Ministry of Social Justice & Empowerment
100-bedded Annex Rehabilitation Building inaugurated at SVNIRTAR, Cuttack
SVNIRTAR has been working in the field of inclusive Rehabilitation of the Divyangs: Union Minister Dr. Virendra Kumar
30 SEP 2022 10:26PM by PIB Delhi
SVNIRTAR has been working in the field of inclusive Rehabilitation of the Divyangs, said Union Minister for Social Justice and Empowerment Dr. Virendra Kumar today.
Briefing the Press at Swami Vivekananda National Institute of Rehabilitation, Training and Research (SVNIRTAR) at Olatpur, Cuttack in the sidelines of the inauguration of a 100-bedded Rehabilitation Annex, Therapeutic Park and unveiling of the statue of Swami Vivekananda inside the SVNIRTAR complex, the Minister said that the addition of 100 beds will further upgrade the status of this institute.
“The Institute is serving the people of not only Odisha, but also people from across the country come to the institute for treatment, training and rehabilitation of Divyangs. The Diploma, Degree and Masters programmes provided here are contributing in creating quality manpower,” Dr Kumar asserted.
He said that Prime Minister Narendra Modi after coming to power has taken many initiatives for the Divyangjan. “Under Rights for Persons with Disability Act of 2016, the Government has hiked the reservation for the divyangs from 3 to 4 percent in government jobs and from 3 to 5 percent in education sector,” said the Minister.
Dr. Kumar further said that the Ministry is also making efforts to impart Skill training to the Divyangjans besides extending them financial assistance. Stating that Odisha has many types of Handicrafts and Handlooms, the Minister said that the Divyaangs can be gainfully imparted training in such art and crafts. He said when a Divyang becomes Aatmanirbhar, his or her family too becomes Aatmanirbhar and hence the whole society becomes Aatmanirbhar.
Later in the day, Member of Parliament Shri Jagat Prakash Nadda inaugurated the 100-bedded Rehabilitation Annex building, Therapeutic Park and unveiled the statue of Swami Vivekananda inside the SVNIRTAR complex in the presence of Union Education, Skill Development and Entrepreneurship Minister Shri Dharmendra Pradhan and Minister of Social Justice & Empowerment Dr. Virendra Kumar.Chief Guest Shri Jagat Prakash Nadda highlighted how the health, education and social sectors have been improved under Prime Minister Narendra Modi’s governance in the past eight years. He said that in Odisha, six medical colleges have been set up in the past eight years and two more are coming up in Jajpur and Kalahandi soon.
Talking about how India tackled the Covid Pandemic, Shri Nadda said that the world faced the century’s biggest pandemic but unlike others, India took strong steps and within nine months developed two Covid Vaccines and proved to the world that India has become Aatmanirbhar.
Addressing the gathering, Dr. Virendra Kumar said that the government is developing a skill centre inside SVNIRTAR to provide training to the Divyangjan. “The skill center will come up in a few months and will be a great aid for the Divyangs,” he added.
Union Minister Shri Dharmendra Pradhan stressed on making SVNIRTAR an institute at par with the international standards. Shri Pradhan suggested the social justice ministry to come up with a proposal so that the SVNIRTAR will get the status of a deemed-to-be-university. The Minister assured all help from the education ministry.
“Divyangs have been given due respect in the Modi government. Under the leadership of Prime Minister Narendra Modi ji, Divyangs have been brought to the mainstream. With new style of transformative education system, it is being ensured that the Divyangs get the rights they deserve,” Shri Pradhan said.
Later, the leaders distributed aids to the Divyangs. One of the beneficiaries, SatyanarayanPodh from Bargarh who received a prosthetic hand developed by SVNIRTAR said that he has got a new lease of life because of SVNIRTAR. Satyanaranayan had lost one of his hands in a road accident.

