Ministry of Home Affairs
Union Home and Cooperation Minister Shri Amit Shah addressed the function organized the event to mark the 400th birth anniversary of Sri Lachit Borphukan in New Delhi today
Had it not been for Lachit Borphukan, the North East would not have been a part of India today, the decisions taken by Lachit Borphukan and his courage saved not only North East but the whole of South Asia from those who made conquests in the name of religion
Prime Minister Narendra Modi has connected North East India not only by roads, railways and airports but also emotionally
The Mughals did not even have an iota of the intense patriotism that Lachit Borphukan and his soldiers had
I urge our historians and students of history to conduct research and write in detail about the 30 great kingdoms of India and 300 warriors who showed exemplary valour to protect the Motherland. This will bring out the truth and lies will automatically disappear
If the country has to have a golden future, then it is very important to be proud of our history
Since 1999 the Lachit Barphukan Gold Medal is given to the best cadet at the National Defence Academy (NDA), so that our brave soldiers can be inspired by this warrior
The definition of ‘courage’ is to undertake work which is feared, and on the basis of this definition of ‘courage’, Lacchit Borphukan won the biggest victory in adverse circumstances against a large Mughal army
That is why Prime Minister Shri Narendra Modi has decided to celebrate the Amrit Mahotsav of Independence so that our youth, children and the youth can be introduced to the nameless martyrs and warriors of Freedom and take inspiration from them and understand the value of Freedom
The life and achievements of Lachit Borphukan should be translated into Hindi and 10 other Indian languages so that our childrenbecome aware of his courage and sacrifice
Taking the stories of sacrifice and courage of our Independence heroes to every nook and corner of the country will inspire our future generations
24 NOV 2022 9:55PM by PIB Delhi
Union Home and Cooperation Minister Shri Amit Shah addressed the function organized to mark the 400th birth anniversary of Lachit Barphukan in New Delhi today. Several dignitaries including Chief Minister of Assam Dr. Himanta Biswa Sarma and Union Minister Shri Sarbananda Sonowal were present on the occasion.
In his address, Shri Amit Shah said that if Lachit Barphukan had not been there, the entire Northwould not have been a part of India today because the decisions taken by him at that time and his courage saved not only North East India but entire South Asia from religious invaders. He said that the nation, civilization and culture is indebted to the bravery of Lachit Barphukan.
Shri Amit Shah said that Assam Chief Minister Dr. Himanta Biswa Sarma has worked on taking the name of the great son of India outside the borders of the North East. Shri Shah said that the people who do not have a sense of pride in their history, can never build their nation’s golden future. He said that if the country has to have a golden future, then it is very important to be proud of our
The Union Home Minister said that the bravery displayed by Barphukan during the most difficult times inspired resistance to Aurangzeb in every part of the country. He said that when Shivaji Maharaj was giving strength to the spirit of Swaraj in the South, the tenth Guru, Guru Gobind Singh Ji, in the North and Veer Durgadas Rathod was fighting in Rajasthan in the West, in the same period, Lachit Barphukan was fighting in the East to defeat the Mughal army.
Shri Amit Shah said since 1999 in the National Defence Academy (NDA) the Lachit Barphukan Gold Medal is given to the best cadet so that our brave soldiers can take inspiration from this warrior. Shri Shah said that today the most intact culture in the country is found in the North East which is also known for its natural beauty. The language, culture, songs, music, costumes and food of the North East have remained in their original form. He said that be it Akbar or Aurangzeb, Qutbuddin Aibak or Iltutmish, Bakhtiyar Khilji or Iwaz Khilji, Muhammad bin Tughlaq or Mir Jumla, each one of them had to face defeat in the North East.
The Union Home Minister said that the life of Lachit Barphukan is an example of courage.. He said hat courage implies doing the work which is feared and on the basis of that courage, Barphukan achieved the biggest victory of his period in adverse circumstances against a large Mughal army. Shri Shah said that Barphukan united and brought together tribal forces of Assam. He said that the exhibition at Vigyan Bhawangives a glimpse about theFreedom Struggle fought in the North-Eastern part of the country. He said that our history may have been written incorrectly, but now no one can stop us from rewriting our history in a glorious manner. He said that we have to present our history before the world in a glorious manner. Shri Shah called on historians and students of history present to conduct research on the 30 great empires, which ruled any part of the country for more than 150 years, and 300 personalities who sacrificed their lives for the freedom of the country,so that true history will come out and the false history will itself be separated. He said that taking the sacrifice and courage of the heroes of our Independence struggle to every nook and corner of the country will inspire our future generations.
