Ministry of Culture
Ministry of Culture took proactive measures to provide assistance to folk artists during COVID-19 Pandemic: Shri G. Kishan Reddy
31 MAR 2022 6:24PM by PIB Delhi
To promote folk dances and arts throughout the country including Maharashtra, the Government has set up seven Zonal Cultural Centres (ZCCs). Maharashtra is the Member State of South Central Zone Cultural Centre (SCZCC), Nagpur and West Zone Cultural Centre (WZCC), Udaipur. All the seven ZCCs organize cultural activities and programmes on regular basis all over India including Maharashtra. Folk artists of various art forms from different parts of the country including Maharashtra are engaged by all the ZCCs to participate in these programmes for which honorarium, TA/DA, boarding & lodging and local transportation is provided to these artists to enable them to earn their livelihood.
The following measures have been taken to provide assistance to folk artists in view of the pandemic:
1. Eastern Zone Cultural Centre (EZCC), Kolkata has supported more than 12000 artists through online programmes and organized production oriented workshops for craftsmen at Shilpagram, Santiniketan to help them financially.
2. South Central Zone Culture Centre (SCZCC), Nagpur organized online programmes and provided financial support to the artists by paying remuneration to them to the tune of Rs. 2,13,46,786/- during 2020-21 and 2021-22.
3. South Zone Cultural Centre (SZCC), Thanjavur extended financial assistance to the tune of Rs. 8,93,85,000/- to the artists during the Pandemic.
4. North Zone Cultural Centre (NZCC), Patiala organized online programmes and provided financial support to the artists to the tune of Rs. 2,59,08,000/- during 2020-21 and 2021-22 (upto 31.12.2021).
5. North Eastern Zone Cultural Centre (NEZCC), Dimapur organized virtual cultural programmes during COVID-19 Pandemic thereby benefitting 1725 artists during 2020-21 and 5750 artists (till date) during 2021-22.
6. ZCCs have organized online programmes of the artists and broadcasting the same on various social media platforms like facebook and YouTube. The artists have been paid remuneration for their online performances.
For improving the financial condition of these artists, Ministry of Culture has taken many initiatives to help the artists in distress during COVID-19 Pandemic. The steps taken to help the artists during covid pandemic are:
1. In view of the prevailing conditions, the Ministry of Culture issued guidelines in October, 2020 to help artists/organizations who have already been sanctioned grant under various scheme components of ‘Kala Sanskriti Vikas Yojana (KSVY)’ to conduct events on virtual mode. This will enable them to avail benefits under these schemes even if they are not able to stage programs in physical format as before and will ensure continued financial assistance to tide over the present crisis.
2. All efforts have been made to release the funds to already approved grantees under various financial schemes of the Ministry of Culture. The funds released during the first quarter of F.Y. 2020-21 was much more than that released during 1st quarter of FY 2019-2020. Similar efforts are being made in this financial year also.
3. In view of COVID-19, under the scheme of Repertory Grant, exemption has been granted to organizations from mandatory inspection for release of yearly grant.
4. All help has been extended to the grantees for completing various procedural formalities like compliance of mandatory EAT Module. In respect of the scheme component of Cultural Function & Production Grant (CFPG), one-time exemption has been granted to the organizations from filing the expenditure in EAT module for release of 1st instalment to the grantees of 43rd and previous meetings of CFPGS.
5. In view of COVID-19, under the Scheme of Scholarship & Fellowship for Promotion of Art & Culture, selection of Senior Fellows for the Batch Year 2019-20 & mid-term and final evaluation of 06 monthly reports of earlier batches (upto Batch Year 2017-18) in respect of both Junior/Senior Fellows has been held through virtual mode in view of the large number of members of the Expert Committee.
6. Under the scheme of ‘Artists Pension’, one time exemption has been granted regarding submission of the mandatory annual income certificate by the pensioners.
7. All the ZCCs have encouraged the folk artists/artisans to get registered with their member States in order to avail the schemes announced by the States.
8. South Zone Cultural Centre (SZCC), Thanjavur in association with a Chennai based NGO Samarpana organized an online fund raising programme ”Notes of Nector-100 for 1000” participated by eminent artists from North and South. This fund raiser initiative has enabled 1200 families of folk artists to get financial assistance, groceries etc. during COVID-19 Pandemic.
