Ministry of Agriculture & Farmers Welfare
‘Fasal Bima Pathshala’ to be organized across the country under ‘Kisan Bhagidari Prathmikta Hamari’ campaign
Union Minister Shri Narendra Singh Tomar will chair the special programme on Fasal Bima Pathshala
26 APR 2022 6:48PM by PIB Delhi
Government of India will conduct ‘Fasal Bima Pathshala’ under ‘Kisan Bhagidari Prathmikta Campaign’ during the period from 25th April to 1st May 2022 as a Jan Bhagidari movement under Azadi Ka Amrit Mahotsav. Union Minister of Agriculture & Farmers Welfare Shri Narendra Singh Tomar will chair the National level special programme on ‘Fasal Bima Pathshala’ on 27th April 2022. He will connect with farmers in all the Implementing States across the country through specially organized ‘Fasal Bima Pathshala’ coordinated by CSC from 1 lakh locations across the country.
Under sprint campaign from 25th April-1st May 2022, all Implementing Insurance Companies to organize ‘PMFBY- Fasal Bima Pathshala’ at Block/GP/village on all 7 days of campaign period with participation of at least 100 farmers.
The Campaign aims to make the farmers aware about key scheme aspects of Pradhan Mantri Fasal Bima Yojana (PMFBY) like basic scheme provisions, importance of insuring the crops and how to avail scheme benefits etc. in the ongoing Kharif Season 2022 along with facilitating farmers in getting benefit of the PMFBY scheme.
Under this campaign, the broader focus will be on importance of PMFBY/RWBCIS (Restructured Weather Based Crop Insurance Scheme) and how farmers can enrol under the scheme and avail the benefit of the scheme. The detailed information on crop loss intimations during localized calamities and post-harvest losses, tracking of farmers’ application, whom farmers can approach for grievance redressal etc. may be shared and explained in details to farmers for maximum benefit of the scheme.
On this occasion, contact details of district and block level functionaries and offices of implementing Insurance Companies, Toll-Free number, email, or any other mechanism developed by ICs like chatbot, separate App etc will be explained in elaborative manner.
The state-specific programme will continue after national programme, where State Agriculture Minister will interact with farmers from their respective states. One-hour Fasal Bima Pathshala will be conducted at State level in co-ordination with CSC and implementing Insurance Companies. Along with Farmers, Panchayat Raj Representatives (PRIs), members and State Government field functionaries working at GP level (from different departments including Agriculture, Revenue, Panchayat Raj etc) will also be invited for the state specific programme. Local imminent personalities, progressive farmers, Krishi Vigyan Kendra (KVKs), Farmer Producer Organizations (FPOs), Self Help Groups (SHGs), Village level Organizations (VOs) etc will also be invited as special invitees/guests. Dissemination kit to be distributed to participating farmers will be included basic scheme feature and FAQs.