Shri Amit Shah said that according to historians, in the battle of Saraighat, Lachit Barphukan faced the big cannons and ships of the Mughals on the strength of his small boats and well-armed army. Lachit Barphukan's army was imbued with the spirit of patriotism, whereas the Mughal army lacked it, which was the reason that despite the disparity in terms of numbers, resources and weapons, Lachit Barphukan's army won and saved the sovereignty, culture and civilization of the Ahom state. He said that Ramsingh, who had won many battles from Bengal to Kandahar, after being defeated by the army of Lachit Barphukan, expressed surprise that he had never seen before such a multi-talented army of Assamese soldiers who were experts in sailing boats, shooting arrows, digging trenches, using guns and cannons. Shri Shah said that only an alert and courageous commander can create such a versatile army. Lachit Barphukan after becoming the commander made his army expert in all modes of wars in a very short time. In order to prepare a strong navy to fight the battles in Assam on the Brahmaputra, Lachit Barphukan trained every person in his navy.
The Union Home Minister said when the Mughals launched their attack, Lachit Barphukan entrusted the responsibility of fortification to his maternal uncle. But due to his love for the country above the love of his own people, Lachit Barphukan beheaded his own maternal uncle due to lack of timely response. Such an example of patriotism is not found anywhere. Only a person completely immersed in patriotism can do this. This incident ignited the flame of patriotism in Lachit Barphukan’s army. Shri Amit Shah said that Lachit Barphukan was determined to win the war. Despite being ill before the Saraighat Battle, Lachit Barphukan decided to fight. Barphukan fought against the Mughals even after some of his soldiers tried to take him to a safe place and won the battle and thus erasing the humiliating defeat of the Ahom Kingdom in the first war with the Mughals. He took revenge with such a courage that after this no Muslim invader dared attack Assam.
Shri Amit Shah requested Assam Chief Minister Dr. Himanta Biswa Sarma that the life story of Lachit Barphukan should be translated into Hindi and 10 other India languages so that every child is made aware of his courage and sacrifice. The Home Minister said that Prime Minister Narendra Modi has therefore decided to celebrate the Azadi ka Amrit Mahotsav so that our youth, children and the new generation can be introduced to the unsung martyrs and warriors of Freedom and so that they understand the value of Freedom by taking inspiration from it. On this occasion, Shri Amit Shah recalled the famous historian Suryakumar Bhuria and said that Bhuria has immortalized Barphukan by editing, translating and publishing the history related to his life. These works needs to be taken to all the States and every India language.
Shri Amit Shah said that by establishing peace and development in the North Est India through air and rail connectivity, Prime Minister Narendra Modi has connected the North East art with the rest of India. Prime Minister Narendra Modi has created an emotional connection between North Eastern states and the rest of India. Today the North East is proud to be part of India. He said that in the last 8 years, there have been many successes, such as armed groups laying down arms and joining the mainstream. This is the time to unite the Nation through history, culture, language and religion to make a strong India and the Assam Government's effortsare a big step towards fulfilling this objective, which will be continued. This will create a feeling for the North East within the entire country and will create a sense of belongingness in the North East for the entire country.

