Ministry of Development of North-East Region
Union Minister for DoNER Shri G Kishan Reddy visits Arunachal Pradesh and Nagaland
Shri G Kishan Reddy and Shri Gajendra Singh Shekhawat layfoundation stone for the project "Development of Parshuram Kund" in Arunachal Pradesh
Centre launches multiple water projects under Jal Jeevan Mission across Arunachal Pradesh
The Ashthalakshmi states are also home to immense ethnic, cultural and linguistic diversity: Shri G Kishan Reddy
25 SEP 2021 4:41PM by PIB Delhi
Shri G Kishan Reddy, Union Minister for Development of North Eastern Region (DoNER), Culture and Tourism was on a two day official visit to Arunachal Pradesh and Nagaland. As a part of the Arunachal Pradesh leg of his visit, the Union Minister inaugurated several development works and was accompanied by Shri Gajendra Singh Shekhawat, Union Minister of Jal Shakti. The Union Ministers were received by the Chief Minister of Arunachal Pradesh Shri Pema Khandu ji, Deputy Chief Minister Chowna Mein Ji, MP Tapir Gao ji and other state ministers and officials.
The Union Minister G Kishan Reddy along with Shri Gajendra Singh Shekhawat ji laid the foundation stone for the project “Development of Parshuram Kund” under the Prashad scheme in Arunachal Pradesh. He said “It is a pleasure to be here in Arunachal Pradesh at Parshuram Kund for the inauguration. It is a pilgrimage centre that has a great significance for Bharat.I am happy to know that under the Prashad scheme, Rs. 37.88 crore have been sanctioned for various initiatives like development of existing kund, Tourist Information Centre, Modern Pilgrim Facilities among others will be taken up as part of the project.The State truly offers a dream destination for biking and eco-tourism.”
The Union Minister also took this opportunity to post glimpses of the 70 Km bike ride “Glimpses of the 70kms bike ride which we undertook from ParashuramKund to Marua in #ArunachalPradesh amidst the serene valley, scintillating mountains and the thick forests for which Arunachal is famous for. This incredible state is a must visit for all!”, he added on twitter
While interacting with the officials he said “The Ashthalakshmi states are also home to immense ethnic, cultural and linguistic diversity.Thisis a unique opportunity for the North-Eastern region to showcase its tourism potential.We need to build confidence among the tourists especially in the light of Covid-19”.
The Union Minister was also joined by Shri Gajendra Singh Shekhawat, Union Minister of Jal Shakti for the launch of multiple water projects under Jal Jeevan Mission across Arunachal Pradesh. The projects include an integrated drinking water project that aims to provide safe drinking water in 10 habitations under Chongkham block of Namsai District, the only aspirational district of Arunachal Pradesh, with 70 LPCD of treated drinking water for a period of 30 years. This incurred a capital cost of Rs.32.49 Cr. Apart from this ministers also reviewed the progress of the Functional Household Tap Connection(FHTC) that covered 42 villages and 45 habitations that included a total of 3793 households, 44 nos. of Schools and 103 nos of Anganwadi centres including all religious places, community halls and other institutions. Theminister lauded the efforts of the dynamic leadership of Chief Minister of Arunachal Pradesh Shri Pema Khandu ji for achieving 100% saturation and said “I want to congratulate the reformist, innovative and progressive leadership of the state’s Chief Minister who has been relentlessly working for the development and welfare of the state of Arunachal Pradesh. The dream of our Prime Minister Shri Narendra Modi ji to provide pure water from the tap to every village and every household is being fulfilled by the Arunachal government.” This was achieved with a cost of Rs. 67.78 crores.
On the second day of his official visit to Arunachal Pradesh, the Union Minister G Kishan Reddy also inspected ongoing developmental works at the district hospital in Namsai. He was accompanied by Shri Gajendra Singh Shekhawat and Pema Khandu ji. G Kishan Reddy said “The Narendra Modi government is committed to providing quality and affordable health infrastructure in the region. I am glad to share with you all that the Ministry of DoNER has sanctioned a project under North east Special Infrastructure Development Scheme (NESIDS) for procurement of hospital equipment to various Districts hospitals to fight against the pandemic. A total of 5.7 crore were sanctioned for Namsai District Hospital which include oxygen generating plants, ambulance, CT scan etc.Today we have administered more than 80 crore vaccine doses in the country and more than 11 lakh doses in Arunachal Pradesh. I want to congratulate the health workers who have been relentless since the beginning of the pandemic.”
