members, Training Center staff.
• Sensitizing Indian Youth towards 21st Century skills to make them employable
1. NSDC and American India Foundation (AIF) partnered towards Skill India Mission for enhancing the employability skills of 1 lakh Indian Youth by offering Digital course on employability enhancement through eSkill Indi
2. Digital skilling of 400 candidates for Powerlinks enabled through eSkill India, thereby imparting Skill Development training in Lucknow, Bareilly and Varanasi, on specific skills to underserved youth.
3. Imparted reimbursable digital skilling on employability enhancer kit - to 3040 candidates with NTPC and 240 candidates with SBI Card, accompanied with online assessment and eCertification.
4. eSkill India has launched eLearning modules on- ‘Sensitization towards People with Disability’ accessible for FREE in partnership with National Star College, UK, and in association with FCDO-UK. The eight elearning modules have been designed to empower practitioners in management, teaching, training, assessing, support roles as well as employers, health care professionals, co-workers, co-students, and organizational leaders who work with people with disabilities.
• eSkill India supported digital skilling by conducting various webinars:
1. Organized live Digital skilling sessions for Students and trainers to help them gain insights regarding the rich variety of digital learning resources aggregated to enhance their center-batch learning progress, accessible through the eSkill India portal and its mobile apps. These sessions benefitted over 2500 candidates including students and trainers.
2. Organised workshop with State Engagement Officers (SEOs), enabling them to take the benefit of digital skilling through eSkill India to their respective states.
• Launch of New Employability Skills Curriculum and Content
The New Employability Skills curricula co-developed in association with Quest alliance team under the guidance of MSDE, was launched today by the Ministers of State for Education at ‘Shikshak Parv 2022’. The curriculum will provide three key benefits to learners: building a self-learning mindset, becoming career-ready in a post-pandemic world, and developing awareness around new careers and being equipped with 21st century skills and will be utilized across the MSDE ecosystem.
The e-Books were also made available on NSDC’s eSkillIndia portal. eLearning content will soon be made available to the public through NSDC’s eLearning modules.
1. Market-Led Demand-driven skilling aligning to Industry 4.0:
• The Government has a strong focus on development of future skills across domains such as Drone, Internet of Things (IoT), Robotics, Electric Vehicle (EV), Artificial Intelligence and Machine Learning (AI & ML), 5G technologies, Mechatronics, Cloud Computing, Block chain, Extended reality (XR) including Augmented and Virtual reality, Cyber Security, 3D Printing, VLSI design among many others which shall drive the economy forward as a manufacturing and services driver.
• National Skill Development Corporation (NSDC) has signed a Memorandum of Understanding (MoU) with the Indian Farm Forestry Development Cooperative (IFFCO) and WOW Factors India to explore options for skilling farmers and other aspirants in using and promoting drones for alternative fertilizers such as nano urea and other organic ones. The MoU will focus on the use of new technology, including drones and AI-based decision support systems, which will help reduce the use of chemical fertilizers and low-cost organic inputs. It also aims to support start-ups for innovations, helping in increasing productivity and contributing immensely to improving the condition of farmers
1. Skill India for Women Empowerment
• In line with the Prime Minister Shri Narendra Modi's visionary program 'Mission Karmayogi', Ministry of Skill has imparted self-defense training to women under "My Safety, My Responsibility" programme.
• The MSDE had entered into an agreement with the Sports, Physical Education, Fitness and Laser Skills Council. Under this, 10,000 working women and ITI girl students are being given training for self-defense.
• MSDE in close collaboration with UNWomen conducted a 16 Day module Gender Sensitization POSH Workshop
1. Promoting Apprenticeship Training: One of the most sustainable formats of skill development
• MSDE took comprehensive simplification reforms with respect to procedures and processes to create ease of doing business with regard to apprenticeship
• Pilot DBT underway since July 2022. More than 1.08 lakh DBT transactions worth INR 15.6 Crore till date. Pan India DBT roll out from next year.
• Major apprenticeship reforms were done in BTP, NAPS Guidelines, optional trade course rationalization, Examination, and portal procedures. Seven Office Memorandums issued regarding the same.
1. Promoting Entrepreneurship
• 12.88 lakhs participants trained through 48,700 programmes comprising Trainers Training Programme and programmes on areas of stimulation, support, and sustenance of entrepreneurship development, including 5134 international candidates from 145 countries.
• 5 livelihood business incubation centres offering training and incubation support to trainees in the areas of Fashion Designing, Beauty & Wellness, Mobile Repair, Food Processing, and Electrical and Home Appliances.
• 991 new enterprises created, and 1071 existing enterprises scaled up through Pradhan Mantri Yuva Yojana (PM-YUVA).
• Pilot project on Entrepreneurship Development in Holy Cities comprising Varanasi, Haridwar, and Pandharpur to catalyse the entrepreneurial activities of the temple town through resumption of existing livelihood activities and by supporting existing enterprise to scale up and to tap the potential entrepreneurs, mentoring them to identify, set up enterprises and management of the enterprises.
• Online e-mentoring platform “UdyamDisha”, developed to handhold and guide aspiring and existing entrepreneurs and facilitate online mentoring services.
• YouTube Channel “PM-Udyami Talks” was launched to create awareness about entrepreneurship and showcase the entrepreneurial journey of beneficiaries under various programmes run by NIESBUD.
• Project on Digital Marketing & Women Entrepreneurship Development launched for Women Self Help Groups (WSHGs) covering 2020 women in 10 aspirational districts of Odisha to enable them to access the market through e-commerce platforms.
• NIESBUD is accredited as a National Resource Organization (NRO) by the Ministry of Rural Development for the Start-up Village Entrepreneurship Programme (SVEP) of MoRD to support the State Rural Livelihoods Mission (SRLM) for the effective implementation of the scheme.
• Project was undertaken in Jails of Uttarakhand and Uttar Pradesh for creating, fostering, and promoting the spirit of entrepreneurship among the Jail inmates through capacity building, mentoring, and handholding support.
• Trainer’s training programme for trainers/instructors of government and private ITIs under the sponsorship of the Directorate General of Trainings (DGT).
• Entrepreneurship development programme and entrepreneurship cum skill development programme for retired/ retiring Armed Forces personnel to enhance their qualifications/skills to enable them to start their enterprises and seek suitable employment after their retirement.
• National Level content development on Entrepreneurship education to bring in uniformity and standardization in Entrepreneurship Development Education and serve the training requirements of first-generation entrepreneurs including learners of ITIs, Polytechnics, JSS, unemployed youth and community women.
• Organizing workshops for capacity building and extending mentoring and handholding for scaling up business activities to the artisans during the Exhibitions, Melas and Haats.
