Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address in the 86th Episode of ‘Mann Ki Baat’ on 27.02.2022
27 FEB 2022 11:59AM by PIB Delhi
My dear countrymen, Namaskar!
Welcome to 'Mann Ki Baat' once again. Today we will commence 'Mann Ki Baat' mentioning India's success. In the beginning of this month, India has been successful in bringing home an invaluable heritage of hers from Italy. This heritage is the over one thousand years old idol of Avalokiteshvara Padmapani. This idol was stolen a few years ago from Kundalpur temple, Devi Sthan of Gaya ji in Bihar. But after innumerable efforts, India has now got this idol back. Similarly, a few years ago the idol of Lord Anjaneyaar, Hanuman ji was stolen from Vellore in Tamil Nadu. This idol of Hanuman ji was also 600-700 years old. Earlier this month, we retrieved this in Australia; our Mission has received it.
Friends, in our history of thousands of years, idols, one better than the other were always being made in various parts of the country; it also comprised reverence, capability, skill and was full of varied diversity. And the history of each of our idols also depicts the influence of their respective times. Not only were they a wonderful artistic example of Indian sculpture; our faith was also connected with them. But, in the past, many idols were stolen and kept being taken out of India. Sometimes in this country, at times in another, these idols were sold... and for them they were just pieces of art. Neither did they have anything to do with their history, nor with reverence attached to them. It is our responsibility towards Mother India to bring home these idols. These idols embody a part of the soul of India; faith as well. They also have a cultural-historical significance. Realising this responsibility, India increased her efforts. And resultantly, it fostered a deterrent fear against the tendency to steal. The countries where these idols were stolen and taken away to, also started to feel now that it could also have immense significance in the diplomatic channel of soft power in relations with India. India's feelings are associated with it; India's reverence is attached as well, and, in a way, it creates a lot of strength in people-to-people relations as well. Just a few days ago you must have noted that the idol of Ma Annapurna Devi, which was stolen from Kashi, was also brought back. This is an example of the changing global outlook towards India. Till the year 2013, nearly 13 idols had been brought back to India. But, in the last seven years, India has successfully brought back more than 200 precious idols. Many countries such as America, Britain, Holland, France, Canada, Germany, Singapore have understood this sentiment of India and helped us to retrieve these idols. When I went to America in September last year, I came across a lot of very old idols and many artefacts of cultural importance there. Whenever any priceless heritage returns to the country, it is naturally a matter of great satisfaction for all of us....as an Indian, as one who has reverence for history and archaeology, one connected with faith and culture.
Friends, talking about Indian culture and our heritage, today I want to introduce you to two people in 'Mann Ki Baat'. These days, two Tanzanian siblings, Kili Paul and his sister Nima, are in the news a lot on Facebook, Twitter and Instagram, and I'm sure you too, must have heard about them. They have a passion, a craze for Indian music and for this reason they are also very popular. Their technique of Lip Sync shows how hard they work at it. Recently, a video of him singing our National Anthem 'Jana Gana Mana' on the occasion of Republic Day went viral. A few days ago, he also paid a soulful tribute to Lata didi by presenting her song. I really appreciate these two siblings Kili and Nima very much for their wonderful creativity. A few days ago, he has also been honoured at the Indian Embassy in Tanzania. The magic of Indian music is such that it fascinates everyone. I recall, a few years ago, singers-musicians from more than one hundred and fifty countries of the world, in their respective countries, in their respective costumes, made a successful presentation of 'Vaishnav Jan', the beloved bhajan of revered Bapu, the favourite composition of Mahatma Gandhi.
Today, when India is celebrating the important festival of 75th year of its Independence, similar initiatives can be carried out regarding patriotic songs, wherein foreign nationals or famous singers from abroad are invited to render Indian patriotic songs. Not only this, if Kili and Neema in Tanzania can lip sync the songs of India in this manner, aren’t there many types of songs in my country... in many languages ​​​​of our country... can’t any Gujarati children do that with Tamil songs....some children of Kerala could do that with Assamese songs.... some Kannada children could that with songs of Jammu and Kashmir! We can create such an environment in which we will be able to experience 'Ek Bharat-Shreshtha Bharat'. Not only this, we can definitely celebrate Azadi ka Amrit Mahotsav in a novel way. I urge the youth of the country to make videos of the popular songs of Indian languages ​​in their own way.... you will become very popular! And the diversity of the country will be introduced to the new generation.
My dear countrymen, just a few days ago, we celebrated International Mother Language Day. Those who are learned can give a lot of academic input about where the word mother tongue came from, how it originated. I would emphasise about mother tongue that as our mother moulds our life, in the same manner, mother tongue also shapes our life. The mother and mother tongue, both together strengthen the foundation of life; lending it permanence. Just like we cannot abandon our mother, similarly, we cannot leave our mother tongue either. I remember an incident of yesteryears, when I had gone to America, I would get a chance to visit different families. Once I went to a Telugu family and I got to see a very happy scenario there. They told me that they had made a rule in the family that no matter how busy one were to be, if they were not outstation, then all the family members would have dinner sitting at the table together and equally compulsory on the dinner table was conversing in Telugu language only. This was also the rule for the children who were born there. Seeing this love for the mother tongue, I was highly impressed by this family.
Friends, even after 75 years of independence, some people are facing a mental dilemma due to which they have reservations with regard to their language, their dress, their food and drink, whereas, it is not like this anywhere else in the world. It is our mother tongue; we should speak it with pride. And, our India is so rich in terms of languages ​​that it just cannot be compared. The biggest beauty of our languages ​​is that from Kashmir to Kanyakumari, from Kutch to Kohima, hundreds of languages, thousands of dialects which are different from each other but are mutually integrated...many languages - one expression. For centuries, our languages have been evolving whilst learning from each other and ​​have been refining themselves, developing each other. The world’s oldest language Tamil is in India and every Indian should be proud that we have such a significant heritage of the world. In the same way, many ancient scriptures are also there; their expression too is in our Sanskrit language. The people of India are proud to be associated with 121 forms of mother tongues and 14 of these languages ​​are spoken by more than 1 crore people in everyday life. That is, many European countries do not have a total population than the people who are associated with 14 different languages ​​in our country. In the year 2019, Hindi was ranked third among the most spoken languages ​​of the world. Every Indian should be proud of this too. Language is not just a medium of expression, but also serves to preserve the culture and heritage of the society. Surjan Parohi ji is doing similar work in Suriname to save the heritage of his language. He turned 84 on the 2nd of this month. His forefathers also went to Suriname years ago, along with thousands of workers, to earn a living. Surjan Parohi ji writes very good poetry in Hindi; his name is considered among the national poets there. That is, even today Hindustan beats in his heart; there is a fragrance of the soil of India in his works. The people of Suriname have also built a museum in the name of Surjan Parohi ji. It is very heartening for me that in the year 2015 I had the opportunity to honour him.
Friends, today, that is, 27th February is also Marathi Bhasha Gaurav Divas.
“सर्व मराठी बंधु भगिनिना मराठी भाषा दिनाच्या हार्दिक शुभेच्छा|”
This day is dedicated to Marathi Kaviraj, Vishnu Vaman Shirvadkar ji, Shriman Kusumagraj ji. Today is also the birth anniversary of Kusumagraj ji. Kusumagraj ji wrote poems in Marathi, wrote many plays, and took Marathi literature to new heights.
Friends, our languages have their own special characteristics; mother tongue has its own science. For understanding this science, emphasis has been laid on studies in the local language in the National Education Policy. Efforts are being made that our professional courses should also be taught in the regional languages. In Azadi Ka Amrit Kaal, we all should lend momentum to this effort together; this is a work indicative of self-respect. I would like you to know about the qualities of whatever mother tongue you speak and write something in it.
