Ministry of Agriculture & Farmers Welfare
Business Summit on National Mission on Edible Oils-Oil Palm in NE states held in Guwahati
North Eastern states will turn into an oil palm hub of the country, says Shri Tomar
PM Modi is focused on holistic and balanced progress of North East: Shri Tomar
Businesses should keep in mind the goal of prosperity of the small farmer and increase in his income: Union Agriculture Minister
05 OCT 2021 5:27PM by PIB Delhi
National Mission on Edible Oil- Oil Palm Business Summit for North Eastern States was held at Guwahati Today. Keeping in view the vision of the Prime minister for holistic and balanced progress of North East, the conference began under the chairmanship of the Union Agriculture Minister Shri Narendra Singh Tomar with the watering of the oil palm plant and showcasing of a film on oil palm plantation.
The Union Minister of Agriculture & Farmers Welfare Shri Narendra Singh Tomar asserted that the Government’s decision for making major intervention in North Eastern states for oil palm promotionwill turnNE states into oil palm hub of the country. Shri Tomaremphasized on playing an equal role for the development of the crop and assured to make major investments for seed nursery, drip irrigation, technical back up, setting of mills, purchase centers and training of farmers.Special package and assistance for NE states will change the socio-economic status of the farmers and will open employment opportunities in the established oil palm mills along with infrastructure development, said the Union Agriculture Minister.
The Union Minister also informed that the business summit has been aimed to explore the target of area expansion, seedling requirement fixed for different states through processors, details of viability gap payment,interventions and assistance under the mission.
Shri Tomar informed that the Mission with a total outlay of Rs 11040 crore will bring additional area of 6.5 lakh hectors under Oil Palm plantation with 3.28 lakh hectors in North Eastern states and 3.22 in Rest of India in next 5 years.
The Union Agriculture Minister thanked the government of Assam for providing logistical support and mentioned that the new scheme will definitely pave the way towards self-sufficiency in edible oils and put India on a road of Aatmarnirbharta. He stated that the Government is committed to protect the oil palm farmers through the price assurance and was happy to see the huge turnout for the summit. He expressed happiness with the format and mentioned that this type of exchange helps to speed up the implementation of NMEO-Oil Palm. Shri Tomar assured that under the Mission, oil palm farmers will be provided all needed assistance.
Shri G Kishan Reddy, Union Minister, DoNERappreciated the vision of the Government of India for coming up with the very well planned Edible Palm Oil scheme which is a win-win for the farmers and as well as for development of the region. The DoNER Minister said that the Narendra Modi Government is committed for the development of the oil palm sector and requested investors and industrialists to invest in North Eastern region which have immense potentials for agricultural sector, especially palm oil.
Secretary Agriculture Shri Sanjay Agarwal set the tone for the summit by outlining the vision of the government and Secretary DAREDr. T. Mohapatra explained in detail the role of R&D for success of the mission. Smt Shubha Thakur, Joint Secretary gave a presentation on the outline of the mission. She explained in detail regarding the viability gap funding and assured price to the farmers.
Certificates for FPOs formed by NABARD were distributed and an MOU was signed with ABPRL andNumaligarh Refinery to establish the first-of-its-kind bio refinery in India to produce renewable green fuel bio ethanol.In the Summit, books titled “Glimpses of NMEO-Oil Palm in NE States” by Oilseeds Division, DA&FW and “Improved Management Practices of the Oil Palm Cultivation in NE States” by ICAR-IIOPR and Assessment Report were released.
All the major oil palm players, viz Godrej Agrovet, Ruchi Soya, Shivaisis and 3 F oil palm were present for the Summit. 3 F oil palm and Ruchi Soya have committed to setting up mills in Arunachal Pradesh over the next year. Ruchi Soya also to set up an oil palm mill in Mizoram. 3 F oil palm mentioned they would invest around 1200 cr. All processors mentioned that they would work with the state governments and farmers. Progressive farmers from the NE states along with Telangana and Andhra Pradesh appreciated the new scheme and mentioned it has reinvigorated interest in oil palm farmers.
Chief Minister of Arunachal Pradesh Pema Khandu, in his speech, said that it was time for investors to come and invest in NE in a big way to develop the agriculture sector, taking advantage of fertile lands and climate. Palm oil holds special significance as its cultivation can open up untapped avenues of earning for farmers in North East, he said.
Agriculture Minister, Govt. of Assam AtulBora informed that presentlyfarmers in two districts of Assam -Goalparaand Kamrup– are engaged in oil palm cultivation whilethere is a plan of bringing 1500 hector of lands in another 17 districtsunderpalm oil cultivation.