G Kishan Reddy along with Shri Gajendra Singh Shekhawat also attended and addressed the Inaugural session of conference on Sustainable Development Goals with the Deputy Commissioner of the state at the Multi purpose conference Hall in Namsai, Arunachal Pradesh. While addressing the session he said “I believe we need to emphasise the need for effective implementation and delivery of various government schemes to achieve the targets. Recently we at the Ministry of DoNER andNiti Aayog launched the SDG Index and Dashboard in collaboration with UNDP India. This index evaluates the performance of the districts of the 8 states of the North eastern Region on Sustainable Development Goals and their targets”. “The ashtalakshmi States are making rapid strides in all fronts, we shall stand shoulder to shoulder with them as we continue to facilitate an accelerated development agenda in this region”, he added

অৱাং নোংপোক লমদমগী চাউখৎ-থৌরাং মন্ত্রালয়
দি.ও.এন.ই.আর.গী কেন্দ্রগী মন্ত্রী শ্রী জি. কিশন রেদ্দীনা অরুচল প্রদেশ অমসুং নাগালেন্দদা চৎখ্রে
শ্রী জি. কিশন রেদ্দী অমসুং শ্রী গজেন্দ্র সিংহ শেখৱাতনা অরুচল প্রদেশতা “পর্শুরাম কুন্দগী চাউখৎ থৌরাং” গী প্রোজেক্তকীদমক উরেপ উয়ুং তমখ্রে
কেন্দ্রনা অরুচল প্রদেশতা জল জীবন মিসনগী মখাদা ঈশিংগী প্রোজেক্ত কয়া অমা হৌদোকখ্রে
অস্থালক্সমী রাজ্যশিং অসি ইথনিক, সংস্কৃতী অমসুং লোল কয়াগী মফম অমসুনি: শ্রী জি. কিশন রেদ্দী
25 SEP 2021 4:41PM by PIB Imphal
দিবলপমেন্ত ওফ নোর্থ ইস্তর্ন রিজন (দি.ও.এন.ই.আর.), কলচর অমসুং তুরিজমগী কেন্দ্রগী মন্ত্রী শ্রী জি. কিশন রেদ্দীনা নুমিৎ নিনিগী ওফিসিএল খোঙচৎতা অরুচল প্রদেশ অমসুং নাগালেন্দদা চৎখ্রে। অরুচল প্রদেশতা মহাক্কী খোঙচৎকী শরুক অমা ওইনা, কেন্দ্রগী মন্ত্রীনা চাউখৎ থৌরাংগী থবক কয়া অমা শঙ্গাখ্রে অমসুং জল শক্তিগী কেন্দ্রগী মন্ত্রী শ্রী শ্রী গজেন্দ্র সিংহ শেখৱাতসু মহাক্কা লোয়নখি। কেন্দ্র মন্ত্রীশিং অসিবু অরুনাচল প্রদেশকী মুখ্য মন্ত্রী শ্রী পেমা খান্দু জী, উপ মুখ্য মন্ত্রী চৌনা মৈন জী, এম. পি. তাপির গাও জী অমসুং অতৈ রাজ্যগী মন্ত্রীশিং অমসুং ওফিসিএলশিংনা ওকখি।
