Ministry of Home Affairs
Union Home and Cooperation Minister Shri Amit Shah held a high level meeting in Delhi today and reviewed the overall preparedness to deal with floods in the coming Monsoon
Also took stock of the preparations made by NDRF and NDMA in the flood affected areas under the leadership of Prime Minister Shri Narendra Modi
The Home Minister also reviewed the long-term measures to formulate a comprehensive policy to mitigate the flood-related problems of the country
Officials were directed to continuously strengthen coordination between the Central and State level agencies to establish a permanent system for providing the lowest level prediction of flood and water level rise in the major catchment areas of the country
Instructs Indian Meteorological Department (IMD) and Central Water Commission (CWC) to continue to upgrade their technologies for more accurate weather and flood forecasting
Directs NDRF to prepare SOPs in collaboration with States for issuing rain early warnings at local, municipal and State levels in areas with heavy rainfall
Directed to make 'Damini' app available in all local languages ​​ also, 'Damini' app gives three hours of lightning warning which can help in minimizing loss of life and property
Directs timely dissemination of warnings about lightning to the public through SMS, TV, FM Radio and other means
The decisions taken in the meeting will go a long way in mitigating and easing sufferings of lakhs of people who have to face the wrath of floods affecting their crops, property, livelihood and lives
02 JUN 2022 7:43PM by PIB Delhi
The Union Minister of Home Affairs and Minister of Cooperation, Shri Amit Shah, reviewed the overall preparedness to deal with floods in the coming monsoon at a high level meeting in Delhi today. Shri Amit Shah also took stock of the preparations made under the leadership of Prime Minister Shri Narendra Modi by NDRF and NDMA in the flood affected areas. He also reviewed the long-term measures to formulate a wide and comprehensive policy to mitigate the flood-related problems of the country. Several decisions were taken in the meeting to minimize the loss of life and property during floods.
The Union Home Minister directed officials to continuously strengthen the coordination between the Central and State level agencies by establishing a permanent system to provide detailed prediction up to the local level of flood and water level rise in the major catchment areas of the country. He directed that during the current flood season, the current and forecasted river levels should be monitored every hour and during floods all concerned stakeholders should take appropriate measures like- embankments, evacuations, temporary shelters etc. He directed the NDRF to prepare SOPs with the States for issuing rain early warnings at the local, municipal and state levels in areas with heavy rainfall.
The Union Home Minister advised specialized institutions like the Indian Meteorological Department (IMD) and Central Water Commission (CWC) to continue to upgrade their technologies for more accurate weather and flood forecasting. He directed for timely dissemination of warnings about lightning to the public through SMS, TV, FM Radio and other mediums. Shri Shah said that NDRF and SDRF have been asked to make arrangements to convey lightning warnings to District Collectors and Panchayats so that there is minimum loss of life and property. He also directed to give maximum publicity to various mobile apps related to weather forecast like 'UMANG', 'Rain Alarm' and 'Damini' developed by IMD so that their benefits reach the target population. Shri Shah also directed to make 'Damini' app available in all local languages of the country. The 'Damini' app gives a lightning warning three hours in advance which can help in minimizing the loss of life and property.
Shri Amit Shah directed the Ministry of Jal Shakti and the CWC to take timely action in advance to further strengthen the institutional arrangements at the State level and at the dam level under the provisions of the Dam Safety Act, 2021 to further reduce water level and floods and reduce the loss of life and property. Following the directions given by Shri Amit Shah during the flood review meeting held on June 15, 2021 last year, CWC, IMD and National Disaster Response Force (NDRF) have started monitoring the water level and flood situation in the rivers and sending the regular reports to Ministry of Home Affairs.