ସାମାଜିକ ନ୍ୟାୟ ଓ ସଶକ୍ତିକରଣ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
କଟକ ଏସଭିନିର୍ତାର ଠାରେ ୧୦୦ ଶଯ୍ୟା ବିଶିଷ୍ଟ ପୁନର୍ବାସ ଉପଭବନ ଉଦଘାଟିତ
ଦିବ୍ୟାଙ୍ଗମାନଙ୍କର ସମାବେଶୀ ପୁନର୍ବାସ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛି ଏସଭିନିର୍ତାର : କେନ୍ଦ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ ଡକ୍ଟର ବୀରେନ୍ଦ୍ର କୁମାର
30 SEP 2022 10:26PM by PIB Bhubaneswar
ଦିବ୍ୟାଙ୍ଗମାନଙ୍କର ସମାବେଶୀ ପୁନର୍ବାସ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଏସଭିନିର୍ତାର ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛି ବୋଲି କେନ୍ଦ୍ର ସାମାଜିକ ନ୍ୟାୟ ଏବଂ ସଶକ୍ତିକରଣ ମନ୍ତ୍ରୀ ଡକ୍ଟର ବୀରେନ୍ଦ୍ର କୁମାର କହିଛନ୍ତି ।
ଶୁକ୍ରବାର କଟକ ଜିଲ୍ଲା ଓଲଟପୁର ଠାରେ ଥିବା ସ୍ବାମୀ ବିବେକାନନ୍ଦ ଜାତୀୟ ପୁନର୍ବାସ, ପ୍ରଶିକ୍ଷଣ ଏବଂ ଗବେଷଣା ସଂସ୍ଥାନ (ଏସଭିନିର୍ତାର) ଠାରେ ଏକ ୧୦୦ ଶଯ୍ୟା ବିଶିଷ୍ଟ ପୁନର୍ବାସ ଉପଭବନ, ଥେରାପି ପାର୍କ ଉଦଘାଟନ କରାଯିବା ସହିତ ସ୍ବାମୀ ବିବେକାନନ୍ଦଙ୍କ ପ୍ରତିମୂର୍ତ୍ତି ଉନ୍ମୋଚନ କରାଯାଇଥିଲା । ଏହି ଅବସରରେ କେନ୍ଦ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ ଡକ୍ଟର କୁମାର ଗଣମାଧ୍ୟମକୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରି କହିଥିଲେ ଯେ, ଏସଭିନିର୍ତାର ଠାରେ ୧୦୦ ଶଯ୍ୟା ବିଶିଷ୍ଟ ଉପଭବନ ବା ଚିକିତ୍ସାଳୟ ଉଦଘାଟନ ହେବା ଦ୍ବାରା ଦିବ୍ୟାଙ୍ଗମାନଙ୍କୁ ବିଭିନ୍ନ ପ୍ରକାରର ପୁନର୍ବାସ ସେବା ଯୋଗାଇ ଦେବା ଲାଗି ଏହି ପ୍ରତିଷ୍ଠାନର କ୍ଷମତା ବୃଦ୍ଧି ପାଇବ ।
ଦିବ୍ୟାଙ୍ଗମାନଙ୍କର ଚିକିତ୍ସା, ପ୍ରଶିକ୍ଷଣ ଏବଂ ପୁନର୍ବାସ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଏହି ପ୍ରତିଷ୍ଠାନ କେବଳ ଓଡ଼ିଶା ଲୋକମାନଙ୍କୁ ନୁହେଁ ବରଂ ସାରା ଦେଶର ଲୋକମାନଙ୍କୁ ସେବା ଯୋଗାଇ ଦେଉଛି । ଏଠାରେ ଦିଆଯାଉଥିବା ଡିପ୍ଲୋମା, ସ୍ନାତକ, ସ୍ନାତକୋତ୍ତର କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଉନ୍ନତମାନର ମାନବସମ୍ବଳ ସୃଷ୍ଟି କରୁଛି ବୋଲି ଡକ୍ଟର କୁମାର କହିଥିଲେ ।
ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ କ୍ଷମତାକୁ ଆସିବା ପରେ ଦିବ୍ୟାଙ୍ଗଜନଙ୍କ କଲ୍ୟାଣ ପାଇଁ ଅନେକ ପଦକ୍ଷେପ ଗ୍ରହଣ କରିଛନ୍ତି । ଦିବ୍ୟାଙ୍ଗ ଜନ ଅଧିକାର ଆଇନ, ୨୦୧୬ ଅଧୀନରେ, ସରକାର ଦିବ୍ୟାଙ୍ଗମାନଙ୍କ ପାଇଁ ସରକାରୀ ଚାକିରି କ୍ଷେତ୍ରରେ ସଂରକ୍ଷଣକୁ ୩ରୁ ୪ ପ୍ରତିଶତ ଏବଂ ଶିକ୍ଷା କ୍ଷେତ୍ରରେ ସଂରକ୍ଷଣକୁ ୩ରୁ ୫ ପ୍ରତିଶତକୁ ବୃଦ୍ଧି କରିଥିବା କେନ୍ଦ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ।
ଡକ୍ଟର କୁମାର ଆହୁରି କହିଥିଲେ ଯେ, ସରକାର ଦିବ୍ୟାଙ୍ଗ ଜନମାନଙ୍କୁ ଆର୍ଥିକ ସହାୟତା ଯୋଗାଇ ଦେବା ସହିତ କୌଶଳ ପ୍ରଶିକ୍ଷଣ ଦେବା ପାଇଁ ଏକାଧିକ ପଦକ୍ଷେପ ଗ୍ରହଣ କରୁଛନ୍ତି । ଓଡ଼ିଶା ମାଟି ଅନେକ ପ୍ରକାରର ହସ୍ତତନ୍ତ ଏବଂ ହସ୍ତଶିଳ୍ପରେ ସମୃଦ୍ଧ । ଏଭଳି କଳା ଓ ଶିଳ୍ପ ପ୍ରଶିକ୍ଷଣ ପ୍ରଦାନ କରି ଦିବ୍ୟାଙ୍ଗମାନଙ୍କୁ ରୋଜଗାର ଦିଆଯାଇ ପାରିବ ବୋଲି କେନ୍ଦ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ । ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଦିବ୍ୟାଙ୍ଗମାନେ ଆତ୍ମନିର୍ଭର ହୋଇପାରିଲେ ତାଙ୍କ ପରିବାର ମଧ୍ୟ ଆତ୍ମନିର୍ଭର ହୋଇଥାନ୍ତି ଏବଂ ଏପରି ଭାବେ ସମଗ୍ର ସମାଜ ଆତ୍ମନିର୍ଭରଶୀଳ ହୋଇଥାଏ।
ଅନ୍ୟପଟେ ଆଜି ସାଂସଦ ଶ୍ରୀ ଜଗତ ପ୍ରକାଶ ନଡ୍ଡା ୧୦୦ ଶଯ୍ୟା ବିଶିଷ୍ଟ ପୁନର୍ବାସ ଉପଭବନ ଏବଂ ଥେରାପି ପାର୍କକୁ ଉଦଘାଟନ କରିଥିଲେ । ଏସଭି ନିର୍ତାର ପରିସରରେ ସ୍ବାମୀ ବିବେକାନନ୍ଦଙ୍କର ଏକ ପ୍ରତିମୂର୍ତ୍ତି ଅନାବରଣ କରାଯାଇଥିଲା । ଏହି ଅବସରରେ କେନ୍ଦ୍ର ଶିକ୍ଷା, ଦକ୍ଷତା ବିକାଶ ଏବଂ ଉଦ୍ୟମିତା ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଧର୍ମେନ୍ଦ୍ର ପ୍ରଧାନ, ସାମାଜିକ ନ୍ୟାୟ ଓ ସଶକ୍ତିକରଣ ମନ୍ତ୍ରୀ ଡକ୍ଟର ବୀରେନ୍ଦ୍ର କୁମାର ଉପସ୍ଥିତ ଥିଲେ । ମୁଖ୍ୟ ଅତିଥି ଶ୍ରୀ ଜଗତ ପ୍ରକାଶ ନଡ୍ଡା କହିଥିଲେ ଯେ, ଗତ ଆଠ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ନେତୃତ୍ବରେ ଦେଶର ସ୍ବାସ୍ଥ୍ୟ, ଶିକ୍ଷା ଏବଂ ସାମାଜିକ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଅନେକ ପ୍ରଗତି ହାସଲ କରାଯାଇ ପାରିଛି । ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଓଡ଼ିଶାରେ ଗତ ଆଠ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ୬ଟି ମେଡ଼ିକାଲ କଲେଜ ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରାଯାଇଛି ଏବଂ ଯାଜପୁର ଓ କଳାହାଣ୍ଡିରେ ଖୁବଶୀଘ୍ର ଆଉ ଦୁଇଟି ମେଡ଼ିକାଲ କଲେଜ ନିର୍ମାଣ ହେବ ।
