Ministry of Agriculture & Farmers Welfare
Real development is to bring change in the lives of the most vulnerable - Shri Tomar
India has a huge skilled manpower in the form of farmers - Agriculture Minister
Agriculture Minister presents awards at India Sustainability Conclave
24 JUN 2022 7:45PM by PIB Delhi
The Union Minister for Agriculture and Farmers Welfare, Shri Narendra Singh Tomar has said that when it comes to development, our vision should be all-round. “Development does not only mean building roads or houses, but it should bring about positive change in the lives of the most vulnerable sections of the society, only then there is the real development. After a long period, in the form of Shri Narendra Modi, the country has got the leadership of such a Prime Minister who has the aspiration to do something, he has the vision of ‘Shreshtha Bharat’ (India, the Best) and has the passion to make it a reality,” he said.
Shri Tomar said this at the India Sustainability Conclave. The Union Minister of State for Agriculture, Shri Kailash Choudhary was the special guest. Shri Tomar said that there is a large population in our country, so a developed India will be possible only when all the people are provided opportunity and they contribute together in this. “All should shoulder the responsibility, all march step by step, every individual, every sector contribute together in this. Human life should be devoted to the benefit of society, protecting nature, serving the nation and taking the country continuously towards excellence,” he said.
Shri Tomar said that India being an agricultural country, the role of farming is important. “If we move away from the agriculture sector, even if we have money, agricultural products will not be available. At the time of India’s Independence, the contribution of agriculture sector in GDP was fifty percent, which gradually decreased while the rest of the sectors increased, that was the situation then,” said Shri Tomar, adding, “Today we have to realise that the agriculture sector in the country is extensive and about sixty percent of the population is dependent on agriculture and the livelihood of majority of our populations is dependent on agriculture, eighty-six percent are small farmers, for whom it is necessary to adopt technology into farming, increase production quality at par with global standards and also make it a remunerative avenue.”
Shri Tomar said that today agriculture sector is being upgraded through technology like drones, Digital Agri Mission and promoting private investment etc. “During the previous governments, Agriculture did not get the required priority and the attitude towards agricultural development remained subdued, due to which the income of the farmers did not increase and adequate resources were not available to them, but now under the leadership of Prime Minister Modi, farmers are being empowered,” he said.
Shri Tomar said that in the changing face of India today, Rs. 6,000 is credited every year into the bank accounts of 11-and-a-half crore farmers from the Prime Minister Kisan Samman Nidhi. “It is the largest programme in the world. So far, more than Rs 2 lakh crore has been given to the farmers, without any pilferage, the entire Rs. 6,000 is directly deposited in the bank accounts of farmers,” he said.
Shri Tomar said several concrete steps have been taken like the promotion of Agri Startups, distribution of KCC and Rs.16 lakh crore worth of short-term loans. “Even during the Covid-19 pandemic, the farmers ensured food security as India not only emerged a world leader in food production, but we were also able to supply food grains to the world while 80 crore poor people have also been given free ration by the Center,” he said.
Shri Tomar said that the farmers or the peasant should not be looked down upon, rather this skilled labour, this manpower is the biggest strength of our country.
During the programme both the ministers presented awards to the institutions and companies for their exceptional achievement.

