Ministry of Commerce & Industry
Centre in collaboration with Government of Manipur organizes in-store export promotion show in Dubai for pineapples
Organic certified pineapples sourced from farmers of Thayong Organic Producer Company, Manipur
With a production of 134.82 MT in 2021-22, Manipur ranks sixth in pineapple production in India
04 SEP 2022 6:17PM by PIB Delhi
In a move towards harnessing export potential of naturally grown, organic certified fresh pineapples of North-Eastern Region (NER), centre, through Agricultural & Processed Food Products Export Development Authority (APEDA) organized an in-store export promotion programme in Dubai, United Arab Emirates (UAE) for Manipur’s pineapples among consumers.
The ‘in-store promotion show’ of organic certified fibre rich Kwe variety of pineapples from Manipur, was organized at the Lulu hyper market, Dubai’s largest supermarket in association with Manipur Organic Mission Agency (MOMA) of Government of Manipur. This event is part of government’s strategy to promote locally produced agricultural products in the international markets.
Manipur Organic Mission Agency (MOMA) has supported the sourcing of organic certified Kwe variety of pineapples directly from the farmers of Manipur.
The Manipur pineapple, which is showcased with the support from APEDA, is fibre-rich sweetener from North Eastern Region (NER). The showcased pineapples are procured from Thayong Organic Producer Company Ltd in Imphal East district, Manipur.
At the in-store export promotion show, consumers were offered Manipur pineapple to taste the sweetness of the fruit. Northeast pineapple is one of the most important tropical fruits grown in the NER and the fibre-rich fruit is cultivated in almost all the region.
With a production of 134.82 metric tonne (MT) in 2020-21, Manipur ranks sixth in pineapple production having a share of 7.46 per cent in total production in India.
The top ten importing countries of Indian pineapples are UAE, Nepal, Qatar, Maldives, USA, Bhutan, Belgium, Iran, Bahrain and Oman. A quantity of 7665.42 MT of pineapples valued at USD 4.45 million was exported in the year 2021-22.
With the intervention of APEDA, there has been a significant increase in the export of agricultural produce from NE states like Assam, Nagaland, Manipur, Mizoram, Tripura, Arunachal Pradesh, Sikkim and Meghalaya in the last few years.
Besides pineapple, the APEDA has also decided to take forward the promotion of other locally grown unique horticultural products from Manipur to the international market. The other unique products from Manipur are tamenglong orange, kachai lemon, black rice, etc.
Tripura was the first North Eastern state to export its ‘queen’ variety of pineapple to Dubai and Doha in 2018. Tripura’s pineapple was also exported to Bangladesh in 2020. Assam also made a debut in pineapple export to Dubai in 2019.
The NE region witnessed an 85.34 percent growth in the export of agricultural products in the last six years as it increased from USD 2.52 million in 2016-17 to USD 17.2 million in 2021-22. The major destination of export has been Bangladesh, Bhutan, the Middle East, the UK and Europe.
In the last three years, APEDA organised 136 capacity building programmes on export awareness across the different parts of NER. Highest, 62 capacity building programmes were held in NER in 2019-20, while 21 in 2020-21 and 53 such programmes were organised by APEDA in the year 2021-22. Apart from capacity building initiatives, APEDA facilitated 22 International Buyer-Seller Meets as well as trade fairs in NER in the last three years.
APEDA also organized a conference on the Export Potential of Natural, Organic and Geographical Indications (GI) Agro Products in Guwahati on June 24, 2022 to tap the abundant export potential of organic agricultural products from Assam and neighbouring states of NER.
APEDA aims at creating a platform in Manipur for the exporters to get the products directly from the producer group and the processors. The platform will link the producers and processors of Assam and exporters from other parts of the country that would expand the base of the export pockets in the North-Eastern states, including Manipur and increase the employment opportunities among the people of the state.
On the occasion, APEDA chairman Dr. M. Angamuthu stressed on promoting processed form of value-added pineapple to sustain in the global export market for a longer time period.
“We need to focus on promoting pineapple sourced from farmers in processed form in the Gulf countries through Lulu Group. It will help farmers in better price realization of their produce,” Dr Angamuthu said. Shri P Vaiphel, Additional Chief Secretary, Government of Manipur also attended the meet.

