Ministry of Commerce & Industry
Government formulates strategy to promote NER as agri export hub
Government initiatives helped NE region witness more than 85% export growth in last six years
Bangladesh, Bhutan, Middle East, UK, Europe are major destination for export of NER products
APEDA organises 136 capacity building programmes on export awareness & 22 International Buyer Seller Meetings in last three years in NER
APEDA signs a MoU with Assam Agriculture University, Jorhat to conduct various training programmes on pre-harvest and post-harvest management and other research activities
12 JUL 2022 7:04PM by PIB Delhi
To give boost to the export of horticulture products grown in North-Eastern (NE) states, the overnment is now up with a robust strategy to promote locally produced agricultural products to the international markets. The NE region is geopolitically important as it shares international boundaries with China and Bhutan, Myanmar, Nepal and Bangladesh making it the potential hub for the export of agricultural produce to neighbouring countries as well as other foreign destinations.
As a result, there has been a significant increase in the export of agricultural produce from NE states like Assam, Nagaland, Manipur, Mizoram, Tripura, Arunachal Pradesh, Sikkim and Meghalaya in the last few years. The NE region witnessed an 85.34 percent growth in the export of agricultural products in the last six years as it increased from USD 2.52 million in 2016-17 to USD 17.2 million in 2021-22. The major destination of export has been Bangladesh, Bhutan, the Middle East, the UK and Europe.
To provide potential market linkages, the Agricultural and Processed Food Products Development and Authority (APEDA), under the Ministry of Commerce and Industry, organised field visits of importers to have first-hand information about the qualitative cultivation practices being followed by farmers. Importers were mostly the Middle East, far Eastern countries, and European nations and Australia, etc.
In the last three years, APEDA organised 136 capacity building programmes on export awareness across the different parts of NER. Highest, 62 capacity building programmes were held in NER in 2019-20, while 21 in 2020-21 and 53 such programmes were organised by APEDA in the year 2021-22. Apart from capacity building initiatives, APEDA facilitated 22 International Buyer-Seller Meets as well as trade fairs in NER in the last three years.
APEDA also organised organized conference on the Export Potential of Natural, Organic and Geographical Indications (GI) Agro Products in Guwahati on June 24, 2022 to tap the abundant export potential of organic agricultural products from Assam and neighbouring states of NER.
APEDA aims at creating a platform in Assam for the exporters to get the products directly from the producer group and the processers. The platform will link the producers and processors of Assam and exporters from other parts of the country that would expand the base of the export pockets in the North-Eastern states, including Assam and increase the employment opportunities among the people of the state.
APEDA signs MoU with Assam Agriculture University, Jorhat to conduct various training programmes on pre-harvest and post-harvest management and other research activities for the promotion of export from the region.
The APEDA promoted GI products from NER like Bhut Jolokia, Assam Lemon, etc drew the attention of Hon’ble Prime Minister Shri Narendra Modi who had mentioned it during his Maan Ki Baat programme. Assam Lemon is now exported regularly to London and the Middle East and as of now, more than 50 MT of Assam Lemon has been exported. Several consignments of litchi and pumpkin have also been exported by APEDA from Assam to different countries.
“Assam and the other states of North East Region have a favourable climate condition and the soil type for growing almost all agricultural and horticultural crops. As most of NER’s boundaries are shared with nations like Bhutan, Bangladesh, Myanmar, and China, there are possibilities of enhancing exports from the region,” APEDA Chairman Dr M Angamuthu said.
During Covid-19 period, APEDA continued to push its export plans through Virtual Buyer Seller Meet in association with the Embassy of India located in different countries with exporters and FPOs/FPCs from NER regarding the sourcing of pineapple, ginger, lemon, orange, etc. APEDA also organised Virtual Trade Fairs during the pandemic and facilitated the export to foreign countries.
APEDA has also planned to undertake several other projects like capacity building of 80 budding entrepreneurs and exporters from the region, the Farmer Producer Organizations (FPOs) and Farmer Producer Companies (FPCs) and the state govt. officials, organize skill development and training in food processing, value addition on horticultural produce, etc.
