Ministry of Environment, Forest and Climate Change
Union Environment Minister Launches Awareness Mascot ‘Prakriti’& Green Initiatives for Effective Plastic Waste Management
Paradigm shift will be achieved only when science offers not just development but sustainable development: Shri Bhupender Yadav
“India sends a message of hope & optimism that humanity can meet the challenges posed by climate change”
Success Of any initiative lies in collective action & responsibility; MoS, Shri Ashwini Kumar Choubey
05 APR 2022 6:25PM by PIB Delhi
The Union Minister of Environment, Forest & Climate Change, Shri Bhupender Yadav today launched ‘Prakriti’, a mascotto spread greater awareness among masses about small changes that can be sustainably adopt in our lifestyle for a better environment, and various green initiatives taken by Ministry of Environment, Forest & Climate Change and Central Pollution Control Board (CPCB) to ensure effective Plastic Waste Management (PWM) in the country, in the presence of Minister of State, Shri Ashwini Kumar Choubey and senior officials of the government.
To tackle the challenge of plastic pollution, the Prime Minister,Shri Narendra Modi announced India’s pledge to phase out Single Use Plastics (SUPs) by 2022. Taking the momentum forward and stressing on the need for active public participation, the Union Minister for Environment, Forest & Climate Changealso administered 'Swachh Bharat Harit Bharat Green Pledge' to the gathering.Plastic has become one of the most pressing environmental issues that we are facing today. India is generating about 3.5 Million Tonnes of plastic waste annually and the per capita plastic waste generation has almost doubled over the last five years. Plastic Pollution adversely affects our ecosystems and is also linked to air pollution.
Shri Bhupender Yadav urged everyone to join in the efforts to beat plastic pollution and work towards a better future. He appreciated the innovative solutions developed by start-ups entrepreneurs and students in India Plastic Challenge–Hackathon 2021 highlighting the immense talent and potential of India’s youth. Further, he informed about the recently released IPCC Working Group III contribution to the IPCC Sixth Assessment Report (AR6), which focuses on mitigation measures to keep the world aligned to the Plastic Waste Management goals and what we can do to remain on the roadmap set by the Paris Agreement. In conclusion, the Union Minister said that the India sends a message of hope and optimism that humanity can meet the challenges posed by climate change and will be a part of the solution to climate change. Earlier, in Nairobi, the Union Minister had appreciated the efforts of MoEFCC and CPCB in launching e-governance portals & apps intended to ease issues related to Plastic Waste Management (PWM).
The Minister of State, Shri Ashwini Kumar Choubey in his address said that the e-Governance portals of MoEFCC and CPCB such as the EPR portal and the mobile app for SUP grievance redressed launched today would go a long way in ensuring complete phase out of the single use plasticand realize the vision of our Prime Minister.He said that the success of any initiative lies in collective action and responsibility.He stated that a Jan Andolan is the need of the hour for phasing out Single Use Plastic with ‘SabkaSaath, SabkaVikas’ as underscored by thePrime Minister.
During the event, following green initiatives for plastic waste management were launched:
• National Dashboard on Elimination of Single Use Plastic and Plastic Waste Management (MoEFCC) to bring all stakeholders including Central Ministries/ Departments, State/UT Governments at one place and track the progress made for elimination of single use plastic (SUP) and effective management of plastic waste.
• Extended Producer Responsibility (EPR) Portal for Plastic Packaging (CPCB) for improving accountability, traceability, transparency and facilitating ease of reporting compliance to EPR Obligations by Producers, Importers and Brand-owners
• Mobile App for Single Use Plastics Grievance Redressal (CPCB) to empower citizens to check sale/usage/manufacturing of SUP in their area and tackle the plastic menace.
• Monitoring module for SUP (CPCB), for local bodies, SPCBs/PCCs and CPCB, to inventorize details of SUP production/ sale & usage in commercial establishments at district level, and on-ground enforcement of ban on SUP.