কমর্স অমসুং ইন্দস্ত্রী মন্ত্রালয়
কেন্দ্র সরকারনা মনিপুর সরকারগা পুন্না শীন্দুনা দুবাইগী দুকানশিংদা কিহোমশিং য়োন্দুনা এক্সপোর্ত প্রোমোসন সো পাংথোকখ্রে
মনিপুরগী থায়োং ওর্গানিক প্রদুসর কম্পেনিকী লৌমীশিংনা ওর্গানিক সর্তিফিকেদ ফংলবা কিহোমশিং পুথোক্লি
২০২১-২২দা মেত্রিক তন ১৩৪.৮২ পুথোক্তুনা ভারত্তা কিহোম পুথোকপদা মনিপুরনা ৬শুবদা লৈরি
04 SEP 2022 6:17PM by PIB Imphal
অৱাং-নোংপোক লমদমগী ওর্গানিক সর্তিফিকেদ ফংলবা কিহোমশিং মপান্দা থাদোকপা হেনগৎহন্নবা লৌখৎলকপা খোঙথাং অমদা মনিপুরগী কিহোম কঞ্জুমরশিংদা খঙহন্নবা এগ্রিকলচরেল এন্দ প্রোসেস ফুদ প্রদক্স এক্সপোর্ত দিবলপমেন্ত ওথোরিতি(অপেদা)গী খুৎথাংদা কেন্দ্রনা সরকারনা শীন্দুনা য়ু.এ.ইগী দুবাইদা ইন-স্তোর এক্সপোর্ত প্রোমোসন প্রোগ্রাম অমা পাংথোকখ্রে।
মনিপুর সরকারগী মনিপুর ওর্গানিক মিসন এজেন্সি(মোমা)গা লোয়ন্না দুবাইদগী খ্বাইদগী চাউবা সুপরমার্কেত লুলু হায়পর মার্কেত্তা ওর্গানিক ওইনা শকখঙলবা মশীং য়াম্না য়াওবা ক্বিউ মখলগী মনিপুরগী কিহোমশিংগী ‘ইন-স্তোর প্রোমোসন সো’ পাংথোকপনি। মফম অমদা ফংবা লৌউ-শিংউগী পোৎথোকশিং মালেমগী কৈথেলশিংদা য়োনবা হেনগৎহন্নবা সরকারগী লাল্লোংগী শরুক অমা ওইনা থৌরম অসি পাংথোকপনি।
মনিপুরগী লৌমীশিংদগী ওর্গানিক ওইনা শকখঙলবা ক্বিউ মখলগী কিহোমশিং পুথোক্নবা মোমানা মতেং পাংলি। অপেদাগী মতেংগা লোয়ন্না উৎলিবা মনিপুরগী কিহোমশিং অসি মশীং য়াম্না য়াওই অমসুং থুম্মি। উৎলিবা কিহোমশিং অদু মনিপুরগী ইম্ফাল ইস্ত জিলাদা লৈবা থায়োং ওর্গানিক প্রদুসর কম্পেনি লিমিতেৎদগী লৈবনি।
সো অদুদা কঞ্জুমরশিংদা মনিপুরগী কিহোমগী মহাও তংহনখি। অৱাং-নোংপোক্কী কিহোম অসি লমদম অসিদা ফংবা খ্বাইদগী মরুওইবা উহৈনি অমসুং মশীং য়াম্না য়াওবা উহৈ অসি লমদম অসিগী মফম অয়াম্বদা থাই।
ভারত্তা অপুনবা পোৎথোক্কী চাদা ৭.৪৬ পুথোক্তুনা ২০২১-২২দা মেত্রিক তন ১৩৪.৮২ পুথোক্তুনা ভারত্তা কিহোম পুথোকপদা মনিপুরনা ৬শুবদা লৈরি। ভারতকী কিহোম লৈরিবা মরুওইবা লৈবাক ১০ অদুদি য়ু.এ.ই, নেপাল, ক্বাতর, মালদিবস, য়ু.এস.এ, ভুতান, বেলজিয়ম, ইরান, বহরেন অমসুং ওমান্নি। ২০২১-২২দা য়ু.এস. দোল্লার মিল্লিয়ন ৪.৪৫ কী মমল ওইগদবা কিহোম মেত্রিক তন ৭৬৬৫.৪২ মপান্দা থাদোকখি।
অপেদানা মতেং পাংবদগী অৱাং-নোংপোক রাজ্যশিং হায়বদি অসাম, মনিপুর, নাগালেন্দ, মিজোরম, ত্রিপুরা, অরুনাচল প্রদেস, সিক্কিম অমসুং মেঘলয়দগী হৌখিবা চহি খর অসিদা লৌউ-শিংউগী পোৎথোকশিং মপান্দা থাদোকপা হেনগৎলে। কিহোমগী মথক্তা, মনিপুরদা ফংবা অখন্নবা উহৈ-ৱাহৈশিং মালেমগী কৈথেলশিংদা থাদোক্নবা অপেদানা ৱারেপ লৌরে। মনিপুরগী অতোপ্পা মগুন লৈবা পোৎথোকশিংগী মনুংদা তমেংলোংগী কোম্লা, কচাইগী চম্প্রা অমসুং চাকহাও য়াওরি।