Director General of India Meteorological Department (IMD) and Chairman of Central Water Commission (CWC) made presentations in the meeting and informed about the action taken on the directions given by the Union Home Minister in the flood review meeting held last year. He apprised them of improving weather and flood forecasting techniques and flood control measures. Director General of NDRF informed that all necessary preparations have been completed to deal with floods during the coming monsoon. He said that 67 teams of NDRF have been requisitioned by the States and 14 teams have been deployed so far.
A large area in India is flood prone with Ganga and Brahmaputra being the main flood basins and Assam, Bihar, Uttar Pradesh and West Bengal being the most flood prone States. The decisions taken in the meeting will go a long way in alleviating and mitigating the sufferings of lakhs of people of the country who have to face the wrath of floods on their crops, property, livelihood and lives.
The Union Minister of Jal Shakti Shri Gajendra Singh Shekhawat, Minister of State for Home Shri Nityanand Rai, Home, Water Resources, River Development and River Rejuvenation; Earth Science; Environment, Forest and Climate Change; Secretaries of the Ministries of Road Transport and Highways; Member Secretary, NDMA, Director Generals of IMD and NDRF; Chairman and other senior officials from ISRO, the Railway Board, NHAI, CWC and concerned Ministries attended the meeting.

য়ুমলৈ-কৈরৈ মন্ত্রালয়
কেন্দ্রগী হোম অমসুং কোওপরেশন মন্ত্রী, শ্রী অমিত শাহনা ঙসি দিল্লীদা অৱাংবা থাক্কী মীফম অমা পাংথোকখ্রে অমসুং লাক্লিবা নোংজু পন্থা অসিদা ঈশিং-ঈচাউগা থেংননবা কদাই ফাওবা শেম-শারবগে হায়বদু য়েংশিনখ্রে
প্রধান মন্ত্রী, শ্রী নরেন্দ্র মোদীগী লুচিং মখাদা ঈশিং-ঈচাউনা শোকহল্লবা মফমশিংদা এন.দি.আর.এফ. অমুসুং এন.দি.এম.এ.না পাইখৎখিবা শেম-শাবগী থবকশিং অদুবুসু য়েংশিনখ্রে
