HtmlSanitizer+SanitizeResult
Ministry of Defence
In a transformative reform, Cabinet clears ‘AGNIPATH’ scheme for recruitment of youth in the Armed Forces
Agniveers to be enrolled under respective Service Acts for four years
Attractive monthly package with Risk & Hardship allowances as applicable in the three Services
One time ‘Seva Nidhi’ package to be paid to Agniveers upon completion of engagement period of four years
46,000 Agniveers to be recruited this year
Armed Forces to have a younger, fitter, diverse profile for facing future challenges
14 JUN 2022 1:12PM by PIB Delhi
The Union Cabinet today approved an attractive recruitment scheme for Indian youth to serve in the Armed Forces. The scheme is called AGNIPATH and the youth selected under this scheme will be known as Agniveers. AGNIPATH allows patriotic and motivated youth to serve in the Armed Forces for a period of four years.
The AGNIPATH scheme has been designed to enable a youthful profile of the Armed Forces. It will provide an opportunity to the youth who may be keen to don the uniform by attracting young talent from the society who are more in tune with contemporary technological trends and plough back skilled, disciplined and motivated manpower into the society. As for the Armed Forces, it will enhance the youthful profile of the Armed Forces and provide a fresh lease of ‘Josh’ and ‘Jazba’ whilst at the same time bring about a transformational shift towards a more tech savvy Armed Forces – which is indeed the need of the hour. It is envisaged that average age profile of Indian Armed forces would come down by about 4-5 years by implementation of this scheme. The nation stands to immensely benefit by infusion of highly inspired youth with deeper understanding of self-discipline, diligence and focus who would be adequately skilled and will be able to contribute in other sectors. The dividends of a short military service to the nation, society and the youth of the nation are immense. This includes inculcation of patriotism, team work, enhancement of physical fitness, ingrained loyalty for the country and availability of trained personnel to boost national security in times of external threats, internal threats and natural disasters.
This is a major defence policy reform introduced by the Government to usher in a new era in the Human Resource policy of the three Services. The policy, which comes into immediate effect, will hereafter govern the enrolment for the three services.
Benefits to the Agniveers
Agniveers will be given an attractive customised monthly package along with Risk and Hardship allowances as applicable in the three services. On completion of the engagement period of four years, Agniveers will be paid one time ‘SevaNidhi’ package which shall comprise their contribution including accrued interest thereon and matching contribution from the Government equal to the accumulated amount of their contribution including interest as indicated below:
Year
Customised Package (Monthly)
In Hand (70%)
Contribution to Agniveer Corpus Fund (30%)
Contribution to corpus fund by GoI
All figures in Rs (Monthly Contribution)
1st Year
30000
21000
9000
9000
2nd Year
33000
23100
9900
9900
3rd Year
36500
25580
10950
10950
4th Year
40000
28000
12000
12000
Total contribution in Agniveer Corpus Fund after four years
Rs 5.02 Lakh
Rs 5.02 Lakh
Exit After 4 Year
Rs 11.71 Lakh as SevaNidhi Package
(Including, interest accumulated on the above amount as per the applicable interest rates would also be paid)
The ‘Seva Nidhi’ will be exempt from Income Tax. There shall be no entitlement to gratuity and pensionary benefits. Agniveers will be provided non-contributory Life Insurance Cover of Rs 48 lakh for the duration of their engagement period in the Indian Armed Forces.
During this period of service to the nation, the Agniveers will be imparted with various military skills and experience, discipline, physical fitness, leadership qualities, courage and patriotism. Post this stint of four years, the Agniveers will be infused into the civil society where they can contribute immensely towards the nation building process. The skills gained by each Agniveer will be recognised in a certificate to form part of his unique resume. Agniveers, on completion of the four-year tenure in the prime of their youth, will be mature and self-disciplined with the realisation to become better version of himself/herself both professionally as also personally. The avenues and opportunities that will open up for their progress in the civil world after Agniveer tenure would certainly be a big plus towards nation building. Moreover, the ‘Seva Nidhi’ of approximately Rs 11.71 lakh would aid the Agniveer to pursue his/her future dreams without the financial pressure, which is normally the case for young people from the financially deprived strata of society.
