Ministry of Agriculture & Farmers Welfare
Doubling Farmers’ Income Through Export
10 DEC 2021 6:52PM by PIB Delhi
The Government of India has taken various steps to increase the income of farmers in which enhancement of agri exports is also one of the focused actions. Agriculture exports help farmers to take advantage of wider international market which translates into increased income of the farmers.
The Government has adopted several developmental programmes, schemes, reforms and policies that focus on higher incomes for the farmers. All these policies & programmes are being supported by higher budgetary allocations, non-budgetary financial resources by way of creating Corpus Funds like Micro Irrigation Fund and Agri-marketing Fund, Promotion of 10,000 FPOs, Pradhan Mantri Krishi SinchaiYojna (PMKSY), Implementation of National Bee Keeping Honey Mission (NBHM), Interest Subvention Scheme by providing Kisan Credit Card (KCC), Electronic National Agriculture Market (e-NAM) etc. Also, Agri infrastructure fund of Rupees one lakh crore has been setup for post-harvest infrastructure.
In the year 2020, India has become the ninth largest exporter of agricultural products in the world.
(Values in Rs Crore)
S.No
Year
Export
1
2018-19
172484.38
2
2019-20
155781.72
3
2020-21
210093.40
The State wise details of agricultural export during last three years are annexed.
(Values in Rs Crore)
S.No
STATE/UTs
2018-19
2019-20
2020-21
1
ANDAMAN & NICOBAR
2.41
0.31
0.32
2
ANDHRA PRADESH
13944.74
13154.99
16054.72
3
ARUNACHAL PRADESH
4.16
0.93
0.44
4
ASSAM
2041.88
2256.87
2127.52
5
BIHAR
1494.66
1522.56
3027.29
6
CHANDIGARH
21.84
19.81
32.73
7
CHATTISGARH
2363.01
1945.87
5864.31
8
DADRA & NAGAR HAVELI
85.89
102.72
193.96
9
DAMAN & DIU
266.87
252.79
266.20
10
DELHI
6027.73
4935.62
5350.47
11
GOA
66.78
66.47
64.83
12
GUJARAT
38161.87
33589.97
46843.86
13
HARYANA
18269.89
18301.50
18823.63
14
HIMACHAL PRADESH
77.15
55.64
46.24
15
JAMMU & KASHMIR
145.33
89.53
91.27
16
JHARKHAND
86.51
109.45
242.14
17
KARNATAKA
7447.73
7010.25
8656.68
18
KERALA
7686.45
7233.41
7956.26
19
LAKSHADWEEP
0.13
1.15
0.73
20
MADHYA PRADESH
7518.51
5197.83
10894.18
21
MAHARASHTRA
23839.90
21110.44
30652.21
22
MANIPUR
0.25
0.17
0.00
23
MEGHALAYA
3.81
1.77
0.41
24
MIZORAM
4.79
3.46
2.73
25
NAGALAND
0.48
0.24
0.06
26
ODISHA
205.48
176.69
261.53
27
PUDUCHERRY
26.27
33.45
70.27
28
PUNJAB
7335.98
7130.96
6391.14
29
RAJASTHAN
4569.05
3771.69
3908.47
30
SIKKIM
1.72
0.46
0.33
31
TAMILNADU
8163.70
7522.56
9701.49
32
TELANGANA
3071.20
2692.15
4180.14
33
TRIPURA
4.05
6.39
1.32
34
UNSPECIFIED
3784.19
1138.63
3240.46
35
UTTAR PRADESH
7458.88
9351.48
12308.80
36
UTTRAKHAND
422.57
297.83
423.48
37
WEST BENGAL
7878.52
6695.70
12412.80
Total Agri Commodities
172484.38
155781.72
210093.40
Source: DGCIS
This information was given by Union Minister of Agriculture and Farmers Welfare Shri Narendra Singh Tomar in a written reply in Rajya Sabha today.

