Ministry of Education
Education During Pandemic
14 MAR 2022 5:57PM by PIB Delhi
The Government of India launched Samagra Shiksha-an Integrated Scheme for school education, w.e.f. 2018-19, as an overarching programme for the school education sector extending from pre-school to class XII and aims to ensure inclusive and equitable quality education at all levels of school education. Samagra Shiksha has been aligned with the National Education Policy (NEP) 2020 in order to ensure inclusive and equitable, quality and holistic school education. The major interventions, across all levels of school education, under the scheme are: (i) Universal Access including Infrastructure Development and Retention; (ii) Foundational Literacy and Numeracy, (iii) Gender and Equity; (iv) Inclusive Education; (v) Quality and Innovation; (vi) Financial support for Teacher Salary; (vii) Digital initiatives; (viii) Right To Education (RTE) Entitlements including uniforms, textbooks etc.; (ix) Support for Early Childhood Care and Education (ECCE); (x) Vocational Education; (xi) Sports and Physical Education; and (xii) Strengthening of Teacher Education and Training. Samagra Shiksha also has a clear focus on bridging and eliminating gender differences in enrolment, retention and quality of learning. Samagra Shiksha also focuses on improvement in quality of education by providing funds for digital/online Education.
The spread of COVID-19 pandemic has impacted school education across the world. Schools in States and Union Territories were closed as a precautionary measure to protect the students from Novel COVID-19 (Corona) virus. This has interrupted the learning of students from pre- school to grade 12. Education is in the concurrent list of the Constitution and majority of the schools are under the domain of respective State and UT Governments. During pandemic, Ministry of Education had several consultations with the States and UTs to assess the various aspects of the COVID-19 pandemic.
With a view of addressing the issues related to gaps and/or loss of learning among students, during and after the lockdown, National Council of Education Research & Training (NCERT) has prepared ‘Alternative Academic Calendar’ which is a Week-wise learning plan for grades 1 to 12. It consists of interesting activities and challenges related to topics/themes in the syllabus. It maps the topics/themes with the learning outcomes & facilitates teachers/parents to assess the progress in students’ learning in a variety of ways. Also links for e-resources have been provided for those learners who have access to the internet. NCERT has also developed bridge course modules for out-of-school children including various activities which are helpful for bridging the learning gaps and the States/UTs have also been requested to prepare and implement School Readiness Module/Bridge Course in classrooms for initial one or two months for each grade. In addition the Department vide letter dated 4th May, 2021 has shared a comprehensive Covid Action Plan with States/UTs and other stakeholders for mitigating the loss of learning.
A National Mission on Foundational Literacy and Numeracy called “National Initiative for Proficiency in Reading with Understanding and Numeracy (NIPUN Bharat)” has been launched by the Ministry of Education (MoE) on 5th July 2021 under the aegis of Samagra Shiksha. The National Mission lays down priorities and actionable agendas for States/UTs to achieve the goal of proficiency in foundational literacy and numeracy for every child by grade 3. Vidya Pravesh module has been launched for class 1 students. This is a play based 3 months school preparation program for children entering in Class I.
In addition, a comprehensive initiative called PM eVIDYA has been initiated which unifies all efforts related to digital/online/on-air education to enable multi-mode access to education. The initiative includes the following components:
• DIKSHA the nation’s digital infrastructure for providing quality e-content for school education in states/UTs: and QR coded Energized Textbooks for all grades (one nation, one digital platform)
• One earmarked Swayam Prabha TV channel per class from 1 to 12 (one class, one channel)
• Extensive use of Radio, Community radio and CBSE Podcast- Shiksha Vani
• Special e-content for visually and hearing impaired developed on Digitally Accessible Information System (DAISY) and in sign language on NIOS website/ YouTube
SWAYAM is a programme initiated by Government of India and designed to achieve the three cardinal principles of Education Policy viz., access, equity and quality. The objective of this effort is to take the best teaching learning resources to all, including the most disadvantaged and to bridge the digital divide for students.
Where the digital facility (mobile device/ DTH television) is not available, Ministry of Education has taken many initiatives like Community Radio Stations and a podcast called Shiksha Vani of CBSE, Textbooks, worksheet supplied to residence of learners, Handbook on 21st Century Skills and community/mohalla classes. Innovation Funds under Samagra Shiksha have been used to set up mobile school, virtual studios, virtual class rooms in schools, Continuous Learning Plan (CLP), pre-loaded tablets etc. in various states and UTs in remote/rural areas where online classes are difficult. Further, in order to provide continuous professional development opportunities to the teachers at the elementary and secondary level, this Department launched the NISHTHA online training programme using DIKSHA platform in October 2020.
