Ministry of Development of North-East Region
MoS Shri B.L Verma Addresses 'Conclave on Investment Potential and Future Energy Needs of North East' in Shillong
Centre has been working towards realizing the potential of NE – Shri B.L Verma
29 APR 2022 5:40PM by PIB Delhi
Minister of State for the Ministry of Development of North Eastern Region (DoNER) Shri B.L Verma today, while addressing the 'Conclave on Investment Potential and Future Energy Needs of North East' in Shillong, Meghalaya highlighted the central government’s efforts in realizing the potential of the North Eastern Region (NER)..
The Minister attended the conclave that was held as part of the week-long North East Festival under the banner of Azadi Ka Amrit Mahotsav at North Eastern Council (NEC), Shillong. Reiterating Prime Minister Narendra Modi’s commitment for the development of NER, he said, “North East, which was termed as India’s Gateway of Freedom by Netaji, is now becoming the Gateway to fulfill the dreams of New India. We are working towards realizing the potential of this region.”
The Minister stressed on the central government’s commitment to accelerate socio-economic development in NER and apprised of the Gross Budget Support (GBS) allocated to the region. “All the Ministries/Departments are required to spend 10 per cent of the Gross Budget Support (GBS) from their allocation for the benefit of the North Eastern Region. This effort reflects the government’s special focus on developing the NER,” he said. He added that with the 10 per cent GBS allocation, the annual budget (revised estimate) for the NE States has increased manifolds since 2014-15.
Shri B.L Verma impressed upon the various infrastructural initiatives taken to aid progress in NE since 2014 and said, “In order to address the issue of connectivity in this region, the government initiated a slew of infrastructural projects related to air, railways, roads, waterways, energy, telecommunications, etc. Today, rail connectivity has reached Arunachal Pradesh and Tripura, which was earlier, limited to Guwahati and five more projects are in line.” The Minister also apprised on the fact that the length of the National Highways has increased from 10, 905 km in 2014-15 to 13,710 km presently.
Speaking on the development on the air connectivity front, the Minister added the recently inaugurated airport at Holongi in Arunachal Pradesh will be completed by August, 2022. It will add to the existing fifteen big and small airports in the Northeast.
The Minister added that with the aid of Universal Service Obligation Fund under the Department of Telecommunications around 5600 villages are being connected through a network of 4404 towers with an expense of Rs 3715 Crore. Additionally, with the aim to improve the state of power sector in this region the Government has spend an amount of Rs 10,003 crore since 2014-15, he added. The Minister took mention of the major ongoing projects viz, the 2000 MW Subansiri Lower Hydroelectric Project in Arunachal Pradesh- Assam with an estimated cost of Rs 19,992 crore and the North Eastern Region Power System Improvement Project (NERPSIP) at an estimated cost of Rs. 6,700 crore in the six beneficiary states namely, Assam, Manipur, Meghalaya, Mizoram, Nagaland, and Tripura.
The Minister also mentioned about the new scheme, Prime Minister’s Development Initiative for North-East, PM-DevINE was announced by the Union Minister for Finance & Corporate Affairs, while presenting the Union Budget 2022-23. An initial allocation of Rs. 1,500 crore will be made for the new scheme. It will fund infrastructure, in the spirit of PM GatiShakti, and social development projects based on felt needs of the North-East. This will enable livelihood activities for youth and women, filling the gaps in various sectors, the Minister explained.
During his address at the 'Conclave on Investment Potential and Future Energy Needs of North East', Shri Verma also stated that the NER has the potential of generating more than 128,000 megawatt of renewable energy.
Shri B.L Verma expressed his hope that the infrastructural projects that are underway in the region would help attract private investors to boost Public-Private Partnerships (PPP).
The 'Conclave on Investment Potential and Future Energy Needs of North East' is part of MDoNER’s week-long North East Festival to commemorate Azadi Ka Amrit Mahotsav. The aim is to leverage discussions on various aspects fundamental to the development of the North East region.
The conclave was attended by Smti R. V. Suchiang, Chief Secretary, Meghalaya, Shri K. M. Chalai, Secretary, NEC, Shri K. V. Pratap, Senior Economic Adviser, Ministry of DoNER among others.
The highlight of the conclave included presentations by individual ministries on their projects and their thinking for the future. The individual ministries being Ministry of Road Transport and Highways (MoRTH), Power, Civil Aviation, Telecom, Ministry of New and Renewable Energy (MNRE) and Railways.
