Ministry of Rural Development
Aibawk cluster in the Aizwal, Mizoram becomes the first cluster to be completed under the Shyama Prasad Mukherji Rurban Mission
Aibawk Rurban cluster completed all the 48 projects planned under SPMRM
04 NOV 2022 5:47PM by PIB Delhi
Aibawk cluster in the Aizwal district of Mizoram has become the first cluster to be completed under the Shyama Prasad Mukherji Rurban Mission (SPMRM). SPMRM was launched by the Prime Minister in February 2016 with a vision to provide amenities to rural areas which are perceived to be urban and have the potential to stimulate local economic development. Such clusters were selected for well-planned and holistic development.
Under the leadership of the Minister of Rural Development, Sri Giriraj Singh, the Aibawk Rurban cluster completed all the 48 projects planned under SPMRM. Spread over an area of 522 sq. km across 11 villages and covering a population of 10,963, the Aibawk cluster has the locational advantage due to its proximity to Aizwal City. Focussed efforts to improve the value chain and develop market access have been made under the Mission. Works undertaken to improve market access includes the construction of agri-link road, pedestrian footpaths, and inter-village road connectivity projects etc. Other interventions include the promotion of agriculture & allied activities and eco-tourism. Special efforts were made to conserve the local environment and sites of historical importance to encourage tourism.
• Aibawk cluster in the Aizwal district of Mizoram has become the first cluster to be completed under the Shyama Prasad Mukherji Rurban Mission.
• Agri-link road, pedestrian footpaths, and inter-village road connectivity projects undertaken to improve market access.
• Infrastructure created includes roads, footpaths, drains, water supply, and car parking and social infrastructures like a conference center, sports infrastructure.
• The interventions undertaken to improve livelihood are making an impact on the economic well-being of the local populace.
The interventions undertaken to improve livelihood are making an impact on the economic well-being of the local populace. Some of these include Dragon fruit cultivation, piggery and poultry activities, nature trail projects, Rurban Eco Estate Phulpui and Nature Park. The Wholesale Market Sateek project has helped the local population within and around the cluster to market their Agri -products.
In addition to this, a holistic development approach was employed to provide basic infrastructure like roads, footpaths, drains, water supply, and car parking and social infrastructures like a conference center, sports infrastructure, and upgradation of facilities at educational institutions. Sports infrastructure like the Badminton court and Futsal Ground has helped economically poor players to represent District and the State Level tournaments.
The joint efforts made by the Centre and State with the involvement of the local community have proved a stepping-stone to the second stage of rural development which goes beyond poverty alleviation and tries to meet the aspirations of the people.

খুঙ্গং চাউখৎ-থৌরাং মন্ত্রালয়
