Ministry of Micro,Small & Medium Enterprises
Historic Khadi Eri Silk Training cum Production Centre in Tawang to Revive Silk Industry & Boost Local Economy
12 MAY 2022 4:01PM by PIB Delhi
Khadi and Village Industries Commission (KVIC) has taken yet another historic step to revive the Silk Industry in Arunachal Pradesh and create sustainable local employment. KVIC has set up another “Khadi Eri Silk Training cum Production Centre” at Tawang in Arunachal Pradesh bordering China and Bhutan. Nestled in the snow-clad Himalayan peaks at an altitude of nearly 14,000 feet, the Silk training cum production centre was inaugurated by KVIC Chairman Shri Vinai Kumar Saxena. The centre has been set up with assistance of Buddhist Culture Preservation Society, Bomdila, which has provided the building for the Silk Centre. KVIC, on the other hand, has provided the required infrastructure like handlooms, Charkha, Silk reeling machines and warping drums, etc. The centre is providing direct employment to 20 women artisans of Tawang and West Kameng districts.
Setting up of the Khadi Silk Centre in Arunachal Pradesh is inspired by the Prime Minister’s vision of creating sustainable development in the remotest of Indian places and creating livelihood for the locals under “Aatmanirbhar Bharat Abhiyan”. This is the second Silk Training cum Production Centre set up by KVIC in Arunachal Pradesh in less than 2 years’ time. Earlier, KVIC had inaugurated Eri Silk Training cum Production Centre in Village Chullyu of Arunachal Pradesh on 17th September 2020. In December 2020, KVIC had also revived the1000-years old heritage Monpa Handmade Paper Industry in Tawang, a step that was also appreciated by the Prime Minister in his radio program “Mann ki Baat”.
Chairman KVIC said the “Khadi Eri Silk Training cum Production Centre” aims at reviving the Silk Industry in the entire North East which was almost destroyed in the last few decades. “This facility in Tawang will be a big boost to spinning and weaving activities in the entire region. Training of artisans and supporting the production of Eri Silk, which is indigenous to the North Eastern states, will create local employment and sustainable development in the region. Young designers and professionals of NIFT will also provide training to Khadi artisans at this centre to introduce new designs and develop trendier clothing to suit the modern taste of tribal youths,” he said.
For centuries, Silk has been intrinsic to the life of people in the North East but the flooding of low-quality silk in these markets also destroyed the Silk industry from North East. The development assumes significance as the tribal population in Arunachal Pradesh, men and women alike, traditionally wear Eri Silk and Khadi Cotton clothes which carries a deep significance to their egalitarian tribal society.
KVIC also aims to connect the centre with the tourists visiting Tawang and thus providing an assured market to the local artisans for their products. The production centre will be equipped to cater to the market demand.

মাইক্রো, স্মোল অমসুং মেদিয়ম ইন্তর্প্রাইজেস মন্ত্রালয়