The Azadi Ka Amrit Mahotsav – North East Festival will be celebrated from 28th April 2022 till 4th May 2022. Each of the seven days will be based on separate themes. The culmination of the week will be celebrated at a Valedictory event to be held in Guwahati, Assam on 4th May. The programme will be graced by the presence of President of India, Shri Ram Nath Kovind.

অৱাং নোংপোক লমদমগী চাউখৎ-থৌরাং মন্ত্রালয়
রাজ্যগী মন্ত্রী শ্রী বি.এল. বর্মানা শিলংদা ‘কনক্লেব ওন ইনভেস্তমেন্ত পোতেন্সিএল এন্দ ফুচর ইনর্জী নীদস ওফ নোর্থ ইস্ত’দা ৱা ঙাংখ্রে
কেন্দ্রনা অৱাং-নোংপোক লমদমদা লৈরিবা তৌবা ঙম্বশিং ফংনবা থবক তৌরি – শ্রী বি.এল. বর্মা
29 APR 2022 5:40PM by PIB Imphal
দিবলপমেন্ত ওফ নোর্থ ইস্তর্ন রিজন (দোনর)গী মন্ত্রালয়গী রাজ্যগী মন্ত্রী শ্রী বি.এল. বর্মা ঙসি, মেঘালয়গী, শিলংদা ‘কনক্লেব ওন ইনভেস্তমেন্ত পোতেন্সিএল এন্দ ফুচর ইনর্জী নীদস ওফ নোর্থ ইস্ত’কী ৱা ঙাংলিঙৈদা অৱাং-নোংপোক লমদম (এন.ই.আর.)দা লৈরিবা তৌবা ঙম্বশিং ফংনবা কেন্দ্রগী সরকারনা হোৎনরিবশিং উৎতুনা পুক্নিং চিংশিনখি।
মন্ত্রী অসিনা শিলংগী নোর্থ ইস্তর্ন কাউন্সিল (এন.ই.সি.)দা অজাদি কা অমৃত মহোৎসবকী বেন্নর মখাদা চয়োল চুপ্না পাংথোকপা নোর্থ ইস্ত ফেস্তিবেলগী শরুক ওইনা পাংথোকপা কনক্লেবতা শরুক য়াখ্রে। প্রধান মন্ত্রী নরেন্দ্র মোদীনা এন.ই.আর.বু চাউখৎনবগীদমক থমখিবা ৱাফমশিং হন্না নিংশিংলদুনা মহাক্না হায়খি, “নেতাজীনা ভারতকী ভারতকী গেতৱে হায়না থম্বিরম্বা, অৱাং-নোংপোক, অসি হৌজিক্তি অনৌবা ভারত অমগী মংলান থুংহন্নবা গেতৱে ওইরে। ঐখোয়না মফম অসিগী তৌবা ঙম্ব ফংনবা লোমদা থবক তৌরি”।
মন্ত্রীনা এন.ই.আর.দা সোসিও-ইকোনোমিক হেন্না ফগৎহন্নবা কেন্দ্র সরকারনা থমখিবা ৱাফমদা মরুওইবা পীখি অমসুং মফম অসিদা পীখিবা গ্রোস বজেত সপ্পোর্ত (জি.বি.এস.)কী মরমদা খঙহনখ্রে। “মন্ত্রালয়শিং/দিপার্তমেন্তশিং পুম্বা অৱাং-নোংপোক্কী মফমশিং কান্ননবা মখোয়দী এলোকেসন্দগী গ্রোস বজেত সপ্পোর্ত চাদা ১০ চাদিং তৌবা মথৌ তাই। মসিগী হোৎনরিবা অসিনা এন.ই.আর.দা সরকারনা অখন্নবা মিৎয়েং থম্লি হায়বা অসিগী মমি তাহল্লি,” হায়না মহাক্না হায়খি। মহাক্না মখা তাখি মদুদি জি.বি.এস. এলোকেসন্দ চাদা ১০ অসিনা, এন.ই. রাজ্যশিংগী এনুএল বজেত (রিভাইস এস্তিমেৎ)তা ২০১৪-১৫দগী হৌদুনা শরুক কয়া অমা হেনগৎলক্লি।
