Prime Minister's Office
PM commissions the first indigenous aircraft carrier as INS Vikrant
INS Vikrant has been made using indigenous equipment and machinery supplied by India's major industrial houses as well as over 100 MSMEs
It is the largest ship ever built in maritime history of India and houses state of the art automation features
Marking a departure from the colonial past, PM unveiled the new Naval Ensign, dedicates the Ensign to Chhatrapati Shivaji
“INS Vikrant is not just a warship. This is a testament to the hard work, talent, influence and commitment of 21st century India”
“INS Vikrant is a unique reflection of India becoming self-reliant”
“INS Vikrant is a symbol of indigenous potential, indigenous resources and indigenous skills.”
“Till now the identity of slavery remained on the flag of Indian Navy. But from today onwards, inspired by Chhatrapati Shivaji, the new Navy flag will fly in the sea and in the sky”
"Many women soldiers of the Navy will be stationed on Vikrant. With the immense power of the ocean, boundless female power, it is becoming the lofty identity of the new India"
02 SEP 2022 11:00AM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi commissioned the first indigenous aircraft carrier as INS Vikrant today. During the event, the Prime Minister also unveiled the new Naval Ensign (Nishaan), doing away with the colonial past and befitting the rich Indian maritime heritage.
Addressing the gathering, the Prime Minister said today, here on the coast of Kerala, India, every Indian, is witnessing the sunrise of a new future. This event being held on the INS Vikrant is a tribute to the rising spirits of India on the world horizon. He said that today we are seeing a manifestation of the dream of the freedom fighters where they envisioned a capable and strong India. The Prime Minister exclaimed “Vikrant is huge, massive, and vast. Vikrant is distinguished, Vikrant is also special. Vikrant is not just a warship. This is a testament to the hard work, talent, influence and commitment of India in the 21st century. If the goals are distant, the journeys are long, the ocean and the challenges are endless – then India's answer is Vikrant. The incomparable Amrit of Azadi ka Amrit Mahotsav is Vikrant. Vikrant is a unique reflection of India becoming self-reliant.”
Commenting on the new mood of the nation, the Prime Minister said , no challenge is too difficult for today’s India. He said “today, India has joined those countries in the world, which manufacture such a huge aircraft carrier with indigenous technology. Today INS Vikrant has filled the country with a new confidence, and has created a new confidence in the country.” The Prime Minister acknowledged and praised the contribution of the Navy, engineers of Cochin Shipyard, scientists and specially the workers who worked on the project. He also noted the happy and auspicious occasion of Onam that is adding even more happiness to the occasion.
Every part of INS Vikrant has its own merits, a strength, a development journey of its own. It is a symbol of indigenous potential, indigenous resources and indigenous skills. The steel installed in its airbase is also indigenous, developed by DRDO scientists and produced by Indian companies, he said. Explaining the massive proportions of the Carrier, the Prime Minister said it is like a floating city. It produces electricity that is sufficient to power 5000 households and the wiring used will reach Kashi from Kochi, he said. He said that INS Vikrant is a living embodiment of the Spirit of the Panch Prans that he proclaimed from the ramparts of Red Fort.
The Prime Minister talked about the Indian Maritime tradition and naval capabilities. Chhatrapati Veer Shivaji Maharaj, he said, built such a navy on the strength of this sea power, which kept the enemies on their toes. When the British came to India, they used to be intimidated by the power of Indian ships and trade through them. So they decided to break the back of India's maritime power. History is witness to how strict restrictions were imposed on Indian ships and merchants by enacting a law in the British Parliament at that time, the Prime Minister said.
The Prime Minister noted that today on the historic date of September 2, 2022, India has taken off a trace of slavery, a burden of slavery. The Indian Navy has got a new flag from today. Till now the identity of slavery remained on the flag of Indian Navy. But from today onwards, inspired by Chhatrapati Shivaji, the new Navy flag will fly in the sea and in the sky.
The Prime Minister remarked that when Vikrant descends to protect our maritime zone, many women soldiers of the Navy will also be stationed there. With the immense power of the ocean, boundless female power, it is becoming the lofty identity of the new India. Now the Indian Navy has decided to open all its branches for women. The restrictions that were there are now being removed. Just as there are no boundaries for the capable waves, there will be no boundaries or restrictions for the daughters of India.