লৌউ-শিংউ মন্ত্রালয়
এক্সপোর্তকী খুত্থাঙদা লৌমীশিংগী শেন্থোক শরুক অনি হেনগৎহনবা
10 DEC 2021 6:52PM by PIB Imphal
লৌমীশিংগী শেন্থোক শরুক অনি হেনগৎহন্নবা ভারত লৈঙাক্না খোঙথাঙ কয়া লৌখৎলি, মখোয়শিংগী মনুংদা লৌউ-শিংউগী পোত্থোকশিং মপান্দা থাদোকপগী চাং হেনগৎহনবসু অহেনবা মীৎয়েং থম্লিবা থৌরাং অমনি‍। লৌউ-শিংউগী পোত্থোকশিং মপান্দা থাদোকপনা লৌমীশিংদা হেন্না পাক চাউবা মালেমগী কৈথেলগী খুদোংচাবা ফংহন্দুনা লৌমীশিংগী শেন্থোক হেনগৎহল্লি‍।
লৌমীশিংগী শেন্থোক হেনগৎহনবদা মীৎয়েং থম্বা তোঙান তোঙানবা চাউখৎ থৌরাং, স্কিম, রিফোর্ম অমসুং খুজিল থৌরাং কয়া লৈঙাক্না পায়খৎলি‍। খুজিল থৌরাং পুম্নমক অসি বদজেতকী শেনফম হেন্না কাইথোকপা, মাইক্রো ইরিগেসন ফন্দ অমসুং এগ্রি-মার্কেতিং ফন্দনচিংবা কোর্পস ফন্দশিং শেমগত্তুনা বদজেত্তা য়াওদবা শেলথুমগী রিসোর্স, এফ.পি.ও. ১০,০০০বু য়োকখৎপা, প্রধান মন্ত্রী কৃসি সিঞ্চাই য়োজনা (পি.এম.কে.এস.ৱাই.), নেসনেল বী কীপিং হনি মিসন (এন.বি.এচ.এম.) পায়খৎপা, কিসান ক্রেদিত কার্দ (কে.সি.সি.) লোন পীদুনা ইন্তরেস্ত সবভেন্সন স্কিম পায়খৎপা, ইলেক্ত্রোনিক নেসনেল এগ্রিকলচর মার্কেত (ই-নাম) অসিনচিংবশিংনা ঙাক্লৌ পীরি‍। লৌরোক মতুংগী ইনফ্রাস্ত্রকচর শেমগৎনবা লুপা করোর লাখ অমগী এগ্রি ইনফ্রাস্ত্রকচরসু য়াওরি‍।
২০২০দা ভারতনা মালেমগী মাপনশুবা খ্বাইদগী চাউবা লৌউ শিংউগী পোত্থোকশিং মপান্দা থাদোকপা লৈবাক ওইখ্রে‍।
(মমল লুপা করোরগী খুজিংদা)
সেরিএল মশিং
চহি
মপান্দা থাদোকপা
১
২০১৮-১৯
১৭২৪৮৪.৩৮
২
২০১৯-২০
১৫৫৭৮১.৭২
৩
২০২০-২১
২১০০৯৩.৪০
হৌখিবা চহি অহুমদা লৌউ-শিংউগী পোত্থোক মপান্দা থাদোকখিবগী স্তেত-স্তেতকী ওইবা মচা খায়বা ৱাফমশিং হাপ্লি‍।
(মমল লুপা করোরগী খুজিংদা)
সেরিএল মশিং
স্তেত/য়ু.তি.