The individuals, selected for enrolment in the Armed Forces as regular cadre, would be required to serve for a further engagement period of minimum 15 years and would be governed by the existing terms and conditions of service of Junior Commissioned Officers/Other Ranks in Indian Army and their equivalent in Indian Navy and Indian Air Force and that of Non Combatant enrolled in the Indian Air Force, as amended from time-to-time.
The scheme will lead to much more youthful and technically adept war fighting force by ensuring a fine balance between youthful and experienced personnel in the Armed Forces.
Advantages
· A transformative reform of recruitment policy of the Armed Forces.
· A unique opportunity to the youth to serve the country and contribute to Nation Building.
· Armed Forces profile to be youthful and dynamic.
· Attractive financial package for the Agniveers.
· Opportunity for Agniveers to train in the best institutions and enhance their skills & qualifications.
· Availability of well-disciplined and skilled youth with military ethos in civil society.
· Adequate re-employment opportunities for those returning to society and who could emerge as role models for the youth.
Terms & Conditions
Under the AGNIPATH scheme, the Agniveers will be enrolled in the Forces under respective Service Acts for a period of four years. They would form a distinct rank in the Armed Forces, different from any other existing ranks. Upon the completion of four years of service, based on organisational requirement and policies promulgated by the Armed Forces from time-to-time, Agniveers will be offered an opportunity to apply for permanent enrolment in the Armed Forces. These applications will be considered in a centralised manner based on objective criteria including performance during their four-year engagement period and up to 25% of each specific batch of Agniveers will be enrolled in regular cadre of the Armed Forces. Detailed guidelines will be issued separately. The selection will be the exclusive jurisdiction of the Armed Forces. 46,000 Agniveers will be recruited this year.
Enrolment will be undertaken through an online centralised system for all three services with specialised rallies and campus interviews from recognised technical institutes such as Industrial Training Institutes and National Skills Qualifications Framework, among others. Enrolment will be based on ‘All India All Class’ basis and the eligible age will be in range from 17.5 to 21 years. Agniveers will meet the medical eligibility conditions laid down for enrolment in the armed forces as applicable to respective categories/trades. The educational qualification for Agniveers will remain as in vogue for enrollment in various categories. {For example: For entry into General Duty (GD) soldier, the educational qualification is Class 10).

ପ୍ରତିରକ୍ଷା ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ଯୁଗାନ୍ତକାରୀ ସଂସ୍କାର : ସେନାବାହିନୀରେ ନିଯୁକ୍ତି ପାଇଁ ‘ଅଗ୍ନିପଥ’ ଯୋଜନାକୁ କ୍ୟାବିନେଟ ମଞ୍ଜୁରି