Friends, A few days ago I had a meeting with my friend and former Prime Minister of Kenya, Raila Odinga. This meeting was interesting but also very emotional. Since we are very good friends, we also discuss freely. While both of us were in a conversation, Odinga ji told about his daughter. His daughter Rosemary had a brain tumour and because of this she had to undergo surgery. However, one side-effect of this was that Rosemary almost lost her eyesight; she stopped seeing. You can imagine what must have happened to the daughter.... and we can also guess the condition of the father, we can understand his feelings. In hospitals all over the world... there was not any major country in the world, where he had not tried his best for the treatment of his daughter. He searched the big countries of the world, but, there was no success and in a way, giving up all hopes, there was an atmosphere of despair in the entire household. Meanwhile, someone suggested him to come to India for Ayurveda treatment and even though he had tried a lot and was tired, yet he thought that let's try once again... see what happens! He came to India, started getting his daughter treated at an Ayurvedic hospital in Kerala. The daughter stayed here for a long time. The effect of this Ayurvedic treatment was such that Rosemary's eyesight returned to a great extent. You can imagine, as if a new lease of life was given and light came back into Rosemary's life. As the new light has come in the whole family, Odinga ji was so emotional while telling me this and that he wishes, that the knowledge and science of Ayurveda of India, should be brought to Kenya. The type of plants that are used in it will be cultivated by them and he will do his best to get more people to benefit from it.
It is a matter of great happiness for me that from our land and our tradition have alleviated such a great suffering from someone's life. You will also be happy to hear this. Which Indian would not be proud of it? We all know that not only Odinga ji but lakhs of people across the world are reaping similar benefits from Ayurveda.
Prince Charles from Britain is also one of the big admirers of Ayurveda. Whenever I meet him, he definitely mentions Ayurveda. He is also aware of many Ayurvedic institutions of India.
Friends, in the last seven years a lot of attention has been paid to the promotion of Ayurveda in the country. The formation of the Ministry of AYUSH has further strengthened our resolve to popularise our traditional methods of medicine and health. I am very happy that in the last few years many new start-ups have emerged in the field of Ayurveda. The AYUSH Start-up Challenge started earlier this month. The goal of this challenge is to identify and support the start-ups working in this field. I urge the youth working in this field, that they should take part in this challenge.
Friends, once people are determined to do something together, they do wonderful things. There have been many such big changes in the society, in which public participation, collective effort, has played a significant role. One such mass movement named "Mission Jal Thal" is underway in Srinagar, Kashmir. This is a unique effort to clean the lakes and ponds of Srinagar and restore their old glory. The focus of “Mission Jal Thal” is on “Kushal Saar” and “Gil Saar”. Along with public participation, a lot of help of technology is also being taken in this. To find out where there has been encroachment, where illegal construction has taken place, a formal survey of this area was carried out. Along with this, a campaign to remove plastic waste and clean up the waste was also launched. In the second phase of the mission, a lot of effort was also made to restore the old water channels and 19 springs filling the lake. In order to spread more and more awareness about the importance of this Restoration Project, local people and youth were also made Water Ambassadors. Now the local people here are also taking efforts for increasing the number of migratory birds and fish in "Gil Saar Lake" and are also happy to see it. My heartiest congratulations to the people of Srinagar for this wonderful effort.
Friends, the 'Clean India Mission' started by the country eight years ago, with the passage of time, it expanded manifold... new innovations were also added. Wherever you go in India, you will find that some effort is being made for cleanliness everywhere. I have come to know about one such attempt in Kokrajhar, Assam. Here a group of morning walkers have taken a very commendable initiative under the 'Clean and Green Kokrajhar' mission. All of them gave a motivational message of cleanliness by cleaning the three kilometre long road in the new flyover area. Similarly, under the 'Clean India Campaign' in Visakhapatnam, cloth bags are being promoted instead of polythene. People here are also campaigning against Single Use Plastic products to keep the environment clean. Along with this, these people are also spreading awareness to segregate the waste at home. The students of Somaiya College in Mumbai have also included beautification in their campaign of cleanliness. They have decorated the walls of Kalyan railway station with beautiful paintings. An inspiring example from Sawai Madhopur in Rajasthan has also come to my notice. The youth here have started a campaign named 'Mission Beat Plastic' in Ranthambore, in which plastic and polythene have been removed from the forests of Ranthambore. This spirit of Sabka Prayas, everyone's effort strengthens public participation in the country and when there is public participation, even the biggest goals are definitely met.
My dear countrymen, just a few days from today, International Women's Day will be celebrated all over the world on 8th of March. We have been sharing many examples related to the courage, skill, and talent of women in 'Mann Ki Baat'. Today, whether it is Skill India, Self Help Group, small or big industries, women have taken the lead everywhere. Wherever you see, women are dispelling old myths. Today, in our country, From Parliament to Panchayat, women are reaching newer heights in different fields. In the Army too, daughters are now playing responsibilities in new and bigger roles and are protecting the country. Last month on Republic Day we saw that daughters were flying modern fighter planes too. The country also lifted the restrictions on the admission of daughters in Sainik Schools, and daughters are taking admission in Sainik Schools all over the country. Similarly, look at the start-up world, in the recent years, thousands of new start-ups began in the country. About half of these start-ups have women in director roles. In the recent past, decisions like increasing maternity leave for women have been taken. The country is trying to give equal rights to sons and daughters by fixing a common age for marriage. Due to this, the participation of women is increasing in every field. You must be noticing another major change happening in the country. This change is the success of our social campaigns. Take the success of 'Beti Bachao, Beti Padhao'... today the sex ratio in the country has improved. The number of girls going to school has also improved. In this we also have a responsibility that our daughters do not drop out of school. Similarly, women in the country have got freedom from open defecation under the 'Swachh Bharat Abhiyan'. A social evil like triple talaq is also coming to an end. Ever since the law against triple talaq has come into being, there has been a reduction of 80 percent in triple talaq cases in the country. How are all these changes happening in such a short span of time? This change is coming because women themselves are now leading the change and progressive efforts in our country.
My dear countrymen, tomorrow the 28th of February is 'National Science Day'. This day is also known for the discovery of Raman Effect. Along with CV Raman ji, I pay my respectful tribute to all the scientists who have contributed significantly in enriching our scientific journey. Friends, technology has secured an important place in our lives in the realm of ease and simplicity. Which technology is good and what is the better use of that technology, we are well acquainted with all these subjects. But, it is also true that the basis of that technology, the underlying science is something that we neglect in conveying to the children of our family. On this Science Day, I urge all the families to definitely start with small efforts to develop a scientific temperament in their children.
Now, for example – poor vision... after wearing glasses, vision improves with clarity... children can easily be explained on the science behind it. It’s not that one should restrict oneself to just looking at the glasses and enjoying. Now you can simply explain to the child on a small piece of paper. Now the child uses a mobile phone...how does a calculator work, how does a remote control work, what are sensors? Along with this, are such scientific elements also discussed in the house? Maybe we can easily explain these things behind the everyday functioning of the household, what is the inherent science behind a phenomenon. In the same way, have we ever indulged in stargazing together with the children? There must have been conversations about stars in the night. Different constellations appear, tell them about them. By doing this you can create a new interest in children towards physics and astronomy. Nowadays, there are also many apps through which you can locate the stars and planets, or, you can identify the star which is visible in the sky and can also know about it. I will also tell our start-ups that you should employ your skills and scientific character in the work related to nation-building. This is also our Collective Scientific Responsibility towards the country. Like, nowadays I see that our start-ups are doing very well in the world of virtual reality. In this era of virtual classes, one such virtual lab can be designed keeping children in mind. We can also make children experience a chemistry lab sitting at home through virtual reality. My request to my teachers and parents is to encourage all the students and children to ask questions and together with them find the right answers to those questions. Today, I would also like to appreciate the role of Indian scientists in the fight against Corona. Due to their hard work, it was possible to manufacture the Made In India vaccine, which has helped the whole world a lot. This is the gift of science to humanity.
My dear countrymen, this time too we discussed many subjects. Many festivals are lined up in the coming month of March... Shivratri... A few days later we will all will start preparing for Holi. Holi is a festival that unites us all. In this festival, all differences between near-dear ones and strangers, big and small, rancour and envy disappear. That is why it is said that the colours of love and harmony are thicker than the colours of Holi. Along with Gujiya in Holi, there is a unique sweetness of relationships as well. We have to strengthen these bonds further, and relations are not only with the people of our family but also with the people who are part of your larger family. You have to remember the most important way to do so. This is the way of celebrating the festival through 'Vocal for Local'. You should buy local products on festivals, so that the lives of the people living around you also become colourful and vibrant. The success with which our country is fighting the battle against Corona and moving forward is imparting enthusiasm to the festivals manifold. With this very zeal, we have to celebrate our festivals, and at the same time, we have to maintain our caution. I wish you all a very Happy festival season. I will always be waiting for your words, your letters and your messages.