• Training programmes for promoting entrepreneurship among different target groups comprising migrants, tribal, women, marginalized populations covering SC, ST, OBC, Transgenders, and rag pickers are being organized to provide livelihood opportunities.
• NIESBUD has established 21 extension centres at NSTIs to increase its footprint across the country.
1. Empowering Rural India through Jan Shikshan Sansthan (JSS)
• The Scheme of Jan Shikshan Sansthan (Central Sector Scheme) provides vocational skills/training to non-literate, neo-literates, person with rudimentary level of education, school dropouts up to 12th standard in the age group of 15-45 years through NGOs at the doorsteps of the beneficiary in the rural/urban/remote unreached areas.
• Following is the number of beneficiaries that have been trained under the JSS scheme (as on 19th December 2022) which includes 85% women beneficiaries.
Data for reference:
Year Beneficiaries Trained
Year Beneficiaries Trained
2021-22
4,61,996
2022-23*
1,27,671
Total
28,47,624
8. National Skill Qualification Framework (NSQF):
• 125 National Skill Qualification Framework (NSQF) aligned courses across 21 sectors have been introduced. The framework has been aligned with dynamic industry needs wherein NSQF alignment and approval parameters, processes, templates, and procedures have been greatly simplified, standardized, and revised to cater to the needs of industry requirements, including schools, and unorganized sectors in the skill hubs
9. International cooperation and training:
• International Skill Engagements - Signed G2G and B2B MoUs/Agreements with more than 11 countries namely Australia, Belarus, China, Denmark, France, Germany, Japan, Qatar, Switzerland, United Arab Emirates (UAE), United Kingdom (UK), in the field of skill development and vocational education and training focusing on the international workforce mobility, adoption of global best practices for Indian TVET, harmonization of skill eco system, knowledge sharing with emerging TVET system and capacity building.
• Empanelment of Skill India International Centre (SIIC), which plays a pivotal role in servicing overseas demand through the facilitation of sourcing, counselling, training, assessment, certification, recruitment, and immigration of candidates. Two centers have been set up so far – one in Bhubneswar and another in Varanasi
• NSDCI has recently conducted study to assess manpower demand in 16 destination countries (2022-2027). On the basis of analysis, it has been reported that employability and high-quality skilled workforce will be the key challenge in the coming years, thereby, mapping of the opportunities for the Indian workforce is needed. United Arab Emirates, Kingdom of Saudi Arabia, Qatar and Germany are the top countries demand for the most skilled workforce in the future.