• Industrial production of Graphene from Waste Plastic (G B Pant NIHE & NRDC) to promote more industries to come forward to up cycle plastic waste
The event also saw felicitation of the winners of the India Plastic Challenge–Hackathon 2021. ThreeStart-ups/entrepreneurs category and four teams of students from Higher Education Institutions were awarded cash prizesof Rs. 5 Lacs and Rs. 1 Lakh respectively for their innovative ideas and digital solutions for plastic waste mitigation and elimination of Single-Use Plastics.
Later, an exhibition on Plastic Waste Management showcasing SUP alternatives and technology solutions wasinaugurated along with a newly established Fitness Centre and Daycare Facility for children of CPCB employees. A visit toCPCB laboratories and interaction with the Scientists was also held. The event witnessed participation from across the domain of plastic waste management including international organizations, research institutes, industry associations, Plastic Manufacturer Associations, Cement Manufacturers Association, civil society, young inventors & entrepreneurs, senior officials from MoEFCC& other concerned ministries and departments, Board Members of CPCB and virtual participation from Chairmen and Member Secretaries of State Pollution Control Boards and Pollution Control Committees and IROs.

অকোইবগী ফিভম অমসুং ঊমংগী মন্ত্রালয়
কেন্দ্রগী এনভাইরনমেন্ত মন্ত্রীনা প্লাস্তিক ৱেস্ত মেনেজমেন্ত নীংথিনা চত্থবা ঙম্নবগীদমক এৱের্নেস মাস্কোৎ ‘প্রকৃতি’ অমসুং গ্রীন ইনিসিএতিবশিং হৌদোকখ্রে
সাইন্সনা শুপ্নগী দিবেলপমেন্ত পুরকপা খক্তা নত্তনা সস্তেনেবল দিবেলপমেন্ত ফংহনবা ঙম্লবা মতমদা অচৌবা অহোংবা পুরকপা ঙমগনি: শ্রী ভুপেন্দ্র য়াদব
“ভারতনা অইং-অশাগী খলদা অহোংবা লাকপনা পীরকপা শীংনবশিং অসি মীওইবনা কোকহনবা ঙমগনি হায়বগী থাজবা অমসুং অফবা ৱাখল্লোনগী পাউজেল অমা পীরি”
ইনিসিএতিব অমা হেক্তগী মাইপাকপা হায়বা অসি অপুনবগী খোঙথাং অমসুং থৌদাংগী মখা পোল্লি: এম.ও.এস., শ্রী অশ্বিনি কুমার চোবে