APEDA has also planned to facilitate capacity building to officials of the Assam Agriculture Department and selected officials would be sent in batches to Karnataka, Maharashtra and Gujarat.
APEDA also extend its support for branding and promotion of North East products such as KIWI Wine, processed foods, carrying out a wet sampling of Joha Rice Pulao, Black Rice kheer, etc.
As a part of capacity building, APEDA organised skill development programmes for manufacturers, exporters and entrepreneurs to utilise the local produce for value addition and export. Training programmes are being held in different states of the Northeast in association with the Central Food Technology Research Institute, Mysore (CFTRI) and Indian Institute of Food Processing Technology (IIFPT).
APEDA also facilitated a workshop on Food Quality and Safety Management for Export of Processed Food Products from NER at Ri Bhoi in Meghalaya and Dibrugarh in Assam for boosting exports of agricultural and processed food products from NER through sustainable food value chain development.
With the APEDA’s intervention, Tripura’s Jack fruit was exported to London, and Nagaland’s King Chilli to London through a local exporter for the first time. Also, Assam’s local fruit called Leteku (Burmese Grape) was exported to Dubai and Assam’s Betel leaves have been regularly exported to London.
Tapping the export potential of pork and pork products, APEDA assisted the Assam Govt in setting up a modern pork processing facility at Nazira which has a slaughtering capacity of 400 animals per day. The unit is ready and set to be commissioned soon.
APEDA organised a training programme on the promotion of organic pork export from Sikkim, which is an organic state of India, in association with the State Animal Husbandry Department. APEDA has also developed guidelines for the export of fresh and processed pork with the help of NRC on pigs located at Rani, which is near Guwahati. In the NER, Sikkim is the first state to have an organic certification agency, which was established in 2016 with the support of APEDA.