• India secured 11th position in the WorldSkills Competition 2022 (WSC 2022) as compared to the 13th positioning 2019, winning 2 Silver Medals, 3 Bronze Medals, and 13 Medallions of Excellence. This win suggests the surge in awareness among youth, trainers, and other key stakeholders in the skill ecosystem about participating in the competition which inspires young people to develop a passion for skills and pursuing excellence, through competitions.
• It was a standout performance by our female competitors by winning a Silver Medal in Patisserie and Confectionary skill, 1 Bronze Medal in Hotel Reception skill and 2 Medallions for Excellence in Hairdressing and Health & Social Care skill. Among the winners, Nandita Saxena won a silver medal in patisserie and confectionery trade and Anushree Srinivasan bagged a bronze medal in hotel reception skill. ITI qualified competitors also showcased a remarkable performance by winning 2 bronze medals, one each in Prototype modelling and Mechatronics skill apart from winning 2 Medallions for Excellence in Autobody repair and Automobile technology skill. India continued its dominance in Water Technology skill by winning a Silver medal.

দক্ষতা উন্নয়ন আৰু উদ্যোগশীলতা মন্ত্ৰালয়
বৰ্ষান্তিক খতিয়ান ২০২২: দক্ষতা বিকাশ আৰু উদ্যমশীলতা মন্ত্ৰালয়
যোৱা এটা বছৰত ‘প্ৰধানমন্ত্ৰী কৌশল বিকাশ যোজনা(পিএমকেভিওৱাই) ৩.০’ৰ অধীনত ৭.৩৬ লাখ প্ৰাৰ্থীক প্ৰশিক্ষণ দিয়া হৈছে; ১.২০ লাখ প্ৰাৰ্থীক প্ৰশিক্ষণ দিয়া হৈছে ‘ক’ভিড-যোদ্ধা’ৰ বাবে নিৰ্দিষ্ট দ্ৰুত পাঠ্যক্ৰম কাৰ্যক্ৰমৰ অধীনত
২০২২বৰ্ষত ১৯৫৭টা ‘দক্ষতা কেন্দ্ৰ’ত কৰা হৈছে ২.২৮ শিক্ষাৰ্থীৰ পঞ্জীয়ণ
১১৬খন চৰকাৰী ‘আইটিআ’ই-ত ‘ড্ৰোন পাঠ্যক্ৰম’ চলাবলৈ অনুমোদন দিয়া হৈছে
২০২২চনৰ ১৭ ছেপ্টেম্বৰত ৰাষ্ট্ৰীয়, ৰাজ্যিক আৰু ‘আইটিআই’ পৰ্যায়ত ৮.৫ লাখৰো অধিক প্ৰশিক্ষাৰ্থী আৰু ‘ভাৰ্চুৱেল’ মাধ্যমেৰে সংযোজিত ১.১ নিযুত অংশগ্ৰহণকাৰীৰ উপস্থিতিৰে প্ৰথমবাৰৰ বাবে অনুষ্ঠিত কৰা হয় ১৪০০০ৰৰো অধিক ‘আইটিআই’-ৰ সমাৱৰ্তন অনুষ্ঠান
১০,০০০ চাকৰীজীৱি মহিলা আৰু ‘আইটিআই’-ৰ ছাত্ৰীক আত্মৰক্ষা সম্পৰ্কীয় প্ৰশিক্ষণ প্ৰদান
30 DEC 2022 6:40PM by PIB Guwahati
1. প্ৰধানমন্ত্ৰী কৌশল বিকাশ যোজনা- উদ্যোগৰ প্ৰাসংগিক দক্ষতা প্ৰশিক্ষণ গ্ৰহণৰ বাবে বৃহৎ সংখ্যক যুৱক-যুৱতীক একত্ৰিত কৰি প্ৰশিক্ষণ প্ৰদানৰে প্ৰমাণপত্ৰ দিয়াৰ বাবে ২০১৫ চনত আৰম্ভ কৰা ‘এমএছডিই’ৰ ধ্বজাবাহী দক্ষতা বিকাশ সম্পৰ্কীয় কাৰ্যসূচী। ইয়াৰ এক ধৰণৰ পদক্ষেপ আছিল ‘আৰপিএল’’, যিয়ে ইতিমধ্যে বৰ্তী অহা দক্ষ শ্ৰেণীক প্ৰমাণপত্ৰ প্ৰদানৰে স্বীকৃতি প্ৰদান কৰিছিল।
নিম্নোল্লেখিত তিনিটা উপভাগত যুৱক-যুৱতীসকলক প্ৰশিক্ষণ দিয়াৰ লক্ষ্যৰে ২০২১ চনৰ ১৫ জানুৱাৰীত পিএমকেভিওৱাই ৩.০ৰ শুভাৰম্ভ কৰা হৈছিল:
• বিদ্যালয়/মহাবিদ্যালয় এৰি যোৱা আৰু নিবনুৱা যুৱক-যুৱতীসকলৰ নতুন দক্ষতাৰ বাবে হ্ৰস্বম্যাদী প্ৰশিক্ষণ (এছটিটি)
• ইতিমধ্যে থকা দক্ষতা চিনাক্ত কৰি আগতীয়াকৈ আহৰণ কৰা দক্ষতালৈ স্বীকৃতি প্ৰদান
• দুৰ্বল শ্ৰেণীবোৰৰ দক্ষতা বিকাশৰ প্ৰয়োজনীয়তা পূৰণ কৰিবলৈ আৰু হ্ৰস্বম্যাদী প্ৰশিক্ষণ প্ৰদানৰ ক্ষেত্ৰত কিছু শিথিলতাৰ অনুমতি দিয়াৰ বাবে বিশেষ প্ৰকল্প।
• ‘ৰাষ্ট্ৰীয় দক্ষতা বিকাশ নিগম’ (এনএছডিচি) আৰু ‘ৰাজ্যিক দক্ষতা বিকাশ অভিযান’ (এছএছডিএম)ৰ জৰিয়তে এই কাৰ্যক্ৰম সমগ্ৰ দেশতে ৰূপায়ণ কৰা হৈছিল।