Thank you very much!

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
প্রধান মন্ত্রীনা ২৭/২/২০২২দা পাংথোকখিবা ‘মন কী বাত’কী ৮৬শুবা তাঙ্কক্তা থমখিবা ৱারোলগী মনিপুরী ৱাহন্থোক
27 FEB 2022 11:34AM by PIB Imphal
ঐহাক্কী নুংশিরবা লৈবাক মীয়ামশিংবু খুরুমজরি!
‘মন কী বাত’তা অদোম্বু অমুক্কা হন্না তরাম্না ওকচরি। ঙসি, ঐখোয়না ‘মন কী বাত’ অসিবু ভারতকী মায় পাকপগী মতাংদা পন্দুনা হৌদোক্কনি। ভারতনা হন্দক্কী থা হৌরকপদা মশাগী মমল নাইদ্রবা হেরিতেজ অমবু ইতালীদগী মশামক্কী ময়ুমদা মায় পাক্না পুরকখি। মসিগী হেরিতেজ অসিদি চহি লিশিং অমা হেন্না লিরবা অভালোকিতেশ্বরা পদ্মাপানীগী মুর্তি অমনি। মুর্তি অসি চহি খরগী মমাংদা বিহারগী গয়াজীগী কুন্দলপুর লাইশঙগী দেবী স্থলদগী হুরানখিবনি। ভারতনা হোৎনবা য়াবা কয়া হোৎনবগী মতুংদা, হৌজিক্তি মুর্তি অসি অমুক্কা হন্না ফংবা ঙম্লে। মসিগা মান্নবা ওইনা, তমিল নাদুগী ভেল্লোরদগী ভগবান অঞ্জানেয়র, হনুমানজীগী মুর্তিসু হুরানখ্রবনি। মসিগী হনুমানজীগী মুর্তি অসিসু চহি ৬০০-৭০০মুক লিরবা মুর্তি অমনি। হন্দক্কী থাগী অঙনবদা, ঐখোয়না মসিবুসু ওস্ত্রেলিয়াদগী অমুক হন্না ফংবা ঙমখি, ঐখোয়গী মিসন্না মসিবু অমুক্কা হন্না ফংখি।
মরুপশিং, ঐখোয়গী চহি লিশিং হেন্না লিরবা পুৱারীদা, লৈবাক্কী তোঙান-তোঙানবা মফমশিংদা অমদগী অমনা হেন্না ফজবা মুর্তি কয়া মতম পুম্বদা শাদুনা লাকখি। থৌওং অসিদা থম্মোই শেংনা নীঙজবা, মতিক লৈবা, স্কিল অমসুং তোঙানবা মওং-মতৌ কয়া চেনবা ঙাক্তনি। অদুগা ঐখোয়গী মুর্তি খুদিংগী পুৱারীনা মখোয়-মখোয়গী মতমগী ইথিল তাক্লিবনি। মখোয়না ভারতকী মুর্তি হকপদা খুৎ-শা হৈবগী মগুনগী মশক থোক্লবা খুদম অমা ওইবতা নত্তনা, ঐখোয়গী থাজবগী মতৌসু মখোয়শিংগা মরী লৈনবা ঙাক্তনি। অদুবু, মমাংগী মতমশিংদা, অসিগুম্বা মুর্তি কয়া ভারত্তগী হুরানখিদুনা লৈবাক মপান্দা পুখিবনি। অদুগা, ঐখোয়গী লৈবাক মনুংদা করিগুম্বা মতমদসু, অসিগুম্বা মুর্তিশিং অসি য়োন্থোক-য়োনশিন তৌনবসু য়াওরিবনি, মখোয়গী মফমদদি মুর্তিশিং অসি আর্তকী পোৎলম অমখক ওইনা লৌই। মখোয়না ঐখোয়গী পুৱারীগী মতাংদা করিসু খনবা নত্তে, নীঙজবা অমসুং থাজবগী ৱাখল্লোন্সু অমত্তা চেনবা নত্তে। হায়রিবা মুর্তিশিং অসিবু অমুক হন্না পুরকপা হায়বসি ইমা ভারতকী মফমদা লৈবা ঐখোয়গী থৌদাংনি। মুর্তিশিং অসিদা ভারতকী থৱাই অমসুং থাজবগী শরুক অমা য়াওরিবনি। মখোয়দা নাৎ অমসুং পুৱারীগী ওইবা মরু ওইবা কয়া অমসু য়াওরিবনি। থৌদাং অসিবু ভারতনা খঙলদুনা, মসিগীদমক্তা হোৎনবা হেনগৎখি। মসিগী মহৈ অমা ওইনা, মসিবু হুরানগে খল্লিবা মীওইশিংগী মফমদসু অকীবগী ৱাখল্লোন ফাওহল্লিবনি। মুর্তিশিং অসিবু হুরান্দুনা অমসুং পুখ্রিবা লৈবাকশিংনা মসিনা ভারতকা লৈনবা মরীদা শাফু পীবা ঙম্বগী মতিক লৈ হায়বসি খঙবা হৌরক্লবনি। ভারতকী ৱাখল্লোন অসি মসিগা মরী লৈনৈ; মসিদা ভারতকী থাজবগী ইথিল শাগোন্নরি অমসুং মীওই অমগা অমগগী মরক্তা লৈনরিবা মরীদসু মসিনা পাঙ্গল হাপ্লিবনি। কাশিদগী হুরানখিবা ইমা অন্নপুর্না দেবীগী মুর্তিসু নুমিৎ খরনিগী মমাংদা অমুক্কা হন্না পুরকখিববু অদোম্না নীংশিংলমগনি। মালেম্না ভারত্তা করম্বা মিৎয়েংদা য়েংই হায়বগী মসিনা খুদম অমা ওইরিবনি। ইং ২০১৩ ফাওবগী মনুংদা, চাউরাকপা মুর্তি ১৩দি ভারত্তা অমুক হন্না পুরকখ্রবনি। অদুবু, মমাংগী চহি ৭কী মনুংদা, ভারতনা মমল নাইদ্রবা মুর্তি ২০০ হেন্না পুরকখ্রবনি। অমেরিকা, ব্রিতেন, হোল্লেন্দ, ফ্রান্স, কেনাদা, জর্মনী, সিঙ্গাপোরনা ভারতকী অসিগুম্বা ৱাখল্লোনবু নীংথিনা খঙলে অমসুং মুর্তিশিং অসিবু অমুক্কা হন্না ফংনবা হোৎনবদা ঐখোয়দা তেংবাংখি। ঐহাক্না মমাংগী চহিগী সেপ্তেম্বরদা অমেরিকাদা চৎলুবা মতমদা, ঐহাক্না লিরবা মুর্তি কয়া অমসুং ঐখোয়গী নাৎকা মরী লৈনবা থাইনগী পোৎলম কয়া থেংনখি। মমল নাইদ্রবা হেরিতেজ অমনা লৈবাক অসিদা অমুক্কা হন্না হল্লকপা মতম খুদিংদা, ভারত মচা অমা ওইনা অমসুং পুৱারী অমসুং আর্কিওলোজীদা থাজবা অমসুং নীঙজবগা নাৎকা অচেৎপা মরী লৈবা ঐখোয় খুদিংনা নুংঙাইবা ফাওবা হায়বসি মহৌশানি।