লৌউ-শিংউ মন্ত্রালয়
তসেংবা চাউখৎপা হায়বসি অৱাবতা তারবা মীওইশিংগী পুন্সিদা অহোংবা পুরকপনি – শ্রী তোমার
লৌমীশিংগী মওংদা ভারত্তা স্কিল লৈরবা চাউরবা মেনপাৱর লৈ – লৌউ-শিংউ মন্ত্রী
লৌউ-শিংউ মন্ত্রীনা ইন্দিয়া সস্তেনেবিলিতী কনক্লেবতা এৱার্দ লান্থোকখ্রে
24 JUN 2022 7:45PM by PIB Imphal
লৌউ-শিংউ অমসুং লৌমীশিংগী য়াইফ য়ুম্বাল মন্ত্রী, শ্রী নরেন্দ্র সিংহ তোমারনা চাউখৎ-থৌরাংগী মতাং লাকপদা ঐখোয়গী মিৎয়েংনা হীরম খুদিংদা তাগদবনি হায়না ফোংদোকখ্রে। “চাউখৎপা হায়রগা লম্বে শোরোক নত্ত্রগা বিলদিং শাবা খক্তা নত্তে, মদুনা অৱাবা তাদুনতা লাক্লবা মীওইশিংগী পুন্সিদা অফবা অহোংবা পুরক্কদবনি, মদুদা তসেংবা চাউখৎপা হায়বদু ওইগনি। শাংলবা মতমগী মতুংদা, শ্রী নরেন্দ্র মোদীগী শক্তমদা, করিগুম্বা অমা পাংথোক্কে হায়বগী অপাম্বা লৈবা মহাক্কুম্বা প্রধান মন্ত্রীগী লুচিং পুরেল অমা ফংলে, মহাক্কী মফমদা ‘স্রেস্থ ভারত’ (খ্বাইদগী ফবা ভারত) হায়বগী মিৎয়েং অমা লৈ অমসুং মদুবু তসেংবা ওইহন্নবা মহাক্না হোৎনরি”, হায়না মহাক্না হায়খি।
শ্রী তোমারনা ৱাফম অসি ইন্দিয়া সস্তেনেবিলিতী কনক্লেবতা হায়খিবনি। লৌউ-শিংউগী কেন্দ্রগী রাজ্য মন্ত্রী, শ্রী কাইলাশ চৌধরীনা অথোইবা মীথুংলেন ওইখি। শ্রী তোমারনা লৈবাক অসিগী মীশিং য়াম্না য়াম্মি, মীওই খুদিংনা মসিদা মশাগী অফবা শরুক তম্নরকপা মতমদা চাউখৎপা ভারত হায়বসিদি শোইদনা ওইথোক্কনি হায়না ফোংদোকখি। “মীপুম খুদিংনা মশাগী থৌদাং য়াগদবনি, খোঙ্কাপ নাইনা চৎকদবনি, সেক্তর খুদিংনা হীরমসিদা শরুক তমগদবনি। মীওইবা খুন্নাইগী পুন্সি খুদিং খুন্নাইগী কান্নবগীদমক্তা কত্থোক্কদবনি, মহৌশা ইমাবু ঙাক শেনগদবনি, লৈবাক্কী সেবা তৌগদবনি অমসুং লৈবাকপু মীথোই মীহেনবগী মাইকৈদা লেপ্পা লৈতনা লমজিংদুনা পুগদবনি”, হায়না মহাক্না হায়খি।
ভারতনা লৌউ-শিংউগী লৈবাক অমা ওইনা, লৌমীশিংগী থৌদাং হায়বসি য়াম্না মরু ওই হায়না শ্রী তোমারনা হায়খি। “করিগুম্বা ঐখোয়না লৌউ-শিংউ সেক্তরদগী লাপথোক্লবা, ঐখোয়গী নাক্তা শেল মরাং কায়না লৈরবা ফাওবদা, লৌউ-শিংউগী পোত্থোক্তি ফংলরোই। ভারতনা নীংতম্বা ফংবা মতমদা, লৌউ-শিংউ সেক্তরনা জি.দি.পি.