• উদীয়মান প্ৰয়োজনীয়তাৰ প্ৰতি সঁহাৰি জনাই ছটা স্বাস্থ্য সেৱা খণ্ডৰ চাকৰিত নিয়োজিত প্ৰশিক্ষণৰ ‘ক’ভিড যোদ্ধা’সকলৰ বাবে অনুকূলিত দ্ৰুত পাঠ্যক্ৰম কাৰ্যসূচী আৰম্ভ কৰা হৈছিল।
• শিক্ষানুষ্ঠানসমূহৰ আন্তঃগাঁথনি ব্যৱহাৰ কৰিবলৈ আৰু এনইপি ২০২০-ৰ সৈতে সংগতি ৰাখি, ‘পিএমকেভিৱাই ৩.০’-ৰ অধীনত ‘স্কিল হাব’ উদ্যোগো আৰম্ভ কৰা হৈছিল।
• পৰিসংখ্যা অনুসৰি, সামগ্ৰিক লক্ষ্যৰ সৈতে সংগতি ৰাখি আঁচনিখনৰ অধীনত ৭.৩৬ লাখ প্ৰাৰ্থীক প্ৰশিক্ষণ/অভিমুখী কৰা হৈছে যাৰ ভিতৰত ১.২০ লাখ প্ৰাৰ্থীক কোভিড ৱৰিয়ৰ্ছ কাৰ্যসূচীৰ বাবে অনুকূলিত দ্ৰুত পাঠ্যক্ৰমত প্ৰশিক্ষণ দিয়া হৈছে।
দক্ষতা কেন্দ্ৰ: দক্ষতা বিকাশ আৰু উদ্যমশীলতা মন্ত্ৰালয়ে ‘শিক্ষা মন্ত্ৰালয়’ৰ (এমঅ'ই) সৈতে আলোচনা কৰি ‘প্ৰধানমন্ত্ৰী কৌশল বিকাশ যোজনা ৩.০’ (পিএমকেভিৱাই ৩.০)ৰ অধীনত 'দক্ষতা কেন্দ্ৰ উদ্যোগ' কাৰ্যকৰী কৰাৰ পৰিকল্পনা কৰিছে। আঁচনিখনৰ লক্ষ্য হৈছে শিক্ষাক অধিক প্ৰাসংগিক কৰি তোলা আৰু উদ্যোগৰ বাবে উপযুক্ত দক্ষ কৰ্মচাৰী গঢ়ি তোলা।
দক্ষতা কেন্দ্ৰ হৈছে ষষ্ঠৰ পৰা অষ্টম শ্ৰেণীৰ জনসংখ্যা খণ্ডক লক্ষ্য কৰি দক্ষতা বিকাশ আৰু বৃত্তিমূলক প্ৰশিক্ষণৰ সুযোগ প্ৰদান কৰাৰ বাবে চিনাক্ত কৰা ‘নোডেল দক্ষতা কেন্দ্ৰ’ (অভিমুখীকৰণ, উদ্যোগ ভ্ৰমণ, বেগ-বিহীন দিন), নৱমৰ পৰা দ্বাদশ (শিক্ষাৰ্থীসকলক দক্ষতা বিকাশৰ পথ সন্ধান দিয়া), স্কুল এৰি যোৱা আৰু শিক্ষাৰ বাহিৰত (শৈক্ষিক ঋণ, শিক্ষা আৰু শিক্ষা আৰু শিক্ষানবিশলৈ ঘূৰি অহা আৰু নিয়োগৰ বাবে যোগাযোগ)।
যোৱা এবছৰত এতিয়ালৈকে মুকলি কৰা ১৯৫৭টা দক্ষতা কেন্দ্ৰত ২.২৮ লাখ শিক্ষাৰ্থীয়ে নামভৰ্তি কৰিছে, যিবোৰ হাব চৰকাৰী বিদ্যালয়, বিশ্ববিদ্যালয়, মহাবিদ্যালয়, জৱাহৰ নবোদয় বিদ্যালয়, আইটিআই, চিবিএছই বিদ্যালয়, প্ৰধানমন্ত্ৰী কৌশল কেন্দ্ৰ আদিত খোলা হৈছে।
1. স্বাধীনতাৰ পূৰ্বৰে পৰা দক্ষতাৰ প্ৰশিক্ষণত এক শক্তিশালী অৱদান থকা ঔদ্যোগিক প্ৰশিক্ষণ প্ৰতিষ্ঠানবোৰক পুনৰ শক্তিসমৃদ্ধ কৰাৰ লগতে পুনৰাই গঢ়ি তোলা
• ড্ৰোন পাঠ্যক্ৰম: - ১১৬ খন চৰকাৰী আইটিআইক ড্ৰোন পাঠ্যক্ৰম প্ৰৱৰ্তনৰ বাবে অনুমোদন দিয়া হৈছে।
• প্ৰশিক্ষণৰ দ্বৈত প্ৰণালী: ডিএছটি চলোৱাৰ বাবে ২৭৪ খন চৰকাৰী আইটিআই-ক অনুমোদন দিয়া হৈছে
• ৰাজ্যিক দক্ষতা বিকাশ আৰু উদ্যোগ সমিতি (এছএছডিইচি) গঠন কৰি এফিলিয়েচন প্ৰক্ৰিয়া সৰল কৰা হৈছে।
• ২০২২ৰ ১৭ ছেপ্টেম্বৰ তাৰিখে ৰাষ্ট্ৰীয়, ৰাজ্যিক আৰু আইটিআই পৰ্যায়ত ১৪০০০ তকৈয়ো অধিক আইটিআইৰ ৮.৫ লাখতকৈও অধিক প্ৰশিক্ষাৰ্থীৰবাবে প্ৰথমবাৰৰ বাবে সমাৱৰ্তন অনুষ্ঠিত কৰা হৈছিল। এই সমাৱৰ্তনত প্ৰায় ১.১ নিযুত লোকে অংশগ্ৰহণ আছিল। অনুষ্ঠানত সভাপতিত্ব কৰে দক্ষতা বিকাশ আৰু উদ্যমশীলতা দপ্তৰ কেন্দ্ৰীয় মন্ত্ৰীগৰাকীয়ে আৰু ভাৰ্চুৱেল মাধ্যমেৰে প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে সম্বোধন কৰে।
• আইটিআই-সমূহৰ প্ৰশিক্ষাৰ্থীসকলৰ বাবে পৰীক্ষাৰ পদ্ধতি পৰম্পৰাগত শৈলী (অএমআৰ আধাৰিত)ৰ পৰা কম্পিউটাৰ আধাৰিত পৰীক্ষা (চিবিটি)লৈ সলনি কৰা হয় যাৰ ফলত ফলাফল ঘোষণা প্ৰক্ৰিয়াত লগা সময় ১৫ দিনলৈ হ্ৰাস হয়।
• এপিআই-ৰ জৰিয়তে এনআইঅএছ, ইগনু আৰু এপ্ৰেণ্টিছশ্বিপত প্ৰশিক্ষাৰ্থীসকলক এটা ক্লিকতে পঞ্জীয়ন কৰাৰ দিহা প্ৰদান কৰাৰ ফলত কাম-কাজৰ প্ৰক্ৰিয়া সহজ হৈ উঠে। এই ব্যৱস্থাত ৩ মাহৰো কম সময়ৰ ভিতৰতে ৩ লাখতকৈও অধিক প্ৰশিক্ষাৰ্থীয়ে পঞ্জীয়ন কৰিছিল।
• ২০২২-২৩ বৰ্ষৰ অধিৱেশনৰ বাবে ৭৩ টা নতুন চৰকাৰী প্ৰশিক্ষকৰ প্ৰশিক্ষণ প্ৰতিষ্ঠান (আইটিঅ'টি) সংযুক্ত কৰা হৈছিল যিয়ে চিআইটিএছৰ অধীনত ২৩২০ খনলৈ আসনৰ সংখ্যা বৃদ্ধি কৰিছিল।