লৌউ-শিংউ মন্ত্রালয়
‘কিসান ভগিদারী প্রথমিক্তা হমারি’ কেম্পেনগী মখাদা লৈবাক শিনবা থুংনা ‘ফসল বিমা পাথশালা’ শিনগদৌরি
কেন্দ্রগী মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র সিংহ তোমারনা ফসল বিমা পাথশালাগী অখন্নবা থৌরমদা ময়াই তাংবল লৌগনি
26 APR 2022 6:48PM by PIB Imphal
ভারত সরকারনা অজাদি কা অমৃত মহোৎসবকী মখাদা জন ভগিদারী খোঙজং অমদা ২০২২গী এপ্রলগী ২৫দগী মে ১ ফাওবগী মনুংদা কিসান ভগিদারী প্রথমিক্তা কেম্পেনগী মখাদা ‘ফসল বিমা পাথশালা’ শিল্লগনি। এগ্রীকলচর অমসুং ফার্মরস ৱেলফিয়রগী কেন্দ্রগী মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র সিংহ তোমারনা ২০২২গী এপ্রিল ২৭তা ফসল বিমা পাথশালাগী অখন্নবা থৌরমদা ময়াই তাংবল লৌগনি। মহাক্না লৈবাক শিনবা থুংনা লৈরিবা মফম লাখ ১দগী সি.এস.সি.না পুনশিন্দুনা অখন্ননা শিনবা ‘ফসল বিমা পাথশালা’গী খুৎথাংদা লৈবাক শিনবা থুংনা লৈরিবা রাজ্যশিংগী লৌমীশিংগা লোয়ননা থেংনগনি।
২০২২গী এপ্রিল ২৫দগী মেগী ১ ফাওবা য়াম্না কন্না চংশিল্লিবা কেম্পেনগী মখাদা, ব্লোক/জি.পি./ভিলেজতা কেম্পেন নুমিৎ ৭ পুম্বা য়ামদ্রবদা লৌমী ১০০ শরুক য়াবগা লোয়ননা হাপ্লিবা ইংন্সুরেন্স কম্পনীশিং খুদিংমক্না ‘পি.এম.এফ.বি.ৱাই. - ফসল বিমা পাথশালা’ শিল্লগনি।
কেম্পেন অসিনা প্রধান মন্ত্রী ফসল বিমা য়োজনা (পি.এম.এফ.বি.ৱাই.)গী মরুওইবা স্কীমশিং হায়বদি হৌজিক চৎথরিবা খারিফ পান্থা ২০২২ লোয়ননা পি.এম.এফ.বি.ৱাই. স্কীম লৌমীশিংদা কান্নবা ফংনবা বেসিক স্কীম প্রোভিজন, মহৈ-মরোংগী ইন্সুর তৌবগী মরুওইবা অমসুং মতৌ করম্না স্কীমশিংগী কান্নবা ফংবা অসিনচিংবগী মরমদা লৌমীশিংদা খঙহন্নবগী পান্দমদা পায়খৎপনি।
কেম্পেন অসিগী মখাদা, হেন্না চাউবা মিৎয়েং অসি পি.এম.এফ.বি.ৱাই./আর.দবল্যু.বি.সি.আই.এস. (রিস্ত্রকচর ৱেধর বেজ ক্রোপ ইন্সুরেন্স স্কীম)দা মরুওইবা পীগনি অমসুং মতৌ করম্না স্কীমশিং অসি লৌমীদা পীবা য়াগনি অমসুং স্কীমশিং অসিগী কান্নবা ফংগদগে হায়বা পীগনি। মফম অসিগী ওইবা মাং-তাকপা অমসুং লৌ-লোক্লবা মতুংদা মাং-তাকপা, লৌমীশিংগী এপ্লিকেসন থিবা, হায়রিবা অসিদা লৌমীশিংনা ৱাকৎপা য়ানবা অসিনচিংবা মরীক চুম্বা পাউ পীদুনা স্কীম অসিগী কান্নবা লৌমীশিংনা লৌবা য়াই।
থৌরম অসিদা, দিস্ত্রীক্ত অমসুং ব্লোক্কী থাক্তা লৈবা থৌ পুবশিং অমসুং হাপ্লিবা ইন্সুরেন্স কম্পনীশিংগী কন্তেক্ত মরীক চুম্বা, তোল-ফ্রী নম্বর, ই-মেল, নত্ত্রগা আই.সি.না শেমগৎপা অতৈ অতোপ্পা মেকানিজম হায়বদি চাতবোৎ, তোঙানবা এপ অসিনচিংবা অসি শন্দোক্না তাক্কনি।
লৈবাক্কী ওইবা থৌরমগী মতুংদা রাজ্যগী ওইবা অখন্নবা থৌরম্না মখা চৎথগনি, হায়রিবা অসিদা রাজ্যগী এগ্রীকলচর মন্ত্রীনা মরী লৈনবা রাজ্যশিংগী লৌমীশিংগা উনগনি। পুং অমগী ওইবা ফসল বিমা পাথশলা অসি রাজ্যগী থাক্তা সি.এস.সি. অমসুং ইমপ্লিমেন্তিং ইন্সুরেন্স কম্পনীশিংগী লোয়ননা শিনগনি। লৌমীশিংগা লোয়ননা, পঞ্চায়ত রাজকী মীহুৎশিং (পি.আর.আই.শিং), জি.পি.গী থাক্তা থবক তৌরিবা মেম্বরশিং অমসুং রাজ্য সরকারগী ফীল্দ ফংসন্নরীশিং (এগ্রীকলচর, রেবিন্যু, পঞ্চায়ত রাজ অসিনচিংবা)সু রাজ্যগী অখন্নবা থৌরমদা কৌগনি। লোকেলগী শক্নাইরবা মীওইশিং, মচিন চৎপা লৌমীশিং, কৃশি বিগ্যান কেন্দ্র (কে.ভি.কে.শিং), ফার্মর প্রদ্যুসর ওর্গানাইজেসন (এফ.পি.ও.শিং), সেল্ফ হেল্প গ্রুপশিং (এস.ঐচ.জি.শিংধ, ভিলেজ লেবেল ওর্গানাইজেসন (ভি.ও.শিং) অসিনচিংবসু অখন্নবা ইনবাইতীশিং/গেস্তশিং ওইনা কৌগনি। শরুক য়ারিবা লৌমীশিংদা দিস্সিমিনেসন কিত য়েন্থোকপনা বেসিক স্কীম ফিচর অমসুং এফ.এ.ক্যু.শিং য়াওবা ওইগনি।