The Prime Minister said drop by drop water becomes like a vast ocean. He also mentioned the salute by indigenous canon on this Independence Day. Similarly, if every citizen of India starts living the mantra of 'Vocal for Local', then it will not take long for the country to become self-reliant.
Commenting on the changing geo-strategic situation, he said in the past, security concerns in the Indo-Pacific region and the Indian Ocean have long been ignored. But, today this area is a major defence priority of the country for us. That is why we are working in every direction, from increasing the budget for the Navy to increasing its capability, he said. The Prime Minister said that a strong India will pave the way for a peaceful and safe world.
Governor Kerala Shri Arif Mohammad Khan, Chief Minister Shri Pinarayi Vijayan. Union Ministers Shri Rajnath Singh, Shri Sarbananda Sonowal, Shri V Muraleedharan, Shri Ajay Bhat, National Security Advisor, Shri Ajit Doval, Chief of Naval Staff Shri R Hari Kumar were among those present on the occasion.
INS Vikrant
INS Vikrant is designed by Indian Navy's in-house Warship Design Bureau (WDB) and built by Cochin Shipyard Limited, a Public Sector Shipyard under the Ministry of Ports, Shipping & Waterways, Vikrant has been built with with state of the art automation features and is the largest ship ever built in maritime history of India.
The Indigenous Aircraft Carrier is named after her illustrious predecessor, India’s first Aircraft Carrier which had played a vital role in the 1971 war. It has a large number of indigenous equipment and machinery, involving major industrial houses in the country as well as over 100 MSMEs. With the commissioning of Vikrant, India will have two operational Aircraft Carriers, which will bolster the maritime security of the nation.
During the event, the Prime Minister also unveiled the new Naval Ensign (Nishaan), doing away with the colonial past and befitting the rich Indian maritime heritage.

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
প্রধান মন্ত্রীনা অহানবা ইন্দিজিনস এয়রক্রাফ কেরিয়র আই.এন.এস. বিক্রান্ত ওইনা কম্মিসন তৌখ্রে
আই.এন.এস. বিক্রান্ত অসি ভারতকী অচৌবা ইন্দস্ত্রিএল হাউসশিংগা লোয়ননা এম.এস.এম.ই. ১০০ হেনবনা সপ্লাই তৌবা ইন্দিজিনস ইক্বিপমেন্ত অমসুং মেছিনরী শীজিন্নদুনা শাখি