Union MoS of Agriculture & Farmers Welfare Sri Kailash Choudhary and SushriSobhaKarandlaje, MoS of DoNER Shri B. L. Verma and Chief Minister of Arunachal Pradesh Shri. Pema Khandu attended the National Summit.
Minister of Agriculture, Sikkim Shri Loknath Sharma, Chief Secretary, Government of Assam Shri JishnuBarua, Chief Secretary, Government of Arunachal Pradesh Shri Naresh Kumar, Principal Secretaries of the states, Smt Shubha Thakur, Joint SecretaryGoI and other officials of the state governments, Officers from the Ministry of Agriculture, Govt of India, NITI Ayog, ICAR institutions, MEA, Vice Chancellors, Officers from SBI and leading processors from oil palm industry, progressive farmers and potential investors from the agri-business trade were present in the summit.

লৌউ-শিংউ মন্ত্রালয়
এন.ই. রাজ্যশিংগী ইদিবল ওইল-ওইল পাল্মগী নেস্নেল মিসনগী ব্যুজিনেস সম্মিত গুৱাহাতীদা পাংথোকখ্রে
অৱাং-নোংপোক রাজ্যশিংনা লৈবাক্কী ওইল পাল্ম হব ওল্লগনি হায়না শ্রী তোমারনা হায়খ্রে
পি.এম. মোদীনা অৱাং-নোংপোক্না পুন্না অমসুং খল-মান্ননা চাউখৎপদা মিৎয়েং চঙলিঃ শ্রী তোমার
কারবার তৌবশিংনা অপিকপা লৌমীশিংগী নুংঙাই য়াইফবা অমসুং মখোয়গী চাগা হেনগৎপগী পান্দমদা মিৎয়েং চঙগদবনিঃ কেন্দ্রগী লৌউ-শিংউ মন্ত্রী
05 OCT 2021 5:27PM by PIB Imphal
অৱাং-নোংপোক রাজ্যশিংগী ইদিবল ওইল- ওইল পাল্ম নেস্নেল মিসনগী ব্যুজিনেস সম্মিৎ অমা ঙসি গুৱাহাতীদা পাংথোকখ্রে। প্রধান মন্ত্রীগী অৱাং-নোংপোক রাজ্যনা পুন্না অমসুং খল মান্ননা চাউখৎপগী মঙলান্দা মিৎয়েং চঙলদুনা, ঙসি পাংথোকখিবা কনফরেন্স অসি কেন্দ্রগী লৌউ-শিংউ মন্ত্রী, শ্রী নরেন্দ্র সিংহ তোমারনা ওইল পাল্ম পাম্বীদা ঈশিং চাইদুনা অমসুং ওইল পাল্ম থাবগী মতাংদা ফিল্ম উৎপগা লোয়ননা হৌদোকখি।
লৌউ-শিংউ অমসুং লৌমীশিংগী য়াইফ য়ুম্বালগী কেন্দ্র মন্ত্রী, শ্রী নরেন্দ্র সিংহ তোমারনা ওইল পাল্ম খুমাং চাউশিলহন্নবগীদমক্তা অৱাং-নোংপোক রাজ্যশিংদা অচৌবা খোঙথাং কয়া পায়খৎপগী সরকারনা লৌরিবা ৱারেপ্না এন.ই. রাজ্যশিংবু লৈবাক্কী ওইল পাল্ম ওলহল্লগনি হায়না ফোংদোকখি। শ্রী তোমারনা মহৈ-মরোং চাউখৎনবা মান্নবা থৌদাং লৌগনি ফোংদোক্লদুনা মরুগী নর্সরী, দ্রিপ ইরিগেসন, তেক্নিকেল বেক-অপ, মিল শাগৎপা, লৈফম মফম অমসুং লৌমীশিং ত্রেনিং তৌনবগীদমক্তা অচৌবা শেনফম শোইদনা থাদগনি হায়বগী থাজবা পীখি। এন.ই. রাজ্যশিংগী ওইবা অখন্নবা পেকেজ অমসুং তেংবাংনা লৌমীশিংগী সোসিও-ইকোনোমিক ফিভমদা অহোংবা পুরক্কনি অমসুং ওইল পাল্ম মিল শারিবশিংদা ইনফ্রাস্ত্রকচরসু চাউখৎহনবগা লোয়ননা থবক্কী খুদোংচাবা লৈহনগনি হায়না কেন্দ্রগী লৌউ-শিংউ মন্ত্রীনা পাউদমখি।