• আগৰ শিক্ষণ (আৰপিএল)লৈ স্বীকৃতি প্ৰদান আঁচনিৰ অধীনত, শিক্ষাবৰ্ষ ২০২২-২৩ৰ বাবে অনলাইন পৰ্টেলত মুঠ ৮,২৯২ গৰাকী প্ৰাৰ্থীয়ে পঞ্জীয়ন কৰিছে।
• ২১খন এনএছটিআইক উদ্যোগী পাঠ্যক্ৰমৰ বাবে এনআইইএছবিইউডি কেন্দ্ৰ আৰু এনআইঅ'এছ আৰু ইগনু কেন্দ্ৰ হিচাপে ৩৫টা এনএছটিআই উচ্চ শিক্ষা আৰু ডিগ্ৰীৰ প্ৰমাণপত্ৰ পাঠ্যক্ৰমৰ বাবে পঞ্জীয়ন কৰা হৈছে।
• এনইপি ২০২০-ৰ প্ৰতি লক্ষ্য ৰাখি ডিজিটি অৰ্হতাসমূহ ৰাষ্ট্ৰীয় ক্ৰেডিট ফ্ৰেমৱৰ্কত সংৰেখিত কৰিবলৈ, ডিজিটিয়ে চিটিএছ পাঠ্যক্ৰমৰ বৰ্তমানৰ বাৰ্ষিক সময়খিনি ১৬০০ ঘণ্টাৰ পৰা ১,২০০ ঘণ্টালৈ (এক আৰু দুবছৰীয়া কাম-কাজৰ বাবে) আৰু বিদ্যালয় আৰু উচ্চ শিক্ষাৰ সৈতে সংগতি ৰাখি ছমাহৰ কাম-কাজৰ বাবে ৮০০ ঘণ্টাৰ পৰা ৬০০ ঘণ্টালৈ যুক্তিসঙ্গত কৰে। তদুপৰি, এতিয়া চিটিএছ পাঠ্যক্ৰমত উন্নত উদ্যোগসমূহত কাম কৰিব পৰাকৈ চাকৰিৰ প্ৰস্তুতিৰ বাবে প্ৰতি বছৰে ১৫০ ঘণ্টাৰ অন-দ্য-জব প্ৰশিক্ষণ (অজেটি)/ গোট প্ৰকল্পৰ দিহা কৰাৰ লগতে ২৪০ ঘণ্টালৈকে বৈকল্পিক পাঠ্যক্ৰমৰ(দশম/দ্বাদশ শ্ৰেণীৰ প্ৰমাণপত্ৰৰ বাবে এনআইঅএছ-ৰ জৰিয়তে পাঠ্যক্ৰম, বা, ২৪০ ঘণ্টালৈকে হ্ৰস্বম্যাদী পাঠ্যক্ৰমত যোগ দিয়ক) ব্যৱস্থা আছে ।
• ৰাষ্ট্ৰীয় মুক্ত বিদ্যালয় প্ৰতিষ্ঠানৰ (এনআইঅ'এছ) সৈতে বুজাবুজিৰ চুক্তি- ৰাষ্ট্ৰীয় বাণিজ্য প্ৰমাণপত্ৰ (এনটিচি) থকাসকলৰ বা চিটিএছৰ অধীনত এনএছকিউএফ অনুসৰণকাৰী ব্যৱসায়ৰ প্ৰশিক্ষণ গ্ৰহণ কৰি থকাসকলৰ বাবে এনআইঅ'সমূহৰ দ্বাৰা ক্ৰমে অষ্টম আৰু দশম উত্তীৰ্ণৰ বাবে মাধ্যমিক আৰু উচ্চতৰ মাধ্যমিক প্ৰমাণপত্ৰ প্ৰাপ্ত কৰিবলৈ মুকলি সুবিধাৰ দিহা কৰাৰ বাবে।
• ইগনৌৰ সৈতে বুজাবুজিচুক্তি- এমএছডিইয়ে ইন্দিৰা গান্ধী ৰাষ্ট্ৰীয় মুক্ত বিশ্ববিদ্যালয় (ইগনৌ)ৰ সৈতেও বুজাবুজি চুক্তি স্বাক্ষৰ কৰিছে। ইয়াৰ উদ্দেশ্য হৈছে পৰিকল্পনাটো ধাৰণাবদ্ধ কৰা আৰু এনএছটিআই, আইটিআই, জেএছএছ আৰু পিএমকেকে আদিৰ দৰে দক্ষতাবৰ্দ্ধক প্ৰশিক্ষণ প্ৰতিষ্ঠানৰ প্ৰাৰ্থীসকলৰ বাবে স্নাতক ডিগ্ৰী পঞ্জীয়ন আৰু সম্পূৰ্ণ কৰাৰ পথ দেখুওৱাৰ বাবে পৰিকল্পিত পৰিকাঠামো ৰূপায়ণ প্ৰদান কৰা।
• • স্কিল হাব ইনিচিয়েটিভ আৰু প্ৰধানমন্ত্ৰী কৌশল বিকাশ যোজনা ৩.০ৰ অধীনত ১৫,০০০ তকৈও অধিক প্ৰাৰ্থীক ষ্ট্ৰাইভ আইটিআইৰ দ্বাৰা প্ৰশিক্ষণ দিয়া হৈছে।
1. ডিজিটেল দক্ষতাৰ বিকাশ:
• ২০১৯ৰ অক্টোবৰ মাহত আৰম্ভ কৰা ভাৰতস্কিল হৈছে দক্ষতা সম্পৰ্কীয় এক কেন্দ্ৰীয় ডিজিটেল পৰ্টেল, যিয়ে ৬টা ভাষাত এনএছকিউএফ পাঠ্যক্ৰম, পাঠ্যক্ৰম সামগ্ৰী, ভিডিঅ', প্ৰশ্নৰ ভাণ্ডাৰ আৰু আইটিআই/এনএছটিআইৰ শিক্ষাৰ্থী আৰু প্ৰশিক্ষকসকলৰ বাবে আখৰা পৰীক্ষাৰ ব্যৱস্থা কৰে। পৰ্টেলটোৱে প্ৰশিক্ষক আৰু প্ৰশিক্ষাৰ্থীসকলক কিতাপ, অনুশীলনী কাকত, ভিডিঅ' শিক্ষণ ব্যৱস্থাত সহজে প্ৰৱেশ কৰাত সহায় কৰে, যিবোৰ ব্যৱস্থাই তেওঁলোকক শ্ৰেণীকোঠাৰ বাহিৰত বিষয়বোৰ সহজে শিকিব পৰা কৰি তোলে। ২০২২ চনৰ ১০ ডিচেম্বৰ পৰ্যন্ত পৰ্টেলটোত ব্যৱহাৰকাৰীৰ সংখ্যা হৈছেহি ৪৭.৬৬ লাখ আৰু প্ৰৱেশৰ সংখ্যা ১.৯৬ কোটিতকৈও অধিক বাৰ হোৱাৰ তথ্য উপলব্ধ হৈছে।
• প্ৰশিক্ষাৰ্থীসকলক উদ্যোগসমূহত কাম কৰিব পৰাকৈ সাজু কৰাৰ বাবে ভাৰতস্কিল পৰ্টেলত নিয়োগযোগ্যতা দক্ষতা, আইবিএম, চিচকো, কোৱেষ্ট এলায়েন্স, মাইক্ৰছফ্ট, নাছকম, এডোব আদিৰ দৰে উদ্যোগ-অংশীদাৰ প্ৰতিষ্ঠানৰ দ্বাৰা যুগৰ সৈতে মিলা আধুনিক দক্ষতা বৰ্দ্ধনৰ বাবে অন্যান্য বিভিন্ন কাৰ্যক্ৰমৰ সংযোগ প্ৰদান কৰা হৈছে। এই ডিজিটেল কাৰ্যসূচীবোৰৰ পৰা প্ৰায় ১৭ লাখ প্ৰশিক্ষাৰ্থী উপকৃত হৈছে।