মসি ভারতকী মেরিতাইমগী পুৱারীদা শাখিবা খ্বাইদগী চাউবা জহাজ ওইরগনি অমসুং স্তেৎ ওফ দি আর্ত ওতোমেসন ফীচরশিং য়াওরি
লোইলম লৈঙাক্কী হৌখ্রবা মতম অদুবু থাদোকপা ওইনা পি.এন.না অনৌবা নেবল এনসাইন অমা মাইখুম হাংখি, এনসাইন অসিবু ছত্রপতি শিবাজীদা কত্থোকখি
“আই.এন.এস. বিক্রান্ত অসি শুপ্নগী ৱারশিপ অমা খক্তা নত্তে। মসি ২১শুবা চহিচাগী ভারতকী হোৎনবা কনবা, হৈশিংবা, হোংলক্লিবা অহোংবশিং অমসুং অচেৎপা ফিরেপকী খুদম অমনি”
“বিক্রান্ত অসি ভারতনা আত্মনির্ভর ওইবগী অখন্নবা মমি অমনি”
“আই.এন.এস. বিক্রান্ত অসি ইন্দিজিনসকী মতিক-ময়াই, ইন্দিজিনেসকী রিসোর্সশিং অমসুং ইন্দিজিনস স্কিলশিংগী খুদম অমনি”
“ঙসি ফাওবদা মীখা পোনবগী শক্তম অদু ইন্দিয়ন নেভীগী ফিরালদা মমি তাদুনা লৈরকখি। অদুবু ঙসিদগীদি ছত্রপতি শিবাজীনা ইথিল পীখিবা অনৌবা নেভীগী ফিরাল অসি সমুদ্র অমসুং আতিয়াদা পাইহল্লগনি”
“বিক্রান্তদা নেভীগী নুপী লান্মী কয়া স্তেসন তৌগনি। সমুদ্রগী চাউরবা শক্তি, লোইনাইদ
02 SEP 2022 11:00AM by PIB Imphal
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা ঙসি অহানবা ইন্দিজিনস এয়রক্রাফ কেরিয়রবু আই.এন.এস. বিক্রান্ত হায়না কম্মিসন তৌখ্রে। থৌরম অদুদা প্রধান মন্ত্রীনা লোইলম লৈঙাক্কী হৌখ্রবা মতমবু কাউথোক্লগা অমসুং ফজরবা ভারতকী মেরিতাইম হেরিতেজকা চুনবা অনৌবা নেবল এনসাইন (নিশান)গী মাইখুম হাংদোকখ্রে।
থৌরম অসিদা ৱা ঙাংলদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি ঙসি কেরলদাগী সমুদ্র খোঙবান অসিদা ভারত, ভারত মচা খুদিংমক্না অনৌবা তুংলমচৎকী মঙাল অমা উবা ফংলি। আই.এন.এস. বিক্রান্তগী মতাংদা পাঙথোক্লিবা থৌরম অসি মালেমগী থাক্তা ভারতকী হেনগৎলক্লিবা থৌনা-লিংজেলবু ইকাই খুম্নবা উৎপনি। মহাক্না হায়খি মদুদি ঙসি ঐখোয়না নীংতম লান্মীশিংনা খঞ্জরম্বা মতিক ময়াই লৈবা অমসুং মপাঙ্গল কনবা ভারত অমগী মঙলান অদু মঙফাওনবা উবা ফংলি। প্রধান মন্ত্রীনা ফোঙদোকখি, “বিক্রান্ত অসি পাকচাউই। বিক্রান্ত অসি তোপ-তোপ্পি, বিক্রান্ত অসি অখননৈ। বিক্রান্ত অসি শুপ্নগী ৱারশিপ অমা খক্তা নত্তে। মসি ২১শুবা চহিচাগী হোৎনবা কনবা, হৈশিংবা, হোংলক্লিবা অহোংবশিং অমসুং অচেৎপা ফিরেপকী খুদম অমনি। করিগুম্বা পান্দমশিং অদু লাপ্না লৈরবা, খোঙচৎশিং অদু শাংলবা, সমুদ্র অমসুং শীংনবশিংনা লোইনাইদ্রবদি – ভারতকী পাউখুম অসি বিক্রান্তনি। আজাদী কা অমৃত মহোৎসবকী চাংদম্নবা য়াদ্রা অমৃত অদুদি বিক্রান্তনি। বিক্রান্ত অসি ভারতনা আত্মনির্ভর ওইবগী অখন্নবা মমি অমনি”।