ଚାରି ବର୍ଷ ଲାଗି ନିର୍ଦ୍ଦିଷ୍ଟ ସେନାବାହିନୀରେ ସେବା କରିବା ପାଇଁ ଅଗ୍ନିବୀରଙ୍କୁ ମିଳିବ ନିଯୁକ୍ତି
ତିନି ସେନାବାହିନୀରେ ପ୍ରଯୁଜ୍ୟ ବିପଦ ଓ ପରିଶ୍ରମ ଭତ୍ତା ସହିତ ଆକର୍ଷଣୀୟ ମାସିକ ବେତନ ପ୍ୟାକେଜ
ଚାରି ବର୍ଷର କାର୍ଯ୍ୟକାଳ ଶେଷ ହେବା ପରେ ଅଗ୍ନିବୀରଙ୍କୁ ମିଳିବ ଏକକାଳୀନ ‘ସେବା ନିଧି’ ପ୍ୟାକେଜ୍‌
ଚଳିତ ବର୍ଷ ନିଯୁକ୍ତ ହେବେ ୪୬,୦୦୦ ଅଗ୍ନିବୀର
ଭବିଷ୍ୟତର ବିପଦ ମୁକାବିଲା ପାଇଁ ସେନାବାହିନୀକୁ ମିଳିବ ଯୁବ, ସଶକ୍ତ, ବିବିଧ ସୈନ୍ୟବଳ
14 JUN 2022 1:12PM by PIB Bhubaneswar
ସେନାବାହିନୀରେ ନିୟୋଜିତ ହୋଇ ଦେଶ ସେବା କରିବା ଲାଗି ଭାରତୀୟ ଯୁବବର୍ଗଙ୍କୁ ସୁଯୋଗ ମିଳିବ । ଏଥିପାଇଁ ଏକ ଆକର୍ଷଣୀୟ ନିଯୁକ୍ତି ଯୋଜନାକୁ କେନ୍ଦ୍ର କ୍ୟାବିନେଟ ଅନୁମୋଦନ କରିଛନ୍ତି । ଏହି ଯୋଜନାର ନାମ ରଖାଯାଇଛି ‘ଅଗ୍ନିପଥ’ ଏବଂ ଏଥିରେ ନିଯୁକ୍ତି ପାଇବାକୁ ଥିବା ଯୁବକଯୁବତୀମାନଙ୍କୁ ‘ଅଗ୍ନିବୀର’ କୁହାଯିବ । ଅଗ୍ନିପଥ ଯୋଜନା ମାଧ୍ୟମରେ ଦେଶପ୍ରେମୀ ଏବଂ ଅନୁପ୍ରାଣିତ ଯୁବକଯୁବତୀମାନଙ୍କୁ ଚାରି ବର୍ଷର ଅବଧି ଲାଗି ସେନାବାହିନୀରେ ସାମିଲ ହୋଇ ଦେଶସେବା କରିବା ଲାଗି ସୁଯୋଗ ମିଳିବ ।
ଏକ ଯୁବ ସୈନ୍ୟବଳ ସହ ସେନାବାହିନୀକୁ ସଶକ୍ତ କରିବା ଲାଗି ଅଗ୍ନିପଥ ଯୋଜନାର ପରିକଳ୍ପନା ଏବଂ ପ୍ରସ୍ତୁତି କରାଯାଇଛି । ସେନା ପୋଷାକ ପିନ୍ଧି ଦେଶ ସେବା କରିବାକୁ ଚାହୁଁଥିବା ଯୁବବର୍ଗଙ୍କୁ ଏହି ଯୋଜନା ଏକ ଭଲ ସୁଯୋଗ ଦେବ । ବର୍ତ୍ତମାନର ପ୍ରଯୁକ୍ତି ଧାରା ସହ ପରିଚିତ ଯୁବ ପ୍ରତିଭାମାନଙ୍କୁ ଏହି ଯୋଜନା ମାଧ୍ୟମରେ ସେନାବାହିନୀରେ ସାମିଲ କରିବା ଲାଗି ଆମନ୍ତ୍ରଣ କରାଯାଉଛି । ଅନ୍ୟପଟେ ନିଯୁକ୍ତି ଅବଧି ଶେଷ ହେବା ପରେ ଅଗ୍ନିବୀରଙ୍କ ରୂପରେ ସମାଜକୁ ଏକ କୁଶଳ, ଶୃଙ୍ଖଳିତ ଏବଂ ଅନୁପ୍ରାଣିତ ଜନଶକ୍ତି ମିଳିପାରିବ । ଏହି ଯୋଜନା ମାଧ୍ୟମରେ ସେନାବାହିନୀକୁ ଅନେକଗୁଡ଼ିଏ ଲାଭ ମିଳିପାରିବ । ସୈନ୍ୟବାହିନୀରେ ଅଧିକ ଯୁବ ଉତ୍ସାହୀ ସୈନ୍ୟବଳ ନିଯୁକ୍ତ ହୋଇପାରିବେ ଯେଉଁମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ‘ଜୋଶ’ (ଉତ୍ସାହ) ଏବଂ ‘ଜଜ୍‌ବା’ (ଦୃଢ଼ ମନୋବଳ) ରହିଥିବ । ଏଥିସହିତ ସମୟର ଆବଶ୍ୟକତା