Ministry of Electronics & IT
Rajeev Chandrasekhar, Minister of State for Electronics & IT, Skill Development and Entrepreneurship to visit Nagaland on a 3 day tour
To Review the developmental works in Aspirational District – Kiphire
To Inaugurate 5 National Institute of Electronics and Information and technology ( NIELIT ) in North Eastern Region including one at Dimapur
03 MAY 2022 4:49PM by PIB Delhi
Shri. Rajeev Chandrasekhar, Minister of State for Electronics & IT, Skill Development and Entrepreneurship, Government of India will be in Nagaland on a 3 days' official visit, starting from the 4th May, 2022.
The Minister will arrive at Dimapur airport by noon on 4th May. He will be travelling to Kiphire to review the progress of Aspirational District Programme of the Government of India with the officials of District Administration followed by a visit to the District Hospital, Kiphire. It is pertinent to note that Kiphire aspirational district in Nagaland was ranked first in the health and nutrition sector and second in the basic infrastructure parameters among the aspirational districts in the country in 2021.
Launched by the Hon’ble PM in January 2018, the Aspirational Districts programme aims to quickly and effectively transform 112 most under-developed districts across the country. The broad contours of the programme are Convergence (of Central & State Schemes), Collaboration (of Central, State level ‘Prabhari’ Officers & District Collectors), and Competition among districts through monthly delta ranking; all driven by a mass movement. The Government is committed to raising the living standards of its citizens and ensuring inclusive growth for all – “Sabka Saath Sabka Vikas aur Sabka Vishwas”
The Minister shall visit Jan Shikshan Sansthan (JSS), and interact with the students and faculty engaged in Skill Training. Jan Shikshan Sansthan, under Ministry of Skill development and entrepreneurship aims to provide vocational training to non-literates, neo-literates as well as school drop-outs in rural regions by identifying skills that have a relevant market in that region. Over two-thirds of India’s population comprises rural citizens.
The MoS will be visiting Longwa Village on the 5th May and hold discussions with the district administration.
On 6th May, the MoS will inaugurate 5 National Institute of Electronics & Information Technology (NIELIT) Centres in North eastern Region from Dimapur. These Centres are located at Dibrugarh & Jorhat ( Assam ), Passighat ( Arunachal Pradesh ), Dimapur ( Nagaland ), Senapati ( Manipur ).
The Minister last visited Nagaland in September 2021, when he inaugurated a Software Technology Park at Kohima & 5 NIELIT Centres in the North East Region including one at Churachandpur, Tuibong, Manipur, Aizawl of Mizoram and Kokrajhar and Tejpur of Assam through video conferencing.
The Minister also visited a Bamboo cluster & promised a Pilot Project for Skilling Upskilling Bamboo artisans. The Ministry of Skill Development swiftly launched the Pilot Project within 3 months time period in December 2021. As on date, 4100 artisans have been mobilised and 3100 have been registered in 100 batches spread over 4 Job roles - Bamboo Utility Handicrafts Assembler , Bamboo May Weaver, Bamboo Basket Maker, Wooden toy maker Artisan.
The Minister shall return to New Delhi, on 6 May, 2022.

ইলেক্ত্রোনিক্স অমসুং আই.তি. মন্ত্রালয়