মিজোরমগী আইজোলদা লৈবা আইবোক ক্লস্তরনা স্যামা প্রসাদ মুখর্জী রুর্বান মিসনগী মখাদা লোইশিল্লবা অহানবা ক্লস্তর ওইরে
আইবোক রুর্বান ক্লস্তরনা এস.পি.এম.আর.এম.গী মখাদা থৌরাং তৌখিবা প্রোজেক্ত ৪৮মক লোইশিল্লে
04 NOV 2022 5:47PM by PIB Imphal
মিজোরমগী আইজোল দিস্ত্রিক্তা লৈবা আইবোক ক্লস্তরনা স্যামা প্রসাদ মুখর্জী রুর্বান মিসন (এস.পি.এম.আর.এম.)গী মখাদা লোইশিল্লবা অহানবা ক্লস্তর ওইরে‍। এস.পি.এম.আর.এম. প্রধান মন্ত্রীনা ফেব্রুৱারী ২০১৬দা ময়োল্লমগুম হেক হেক উনবা অমদি লোকেল ইকনমিক দিভেলপমেন্ত পুরকপগী মতিং লৈবা খুঙ্গঙগী মফমশিংদা এমেনিতীশিং ফংহন্নবা মীৎয়েঙদা হৌদোকখিবনি‍। অসিগুম্বা ক্লস্তরশিং অসি নীংথিনা য়াত্থোক্লবা অমদি মায়কৈ শুনা চাওখৎপা পুরক্নবগীদমক খনগৎপনি‍।
রুরেল দিভেলপমেন্ত মন্ত্রী শ্রী গিরিরাজ সিংহগী লুচিং মখাদা, আইবোক রুর্বান ক্লস্তরনা এস.পি.এম.আর.এম.গী মখাদা থৌরাং তৌখিবা প্রোজেক্ত ৪৮মক লোইশিনখ্রে‍। খুঙ্গঙ ১১ থুংনা স্ক্বার কিলোমিতর ৫২২ পাক শন্না শন্দোক্তুনা অমদি মীশিং ১০,৯৬৩ কোনশিল্লিবা আইবোক ক্লস্তর অসি আইজোল ময়োল্লমগা নকপনা মরম ওইরগা মফমগী ওইবা খুদোংচাবা লৈ‍। মিসন অসিগী মখাদা ভেল্যু চেন ফগৎহন্নবা অমদি মার্কেৎ এক্সেস শেমগৎনবগীদমক্তা মীৎয়েঙ চঙদুনা থবক পায়খৎলি‍। মার্কেৎ এক্সেসকী ফীভম ফগৎহন্নবা পায়খৎলিবা থবকশিংগী মনুংদা এগ্রি-লিঙ্ক লম্বী শেম্বা, খোঙ লম্বী শেম্বা, অমদি ইন্তর-ভিলেজ লম্বী শেম্বগী কন্নেক্তিভিতী প্রোজেক্তশিং য়াওরি‍। অতৈ থবক থৌরমশিংগী মনুংদা লৌউ-শিংউ অমদি মরী লৈনবা থবক থৌরমশিং অমসুং ইকো-তুরিজম য়োকখৎপনচিংবা য়াওরি‍। ইকোতুরিজম পুক্নিং থৌগৎনবগীদমক লমদমদুগী অকোয়বগী ফীভম অমসুং পুৱারীগী ওইনা মরুওইবা মফমশিং য়োকখৎপগী অখন্নবা থৌরাংশিং পায়খৎলি‍।
• মিজোরমগী আইজোল দিস্ত্রিক্তা লৈবা আইবোক ক্লস্তরনা স্যামা প্রসাদ মুখর্জী রুর্বান মিসনগী মখাদা লোইশিল্লবা অহানবা ক্লস্তর ওইরে‍।
• এগ্রি-লিঙ্ক লম্বী, খোঙ লম্বী, অমদি ইন্তর-ভিলেজ লম্বীগী কন্নেক্তিভিতী প্রোজেক্তশিং মার্কেৎ এক্সেস ফগৎহন্নবা পায়খৎলি‍।
• শেমগৎলিবা ইনফ্রাস্ত্রকচরশিংগী মনুংদা লম্বী, খোঙ লম্বী, ঈরম খোংলম, ৱাতর সপ্লাই, অমসুং কার খাম্ফম অমদি কনফরেন্স সেন্তরনচিংবা খুন্নাইগী ইনফ্রাস্ত্রকচর, স্পোর্তস ইনফ্রাস্ত্রকচরনচিংবশিং য়াওরি‍।
• পুন্সি হিংনবগী পাম্বৈ ফগৎহন্নবগীদমক পায়খৎলিবা থৌরাংশিংনা লমদমদুগী মীয়ামগী শেন্মিৎলোন ফগৎহনবদা অচৌবা ইনোৎ পীরি‍।
পুন্সি হিংনবগী পাম্বৈ ফগৎহন্নবগীদমক পায়খৎলিবা থৌরাংশিংনা লমদমদুগী মীয়ামগী শেন্মিৎলোন ফগৎহনবদা অচৌবা ইনোৎ পীরি‍। মখোয়গী মনুংদা দ্রেগোন ফ্রুৎ থাবা, ওক লোইবা অমদি য়েন ঙানু লোইবগী থবক থৌওংশিং, নেচর ত্রেল প্রোজেক্তশিং, রুর্বান ইকো এস্তেৎ ফুলপুই অমসুং নেচর পার্কনচিংবা য়াওরি‍। হোলসেল মার্কেৎ সতীক প্রোজেক্তনা লমদমদুগী মীয়ামবু ক্লস্তর মনুংদা অমদি অকোয়বদা মখোয়গী লৌউ-শিংউগী পোত্থোকশিং য়োনবদা মতেং ওইরি‍।
মসিগী মথক্তা, লম্বী, খোঙ লম্বী, ঈরম খোংলম/ ৱাতর সপ্লাই, অমদি কার খাম্ফম্নচিংবা তঙাই ফদনা চঙদ্রবা য়াদ্রবা ইনফ্রাস্ত্রকচর, কন্ফরেন্স সেন্তরনচিংবা খুন্নাইগী ইনফ্রাস্ত্রকচর, শান্ন খোৎনবগী ইনফ্রাস্ত্রকচর অমসুং ঐজুকেস্নেল ইন্সতিত্যুসনশিংদা লৈরিবা ফেসিলিতীশিং ফগৎহনবনচিংবা থবক পায়খৎনবগীদমক পুম্নমক শুপচিল্লবা চাওখৎ থৌরাংগী পরিংদা চঙশিল্লি‍। বেদমিন্তন কোর্ত অমসুং ফুৎসাল গ্রাউন্দনচিংবা শান্ন-খোৎনবগী ইনফ্রাসত্রকচরনা শেন্থোক লৈজদবা লায়রবা শান্নরোয়শিংবু দিস্ত্রিক্ত অমসুং স্তেতকী থাক্তা পাঙথোকপা তুর্নামেন্তশিংদা শরুক য়াবদা মতেং ওইরি‍।
কেন্দ্র অমসুং স্তেত লৈঙাক্না লমদমদুগী মীয়ামগা খুৎশম্নদুনা পায়খৎলিবা অপুনবা থৌরাংশিংনা লায়রবা কোকহনবদগী হেন্দোক্তুনা খুঙ্গঙ চাওখৎপগী অনিশুবা থাক য়ৌনবগী খোঙদাফম ওইদুনা মীয়ামগী অপাম্বা ফংহন্নবা হোৎনরি‍।