05 APR 2022 6:25PM by PIB Imphal
এনভাইরনমেন্ত, ফোরেস্ত অমসুং ক্লাইমেৎ চেঞ্জকী কেন্দ্রগী মন্ত্রী, শ্রী ভুপেন্দ্র য়াদবনা ঙসি হেন্না ফবা অকোইবগী ফীভম অমা ওইহন্নবা ঐখোয়গী পুন্সি মহিংদা সস্তেনেবল ওইনা পাইখৎপা য়াবা অপীকপা অহোংবশিংগী মতাংদা অমসুং লৈবাক অসিদা প্লাস্তিক ৱেস্ত মেনেজমেন্ত (পি.দবল্যু.এম.) নীংথিনা চত্থবা ঙম্নবগীদমক এনভাইরনমেন্ত, ফোরেস্ত অমসুং ক্লাইমেৎ চেঞ্জ মন্ত্রালয় অমদি সেন্ত্রেল পোলুসন কন্ত্রোল বোর্দ (সি.পি.সি.বি.)না পাইখৎপা গ্রীন ইনিসিএতিব কয়ামরুমগী মতাংদা মীয়ামদা হেন্না এৱের্নেস পীনবগীদমক কেন্দ্রগী রাজ্য মন্ত্রী, শ্রী অশ্বিনি কুমার চোবে অমসুং সরকারগী মকোক থোংবা ওফিসিএলশিং য়াওদুনা মাস্কোৎ অমা, ‘প্রকৃতি’ লোঞ্চ তৌখ্রে।
প্লাস্তিক পোলুসন্না পীবা শীংনবা অসি লাকশিন্নবা প্রধান মন্ত্রী, শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা ২০২২ ফাওবদা সিঙ্গল য়ুজ প্লাস্তিক্স (এস.য়ু.পি.শিং) ফেজ আউৎ তৌনবা ভারতনা ৱাশক্লি হায়না লাউথোকখি। খোঙজেল অসি খুমাং চাউশিনহন্নবা অমসুং এক্তিব পব্লিক পার্তিসিপেসনগী মথৌ তাই হায়না ফোঙদোক্লদুনা, এনভাইরনমেন্ত, ফোরেস্ত অমসুং ক্লাইমেৎ চেঞ্জকী কেন্দ্র মন্ত্রীনা মীতিন অদুদা ‘স্বচ্ছ ভারত হরিৎ ভারত গ্রীন প্লেদজ’ পাঙথোকখি। প্লাস্তিক অসি ঙসি ঐখোয়না মায়োক্নরিবা খ্বাইদগী অরুবা অকোইবগী ফীভমগী সমস্যশিংগী মনুংদা অমা ওইরক্লি। ভারতনা চহি অমদা প্লাস্তিক ৱেস্ত মিলিয়ন তন ৩.৫ পুথোক্লি অমসুং পর কেপিতা প্লাস্তিক ৱেস্ত জেনরেসন অসি হৌখিবা চহি মঙাদা শরুক অনি হেনগৎলকখি। প্লাস্তিক পোলুসন অসিনা ঐখোয়গী ইকোসিস্তেমদা চাউনা অকাইবশিং থোকহনখি অমসুং মসি এয়র পোলুসনগা মী লৈনরি।
শ্রী ভুপরন্দ্র য়াদবনা মীপুম খুদিংমক্না প্লাস্তিক পোলুসন লাকশিন্নবা অমসুং হেন্না ফবা তুংলমচৎ অমা পুরকপা ঙম্নবা মাইকৈদা থবক পাইখৎপদা শরুক য়াবীয়ু হায়না হায়খ্রে। মহাক্না ভারতকী নহারোলগী অচৌবা তেলেন্ত অমসুং তৌবা ঙম্বা অদু উৎলিবা ইন্দিয়া প্লাস্তিক চেলেঞ্জ-হেকাথোন ২০২১দা স্তার্ত-অপ ওন্তপ্রিনোরশিং অমসুং মহৈরোবশিংনা দিবেলপ তৌখিবা ইন্নোবেতিব সোল্যুসনশিং অদুবু থাগৎখি। মখা তারদুনা মহাক্না মালেমবু প্লাস্তিক ৱেস্ত মেনেজমেন্তগী পান্দমশিং ফংহনবা ঙম্নবা পাইখৎপা খোঙথাংশিং অসিদা মীৎয়েং থম্লিবা হন্দক্তা ফোঙখিবা আই.পি.সি.সি. ৱার্কিং গ্রুপ III কন্ত্রিব্যুসন তু দি আই.