গৃহ মন্ত্ৰালয়
কেন্দ্ৰীয় গৃহ আৰু সহযোগিতা মন্ত্ৰী শ্ৰী অমিত শ্বাহে আজি নতুন দিল্লীত শ্ৰী লাচিত বৰফুকনৰ ৪০০ তম জন্ম জয়ন্তী উপলক্ষে অনুষ্ঠানত ভাষণ প্ৰদান কৰে
লাচিত বৰফুকন নহ'লে সমগ্ৰ উত্তৰ-পূব আজি ভাৰতৰ অংশ নহ'লহেঁতেন, সেই সময়ত লাচিত বৰফুকনে লোৱা সিদ্ধান্ত আৰু তেওঁৰ সাহসে কেৱল উত্তৰ-পূবকেই নহয় সমগ্ৰ দক্ষিণ এছিয়াক ধৰ্মান্ধ আক্ৰমণকাৰীৰ পৰা ৰক্ষা কৰিছিল
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে উত্তৰ-পূব ভাৰতক কেৱল পথ, ৰে'ল আৰু বিমানবন্দৰৰ সৈতেই সংযোগ কৰাই নহয়, আনকি হৃদয়ৰ সৈতেও সংযোগ কৰিছে
লাচিত বৰফুকন আৰু তেওঁৰ সৈনিকসকলৰ দেশপ্ৰেমৰ শক্তিশালী অনুভূতিৰ সামান্যতমো মোগলৰ নাছিল
মই দেশৰ বুৰঞ্জীবিদ আৰু ইতিহাসৰ শিক্ষাৰ্থীসকলক ভাৰতৰ ৩০ খন মহান সাম্ৰাজ্য আৰু মাতৃভূমিৰ সুৰক্ষাৰ বাবে দৃষ্টান্তমূলক বীৰত্ব প্ৰদৰ্শন কৰা ৩০০ যোদ্ধাৰ বিষয়ে গৱেষণা আৰু বিতংভাৱে লিখিবলৈ অনুৰোধ জনাইছো, ই সত্যটো উলিয়াই আনিব আৰু মিছা কথাবোৰ স্বয়ংক্ৰিয়ভাৱে মচি পেলোৱা হ'ব
যদি দেশৰ সোণালী ভৱিষ্যত গঢ়িব লাগে, তেন্তে দেশৰ ইতিহাসক লৈ গৌৰৱান্বিত হোৱাটো অতি গুৰুত্বপূৰ্ণ
লাচিত বৰফুকন সোণৰ পদক ১৯৯৯ চনৰ পৰা ৰাষ্ট্ৰীয় সুৰক্ষা একাডেমীৰ (এন ডি এ) শ্ৰেষ্ঠ কেডেটক প্ৰদান কৰা হৈ আহিছে যাতে আমাৰ দেশৰ সকলো বীৰ সৈন্যই এই যোদ্ধাৰ পৰা অনুপ্ৰেৰণা ল'ব পাৰে
যি কাম কৰিবলৈ ভয় কৰে সেই কাম কৰাৰ নাম হৈছে 'সাহস' আৰু সেই সাহসৰ আধাৰত বৰফুকনে ইমান বিশাল মোগল সৈন্যৰ সন্মুখত প্ৰতিকূল পৰিস্থিতিত সেই শতিকাৰ আটাইতকৈ ডাঙৰ বিজয় অৰ্জন কৰিছিল
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীজীয়ে আজাদী কা অমৃত মহোৎসৱ উদযাপন কৰাৰ সিদ্ধান্ত লৈছে যাতে আমাৰ যুৱ, শিশু আৰু নতুন প্ৰজন্মক স্বাধীনতাৰ অখ্যাত শ্বহীদ আৰু যোদ্ধাসকলৰ সৈতে পৰিচয় কৰাব পৰা যায় আৰু তেওঁলোকে ইয়াৰ পৰা অনুপ্ৰেৰণা ল'ব লাগে আৰু স্বাধীনতাৰ মূল্য বৰ্তাই ৰাখিব লাগে
লাচিত বৰফুকনৰ চৰিত্ৰটো হিন্দী আৰু দেশৰ আন ১০ টা ভাষালৈ অনুবাদ কৰিব লাগে যাতে দেশৰ প্ৰতিটো শিশুৱে লাচিত বৰফুকনৰ সাহস আৰু ত্যাগৰ বিষয়ে অৱগত হ'ব পাৰে