হোমগী মন্ত্রী অসিনা লৈবাক অসিগী ঈশিং-ঈচাউগা মরী লৈনননা থেংনরিবা অৱাবশিং অদুবু কোকহন্নবা মপুং ফাবা পোলিসী অমা শেম্নবা লিশাং-শিৎনা চৎকদবা পাম্বৈশিং অদুবুসু য়েংশিনখ্রে
ওফিসিয়েলশিংদা লৈবাক অসিগী মরু ওইবা কেচমেন্ত এরিয়াশিংদা ঈশিং-ঈচাউ অমসুং ঈশিংগী লেভেল হেনগৎলকপা অদুবু খ্বাইদগী হেন্না নেম্বা থাক্কী প্রেদিক্সন পীনবগীদমক্তা তুং কোইনগী ওইবা সীস্তেম অমা থম্নবা কেন্দ্র অমসুং রাজ্যগী থাক্তা লৈবা এজেন্সীশিংগী মরক্তা কোওর্দিনেশন লেপ্তনা পীননবা তাক্লকখ্রে
ইন্দিয়ন মেতিয়োরোলোজিকেল দিপার্তমেন্ত (আই.এম.দি.) অমসুং সেন্ত্রেল ৱাতর কমিসন (সি.দবল্যু.সি.)দা হেন্না চপ-চাবা অইং-অশা অমসুং নোং-চিংগী ফিভম অমসুং ঈশিং-ঈচাউগী মাংজৌননা খঙহন্নবগীদমক্তা মখোয়গী তেক্নোলোজীশিং অদুবু লেপ্তনা অপগ্রেদ তৌননবা বাথং পীরকখ্রে
নোং কন্না চুবা মফমশিংদা লোকেল, মুনিসিপাল অমসুং রাজ্যগী থাক্তা ঙন্না নোংগী খুদোংথিবদগী চেকশিন্নবা খঙহন্নবগীদমক্তা রাজ্যশিংগা খুৎশম্নদুন
02 JUN 2022 7:43PM by PIB Imphal
কেন্দ্রগী হোম এফিবর্স অমসুং কোওপরেশনগী মন্ত্রী, শ্রী অমিত শাহনা ঙসি দিল্লীদা পাংথোকখিবা অৱাংবা থাক্কী মীফম অমদা লাক্লিবা নোংজু পন্থা অসিদা ঈশিং-ঈচাউ অসিগা থেংননবা কদাই ফাওবা শেম-শারবগে হায়বগী মতাংদা য়েংশিনখ্রে। প্রধান মন্ত্রী, শ্রী নরেন্দ্র মোদীগী লুচিং মখাদা ঈশিং-ঈচাউনা শোকহল্লবা মফমশিংদা এন.দি.আর.এফ. অমুসুং এন.দি.এম.এ.না পাইখৎখিবা শেম-শাবগী থবকশিং অদুবুসু য়েংশিনখ্রে। মহাক্না লৈবাক অসিগী ঈশিং-ঈচাউগা মরী লৈনননা থেংনরিবা অৱাবশিং অদুবু কোকহন্নবা পুম্নমক্কী ওইবা মপুং ফাবা পোলিসী অমা শেম্নবা লিশাং-শিৎনা চৎকদবা পাম্বৈশিং অদুবুসু য়েংশিনখ্রে। মীফম অদুদা ঈশিং-ঈচাউ মতমদা পুনশি অমসুং পোৎচৈ-মালচাং মাংবা হন্থহন্নবা ৱারেপ কয়া অমা লৌখি।
কেন্দ্রগী হোম মিনিস্তরনা ওফিসিয়েলশিংদা লৈবাক অসিগী মরু ওইবা কেচমেন্ত এরিয়াশিংদা ঈশিং-ঈচাউ অমসুং ঈশিংগী লেভেল হেনগৎলকপা অদুবু লোকেলগী থাক্তা ফাওবা বাম্না কুপথনা প্রেদিক্সন পীনবা তুং কোইনগী ওইবা সীস্তেম অমা থম্নবা কেন্দ্র অমসুং রাজ্যগী থাক্তা লৈবা এজেন্সীশিংগী মরক্তা কোওর্দিনেশন লেপ্তনা পীননবা তাক্লকখ্রে। মহাক্না খঙহল্লকখি মদুদি হন্দক্কী ঈশিং-ঈচা্গি পন্থা অসিদা, হৌজিক্কী অমসুং ফোরকাস্ত তৌখ্রবা তুরেলগী থাকশিং অদু পুংশিং খুদিংগি