• আজিলৈকে প্ৰশিক্ষণ প্ৰাপ্ত প্ৰশিক্ষাৰ্থীসকলৰ থুলমূল তথ্য: ~17 লাখ
S. No.
উদ্যোগ-অংশীদাৰ
প্ৰশিক্ষিত প্ৰশিক্ষাৰ্থী
1
আইবিএম ইণ্ডিয়া
11,34,684
2
চিছকো
11,666
3
কুৱেষ্ট এলায়েন্স
4,88,035
4
মাইক্ৰছফ্ট
39,222
5
ছেপ
1,110
6
এডব
24,360
মুঠ
16,99,077
• ভাৰতস্কিলক "নাগৰিক কেন্দ্ৰিক উপস্থাপনত উৎকৃষ্টতা" শ্ৰেণীৰ অধীনত ই-গভৰ্ণেন্স আঁচনি ২০২১-২০২২ৰ বাবে ৰাষ্ট্ৰীয় বঁটাৰ অধীনত ৰূপৰ পদক প্ৰদান কৰা হৈছে। লগতে, ভাৰতস্কিলক ৰাষ্ট্ৰীয় দক্ষতা নেটৱৰ্কৰ দ্বাৰা ডিজিটেল দক্ষতাৰ বাবে প্ৰথম স্থান দক্ষতা পৰ্টেল হিচাপে গণ্য কৰা হৈছে।
• ইস্কিলইণ্ডিয়াৰ জৰিয়তে কোভিড-১৯ৰ প্ৰতি সজাগতা সৃষ্টি কৰাৰ উদ্যোগ গ্ৰহণ কৰা হৈছিল।
• ভাৰতীয় যুৱক-যুৱতীসকলক নিয়োগযোগ্য কৰি তুলিবলৈ একবিংশ শতিকাৰ দক্ষতাৰে পবুদ্ধ কৰি তোলাৰ পদক্ষেপ গ্ৰহণ কৰা হৈছিল।
• ইস্কিল ইণ্ডিয়াই বিভিন্ন ৱেবিনাৰ পৰিচালনা কৰি ডিজিটেল দক্ষতা বৰ্দধক কাৰ্যক্ৰমসমূহলৈ সহযোগিতাআগবঢ়োৱাৰ পদক্ষেপ গ্ৰহণ কৰিছিল। সমৰ্থন কৰিছে:
• নতুন নিয়োগযোগ্যতা আহৰণ সম্পৰ্কীয় দক্ষতা পাঠ্যক্ৰম আৰু সমলৰ শুভাৰম্ভ
‘এমএছডিই’ৰ নিৰ্দেশনাত কোৱেষ্ট এলায়েন্স দলৰ সহযোগত সহ-বিকশিত নতুন নিয়োগযোগ্যতা সম্পৰ্কীয় দক্ষতা পাঠ্যক্ৰম শিক্ষা ৰাজ্যিক মন্ত্ৰীসকলে 'শিক্ষাপৰ্ব ২০২২'ত মুকলি কৰে। পাঠ্যক্ৰমটোৱে শিক্ষাৰ্থীসকলক তিনিটা ক্ষেত্ৰত বিশেষভাবে লাভান্বিত কৰিব: আত্ম-শিক্ষণৰ এক মানসিকতা গঢ়ি তোলা, মহামাৰী-পৰৱৰ্তী পৃথিৱীত কেৰিয়াৰ-সাজু হোৱা, আৰু নতুন কেৰিয়াৰৰ বিষয়ে সজাগতা বিকাশিত কৰা আৰু একবিংশ শতিকাৰ দক্ষতাৰে সজ্জিত হোৱা আৰু এইসমূহক এমএছডিই পৰিস্থিতিতন্ত্ৰত ব্যৱহাৰ কৰা হ'ব।
ই-বুকবোৰ ‘এনএছডিচি’ৰ ‘ইস্কিলইণ্ডিয়া প’ৰ্টেল’তো উপলব্ধ কৰা হৈছিল। ‘এনএছডিচি’ৰ ‘ই-লাৰ্ণিং মডিউল’ৰ জৰিয়তে শীঘ্ৰেই ‘ই-লাৰ্ণিং সমল’ ৰাইজৰ বাবে উপলব্ধ কৰা হ'ব।
1. উদ্যোগ ৪.০ৰ সৈতে বজাৰ-চালিত চাহিদা-চালিত দক্ষতাৰ সংগতি সৃষ্টিৰ দিহা কৰা হৈছে।
2. মহিলা সৱলীকৰণৰ বাবে স্কিল ইণ্ডিয়া
• প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ দূৰদৰ্শী কাৰ্যসূচী 'মিছন কৰ্মযোগী'ৰ সৈতে সংগতি ৰাখি দক্ষতা বিকাশ মন্ত্ৰালয়ে "মোৰ সুৰক্ষা, মোৰ দায়বদ্ধতা" শীৰ্ষক কাৰ্যসূচীৰ অধীনত মহিলাসকলক আত্মৰক্ষাৰ প্ৰশিক্ষণ প্ৰদান কৰিছে।
• ‘এমএছডিই’য়ে ক্ৰীড়া, শাৰীৰিক শিক্ষা, ফিটনেছ আৰু লেজাৰ দক্ষতা পৰিষদৰ সৈতে এক চুক্তি সম্পাদিত কৰিছিল। ইয়াৰ অধীনত, কৰ্মৰত ১০,০০০মহিলা আৰু আইটিআই-ৰ ছাত্ৰীসকলক আত্মৰক্ষাৰ বাবে প্ৰশিক্ষণ দিয়া হৈছে।
• এমএছডিইয়ে ইউএনৱমেনৰ সৈতে ঘনিষ্ঠ সহযোগিতাৰে ‘জেণ্ডাৰ চেঞ্চিটাইজেশ্যন পছ ৱৰ্কশ্বপ’-ৰ এটা ১৬ দিনীয়া ‘মডিউল’ অনুষ্ঠিত কৰিছিল।
1. শিক্ষানবীচি প্ৰশিক্ষণত উত্সাহ প্ৰদান: দক্ষতা বিকাশৰ আটাইতকৈ বহণক্ষম প্ৰশিক্ষণৰ এটা প্ৰৰূপ
• এমএছডিই-য়ে ‘শিক্ষানবীচি’ বা ‘এপ্ৰেণ্টিছশ্বিপ’ৰ ক্ষেত্ৰত কাম-কাজৰ পৰিৱেশ স্বাচ্ছন্দ্যপূৰ্ণ কৰাৰ বাবে পদ্ধতি আৰু প্ৰক্ৰিয়াসমূহৰ ব্যাপক সৰলীকৰণৰ বাবে সংস্কাৰ সাধনৰ পদক্ষেপ গ্ৰহণ কৰিছিল।
• ২০২২চনৰ জুলাই মাহৰ পৰা পাইলট ডিবিটি চলি আছে। এই পৰ্যন্ত ১৫.৬ কোটি টকা মূল্যৰ ১.০৮ লাখতকৈও অধিক ডিবিটি লেনদেন সম্পাদিত হৈছে। ডিবিটি অহা বছৰৰ পৰা সমগ্ৰ দেশতে আৰম্ভ হ'ব।
• বিটিপি, এনএপিএছ নিৰ্দেশনা, বৈকল্পিক বাণিজ্য পাঠ্যক্ৰম যৌক্তিককৰণ, পৰীক্ষা, আৰু পৰ্টেলত গুৰুত্বপূৰ্ণ শিক্ষানৱীচি প্ৰক্ৰিয়াৰ সংস্কাৰ সাধন কৰা হৈছিল। সেই সন্দৰ্ভত সাতখন কাৰ্যালয় জ্ঞাপনপত্ৰ জাৰি কৰা হৈছে।
1. উদ্যমশীলতাক উত্সাহ প্ৰদান