মরুপশিং, ঐখোয়না ঙসি ভারতকী চৎনবী অমসুং হেরিতেজকী মতাংদা ৱারী শারিবা অসিদা, ঐহাক্না ‘মন কী বাত’ অসিদা লৈবাক মীয়ামদা মীওই অনিবু শক্তাকচগে। হৌজিক্কান্সিদা, তাঞ্জানিয়াগী মচিল-মনাও অনি, কিলি পাউল অমসুং মহাক্কী মচল নিমা অসি ফেসবুক, ত্বীত্তর অমসুং ইন্সতাগ্রামদা ই-পাউ অমা ওইরি অমসুং অদোম্না মখোয়গী মরমদা শোইদনা তারম্লগনি হায়না ঐহাক্না খল্লি। মখোয়না ভারতকী ঈশৈ-নোংমাইবু য়াম্না পামজৈ অমসুং মসিনা মরম ওইরগা মখোয় অসি মমিং য়াম্না চৎলি। মখোয়না ঈশৈ নোংমাইদা মচিন লেঙবগী মওং-মতৌনা মখোয়না হীরমসিদা কয়া য়াম্না কন্না হোৎনবগে হায়বা তাক্লি। হন্দক্তসু, কিলি পাউলনা গনতন্ত্রা দিবস নুমিত্তা ঐখোয়গী নেস্নেল এন্থেম ওইরিবা ‘জন গন মন’ শকপগী ভিদিওসু য়াম্না কন্না ভাইরেল ওইখি। মহাক্না নুমিৎ খরনিগী মমাংদসু লতা দিদিজীগী ঈশৈ অমা লান্থোক্তুনা ইকায় খুম্নবসু উৎখি। মখোয়গী অসিগুম্বা অনৌবা থৌওং পাংথোকপা অসিগীদমক্তা ঐহাক্না কিলি অমসুং নিমা মচিল-মনাওবু য়াম্না থাগৎচরি। নুমিৎ খরনিগী মমাংদসু, তাঞ্জানিয়াদা লৈবা ভারতকী এম্বেসীদা মহাকপু ইকায় খুম্নখি। ভারতকী ঈশৈ-নোংমাইগী জাদু অসিদি অসুক্কী মতিক মগুন লৈখ্রে, মসিনা মীওই খুদিংবু নুংঙাইহল্লি, থৱাই তানা পামজহল্লি। চহি খরগী মমাংদা, লৈবাক চাম্মা য়াংখৈ হেনবগী ঈশৈ-নোংমাই তৌবা মীওইশিংনা মশাগী লৈবাকশিংদা অমসুং মশাগী নাৎকী ফিজোল শেত্তুনা মহাত্মা গান্ধীনা পাম্নবা লেংজবা অমসুং বাপুগী খ্বাইদগী পামজরবা ভজন, ‘বৈশ্নব জন’বু মায় পাক্না লান্থোকখিববু ঐহাক্না ঙসিসু নীংশিংলি।
ভারতনা ঙসি নীংতম্বগী চহি ৭৫ শুরকপগী মরু ওইরবা কুমহৈ অমা পাংথোক্লিবা অসিদা মীরম লৈবাক্কী মীওই অমসুং শক্নাইরবা শৈশকপশিংবু কৌদুনা ভারতকী লৈবাক নীঙবগী ঈশৈ শকহন্দুনা লৈবাক নীংবগী ঈশৈগা মরী লৈননা অসিগুম্বা মান্নবা থৌরম কয়া পাংথোকপা য়াই। মসিদা নত্তনা, করিগুম্বা কিলি অমসুং নিমানা তাঞ্জানিয়াদা ভারতকী ঈশৈদা মতৌ অসিগুম্না মচিন লেঙবা ঙম্লবদি, ঐখোয়গী লৈবাক অসিদা ঈশৈ মখল কয়া অমা লৈত্রো...ঐখোয়গী লৈবাক্কী তোঙানবা লোল কয়াদা...গুজরাতকী অঙাং অমনা তমিল ঈশৈদা....কেরলাগী অঙাং অমনা অসামিজতা.... কন্নরগী অঙাংনা জম্মু অমসুং কশ্মিরগী লোলদা অসিগুম্না তৌবা য়ারোইদ্রো? ঐখোয়না ‘এক ভারত-শ্রেস্থ ভারত’কী ইথিল থেংনবা য়াবা ফিভম অমা ঐখোয়না শেম্বা য়াইনা। মসিদসু নত্তনা, ঐখোয়না নীংতম্বগী অমৃত মহোৎসবপু অনৌবা মওংদা পাংথোকপা য়াইনা। ভারতকী লোলশিংগী মমিং চৎপা ঈশৈশিংবু মশাগী ওইবা মওংদা শকপগী ভিদিও শেমসি হায়না ঐহাক্না লৈবাক্কী নহারোলশিংগী মফমদা হায়জরি, অদোমসু য়াম্না থুনা মমিং চৎকনি! লৈবাক্কী তোঙানবা মগুন চেনবগী মতৌবু অনৌবা চারোন শুরোন্দা শক্তাক্কনি।
ঐহাক্কী নুংশিরবা লৈবাক মীয়াম, ঐখোয়না নুমিৎ খরনিগী মমাংদা ইন্তর্নেস্নেল মদর লেংগ্বেজ দে পাংথোকখি। ইমালোল হায়রিবা ৱাহৈ অসি কদাইদগী লাকপনো, মতৌ করম্না ওইরকপগে হায়বগী মতাংদা লৌশিং লৈবা মীওইশিংনা একাদমিক ওইবা ই-পাউ কয়া পীবা য়াই। ঐহাক্না ইমা লোল হায়বসি ঐখোয়গী ইমানা ঐখোয়গী পুন্সি শেম্বীবগী থৌওংগুম্বনি হায়না মিৎয়েং চঙজগে, হায়রিবা থৌওং অসিগা চপ মান্ননা, ইমা লোলনা ঐখোয়গী পুন্সিবুসু শেম্মি। ঐখোয়না ইশাগী ইমাবু ইন্থোকপা য়াদবগুম্না, ইমা লোলসু ইন্থোকপা য়াদে। ঐহাক্না চহি কয়াগী মমাংদা অমেরিকাদা চৎলুবগী থৌওং অমা নীংশিংলি। ঐহাক্না তোঙানবা ইমুং কয়া থেংনরুগনি হায়না খনখি। ঐহাক্না তেলেগুগী ইমুং অমদা চৎখি অমসুং মফমদুদা য়াম্না নুংঙাইবা থৌদোক অমা উখি। মখোয়না লৈরিবা লমদুগী মপান্দা চত্তবা ওইরগদি, থবক য়াম্না চিনবা ওইরবসু, ইমুং-মনুংগী মীওই খুদিংনা শোইদনা চাক্লেন পুন্না চামিন্নগনি অমসুং মতমদুদা তেলেগু লোল খক্তমক লোনগনি হায়বা কাঙলোন অমা শেম্মি হায়না পাউদমলকখি। কাঙলোন অসি মফমদুদা পোকপা অঙাংশিংগীসু চৎনগনি। মমা লোলবু অসিগুম্না নুংশিবগী মতৌ উবদা, ইমুং অসিনা ঐহাকপু মপুং ফানা শুমহৎখি।
মরুপশিং, নীংতম্বা ফংলবা চহি ৭৫গী মতুংদা ফাওবা, মীওই খরগী ওইনদি, মশাগী লোল, ফিজেৎ-চাজেৎ, চাকচা-য়ুথক্কী মতাংদা অকক্নবা লৈদুনা ৱাখলদা চমম্নবা পোকপগী থৌওং থেংনরি। অদুবু মালেমগী অতোপ্পা মফমশিংদদি, অসিগুম্বা থৌওং লৈতে। ইশাগী ইমা লোল হায়বসিদি ঐখোয়না চাউথোকচবগা লোয়ননা ঙাংগদবনি। অদুগা ঐখোয়গী ভারত্তি লোলগী মতাংদা অসুক য়াম্না ইনাক খুনখ্রে, ঐখোয়গা চাংদম্নবা য়াবা লৈবাক অমত্তা লৈতে। কশ্মিরদগী কন্যাকুমারী ফাওবা, কৎচতগী কোহিমা ফাওবগী মরক্তা লোইরিবা লোল চাম্মা চাম্মা, দাইলেক্ত লিশিং কয়া অসি অমনা অমদগী তোঙাল্লবসু, অমগা অমগা পুনবগী মতৌ লৈরি, লোল ময়াম অমসুং ফোংদোক্লিবদি অমখক হায়বগী মগুন চেল্লিবা অসিনা ঐখোয়গী লোলগী খ্বাইদগী ফজরবা মগুন্নি। ঐখোয়না ঐখোয় মশেলদগী