কমর্স অমসুং ইন্দস্ত্রী মন্ত্রালয়
অৱাং-নোংপোক লমদম অসি এগ্রি এক্সপোর্ত হব ওইনা শেমগৎনবা সরকারনা লাল্লোংশিং শেম্লে
সরকারগী থবকশিংনা হৌখিবা চহি ৬তা অৱাং-নোংপোক লমদম্না মপান্দা থাদোকপা চাদা ৮৫ হেনগৎপা থেংনরে
বাংলাদেস, ভুতান, মিদ্দল ইস্ত, য়ু.কে, য়ুরেোপ অসি অৱাং-নোংপোক লমদমগী পোৎথোকশিং য়োন্নবা মরুওইবা মফমশিংনি
হৌখিবা চহি ৩দা অৱাং-নোংপোক লমদমদা অপেদানা শীন্দুনা এক্সপোর্তকী মতাংদা খঙহন্নবা ত্রেনিং প্রোগাম ১৩৬ অমসুং মালেম থাক্কী অরৈবশিং অমসুং অয়োনবশিংগী মীফম ২২ পাংথোকখ্রে
মহৈ-মরোং লোক্ত্রিঙৈ অমসুং লোক্লবা মতুংদা পাংথোক্কদবা থবকশিং অমসুং অতোপ্পা রিছার্সকী থবকশিংগী মতাংদা তোঙান-তোঙানবা ত্রেনিং কয়া পাংথোক্নবা অপেদানা অসাম এগ্রিকলচরেল য়ুনিভর্সিতি জোরাতকা লোয়ন্না এম.ও.য়ু অমা খুৎয়েক পীনখ্রে
12 JUL 2022 7:04PM by PIB Imphal
অৱাং-নোংপোক লমদমদা ফংলিবা হোর্তিকলচরগী পোৎথোকশিং মপান্দা থাদোকপা হেনগৎনবা লমদম অসিদা ফংলিবা লৌউ-শিংউগী পোৎথোকশিং মালেমগী কৈথেলশিংদা য়ৌনবা হৌজিক সরকারনা অফবা লাল্লোং অমা পায়খৎলে। অৱাং-নোংপোক লমদম অসি চাইনা, ভুতান, ম্যান্মার, নেপাল অমসুং বাংলাদেসকা মালেমগী ঙমখৈশিং লৈবা মরম্না য়ুম্লোন্নরিবা লৈবাকশিং অমসুং অতোপ্পা মপানগী লৈবাকশিংদা মফম অসিদগী লৌউ-শিংউগী পোৎথোকশিং থাদোক্নবগী খুদোংচাবা কয়া লৈরি।
হৌখিবা চহি খর অসিদা অৱাং-নোংপোক লমদমগী রাজ্যশিং হায়বদি অসাম, নাগালেন্দ, মনিপুর, মিজোরম, ত্রিপুরা, অরুনাচল প্রদেস, সিক্কিম অমসুং মেঘলয়দগী লৌউ-শিংউগী পোৎথোকশিং মপান্দা থাদোকপা শিংথাবা য়ানা হেনগৎলে। হৌখিবা চহি ৬দা লমদম অসিগী লৌউ-শিংউগী পোৎথোকশিং মপান্দা থাদোকপা চাদা ৮৫.৩৪ হেনগৎতুনা, ইং ২০১৬-১৭দা মপান্দা থাদোকপা য়ু.এল দোল্লার মিল্লিয়ন ২.৫২ ওইরম্বদগী ইং ২০২১-২২আ য়ু.এস দোল্লার মিল্লিয়ন ১৭.২দা হেনগৎখি। বাংলাদেস, ভুতান, মিদ্দল ইস্ত, য়ু.কে, য়ুরেোপ অসি অৱাং-নোংপোক লমদমগী পোৎথোকশিং য়োন্নবা মরুওইবা মফমশিংনি।
পোৎথোকশিং য়োন্নবা কৈথেলশিংগা শম্নবা ঙম্নবা, কম্মর্স অমসুং ইন্দস্ত্রি মিনিস্ত্রিগী মখাদা লৈবা এগ্রিকলচরেল এন্দ প্রোসেস ফুদ প্রদক্স দিবলপমেন্ত এন্দ ওথোরিতি(অপেদা)না শীন্দুনা লৌমীশিংনা পায়খৎলিবা মগুন লৈরবা লৌউ-শিংউগী থবকশিং ইমপোর্তরশিং য়েংহন্নবা থৌরম কয়া পাংথোকখি। মদুদা মিদ্দল ইস্ত, ফার ইস্ত লৈবাকশিং অমসুং য়ুরোপকী লৈবাকশিং অমসুং অস্ত্রেলিয়াকী ইমপোর্তরশিং শরুক য়াখি।