ଅନୁଯାୟୀ, ସେନାବାହିନୀରେ ଅଧିକ ପ୍ରଯୁକ୍ତି ସକ୍ଷମ ଯୁବପିଢ଼ିଙ୍କୁ ନିଯୁକ୍ତି ଦେବା ଦିଗରେ ଏକ ଯୁଗାନ୍ତକାରୀ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଅଣାଯାଇ ପାରିବ । ଏହି ଯୋଜନା କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ ହେବା ଫଳରେ ଭାରତୀୟ ସୈନ୍ୟବାହିନୀର ହାରାହାରୀ ବୟସ ରୂପରେଖ ବା ପ୍ରୋଫାଇଲ୍‌ ୪-୫ ବର୍ଷ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ କମିଯିବ । ଆତ୍ମ-ଅନୁଶାସନ, ପରିଶ୍ରମ ଓ ଏକାଗ୍ରତାର ଗଭୀର ଜ୍ଞାନରେ ଅତ୍ୟଧିକ ଭାବେ ଅନୁପ୍ରାଣିତ ଯୁବବର୍ଗଙ୍କୁ ପ୍ରସ୍ତୁତ ଏବଂ ପ୍ରଶିକ୍ଷିତ କରାଯିବା ଫଳରେ ଦେଶକୁ ଅତ୍ୟଧିକ ଲାଭ ହେବ । ଏପରି ଯୁବକଯୁବତୀମାନେ ଯଥେଷ୍ଟ କୁଶଳୀ ହେବେ ଏବଂ ଅନ୍ୟ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଯୋଗଦାନ କରିବା ଲାଗି ସକ୍ଷମ ହୋଇପାରିବେ । ଦେଶ, ସମାଜ ଏବଂ ଦେଶର ଯୁବପିଢ଼ିଙ୍କ ପାଇଁ ଏକ ସ୍ବଳ୍ପକାଳୀନ ସାମରିକ ସେବାର ଖୁବ୍‌ ଅଧିକ ଲାଭ ମିଳିବ । ଦେଶଭକ୍ତି ଭାବନା, ଦଳଗତ କାର୍ଯ୍ୟ, ଶାରୀରିକ ଫିଟନେସ ବୃଦ୍ଧି ସହିତ ଦେଶ ପ୍ରତି ନିଷ୍ଠା ବୃଦ୍ଧି ପାଇବ । ବାହ୍ୟ ବିପଦ, ଆଭ୍ୟନ୍ତରୀଣ ବିପଦ ଏବଂ ପ୍ରାକୃତିକ ବିପର୍ଯ୍ୟୟ ସମୟରେ ଜାତୀୟ ସୁରକ୍ଷା ବଢ଼ାଇବା ପାଇଁ ପ୍ରଶିକ୍ଷିତ କର୍ମୀମାନଙ୍କ ଉପଲବ୍ଧତା ବଢ଼ିବ ।
ଅଗ୍ନିବୀରଙ୍କୁ ମିଳିବାକୁ ଥିବା ଲାଭ
ଅଗ୍ନିବୀରମାନଙ୍କୁ ଆକର୍ଷଣୀୟ ମାସିକ ବେତନ ପ୍ୟାକେଜ୍‌ ଦିଆଯିବ । ଏଥିରେ ତିନି ସେନାବାହିନୀ ପାଇଁ ପ୍ରଯୁଜ୍ୟ ବିପଦ ଓ ପରିଶ୍ରମ ଭତ୍ତା ସାମିଲ ରହିବ । ଚାରି ବର୍ଷର କାର୍ଯ୍ୟକାଳ ଶେଷ ହେବା ପରେ ଅଗ୍ନିବୀରମାନଙ୍କୁ ଏକକାଳୀନ ‘ସେବା ନିଧି’ ପ୍ୟାକେଜ୍‌ ଦିଆଯିବ । ଏଥିରେ କର୍ତ୍ତବ୍ୟରତ ଥିବା ସମୟରେ ସେମାନଙ୍କର ଆର୍ଥିକ ଯୋଗଦାନ ସହିତ ସରକାରଙ୍କ ପକ୍ଷରୁ ଦିଆଯାଇଥିବା ସମାନ ପରିମାଣର ଯୋଗଦାନ ଉପରେ ଲାଗୁ ସୁଧ ମିଶିବ । ଯାହାର ବିବରଣୀ ନିମ୍ନରେ ଦିଆଗଲା
ବର୍ଷ
ଅନୁକୂଳ ପ୍ୟାକେଜ୍‌ (ମାସିକ)
ହାତକୁ ଆସିବ (70%)
ଅଗ୍ନିବୀର କର୍ପସ ପାଣ୍ଠିରେ ଯୋଗଦାନ (30%)
କର୍ପସ ପାଣ୍ଠିରେ ସରକାରଙ୍କ ଯୋଗଦାନ
ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ପରିମାଣ ଟଙ୍କାରେ (ମାସିକ ଯୋଗଦାନ)