লেপ্তনা তম্নদুনা ঐখোয়গী লোলশিং অসিনা চহি চা কয়া চঙনা চাউখৎলক্লি অমসুং ঐখোয় ইশানা মসিবু হেন্না ফজহল্লি, অমনা অমগী লোলবু চাউখৎহল্লি। মালেমগী খ্বাইদগী লিবা লোল, তমিল লোল অসি ভারত্তা লৈ অমসুং মালেমগী ওইবা অসিগুম্বা মশক থোকপা হেরিতেজ অমা ঐখোয়গী নাক্তা লৈবগীদমক্তা ভারত মচা খুদিংনা চাউথোকচফম থোকই। মসিগা মান্ননা, অরিবা মতমগী স্ক্রিপচর কয়াসু লৈরি, মখোয়না ফোংদোকপশিং অসিসু ঐখোয়গী সংস্কৃত লোলদা য়াওরি। ভারতকী মীয়াম্না মখোয়না ইমা লোল মখল ১২১গা মরী লৈনবগীদমক্তা চাউথোকচদগবনি অমসুং মসিগী মরক্তগী লোল ১৪দি মীওই করোর ১ হেনবনা মশাগী নোংমগী পুন্সিদা ঙাংনরিবনি। মসিনা হায়বদি, ঐখোয়গী লৈবাক্তা তোঙানবা লোল ১৪গা মরী লৈনদুনা লৈরিবা অপুনবা মীশিং য়ৌনা মীশিং লৈবা য়ুরোপকী লৈবাক অমত্তা লৈবা নত্তে হায়বনি। ইং ২০১৯দা, হিন্দি অসি মালেমগী মনুংদা খ্বাইদগী য়াম্না ঙাংনবা অহুমশুবা লোলগী থাক্তা থমখ্রবনি। ভারত মচা খুদিংনা মসিগীদমক্তা চাউথোকচদগবনি। লোল হায়বসি করিগুম্বা অমা ফোংদোকপগী পাম্বৈখক ওইবা নত্তে, মসিনা খুন্নাই অমগী চৎনবী অমসুং হেরিতেজ য়োকখৎপদসু তেংবাংলিবনি। সুর্জন পারোহিজীনসু মশাগী লোলগী হেরিতেজপু কন্নবা মান্নবা থবক কয়া সুরিনামদা পাংথোক্লি। মহাক্না থা অসিগী ২দা চহি ৮৪ মপুং ফাখ্রে। মহাক্কী মপা-মপুশিংনা চহি কয়াগী মমাংদা শিন্মী লিশিং কয়া অমগা লোয়ননা পুন্সি মহিং তান্নবগীদমক্তা সুরিনামদা চৎখিবনি। সুরিনাম পারোহিজীনা হিন্দিদা ফজরবা শৈরেং কয়া ই; মহাক্কী মমিং অসি মফমদুগী লৈবাক্কী কবিশিংগী মরক্তা খঙনবদা য়াওরিবনি। মসিনা হায়বদি, ঙসিগী মতমসিদসু মহাক্কী থম্মোইদা হিন্দুস্তানগী মীহুল হুল্লি হায়বনি; মহাক্কী থবক খুদিংদা ভারতকী লৈহাওগী মনম চেল্লি। সুরিনামগী মীয়াম্না সুর্জন পারোহিজীগী মমিংদা ম্যুজিয়ম অমসু শারে। ঐহাক্না মহাকপু ইং ২০১৫দা ইকায় খুম্নবা উৎপগী খুদোংচাবা ফংখিবসিদা য়াম্না নুংঙাইবা ফাওই।
মরুপশিং, ঙসি, হায়বদি, ফেব্রুৱারী ২৭ অসি মরাথী ভাষা গৌরব দিবসসু ওই।
“সর্ব মরাথী বন্ধু ভগিনিনা মরাথী ভাষা দিনাচ্য হার্দিক শুভেচ্ছা”।
ঙসিগী নুমিৎ অসিদি মরাথী কবিরাজ, বিষ্ণু বামন শির্বাদকরজী, শ্রীমান কুসুমাগ্রাজজীগী মফমদা কত্থোক্লবনি। ঙসি অসি কুসুমাগ্রাজজীগী মপোক কুমওনসু ওই। কুসুমাগ্রাজজীনা মরাথীদা শৈরেং, নাতক কয়া অমা ইরমখি অমসুং মরাথী খোরিলোলবু অনৌবা থাক্তা পুখৎলমখি।
মরুপশিং, ঐখোয়গী লোলশিংদা মশাগী ওইবা অখন্নবা ময়েক লৈ; ইমালোলশিংগী মশাগী সাইন্স লৈজৈ। অসিগুম্বা সাইন্স অসিবু নীংথিনা খঙনবগীদমক্তা, লোকেলগী লোলশিংবু নৈনবগী হীরমদা নেস্নেল এজুকেসন পোলিসীদা অহেনবা মিৎয়েং চঙখ্রবনি। প্রোফেস্নেল কোর্সশিংসু হায়রিবা লম-লমগী লোলশিংদা তাকপীনবা হোৎনবগী থৌওং কয়াসু লৈরে। নীংতম্বগী অমৃতকী মতমসিদা, অসিগুম্না হোৎনরিবা অসিদা ঐখোয় খুদিংনা তেংবাংগদবনি, থবক অসিদি ইশাবু ইকায় খুম্নবগী মওং তাকপা থৌওংনি। অদোম্না ঙাংলিবা ইমালোলগী মগুনগী মতাংদা অদোম খুদিংনা খঙনবা অমসুং মসিগী মরমদা লোল অসিদা করিগুম্বা খরা ইনবা ঐহাক্না হায়জনীংই।
মরুপশিং, ঐহাক্না ঐহাক্কী মরুপ অমসুং কেনয়াগী প্রধান মন্ত্রী, রাইলা ওদিঙ্গাগা নুমিৎ খরনিগী মমাংদা উন্নখি। থৌদোক অসি য়াম্না নুংঙাইবা থৌদোক অমা ওইখি, অদুগা থৱাই নুংঙাইতবা থৌদোক অমসু ওইখি। ঐখোয়না য়াম্না নক্নবা মরী লৈবনা, য়াম্না ফোংনা খন্ন-নৈনখি। ঐখোয়না ৱারী শারিঙৈগী মরক্তা, ওদিঙ্গাজীনা মহাক্কী মচানুপীগী মতাংদা ৱারী শারকখি। মহাক্কী মচানুপী, রোসমেরীদা ব্রেন ত্যুমর অমা লৈরে অমসুং মসিনা মরম ওইরগা সর্জরী তৌবা তাখি। মসিগী সাইদ ইফেক্ত অমা ওইনা, রোসমেরী অসি মমিৎ তাঙলমগে খজিক্তং ঙায়রমখি, মহাক্না উবগী শক্তি মাঙখি। মহাক্কী মচানুপীগী মফমদা করি থোক্লমগনি হায়বা অদোম্নসু খঙলমগনি, অমসুং মহাক্কী পাবুংগী করম্বা ফিভম ওইরমগনি হায়বসু ঐখোয়না খঙবা ঙমগনি। মালেমগী হোস্পিতাল খুদিংদা মহাক্না য়েংলে, মহাক্না মচানুপী লাইয়েংবগীদমক্তা য়েংদবা মরু ওইবা হোস্পিতাল অমত্তা লৈত্রে। মহাক্না মালেমগী চাউর-চাউরবা লৈবাক কয়া থিখি, অদুবু মায় পাকপা অমত্তা ফংখিদে, থাজবা পুম্নমক মাঙখি অমসুগ মহাক্কী ইমুং মনুংদা অৱাবগী মতৌনা থল্লমখি। তাল্লক অসিদা, কনাগুম্বা মীওই অমনা মহাক্কী মফমদা ভারত্তা চত্তুনা অয়ুরবেদগী লাইয়েং অমুক্তং য়েংনবা তাকপীখি। মহাক্না হোৎনবা য়াবা কয়া হোৎনরুরবা অমসুং মসিদগী য়াম্না ৱারবসু, অমুক্তং