অৱাং-নোংপোক্তা অহানবা ওইনা ত্রিপুরানা ২০১৮দা দুবাই অমসুং দোহাদা রাজ্য অসিগী ক্বুইন মখলগী কিহোম থাদোকখি। ২০২০দগী ত্রিপুরানা বাংলাদেসতা কিহোম য়োনবা হৌখি। অসামশু অহানবা ওইনা ২০১৯দগী দুবাইদা কিহোম য়োনবা হৌখি। হৌখিবা চহি ৬ অসিদা লমদম অসিদগী লৌউ-শিংউগী পোৎথোকশিং মপান্দা থাদোকপা চাদা ৮৫.৩৪ য়ৌখি অমসুং ২০১৬-১৭দা য়ু.এস দোল্লর মিল্লিয়ন ২.৫২ ওইরম্বদগী ২০২১-২২দা য়ু.এস দোল্লর মিল্লিয়ন ১৭.২দা হেনগৎলকখি। মপান্দা থাদোক্লিবা মরুওইবা লৈবাকশিং অদুদি বাংলাদেস, ভুতান, মিদল ইস্ত, য়ু.কে অমসুং য়ুরোপনি।
মপান্দা থাদোকপগী মতাংদা লৌমীশিং ৱাখল তাহন্নবা হৌখিবা চহি অহুমদা অপেদানা ত্রেনিং প্রোগ্রাম ১৩৬ পাংথোকখ্রে। অৱাং-নোংপোক্তা ২০১৯-২০দা কেপাসিতি বিল্দিং প্রোগ্রাম ৬২ পাংথোকখি অমসুং ২০২০-২১দা ২১ অমসুং ২০২১-২২দা অসিগুম্বা থৌরম ৫৩ পাংথোকখি। হায়রিবা থৌরমশিং অসিগী মথক্তা হৌখিবা চহি অহুমদা অপেদানা মালেম থাক্কী অৱাং-নোংপোক্তা বয়র-সেল্লর মিতশিং অমসুং মেলা কয়া পাংথোকখি। অসাম অমসুং অতোপ্পা অৱাং-নোংপোক রাজ্যশিংদা লৈরিবা ওর্গানিক ওইবা লৌউ-শিংউগী পোৎথোকশিং মপান্দা য়োন্নবা জুন ২৪, ২০২২দা গুৱাহাতিদা অপেদানা শীন্দুনা নেচরেল, ওর্গানিক অমসুং জিওগ্রাফিকেল ইন্দিকেসন্স(জি আই)গী মতাংদা কনফরেন্স অমা পাংথোকখি।
লৌমীশিংদগী হকথেংন্না পোৎথোকশিং লৌনবা এক্সপোর্তরশিংগী মফম অমা মনিপুরদা শেমগৎনবা অপেদানা পান্দম থম্লি। প্লেতফোর্ম অদুগা অসামগী লৌমীশিং অমসুং প্রোসেসরশিংগা লৈবাক্কী মফম কয়াদা লৈরিবা এক্সপোর্তরশিংগা শম্নগনি অমসুং মসিনা মনিপুর য়াওনা লমদম অসিদগী মপান্দা য়োনবগী থবক হেনগৎহনগনি অমসুং রাজ্য অসিগী মীয়াম থবক ফংবা হেনগৎহনগনি।
মতম শাংনবা মপানগী কৈথেলশিংদা য়োনবা ঙম্নবা মগুন হেনগৎহল্লবা কিহোমগী পোৎথোকশিং নিংথিনা পুথোক্নবগী থবক য়োকখৎনবা থৌরম অদুদা অপেদাগী চিয়রমেন দোক্তর এম.অঙ্গামুতুনা ফোঙদোকখি।
দোক্তর এম.অঙ্গামুতুনা হায়খি লৌমীশিংদগী লৈরকপা কিহোম শেমদোক-শাদোক্লগা লুলু গ্রুপকী খুৎথাংদা গল্ফ লৈবাকশিংদা য়োন্নবা ঐখোয়না মীৎয়েং চঙবা দরকার ওইরি। মসিনা লৌমীশিংনা মখোয়গী পোৎথোকশিং মমল ৱাংনা য়োনবদা মতেং পাংগনি। থৌরম অদুদা মনিপুর সরকারগী এদিসেনল চীফ সেক্রেতরি শ্রী পি ৱাইফৈশু শরুক য়াখি।