কেন্দ্র মন্ত্রীনা ব্যুজিনেস সম্মিৎ অসি লম পাকথোক-চাউথোকহনবা, প্রোসেসরগী খুত্থাংদা তোঙানবা রাজ্যশিংগী অকক্ননা লেপ্লবা মরুগী তঙাই ফদবশিং, পীবা য়াবা গেপ পেমেন্তকী অকুপ্পা মরোল অমসুং মিসন অসিগী মখাদা তেংবাংবগী পান্দম থম্লিবশিং খঙদোক্নবা পাংথোকপনি হায়খি।
শ্রী তোমারনা হায়খিবদা লুপা করোর ১১০৪০গী অপুনবা শেনফম থাগদবা মিসন অসিনা মথংগী চহি মঙাদা অৱাং-নোংপোক রাজ্যদা লাখ হেক্ত্যার ৩.২৮ অমসুং ভারতকী অতোপ্পা মফমশিংদা লাখ হেক্ত্যার ৩.২২ ওইদুনা ওইল পাল্ম থানবগীদমক্তা লাখ হেক্ত্যার ৬.৫গী অহেনবা লম পুশিল্লক্কনি হায়না ফোংদোকখি।
কেন্দ্রগী লৌউ-শিংউ মন্ত্রীনা অসম সরকারবু লোজিস্তিক্স সপ্পোর্ত পীবগীদমক্তা থাগৎখি অমসুং অনৌবা স্কিম অসিনা ইদিবল ওইলগী হীরমদা ভারতপু মরোমদোম লেপচবা ঙমহন্নবা লম্বী ইয়াৎপগা লোয়ননা ভারতপু আত্মানির্ভরতাগী লম্বীদা খোঙশানহল্লগনি হায়না ফোংদোকখি। সরকারনা হায়বা মমল শোইদনা ফংহন্দুনা ওইল পাল্ম থারিবা লৌমীশিং ঙাক-শেনবদা খোঙফম চেৎলি অমসুং সম্মিৎ অসিগীদমক্তা মীয়াম অমা থোক্লকপা অসিদা নুংঙাইবা ফাওই হায়না ফোংদোকখি। সম্মিৎ পাংথোকপগী মওং মতৌদা নুংঙাইবা ফোংদোক্লদুনা অসিগুম্বা মওংগী ৱাখল্লোন লান্নবা অসিনা এন.এম.ই.ও.-ওইল পাল্ম থবক পায়খৎপদা খোঙজেল থুহনগনি হায়বা ৱাফম পনখি। শ্রী তোমারনা মিসন অসিগী মখাদা, ওইল পাল্ম লৌমীশিংদা পাংবা য়াবা তেংবাং খুদিংমক পীগনি হায়না থাজবা পীখি।
দোনরগী কেন্দ্র মন্ত্রী, শ্রী কিশন রেদ্দীনা ভারত সরকারনা লৌমীশিংগীসু কান্নবা ওইবা অমসুং লমদম অসিদসু চাউখৎপা পুরক্নবা নীংথিনা থৌরাং য়াৎপা ইদিবল ওইল পাল্ম স্কিম পুথোকপগী মিৎয়েংবু থাগৎপা ফোংদোকখি। দোনর মন্ত্রীনা শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা ওইল পাল্ম সেক্তর চাউখৎহন্নবা খোঙফম চেৎলি হায়রদুনা ইনভেস্তর অমসুং ইন্দস্ত্রীএলিস্তশিংনা লৌউ-শিংউগী সেক্তরদা, মরু ওইনা পাল্ম ওইল, তৌবা ঙম্বগী মতিক য়াম্না লৈরিবা অৱাং-নোংপোক লমদমদা শেল থাদরসি হায়বা ৱাফম থমখি।
লৌউ-শিংউ সেক্রেতরী, শ্রী সঞ্জয় অগরৱালনা সরকারগী মঙলানগী শম্লপ্পা ৱাফম থম্লদুনা সম্মিত হৌদোকখি অমসুং দি.এ.আর.ই.গী সেক্রেতরী, দাঃ তি. মোহাপাত্রানা মিসন অসিনা মাই-পাক্নবা আর. অমসুং দি.গী থৌদাংশিং কুপ্না তাকখি। শ্রীমতি সুভা থাকুর, জোইন্ত সেক্রেতরীনা মিসন অসিগী শম্লপ্পা ৱারোলশিংগী প্রজেন্তেসন অমা পীখি। ভিএবিলিতী গেপ ফন্দিংগী মতাংদা মহাক্না কুপ্না তাক্লদুনা লৌমীশিংদা মতিক চাবা ফংহনগনি হায়বগী থাজবা পীখি।