The information was given by the Minister of State for Education, Smt. Annpurna Devi in a written reply in the Lok Sabha today.

হ্যুমেন রিসোর্স চাউখৎ-থৌরাংগী মন্ত্রালয়
লায়চৎ মনুংদা এজুকেসন
14 MAR 2022 5:57PM by PIB Imphal
ভারত সরকারনা প্রি স্কুলদগী ক্লাস XII ফাওবা চাউথোক্তুনা খুমাং হেন্না চাউশিনবা স্কুল এজুকেসনগী প্রোগ্রাম অমা ওইনা অমসুং স্কুল এজুকেসনগী থাক পুম্বদা অফবা এজুকেসন অমা পীনবগী পান্দমদা ২০১৮-১৯দগী হৌদুনা স্কুল এজুকেসনগী ইন্তিগ্রেতেৎ স্কীম অমা ওইরিবা সমগ্রা শিক্ষা হৌদোকখ্রে। সমগ্রা শিক্ষা অসি নেস্নেল এজুকেসন পোলিসী (এন.ই.পি.) লোয়ন্না পুন্না স্কুল এজুকেসন্দা ইনক্লুসিব অমসুং ইক্যুইতেবল, ক্বালিতী অমসুং হোলিস্তিক ওইনবা শেম্বনি। স্কীম অসিগী মখাদা স্কুল এজুকেসনগী থাক পুম্বদা, মরুওইবা ইন্তর্বেন্সনশিং অদুদি: (i) ইনফ্রাস্ত্রকচর দিবলপমেন্ত অমসুং রিতেন্সন য়াওনা য়ুনিবর্সেল এসেস; (ii) ফাউন্দেস্নেল লিতরেসী অমসুং ন্যুমরেসী, (iii) জেন্দর অমসুং ইক্যুতী; (iv) ইনক্লুসিব এজুকেসন; (v) ক্যালিতী অমসুং ইনোবেসন; (vi) ওজাশিংগী তোলোপকী ফাইনান্সিএল ওইবা মতেং; (vii) দিজিতেলগী খোঙথাংশি; (viii) য়ুনিফোর্মশিং, তেক্সবুকশিং অসিনচিংবা য়াওনা রাইত তু এজুকেসন (আর.তি.আই.)গী এন্তাইতলমেন্তশিং; (ix) আর্লী চাইলহুদ কেয়র এন্দ এজুকেসন (ই.সি.সি.ই.)গী মতেং; (x) বোকেস্নেল এজুকেসন; (xi) স্পোর্তস অমসুং ফিজিকেল এজুকেসন; অমসুং (xii) তিচর এজুকেসন অমসুং ত্রেনিংগী মপাঙ্গল কনখৎহনবা। সমগ্রা শিক্ষানা মহৈ তম্বদা নুপা-নুপী খেন্নবা অমসুং অফবা মহৈ তম্বদা লৈরিবা অৱাৎপশিং মেনশিনবা ময়েক শেংবা পান্দম অমসু থম্বনি। সমগ্রা শিক্ষানা দিজিতেল/ওনলাইন এজুকেসনগী ফন্দশিং পীদুনা অফবা মহৈ তম্বদা হেন্না ফগৎনবা মিৎয়েং থম্বনি।
কোবিদ-১৯ লায়চৎ শন্দোরকপা অসিনা মালেম শিনবা থুংনা স্কুল এজুকেসন্দা শাফু পীরি। রাজ্য অমসুং য়ুনিয়ন তেরিতোরীশিংদা নোবেল কোবিদ-১৯ (কোরোনা) ভাইরসতগী ঙাকথোক্নবা খোঙথাং অমা ওইনা স্কুলশিং থিংজিল্লি। হায়রিবা অসিনা প্রি-স্কুলদগীনা গ্রেদ ১২ ফাওবদা লৈরিবা মহৈরোইশিংদা মহৈ তম্বদা অকাইবা অমা পীরি। এজুকেসন অসি কন্সতিত্যুসনগী কনকরেন্ত লিস্ততা য়াওরি অমসুং রাজ্য অমসুং য়ু.তি. সরকারগী মখোয়-মখোয়গী দোমেনগী মখাদা লৈরি। লায়চৎ মনুংদা, এজুকেসন মন্ত্রালয়না রাজ্য অমসুং য়ু.তি.শিংগা কোবিদ-১৯ লায়চৎকী মরম কয়াদা খন্ন-নৈনরি।
