Prime Minister's Office
English rendering of PM's speech at release of 8th instalment of financial benefit under PM-KISAN
14 MAY 2021 6:39PM by PIB Delhi
This exchange with all the farmer colleagues raises a new hope and creates a new confidence. As our Minister, Shri Narendra Singh Tomar ji, was saying now that today is Bhagwan Basaveswara Jayanti and Parshuram Jayanti also. Today is also the auspicious festival of Akshaya Tritiya. I also wish the countrymen Happy Eid.
With the wish that the morale of all the countrymen remains high in times of Corona and their resolve is further strengthened to defeat this pandemic, I would like to take forward the discussion that I had with all the farmer brothers. Present in this programme Minister of Agriculture & Farmers Welfare Shri Narendra Singh Tomar ji, my other colleagues in the Union Cabinet, all chief ministers, hon’ble ministers of state governments, MPs, MLAs and my farmer brothers and sisters from all over the country,
Today, we are holding this discussion in a very challenging time. Even during this period of Corona, the farmers of the country, while discharging their responsibility in the agriculture sector, have produced record food grains and are experimenting new methods in agriculture. Another instalment of PM Kisan Samman Nidhi is going to support your efforts. Today is the auspicious festival of Akshaya Tritiya, the beginning of the new cycle of agriculture, and today about 19,000 crore rupees have been transferred directly to the bank accounts of farmers. It will benefit about 10 crore farmers. The farmers of Bengal are going to get the benefit of this facility for the first time. Today, lakhs of farmers of Bengal have received their first instalment. As the names of farmers from the State are forwarded to the Central Government, the number of beneficiary farmers will increase further.
Friends,
The PM Kisan Samman Nidhi is benefiting small and marginal farmers more in particular. This amount is proving to be of great use to these farmer families in these trying circumstances. So far, about 1,35,000 crore rupees have reached about 11 crore farmers of the country under this scheme. That is, more than 1,25,000 crore rupees directly into the accounts of the farmers and without any middleman. Out of this, more than 60,000 crore rupees have been transferred to the farmers’ accounts in the Corona period alone. It is the government's constant endeavour to extend help directly and quickly and with complete transparency to those who need it the most.
Brothers and sisters,
Providing rapid and direct benefits to the farmers in government procurement of produce is also being done on a very comprehensive scale. While farmers have made record productions in agriculture and horticulture amid the challenges of Corona, the Government is also setting new procurement records on MSP every year. Record purchases of paddy earlier and now wheat are happening. So far, about 10 per cent more wheat has been procured at MSP this year as compared to the previous year. So far, about 58,000 crore rupees of wheat procurement has reached the farmers' accounts directly. Above all, the farmers don’t have to worry and wait long for their money for the produce being sold in mandis now. The money which rightfully belongs to the farmers is being directly credited to their bank accounts. I am satisfied that lakhs of farmers of Punjab and Haryana have become part of this direct transfer facility for the first time. So far, about 18,000 crore rupees have been credited to the bank accounts of farmers of Punjab and 9,000 crore rupees directly into the bank accounts of farmers of Haryana. The farmers of Punjab and Haryana are also experiencing and speaking vocally about the satisfaction of getting their entire money directly into their bank accounts. I have seen several videos on social media where farmers, particularly from Punjab, are speaking with enthusiasm regarding the direct transfer of the entire money into their bank accounts.
Friends,
The Government is constantly making efforts to provide new solutions and options in farming. Promoting organic farming is one such effort. Such crops also have low costs, are beneficial for soil and human health and also command better prices. A short while ago, I had a discussion with some farmers across the country engaged in this kind of farming. I am very excited to know about their spirit and experiences. Now organic farming is being encouraged extensively within a radius of about 5 kilometres on both sides of the Ganga so that the chemical used in the field does not flow into the Ganga during rains and the river is not polluted. These organic products being made available in the market are branded Namami Gange. Similarly, the natural farming system is also being encouraged on a large scale. At the same time, the Government is making efforts to provide cheap and easy bank loans to small and marginal farmers. For this, a special drive has been launched for the last one-and-a-half years for providing Kisan Credit Cards. More than 2 crore Kisan Credit Cards have been issued during this period. Farmers have taken loans worth more than 2 lakh crore rupees on these cards. Farmers associated with animal husbandry, dairying and fisheries have also started getting a huge benefit. Recently, the Government has taken another important decision and my farmer brothers and sisters would be happy with the government's decision as it will be very beneficial to them. In view of the Corona period, the Government has decided to extend the deadline for payment or renewal of KCC loans. All farmers can now renew their outstanding loans by June 30. Even during this extended period, the farmers will continue to get the benefit of the loans at 4 per cent interest.