শ্রী বি.এল, বর্মানা ২০১৪দগী হৌদুনা এন.ই.দা খুমাং চাউশিন্নবা ইনফ্রাস্ত্রকচরগী খোঙথাং কয়া অমা পায়খৎলকপা অসিদা নুঙাইবা ফাওখি অমসুং হায়খি, “মফম অসিদা লম্বী-থোং ফাওনবগী অৱাবা অসি কোক্ননবা, সরকারনা এয়র, রেলৱেজ, লম্বী, ঈশিংলম্বীশিং, ইনর্জী, তেলোকম্ম্যুনিকেসন অসিনচিংবা অসিগা মরী লৈনবা ইনফ্রাস্ত্রকচরগী ওইবা প্রোজেক্তশিংগী খোঙথাং পায়খৎলি। ঙসিদি, রেল ফাওনবা অসি মমাংদা গুৱাহাতী ফাওবা খক্তা ওইরম্বা অদু অরুনাচল প্রদেশ অমসুং ত্রিপুরা য়ৌখ্রে, প্রোজেক্ত মঙা অমা লাইন্দা লৈরি”। মন্ত্রী অমুসু পাউদমখি মদুদি নেস্নেল হায়ৱেজকী অশাংবা অসি ২০১৪-১৫দা কি.মি. ১০,৯০৫ তগী হৌজিক কি.মি. ১৩,৭১০দা হেনগৎলে।
হৌজিক ওইরিবা এয়র কন্নেক্তিবিতীগী চাউখৎলকপা অসিদা ৱা ঙাংলদুনা মন্ত্রীনা মখা তাখি মদুদি হন্দক্তা অরুনাচল প্রদেশকী হোলোঙীদা শঙ্গাখিবা এয়রপোর্ত ২০২২গী ওগস্ততা মপুং ফানা লোইশিল্লগনি। হায়রিবা অসিনা অৱাং-নোংপোক্তা লৈরিবা অপিকপা অমসুং অচৌবা হান্নগী এয়রপোর্ত তরামঙাদা অমা হাপচিনগদৌরিবনি।
মন্ত্রীনা মখা তাখি মদুদি তেলেকম্ম্যুনিকেসন দিপার্তমেন্তকী মখাদা য়ুনিভর্সেল সর্বিস ওব্লিগেসন ফন্দগী এইদকা লোয়ননা খুঞ্জা ৫৬০০ লুপা করোর ৩৭১৫ চংবগা লোয়ননা তাৱরশিং ৪৪০৪গী নেতৱার্ক্কী খুৎথাংদা ই-পাউ ফাওনরি। মসিগী মথক্তা রাজ্য অসিগী পাৱর সেক্তরদা হেন্না ফগৎহন্নবগী পান্দমদা সরকার অসিনা ২০১৪-১৫দগী হৌদুনা লুপা করোর ১০,০০৩গী শেনফম চাদিং তৌখ্রে, হায়না মহাক্না হায়খি। মন্ত্রী অসিনা হৌজিক চৎথরিবা মরুওইবা প্রোজেক্ত অনিগী মতাংদা পনখি মদুদি, লুপা করোর ১৯,৯৯২ চংনা পাবগা লোইননা অরুনাচল প্রদেশ – অসামদা মেগাৱাত ২০০০গী সুবনসিরি লাৱর হায়দ্রোইলেক্ত্রিক প্রোজেক্ত অমসুং বেনিফিসরী রাজ্যশিং তরুক মিং ওইনা পল্লবদা অসাম, মনিপুর, মঘালয়, মিজোরম, নাগালেন্দ অমসুং ত্রিপুরাদা লুপা করোর ৬,৭০০গী এস্তিমেৎ কোস্ত অমদা নোর্থ ইস্তর্ন রিজন পাৱর সিস্তেম ইমপ্রুবমেন্ত প্রোজেক্ত (এন.ই.আর.পি.এস.আই.পি.) অসিনি।