9. All the ZCCs took care of artistes admitted to hospitals/nursing homes and held consultations with doctors to ensure the best treatment for them. Vaccination Camps in collaboration with a multispecialty hospital in Kolkata was arranged by EZCC through CSR fund for their artistes. Emergency lifesaving medicines/injections required by some of the artists admitted in the hospital were arranged by ZCCs through Health Department of the State Governments.
10. Efforts have been made to engage artists during Commemoration events enabling them to avail financial benefits out of the grants released by the Ministry.
The information was given by Minister of Culture, Tourism and Development of North Eastern Region Shri G. Kishan Reddy in Rajya Sabha today.

কল্চর মন্ত্রালয়
কলচর মন্ত্রালয়না কোবিদ-১৯ লায়চৎ মনুংদা ফোল্ক আর্তিস্তশিংদা মতেং পীনবা মাংজৌননা লৌখৎপা য়াবা খোঙথাংশিং লৌখৎখ্রে: শ্রী জি. কিশন রেদ্দী
31 MAR 2022 6:24PM by PIB Imphal
মহারাস্ত্রা য়াওনা লৈবাক শিনবা থুংনা নাৎকী জগোই অমসুং কলাবু য়োকখৎনবা, সরকারনা জোনেল কলচরেল সেন্তর (জেৎ.সি.সি.শিং) তরেৎ লিংখৎখ্রে। মহারাস্ত্রা অসি সাউত সেন্ত্রেল জোন কলচরেল সেন্তর (এস.সি.জেৎ.সি.সি.), নাগপুর অমসুং ৱেস্ত জোন কলচরেল সেন্তর (দবল্যু.জেৎ.সি.সি.), উদয়পুরগী মেম্বর স্তেতনি। জেৎ.সি.সি.শিং তরেৎ পুম্বনা মহারাস্ত্রা য়াওনা ভারতকী মফম পুম্বদা চাং নাইনা কলচরেল এক্তিবিতী অমসুং প্রোগ্রামশিং পাংথোক্লি। মহারাস্ত্রা য়াওনা লৈবাক অসিগী মফম কয়াদগী কলা মখল কয়াগী নাৎকী ওইনা আর্তিস্তশিংনা জেৎ.সি.সি.শিং পুম্বনা প্রোগ্রাম অসিবু শরুক য়ারি হায়রিবা অসিদা ওনোরিয়ম. তি.এ./দি.এ., বোর্দিং অমসুং লোদজিং অমসুং লোকেল ত্রান্সপোর্তেসনশিং আর্তিস্তশিংদা মখোয়গী পুন্সি মহিংগীদমক পীরি।
মখাদা পীরিবা খোঙথাংশিং অসি লায়চৎ অসি য়েংলগা নাৎকী ওইবা আর্তিস্তশিংদা পীনবা পায়খৎলি:
1. ইস্তর্ন জোন কলচরেল সেন্তর (ই.জেৎ.সি.সি.), কোলকতানা আর্তিস্ত ১২০০০ হেন্না ওনলাইন প্রোগ্রামগী খুত্থাংদা মতং পাংখি অমসুং শেলগী ওইবা মতেং পাংনবা সান্তিনিকেতনগী শিলপাগ্রামদা ক্রাফসমেনগী প্রদক্সন ওরেন্তেৎ ৱার্কশোপ শিনখি।
2. সাউথ সেন্ত্রেল জোন কলচর সেন্তর (এস.সি.জেৎ.সি.সি.), নাগপুরনা ২০২০-২১ অমসুং ২০২১-২২গী মনুংদা ওনলাইন প্রোগ্রাম শিনখি অমসুং মখোয়দা লুপা ২,১৩,৪৬,৭৮৬/- ফংহন্নবা রিমুনেরেসন পীদুনা আর্তিস্তশিংদা শেলগী মতেং পীখি।