Friends,
The contribution of the villages and farmers has been immense in India's fight against Corona. It is the result of your efforts that India is running the world's largest free ration scheme during the Corona period. Free ration was given to the poor for eight months last year under the Pradhan Mantri Garib Kalyan Yojana. Provisions have been made to ensure free ration to more than 80 crore colleagues in the months of May and June. The government is spending 26,000 crore rupees in this regard. I would urge the state governments to ensure that the poor do not have any problem in getting the free ration.
Friends,
After 100 years, such a deadly epidemic is testing the world at every step. There is an invisible enemy in front of us. And this enemy is imposter also and due to which we have lost many of our close ones. The pain that the countrymen have endured for some time now, the pain that many people have gone through, I feel the same pain. Being your ‘Pradhan Sevak’, I share your sentiment. All the bottlenecks during the second wave of Corona are being addressed. Efforts are being made on a war footing. You must have seen that all the departments of the Government, all the resources, the security forces of our country, our scientists, everyone is united in meeting the challenge of COVID. COVID hospitals are being set up rapidly in different parts of the country and oxygen plants are being set up with new technology. All our three forces -- Air Force, Navy and Army -- are engaged in this work with full force. Oxygen rails have been a big boost in this fight against Corona. These special trains are engaged in delivering oxygen to the remote parts of the country. Truck drivers carrying oxygen tankers are working non-stop. Be it doctors, nursing staff, sanitation workers, lab technicians, ambulance drivers, sample collectors – all are working 24 hours to save every individual. Efforts are on a war footing to augment the supply of essential medicines in the country. The government and the pharma sector of the country have augmented the production of essential medicines manifold in the last few days. Medicines are also being imported. In times of crisis, some people are engaged in hoarding and black marketing of medicines and essential commodities due to their vested interests. I would urge the state governments to take the strongest possible action against such people. This is an act against humanity. India is not a country that loses courage. Neither India nor any Indian will lose courage. We will fight and win.
Through this event, I want all the farmers and brothers and sisters living in villages to remain alert against Corona. This pandemic is spreading fast in rural villages. Every government is taking efforts to meet with this challenge. Awareness about this among rural people and cooperation of the panchayat institutes are equally important. You have never disappointed the nation and this is also expected of you this time. All the necessary steps at personal, family and social levels need to be taken to prevent Corona. It is very necessary to wear masks continuously and in a way so that the nose and face are completely covered. Secondly, do not take symptoms like cough, cold, fever, vomiting, diarrhoea lightly. First you have to isolate yourself and then get the Corona test done quickly. Start the medication as advised by doctors till the report comes.
Friends,
Vaccination is the best defence against Corona. The Central and state governments are doing their best to increase vaccination. About 18 crore vaccine doses have been given in the country. Free vaccination is on in government hospitals across the country. Therefore, get yourself vaccinated when your turn comes. This will give us protection and reduce the risk of serious illness. And yes, wearing of masks and distance of two yards has to be maintained even after vaccination. Once again, I extend my best wishes to all my farmer friends.
Many thanks!
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.

ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ପିଏମ୍‍-କିଷାନ ଯୋଜନା ଅଧୀନରେ ଅଷ୍ଟମ କିସ୍ତି ଆର୍ଥିକ ସହାୟତା ପ୍ରଦାନ ଅବସରରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଉଦବୋଧନ
14 MAY 2021 6:39PM by PIB Bhubaneswar
ଆପଣ ସମସ୍ତ କୃଷକ ସାଥୀଙ୍କ ସହିତ ଏହି ଆଲୋଚନା ନିଜକୁ ନିଜ ମଧ୍ୟରେ ଏକ ନୂତନ ଆଶା ସଂଚାର କରୁଛି, ନୂତନ ବିଶ୍ୱାସ ସୃଷ୍ଟି କରୁଛି। ଆଜି ଯେପରି ଆମର ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀମାନ ନରେନ୍ଦ୍ର ସିଂହ ତୋମର ମହାଶୟ କହୁଥିଲେ ଆଜି ହେଉଛି ଭଗବାନ ବସବେଶ୍ୱରଙ୍କ ଜୟନ୍ତୀ, ହେଉଛି ପର୍ଶୁରାମଙ୍କ ଜୟନ୍ତୀ ମଧ୍ୟ। ଆଜି ମଧ୍ୟ ହେଉଛି ପବିତ୍ର ଅକ୍ଷୟ ତୃତୀୟା ପର୍ବ। ଆଉ ମୋ ତରଫରୁ ଦେଶବାସୀଙ୍କୁ ଇଦ ମୁବାରକ୍‍।
କରୋନାର ଏହି ସମୟରେ ସମସ୍ତ ଦେଶବାସୀଙ୍କ ମନୋବଳ ବଢ଼ୁ, ଏହି ମହାମାରୀକୁ ପରାସ୍ତ କରିବାର ସଂକଳ୍ପ ଆହୁରି ଦୃଢ଼ ହେଉ, ଏହି କାମନା ସହିତ ଆପଣ ସମସ୍ତ କୃଷକ ଭାଇମାନଙ୍କ ସହିତ ମୋର ଯେଉଁ ଆଲୋଚନା ହୋଇଛି, ଏବେ ମୁଁ ତାହାକୁ ଆଗକୁ ବଢ଼ାଇବି। ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ଉପସ୍ଥିତ କୃଷି ଏବଂ କୃଷକ କଲ୍ୟାଣ ମନ୍ତ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ସିଂହ ତୋମର ମହାଶୟ, କେନ୍ଦ୍ର ମନ୍ତ୍ରିମଣ୍ଡଳରେ ମୋର ଅନ୍ୟ ସହଯୋଗୀଗଣ, ସମସ୍ତ ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ, ରାଜ୍ୟ ସରକାରଙ୍କର ଆଦରଣୀୟ ମନ୍ତ୍ରୀଗଣ, ସାଂସଦଗଣ, ବିଧାୟକଗଣ ଏବଂ ସାରା ଦେଶର ମୋର କୃଷକ ଭାଇ ଏବଂ ଭଉଣୀମାନେ,
ଆଜି ବହୁତ ଆହ୍ୱାନପୂର୍ଣ୍ଣ ସମୟରେ ହିଁ ଆମେ ଏହି ଆଲୋଚନା କରୁଛେ। ଏହି କରୋନା ସମୟରେ ମଧ୍ୟ ଦେଶର କୃଷକମାନେ ଆମର କୃଷି କ୍ଷେତ୍ରରେ ନିଜର ଦାୟିତ୍ୱକୁ ତୁଲାଇବା ସହିତ ରେକର୍ଡ ପରିମାଣର ଖାଦ୍ୟଶସ୍ୟ ଉତ୍ପାଦନ କରିଛନ୍ତି, ଆପଣ କୃଷି କ୍ଷେତ୍ରରେ ନୂଆ-ନୂଆ କୌଶଳ ବ୍ୟବହାର କରୁଛନ୍ତି। ଆପଣମାନଙ୍କର ପ୍ରୟାସକୁ ପିଏମ କିଷାନ ସମ୍ମାନ ନିଧିର ଆଉ ଏକ କିସ୍ତି ପୁଣି ସହାୟତା କରିବାକୁ ଯାଉଛି। ଆଜି ହେଉଛି ଅକ୍ଷୟ ତୃତୀୟାର ପବିତ୍ର ପର୍ବ, ହେଉଛି କୃଷିର ନୂତନ ଚକ୍ର ବା ଋତୁର ଶୁଭାରମ୍ଭର ସମୟ ଆଉ ଆଜି ହିଁ ପ୍ରାୟ 19 ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କା କୃଷକଙ୍କ ବ୍ୟାଙ୍କ ଖାତାରେ ସିଧାସଳଖ ହସ୍ତାନ୍ତର କରାଯାଇଛି। ଏହାର ଲାଭ ପ୍ରାୟ 10 କୋଟି କୃଷକଙ୍କୁ ମିଳିବ। ପଶ୍ଚିମବଙ୍ଗର