য়েংশিনগদবনি অমসুং ঈশিং-ইচাউ মনুংদা মরী লৈনবা স্তেকহোল্দর পুম্বনা মতিক চাবা পাম্বৈশিং খুদম ওইনা তুরেল খোংবানশিং খাগৎপা, খুদোংথিনিংঙাই ওওইবা মফমদগী মী হোন্দোকপা, মতম খরগীদমক ওইবা লৈফম-চাফম অসিনচিংবশিং অসি লৌখৎকদবনি। মহাক্না নোং কন্না চুবা মফমশিংদা লোকেল, মুনিসিপাল অমসুং রাজ্যগী থাক্তা নোংগী খুদোংথিবদগী চেকশিন্নবা ঙন্না খঙহন্নবগীদমক্তা রাজ্যশিংগা খুৎশম্নদুনা এস.ও.পি.শিং শেম্নবা এন.দি.আর.এফ.তা তাক্লকখ্রে
কেন্দ্রগী হোম মিনিস্তর অখন্নবা ইন্সতিত্যুশনশিং খুদম ওইনা ইন্দিয়ন মেতিয়োরোলোজিকেল দিপার্তমেন্ত (আই.এম.দি.) অমসুং সেন্ত্রেল ৱাতর কমিসন (সি.দবল্যু.সি.)দা হেন্না চপ-চাবা অইং-অশা, ঈশিং-নুংশিৎ অমসুং ঈশিং- ঈচাউগী মতাংদা মাংজৌননা কঙহনবা ঙম্নবা মখোয়গী তেক্নোলজীশিং লেপ্তনা অপগ্রেদ তৌনবা হায়খি। এস.এম.এস., তি.ভি., এফ.এম. রেদিয়ো অমসুং অতোপ্পা পাম্বৈশিংগী খুত্থাংদা মীয়ামদা নোংমিৎ খাকপগী মতাংদা মতম চানা চেকশিন-থৌরাং লৌখৎনবগী পাউ পীনবা খঙহল্লকখ্রে। শ্রী শাহনা হায়খি মদুদি এন.দি.আর.এফ. অমসুং এস.আর.এফ.তা পুনশি অমসুং পোৎচৈ-মালচাং মাংবা য়ারিবমখৈ হন্থহন্নবা জিলাগ কলেক্তরশিং অমসুং পঞ্চায়তশিংদা নোংমিৎ খাকপগী ৱার্নিংশিং পিনবা এরেঞ্জমেন্তশিং তৌনবা হায়খ্রে। মহাক্না ‘উমং’, ‘রেন এলার্ম’ অমসুং আই.এম.দি.না পুথোকপা ‘দামিনি’গুম্বা ৱেদর ফোরকাস্তকা মরী লৈনবা মোবাইল এপশিং অসিগী কন্নবশিং অসি তার্গেত পোপুলেশনদা য়ৌহন্নবা হায়রিবা এপশিং অসিদা পব্লিসিতী য়ারিবমখৈ য়াম্না তৌনবা খঙহল্লকখ্রে। শ্রী শাহনা ‘দামিনি’ এপ অসিবু লৈবাক অসিগী লোকেলগী লোনশিংদসু ফংহন্নবা কঙহল্লকখ্রে। ‘দামিনি’ এপ অসিনা মাংজৌননা পুং অহুমগী মমাংদা নোংমিৎ খাকপগী ৱার্নিং পী, মসিনা পুনশি অমসুং পোৎচৈ-মালচাং মাংবা হন্থহনবদা মতেং পাংগনি।
শ্রী অমিত শাহনা জল শক্তিগী মন্ত্রালয় অমসুং সি.দবল্যু.সি.দা মখাতানা ঈশিংগী থাক অমসুং ঈশিং-ঈচাউ হন্থহন্নবা অমসুং পুনশি অমসুং পোৎচৈ-মালচাং মাংবা হন্থহন্নবা, দাম সেফ্তী এক্ত, ২০২১গী প্রোভিজনশিংগী মখাদা রাজ্যগী থাক্তা অমসুং দামগী থাক্তা ইন্সতিত্যুস্নেল এরেঞ্জমেন্তশিং মখাতানা কনখৎহন্নবা মাংজৌননা থবক-থৌরমশিং পাইখৎনবা খঙহল্লকখ্রে। মমাং চহি ২০২১গী জুন ১৫দা পাংথোকখিবাফ্লদ রিভ্যু মীতিং অদুদা শ্রী অমিত শাহ পীখিবা য়াথংশিং অদুগী মতুং ইন্না সি.দবল্যু.সি., আই.এম.দি. অমসুং নেস্নেল দিজাস্তর রেসপোন্স ফোর্স (এন.দি.আর.এফ.)না তুরেলশিংদা লৈরিবা ঈশিংগী থাক অমসুং ঈশিং-ঈচাউগী লৈরিবা ফিভমশিং অদুবু য়েংশিনবা হৌখ্রে অমসুং হোম এফিয়র্সকী মন্ত্রালয়দা চাং-নাইনা রিপোর্তশিং থাগৎলি।