ଭାରତ କିଭଳି କୋଭିଡ ମହାମାରୀ ମୁକାବିଲା କରିଥିଲା ସେ ସମ୍ପର୍କରେ ମତବ୍ୟକ୍ତ କରି ଶ୍ରୀ ନଡ୍ଡା କହିଥିଲେ ଯେ, ସାରା ବିଶ୍ବ ଶତାବ୍ଦୀର ସବୁଠୁ ବଡ଼ ମହାମାରୀର ସମ୍ମୁଖିନ ହୋଇଥିଲା। ଭାରତ ଦୃଢ଼ ପଦକ୍ଷେପ ଗ୍ରହଣ କରିବା ସହିତ ମାତ୍ର ୯ ମାସ ମଧ୍ୟରେ ଦୁଇଟି ସ୍ବଦେଶୀ ଟିକା ବିକଶିତ କରିଥିଲା । ଭାରତ ଆତ୍ମନିର୍ଭରଶୀଳ ହୋଇସାରିଥିବା ସାରା ବିଶ୍ବକୁ ଦେଖାଇ ଦେଇଥିଲା।
ସମାରୋହକୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରି ଡକ୍ଟର ବୀରେନ୍ଦ୍ର କୁମାର କହିଥିଲେ ଯେ ସରକାର ଏସଭିନିର୍ତାର ପରିସରରେ ଏକ କୌଶଳ ବିକାଶ କେନ୍ଦ୍ର ବିକଶିତ କରୁଛନ୍ତି । ଆସନ୍ତା କିଛି ମାସ ମଧ୍ୟରେ ଏହି କୌଶଳ କେନ୍ଦ୍ର ପ୍ରସ୍ତୁତ ହୋଇଯିବ ଏବଂ ଏହା ଦିବ୍ୟାଙ୍ଗମାନଙ୍କୁ ବିଶେଷ ସହାୟକ ହେବ ବୋଲି ସେ କହିଥିଲେ ।
କେନ୍ଦ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଧର୍ମନ୍ଦ୍ରେ ପ୍ରଧାନ ଏହି ଅବସରରେ ଉଦବୋଧନ ଦେଇ କହିଥିଲେ ଯେ ଏସଭିନିର୍ତାକୁ ଏକ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ସ୍ତରର ସଂସ୍ଥାନ ଭାବେ ବିକଶିତ କରିବା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ବ ଦିଆଯିବାର ଆବଶ୍ୟକତା ରହିଛି । ଏସଭିନିର୍ତାରକୁ ଏକକ ବିଶ୍ବବିଦ୍ୟାଳୟ ମାନ୍ୟତା ଦେବା ଲାଗି ସାମାଜିକ ନ୍ୟାୟ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଏକ ଯୋଜନା ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିବା ଉଚିତ୍ ବୋଲି ଶ୍ରୀ ପ୍ରଧାନ ପରାମର୍ଶ ଦେଇଥିଲେ । ଏଥିସହିତ ଏ ଦିଗରେ ଶିକ୍ଷା ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ପକ୍ଷରୁ ସମସ୍ତ ଆବଶ୍ୟକ ସହାୟତା ଯୋଗାଇ ଦିଆଯିବ ବୋଲି ସେ ଆଶ୍ବାସନା ଦେଇଥିଲେ ।
ଶ୍ରୀ ପ୍ରଧାନ କହିଥିଲେ ଯେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ସରକାର ଦିବ୍ୟାଙ୍ଗମାନଙ୍କୁ ଉପଯୁକ୍ତ ସମ୍ମାନ ଦେଇଛନ୍ତି । ସେମାନଙ୍କୁ ମୁଖ୍ୟଧାରାକୁ ଅଣାଯାଇ ପାରିଛି । ଶିକ୍ଷା ବ୍ୟବସ୍ଥାରେ ନୂଆ ଧରଣର ପରିବର୍ତ୍ତନ ଆସିଛି । ଦିବ୍ୟାଙ୍ଗମାନଙ୍କ ଅଧିକାର ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ଲାଗି ପଦକ୍ଷେପ ନିଆଯାଉଛି ।
ଶେଷରେ ଅତିଥିମାନେ ଦିବ୍ୟାଙ୍ଗ ହିତାଧିକାରୀମାନଙ୍କୁ ସହାୟତା ଉପକରଣ ବିତରଣ କରିଥିଲେ । ବରଗଡ଼ର ଜଣେ ହିତାଧିକାରୀ ସତ୍ୟନାରାୟଣ ପୋଢ଼ଙ୍କୁ ଏସଭିନିର୍ତାର ଦ୍ବାରା ବିକଶିତ କୃତ୍ରିମ ହାତ ଦିଆଯାଇଥିଲା । ଏହି ଅବସରରେ ସେ କହିଥିଲେ ଯେ, ଏସଭିନିର୍ତାର ପାଇଁ ଆଜି ସେ ଏକ ନୂଆ ଜୀବନ ପାଇଛନ୍ତି । ଏକ ସଡ଼କ ଦୁର୍ଘଟଣାରେ ସେ ତାଙ୍କର ହାତ ହରାଇଥିଲେ ।