মপান্দা পোৎথোকশিং য়োনবগী মতাংদা খঙহন্নবা হৌখিবা চহি ৩দা অৱাং-নোংপোক লমদমগী তোঙান-তোঙানবা মফমশিংদা অপেদানা শীন্দুনা ত্রেনিং ১৩৬ পাংথোকখ্রে। লদমদম অসিদা ২০১৯-২০দা ত্রেনিং ৬২, ২০২০-২১দা ত্রেনিং ২১ অমসুং ২০২১-২২দা ত্রেনিং ৫৩ পাংথোকখি। ত্রেনিং প্রোগ্রামশিং অসিগী মথক্তা, অপেদানা শীন্দুনা হৌখিবা চহি ৩ অসিদা অৱাং-নোংপোক লমদমদা ত্রেদ ফিয়ারশিং ওইনা মালেম থাক্কী অরৈবশিং অমসুং অয়োনবশিংগী মীফম ২২ পাংথোকখি।
অসাম অমসুং অৱাং-নোংপোক লমদমগী অতোপ্পা রাজ্যশিংদগী মপান্দা য়োনবা য়াবা লৌউ-শিংউগী পোৎথোকশিং খঙদোক্নবা অপেদানা শীন্দুনা জুন ২৪, ২০২২দা গুৱাহাতিদা জিওগ্রাফিকেল ইন্দিকেসন(জি আই)অমসুং ওর্গানিক অমসুং মহৌশা লৌউগী মতাংদা কনফরেন্স পাংথোকখি।
লৌমীশিং অমসুং পোৎথোকশিং শেম-শারিবা মীওইশিংদগী এক্সপোর্তরশিংনা হকথেংন্না পোৎথোকশিং লৌনবা অসামদা মফম অমা শেমগৎনবা অপেদানা পান্দম থম্লি। মফম অসিদা অসামগী লৌমীশিং অমসুং পোৎথোকশিং শেম-শারিবশিং উনগনি অমসুং মসিনা অৱাং-নোংপোক লমদমগী মীয়াম থবক ফংনবগী খুদোংচাবা হেনগৎহনগনি।
অৱাং-নোংপোক লমদমদগী মপান্দা থাদোকপা হেনগৎহন্নবা মহৈ-মরোং লোক্ত্রিঙৈ অমসুং লোক্লবা মতুংদা পাংথোক্কদবা থবকশিং অমসুং অতোপ্পা রিছার্সকী থবকশিংগী মতাংদা তোঙান-তোঙানবা ত্রেনিং কয়া পাংথোক্নবা অপেদানা অসাম এগ্রিকলচরেল য়ুনিভর্সিতি জোরাতকা লোয়ন্না এম.ও.য়ু অমা খুৎয়েক পীনখ্রে।
অৱাং-নোংপোক লমদমগী উ মোরোক, অসাম চম্প্রা য়াওনা জি.আই ফংলবা পোৎথোক কয়া অপেদানা য়োকখৎখি অমসুং মদু মহাক্কী মন কি বাত থৌরমদা প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা পনখি। হৌজিক অসাম লেমন অসি লন্দন অমসুং মিদল ইস্ততা চাংনাইনা য়োল্লে অমসুং অসাম লেন মেত্রিক তন ৫০ হেন্না মপান্দা য়োনখ্রে। অপেদানা অসামগী লিতচি অমসুং মাইরেলশু লৈবাক কয়াদা য়োনখ্রে।
অপেদাগী চিয়ারমেন দোক্তর এম অঙ্গামুতুনা হায়খি, অসাম অমসুং অতোপ্পা অৱাং-নোংপোক লমদমগী রাজ্যশিংদা লৌউ-শিংউ অমসুং হোর্তিকলচরগী মহৈ-মরোং খুদিংমক হৌনবগী চুনবা লৈবাক-লৈহাও অমসুং ঈশিং-নুংশিৎকী ফিবমশিং লৈরি। অৱাং-নোংপোক লমদমগী ঙমখৈগী অয়াম্বা শরুকশিং ভুতান, বাংলাদেস, ম্যান্মার অমসুং চাইনা থংনরি অমসুং লমদম অসিদগী মপান্দা থাদোক্নবগী খুদোংচাবা কয়া লৈরি।
কোবিদ-১৯ মনুংদা, তোঙান-তোঙানবা লৈবাকশিংদা লৈরিবা ভারতকী এম্বেসিশিংগী মতেংগা লোয়ন্না লমদম অসিদগী কিহোম, শিং, চম্প্রা অমসুং কম্লা য়োন্নবা এক্সপোর্তর অমসুং লমদম অসিগী লৌমীশিংগা লোয়ননা ভর্চুএল বয়র সেল্লর মীতকী খুৎথাংদা অপেদানা থবক পায়খৎখি। লায়চৎ মনুংদা মপান লৈবাকশিংদা য়োনবা হেনগৎনবা অপেদানা ভর্চুএল ত্রেদ ফিয়ার কয়া শীনখি।