সিল্ক ইন্দস্ত্রী অমুক হিংগৎহন্নবা অমসুং লোকেল ইকোনোমী ফগৎহন্নবা তাৱাংদা পুৱারী ওইরবা খাদি এরি সিল্ক ত্রেনিং কম প্রোদক্সন সেন্তর
12 MAY 2022 4:01PM by PIB Imphal
খাদি অমসুং ভিলেজ ইন্দসত্রীজ কমিসন (কে.ভি.আই.সি.)না অরুনাচল প্রদেশতা সিল্ক ইন্দস্ত্রী অমুক হন্না হিংগৎহন্নবা অমসুং তুং কোইনগী ওইবা লোকেল এমপ্লোইমেন্ত অমা শেম্নবা পুৱারিদা লৈহৌরগদবা খোংথাং অমমুক লৌখৎখ্রে। কে.ভি.আই.সি.না চাইনা অমসুং ভুতান লোন্নরিবা অরুনাচল প্রদেশকী তৱাংদা “খাদি এরি সিল্ক ত্রেনিং কম প্রোদক্সন সেন্তর” অমামুক লিংখৎখ্রে। ফীত ১৪,০০ ময়া নক্না ৱাংবা উন্না কুপ্তুনা লৈবা হিমালয়গী চিংদোনদা লৈবা মফম অদুদা সিল্ক ত্রেনিং কম প্রোদক্সন সেন্তর অসি কে.ভি.আই.সি.গী চেয়রমেন, শ্রী ৱিনয় কুমার সক্সেনানা শঙ্গাখি। সেন্তর অসি বোমদিলাগী বুদধিস্ত কলচর প্রিজার্ভেশন সোসাইতীগী মতেংগা লোইননা লিংখৎখিবনি, সোসাইতী অসিনা সিল্ক সেন্তর অসিগীদমক্তা বিল্দিং পুথোকখি। অমরোমদা কে.ভি.আই.সি.না মথৌতাবা ইনফ্রাস্তর্কচর খুদম ওইনা হেন্দলুমশিং, চর্খা, সিল্ক রীলিং মেছিনশিং অমসংউ ৱার্পিং দ্রমশিং অসিনচিংবশিং অসি পুথোকখি। সেন্তর অসিনা তাৱাং অমসুং ৱেস্ত কামেং জিলাগী নুপী আর্তিসান ২০দা হকথেংননা থবক পীরি।
অরুনাচলদা খাদি সিল্ক সেন্তর অসি লিংখৎপা অসি ভারতকী অথাপ্পদগীনা অথাপ্পা মফমশিংদা সস্তেনেবল দেবেলপমেন্তশেম্নবা অমসুং “আত্মানির্ভর ভারত অভিয়ান”গী মখাদা লোকেলশিংগীদমক্তা হিংননবগী পাম্বৈশিং লৈহন্নবগীদমক্তা ওইবা প্রধান মন্ত্রীগী ভিজন অদুনা পুক্নিং থৌগৎখি। মসি চহি ২গী মনুংদা অরুনাচল প্রদেশতা কে.ভি.আই.সি. লিংখৎখিবা অনিশুবা সিল্ক ত্রেনিং কম প্রোদক্সন সেন্তরনি। মমাংদা, কে.ভি.আই.সি.না ২০২০গী সেপ্তেম্বর ১৭তা অরুনাচল প্রদেশকী চুল্ল্যু খুঙ্গংদা এরি সিল্ক ত্রেনিং কম প্রদক্সন সেন্তর শঙ্গাখি। ২০২০গী দিসেম্বরদা, কে.ভি.আই.সি.না তৱাংদা চহি ১০০০ শুরবা অরিবা মোনপা হেন্দমেদ পেপর ইন্দস্ত্রী অদুবুসু হিংগৎহনখি, হায়রিবা খোংথাং অসিবু প্রধান মন্ত্রীনা মহাক্কী রেদিয়ো প্রোগ্রাম “মন কি বাত”তা থাগৎপা ফোংদোরকখি।
কে.ভি.আই.সি.গী চেয়রমেননা হায়খি “খাদি এরি সিল্ক ত্রেনিং কম প্রোদক্সন সেন্তর” অসিনা নোর্থ ইস্ত পুম্বদা সিল্ক ইন্দস্ত্রী অসিবু অমুক হন্না হিংগৎহন্নবগী পান্দম থম্লি, হায়রিবা অসি দেকেদ খরাগী মুৎলমদোরবনি। “তৱাংদা লৈরিবা ফেসিলিতী অসিনা রিজন পুম্বদা স্পিন্নিং অমসুং ৱীভিংগী থবক-থৌওংশিংদা য়াম্না চাউনা ইনোৎ হাপ্লগনি। আর্তিসানশিং ত্রেনিং পীবা অমসুং নোর্থ ইস্তর্ন স্তেতশিংদা মহৌশাদগী লৈরক্লবা এরি সিল্ককী প্রোদক্সনদা সপোর্ত তৌবনা রিজন অসিদা লোকেল এমপ্লোইমেন্ত অমসুং তুং কোইনা চৎকদবা চাউখৎ-থৌরাং কয়া পুরক্লগনি। এন.আই.এফ.তি.গী নহা ওইরিবা দিজাইনরশিং অমসুং প্রোফেস্নেলশিংনসু ত্রাইবল নহাশিংগী মতম অসিগী চৎনবীগা চুনগদবা অনৌবা দিজাইনশিং অমসুং চৎনবা য়াবা ফিরোলশিং পুথোক্নবা মসিগী সেন্তর অসিদ আখাদি আর্তিসানশিংদা ত্রেনিংসু পীরগনি,” হায়না মহাক্না হায়খি।
চহি চা কয়া অমগীদমক্তা, সিল্ক অসি নোর্থ ইস্তকী মীয়ামগী পুনশিদা য়াম্না মরু ওইবা শরুক অমা ওইরম্মি অদুবু মার্কেতশিং অসিদা অনেম্বা ক্বালিতীগী সিল্ক থোমজিল্লকপনা মরম ওইরগা নোর্থ ইস্ততগি সিল্ক ইন্দস্ত্রী অসি মাংহনখি। মসিগী দেবেলপমেন্ত অসি য়াম্না মরু মরমদি, অরুনাচল প্রদেশকী ত্রাইবল পোপুলেশন, নুপাশিং অমসুং নুপীশিং, পুম্নমক্না চপ মান্ননা এরি সিল্ক অমসুং খাদি লংজমগী ফিরোলশিং শেৎলি, হায়রিবা অসিনা মখোয়গী গালিতরিয়ন ত্রাইবল সোসাইতীদা য়াম্না মরু ওইনা লৌই।
কে.ভি.আই.সি.না তৱাংদা কোইবা লাক্লিবা তুরিস্তশিংগা সেন্তরগা কনেক্ত তৌনবা পান্দম থম্লি অমসুং অসুম্না লোকেল আর্তিসানশিংদা মখোয়গী প্রোদক্তশিংগীদমক্তা মার্কেত পীরগনি। প্রোদক্সন সেন্তর অসি মার্কেত দিমান্দ পীনবা মতিক লৈগনি।