আমাৰ স্বাধীনতা ইতিহাসৰ নায়কসকলৰ ত্যাগ আৰু সাহসক দেশৰ প্ৰতিটো কোণলৈ লৈ যোৱাটোৱে আমাৰ ভৱিষ্যত প্ৰজন্মক অনুপ্ৰাণিত কৰিব
24 NOV 2022 9:55PM by PIB Guwahati
কেন্দ্ৰীয় গৃহ আৰু সহযোগিতা মন্ত্ৰী শ্ৰী অমিত শ্বাহে আজি নতুন দিল্লীৰ বিজ্ঞান ভৱনত শ্ৰী লাচিত বৰফুকনৰ ৪০০ তম জন্ম জয়ন্তী উপলক্ষে আয়োজিত এক অনুষ্ঠানত ভাষণ প্ৰদান কৰে। অনুষ্ঠানত বিশিষ্ট ব্যক্তিসকলৰ ভিতৰত অসমৰ মুখ্যমন্ত্ৰী ড০ হিমন্ত বিশ্ব শৰ্মা আৰু কেন্দ্ৰীয় মন্ত্ৰী শ্ৰী সৰ্বানন্দ সোণোৱাল উপস্থিত আছিল।
ভাষণত শ্ৰী অমিত শ্বাহে কয় যে লাচিত বৰফুকন নহ'লে সমগ্ৰ উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চল আজি ভাৰতৰ অংশ নহ'লহেঁতেন কিয়নো সেই সময়ত তেওঁ লোৱা সিদ্ধান্ত আৰু তেওঁৰ সাহসে কেৱল উত্তৰ-পূবকেই নহয়, বৰঞ্চ সমগ্ৰ দক্ষিণ এছিয়াক ধৰ্মান্ধ আক্ৰমণকাৰীৰ পৰা ৰক্ষা কৰিছিল। তেওঁ কয় যে লাচিত বৰফুকনৰ সেই কৃতিত্বৰ কৃপা সমগ্ৰ দেশ, সভ্যতা আৰু সংস্কৃতিৰ ওপৰত পৰিছে
শ্ৰী অমিত শ্বাহে কয় যে অসমৰ মুখ্যমন্ত্ৰী ড০ হিমন্ত বিশ্ব শৰ্মাই উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলৰ সীমাৰ বাহিৰত ভাৰতৰ মহান পুত্ৰ বৰফুকনৰ নাম লোৱাৰ কাম কৰিছে। শ্ৰী শ্বাহে কয় যে যি খন দেশৰ ইতিহাসত গৌৰৱৰ অনুভূতি নাই তেওঁলোকে কেতিয়াও তেওঁলোকৰ সোণালী ভৱিষ্যত গঢ়িব নোৱাৰে। তেওঁ কয় যে যদি দেশৰ সোণালী ভৱিষ্যত গঢ়ি তুলিব লাগে, তেন্তে দেশৰ ইতিহাসক লৈ গৌৰৱান্বিত হোৱাটো অতি গুৰুত্বপূৰ্ণ।
কেন্দ্ৰীয় গৃহমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয় যে আমাৰ দেশৰ আটাইতকৈ কঠিন সময়ত দেশৰ প্ৰতিটো কোণত বৰফুকনে দেখুওৱা সাহসিকতাই দেশৰ প্ৰতিটো প্ৰান্ততে গোঁড়া ঔৰঙ্গজেবৰ বিৰুদ্ধে যুঁজ আৰম্ভ কৰিছে। তেওঁ কয় যে যি সময়ত শিৱাজী মহাৰাজে দক্ষিণত স্বৰাজ, উত্তৰত দশম গুৰু গোবিন্দ সিংজী আৰু পশ্চিমে ৰাজস্থানত বীৰ দুৰ্গাদাস ৰাঠৌৰে শক্তি প্ৰদান কৰি আছিল, একে সময়তে লাচিত বৰফুকনেও পূবৰ পৰা মোগল সৈন্যক পৰাস্ত কৰিবলৈ যুঁজ দি আছিল।