নাবার্দনা শেমখিবা এফ.পি.ও.শিংগী সর্তিফিকেৎশিং য়েন্থোকপগা লোয়ননা অমুক্কা হন্না শিজিন্নবা য়াবা গ্রীন ফুএল বাইও ইথানোল পুথোক্নবা পুম্নমক্কা মান্নদবা খ্বাইদগী অহানবা বাইও রিফাইনরী ভারত্তা শানবগীদমক্তা এ.বি.পি.আর.এল. অমসুং নুমালিগর রিফাইনরীগা এম.ও.য়ু. অমসু খুৎয়েক পীনখি। সম্মিৎ অসিদা দি.এ. অমসুং এফ.দবল্যু.গী ওইলসীদ দিভিজন্না ইবা “গ্লিম্প্‌স ওফ এন.এম.ই.ও. – পাল্ম ওইল ইন এন.ই. স্তেৎস”; আই.সি.এ.আর.-আই.আই.ও.পি.আর.না ইবা “ইম্প্রুব মেনেজেমেন্ত প্রেক্তিস ওফ দি ওইল পাল্ম কলতিভেসন ইন এন.ই. স্তেৎস” হায়না মিংথোনবা লাইরিক্কা লোয়ননা এসেসমেন্ত রিপোর্তসু ফোঙখি।
অরুনাচল প্রদেশকী মুখ্য মন্ত্রী, শ্রী পেমা খন্দুনা মহাক্কী ৱারোলদা, লমদম অসিগী লৈবাক লৈহাও ফবা অমসুং অইং-অশাগী খুদোংচাবা লৌদুনা লৌউ-শিংউ সেক্তরবু চাউরবা খোঙথাং অমগা লোয়ননা চাউখৎপা পুরক্নবা হৌজিক্কী মতম অসিদা ইনভেস্তরশিংনা লাক্তুনা শেল থাদবগী খ্বাইদগী চুনবা মতম্নি হায়না থমখি। পাল্ম ওইলনা অখন্নবা খুদোংচাবা অমা পীগনি, মসিগী মরমদি মসি থাবদা অৱাং-নোংপোক্কী লৌমীশিংনা হান্না ফংলমদবা শেল তানবগী কান্নবা কয়া অমা ফংবা হৌরগনি হায়না মহাক্না মখা তাখি।
অসম সরকারগী লৌউ-শিংউ মন্ত্রী, শ্রী অতুল বোরানা হায়খিবদা, অসমগী জিলা অনি- গোলপারা অমসুং কামরুপকী লৌমীশিংনা হৌজিক-হৌজিক ওইল পাল্ম থাবগী থবক চত্থরি অমসুং মসি থানবগীদমক্তা অতোপ্পা জিলা ১৭তা হেক্ত্যার ১৫০০গী অহেনবা লম পুশিল্লকপগী থৌরাংসু য়াৎলি।
লৌউ-শিংউ অমসুং লৌমীশিংগী য়াইফ য়ুম্বালগী কেন্দ্রগী রাজ্য মন্ত্রী, শ্রী কাইলাশ চৌধরী অমসুং সুশ্রি সোভা করান্দলাজে, দোনরগী রাজ্য মন্ত্রী, শ্রী বি.এল. ভর্মা অমসুং অরুনাচলগী মুখ্য মন্ত্রী, শ্রী পেমা খান্দুনা নেস্নেল সম্মিৎ অসিদা শরুক য়াখি।
সিক্কিমগী লৌউ-শিংউ মন্ত্রী, শ্রী লোকনাথ শর্মা; অসম সরকারগী চীফ সেক্রেতরী, শ্রী জিশ্নু বরুৱা; অরুনাচল প্রদেশ সরকারগী চীফ সেক্রেতরী, শ্রী নরেশ কুমার; রাজ্যশিংগী প্রিন্সিপাল সেক্রেতরীশিং; ভারত সরকারগী জোইন্ত সেক্রেতরী, শ্রীমতি সুভা থাকুর অমসুং রাজ্য সরকারশিংগী অতোপ্পা ওফিসিএল, ভারত সরকারগী লৌউ-শিংউ মন্ত্রালয়গী ওফিসর, নিতি আয়োগ, আই.সি.এ.আর. ইন্সতিত্যুসন, এম.ই.এ., ভাইস চান্সেল্লর, এস.বি.আই. অমসুং ইন্দিয়ন তী এসোসিএসনগী ওফিসর, ওইল পাল্ম ইন্দস্ত্রীগী মকোক থোংবা প্রোসেসর, প্রোগ্রেসিব ফারমর অমসুং এগ্রি-ব্যুজিনেস ত্রেদকী শেল থাদবা ঙম্বা মীওইশিংনা সম্মিত অসিদা শরুক য়াখি।