মহৈরোইশিংদা মহৈ তম্বদা অৱাৎপা অমসুং/নত্ত্রগা মাংখিবগা মরী লৈনবা ইসুশিং কোক্নবগী মিৎয়েংদা, লোকদাউন্দ মনুং অমসুং মতুংদা, নেস্নেল কাউন্সিল ওফ এজুকেসন রিসর্স এন্দ ত্রেনিং (এন.সি.ই.আর.তি.)না গ্রেদ ১দগী ১২ ফাওবগী চয়োল খায়বা লর্নিং প্লান অমা ওইবা ‘অল্তর্নেতিব একাদেমিক কেলেন্দর’ শেম-শাদুনা থম্লি। মসিদা সেলেবসকী তোপিক্স/থীমগা মরী লৈবা নুঙাইরবা এক্তিবিতীশিং অমসুং থেংনরিবা অৱাবশিং য়াওরি। মসিনা মহৈ তম্বদগী ওইরপা য়াবা তোপিকশিং/থীমশিং তাক্লি অমসুং মখল কয়াদা মহৈরোইশিংদা খুমাং চাওশিন্নবা ওজা/মমা-মপাশিংদা খুদোংচাবশিং পীরি। ইন্তর্নেত শিজিন্নরিবা মহৈ তম্লিবশিংগীদমক ই-রিসোর্সশিংগী লিঙ্কশিংসু পীরি। এন.সি.ই.আর.তি.না মখল কয়াগী এক্তিবিতীশিং য়াওনা মহৈ তম্বদা ৱাৎহৌবশিং মেনখৎনবা আউত-ওফ-স্কুলগী কোর্স মোদ্যুলশিংগী অৱাৎপা মেনখৎলি অমসুং রাজ্য/য়ু.তি.শিংবুসু গ্রেদ খুদিংগী অহৌবা থা অমা নত্ত্রগা অনি ক্লাসরুমদা স্কুল রেদিনেস মোদ্যুল/ব্রিদজ কোর্স শেম-শাননবা অমসুং হাপ্নবা হায়রি। দিপার্তমেন্ত বাইদ লেত্তর তাং মে ৪, ২০২১গী মথক্তা রাজ্যশিং/য়ু.তি.শিং অমসুং অতৈ স্তেকহোল্দরশিংগা লোয়ননা মহৈ তম্বা মাংখিবা কোকহন্নবা খুমাং চাউশিল্লবা কোবিদ এক্সন প্লান অমা শিয়র তৌরি।
ফাউন্দেসন লিতরেসী অমসুং ন্যুমরেসীদা “নেস্নেল ইনিসিএতিব ফোর প্রোফিসিএন্সী ইন রিদিং ৱিথ আন্দরস্তেন্দিং এন্দ ন্যুমরেসী (নিপুন ভারত)” কৌবা নেস্নেল মিসন অমা মিনিস্ত্রী ওফ এজুকেসন (এম.ও.ই.)না ২০২১গী জুলাইগী ৫দা সমগ্রা শিক্ষাগী লাক্লৌগী মখাদা হৌদোকখ্রে। নেস্নেল মিসন অসিনা রাজ্যশিং/য়ু.তি.শিংনা গ্রেদ ৩ ফাওবগী অঙাং খুদিংদা ফাউন্দেস্নেল লিতরেসী অমসুং ন্যুমরেসীবু ফংহন্নবগী পান্দমদা হান্ননা পায়খৎকদবা অমসুং এক্সন ওইবা এজেন্দাশিং থম্লি। ক্লাস ১ মহৈরোইশিংগীদমক বিদ্যা প্রবেশ মোদ্যুল হৌদোকখ্রে। হায়রিবা অসি ক্লাস ১দা চংলক্লিবা অঙাংশিংগী শান্নবদা য়ুম্ফম ওইবা থা ৩গী স্কুলগী প্রিপরেসন প্রোগ্রামনি।