ওইরবসু চত্তুনা করি থোক্কে য়েংগে হায়না খনখি। মহাক্না ভারত্তা লাকখি, কেরলাদা লৈবা অয়ুর্বেদগী হোস্পিতাল অমদা মচানুপীগী লাইয়েংবা হৌখি। মহাক্কী মচানুপীনা মফমদুদা মতম শাংনা লৈখি। অয়ুর্বেদগী লাইয়েংনা অসুক্কী মতিক ফবগী চাং অসি কমাইনা তৌই হায়বদা, রোসমেরীনা নীংথিজনা উবা ফংলকখি। রোসমেরীগী মফমদা অনৌবা পুন্সি অমা লাকপগুমখি অমসুং মহাক্না মপুং ফানা উবা ঙম্লকখিবসিদা করি ফাওরমগনি অমুক্তা খনবীয়ু। ইমুং অপুনবদা অনৌবা থাজবা লাকপসিদা ওদিঙ্গাজীনা ঐহাক্কী ইফমদা পাউদম্বদা মপুক্নিং য়াম্না নুংশিরকখি অমসুং অয়ুর্বেদগী লৌশিং অমসুং সাইন্স অসি কেনয়াদা পুবা পাম্মি হায়না ফোংদোকখি। লাইয়েং অসিদা শিজিন্নরিবা পাম্বীশিং অসিবু মখোয়না থাজগনি অমসুং মসিদগী মহাক্কী মীয়াম্না কান্নবা য়াম্না লৌবা ঙম্নবা মহাক্না অঙম্বা থাক্তা হোৎনগনি।
ঐখোয়গী লমদম অমসুং চৎনবীদগী থোকখিবা করিগুম্বা অমনা কনাগুম্বা মীওই অমগী অৱাবা কোকহনবদা অসুক য়াম্না তেংবাংবা অসি ঐহাক্কী ওইনা য়াম্না নুংঙাইবা ৱাফম অমনি। অদোমসু মসি তাবদা নুংঙাইবা ফাওগনি। করম্বা ভারত মচানবু মসিদা চাউথোক্লোইদগে? ওদিঙ্গাজীখক্তা নত্তনা, মালেম শিনবা থুংবগী মীওই লাখ কয়ানা অয়ুর্বেদদগী অসিগুম্বা মান্নবা কান্নবা কয়া ফংখ্রে হায়বসি ঐখোয় খুদিংনা খঙলবনি।
ব্রিতেনগী প্রিন্স চার্ল্স অসিসু অয়ুর্বেদবু য়াম্না শীংথাজবা মীওই অমনি। ঐহাক্না মহাক্কা উন্নবা খুদিংগী, মহাক্না অয়ুর্বেদবু শোইদনা পনগনি। মহাক্না ভারত্তা লৈবা অয়ুর্বেদগী ইন্সতিত্যুসন কয়াগী মতাংদসু লোইনা খঙই।
মরুপশিং, মমাংগী চহি ৭ অসিদা লৈবাক অসিদা অয়ুর্বেদবু হেন্না খুমাং চাউশিলহন্নবা অহেনবা মিৎয়েং কয়া চঙখ্রে। অয়ুশ মন্ত্রালয় শেমখিবা অসিসু ঐখোয়গী নাৎকী হিদাক লাংথক অমসুং হকশেলগী পথাপ্পু মমিং হেন্না চৎহনবগী ৱারেপ্পু মপাঙ্গল হাপ্নবগীদমক্তনি। অয়ুর্বেদগী হীরমগা মরী লৈনবা স্তার্ত-অপ কয়া অমা মমাংগী চহি খরদা থোক্লকখিবা অসিদসু ঐহাক্না নুংঙাইবা ফাওই। অয়ূশ স্তার্ত-অপ চেলেঞ্জসু থা অসিগী অঙনবদা হৌখ্রে। চেলেঞ্জ অসিগী পান্দমদি, লম অসিদা মথৌ তৌরিবা স্তার্ত-অপশিংবু মশক খঙদোক্তুনা তেংবাংবনি। লম অসিদা থবক তৌরিবা নহাশিংদা মখোয়না চেলেঞ্জ অসিদা শরুক য়াবীয়ু হায়না ঐহাক্না হায়জরি।
মরুপশিং, মীয়াম্না করিগুম্বা অমা পুন্না পাংথোক্কে হায়না খনখ্রবদি, মখোয়না মশক থোকপা থবক পাংথোকপা ঙম্মি। মীয়াম্না শরুক য়াদুনা, পুন্না হোৎনমিন্নদুনা মশক থোকপা থৌদাং য়াখিদুনা খুন্নাইদা অচৌবা অহোংবা পুরকপগী থৌওং কয়া অমা থোকখ্রে। ‘মিসন জল থল’ হায়না কৌবা অসিগুম্বা মীয়ামগী ইহৌ অমদি হৌজিক হৌজিক কশ্মিরগী শ্রীনগরদা চত্থরি। থৌওং অসিদি শ্রীনগরগী পুখ্রি অমসুং পাৎশিংবু শেংদোক্তুনা হান্নগী ফজবা ফিভমদা হঞ্জিল্লকহন্নবা হোৎনবগী তোপ-তোপ্পা মওংগী থৌওং অমনি। ‘মিসন জল থল’ অসিনা “কুশাল সার” অমসুং “গিল সার”দা অহেনবা মিৎয়েং চঙলি। মীয়াম্না শরুক য়াবগা লোয়ননা, ইহৌ অসিদা তেক্নোলোজীগী তেংবাং কয়াসু লৌরি। লম খোপচিনবা অমসুং আইনগী ৱাংমদা শেমগৎ-শাগৎপগী থৌওং পাংথোকপা থিদোক্নবগীদমক্তা, মফম অসিগী ফোর্মেল সর্ভে অমসু পাংথোকখ্রে। মসিগা লোয়ননা, প্লাস্তিক্কী ফত্ত-হৌদি লৌথোক্নবা অমসুং ফত্ত-হৌদি শেংদোকপগী কেম্পেন অমসু হৌদোকখ্রে। মিসন অসিগী অনিশুবা তাঙ্কক্কী মনুং চনবা ওইনা, পাৎ অসিবু থনহল্লিবা অরিবা ৱাতর চেনেল অমসুং ইফুৎ ১৯শিংবু হান্নগী ফিভমদা হঞ্জিনহল্লক্নবা হোৎনরি। মসিগী রেস্তোরেসন প্রোজেক্ত অসিগী মতাংদা মীয়ামদা খঙবা হেলহন্নবগীদমক্তা নহাশিংবুসু ৱাতর এম্বেসেদর ওইহনখি। হৌজিক্তি, লমদমসিগী মীয়াম্না “গিল সার পাৎ”তা তাবা মাইগ্রেতরী উচেক অমসুং ঙাগী মশিং হেনগৎহন্নবা কন্না হোৎনরি অমসুং উচেক অমসুং ঙাশিং অসিবু উবদা নুংঙাইজবসু ফাওনরি। অসিগুম্বা মশক থোকপা থৌওং অসিগীদমক্তা ঐহাক্না শ্রীনগরগী মীয়াম্বু থাগৎচরি।