২০১৮-১৯
২০১৯-২০
২০২০-২১
১
অন্দমান অমসুং নিকোবর ঈথৎ
২.৪১
০.৩১
০.৩২
২
অন্ধ্র প্রদেশ
১৩৯৪৪.৭৪
১৩১৫৪.৯৯
১৬০৫৪.৭২
৩
অরুনাচল প্রদেশ
৪.১৬
০.৯৩
০.৪৪
৪
অসাম
২০৪১.৮৮
২২৫৬.৮৭
২১২৭.৫২
৫
বিহার
১৪৯৪.৬৬
১৫২২.৫৬
৩০২৭.২৯
৬
চান্দিগর
২১.৮৪
১৯.৮১
৩২.৭৩
৭
ছত্তিসগর
২৩৬৩.০১
১৯৪৫.৮৭
৫৮৬৪.৩১
৮
দদ্রা অমসুং নগর হবেলি
৮৫.৮৯
১০২.৭২
১৯৩.৯৬
৯
দামন অমসুং দিউ
২৬৬.৮৭
২৫২.৭৯
২৬৬.২০
১০
দিল্লী
৬০২৭.৭৩
৪৯৩৫.৬২
৫৩৫০.৪৭
১১
গোৱা
৬৬.৭৮
৬৬.৪৭
৬৪.৮৩
১২
গুজরাত
৩৮১৬১.৮৭
৩৩৫৮৯.৯৭
৪৬৮৪৩.৮৬
১৩
হরিয়ানা
১৮২৬৯.৮৯
১৮৩০১.৫০
১৮৮২৩.৬৩
১৪
হিমাচল প্রদেশ
৭৭.১৫
৫৫.৬৪
৪৬.২৪
১৫
জম্মু অমসুং কাস্মির
১৪৫.৩৩
৮৯.৫৩
৯১.২৭
১৬
ঝার্ধন্দ
৮৬.৫১
১০৯.৪৫
২৪২.১৪
১৭
কর্নাতকা
৭৪৪৭.৭৩
৭০১০.২৫
৮৬৫৬.৬৮
১৮
কেলরা
৭৬৮৬.৪৫
৭২৩৩.৪১
৭৯৫৬.২৬
১৯
লক্সদ্বীপ
০.১৩
১.১৫
০.৭৩
২০
মধ্য প্রদেশ
৭৫১৮.৫১
৫১৯৭.৮৩
১০৮৯৪.১৮
২১
মহারাস্ত্র
২৩৮৩৯.৯০
২১১১০.৪৪
৩০৬৫২.২১
২২
মনিপুর
০.২৫
০.১৭
০.০০
২৩
মেঘালয়
৩.৮১
১.৭৭
০.৪১
২৪
মিজোরম
৪.৭৯
৩.৪৬
২.৭৩
২৫
নগালেন্দ
০.৪৮
০.২৪
০.০৬
২৬
ওরিসা
২০৫.৪৮
১৭৬.৬৯
২৬১.৫৩
২৭
পুদুচেরী
২৬.২৭
৩৩.৪৫
৭০.২৭
২৮
পঞ্জাব
৭৩৩৫.৯৮
৭১৩০.৯৬
৬৩৯১.১৪
২৯
রাজস্থান
৪৫৬৯.০৫
৩৭৭১.৬৯
৩৯০৮.৪৭
৩০
সিক্কিম
১.৭২
০.৪৬
০.৩৩
৩১
তামিল নাদু
৮১৬৩.৭০
৭৫২২.৫৬
৯৭০১.৪৯
৩২
তেলঙ্গনা
৩০৭১.২০
২৬৯২.১৫
৪১৮০.১৪
৩৩
ত্রিপুরা
৪.০৫
৬.৩৯
১.৩২
৩৪
মফম তাক্তবা
৩৭৮৪.১৯
১১৩৮.৬৩
৩২৪০.৪৬
৩৫
উত্তর প্রদেশ
৭৪৫৮.৮৮
৯৩৫১.৪৮
১২৩০৮.৮০
৩৬
উত্তরাখন্দ
৪২২.৫৭
২৯৭.৮৩
৪২৩.৪৮
৩৭
ৱেস্ত বেঙ্গল
৭৮৭৮.৫২
৬৬৯৫.৭০
১২৪১২.৮০
অপুনবা লৌউ শিংউগী পোৎলমশিং
১৭২৪৮৪.৩৮
১৫৫৭৮১.৭২
২১০০৯৩.৪০
সোর্স: দি.জি.সি.আই.এস.
ৱাফম অসি ঙসি রাজ্য সভাদা লৌউ শিংউ অমসুং লৌমীশিংগী য়াইফ থৌরাংগী কেন্দ্র মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র সিংহ তোমারনা অইবা পাউখুম ওইপা পীখিবনি‍।