লমদম অসিগী নৌরিবা ওন্ত্রেপ্রেনিউয়র অমসুং এক্সপোর্তর, ফার্মর প্রদুসর ওর্গনাইজেসন অমসুং ফার্মর প্রদুসর কম্পেনি ৮০ রোমগী ত্রেনিং প্রোগ্রাম কয়া পাংথোক্নবা অপেদানা থৌরাং তৌরে। রাজ্য সরকারশিংগী ওফিসিএলশিংনা স্কিল দিবলপমেন্ত, চীঞ্জাক শেম-শাবা অমসুং হোর্তিকলচরগী পোৎথোকশিং মগুন হেনগৎহনবগী মতাংদা ত্রেনিং পাংথোকখ্রে।
অসাম এগ্রিকলচর দিপার্তমেন্তগী ওফিসিএলশিং ত্রেনিং পাংথোক্নবা অপেদানা থৌরাং তৌরি অমসুং খল্লবা ওফিসিএলশিং তাঙ্কক নাইনা কর্নাতকা, মহারাস্ত্রা অমসুং গুজরাত্তা থাগনি।
অৱাং-নোংপোক লমদমগী পোৎথোকশিং হায়বদি কিৱি ৱাইন, শেম-শারবা চীঞ্জাকশিং, জোহা রাইস প্লাউ, চাকহাও খের অসিনচিংবা ব্রান্দ শেমগৎনবা অমসুং য়োকখৎনবা অপেদানা মতেং পাংলি।
মফম অসিদা ফংলিবা পোৎথোকশিং মগুন হেনগৎহন্নবা অমসুং মপান্দা থাদোক্নবা মেনুফেকচররশিং, এক্সপোর্তরশিং অমসুং ওন্ত্রেপ্রেনিউয়রশিংগী স্কিল দিবলপমেন্ত প্রোগ্রামশিং অপেদানা শীল্লি। সেন্ত্রেল ফুদ তেক্নোলোজি রিছার্স ইন্সতিতুৎ, মৈসুর অমসুং ইন্দিয়ান ইন্সতিতুৎ ওফ ফুদ প্রোসেসিং তেক্নলোজিগা লোয়ন্না অৱাং-নোংপোক লমদমগী তোঙান-তোঙানবা রাজ্যশিংদা ত্রেনিং কয়া পাংথোকখ্রে।
অৱাং-নোংপোক লমদমগী লৌউ-শিংউ অমসুং হোর্তিকলচরগী পোৎথোকশিং মপান্দা থাদোকপা হেনগৎহন্নবা মেঘলয়গী রি বোই অমসুং অসামগী দিব্রুগরদা ফুদ ক্বালিতি অমসুং সেফতি মেনেজমেন্তগী মতাংদা অপেদানা ৱার্কসোপ অমা পাংথোকখ্রে।
অপেদানা মতেং পাংদুনা, ত্রিপুরাগী থৈবোং লন্দনদা য়োল্লে অমসুং অহানবা ওইনা লোকেল এক্সপোর্তর অমগী খুৎথাংদা নাগালেন্দগী উমোরোক লন্দনদা য়োল্লে। অসামগী লেতেকু(বর্মিজ গ্রেপ) দুবাইদা থাদোক্লে অমসুং অসামগী ক্বা মনা চাংনাইনা লন্দনদা য়োল্লে।
ওক অমসুং ওকশা মপান্দা থাদোক্নবা, নোংমদা শা ৪০০ শেম-শাবা ঙমগদবা মতমগা চুনবা ওকশা শেম্নবা মফম অমা নাজিরাদা শেমগৎপদা অপেদানা অসাম সরকারগী মতেং পাংলে। য়ুনিত অসি অথুবা মতমদা থবক হৌরগনি।
ভারতকী ওর্গানিক রাজ্য অমা ওইরিবা সিক্কিমদগী ওর্গানিক ওকশা মপান্দা থাদোক্নবা রাজ্য অদুগী এনিমেল হসবেন্দরি দিপার্তমেন্তগা লোয়ন্না অপেদানা ত্রেনিং প্রোগ্রাম অমা পাংথোকখ্রে। লমদম অসিগী শেম-শারবা ওকশা অমসুং ওকশা অতেকপা থাদোক্নবা চৎন-কাংলোনশিং অপেদানা শেম্লে। অৱাং-নোংপোক লমদমগী অহানবা ওইনা, অপেদাগী মতেংগা লোয়ন্না ২০১৬দা সিক্কিমদা অহানবা ওইনা ওর্গানিক সর্তিফিকেসন এজেন্সি অমা লিংখৎলে।