• ৪৮,৭০০ কাৰ্যসূচীৰ জৰিয়তে ১৪৫ খন দেশৰ ৫১৩৪ জন আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় প্ৰাৰ্থীকে ধৰি ১২.৮৮ লাখ অংশগ্ৰহণকাৰীক প্ৰশিক্ষণ প্ৰদান কৰা হয়। এই প্ৰশিক্ষণৰ ভিতৰত আছে প্ৰশিক্ষক প্ৰশিক্ষণ কাৰ্যসূচীৰ লগতে উদ্দীপনা, সহযোগিতা, আৰু উদ্যমশীলতা বিকাশ সম্পৰ্কীয় কাৰ্যসূচী।
• ৫টা আজীৱিকা বাণিজ্য উদ্ভাৱন কেন্দ্ৰৰ জৰিয়তে ফেশ্বন ডিজাইনিং, সৌন্দৰ্য আৰু সুস্থতা, ম'বাইল মেৰামতি, খাদ্য সংসাধন, আৰু বৈদ্যুতিক আৰু গৃহ সঁজুলিৰ ক্ষেত্ৰত প্ৰশিক্ষাৰ্থীসকলক প্ৰশিক্ষণ আৰু প্ৰস্তুতি পৰ্বৰ সহযোগিতা আগবঢ়ায়।
• প্ৰধানমন্ত্ৰী যুৱ যোজনাৰ (পিএম-যুৱ)ৰ জৰিয়তে ৯৯১ টা নতুন উদ্যোগ সৃষ্টি কৰা হৈছে, আৰু ১০৭১ টা ইতিমধ্যে থকা উদ্যোগৰ উত্তৰণ সাধন কৰা হৈছে।
• বাৰাণসী, হৰিদ্বাৰ আৰু পান্ধৰপুৰক লৈ গঠিত পবিত্ৰ চহৰসমূহত উদ্যোগবিকাশ সম্পৰ্কীয় পাইলট প্ৰকল্প, মন্দিৰ চহৰৰ উদ্যোগী কাৰ্যকলাপসমূহ পুনৰ আৰম্ভ ককৰিব পৰাকৈ অনুপ্ৰেৰিত কৰাৰ লগতে সাম্ভৱনাপূৰ্ণ উদ্যোগীসকলক আগবঢ়াই আনি উদ্যোগী কাৰ্যকলাপত নিয়োজিত কৰাৰ ইতিমধ্যে থকা উদ্যোগসমূহলৈ সহযোগিতা আগবঢ়োৱাৰ বাবে উদ্যোগসমূহৰ চিনাক্তকৰণ, প্ৰতিষ্ঠা আৰু ব্যৱস্থাপনা সন্দৰ্ভত পৰামৰ্শ দিয়া হয়।
• উচ্চাকাংক্ষী আৰু বৰ্তী থকা উদ্যোগীসকলক হাত আগবঢ়াবলৈ, নিৰ্দেশনা দিবলৈ আৰু অনলাইন পৰামৰ্শ সেৱাৰ সুবিধা দানৰ বাবে অনলাইন ই-মেন্টৰিং প্লেটফৰ্ম "উদ্যমদিশা" বিকশিত কৰা হৈছে।
• উদ্যোগসমূহৰ বিষয়ে সজাগতা সৃষ্টি কৰিবলৈ আৰু এনআইইএছবিইউডিৰ দ্বাৰা পৰিচালিত বিভিন্ন কাৰ্যসূচীৰ অধীনত হিতাধিকাৰীসকলৰ উদ্যোগী যাত্ৰা প্ৰদৰ্শনৰ দিহা কৰিবলৈ ইউটিউব চেনেল "পিএম-উদ্যমী টকছ" আৰম্ভ কৰা হৈছিল।
• ডিজিটেল মাৰ্কেটিং আৰু মহিলা উদ্যোগবিকাশৰ ওপৰত • প্ৰকল্প আৰম্ভ কৰা হৈছে, উৰিষ্যাৰ 10 খন উচ্চাকাংক্ষী জিলাৰ 2020 গৰাকী মহিলাক সামৰি মহিলা স্ব-সহায়ক গোটৰ (ডব্লিউএছএইচজি) বাবে আৰম্ভ কৰা হৈছে যাতে তেওঁলোকে ই-কমাৰ্চ প্লেটফৰ্মৰ জৰিয়তে বজাৰত প্ৰৱেশ কৰিবলৈ সক্ষম হয়।
• আঁচনিখনৰ ৰূপায়ণৰ ক্ষেত্ৰত ৰাজ্যিক গ্ৰাম্য আজীৱিকা মিছন (এছআৰএলএম)ক সহযোগিতা কৰিব পৰাকৈ এমঅআৰডি-ৰ ষ্টাৰ্ট-আপ ভিলেজ এণ্টাৰপ্ৰেনিয়ৰশ্বিপ কাৰ্যসূচী (এছভিইপি)ৰ বাবে গ্ৰামোন্নয়ন মন্ত্ৰালয়ৰ দ্বাৰা এনআইইএছবিইউডি-ক ৰাষ্ট্ৰীয় সমল সংস্থা (এনআৰঅ) হিচাপে স্বীকৃতি দিয়া হৈছে।
• সামৰ্থ্য বৰ্দ্ধন, পৰামৰ্শ দান আৰু সহায়ৰ হাত আগবঢ়োৱাৰ জৰিয়তে কাৰাগাৰৰ বন্দীসকলৰ মাজত উদ্যোগী মনোভাৱ সৃষ্টি, প্ৰতিপালন আৰু উত্সাহ দান কৰাৰ বাবে উত্তৰাখণ্ড আৰু উত্তৰ প্ৰদেশৰ কাৰাগাৰসমূহত প্ৰকল্প হাতত লোৱা হৈছিল।
• প্ৰশিক্ষণ সঞ্চালকালয় (ডিজিটি)ৰ পৃষ্ঠপোষকতাত চৰকাৰী আৰু ব্যক্তিগত আইটিআইসমূহৰ প্ৰশিক্ষক/প্ৰশিক্ষকসকলৰ বাবে প্ৰশিক্ষণ কাৰ্যসূচী গ্ৰহণ কৰা হৈছিল।
• অৱসৰপ্ৰাপ্ত/সশস্ত্ৰ বাহিনীৰ অৱসৰপ্ৰাপ্ত কৰ্মচাৰীসকলে যাতে অৱসৰৰ পিছত উপযুক্ত নিযুক্তি বিচাৰিব বা উদ্যোগ স্থাপন কৰিব পাৰে সেই ক্ষেত্ৰত সহযোগিতা আগবঢ়োৱাৰ উদ্দেশ্যে, তেওঁলোকৰ অৰ্হতা/দক্ষতা বৃদ্ধি কৰাৰ বাবে উদ্যমশীলতা বিকাশ কাৰ্যসূচী গ্ৰহণ কৰা।
• উদ্যমশীলতা বিকাশৰ শিক্ষাত ঐক্য আৰু মানক সৃষ্টি কৰাৰ লগতে আইটিআই, পলিটেকনিক্, জেএছএছ, নিবনুৱা যুৱ আৰু মহিলাকে ধৰি প্ৰথম প্ৰজন্মৰ উদ্যোগীসকলৰ প্ৰশিক্ষণৰ প্ৰয়োজনীয়তা পূৰণ কৰাৰ বাবে উদ্যমশীলতা সম্পৰ্কীয় শিক্ষাৰ ৰাষ্ট্ৰীয় পৰ্যায়ৰ সমল বিকাশ কৰা।
• প্ৰদৰ্শনী, মেলা আৰু হাটৰ সময়ত শিল্পীসকলক ব্যৱসায়িক কাৰ্যকলাপ বৃদ্ধি কৰাৰ বাবে সামৰ্থ্য বৰ্দ্ধন আৰু পৰামৰ্শ দানৰ লগতে সহায় আগবঢ়োৱাৰ বাবে কৰ্মশালাৰ আয়োজন কৰা।.