মরুপশিং, লৈবাক অসিনা চহি ৮গী মমাংদা হৌদোকখিবা ‘ক্লিন ইন্দিয়া মিসন’ অসিনা মতমগী মতুং ইন্না শরুক য়াম্না পাকথোক চাউথোক্লে, অনৌবা থৌওং কয়া অমসু হাপচিল্লে। অদোম্না ভারতকী মফমশিংদা চৎপা খুদিংদা, লম-তু নান্না থম্বগী করিগুম্বা হোৎনবগী থৌওং অমদি মফম খুদিংদা উবা ফংগনি। অসমগী কোক্রাঝারদা পাংথোকপা অসিগুম্বা থৌওং অমগী মতাংদা ঐহাক্না খঙবা ঙম্লে। মফমসিদা, অয়ুক্কী ৱাকিং চৎপা মীওই কাঙবু অমনা ‘ক্লিন অমসুং গ্রীন কোক্রাঝার’ মিসনগী মখাদা য়াম্না শিংথানীংঙাই ওইবা থবক পায়খৎলি। অনৌবা ফ্লাইওভর লৈবা মফমগী কিলোমীতর অহুম শাংবা শোরোক অসিবু শেংদোক্তুনা লু-নানবগী পাউজেল অমা মখোয় খুদিংনা পীরি। মসিগা মান্নবা ওইনা, ভিশাখাপত্নমগী ‘ক্লিন ইন্দিয়া কেম্পেন’গী মখাদা, পোলীথিনগী মহুত্তা ফিগী খাও ওইনা শিজিন্নহল্লি। মফম অসিগী মীয়াম্না অকোয়বগী ফিভম্বু লু-নান্না থম্নবগীদমক্তা সিঙ্গল য়ুজ প্লাস্তিক্কী পোত্থোকশিংগী মাইয়োক্তা মখোয়না থবক পায়খৎপগী মতৌসু উবা ফংলি।মসিগা লোয়ননা, হায়রিবা মীয়ামশিং অসিনা য়ুম-য়ুমদা লৈবা ফত্ত-হৌদিশিংবু তোখায়না থম্বগী মতাংদা ৱারোল খঙহন্নবা পাউজেলসু শন্দোক্লি। মুম্বাইগী সোমাইয়া কোলেজকী মহৈরোইশিংনসু লু-নান্না থম্বগী কেম্পেন অসিগী মনুংদা ফজহনবগী থৌওংসু মনুং চলহনখ্রে। মখোয়না নীংথিরবা পেন্তিংশিংনা কলয়ান রেলৱে স্তেসনগী ফক্লাংশিংবু লৈতেংলি। রাজস্থানগী সৱাই মাধোপুরগী ইথিল পীবা খুদম অমসু ঐহাক্না খঙবা ঙম্লে। মফমসিগী নহাশিংনা রন্থাম্বোরদা ‘মিসন বেস্ত প্লাস্তিক’ কৌবা কেম্পেন অমা হৌদোক্লে অমসুং মসিগী মনুং চন্না, রনথাম্বোরগী উমংদগী প্লাস্তিক অমসুং পোলীথিন লৌথোক্লি। সবকা প্রয়াস, মীপুম খুদিংনা হোৎনমিন্নবগী ইথিলনা লৈবাক অসিদা মীয়াম্না শরুক য়াবগী থৌওংদা মপাঙ্গল হাপ্লি অমসুং মীয়াম পুন্না শরুক য়ারবদি, খ্বাইদগী চাউবা পান্দমসু শোইদনা ফংবা ঙম্লে।
ঐহাক্কী নুংশিরবা লৈবাক মীয়াম, ঙসিদগী নুমিৎ খরনিগী মতুংদা, মার্চ ৮দা মালেম শিনবা থুংবদা মালেমগী নুপীশিংগী নুমিৎ পাংথোক্লগনি। ঐখোয়না ‘মন কী বাত’ অসিদা নুপীগী থৌনা, স্কিল অমসুং হৈ-শিংবগা মরী লৈনবা খুদম কয়া অমা তাক্লি। ঙসিসু, স্কিল ইন্দিয়া, সেল্ফ হেল্প গ্রুপ, অপীকপা নত্ত্রগা অচৌবা ইন্দস্ত্রী ওইরো, নুপীশিংনা হীরম খুদিংদা লুচিংবগী চুক্লি পায়রি। য়েংলু-য়েংলু খুদিংদা নুপীশিংনা অরিবা মতমগী চৎনবীবু অরানবা ওইহল্লি। ঐখোয়গী লৈবাক অসিদা ঙসিসি নুপীশিংনা পার্লিয়ামেন্ততগী হৌরগা পঞ্চায়ত ফাওবগী হীরম কয়াদা অনৌবা থাক্তা কাখৎলি। নুপীশিংনা আর্মীদসু অনৌবা অমসুং অচৌবা ফমশিংদা মশাগী থৌদাং য়াদুনা লৈবাক ঙাক শেল্লি। মমাং থাদা পাংথোকখিবা গনতন্ত্রা দিবস নুমিত্তসু, নুপীশিংনা হৌজিক্কান মতমগী ফাইতর প্লেন পাইবগী শক্তম উবা ফংখি। নুপীমচাশিংবু সাইনিক স্কুলদা মিং চনবদা অথিংবা লৈরম্বদুসু লৈবাক অসিনা লৌথোকখ্রে অমসুং লৈবাক শিনবা থুংবগী সাইনিক স্কুলশিংদা নুপীমচাশিংনা মিন চন্নরি। মান্নবা ওইনা, স্তার্ত-অপকী মালেমদা অমুক য়েংসি। ইকুই কুইদ্রিবা চহিশিংগী মনুংদা লৈবাক অসিদা অনৌবা স্তার্ত-অপ লিশিং কয়া হৌদোকখ্রে। স্তার্ত-অপশিং অসিগী তংখায়গী চাংদা নুপীশিংনা দাইরেক্তর ওইরি। লৈবাক অসিনা নুপা অমসুং নুপীশিংগী লুহোংবগী অমত্তা ওইবা মান্নবা চহি লেপ্তুনা মখোয়দা মান্নবা হক ফংহল্লি। মসিনা মরম ওইরগা, হীরম খুদিংদা নুপীশিংনা শরুক য়াবগী চাং হেনগৎলক্লি। লৈবাক অসিদা লাক্লিবা মরু ওইবা অতোপ্পা অহোংবা অমসু অদোম্না উরম্লগনি। মসিগী অহোংবা অসিদি ঐখোয়গী সোসিএল কেম্পেনশিংগী মায় পাকপা অসিনি। ‘বেতি বচাও, বেতি পরহাও’গী মায় পাকপগী খুদম লৌরসি, ঙসিদি লৈবাক্কী সেক্স রেসিও য়াম্না ফগৎলে। স্কুল কাবা নুপীমচাশিংগী মশিংসু য়াম্না হেনগৎলে। হীরম অসিগা মরী লৈননা, ঐখোয়গী নুপীমচাশিংনা স্কুলদগী দ্রোপ আউত তৌদনবা হোৎনবা অসি ঐখোয়গী থৌদাং ওইগদবনি। মান্নবা অমা ওইনা, লৈবাক অসিগী নুপীশিংনা ‘স্বচ্ছ ভারত অভিয়ান’গী মখাদা ফোংনা অমাংশঙ তৌবগী চৎনবীদগী মনীং তম্লে। ত্রিপল তলাক্কুম্বা খুন্নাইগী ফত্তবা অমসু লোইশিল্লে। ত্রিপল তলাক্কী মাইয়োক্তা আইন হেক লৈরকখিবদগী, লৈবাক অসিদা থোকপা ত্রিপল তলাক্কী কেসকী চাংনা ৮০% হন্থরে। অসিগুম্বা ময়াম অসিবু অসুক য়াম্না তেল্লবা মতমগী মনুংদা করম্না ওইথোক্লিবনো? মসিগী অহোংবা লাকপগী মরমদি নুপী মশামক্না অহোংবা অসিবু লুচিংবা অমসুং লৈবাক অসিদা পায়খৎলিবা চাউখৎ-থৌরাংগী খোঙথাংশিংনি।
ঐহাক্কী নুংশিরবা লৈবাক মীয়াম, হয়েংগী ফেব্রুৱারী ২৮গী নুমিৎ অসিদি ‘লৈবাক্কী সাইন্সকী নুমিৎ’নি। নুমিৎ অসি রমন ইফেক্ত পুথোকখিবগী নুমিৎকীদমক্তসু খঙনৈ। ঐহাক্না সি.ভি. রমনজীগা লোয়ননা ঐখোয়গী সাইন্সকী খোঙচত্তা মশক থোক্না শরুক তমখিবা সাইন্তিস্ত খুদিংমকপু ইকায় খুম্নরি। মরুপশিং, তেক্নোলোজীনা ঐখোয়গী পুন্সিদা লাইহনবা অমসুং চমথোকহনবগী মতাংদা মরু ওইবা ফম অমা কনখ্রে। করম্বা তেক্নোলোজী অসি ফবগে অমসুং তেক্নোলোজী অদুবু করম্না হেন্না কান্ননবা শিজিন্নগদগে হায়বগী মতাংদা ঐখোয়না নীংথিজনা খঙলে। অদুবু, তেক্নোলোজী অদুনা য়ুম্ফম ওইবা মরী লৈনবা সাইন্সকী মতাংদা ঐখোয়গী ইমুংগী অঙাংশিংদা খঙহনবগী মতাংদদি ঐখোয়না লায়থোক্লি। মসিগী সাইন্সকী নুমিৎ অসিদা, ঐখোয়গী অঙাংশিংদা সাইন্সকী ৱাখল্লোন চেলহন্নবা হোৎনবা হৌরসি হায়না ঐহাক্না ইমুং খুদিংগী মফমদা হায়জরি।