কেন্দ্রগী মন্ত্রী জি. কিশন রেদ্দী অমসুং শ্রী গজেন্দ্র সিংহ শেখৱাত জীনা অরুনাচল প্রদেশতা প্রসাদ স্কীমগী মখাদা পর্শুরাম কুন্দগী চাউখৎ থৌরাং” গী প্রোজেক্তকীদমক উরেপ উয়ুং তমখ্রে। মহাক্না হায়খি, “অরুনাচল প্রদেশতা লৈরিবা পর্শুরাম কুন্দগী শঙ্গাবগীদমক মফম অসিদা লৈবা অসি য়াম্না নুঙাইবা ফাওজৈ। মসি ভারতকী য়াম্না শিংথানিঙাই ওইরবা পিলগ্রিমেজ সেন্তর অমনি। প্রসাদ স্কীমগী মখাদা লুপা কোতি ৩৭.৮৮ অমা কাইথদুনা খোঙথাং কয়া অমা হায়বদি হান্না লৈরিবা কুন্দগী চাউখৎ থৌরাং, তুরিস্ত ইনফোর্মেসন সেন্তর, অতৈদা মতমগা চুনরবা খুদোংচাবশিং অসি প্রোজেক্তকী শরুক অমা ওইনা লৌখৎলিবা অসি খঙবদা ঐহাক্না য়াম্না হরাওজৈ। রাজ্য অসিনা তশেংনা বাইকিং অমসু ইকো-তুরিজমগী মংলানগী পন্থুংফম অমা পীরি।
কেন্দ্রগী মন্ত্রী অসিনা কিলোমিতর ৭০গী বাইক রাইদকী মিয়েং অমা পোস্ত তৌনবগী খুদোংচাবা লৌখি “#ArunachalPradeshকী তম্লবা তম্পাক, লংলবা চীং অমসুং অশুকপা উমং অসিগীদমক অরুনাচলনা মমিং লৈজরিবা অসিদা ফাওদুনা পর্শুরাম কুন্দদগী মারুৱা ফাওবা চৎকদবা কিলোমিতর ৭০গী বাইক রাইদকী গ্লিমসেস। মসিগী তোপ-তোপ্পা রাজ্য অসি মীপুম খুদিংমক্না চৎকদবা মফম অমনি!,” হায়না মহাক্না ত্বীত্তরদা মখা তাখি।
ওফিসিএলশিংগা উনবদা মহাক্না হায় মদুদি “অস্থালক্সমী রাজ্যশিং অসি ইথনিক, সংস্কৃতী অমসুং লোল কয়াগী মফম অমসুনি। হায়রিবা অসি অৱাং-নোংপোক লমদমগী তুরিজমগী ওইথোকপা য়াবা উৎনবগী অমত্তা ঙাইরবা খুদোংচাবা অমনি। ঐখোয়না মরুওইনা কোবিদ-১৯ মনুং অসিদা লমকোইবশিংবু থাজবা পীবা অমা মথৌ তাই”।
কেন্দ্রগী মন্ত্রীবু জল শক্তিগী কেন্দ্রগী মন্ত্রী শ্রী গজেন্দ্র সিংহ শেখৱাতনা অরুনাচল প্রদেশতা জল জীবন মিসনগী মখাদা ঈশিংগী প্রোজেক্ত কয়া অমা হৌদোক্নবা য়াওখি। প্রোজেক্ত অসিদা চহি ৩০গী মমাংদগী চুম্থোক্লবা থক্ননবা ঈশিং এল.পি.সি.দি. ৭০গা লোয়ননা, অমত্তা ঙাইরবা লেমজনিঙাই ওইরবা অরুনাচল প্রদেশকী দিস্ত্রীক্ত ওইরিবা নামসাই দিস্ত্রীক্তকী চোংখাম ব্লোক্কী মখাদা লৈরিবা মফম ১০দা অফবা থক্নবা ঈশিং ফংহন্নবগী পান্দমদা ইন্তিগ্রেতেৎ দ্রিংকিং ৱাতর প্রোজেক্ত য়াওরি। মসিদা লুপা কোতি ৩২.৪৯গী কেপিতেল কোস্ত ওইরি। মসিগী মথক্তা মন্ত্রীশিংনা খুঙ্গং ৪২ অমসুং মফম ৪৫ অসিদা য়ুম পুন্না ৩৭৯৩, স্কুল মশিং ৪৪ অমসুং আঙ্গনৱাদী সেন্তর মশিং ১০৩, মসিদা ধর্ম্মগী মফমশিং, কম্ম্যুনিতী হোল অমসুং অতৈ ইন্সতিত্যুসন য়াওনা ফন্সনেল হাউসহোল্দ তেপ কন্নেক্সন (এফ.ঐচ.তি.সি.)