ପ୍ରଥମ ବର୍ଷ
30000
21000
9000
9000
ଦ୍ବିତୀୟ ବର୍ଷ
33000
23100
9900
9900
ତୃତୀୟ ବର୍ଷ
36500
25580
10950
10950
ଚତୁର୍ଥ ବର୍ଷ
40000
28000
12000
12000
ଚାରି ବର୍ଷ ପରେ ଅଗ୍ନିବୀର କର୍ପସ ପାଣ୍ଠିରେ ମୋଟ ଯୋଗଦାନ
5.02 ଲକ୍ଷ ଟଙ୍କା
5.02 ଲକ୍ଷ ଟଙ୍କା
ଚାରି ବର୍ଷ ପରେ ଶେଷ
11.71 ଲକ୍ଷ ଟଙ୍କାର ସେବା ନିଧି ପ୍ୟାକେଜ
(ପ୍ରଯୁଜ୍ୟ ସୁଧ ହାର ଅନୁଯାୟୀ ଉପରୋକ୍ତ ରାଶି ଉପରେ ଜମା ହୋଇଥିବା ସୁଧ ମଧ୍ୟ ପ୍ରଦାନ କରାଯିବ)
ସେବା ନିଧି’ ପ୍ୟାକେଜ୍‌କୁ ଆୟ କର ମୁକ୍ତ କରାଯିବ । କୌଣସି ପ୍ରକାର ଗ୍ରାଚ୍ୟୁଇଟି କିମ୍ବା ପେନସନ ଲାଭ ମିଳିବ ନାହିଁ । ଭାରତୀୟ ସେନାବାହିନୀରେ କର୍ତ୍ତବ୍ୟରତ ଥିବା ସମୟରେ ଅଗ୍ନିବୀର ମାନଙ୍କୁ ୪୮ ଲକ୍ଷ ଟଙ୍କାର ଅଣ-ଯୋଗଦାନକାରୀ ଜୀବନ ବୀମା ସୁରକ୍ଷା ପ୍ରଦାନ କରାଯିବ ।
ଦେଶ ସେବାର ଏହି ଅବଧି ସମୟରେ, ଅଗ୍ନିବୀର ମାନଙ୍କୁ ବିଭିନ୍ନ କୌଶଳ ଏବଂ ଅଭିଜ୍ଞତା, ଶୃଙ୍ଖଳା, ଶାରୀରିକ ଫିଟନେସ, ନେତୃତ୍ବ ଗୁଣ, ସାହସ ଏବଂ ଦେଶଭକ୍ତି ଆଦିର ପ୍ରଶିକ୍ଷଣ ଦିଆଯିବ । ଚାରି ବର୍ଷର ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକାଳ ପରେ, ଅଗ୍ନିବୀରମାନେ ନାଗରିକ ସମାଜରେ ସାମିଲ ହେବେ ଏବଂ ରାଷ୍ଟ୍ର ନିର୍ମାଣ ପ୍ରକ୍ରିୟାରେ ଗୁରୁତ୍ବପୂର୍ଣ୍ଣ ଯୋଗଦାନ ଦେଇପାରିବେ । ପ୍ରତ୍ୟେକ ଅଗ୍ନିବୀର ହାସଲ କରିଥିବା କୌଶଳକୁ ସେମାନଙ୍କର ବାୟୋଡେଟାରେ ସାମିଲ କରିବା ଲାଗି ଏକ ପ୍ରମାଣପତ୍ର ମଧ୍ୟ ଦିଆଯିବ, ଯାହାକି ଏକ ମାନ୍ୟତା ଭଳି କାର୍ଯ୍ୟ କରିବ । ନିଜ ଯୁବାବସ୍ଥାରେ ଚାରି ବର୍ଷର କାର୍ଯ୍ୟକାଳ ଶେଷ ହେବା ପରେ, ଅଗ୍ନିବୀର ମାନେ ପରିପକ୍ବ ଏବଂ ଆତ୍ମ-ଅନୁଶାସିତ ହୋଇପାରିବେ । ବୃତ୍ତିଗତ ଏବଂ ବ୍ୟକ୍ତିଗତ ଜୀବନରେ ସେମାନଙ୍କର ବ୍ୟକ୍ତିତ୍ବ ବିକାଶ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଏହା ସହାୟକ ହୋଇପାରିବ । ଅଗ୍ନିବୀର କାର୍ଯ୍ୟକାଳ ଶେଷ ହେବା ପରେ ନାଗରିକ ସମାଜରେ ସେମାନଙ୍କ ପାଇଁ ପ୍ରଗତିର ନୂଆ ମାର୍ଗ ଓ ସୁଯୋଗ ଖୋଲିବ । ଏହା ନିଶ୍ଚିତ ଭାବେ ରାଷ୍ଟ୍ର ନିର୍ମାଣରେ ଯୋଗଦାନ କରିବ । ଏହାଛଡ଼ା ସେବା ନିଧି ଆକାରରେ ସେମାନଙ୍କୁ ମିଳିବାକୁ ଥିବା ୧୧.