মন্ত্রীনা অনৌবা স্কীম ওইরিবা, ২০২২-২৩গী কেন্দ্রগী বজেৎ পুথোকপদা ফাইনান্স অমসুং কোর্পোরেত এফিয়র্সকী কেন্দ্রগী মন্ত্রীনা লাওথোকখিবা অৱাং নোংপোক্কীদমক প্রধান মন্ত্রীগী চাউখৎ থৌরাংগী খোঙথাং, পি.এম.-দিবাইন মরমদা ৱা ঙাংখি। অনৌবা স্কীম অসিগীদমক্তা লুপা করোর ১,৫০০গী অহানবা এলোকেসন অমা শেম্লগনি। মসিদা অৱাং নোংপোক্কী তঙাইফদবা য়েংবদা য়ুম্ফম ওইদুান পি.এম. গতিশক্তি, অমসুং সোসিএল দিবলপমেন্ত প্রোজেক্তশিংগী ইথিলদা ইনফ্রাস্ত্রকচরদা ফন্দ তৌগনি। হায়রিবা অসিনা নুপী অমসুং নহাশিংগী পুন্সি মহিংদা থবক থৌরম কয়া অমা পায়খৎপা ঙম্লগনি, সেক্তরশিং কয়া লৈরিবা অৱাৎপশিং মেনখৎপা ঙম্লগনি হায়না মহাক্না হায়খি।
‘কনক্লেব ওন ইনভেস্তমেন্ত পোতেন্সিএল এন্দ ফুচর ইনর্জী নীদস ওফ নোর্থ ইস্ত’তা মহাক্কা ৱা ঙাংবা মনুংদা শ্রী বর্মানা মসিমসু হায়খি মদুদি এন.ই.আর.দা রিনেৱেবল ইনর্জী মেগাৱাত ১২৮,০০০ হেন্না পুথোকপা ঙম্বা লৈ।
শ্রী বি.এল. বর্মানা মহাক্কী আসা ফোংদোকখি মদুদি মফম অসিদা হৌজিক পায়খৎলিবা ইনফ্রাস্ত্রকচর প্রোজেক্তশিং অসিনা পব্লিক-প্রাইবেৎ পার্তনরশিপ (পি.পি.পি.) হেন্না ফগৎনবা লনাইগী ইনভেস্তরশিংগী পুক্নিং চিংশিল্লগনি।
‘কনক্লেব ওন ইনভেস্তমেন্ত পোতেন্সিএল এন্দ ফুচর ইনর্জী নীদস ওফ নোর্থ ইস্ত’ অসি অজাদি কা অমৃত মহোৎসবকী নিংশিং থৌরম পাংথোক্নবা এম.দোনরগী চয়োল চুপ্না পাংথোকপা নোর্থ ইস্ত ফেস্তিবেলগী শরুক্নি। থম্লিবা পান্দম অসি অৱাং নোংপোক মফমশিংদা চাউখৎ থৌরাংগী লৈরিবা মখল কয়াদা খন্ন-নৈনবা হেনগৎনবনি।
কনক্লেব অসিদা মেঘালয়গী চীফ সেক্রেতরী আর. ভি. সুচিয়াং, এন.ই.সি.গী সেক্রেতরী শ্রী কে. এম. চালাই, দোনর মন্ত্রালয়গী মকোক থোংবা এদভাইজর, শ্রী কে.ভি. প্রতাপ অমদি অতৈ অতোপ্পশিংগা লোয়ননা শরুক য়াখি।
কনক্লেব অসিগী হায়তাইত্তা মন্ত্রালয়গী মীওইশিংনা মখোয়গী প্রোজেক্তশিং অমসুং তুংগী ওইনা খল্লিবা ৱাখলশিংগী প্রজেন্তেসনশিং য়াওরি। মন্ত্রালয়গী মীওইশিং অসি রোদ ত্রান্সপোর্ত অমসুং হায়ৱেজকী মন্ত্রালয় (এম.ও.আর.তি.ঐচ.), পাৱর, সিবিল এবিএসন, তেলেকোম, ন্যু অমসুং রিনেৱেবল ইনর্জীগী মন্ত্রালয় অমসুং রেলৱেজনি।
অজাদি কা অমৃত মহোৎসব - নোর্থ-ইস্ত ফেস্তিবেল অসি ২০২২গী এপ্রিল ২৮দগী ২০২২গী মেগী ৪ ফাওবা পাংথোক্কনি। নুমিৎ তরেৎনি খুদিংমক তোঙান-তোঙানবা থীমশিং লৈগনি। চয়োল অসিগী খ্বায়দগী ৱাংবা থৌরম মেগী ৪দা গুৱাহাতীদা পাংথোক্কদৌরিবা অরোইবগী থৌরমদা ওইগনি। থৌরম অসিদা ভারতকী রাস্ত্রপতি শ্রী রাম নাথ কোবিন্দনা শরুক য়াদুনা ইকাই খুম্নগনি।