3. সাউথ জোন কলচরেল সেন্তর (এস.জেৎ.সি.সি.), থানজাবুরনা লায়চৎ মনুংদা আর্তিস্তশিংদা লুপা ৮,৯৩,৮৫,০০/- ফংহন্নবা শেলগী মতেং পীখি।
4. নোর্থ জোন কলচরেল সেন্তর (এন.জেৎ.সি.সি.), পাতিয়ালানা ওনলাইন প্রোগ্রাম শিনখি অমসুং ২০২০-২১ অমসুং ২০২১-২২ (৩১.১২.২০২১ ফাওবা)গী মনুংদা লুপা ২,৫৯,০৮,০০০/- ফংহন্নবা আর্তিস্তশিংদা শেলগী মতেং পীখি।
5. নোর্থ ইস্তর্ন জোন কলচরেল সেন্তর (এন.ই.জেৎ.সি.সি.), দিমাপুরনা কোবিদ-১৯ লায়চৎ মনুংদা ভর্চুএল কলচরেল প্রগ্রামশিং শিনখি হায়রিবা অসিনা ২০২০-২১গী মনুংদা আর্তিস্ত ১৭২৫ অমসুং ২০২১-২২ (হৌজিক ফাওবা) গী মনুংদা আর্তিস্ত ৫৭৫০ কান্নবা ফংহনখি।
6. জেৎ.সি.সি.শিংনা আর্তিস্তশিংগী ওনলাইন প্রোগ্রাম শিনখি অমসুং হায়রিবা অসি সোসিএল মেদিয়াগী প্লেতফোর্ম হায়বদি ফেসবুক অমসুং য়ুত্যুবশিংদা শন্দোকখি। আর্তিস্তশিংবু মখোয়গী ওনলাইন পর্ফোমেন্সকীদমক রিমুনেরেসন পীখি।
হায়রিবা আর্তিস্তশিং অসিগী শেল-থুমগী ফিভম ফগৎনবা, কলচর মন্ত্রালয়না কোবিদ-১৯ লায়চৎ মনুংদা অৱা-অনা মরক অসিদা আর্তিস্তশিং মতেং পাংনবা খোঙথাং কয়া অমা লৌখৎখি। কোবিদ লায়চৎ মনুংদা আর্তিস্তশিং মতেং পাংনবা লৌখৎখিবা খোঙথাংশিং অদুদি:
1. হৌজিক ওইরিবা ফিভম অসি য়েংলগা, কলচর মন্ত্রালয়না ভর্চুএল মোদতা থৌরমশিং পাংথোক্নবা ‘কলা সংস্কৃতী বিকাস য়োজনা (কে.এস.ভি.ৱাই.)’গী স্কীম কম্পোনেন্ত কয়াগী মখাদা হান্ননা কাইথখ্রবা গ্রান্তকী আর্তিস্তশিং/ওর্গানাইজেসনশিং মতেং পাংনবা ২০২০গী ওক্তোবরদা লমজিং-লমতাকশিং ইসু তৌখি। হায়রিবা অসিনা হান্নদৌনা ফিজিকেল ফোর্মেত্তা স্তেজকী প্রোগ্রামশিং পাংথোকপা ঙমদ্রবসু স্কীম অসিগী মখাদা মখোয়দা কান্নবা ফংহল্লগনি অমসুং হৌজিক ওইরিবা ক্রাইসিস অসি মাইয়োক্নবা ঙম্নবা শেলগী মতেং ফংলগনি।
2. কলচর মন্ত্রালয় অসিগী শেল-থুমগী ওইবা স্কীম কয়াগী মখাদা হান্ননা অয়াবা পীখ্রবা গ্রান্তীশিংদা ফন্দশিং থাদোক্নবা হোৎনবা য়াবা মখৈ হোৎনরী। এফ.ৱাই. ২০২০-২১গী অহানবা ক্বাতরগী মনুংদা থাদোকখিবা ফন্দশিংনা এফ.ৱাই. ২০১৯-২০গী অহানবা ক্বাতরগী মনুংদা থাদোকখিবদগী য়াম্না হেল্লি। হন্দক্কী ফাইনান্সিএল চহি অসিদসু চপ মান্ননা হোৎনরি।
3. কোবিদ-১৯ য়েংলগা, রিপর্তরী গ্রান্তগী স্কীমগী মখাদা, চহিগী ওইনা গ্রান্ত থাদোক্নবা শোইদনা ইন্সপেক্সন তৌবদগী ওর্গানাইজেসনশিংদা গ্রান্ত তৌরি।