শ্ৰী অমিত শ্বাহে কয় যে ১৯৯৯ চনৰ পৰা ৰাষ্ট্ৰীয় সুৰক্ষা একাডেমীৰ (এন ডি এ) শ্ৰেষ্ঠ কেডেটক লাচিত বৰফুকন সোণৰ পদক প্ৰদান কৰা হৈ আহিছে যাতে আমাৰ দেশৰ সকলো বীৰ সৈন্যই এই যোদ্ধাৰ পৰা অনুপ্ৰেৰণা ল'ব পাৰে। শ্ৰী শ্বাহে কয় যে আজি উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলত প্ৰাকৃতিক সৌন্দৰ্যৰে পৰিপূৰ্ণ দেশৰ আটাইতকৈ অক্ষত সংস্কৃতি পোৱা যায়, ইয়াৰ ভাষা, সংস্কৃতি, গান, বাদ্য, পোছাক আৰু খাদ্য অক্ষুণ্ণ আছে। "আকবৰ হওক বা ঔৰঙ্গজেব হওক, কুতবুদ্দিন আইবাক হওক বা ইলতুমিছ হওক, বখতিয়াৰ খিলজী হওক বা ইৱাজ খিলজী, মহম্মদ বিন টোঘলক বা মীৰ জুমলা হওক, তেওঁলোকৰ প্ৰত্যেকেই ইয়াত পৰাজয়ৰ সন্মুখীন হ'ব লগা হৈছিল।
কেন্দ্ৰীয় গৃহমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয় যে লাচিত বৰফুকনৰ জীৱনে সমগ্ৰ বিশ্বক সাহসৰ ব্যাখ্যা দিছে। তেওঁ কয় যে যি কাম কৰিবলৈ ভয় কৰে সেই কাম কৰাৰ নাম হৈছে সাহস আৰু সেই সাহসৰ আধাৰত বৰফুকনে ইমান বিশাল মোগল সৈন্যৰ সন্মুখত প্ৰতিকূল পৰিস্থিতিত সেই শতিকাৰ আটাইতকৈ ডাঙৰ বিজয় অৰ্জন কৰিছিল। শ্ৰী শ্বাহে কয় যে বৰফুকনজীয়ে অসমৰ সকলো জনজাতীয় সৈন্য বাহিনীক একত্ৰিত কৰিবলৈ যথেষ্ট ভালদৰে কাম কৰিছিল। তেওঁ কৈছিল যে ইয়াত অনুষ্ঠিত হোৱা প্ৰদৰ্শনীখনে দেশৰ উত্তৰ-পূবত সংঘটিত দেশৰ স্বাধীনতা সংগ্ৰামৰ বিষয়ে প্ৰদৰ্শন কৰে।
গৃহমন্ত্ৰীয়ে কয় যে প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীজীৰ নেতৃত্বত বৰ্তমানৰ চৰকাৰে দেশৰ গৌৰৱৰ বাবে কৰা যিকোনো প্ৰচেষ্টাৰ সমৰ্থন কৰে। তেওঁ কয় যে আমি ইতিহাসক বিকৃত কৰা বিতৰ্কৰ পৰা ওলাই আহি ইতিহাসক গৌৰৱময় কৰি তুলিব লাগে আৰু ইয়াক সমগ্ৰ বিশ্বৰ সন্মুখত ৰাখিব লাগে। শ্ৰী অমিত শ্বাহে কয় যে ভাৰতৰ বিভিন্ন প্ৰান্তত ১৫০ বছৰতকৈও অধিক সময় শাসন কৰা ৩০টা সাম্ৰাজ্য আৰু দেশৰ স্বাধীনতাৰ বাবে ত্যাগ কৰা ৩০০তকৈও অধিক ব্যক্তিত্বৰ ওপৰত গৱেষণা কৰা উচিত। তেওঁ কয় যে আমাৰ স্বাধীনতা ইতিহাসৰ নায়কসকলৰ ত্যাগ আৰু সাহসক দেশৰ প্ৰতিটো কোণলৈ লৈ যোৱাটোৱে আমাৰ ভৱিষ্যত প্ৰজন্মক অনুপ্ৰাণিত কৰিব।