୭୧ ଲକ୍ଷ ଟଙ୍କାର ଆର୍ଥିକ ସହାୟତା ବଳରେ ସେମାନେ ବିନା କୌଣସି ଆର୍ଥିକ ଚାପରେ ନିଜ ଭବିଷ୍ୟତର ସ୍ବପ୍ନକୁ ପୂରଣ କରିପାରିବେ । ସମାଜର ବଞ୍ଚିତ ବର୍ଗର ଯୁବକମାନେ ସାଧାରଣତଃ ଏପରି ଆର୍ଥିକ ଅଭାବର ସମ୍ମୁଖିନ ହୋଇଥାନ୍ତି । ସେନାବାହିନୀର ନିୟମିତ ସେବାରେ ସାମିଲ ହେବା ଲାଗି ଚୟନ କରାଯାଉଥିବା ବ୍ୟକ୍ତିବିଶେଷଙ୍କୁ ଅତିରିକ୍ତ ୧୫ ବର୍ଷ ପାଇଁ ସେବା କରିବା ନିମନ୍ତେ ସୁଯୋଗ ମିଳିବ । ସେମାନେ ଭାରତୀୟ ସେନା, ନୌସେନା, ଏବଂ ବାୟୁ ସେନାର ଜୁନିଅର କମିଶନ୍‌ଡ୍‌ ଅଧିକାରୀ/ଅନ୍ୟ ପଦବୀରେ ସେବା କରିବା ପାଇଁ ବର୍ତ୍ତମାନର ନିୟମ ଓ ସର୍ତ୍ତାବଳୀ ଅନୁଯାୟୀ ପରିଚାଳିତ ହେବେ । ଏଥିସହିତ ବିଭିନ୍ନ ସମୟରେ ହେଉଥିବା ସଂଶୋଧନ ଅନୁଯାୟୀ ବାୟୁ ସେନାର ଅଣଯୋଦ୍ଧା ପଦବୀରେ ମଧ୍ୟ ସେମାନଙ୍କୁ ନିଯୁକ୍ତି ଦିଆଯିବ ।
ଏହି ଯୋଜନା ସେନାବାହିନୀରେ ଯୁବ ଏବଂ ଅନୁଭବୀ କର୍ମୀଙ୍କୁ ନେଇ ଏକ ଉନ୍ନତ ସନ୍ତୁଳନ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବ ଏବଂ ଅଧିକ ଯୁବ ତଥା ବୈଷୟିକ ଦୃଷ୍ଟିରୁ ସକ୍ଷମ ସୈନ୍ୟବଳକୁ ନେଇ ସୈନ୍ୟବାହିନୀ ଅଧିକ ସଶକ୍ତ ହେବ ।
ଲାଭ
• ସେନାବାହିନୀର ନିଯୁକ୍ତି ନୀତିରେ ଏକ ଯୁଗାନ୍ତକାରୀ ସଂସ୍କାର
• ଦେଶସେବା କରିବା ଏବଂ ରାଷ୍ଟ୍ର ନିର୍ମାଣରେ ଯୋଗଦାନ ପାଇଁ ଯୁବ ପିଢ଼ିଙ୍କ ନିମନ୍ତେ ଏକ ଅଭିନବ ସୁଯୋଗ
• ସେନାବାହିନୀରେ ଅଧିକ ଯୁବ ଏବଂ ଉତ୍ସାହୀ ସୈନ୍ୟବଳଙ୍କୁ ନିଯୁକ୍ତି
• ଅଗ୍ନିବୀରଙ୍କ ପାଇଁ ଆକର୍ଷଣୀୟ ଆର୍ଥିକ ପ୍ୟାକେଜ
• ଶ୍ରେଷ୍ଠ ପ୍ରତିଷ୍ଠାନରେ ପ୍ରଶିକ୍ଷଣ ନେବା ଏବଂ ସେମାନଙ୍କୁ କୌଶଳ ଓ ଯୋଗ୍ୟତା ବଢ଼ାଇବା ଲାଗି ଅଗ୍ନିବୀରଙ୍କ ପାଇଁ ଏକ ସୁଯୋଗ
• ନାଗରିକ ସମାଜରେ ସାମରିକ ଆଦର୍ଶ ସହିତ ଏକ ଶୃଙ୍ଖଳିତ ଏବଂ କୁଶଳୀ ଯୁବବର୍ଗଙ୍କ ଉପଲବ୍ଧତା ସୁନିଶ୍ଚିତ ହେବ
• ସମାଜକୁ ଫେରୁଥିବା ପ୍ରାର୍ଥୀମାନଙ୍କୁ ପର୍ଯ୍ୟାପ୍ତ ଆତ୍ମନିଯୁକ୍ତି ସୁଯୋଗ ମିଳିବ ଏବଂ ଏମାନେ ଯୁବବର୍ଗଙ୍କ ପାଇଁ ଆଦର୍ଶ ଭାବେ ଉଭା ହୋଇପାରିବେ ।
ନିୟମ ଓ ସର୍ତ୍ତାବଳୀ