মসিগী মথক্তা, পি.এম. ইবিদ্যা কৌবা খুমাং চাউশিল্লবা খোঙথাং অমা এজুকেসন্দা মল্তি-মোদ ওইনবা দিজিতেল/ওনলাইন/ওন-এয়র এজুকেসনগা মরী লৈনবা পুম্নমক অসিবু পুনশিন্নবা হৌদোক্লি। খোঙথাংশিং অসিদা মখাগী মচাকশিং অসি য়াওরি:
• রাজ্যশিং/য়ু.তি.শিংদা স্কুল এজুকেসনগী অফবা ই-কন্তেন্ত পীনবা লৈবাক্কী ওইবা দিজিতেল ইনফ্রাস্ত্রকচর দিক্সা: অমসুং ক্যু. আর. কোদ তৌবা গ্রেদ পুম্নমক্কী ওইবা ইনর্জাইজ তেক্সবুক্স (ৱান নেসন, ৱান দিজিতেল প্লেতফোর্ম)
• ক্লাস ১দগী ১২ ফাওবা ক্লাস খুদিংগী নাকন্দা থম্বা স্বায়ম প্রভা তি.ভি. চেন্নেল (ৱান ক্লাস, ৱান চেন্নেল)
• রেদিও, কম্ম্যুনিতী রেদিও অমসুং সি.বি.এস.ই পোদকাস্ত – শিক্ষা বানি হেন্না শিজিন্নবা
• দিজিতেল্লী এসেসিবল ইনফোর্মেসন সিস্তেম (দাইসী)দা শেমগৎলবা ভিজুএলী অমসুং হিয়ারিং ইম্পিয়রিংগী অখন্নবা ই-কন্তেন্ত অমসুং এন.আই.ও.এস. ৱেবসাইত/য়ুত্যুবতা সাইন লেঙ্গোইজ
স্বয়ম অসি ভারত সরকারনা হৌদোকপা অমসুং এজুকেসন পোলিসীগী শোইফদ্রবা প্রিন্সিপল অহুম হায়বদি এসেস, ইক্যুতী অমসুং ক্বালিতী ফংনবগী দিজাইন তৌবা প্রোগ্রাম অমনি। হোৎনরিবা অসিগী পান্দমদি পুম্নমক্তা খ্বায়দগী ফবা তাকপিবা তম্বিবা পান্দমশিং, হায়রিবা অসিদা মহৈরোইশিংদা খ্বায়দগী খুদোংচাদবা অমসুং দিজিতেল ফংদবগী অৱাবা কোক্নবনি।
দিজিতেলগী খুদোংচাবা (মোবাইল দিভাইস/দি.তি.ঐচ. তেলেভিজন) ফংদবা মফমশিংদা, এজুকেসনগী মন্ত্রালয়না খোঙথাং কয়া অমা হায়বদি কম্ম্যুনিতী রেদিও স্তেসনশিং অমসুং মহৈ তম্লিবশিংগী ময়ুমদা সি.বি.এস.ই., তেক্সবুকশিং, ৱার্কশীত পীবগী শিক্ষা বানি কৌবা পোদকাস্ত অমা, ২১শুবা চহিচাগী স্কিলস অমসুং কম্ম্যুনিতী/মোহল্লা ক্লাসশিং হৌদোক্লি। সমগ্রা শিক্ষাগী মখাদা মোবাইল স্কুল, ভর্চুএল স্তদিওশিং, স্কুলশিংদা ভর্চুএল ক্লাসরুমশিং, কন্তিনিয়ুস লর্নিং প্লান (সি.এল.পি.), প্রি-লোদেদ তেব্লেৎ অসিনচিংবশিং ওনলাইন ক্লাসশিং তৌবদা ৱাবা খুঙ্গংগী মফমশিং অনৌবা ফন্দশিং হৌদোক্লি। মখা তানা, ইলিমেন্তরী অমসুং সেকেন্দরী থাক্কী ওজাশিংদা প্রোফেসনেল দিবলপমেন্তগী খুদোংচাবা পীনবা, দিপার্তমেন্ত অসিনা নিস্থা ওনলাইন ত্রেনিং প্রোগ্রাম দিক্সা প্লেতফোর্ম শিজিন্নদুনা ২০২০গী ওক্তোবরদা হৌদোকখি।
মসিগী পাউ অসি এজুকেসনগী রাজ্যগী মন্ত্রী শ্রীমতি অন্নপুর্না দেবীনা ঙসি লোক সভাদা অইবা ওইনা পাউখুম পীখিবনি।