Ministry of Social Justice & Empowerment
Union Minister for Social Justice & Empowerment Dr. Virendra Kumar to lay the foundation stone of CRC, Davangere, Karnataka tomorrow
Union Minister of State for Social Justice & Empowerment Shri A. Narayanaswamy will be present on the occasion
At an estimated cost of Rs.24.61 Crore the new proposed building willhave state of art facilities for various services including assessment, therapeutic services, psychology, special education, early intervention, skill training, long term & short training programs, administration, conference hall, respite care, guest rooms, etc.
Aids & appliances, Teaching Learning Material Kits at a total cost of Rs.41,48,332 will also be distributed to 492 eligible beneficiaries at the event
15 APR 2022 5:12PM by PIB Delhi
Union Minister for Social Justice & Empowerment Dr. Virendra Kumar will virtually lay the foundation stone of the new building of Composite Regional Centre (CRC) for Skill Development, Rehabilitation andEmpowerment of Persons with Disabilities at Davangere in Karnatakaon 16th April,2022.
Shri A. Narayanaswamy, Union Minister of State for Social Justice andEmpowerment, Shri G.M.Siddeshwara, Member of Parliament, Davangere Constituency,Karnataka, Prof. N. Linganna, Member of the Legislative Assembly, MayakondaConstituency, Karnataka, Shri Rajeev Sharma, IFoS, Joint Secretary, DEPwD, MSJ&E, Govt. of India, Shri Mahantesh Bilagi, I.A.S, Deputy Commissioner & District Magistrate,Davangere , Karnataka, Shri. B. V. Ram Kumar, Director (Offg), NIEPID, Secunderabad and Dr. Umasankar Mohanty, Director, Composite Regional Centre (CRC), Davangere,Karnataka will be present on the occasion.
Aids and appliances, Teaching Learning Material Kits at a total cost of Rs.41,48,332will also bedistributed to 492eligible beneficiaries at the event.
The Composite Regional Centre (CRC) for Skill Development, Rehabilitation andEmpowerment of Persons with Disabilities, Davangere was established by theDepartment of Empowerment of Persons with Disabilities, Ministry of SocialJustice & Empowerment, Govt. of India at Davanagere in February 2017. Since its inception in 2017 to 2019, the CRC was functioning in a temporary premise with five rooms allottedby the District Administration for providing the clinical services.
In order to initiate academic activities, additional 11 rooms were allocatedby the State Government of Karnataka on rent free in another campus (3-KM away from the1st campus) wherein the academic activities are being rendered.
In the absence of its own building, the CRC was having difficultiesinreaching out to a greater number of persons with disabilities to avail benefit from theservices provided by it. In order to construct a permanent building, theInstitute sought allotment of land from the State Government of Karnataka.Total 11.2 Acres landhas been provided at two different locations free of cost at Vadinnahalli (4 acres) and Koganuru(7.2 acres) by Government of Karnataka.
A new building has been planned in the 4 acres area at Vadinnahalli villagewhich is around 9 km from the city centre and 500 meters from Pune –Bengaluru(P.B) Highway.
The new proposed building will have a plinth area of 5,058.29 Sq.Mtrs. in G+2floors with an estimated cost of Rs.24.61 Crore for various services includingassessment, therapeutic services, psychology, special education, early intervention,skill training, long term and short training programs, administration, conferencehall, Respite care, Guest rooms, etc.
The new building will also have the provision for sub-station, fire-fightingsystem, fire-alarm system, DG Sets, CCTV System, UPS, EPABX System, LANnetworking accessories and STP.
The CRC rendersacademic services by conducting activities like Short-term training programs,Parent Training programs and Awareness programs.It also runs two Long-term Diplomacourses in Special Education (HI & IDD). A total of 14 Permanent faculty/ staffare currently working at the Centre and the vacant posts are in the process of beingfilled-up.
The services provided by the CRC are Early Identification & Intervention,Occupational Therapy, Physiotherapy, Physical Medical & Rehabilitation,Psychological Intervention, Prosthetics & Orthotics, Speech Language & Hearing,Special Education, Skill Training, Vocational Training, Distribution of AssistiveDevices, Teaching Learning & Communication Materials, Social Work,Placement, Outreach Services, Human Resource Development, Research &Development, Kiran Mental Health Helpline (MHRH) handled by CRC,Davanagere for Karnataka state, Regular Distribution of Physical DisabilityAssistive Devices including artificial limbs, Teaching & Learning Material (TLM)Kits to Persons with Intellectual Disabilities and BTE Hearing Aids for Personswith Hearing Impairment under ADIP Scheme.

সোসিয়েল জস্তিস অমসুং ইম্পৱার্মেন্ত মন্ত্রালয়
কেন্দ্রগী সোসিয়েল জস্তিস অমসুং এমপাৱরমেন্ত মন্ত্রী, দা. বিরেন্দ্র কুমারনা হয়েং কর্নাতকাগী দাৱনগেরেদা সি.আর.সি.গী উরেপ-উয়ুং তম্লগনি
কেন্দ্রগী সোসিয়েল জস্তিস অমসুং এমপাৱরমেন্তকী রাজ্য মন্ত্রী, শ্রী এ. নরায়নস্বামীনা থৌরম অদুদা শরুক য়ারগনি
চাউরাক্না লুপা করোর ২২৪.৬১ চংনা শাগদৌরিবা অনৌবা বিল্দিং অসিদা এসেসমেন্ত, থেরাপেতিক সার্বিসশিং, সাইকোলোজী, অখন্নবা এজুকেশন, অর্লী ইন্তর্ভেন্সন, স্কিল ত্রেনিং, লোং তর্ম অমসুং সোর্ত তর্ম ত্রেনিং প্রোগ্রামশিং, এদমিনিস্ত্রেশন, কনফরেন্স হোল, রেসপাইত কিয়র, গেস্ত রুম, অসিনচিংবা কয়া য়াওনা সার্বিস কয়া মরুম অমগী মতম অসিগী খ্বাইদগী নৌবা ফেসিলিতীশিং লৈগনি
থৌরম অদুদা পুন্না লুপা ৪১,৪৮,৩৩২ চংনা ঐদস অমসুং এপ্লায়েন্সেস, তীচিং লার্নিং মেতরিয়েল কিৎশিং অসিসু মতিক চারবা বেনিফিসরী ৪৯২দা য়েন্থোক্লগনি
15 APR 2022 5:12PM by PIB Imphal
কেন্দ্রগী সোসিবেল জস্তিস অমসুং এমপাৱরমেন্তকী মন্ত্রী, দা. বিরেন্দ্র কুমারনা ভর্চুৱল ওইনা ২০২২গী এপ্রিল ১৬তা কর্নাতকাগী দৱনগেরেদা ময়ামগা মীমান্নদ্রবশিংগী স্কিল দেবেলপমেন্ত, রিহেবিলিতেশন অমসুং এমপাৱরমেন্তকীদমক্তা কমপোজিত রিজনেল সেন্তর (সি.আর.সি.)গী অনৌবা বিল্দিংগী উরেপ-উয়ুং তম্লগনি।