শ্ৰী অমিত শ্বাহে কয় যে বুৰঞ্জীবিদসকলৰ মতে, শৰাইঘাটৰ যুদ্ধত লাচিত বৰফুকনে তেওঁৰ সৰু নাও আৰু সশস্ত্ৰ সৈন্যৰ বলত মোগলৰ ডাঙৰ বন্দুক আৰু জাহাজৰ সন্মুখীন হৈছিল। লাচিত বৰফুকনৰ সৈন্যবাহিনী দেশপ্ৰেমৰ ভাৱনাৰে পৰিপূৰ্ণ আছিল, আনহাতে মোগল সেনাৰ অন্তৰত ইয়াৰ অভাৱ আছিল, যাৰ বাবে সংখ্যা, যুদ্ধৰ তথ্য, সম্পদ আৰু অস্ত্ৰ-শস্ত্ৰৰ ক্ষেত্ৰত বৈষম্য থকা স্বত্বেও লাচিত বৰফুকনৰ সেনাই যুদ্ধত জয়ী হৈছিল আৰু আহোম ৰাজ্যৰ সাৰ্বভৌমত্ব, সংস্কৃতি আৰু সভ্যতা ৰক্ষা কৰিছিল। তেওঁ কয় যে বংগৰ পৰা কান্দাহাৰলৈকে বহুতো যুদ্ধত জয়ী হোৱা ৰাম সিঙে লাচিত বৰফুকনৰ সেনাৰ হাতত পৰাজিত হোৱাৰ পিছত আচৰিত হৈ কয় যে তেওঁ জীৱনত আগতে নাও চলোৱা, তীৰ নিক্ষেপ কৰা, খাদ খনন কৰা, বন্দুক আৰু কামান নিক্ষেপ কৰা তীক্ষ্ণ প্ৰতিভা থকা অসমীয়া সৈনিকসকলৰ বহুমুখী প্ৰতিভাৰ সৈতে এনে সামৰিক বাহিনী কেতিয়াও দেখা নাছিল। শ্ৰী শ্বাহে কৈছিল যে কেৱল এজন সচেতন আৰু সাহসী সেনাপতিয়েহে এনে বহুমুখী সামৰিক বাহিনী গঢ়ি তুলিব পাৰে।
কেন্দ্ৰীয় গৃহমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয় যে মোগল আক্ৰমণৰ সময়ত লাচিত বৰফুকনে তেওঁৰ মোমায়েকক দুৰ্গৰ দায়িত্ব অৰ্পণ কৰিছিল, যাৰ দেশৰ প্ৰতি থকা প্ৰেমক সময়মতে সঁহাৰি নিদিয়াৰ বাবে প্ৰেমক প্ৰেমৰ ওপৰত ৰাখি শিৰচ্ছেদ কৰা হৈছিল। দেশপ্ৰেমৰ এনে কোনো উদাহৰণ ক'তো নাই। দেশপ্ৰেমৰ ৰঙত সম্পূৰ্ণৰূপে বুৰ যোৱা ব্যক্তি এজনেহে এইটো কৰিব পাৰে। ঘটনাটোৱে লাচিত বৰফুকনৰ সমগ্ৰ সামৰিক দলটোত দেশপ্ৰেমৰ শিখা জ্বলাই তুলিছিল। শ্ৰী অমিত শ্বাহে কয় যে লাচিত বৰফুকনে উৎসাহৰ সৈতে যুদ্ধ জিকিবলৈ সংকল্পবদ্ধ আছিল। শৰাইঘাট যুদ্ধৰ পূৰ্বে অসুস্থ হৈ থকা স্বত্বেও লাচিত বৰফুকনে যুঁজ দিয়াৰ সিদ্ধান্ত লয়। আনকি তেওঁৰ কেইজনমান সৈন্যই তেওঁক দুৰ্বল হিচাপে সুৰক্ষিত স্থানলৈ লৈ যাবলৈ চেষ্টা কৰাৰ পাছতো বৰফুকনজীয়ে মোগলৰ বিৰুদ্ধে যুঁজ দিছিল আৰু মোগলৰ সৈতে পূৰ্বৰ যুদ্ধত আহোম সাম্ৰাজ্যক অৱনমিত কৰা শোচনীয় পৰাজয়ৰ প্ৰতিশোধ লৈছিল আৰু এনে সাহসিকতাৰে জয়লাভ কৰিছিল যে তাৰ পিছত কোনো মুছলমান আক্ৰমণকাৰীয়ে অসম আক্ৰমণ কৰিবলৈ সাহস কৰা নাছিল।