জাতিগী অনৌবা মতৌ অসিগী মতাংদা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি, ঙসিগী ভারতকীদমক শীংনবা অমত্তা অচৌবা ওইদে। মহাক্না হায়খি, “ঙসি ভারতনা অসিগুম্বা ইন্দিজিনস তেক্নোলোজীগা লোয়ননা অচৌবা এয়রক্রাফ কেরিয়র শারিবা মালেমগী লৈবাকশিংগী মরক্তা য়াওখি। ঙসি আই.এন.এস. বিক্রান্তনা লৈবাক অসিবু অনৌবা থাজবনা থলহনখি, অমসুং লৈবাক অসিদা অনৌবা থাজবা অমা পোকহনখি”। প্রধান মন্ত্রীনা নভী, কোচিন শিপয়ার্দকী ইঞ্জিনীয়রশিং, বিজ্ঞানিকশিং অমসুং মরু ওইনা প্রোজেক্ত অসিদা থবক তৌরিবা শিন্মীশিংদা তৌবিমল খঙবা উৎখি অমসুং মখোয়না শরুক তম্লিবা অদুবু থাগৎপা ফোঙদোকখি। প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি ওনামগী নুংঙাইরবা অমসুং য়াইফরবা থৌরম অসিনা থৌরম অসিদা হেন্না মগুন হাপলি।
আই.এন.এস. বিক্রান্তগী শরুক খুদিংমক্কী মশাগী ওইবা কান্নবশিং, পাঙ্গল, চাউখৎ খোঙচৎ লৈজৈ। মসি ইন্দিজিনসকী মতিক-ময়াই, ইন্দিজিনেসকী রিসোর্সশিং অমসুং ইন্দিজিনস স্কিলশিংগী খুদম অমনি। মাগী এয়রবেসতা ইনস্তোল তৌরিবা স্তীল অসি ইন্দিজিনস ওই, মসি দি.আর.দি.ও.গী বিজ্ঞানিকশিংনা দিবেলপ তৌখি অমসুং ভারতকী কম্পনীশিংনা পুথোকখি হায়না মহাক্না ফোঙদোকখি। কেরিয়র অসিগী অচৌবা মওং-মতৌ অসিবু শন্দোক্না তাক্লদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মসি তাওদুনা লৈরিবা সহর অমগা পাঙ্খক ওই। মহাক্না য়ুমথোং ৫০০০দা মৈ মরাং কাইনা পীবা ঙম্বা ইলেক্ত্রিসতী পুথোকই অমসুং মসিদা শীজিন্নরিবা তরা অসিনা কোচীদগী কাশী য়ৌগনি হায়না মহাক্না ফোঙদোকখি। মহাক্না হায়খি আই.এন.এস. বিক্রান্ত অসি মহাক্না লাল কিলাগী লানবন্দগী লাউথোকখিবা পাঞ্চ প্রনশিংগী ৱাখল্লোন অদুগী হিংদুনা লৈরিবা অপুনবা খুদম অমনি।
প্রধান মন্ত্রীনা ভারতকী মেরিতাইম ত্রেদিসন অমসুং নেবলগী তৌবা ঙম্বশিংগী মতাংদা ফোঙদোকখি। ছত্রপতি ভীর শিবাজী মহারাজনা সমুদ্রগী শক্তিগী মপাঙ্গল শীজিন্নদুনা অসিগুম্বা নেভী শাখি, মসিনা য়েকনবশিংদা অকিবা পোকহনখি। ব্রিতিশনা ভারত্তা লাকপা মতমদা ভারতকী জহাজশিংগী শক্তিদা অকিপা পোকখি অমসুং মখোয়গী খুত্থাংদা ললোন-ইতিক তৌখি। মখোয়না ভারতকী মেরিতাইম শক্তি অসিবু মাইথিবা পীনবা ৱারেপ লৌখি। মতম অদুদা ব্রিতিশ পার্লিয়ামেন্তদা আইন শেমদুনা ভারতকী জহাজ অমসুং ললোন-ইতিক তৌবা মীওইশিংদা অকনবা অথীংবশিং থমখিবা পুৱারীনা উবা ফংখি হায়না প্রধান মন্ত্রীনা ফোঙদোকখি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি ঙসি সেপ্তেম্বর ২, ২০২২গী পুৱারী ওইরবা নুমিৎ অসিদা ভারতনা মীখা পোনবগী মমি কোকহনবা, মীখা পোনবগী পোৎলুম অদু কোকহনবা ঙমখি। ইন্দিয়ন নেভীনা ঙসিদগী অনৌবা ফিরাল অমা ফংজখি। ঙসি ফাওবদা মীখা পোনবগী শক্তম অদু ইন্দিয়ন নেভীগী ফিরালদা মমি তাদুনা লৈরকখি। অদুবু ঙসিদগীদি ছত্রপতি শিবাজীনা ইথিল পীখিবা অনৌবা নেভীগী ফিরাল অসি সমুদ্র অমসুং আতিয়াদা পাইহল্লগনি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি বিক্রান্তনা ঐখোয়গী মেরিতাইম জোনদা ঙাকশেন্নবা চৎখিবা মতমদা নেভীগী নুপী লান্মী কয়া মসিদা স্তেসন তৌগনি। সমুদ্রগী চাউরবা শক্তি, লোইনাইদ্রবা নারী শক্তি অসিগা লোয়ননা মসিনা অনৌবা ভারতকী অৱাংবা পুক্নিং হুনিংঙাই ওইবা মশক অমা ওইরক্লি। থমলমখিবা অথিংবশিং অদু হৌজিক্তি লৌথোক্লে। ইপোমগী ঙমখৈশিং লৈতবা অদুগুম্বা ভারতকী মচানুপীশিংগীদমক ঙমখৈশিং নত্ত্রগা অথিংবশিং লৈররোই।