গী চংশিল্লিবা থবকশিংসু য়েংশিনখি। মন্ত্রীনা অরুনাচল প্রদেশকী মুখ্য মন্ত্রী শ্রী পেমা খন্দুবু ১০০% ঈশিং ফংহনখিবা য়াম্না ইচং থৌবা লুচিংবা অমা ওইনা হোৎনরিবা অসিদা থাগৎপা ফোংদোকখি অমসুং হায়খি “ঐহাক্না অরুনাচল প্রদেশ রাজ্যগী চাউখৎ থৌরাং অমসুং নুঙাই য়াইফনবা চোকথবা লৈতনা হোৎনরিবা রিফোর্মিস্ত, ইনোবেতিব অমসুং য়াম্না খুমাং চাউশিনবা লুচিংবা রাজ্য অসিগী মুখ্য মন্ত্রীবু হরাওবা ফোংদোকচরি। ঐখোয়গী প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীগী মংলান খুঙ্গং খুদিং অমসুং য়ুমথোং খুদিং অফবা ঈশিং ফংহনবা অসি অরুনাচল সরকারনা থুংহল্লি”। হায়রিবা অসি লুপা কোতি ৬৭.৭৮কী শেনফম্না ফংবা ঙমখিবনি।
অরুনাচল প্রদেশতা মহাক্কী ওফিসিএল ওইবা খোঙচৎকী অনিশুবা নুমিৎতা, কেন্দ্রগী মন্ত্রী জি. কিশন রেদ্দীনা নমসাইগী দিস্ত্রীক্ত হোস্পিতালগী হৌজিক চংশিল্লিবা চাউখৎ থৌরাংগী থবকশিং য়েংশিনখি। মহাক্কা লোয়ননা শ্রী গজেন্দ্র সিংহ শেখৱাত অমসুং পেমা খন্দু জী য়াওখি। জি. কিশন রেদ্দীনা হায়খি “নরেন্দ্র মোদীগী সরকারনা মফম অসিদা অফবা অমসুং অহোংবা হেলথ ইনফ্রাস্ত্রকচর পীনবা ৱাফম থম্লি। ঐহাক্না মসি ফোংদোকপদা হরাওবা ফাওজৈ মদুদি দি.ও.এন.ই.আর. মিনিস্ত্রীনা লায়চৎ লান্থেংননবগীদমক দিস্ত্রীক্ত হোস্পিতালগী মচাকশিং লৈননবা নোর্থ ইস্ত স্পেসিএল ইনফ্রাস্ত্রকচর দিবলপমেন্ত স্কীম (এন.ই.এস.আই.দি.এস.)কী মখাদা প্রোজেক্ত অমা কাইথখি। নমসাই দিস্ত্রীক্তকীদমক ওক্সীজেন জেনেরেতিং প্লান, এম্বুলেন্স, সি.তি.স্কেন অসিনচিংবগীদমক লুপা কোতি ৫.৬ কাইথখ্রে। ঙসিদি ঐখোয়না ভেক্সিন দোজ কোতি ৮০ হেন্না কাপথোকখ্রে অমসুং অরুনাচল প্রদেশতনা দোজ লাখ ১১ হেন্না কাপখ্রে। লায়চৎ অসিনা হেক হৌরকপদগী চোকথবা লৈতনা হোৎনরিবা হেলথ ৱার্করশিংবু থাগৎপা ফোংদোকপা পামজৈ”।
জি. কিশন রেদ্দী অমসুং শ্রী গজেন্দ্র সিংহ শেখৱাতনা অরুনাচল প্রদেশকী, নমসাইদা মল্তি পর্পজ কনফরেন্স হোলদা পাংথোকখিবা রাজ্যগী দিপুতী কম্মিসনরগা লোয়ননা সস্তেনেবল দিবলপমেন্ত গোলগী কনফরেন্সতা শরুক য়াখি অমসুং ৱা ঙাংখি। সেসন অসিদা ৱা ঙাংবদা মহাক্না হায় মদুদি, “সরকারগী স্কীমশিং অসিগী পান্দমশিং ফংনবা ঐখোয়না স্কীমশিং অসি মফম চানা হাপ্পা অমসুং পীথোকপা অমা মরু ওই হায়না ঐহাক্না লৌজৈ। হন্দক্তা ঐখোয়না দি.ও.এন.ই.আর.গী মিনিস্ত্রীদা অমসুং নিতি আয়োগতা য়ু.এন.দি.পি. ইন্দিয়াগা লোয়ননা খুৎশম্নদুনা এস.দি.জি. ইন্দেক্স অমসুং দাসবোর্দ হৌদোকখি। ইন্দেক্সশিং অসিনা অৱাং নোংপোক লমদমগী রাজ্য ৮দা মখোয়গী লেঙদবা চাউখৎ থৌরাংগী পন্থুং অমসুং মখোয়গী পান্দম অদুগী পর্ফোমেন্সশিং য়েংশিল্লি। “অস্থালক্সমী রাজ্যশিংনা মাইকৈ খুদিংদা য়াম্না য়াংনা চংশিল্লি, ঐখোয়না মখোয়গা পুন্না থবক তৌমিন্নদুনা মফম অসিগী চাউখৎ থৌরাংগী এজেন্দাশিং অসি হেন্না লায়থোকহনবা মথৌ তাই” হায়না মহাক্না মখা তাখি।