শ্ৰী অমিত শ্বাহে অসমৰ মুখ্যমন্ত্ৰী ড০ হিমন্ত বিশ্ব শৰ্মাক অনুৰোধ জনাই যে লাচিত বৰফুকনৰ চৰিত্ৰটো হিন্দী আৰু দেশৰ আন ১০টা ভাষালৈ অনুবাদ কৰিব লাগে যাতে দেশৰ প্ৰতিটো শিশুৱে লাচিত বৰফুকনৰ সাহস আৰু ত্যাগৰ বিষয়ে অৱগত হ'ব পাৰে। গৃহমন্ত্ৰীয়ে কয় যে প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে আজাদী কা অমৃত মহোৎসৱ উদযাপন কৰাৰ সিদ্ধান্ত লৈছে যাতে আমাৰ যুৱ, শিশু আৰু নতুন প্ৰজন্মক স্বাধীনতাৰ অখ্যাত শ্বহীদ আৰু যোদ্ধাসকলৰ সৈতে পৰিচয় কৰাব পৰা যায় আৰু তেওঁলোকে ইয়াৰ পৰা অনুপ্ৰেৰণা ল'ব লাগে আৰু স্বাধীনতাৰ মূল্য বৰ্তাই ৰাখিব লাগে। এই উপলক্ষে শ্ৰী অমিত শ্বাহে বিখ্যাত বুৰঞ্জীবিদ সূৰ্যকুমাৰ ভূঞাক স্মৰণ কৰি কয় যে ভূঞাজীয়ে লাচিত বৰফুকনৰ জীৱন সম্পৰ্কীয় ইতিহাস সম্পাদনা, অনুবাদ আৰু প্ৰকাশৰ দ্বাৰা অমৰ কৰি ৰাখিবলৈ কাম কৰিছে। এইটো দেশৰ প্ৰতিখন ৰাজ্য আৰু প্ৰতিটো ভাষাত অনুবাদ কৰাটো প্ৰয়োজন।
শ্ৰী অমিত শ্বাহে কয় যে প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীজীয়ে উত্তৰ-পূব ভাৰতত শান্তি আৰু উন্নয়ন স্থাপন কৰি ৰে'ল আৰু বিমান পথৰ জৰিয়তে উত্তৰ-পূব ভাৰতক ভাৰতৰ মূল ভূখণ্ডৰ সৈতে সংযোজিত কৰিছে। প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীজীয়ে উত্তৰ-পূবক হৃদয়ৰ সৈতে সংযুক্ত কৰিছে। আজি সমগ্ৰ উত্তৰ-পূবে গৌৰৱেৰে ভাৰতৰ এটা অংশ অনুভৱ কৰিছে আৰু সমগ্ৰ ভাৰতবাসীয়ে মান লৈছে যে আমি একেখন দেশ আৰু ইতিহাসৰ অংশ, একেখন দেশৰ লোক। "যোৱা আঠ বছৰত আমি যথেষ্ট সফলতা লাভ কৰিছো, যেনে বিচ্ছিন্নতাবাদৰ দ্বাৰা সৃষ্টি কৰা অস্ত্ৰ-শস্ত্ৰৰে সজ্জিত গোট আৰু মূলসুঁতিত যোগদান কৰা। আজি ইতিহাস, সংস্কৃতি, ভাষা আৰু ধৰ্মৰ জৰিয়তে সমগ্ৰ দেশক একত্ৰিত কৰাৰ সময় আৰু আজি অসম চৰকাৰৰ এই প্ৰচেষ্টা এই উদ্দেশ্য পূৰণৰ বাবে এক ডাঙৰ পদক্ষেপ যিটো আৰু অধিক অব্যাহত ৰখা হ'ব। ই সমগ্ৰ দেশৰ ভিতৰত উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলৰ বাবে এক অভিজ্ঞতাসৃষ্টি কৰিব আৰু উত্তৰ-পূবক সমগ্ৰ দেশৰ প্ৰতি সন্মানৰ অনুভূতি প্ৰদান কৰিব।