দা তম্লম্বা শরুক অসি ৫০%নি, অদুবু অতোপ্পা সেক্তরগী শরুক তম্বগী চাংনা হেনগৎলকপগী মতুং ইন্না লৌউ-শিংউগী চাংদি হন্থরকখি, মতমদুদা ওইরম্বা ফিভম অদু মসিমক্নি”, হায়না শ্রী তোমারনা হায়খি। “লৈবাক্কী লৌউ-শিংউ সেক্তর অসি য়াম্না পাক চাওই অমসুং অপুনবা মীশিংগী চাদা ৬০না লৌউ-শিংউগী মখা পোল্লি, মদুদা নত্তনা, ঐখোয়গী মীশিংগী অয়াম্বা মীওইগী পুন্সি মহিংদি লৌউ-শিংউদা য়ুম্ফম অই। মসিগী মরক্তগী, অপুনবা মীওইশিং অসিগী ৮৬%তি অপীকপা লৌমীনি। মখোয়গী ওইনদি, মালেমগী থাক মতুং ইন্না পোত্থোক পুথোকপা হেনগৎহন্নবা মখোয়না লৌউবগী থৌওংদা তেক্নোলোজী শিজিন্নবগী মথৌ তাই অমসুং মসিগী মতুং ইন্না চুনবা শেন্থোক তানবা ঙমগনি হায়বা ঐখোয়না ঙসি নীংথিনা খঙবা তারে”।
শ্রী তোমারনা ঙসিদি লৌউ-শিংউ সেক্তর অসি দ্রোন, দিজিতেল এগ্রী মিসন অমসুং প্রাইভেত ইনভেস্তমেন্তশিংবু পুক্নিং থৌগৎপগী থৌওং কয়াগী খুত্থাংদা অপগ্রেদ তৌরি হায়না ফোংদোকখি। “মমাংগী সরকারগী মতমদা, লৌউ-শিংউবনা ফংফম থোকপা মিৎয়েং চঙবীরমদে অমসুং সরকারনসু থোইদোক্না খনবীদবনা মরম ওইরগা লৌমীশিংগী শেন্থোক হেনগৎলমদে অমসুং লৌমীশিংগী মনাক্তা অকক্নবা রিসোর্স খক্তমক লৈরম্মি, অদুবু, ঐখোয়গী প্রধান মন্ত্রী, শ্রী নরেন্দ্র মোদীগী লুচিং মখাদা লৌমীশিংবু হৌজিক্তি মপাঙ্গল য়াম্না হাপ্লে”, হায়না মহাক্না হায়খি।
শ্রী তোমারনা হায়খিবদা, ভারতকী হোংলক্লিবা শক্তম অসিদা, প্রধান মন্ত্রী কিসান সনমান নিধীদগী লৈবাক্কী লৌমী করোর ১১ মখায়গী বেঙ্ক একাউন্ততা ঙসিদি লুপা ৬০০০/৬০০০ হাপ্লে হায়না ফোংদোকখি। “মসিদি মালেমগী খ্বাইদগী চাউবা প্রোগ্রাম অমনি। হৌজিক ফাওবগী ওইনা, মরক্তা হোবা অমত্তা য়াওদনা, লৌমীশিংদা লুপা করোর লাখ ২ হেন্না পীখ্রে, মসিগী অপুনবা লুপা ৬০০০ অসি লৌমীশিংগী মশাগী বেন্ত একাউন্ততা হকথেংননা হাপ্পনি”, হায়না মহাক্না হায়খি।
এগ্রি স্তার্তঅপ খুমাং চাউশিলহনবা, কে.সি.সি. য়েন্থোকপা অমসুং লুপা করোর লাখ ১৬কী শোর্ত-তর্ম লোনগুম্বা মশক থোকপা খোঙথাং কয়া অমা ঐখোয়না পায়খৎখ্রে হায়না শ্রী তোমারনা হায়খি। “কোবিদ-১৯ লাইচৎ মনুং ফাওবদা, ঐখোয়গী লৌমীশিংনা ফুদ সেক্যুরিতী শোইদনা লৈহনখি অমসুং মসিগী মতমগী মনুংদা ভারতনা চিঞ্জাক পুথোকপগী হীরমদা মালেমগী লুচিংবা ওইনা থোক্লকপদা নত্তনা, ঐখোয়গী লাইরবা মীয়াম করোর ৮০দা কেন্দ্র সরকারনা লেম্না রাসন পীবগী খুত্থাংদা চেং হৱাই ফংহনখি”, হায়না মহাক্না হায়খি।
লৌমী নত্ত্রগা শিন্মীশিংবু ঐখোয়না হন্থনা য়েংগদবা নত্তে, মখোয়গুম্বা লৈবাক্কী স্কিল লৈরবা মীওইশিংগী মেনপাৱর অসিনা ঐখোয়গী লৈবাক্কী চাউরবা পাঙ্গলনি হায়না লৌগদবনি হায়না শ্রী তোমারনা হায়খি।
ঙসিগী থৌরম মনুংদা, মন্ত্রী অনিমক্না ইন্সতিত্যুসন অমসুং কম্পেনীশিংদা মখোয়গী মশক থোকপা থৌদাং কয়াগী শকখঙবা ওইনা মনা পীখি।