ইলেক্ত্রোনিক্স অমসুং আই.তি., স্কিল দেবেলপমেন্ত অমসুং এন্তরপ্রেনরশিপকী রাজ্য মন্ত্রী, রাজীব চন্দ্রসেখর নুমিৎ ৩নিগী তুরদা নগালেন্দদা চৎলগনি
এস্পিরেস্নেল দিস্ত্রিক্ত – কিফায়রদা চাউখৎ-থৌরাংগী থবক য়েংশিল্লগনি
দিমাপুরদা অমা য়াওনা নোর্থ ইস্তর্ন রিজনদা নেস্নেল ইন্সতিত্যুত ওফ ইলেক্ত্রোনিক্স এন্দ ইনফোর্মেশন এন্দ তেক্নোলোজী (এন.আই.ই.এল.আই.তি.) ৫ শঙ্গারগনি
03 MAY 2022 4:49PM by PIB Imphal
ভারত সরকারগী ইলেক্ত্রোনিক্স অমসুং আই.তি., স্কিল দেবেলপমেন্ত অমসুং এন্তরপ্রেনরশিপকী রাজ্য মন্ত্রী, রাজীব চন্দ্রসেখরনা ২০২২গ মে ৪দগী হোরগা নুমিৎ ৩নিগী ওফিসিয়েল ওইবা খোংচৎ অমদা নাগালেন্দদা চৎকনি।
মন্ত্রী অসিনামেগী ৪দা নুমিৎয়ুংবদা দিমাপুর থুংলরগনি। মহাক্না জিলাগী এদমিনিস্ত্রেশনগী ওফিসিয়েলশিংগালোইননা ভারত সরকারগী এসপিরেস্নেল দিস্ত্রিক্ত প্রোগ্রামগী প্রোগ্রেস য়েংশিন্নবা কিফায়রদা চৎলগনি, মসিগী মতুং তারকপদা কিফায়র জিলা হোসপিতালদা চৎলগনি। মরু ওইনা পনগদবা অমনা২০২১দা লৈবাক অসিগী এস্পিরেস্নেল দিস্ত্রিক্তশিংগী মরক্তা নাগালেন্দগী কিফায়র এস্পিরেস্নেল দিস্ত্রিক্ত অসি হেল্থ অমসুং ন্যুত্রিসন সেক্তরদা অহানবা রেঙ্ক তাখি অমসুং বেসিক ইনফ্রাস্ত্রকচর পেরামিতরশিংদা অনিশুবা রেঙ্ক তাখি।
২০১৯গী জনুৱারী ইকাইখুম্নরবা পি.এম.না হৌদোকখিবা, এস্পিরেস্নেল দিস্ত্রিক্ত প্রোগ্রাম অসিনা লৈবাক শিনবা থুংনা লৈরিবা খ্বাইদগী হেন্না শোত্থহৌরবা জিলা ১১২ অদুবু খ্বাইদগী য়াংনা অমসুং খ্বাইদগী হেন্না ফবা মওংদা অওনবা অমা পুরক্নবা পান্দম থম্লি। প্রোগ্রাম অসিগী মরু ওইবা মরোলশিং অদুদি কনভর্জেন্স (কেন্দ্র অমসুং রাজ্যগী স্কীমশিং), কোলাবোরেশন (কেন্দ্রগী , রাজ্যগী থাক্ত আলৈবা ‘প্রভারি’ ওফিসরশিং অমসুং জিলাগী কলেক্তরশিং), অমসুং থাগী ওইবা দেল্তা রেঙ্কিংগী খুত্থাংদা জিলাশিংগী মরক্তা কমপিতিশন তৌবা; হায়রিবশিং অসি মীয়ামগী ওইবা খোংজং অমগী খুত্থাংদা পাংথোক্কনি। সরকার অসিনা প্রজাশিংগী লিবিং স্তেন্দার্দশিং হেনগৎহন্নবা অমসুং পুল্লপকী ওইনা চাউখৎমিন্ননবা –“সবকা সাথ সবকা ৱিকাস ৱিস্বাস”
মন্ত্রী অসিনা জন শিক্সন সনস্থান (জে.এস.এস.)তা চৎকনি অমসুং স্কিল ত্রেনিংদা য়াওরিবা মহৈরোইশিং অমসুং ফেকল্তীশিংগা ৱারী-ৱাতাই শানরগনি। স্কিল দেবেলপমেন্ত অমসুং এন্তরপ্রেনরশীপ মন্ত্রালয় মখাদা লৈরিবা জন শিক্সন সনস্থান অসিগী পান্দমদি রুরল রিজন অদুগী নন-লিতরেতশিং, নিও-লিতরেতশিংগা লোইন-লোইননা স্কুল দ্রো-আউতশিংবু মখোয়গী রিজন অদুগী মার্কেত্তা মর লৈনবা স্কিলশিং অদু মশক খঙদোক্লগা মখোয়দা ভোকেস্নেল ত্রেনিং পীবনি। ভারতকী অপুনবা মীশিংগী শরুক অহুম থোকপগী অনি হেন্না কঙ্গংগী প্রজাশিং ওই।
এম.ও.এস. অসিনা মে ৫দা লোংৱা কুঙ্গংদা চৎকনি অমসুং দিস্ত্রিক্ত এদমিনিস্ত্রেশনগা ৱারী-ৱাতাই শানরগনি।
মেগী ৬তা, এম.ও.এস. অসিনা দিমাপুরদগী নোর্থ ইস্তরর্ন রিজনদা নেস্নেল ইন্সতিত্যুত ওফ ইলেক্ত্রোনিক্স এন্দ ইনফোর্মেশন তেক্নোলোজী (এন.আই.ই.এল.আই.তি.) সেন্তর ৫ শঙ্গারগনি। মসিগি সেন্তরশিং অসি দিব্রুগর অমসুং জোরহাত (অসাম), পাসিঘাত (অরুনাচল প্রদেশ), দিমাপুর (নাগালেন্দ), সেনাপতি (মনিপুর) লৈগনি।
মন্ত্রী অসিনা মমাংদা নাগালেন্দদা ২০২১গী সেপ্তেম্বরদা কোহিমাদা সোফৱেয়র তেক্নোলোজী পার্ক অমসুং ভীদিও কনফরেন্সিংগী খুত্থাংদা মনিপুরগী চুরচান্দপুর, তুইবোংদা, মিজোরামগী আইজোলদা, অসামগী কোক্রাঝার অমসুং তেজপুর য়াওনা নোরথ ইস্ত রিজনদা এন.আই.ই.এল.আই.তি. সেন্তর মঙা হাংদোকপা মতমদা লাক্লম্মি।
মন্ত্রী অসিনা বেম্বু ক্লস্তরদসু চৎই অমসুং বেম্বু অর্তিসানশিংগী স্কিলিং অপস্কিলিংগীদমক্তা পাইলোত প্রোজেক্ত অমা থাজবা পীরকখি। স্কিল দেবেলপমেন্ত মন্ত্রলায়না ২০২১গী দিসেম্বরদআ থা ৩গী মতমগী মনুংদা পাইলোত প্রোজেক্ত হৌদোকখি। হৌজিক ফাওবদা আর্তিসান ৪১০০ মোবিলাইজ তৌখ্রে অমসুং ৩১০০বা তৌগদবা থবক মওং ৪ – বেম্বধ য়ুতিলিতী হেন্দিক্রাফস এসেমব্লর, বেম্বু মে ৱীবর, বেম্বু বাআস্কেত মেকর, ৱুদন তোই মেকর আর্তিসান হারিবা অসিগী মতুং ইন্না খাইদোক্তুনা বেচ ১০০দা রেজিস্তর তৌখি।
মন্ত্রী অসিনা ২০২২গী মে ৬তা নই দিল্লীদা হল্লগনি।