• জীৱিকাৰ সুযোগ প্ৰদান ৰখাৰ বাবে অনুসূচীত জাতি, অনুসূচীত জনজাতি, অ'বিচি, তৃতীয় লিংগ আৰু আৱৰ্জনা বুটলি ফুৰাসকলকে ধৰি প্ৰব্ৰজনকাৰী, জনজাতীয়, মহিলা, প্রান্তিক জনগোষ্ঠীক লৈ বিভিন্ন লক্ষ্য গোটৰ মাজত উদ্যমশীলতাৰ বাবে উত্সাহ প্ৰদান কৰাৰ বাবে প্ৰশিক্ষণ কাৰ্যসূচী আয়োজন কৰা হৈছে।
• এনআইইএছবিইউডিয়ে সমগ্ৰ দেশতে ইয়াৰ পদচিহ্ন বৃদ্ধি কৰিবলৈ এনএছটিআইত ২১টা সম্প্ৰসাৰণ কেন্দ্ৰ স্থাপন কৰা হৈছে।
1. জন শিক্ষণ সংস্থানৰ জৰিয়তে গ্ৰাম্য ভাৰতৰ সৱলীকৰণ(জেএছএছ)
• জন শিক্ষণ সংস্থান (কেন্দ্ৰীয় খণ্ড আঁচনি)ৰ আঁচনিখনে গ্ৰাম্য/নগৰ/দূৰৱৰ্তী অঞ্চলৰ ১৫-৪৫ বছৰ বয়সৰ শিক্ষাৰ প্ৰাথমিক স্তৰ থকা ব্যক্তি, দ্বাদশ শ্ৰেণীলৈকে বিদ্যালয় এৰি যোৱা হিতাধিকাৰীসকলক বেচৰকাৰী সংগঠনৰ জৰিয়তে থলূতে গৈ বৃত্তিগত দক্ষতা/প্ৰশিক্ষণ প্ৰদান কৰে।
• জেএছএছ আঁচনিৰ অধীনত প্ৰশিক্ষণ প্ৰাপ্ত হিতাধিকাৰীৰ সংখ্যা (২০২২ৰ ১৯ ডিচেম্বৰ পৰ্যন্ত) য'ত ৮৫% মহিলা হিতাধিকাৰী অন্তৰ্ভুক্ত হৈছে।
প্ৰসংগৰ বাবে তথ্য
হিতাধিকাৰীসকলৰ প্ৰশিক্ষণৰ বছৰ
হিতাধিকাৰীৰ সংখ্য
2021-22
4,61,996
2022-23*
1,27,671
মুঠ
28,47,624
1. ৰাষ্ট্ৰীয় দক্ষতা সম্পৰ্কীয় অৰ্হতা ফ্ৰেমৱৰ্ক (এনএছকিউএফ):
• ২১টা খণ্ডত ১২৫টা ‘ৰাষ্ট্ৰীয় দক্ষতা সম্পৰ্কীয় অৰ্হতা ফ্ৰেমৱৰ্ক’ (এনএছকিউএফ) সংগতি পাঠ্যক্ৰম আৰম্ভ কৰা হৈছে। ফ্ৰেমৱৰ্কটো গতিশীল উদ্যোগৰ প্ৰয়োজনীয়তাৰ সৈতে সংগতি স্থাপন কৰি কৰা হৈছে। এই ফ্ৰেমৱৰ্কত সংগতি স্থাপন আৰু অনুমোদনৰ মাপকাঠি, প্ৰক্ৰিয়া, টেমপ্লেট, আৰু প্ৰক্ৰিয়াবোৰ যথেষ্ট সৰল, মানসম্পন্ন আৰু সংশোধন কৰা হৈছে, যাতে দক্ষতা কেন্দ্ৰবোৰত বিদ্যালয়, আৰু অসংগঠিত খণ্ডকে ধৰি উদ্যোগৰ প্ৰয়োজনীয়তাসমূহ পূৰণ কৰিব পৰা যায়।
9. আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় সহযোগিতা আৰু প্ৰশিক্ষণ:
• দক্ষতা সন্দৰ্ভত আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় জোঁটবন্ধন - আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় কৰ্মশক্তিৰ গতিশীলতাৰ ওপৰত গুৰুত্ব দি দক্ষতা বিকাশ আৰু বৃত্তিমূলক শিক্ষা আৰু প্ৰশিক্ষণৰ ক্ষেত্ৰত ভাৰতীয় টিভিইটিৰ বাবে পৃথিৱীৰ সৰ্বশ্ৰেষ্ঠ পদ্ধতি গ্ৰহণ কৰা ১১ খনতকৈও অধিক দেশ অষ্ট্ৰেলিয়া, বেলাৰুছ, চীন, ডেনমাৰ্ক, ফ্ৰান্স, জাৰ্মানী, জাপান, কাটাৰ, চুইজাৰলেণ্ড, সংযুক্ত আৰৱ আমিৰীত (ইউএই), ইউনাইটেড কিংডমৰ সৈতে দক্ষতা পৰিৱেশ প্ৰণালীৰ সামঞ্জস্য, উদীয়মান টিভিইটি প্ৰণালীৰ সৈতে জ্ঞানৰ ভাগ বাটোৱাৰ কৰা আৰু সামৰ্থ্যবৰ্দ্ধন সন্দৰ্ভত জি2জি আৰু বি2বি বুজাবুজি চুক্তি স্বাক্ষৰিত কৰা হয়।
‘স্কিল ইণ্ডিয়া ইণ্টাৰনেচনেল চেণ্টাৰ’ (এছ.আই.আই.চি.)ৰ ‘এমপেনেলমেণ্ট’, যিয়ে প্ৰাৰ্থীসকলক উৎস, পৰামৰ্শ, প্ৰশিক্ষণ, মূল্যাঙ্কন, প্ৰমাণপত্ৰ, নিযুক্তি, আৰু প্ৰব্ৰজনৰ সুবিধা প্ৰদানৰ জৰিয়তে বিদেশী চাহিদা পূৰণত গুৰুত্বপূৰ্ণ ভূমিকা পালন কৰে। এতিয়ালৈকে দুটা কেন্দ্ৰ স্থাপন কৰা হৈছে – এটা ভুবনেশ্বৰত আৰু আনটো বাৰাণসীত