পি.সি.সি. সিক্স এসেসমেন্ত রিপোর্ত (এ.আর.৬)গী মতাংদা অমসুং পরিস এগ্রীমেন্তনা থমখিবা রোদমেপ অদু ঙাক্না চৎপদা ঐখোয়না করি তৌবা য়াবগে হায়বগী মতাংদা ফোঙদোকখি। অরোইবদা, কেন্দ্রগী মন্ত্রীনা ভারতনা অইং-অশাগী খলদা অহোংবা লাকপনা পীরকপা শীংনবশিং অসি মীওইবনা কোকহনবা ঙমগনি হায়বগী থাজবা অমসুং অফবা ৱাখল্লোনগী পাউজেল অমা পীরি অমসুং অইং-অশাগী খলদা অহোংবা লাকপা অসিগী সোল্যুসনগী শরুক অমা ওইগনি হায়না ফোঙদোকখি। মমাংদা নাইরোবিদা, কেন্দ্রগী মন্ত্রীনা প্লাস্তিক ৱেস্ত মেনেজমেন্ত (পি.দবল্যু.এম.) গা মরী লৈনবা সমস্যাশিং কোকহন্নবা ই-গভর্নান্স পোর্তেলশিং অমসুং এপশিং লোঞ্চ তৌবদা এম.ও.ই.এফ.সি.সি. অমসুং সি.পি.সি.বি.না লৌখিবা থৌদাংশিং অদুবু থাগৎপা ফোঙদোকখি।
কেন্দ্রগী রাজ্য মন্ত্রী, শ্রী অশ্বিনি কুমার চোবেনা মহাক্কী ৱারোল পীবদা ঙসি লোঞ্চ তৌখিবা এস.য়ু.পি. গ্রিভান্স রিদ্রেসেলগী ই.পি.আর. পোর্তেল অমসুং মোবাইল এও অসিগুম্বা এম.ও.ই.এফ.সি.সি. অমসুং সি.পি.সি.বি.গী ই-গভর্নান্স পোর্তেলশিং অসিনা সিঙ্গল য়ুজ প্লাস্তিক ফেজ আউৎ মপুং ফানা তৌবদা চাউনা মতেং পাংগনি অমসুং ঐখোয়গী প্রধান মন্ত্রীগী মঙলান অদু মঙফাওনবা ঙমহনগনি হায়না ফোঙদোকখ্রে। মহাক্না ইনিসিএতিব অমা হেক্তগী মাইপাকপা হায়বা অসি অপুনবগী খোঙথাং অমসুং থৌদাংগী মখা পোল্লি হায়না ফোঙদোকখি। মহাক্না প্রধান মন্ত্রীনা থমখিবা অদুগুম্না ‘সবকা সাথ, সবকা বিকাস’কা লোয়ননা সিঙ্গল য়ুজ প্লাস্তিক ফেজিং আউৎ তৌবদা খ্বাইদগী মথৌ তারিবা অসি জন অন্দোলন অসিনি হায়না ফোঙদোকখ্রে।
থৌরম অদুদা প্লাস্তিক ৱেস্ত মেনেজমেন্তগীদমক মখাদা পীরিবা গ্রীন ইনিসিএতিবশিং অসি হৌদোকখি:
• ইলিমিনেসন ওফ সিঙ্গল য়ুজ প্লাস্তিক এন্দ প্লাস্তিক ৱেস্ত মেনেজমেন্তগী নেস্নেল দেশবোর্দ (এম.ও.ই.এফ.সি.সি.) অসিনা কেন্দ্রগী মন্ত্রালয়শিং/বিভাগশিং, রাজ্য/য়ু.তি. সরকারশিং য়াওনা স্তেকহোল্দর পুম্নমক মফম অমদা পুরক্নবা অমসুং সিঙ্গল য়ুজ প্লাস্তিক (এস.য়ু.পি.) ইলিমিনেৎ তৌবগী অমসুং প্লাস্তিক ৱেস্তকী মেনেজমেন্ত নীংথিনা চত্থবগী প্রোগএস অসি ত্রেক তৌগনি।
• প্লাস্তিক পেকেজিংগী এক্সতেন্দেদ প্রদ্যুসর রেস্পোন্সিবিলিতী (ই.পি.আর.) পোর্তেল (সি.পি.সি.বি.) অসি প্রদ্যুসর, ইম্পোর্তর অমসুং ব্রান্দ-ওনরশিংনা ই,পি.আর. ওবলিগেসনশিংগী একান্তেবিলিতী, ত্রেসেবিলিতী, ত্রান্সপরেন্সী হেনগৎহন্নবা অমসুং ইজ ওফ রিপোর্তিং ফংহন্নবগীদমক্তনি।