4. মেন্দেতরী ই.এ.তি. মোদ্যুলগী কমপ্লাইয়েন্সগুম্বা প্রোসেদুরেল ফোর্মেলিতীশিং কয়া অমা লোইশিন্নবা গ্রন্তীশিংদা মতেং পাংলি। কলচরেল ফংসন অমসুং প্রদক্সন গ্রান্ত (সি.এফ.পি.জি.)গী স্কীম কম্পোনেন্তগী ওইনা, ওর্গানাইজেসনশিংবু ৪৩শুবগী অহানবা ইন্সতোলমেন্ত গ্রান্তীশিংদা থাদোক্নবা অমসুং সি.এফ.পি.জি.এস.গী হান্নগী মিতিংশিং ই.এ.তি. মোদ্যুলগী এক্সপেন্দিচর ফাইলিং তৌনবা অমুক্তং ওইনা একজেমসন পীরি।
5. কোবিদ-১৯গী য়েংলগা, প্রমোসন ওফ আর্ত এন্দ কলচরগী স্কোলারশিপ অমসুং ফেলোশিপকী স্কীমগী মখাদা, চহি ২০১৯-২০গী বেতচ অমসুং মিদ-তর্ম অমসুং হান্নগী বেচত (চহি ২০১৭-১৮ফাওবগী বেতচ)গী থাগী ওইবা রিপোর্ত ০৬কী অরোইবা ইবালুএসন মসি জুনিয়র/সেনিয়র অনিমক্কী ওইনা সেনিয়র ফেলোজ খনবা অসি এক্সপর্ত কম্মিতীগী মশিং য়াম্লবা মেম্বরশিংগী মিয়েৎ মখাদা ভর্চুএল মোদ ওইনা পাংথোকখি।
6. ‘আর্তিস্ত পেন্সন’গী স্কীমগী মখাদা’, পেন্সনরশিংনা চহিগী ওইবা ইনকম সর্তিফিকেৎ শোইদনা পীশিনগদবা অসিদা অমুক্তং ওইনা কোমথোক্লে।
7. জেৎ.সি.সি.শিং পুম্বনা নাৎকী ওইবা আর্তিস্তশিং/আর্তিসানশিংবু রাজ্যশিংনা লাওথোকখিবা স্কীমশিং ফংননবা মখোয়গী মেম্বর স্তেতকা লোয়ননা রেজিস্তর তৌননবা পুক্নিং থৌগৎলি।
8. সাউত জোন কলচরেল সেন্তর (এস.জেৎ.সি.সি.), থানজাবুরনা চেন্নাইদা য়ুম্ফম ওইবা এন.জি.ও. সমার্পনাগা লোয়ননা অৱাং অমসুং খাদগী শক্নাইরবা আর্তিস্তশিং শরুক য়াদুনা “নোতস ওফ নেক্তার-১০০ ফোর ১০০০” হায়বা ওনলাইন ফন্দ রাইজিং প্রোগ্রাম অমা শিনখি। মসিগী ফন্দ রাইজিংগী খোঙথাং অসিনা কোবিদ-১৯ লায়চৎ মনুংদা নাৎকী আর্তিস্তশিংগী ইমুং ১২০০দা শেলগী ওইবা মতেং অমসুং গ্রোসরীশিং ফংহল্লি।
9. জেৎ.সি.সি.শিং পুম্বনা আর্তিস্তশিং হোস্পিতালশিং/নর্সিং হোমশিংদা এদমিৎ তৌবা অমসুং মখোয়দা খ্বায়দগী ফবা লায়েংগীদমক দোক্তরশিংগা কন্সলতেসন তৌবদা চেকশিন থৌরাং লৌবিরি। ই.জেৎ.সি.সি.শিংনা কোলকতাদা লৈবা মল্তিস্পেসিএলিতী হোস্পিতাল অমগা লোয়ননা খুৎশম্নদুনা মখোয়গী সি.এস.আর. ফন্দগী মখাদা ভেক্সিনেসন কেম্পশিং শিনখি। হোস্পিতালদা এদমিদ তৌরবা আর্তিস্তশিং খরনা য়াম্না তঙাইফদবা পুন্সি কন্নবা হিদাক-লাংথক/ইঞ্জেক্সনশিং চংলকপা মতমদা রাজ্য সরকারগী হেলথ দিপার্তমেন্তগী খুৎথাংদা জেৎ.সি.সি.শিংনা শিনখি।
10. মন্ত্রালয় অসিনা থাদোরকপা গ্রান্তশিংদগী শেল-থুমগী ওইবা মখোয়দা কান্নবা ফংনবা কোম্মেমোরেসন মনুংদা আর্তিস্তশিং মথৌ তৌনবা হোৎনখি।
পাউ অসি কলচর, তুরিজম অমসুং দিবলপমেন্ত ওফ নোর্থ ইস্তর্ন রিজনগী মন্ত্রী শ্রী জি. কিশন রেদ্দীনা রাজ্য সভাদা ঙসি পীখিবনি।