মীফম অসিদা ইন্দিয়া মেতিয়োরোলোজিকেল দিপার্তমেন্ত (আই.এম.দি.)গী দাইরেক্তর জেনরেল অমসুং সন্ত্রেল ৱাতর কমিসন (সি.দবল্যু.সি.)গী চেয়রমেননা প্রেজেন্তেশনশীং পীখি অমসুং মমাং চহিদা পাংথোকখিবা ফ্লদ রিভ্যু মীতিংদা কেন্দ্রগী হোম মিনিস্তর পীখিবা য়াথংশিং অদুগী মতাংদা লৌখৎখিবা থবক-থৌরমশিং অদুগী মতাংদা খঙহনখি। মহাক্না অইং-অশা, নোং-চিংগী ফিভমশিং, ঈশিং-ঈচাউগী মতাংদা মাংজৌননা কঙহনবগী তেক্নিকশিং অমসুং ঈশিং-ঈচাউ কন্ত্রোল তৌনবগি পাম্বৈশিং ফগৎহনবগী মতাংদা হায়খি। এন.দি.আর.এফ.কী দাইরেক্তর জেনরেলনা খঙহল্লকখি মদুদি লাক্লিবা নোংজু পন্থা অসিগী মনুংদা ঈশিং-ঈচাউগা থেংননবা মথৌ তাবা চেকশিন-থৌরাং পুম্নমক শেম-শাবা লোইরে হায়না হায়খি। রাজ্যশিংগী মাইকৈদগী এন.দি.আর.এফ.কী তীম ৬৭কীদমক হায়রকখ্রে অমসুং হৌজিক ফাওবদা তীম ১৪ থাদোকখ্রে।
ভারতকী য়াম্লবা মফম কয়া অমা ঈশিং-ঈচাউ য়াম্না থোকই, মসিদা গঙ্গা অমসুং ব্রহ্মপুত্রা অসিনা মরু ওইবা ফ্দ বেসিনশিংনি অমসুং অসাম, বিহার, উত্তর প্রদেশ অমসুং ৱেস্ত-বেঙ্গল অসিনা ঈশিং-ঈচাউ খ্বাইদগী হেন্না থোকপা রাজ্যশিংনি। মীফম অসিদা লৌকিবা ৱারেপশিং অসিনা মহৈ-মরোংশিং, মরল মথুমশিং, হিংননবগী পাম্বৈশিং অমসুং পুনশিদা ঈশিং-ঈচাউনা থোকহনবা খুদোংথিবা কয়া নংলবা মীওই লাখ কয়া অমগী অৱাবশিং অদুবু ফগৎহনবদা অমসুং কোকহনবদা য়াম্না মরু ওইবা থৌদাং লৌরগনি।
কেন্দ্রগী জল শক্তিগী মন্ত্রী, শ্রী গজেন্দ্র সিং শেখাৱত, হোমগী রাজ্য মন্ত্রী, শহরী নিত্যানন্দ রায়, হোম, ৱাতর রিসোর্স, রিভর দেবেলপমেন্ত অমসুং রিভর রিজুভেনেশন; অর্থ সাইন্স; এনভাইরনমেন্ত, ফোরেস্ত অমসুং ক্লাইমেত চেঞ্জ; রোদ ত্রান্সপোর্ত অমসুং হাইৱেজকী মন্ত্রালয়গী সেক্রেতরিশিং; মেম্বর সেক্রেতরি, এন.দি.এম.এ., আই.এম.দি. অমসুং এন.দি.আর.এফ.কী দাইরেক্তর জনরেলশিং; ইসরো, রেলৱে বোর্দ , এন.ঐচ.এ.আই., সি.দব্ল্যু.সি.দগী চেয়রমেন অমসুং অতোপ্পা সেনিয়র ওফিয়েলশিং অমসুং মরী লৈনবা মন্ত্রালয়শিংনা মীফম অদুদা শরুক য়াখি।