কেন্দ্রগী সোসিয়েল জস্তিস অমসুং এমপাৱরমেন্তকী রাজ্য মন্ত্রী, শ্রী এ. নরায়নস্বামী, কর্নাতকাগী দৱনগেরে কন্সতিত্যুএন্সীগী মেম্বর ওফ পার্লিয়ামেন্ত, শ্রী জি.এম. সিদ্দেস্বরা, কর্নাতকাগী মায়াকোন্দা কন্সতিত্যুএন্সীগী লেজিস্লেতিব এসেম্বলীগী মেম্বর, প্রোফেসর এন. লিঙ্গন্না, ভারত সরকারগী আই.এফ.ও.এস., জোইন্ত সেক্রেতরী, দি.ই.পি.দবল্যু.দি., এম.এস.জে. অমসুং ই., শ্রী রাজীব শর্মা, কর্নাতকাগী দাৱনগেরেগী দিপ্যুতী কমিস্নর অমসুং দিস্ত্রিক্ত মেজিস্ত্রেত, আই.এ.এস., শ্রী মাহন্তেশ বিলাগি, সিকন্দরাবাদকী এন.আই.ই.পি.আই.দি.গী দাইরেক্তর (ও.এফ.এফ.জি.), শ্রী বি.ভি.রাম কুমার অমসুং করআনতকাগী দাৱনগেরেগী কমপোজিত রিজনেল সেন্তর (সি.আর.সি.)গী দাইরেক্তর, দা. উমাশঙ্কর মোহন্তীনা থৌরম অদুদা শরুক য়ারগনি।
থৌরম অদুদা পুন্না লুপা ৪১,৪৮,৩৩২ চংনা ঐদস অমসুং এপ্লায়েন্সেস, তীচিং লার্নিং মেতরিয়েল কিৎশিং অসিসু মতিক চারবা বেনিফিসরী ৪৯২দা য়েন্থোক্লগনি
দৱনগেরেদা ময়ামগা মীমান্নদ্রবশিংগী স্কিল দেবেলপমেন্ত, রিহেবিলিতেশন অমসুং এমপাৱরমেন্তকীদমক্তা কমপোজিত রিজনেল সেন্তর (সি.আর.সি.) অসি ২০১৭গ ফেব্রৱারীদা দাৱনগেরেদা ভারত সরকারগি সোসিয়েল জস্তিস অমসুং এমপাৱরমেন্ত মন্ত্রালয়গী দিপার্তমেন্ত ওফ এমপাৱরমেন্ত ওফ পার্সন্স ৱিত দিস‌এবিলিতীজনা লিংখৎখিবনি। ২০১৭দগীনা ২০১৯দা মসি হেক হৌদোরকপদগী, সি.আর.সি. অসিনা ক্লিনিকেল সার্বিসশিং পীনবগীদমক্তা দিস্ত্রিক্ত এদমিনিস্ত্রেশন্না পীবা কা মঙা লৈবা তেমপোররী প্রেমাইসতা থবক তৌখি।
একাদেমিক এক্তিবিতীশিং হৌনবগীদমক্তা, অহেনবা কা ১১ অমা অতোপ্পা কেমপস অমদা (অহানবা কেমপস অদুদগী কি.মি. ৩ লাপ্না লৈবা মফমদা) ভরা থিদনা কর্নাতকাগী রাজ্য সরকারনা পীখি, মসিদা একাদেমিক এক্তিবিতীশিং অদু পাংথোকই।
মশাগী বিল্দিং লৈতবনা, সি.আর.সি. অসিনা মখোয়না পীবা সার্বিসশিং অসিদগী কান্নবা লৌনবা ময়ামগা মীমান্নদ্রবা মীওইশিংদা মশীং খরা হেন্না য়াম্না য়ৌহনবদা অৱাবা মায়োক্নখি। মশাগী ওইবা পার্মনেন্ত বিল্দিং অমা শানবা ইন্সতিত্যুত অসিনা কর্নাতকাগী রাজ্য সরকারদগী লম পীবীনবা হায়জখি। কর্নাতকা সরকারনা ৱাদিনহল্লি (একর ৪) অমসুং কোগানুরু (৭.২) হায়রিবা তোঙান-তোঙানবা মফম অনি অসিদা লেম্না লম পুন্না একর ১১.২ পীখি।