• সিঙ্গল য়ুজ প্লাস্তিক্স গ্রীভান্স রিদ্রেসেলগী মোবাইল এপ (সি.পি.সি.বি.) অসিনা মখোয়গী লমদা এস.য়ু.পি.গী সেল/শীজিন্নবা/শাবা চেক তৌনবা অমসুং প্লাস্তিক্কী সমস্যা কোকহনবা ঙম্নবা প্রজাশিংবু এম্পাৱর তৌরি।
• এস.য়ু.পি.গী মোনিতরিং মোদ্যুল (সি.পি.সি.বি.) মসিনা লোকেল বোদীশিং, এস.পি.সি.বি.শিং/পি.সি.সি.শিং অমসুং সি.পি.সি.বি.না জিলাগী থাক্তা কম্মর্সিএল এস্তাব্লিশমেন্তশিংদা এস.য়ু.পি. পুথোকপা/ য়োনবা অমসুং শীজিন্নবগী অকুপ্পা মরোল ইনভেন্তোরাইজ তৌগনি অমসুং এস.য়ু.পি.দা ওন-গ্রাউন্দ এনফোর্সমেন্ত বেন থমগনি।
• ইন্দস্ত্রিএল প্রদক্সন ওফ গ্রাফিন ফ্রোম ৱেস্ত প্লাস্তিক (জি বি প্লান্ত এন.আই.ঐচ.ই. এন্দ এন.আর.দি.সি.) না প্লাস্তিক ৱেস্ত অপ সাইকল তৌনবা ইন্দস্ত্রী কয়াবু মাংদা থোরক্নবা প্রমোৎ তৌগনি।
থৌমর অসিদা ইন্দিয়া প্লাস্তিক চেলেঞ্জ – হেকাথোন ২০২১গী ৱিনরশিংবু তরাম্না ওকখি। প্লাস্তিক ৱেস্ত মিতিগেসন অমসুং সিঙ্গল-য়ুজ প্লাস্তিক্স ইলিমিনেসন তৌনবগী ইন্নোবেতিব আইদিয়া অমসুং দিজিতেল সোল্যুসনশিং পুথোকখিবগীদমক স্তার্ত-অপ/ওন্তপ্রিনোর কেতফোরী অহুম অমসুং হায়র এজুকেসন ইন্সতিত্যুসনশিংদগী মহৈরোয়শিংগী তীম মরিদা মথংশিৎনা লুপা লাখ ৫ অমসুং লুপা লাখ ১ পীখি।
মতুং তারকপদা, সি.পি.সি.বু.গী কর্মচারীশিংগী অঙাংশিংগীদমক নৌনা শারবা ফিৎনেস সেন্তর অমসুং দেকিয়র ফেসিলিতী অমগা লোয়ননা এস.য়ু.পি.গী অতোপ্পা পাম্বৈশিং অমসুং তেক্নোলোজী সোল্যুসনশিং উৎলিবা প্লস্তিক ৱেস্ত মেনেজমেন্তগী একজিবিসন অমা হৌদোকখি। সি..পি.সি.বি. লেবোরেতোরীশিংদা চৎখি অমসুং বিজ্ঞানিকশিংগা লোয়ননা ৱারী ৱাতায় শাখি। ইন্তর্নেস্নেল ওর্গনাইজেসনশিং, রিসর্চ ইন্সতিত্যুতশিং, ইন্দস্ত্রী এসোসিএসনশিং, প্লাস্তিক মেন্যুফেকচর্র এসোসিএসনশিং, সিমেন্ত মেন্যুফেকচরিং এসোসিএসন, সিবিল সোসাইতী, নহা ওইরিবা ইনভেন্ততশিং অমসুং ওন্তপ্রিনোরশিং, এম.ও.ই.এফ.সি.সি.দগী মকোক থোংবা ওফিসিএলশং অমসুং মরী লৈনবা মন্ত্রালয়শিং অমসুং বিভাগশিং, সি.পি.সি.বি.গী বোর্দ মেম্বরশিং অমসুং স্তেৎ পোলুসন কন্ত্রোল বোর্দশিং অমসুং পোলুসন কন্ত্রোল কম্মিতীশিং অমসুং আই.আর.ও.শিং য়াওনা থৌরম অসিদা প্লাস্তিক ৱেস্ত মেনেজমেন্তগী দোমেন শিনবা থুংদা লৈরিবশিংনা শরুক য়াবা উবা ফংখি।