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি ঈশিং মরিক অমমমনা অচৌবা ইপাক অমা শেম্মি। মহাক্না হায়খি নীংতম নুমিৎতা ইন্দিজিনস কেনন শীজিন্নদুনা সেল্যুৎ তৌখিবা অদুসু পনখি। মতৌ অসুম্না করিগুম্বা ভারতকী প্রজা খুদিংমক্না ‘ভোকেল ফোর লোকেল’গী মন্ত্রগা লোয়ননা হিংবা তারবদি মসিনা লৈবাক অসিবু আত্মনির্ভর ওইহনবদা মতম য়াম্না চংলোই।
জিও-স্ত্রেতেজিক সিচুএসনশিংদা হোংলক্লিবা অসিগী মতাংদা মহাক্না হায়খি হৌখিবা মতমদা ইন্দো-পেসিফিক রিজন অমসুং ইন্দিয়ন ওসিনগী সেক্যুরিতী অসি মতম শাংনা নাথৈদুনা থমলকখি। অদুবু ঙসিদি লম অসি ঐখোয়গী পুম্নমক্কীদমক লৈবাক অসিগী মরু ওইবা দিফেন্সকী লম ওইরে। মরম অসিনা ঐখোয়না নেভীগী বজেৎ হেনগৎহনবদগী হৌরগা মখোয়গী মতিক ময়াই হেনগৎহন্নবা লম খুদিংমক্তা থবক তৌরি। প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মপাঙ্গল কনবা ভারতনা শান্তি লৈবা অমসুং শাফবা মালেম অমগী লম্বী য়াৎলগনি।
কেরলাগী রাজ্যপাল শ্রী আরিফ মোহম্মদ খান, মুখ্য মন্ত্রী, শ্রী পিনারাই বিজয়ন, কেন্দ্রগী মন্ত্রীশিং, শ্রী রাজনাথ সিংহ, শ্রী সর্বানন্দ সোনোৱাল, শ্রী ভি. মুরালীধরন, শ্রী এজয় ভত, নেস্নেল সেক্যুরিতী এদভাইজর, শ্রী অজিত দোবল, চীফ ওফ নেবেল স্তাফ, শ্রী আর, হরি কুমারনা থৌরম অসিদা শরুক য়াখি।
আই.এন.এস. বিক্রান্ত
আই.এন.এস. বিক্রান্ত অসি ইন্দিয়ন নেভীগী ইন-হাউস ৱারশিপ দিজাইন ব্যুরো (দবল্যু.দি.বি.)না দিজাইন তৌবা অমসুং পোর্তস, শিপ্পিং অমসুং ৱাতরৱেজ মন্ত্রালয়গী মখাদা লৈবা পব্লিক সেক্তর শিপয়ার্দ অমা ওইরিবা কোচিন শিপয়ার্দ লিমিতেদনা শাখিবা বিক্রান্ত অসি স্তেৎ ওফ দি আর্ত ওতোমেসন ফীচরশিং য়াওরগা শাখি অমসুং ভারতকী মেরিতাইলগী পুৱারীদা মসি খ্বাইদবগী চাউবা জহাজ ওইরি।
ইন্দিজিনস এয়রক্রাফ কেরিয়র অসি মাগী মমিং লৈরবা প্রিদিসেসর, ১৯৭১গী লানদা মরু ওইবা থৌদাং লৌখিবা ভারতকী অহানবা এয়রক্রাফ কেরিয়রগী মমিং লৌদুনা থোনখি। মসিদালৈবাক অসিগী মরু ওইনা ইন্দস্ত্রিএল হাউসশিং লোয়ননা এম.এস.এম.ই. ১০০ হেনবনা শেমখিবা ইন্দিজিনস ইক্বিপমেন্ত অমসুং মেছিনরী মশিং য়াম্না য়াওরি। বিক্রান্ত কম্মিসন তৌবগা লোয়ননা ভারত্তা হৌজিক মথৌ তৌরিবা এয়রক্রাফ কেরিয়র অনি লৈরগনি, মসিনা জাতিগী মেরিতাইম সেক্যুরিতীগী মপাঙ্গল কনখৎহল্লগনি।
থৌরম অসিদা প্রধান মন্ত্রীনা লোইলম লৈঙাক্কী হৌখ্রবা মতম অদু কাউথোক্লগা অমসুং মমল য়াম্লবা ভারতকী মেরিতাইম হেরিতেজকা চুনবা অনৌবা নেবল এনসাইন (নিশান)গী মাইখুমসু হাংখি।