ଅଗ୍ନିପଥ ଯୋଜନା ଅଧୀନରେ, ଅଗ୍ନିବୀର ମାନଙ୍କୁ ନିର୍ଦ୍ଦିଷ୍ଟ ସେନାବାହିନୀରେ ଚାରି ବର୍ଷର କାର୍ଯ୍ୟକାଳ ପାଇଁ ନିଯୁକ୍ତି ଦିଆଯିବ । ସେନାବାହିନୀରେ ସେମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଏକ ସ୍ବତନ୍ତ୍ର ପଦବୀ ବା ରେଙ୍କ ରହିବ । ଅନ୍ୟ ରେଙ୍କ ଠାରୁ ଏହା ଭିନ୍ନ ହେବ । ଚାରି ବର୍ଷର କାର୍ଯ୍ୟକାଳ ଶେଷ ହେବା ପରେ ସଂଗଠନର ଆବଶ୍ୟକତାକୁ ଆଧାର କରି ଏବଂ ବିଭିନ୍ନ ସମୟରେ ସଂଶୋଧିତ ହେଉଥିବା ସେନାବାହିନୀର ନୀତି ଅନୁଯାୟୀ, ଅଗ୍ନିବୀର ମାନଙ୍କୁ ସେନାବାହିନୀରେ ସ୍ଥାୟୀ ନିଯୁକ୍ତି ନିମନ୍ତେ ଆବେଦନ କରିବା ଲାଗି ସୁଯୋଗ ଦିଆଯିବ । ଚାରି ବର୍ଷର କାର୍ଯ୍ୟକାଳ ମଧ୍ୟରେ ପ୍ରଦର୍ଶନକୁ ଆଧାର କରି ନିର୍ଦ୍ଧାରିତ ସର୍ତ୍ତ ଅନୁଯାୟୀ, କେନ୍ଦ୍ରୀକୃତ ଢଙ୍ଗରେ ଏସବୁ ଆବେଦନକୁ ବିଚାର କରାଯିବ । ଅଗ୍ନିବୀରଙ୍କ ପ୍ରତ୍ୟେକ ବ୍ୟାଚ୍‌ରୁ ୨୫% ପ୍ରାର୍ଥୀଙ୍କୁ ନିୟମିତ କ୍ୟାଡର ଭାବେ ସେନାବାହିନୀରେ ନିଯୁକ୍ତି ମିଳିବ । ଏଥିପାଇଁ ଏକ ବିସ୍ତୃତ ମାର୍ଗଦର୍ଶିକା ପୃଥକ ଭାବେ ଜାରି ହେବ। ସେନାବାହିନୀର ବିଶେଷ ଅଧିକାର କ୍ଷେତ୍ରରେ ଏହି ଚୟନ କରାଯିବ । ଚଳିତ ବର୍ଷ ୪୬,୦୦୦ ଅଗ୍ନିବୀରଙ୍କୁ ନିଯୁକ୍ତି ଦିଆଯିବ ।
ସମସ୍ତ ତିନୋଟି ସେନାରେ ଅନଲାଇନ କେନ୍ଦ୍ରୀକୃତ ପ୍ରଣାଳୀ ମାଧ୍ୟମରେ ନିଯୁକ୍ତି ଦିଆଯିବ । ଶିଳ୍ପ ତାଲିମ ପ୍ରତିଷ୍ଠାନ ଏବଂ ଜାତୀୟ କୌଶଳ ଯୋଗ୍ୟତା ଫ୍ରେମୱର୍କ ଆଦି ଭଳି ମାନ୍ୟତାପ୍ରାପ୍ତ ବୈଷୟିକ ପ୍ରତିଷ୍ଠାନରୁ କ୍ୟାମ୍ପସ ସାକ୍ଷାତକାର ଏବଂ ସ୍ବତନ୍ତ୍ର ନିଯୁକ୍ତି ରାଲି ଜରିଆରେ ଅଗ୍ନିବୀର ମାନଙ୍କୁ ନିଯୁକ୍ତି ଦିଆଯିବ । ‘ସର୍ବଭାରତୀୟ ସର୍ବ ଶ୍ରେଣୀ’ ଆଧାରରେ ନିଯୁକ୍ତି ଦିଆଯିବ ଏବଂ ନିଯୁକ୍ତି ପାଇଁ ଯୋଗ୍ୟ ବୟସ ସୀମା ସାଢ଼େ ୧୭ ବର୍ଷରୁ ୨୧ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ହେବ । ସୈନ୍ୟବାହିନୀର ନିର୍ଦ୍ଦିଷ୍ଟ ବର୍ଗ/ଟ୍ରେଡ ପାଇଁ ପ୍ରଯୁଜ୍ୟ ହେଉଥିବା ସ୍ବାସ୍ଥ୍ୟ ତଥା ଶାରୀରିକ ଯୋଗ୍ୟତା ଆଧାରରେ ଅଗ୍ନିବୀର ମାନଙ୍କୁ ନିଯୁକ୍ତି ଦିଆଯିବ । ବିଭିନ୍ନ ବର୍ଗରେ ନିଯୁକ୍ତି ପାଇଁ ଆବଶ୍ୟକ ହେଉଥିବା ଶିକ୍ଷାଗତ ଯୋଗ୍ୟତା ଅଗ୍ନିବୀରମାନଙ୍କ ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ଲାଗୁ ହେବ । ଉଦାହରଣ ସ୍ବରୂପ : ଜେନେରାଲ ଡ୍ୟୁଟି ସୈନିକ ଭାବେ ପ୍ରବେଶ ପାଇଁ, ଶିକ୍ଷାଗତ ଯୋଗ୍ୟତା ହେଉଛି ଦଶମ ପାସ ।