সিতী সেন্তরদগী চাউরাক্না কি.মি. ৯ অমসুং পুনে-বেঙ্গলুরু (পি.বি.) হাইৱেদগী মিতর ৫০০ লাপ্পা ৱাদিনহল্লি খুঙ্গংদা একর ৪গী লম অসিদা অনৌবা বিলইং অমা শানবা থৌরাং তৌখ্রে।
প্রোপোস তৌখিবা অনৌবা বিল্দিং অসিদা এসেসমেন্ত, থেরাপেতিক সার্বিসশিং, সাইকোলোজী, অখন্নবা এজুকেশন, অর্লী ইন্তর্ভেন্সন, স্কিল ত্রেনিং, লোং তর্ম অমসুং সোর্ত তর্ম ত্রেনিং প্রোগ্রামশিং, এদমিনিস্ত্রেশন, কনফরেন্স হোল, রেসপাইত কিয়র, গেস্ত রুম, অসিনচিংবা কয়া য়াওনা সার্বিস কয়া মরুম অমগীদমক্তা চাউরাক্না লুপা করোর ২২৪.৬১ চংবা জি.+২ ফ্লোরশিং অসিদা সক্ব্যার মিতর ৫,০৫৮.২৯গী প্লিনথ এরিয়া লৈগনি।
অনৌবা বিল্দিং অসিদা সব-স্তেশন, ফায়র ফাইতিং সীস্তেম, ফায়র এলার্ম সীস্তেম, দি.জি. সেতশিং, সি.সি.তি.ভি. সীস্তেম, য়ু.পি.এস., ই.পি.এ.বি.এক্স সীস্তেম, লেন নেতৱার্কিং এসেসোরিশিং অমসুং এস.তি.পি.গীদমক্তা প্রোভিজন লৈগনি।
সি.আর.সি. অসিনা সোর্ত-তর্ম ত্রেনিং প্রোগ্রামশিং, পেরেন্ত ত্রেনিং প্রোগ্রামশীং অমসুং এৱেয়রনেস প্রোগ্রামশিং অসিগুম্বা এক্তিবিতীশিং অসি পাংথোক্তুনা একাদেমিক সার্বিসশিং পাংথোক্লি। মখোয়না স্পেসিয়েল এজুকেশনদা (ঐচ.আই.অমসুং আই.দি.দি.)দা লোং তর্ম দিপ্লোমা কোর্স অনিসু চলাইরি। হৌজিক-হৌজিক সেন্তর অসিদা পুন্না পার্মনেন্দ ফেকল্তি/স্তাফ ১৪না মফম অসিদা থবক তৌরি অমসুং অহাংবা পোদস্তশীং অদু মেনশিন্নবগী প্রোসেস তৌরি।
সি.আর.সি.না পীরিবা সার্বিসশিং অসি অর্লি আইদেন্তিফিকেশন, সাইকোলোজিকেল ইন্তর্ভেন্সন, প্রোস্থেতিক্স অমসুং ওর্থোতিক্স, স্পীচ লেংগ্বেজ অমসুং হিয়রিং, স্পেসিয়েল এজুকেশন, স্কিল ত্রেনিং, ভোকেস্নেল ত্রেনিং, এসিস্তিব দিভাইসশিং য়েন্থোকপা. তীচিং লর্নিং অমসং কম্যুনিকেশন মেতরীবেলশিং, সোসিয়েল ৱার্ক, প্লেসমেন্ত, আউৎরীচ সার্বিসশিং, হ্যুমেন রিসোর্চ দেবেলপমেন্ত, রিসর্চ অমসুং দেবেলপমেন্ত, কর্নাতকা রাজ্যগীদমক্তা দাৱনগেরেগী সি.আর.সি.না শেন্নবা কিরন মেন্তেল হেল্থ হেলপলাইন (এম.ঐচ.আর.ঐচ.), আর্তিফিসিবেল লিম্বশিং য়াওনা ফিজিকেল দিসএবিলিতী এসিস্তিব দিভাইসশিং তৌনা য়েন্থোকপা, ইন্তেলেকচুৱল দিসএবিলিতীশিং লৈবা মীওইশিংদা তীচিং অমসুং লর্নিং (তি.এল.এম.) কিৎশিং য়েন্থোকপা অমসুং এ.দি.আই.পি. স্কীমগী মখাদা হিয়রিং ইমপেয়রমেন্ত লৈবা মীওইশিংগীদমক্তা বি.তি.ই. হিয়রিং ঐদশিং পীবা।