হৌজিক, উবদা ৱানা থোকপগী খুদম অমা লৌরসি, অনোক উপ্লবা মতুংদা ময়েক শেংনা উবা হেনগৎলি, মসিনা করম্বা সাইন্সতা য়ুম্ফম ওইবগে হায়বসি অঙাংশিংদা লায়না তাকপা য়াই। অনোক্তা য়েংদুনা মদুগী নুংঙাইবা অদুখক লৌগদবা নত্তে। অদোম্না, চে মচেৎ অমদা মসিগী মতাংদা অঙাংদা লায়না তাকপা য়াই। হৌজিক, অঙাংশিংনা মোবাইল ফোন শিজিন্নৈকো...কালকুলেতরনা করম্না মথৌ তৌবগে, রিমোৎ কন্ত্রোলনা মথৌ করম্না তৌবগে, সেন্সর হায়বসিনা করিনো তাকপীবা য়াই। মসিগা লোয়ননা, য়ুমদা খন্ন-নৈনবা য়াবা সাইন্তিফিক ওইবা পোৎলম কয়া অমা লৈ। থৌওং অমা থোক্লিবসি করিনা থোকহনবনো হায়বনচিংবা ইমুং অমদা শিজিন্নরিবা পোৎলমশিংগী মতাংদা লৈবা সাইন্সকী মতাংদাব তাকপা য়াই। অদুগা, ঐখোয়না অঙাংশিংগা লোয়ননা থৱানমিচাক য়েংমিন্নবা য়াওরবরা? নুমিদাংগী মতমদা থৱানমিচাক্কী মতাংদা ৱারী শাবা য়াই। কন্সতেল্লেসন তোঙান-তোঙানবা কয়া থোক্লি, মসিগী মরমদা মখোয়দা তাকপা য়াই। ঐখোয়না অসিগুম্বা কয়া পাংথোকপা মতমদা, অঙাংশিংগী মফমদা ফিজিক্স অমসুং এস্ত্রোনোমীগী মতাংদা পুক্নিং চিংশিন্দুনা পামহনবা য়াই। হৌজিক্কান্দি থৱানমিচাক অমসুং গ্রহশিংগী মফম খঙবা য়াবা এপ কয়া অমা লৈরে। অতিয়াদা উবা থৱানমিচাক অদোম্না মশক তাকপীবা য়াই অমসুং মখোয়গী মরমদা খঙদোকপা য়াই। স্তার্ত-অপশিংনা মখোয়গী স্কিল অমসুং সাইন্তিফিক ওইবা মওং-মতৌবু লৈবাক শেম্বগী থৌওংদা শিজিন্নবা য়াই ঐহাক্না মখোয়গী মফমদা হায়গনি। মসিদি ঐখোয় পুম্নমক্না লৈবাক্কী মফমদা লৈবা কলেক্তিব সাইন্তিফিক রেস্পোন্সিবিলিতী অমসু ওইরিবনি। খুদম ওইনা, ঐখোয়গী স্তার্ত-অপশিংনা ভর্চুএল রিএলিতীগী মালেমগী মতাংদা মশক থোকপা থবক তৌবগী ফিভম উবা ফংলি। ভর্চুএল ক্লাসকী হৌজিক্কী মতমসিদা, অসিগুম্বা ভর্চুএল লেব অমবুসু অঙাংশিংগীদমক্তা খল্লগা শেম্বা য়াই। ঐখোয়না অঙাংশিংবু য়ুমদা ফম্না ফম্না ভর্চুএল রিএলিতীগী খুত্থাংদা কেমিস্ত্রীগী লেব অমদা চৎহনবা য়াই। ঐহাক্না ওজা অমসুং মমা-মপা ওইবশিংদা অঙাংশিংদা ৱাহং হংনীংনবা পুক্নিং থৌগৎপীয়ু অমসুং মখোয়গা পুন্দুনা মদুগী পাউখুমসু থীদোকমিন্নৌ হায়না হায়জনীংই। ঙসি, ঐহাক্না ভারতকী সাইন্তিস্তশিংনা কোরোনাগা লান্থেংনবদা লৌরিবা থৌদাংবু থাগৎপা ফোংদোকচগে। মখোয়না কন্না হোৎনবদগী, মালেমদা মশক থোক্না তেংবাংখিবা ভারত্তা শাবা ভেক্সিন পুথোকপা ঙম্লিবনি। মসিদি সাইন্তিস্তশিংনা মীওইবা খুন্নাইদা তম্বা খুদোলনি।
ঐহাক্কী নুংশিরবা লৈবাক মীয়াম, ঐখোয়না হন্দকসু হীরম কয়াগী মতাংদা নৈনরে। লাক্কদৌরিবা মার্চ থাদা কুমহৈ কয়া অমা পরিং নাইনা লৈরে। শিবরাত্রী লৈরে, নুমিৎ খরনিগী মতুংদা ঐখোয়না হলিগীদমক্তা অমুক্কা শেম শাবা হৌরগনি। হোলি হায়বসি ঐখোয় পুম্নমকপু অমত্তা ওইহনবা কুমহৈ অমনি। কুমহৈ অসিদা অনকপা-অরাপ্পা, মীতোপ, অপীকপা অচৌবা, কল্লক-মীহৌবা খুদিংমক মাঙখি। মরম অসিনা, নুংশি চান্নবগী মচুনা হোলিগী মচুশিংদগী হেন্না কল্লি হায়নরিবনি। হোলিগী গুজিয়াগা লোয়ননা, মরীগী মরক্তা তোপ-তোপ্পা ফজবা অমসু লৈরিবনি। ঐখোয়না মরী অসিবু অমুক্কা হেন্না চেৎশিলহনবা তাবনি। মরী অমা হায়বসি ইশাগী ইমুংগী মীওইগী মরক্তা লৈবখক নত্তে, ঐখোয়গী হেন্না চাউরবা ইমুংগী মীওইগী মরক্তা লৈরিবা মরী অসিসু অমনি। মসিবু ঐখোয়না ইন্দুনা চৎনবা খ্বাইদগী মরু ওইবা পাম্বৈ নীংশিংবা তাই। মসিদি, কুমহৈ অসিবু ‘ভোকেল ফোর লোকেল’গী খুত্থাংদা পাংথোকপা অসিবুনি। অদোম্না কুমহৈগী মনুংদা লোকেলগী পোত্থোক লৈগদবনি, অদু ওইরবদি, অদোমগী অকোয়বদা লৈরিবা মীওইশিংগী পুন্সিসু মচুনা থনগনি। ঐখোয়গী লৈবাক অসিনা কোরোনাগা লান্থেংনবদা থেংনরিবা মায় পাকপশিং অসিনা কুমহৈগী হরাও নুংঙাইবসু শরুক য়াম্না হেনগৎহল্লে। অসিগুম্বা ৱাখল্লোনগা লোয়ননা, ঐখোয়না কুমহৈ অসি পাংথোক্কদবনি, অদুগা মান্নবা মতমদা, ঐখোয়না চেকশিনবগী তঙাই ফদবসু লৈ। ঐহাক্না মীয়াম খুদিংবু নুংঙাইরবা হোলিগী কুমহৈগী কুম অমগী য়াইফ পাউজেল পীজরি। ঐহাক্না অদোমগী ৱারোল, চিথি অমসুং পাউতাক মতম পুম্বদা ঙাইদুনা লৈগনি।
পুম্নমকপু থাগৎচরি!