କୃଷକମାନଙ୍କୁ ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ ଏହି ସୁବିଧାର ଲାଭ ମିଳିବା ଆରମ୍ଭ ହୋଇଛି। ଆଜି ବଙ୍ଗଳାର ଲକ୍ଷ-ଲକ୍ଷ କୃଷକମାନଙ୍କ ପାଖରେ ପ୍ରଥମ କିସ୍ତି ପହଂଚିଛି। ଧୀରେ-ଧୀରେ ଯେପରି ରାଜ୍ୟଗୁଡ଼ିକରୁ କୃଷକମାନଙ୍କର ନାମ କେନ୍ଦ୍ର ସରକାରଙ୍କୁ ମିଳିବ, ସେହିଭଳି ଭାବେ ହିତାଧିକାରୀ କୃଷକଙ୍କ ସଂଖ୍ୟା ଆହୁରି ବଢ଼ି ଚାଲିବ।
ସାଥୀଗଣ,
ପିଏମ କିଷାନ ସମ୍ମାନ ନିଧି ଦ୍ୱାରା ବିଶେଷ ଭାବେ କ୍ଷୁଦ୍ର ଏବଂ ମଧ୍ୟମ ବର୍ଗର କୃଷକମାନଙ୍କୁ ଅଧିକ ଲାଭ ମିଳୁଛି। ଆଜିର ଏହି କଠିନ ସମୟରେ ଏହି ରାଶି, ଏହି କୃଷକ ପରିବାରର ବହୁତ କାର୍ଯ୍ୟରେ ଆସୁଛି। ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଏହି ଯୋଜନା ଅଧୀନରେ ଦେଶର ପ୍ରାୟ 11 କୋଟି ଟଙ୍କା କୃଷକମାନଙ୍କ ପାଖରେ ପାଖାପାଖି 1 ଲକ୍ଷ 35 ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କା ପହଂଚିସାରିଛି ଅର୍ଥାତ ଏକ ଲକ୍ଷ ପଚିଶ ହଜାର କୋଟିରୁ ଅଧିକ ଟଙ୍କା ସିଧାସଳଖ କୃଷକମାନଙ୍କ ଖାତାରେ, କୌଣସି ମଧ୍ୟସ୍ଥି ନାହାଁନ୍ତି । ଏଥିରୁ କେବଳ କରୋନା ସମୟରେ ହିଁ 60 ହଜାର କୋଟିରୁ ଅଧିକ ଟଙ୍କା ପହଂଚିଛି। ଆବଶ୍ୟକତା ସମୟରେ ଦେଶବାସୀଙ୍କ ପାଖରେ ସିଧାସଳଖ ସହାୟତା ପହଂଚୁ, ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ପହଂଚୁ, ଯେଉଁମାନଙ୍କର ଆବଶ୍ୟକତା ଅଛି, ସେମାନଙ୍କ ପାଖରେ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ପାରଦର୍ଶୀତାର ସହିତ ପହଂଚୁ, ଏହା ହେଉଛି ସରକାରଙ୍କ ନିରନ୍ତର ପ୍ରୟାସ।
ଭାଇ ଭଉଣୀମାନେ,
ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ, ସିଧାସଳଖ କୃଷକମାନଙ୍କ ପାଖକୁ ଲାଭ ପହଂଚାଇବାର ଏହି କାର୍ଯ୍ୟ ସରକାରୀଭାବେ ମଧ୍ୟ ବହୁତ ବ୍ୟାପକ ସ୍ତରରେ କ୍ରୟ କରାଯାଉଛି। କରୋନାର କଠିନ ପରିସ୍ଥିତି ମଧ୍ୟରେ ଯେଉଁଠାରେ କୃଷକମାନେ ଯେଉଁଠି କୃଷି ଏବଂ ଉଦ୍ୟାନକୃଷିରେ ରେକର୍ଡ ସ୍ତରର ଉତ୍ପାଦନ କରିଛନ୍ତି, ସେହିପରି ସରକାର ମଧ୍ୟ ପ୍ରତିବର୍ଷ ଏମଏସପି ଆଧାରରେ ଖରିଦର ନୂଆ-ନୂଆ ରେକର୍ଡ ସୃଷ୍ଟି କରିଛନ୍ତି। ପ୍ରଥମେ ଧାନ ଏବଂ ଏବେ ଗହମର ରେକର୍ଡ ପରିମାଣରେ ସଂଗ୍ରହ କରାଯାଉଛି। ଚଳିତ ବର୍ଷ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଗତ ବର୍ଷ ତୁଳନାରେ ପ୍ରାୟ 10 ପ୍ରତିଶତରୁ ଅଧିକ ଗହମ ଏମଏସପି ଆଧାରରେ କ୍ରୟ କରାଯାଇଛି। ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଗହମର କ୍ରୟରେ ପ୍ରାୟ 58 ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କା ସିଧାସଳଖ କୃଷକମାନଙ୍କ ଖାତାରେ ପହଂଚିସାରିଛି। ସବୁଠାରୁ ବଡ଼ କଥା ହେଉଛି ଏହା ଯେ ଏବେ କୃଷକମାନଙ୍କର ଯେଉଁ ଉତ୍ପାଦ ମଣ୍ଡିରେ ବିକ୍ରି ହେଉଛି, ସେମାନଙ୍କୁ ଆଉ ନିଜ ଟଙ୍କା ପାଇଁ ଦୀର୍ଘ ସମୟ ଧରି ଅପେକ୍ଷା କରିବାକୁ ପଡ଼ୁନାହିଁ, ଅସୁବିଧାର ସମ୍ମୁଖୀନ ହେବାକୁ ପଡ଼ୁନାହିଁ। କୃଷକମାନଙ୍କର ନିଜର ଅଧିକାରର ପ୍ରାପ୍ୟ ବ୍ୟାଙ୍କ ଖାତାରେ ଜମା ହେଉଛି। ମୁଁ ଖୁସୀ ଯେ ପଞ୍ଜାବ ଏବଂ ହରିୟାଣାର ଲକ୍ଷ-ଲକ୍ଷ କୃଷକମାନେ ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ ସିଧାସଳଖ ହସ୍ତାନ୍ତରର ସୁବିଧା ସହିତ ସାମିଲ ହୋଇଛନ୍ତି। ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ପଞ୍ଜାବର କୃଷକମାନଙ୍କର ବ୍ୟାଙ୍କ ଖାତାରେ ପ୍ରାୟ 18 ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କା ଏବଂ ହରିୟାଣାର କୃଷକମାନଙ୍କ ବ୍ୟାଙ୍କ ଖାତାରେ 9 ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କା ସିଧାସଳଖ ଜମା ହୋଇ ସାରିଛି। ନିଜର ସଂମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଅର୍ଥ ନିଜ ବ୍ୟାଙ୍କ ଖାତାରେ ଜମା ହେବା ଏହା ପଞ୍ଜାବ ଏବଂ ହରିୟାଣାର କୃଷକମାନେ ଅନୁଭବ କରୁଛନ୍ତି ଏବଂ ଖୁସି ହୋଇ କହୁଛନ୍ତି ମଧ୍ୟ। ମୁଁ ସାମାଜିକ ଗଣମାଧ୍ୟମରେ ଏତେ ଭିଡ଼ିଓ ଦେଖିଛି, କୃଷକମାନଙ୍କର ବିଶେଷ କରି ପଞ୍ଜାବର କୃଷକମାନେ ସେମାନଙ୍କ ଖାତାରେ ପୂରା ଅର୍ଥ ପହଂଚିବା କଥାକୁ ଆନନ୍ଦରେ ଏବଂ ଆତ୍ମସନ୍ତୋଷର ସହ ଅଧିର ହୋଇ କହୁଛନ୍ତି।
ସାଥୀଗଣ,
ଚାଷବାସ କ୍ଷେତ୍ରରେ ନୂତନ ସମାଧାନ, ନୂତନ ବିକଳ୍ପ ଦେବାପାଇଁ ସରକାର ନିରନ୍ତର ପ୍ରୟାସ କରୁଛନ୍ତି। ଜୈବିକ କୃଷିକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ଦେବା ହେଉଛି ସେଭଳି ଏକ ପ୍ରୟାସ। ଏହି ପ୍ରକାରର ଫସଲରେ ମଧ୍ୟ କମ୍‍ ଖର୍ଚ୍ଚ ହୋଇଥାଏ, ଏହା ମୃତିକା ମଣିଷର ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ପାଇଁ ଲାଭବାନ ହୋଇଥାଏ ଏବଂ ଏହାର ଅଧିକ ମୂଲ୍ୟ ମଧ୍ୟ ମିଳିଥାଏ। କିଛି ସମୟ ପୂର୍ବରୁ ଏହି ପ୍ରକାରର ଚାଷବାସ ସହିତ ଜଡ଼ିତ ସାରା ଦେଶର କିଛି କୃଷକ ମୋ ସହିତ କଥା ହୋଇଛନ୍ତି। ସେମାନଙ୍କର ଉତ୍ସାହ, ସେମାନଙ୍କର ଅନୁଭବକୁ ଜାଣି ମୁଁ ବହୁତ ଉତ୍ସାହିତ ହୋଇଛି। ଆଜି ଗଙ୍ଗା ନଦୀର ଉଭୟ କୂଳରେ ପ୍ରାୟ 5 କିଲୋମିଟର ପରିସରରେ ବ୍ୟାପକ ସ୍ତରରେ ଜୈବିକ କୃଷିକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରାଯାଉଛି ଫଳରେ କ୍ଷେତରେ ବ୍ୟବହାର କରାଯାଉଥିବା ଯେଉଁ ରାସାୟନିକ ସାର, ତାହା ବର୍ଷା ଯୋଗୁଁ ପାଣିରେ ଧୋଇ ହୋଇ ଗଙ୍ଗା ନଦୀକୁ ଚାଲି ଯାଇଥାଏ, ଆଉ ଗଙ୍ଗା ଜଳ ପ୍ରଦୂଷିତ ହେଉ, ଏଥିପାଇଁ ଗଙ୍ଗା ନଦୀର ଉଭୟ କୂଳରେ 5-5 କିଲୋମିଟର ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଅଂଚଳରେ ଜୈବିକ ଉତ୍ପାଦନ ଉପରେ ବିଶେଷ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦିଆ ଯାଉଛି। ଏହି ଜୈବିକ ଉତ୍ପାଦ ନମାମୀ ଗଙ୍ଗେ ବ୍ରାଣ୍ଡ ସହିତ ବଜାରରେ ଉପଲବ୍ଧ କରାଯାଉଛି। ସେହିଭଳି ଭାବେ ଭାରତୀୟ ପ୍ରାକୃତିକ କୃଷି ପଦ୍ଧତିକୁ, ତାହାକୁ ମଧ୍ୟ ବ୍ୟାପକ ସ୍ତରରେ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରାଯାଉଛି। ଏହା ସହିତ ସରକାରଙ୍କର ଏହା ନିରନ୍ତର ପ୍ରୟାସ ରହିଛି ଯେ କ୍ଷୁଦ୍ର ଏବଂ ନାମମାତ୍ର କୃଷକମାନଙ୍କୁ ବ୍ୟାଙ୍କରୁ ଶସ୍ତାରେ ଏବଂ ସହଜରେ ଋଣ ମିଳୁ। ଏଥିପାଇଁ ବିଗତ ଦେଢ଼ ବର୍ଷରେ କିଷାନ କ୍ରେଡିଟ କାର୍ଡ ଉପଲବ୍ଧ କରାଇବାର ଏକ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ଅଭିଯାନ ଚାଲିଛି। ଏହି ସମୟ ମଧ୍ୟରେ 2 କୋଟିରୁ ଅଧିକ କିଷାନ କ୍ରେଡିଟ କାର୍ଡ ଜାରି କରାଯାଇଛି। ଏହି କାର୍ଡରେ କୃଷକମାନେ 2 ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କାରୁ ଅଧିକ ଟଙ୍କାର ଋଣ ବ୍ୟାଙ୍କରୁ ନେଇଛନ୍ତି। ଏହାର ବହୁତ ବଡ଼ ଲାଭ ପଶୁପାଳନ, ଦୁଗ୍ଧ ଉତ୍ପାଦନ ଏବଂ ମାଛ ଚାଷ ସହିତ ଜଡ଼ିତ କୃଷକମାନଙ୍କୁ ମିଳିବା ଆରମ୍ଭ ହୋଇଛି। ଏହି ନିକଟରେ ହିଁ ସରକାର ଏକ ନୂତନ ଏବଂ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ନିଷ୍ପତି ନେଇଛନ୍ତି। ମୁଁ ଚାହିଁବି ଯେ ମୋର କୃଷକ ଭାଇ ଭଉଣୀମାନେ ସରକାରଙ୍କର ଏହି ନିଷ୍ପତି ଦ୍ୱାରା ଖୁସି ହେବେ, ସେମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଏହା ବହୁତ ହିଁ ଲାଭଦାୟକ ହେବ। ସରକାର ନିଷ୍ପତି ନେଇଛନ୍ତି ଯେ କରୋନାକୁ ଦୃଷ୍ଟିରେ ରଖି କିଷାନ କ୍ରେଡିଟ କାର୍ଡରେ ଋଣ ସୁଝିବା ଏବଂ ନୂଆ ଋଣର ସମୟସୀମା ବୃଦ୍ଧି କରି ଦିଆଯାଇଛି। ଏଭଳି ସମସ୍ତ କୃଷକ ଯେଉଁମାନଙ୍କର ଋଣ ସୁଝିବା ବାକି ଅଛି, ସେମାନେ ଏବେ ଜୁନ 30 ତାରିଖ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଋଣର ନବୀକରଣ କରି ପାରିବେ। ଏହି ବର୍ଦ୍ଧିତ ସମୟରେ ମଧ୍ୟ କୃଷକମାନଙ୍କୁ 4 ପ୍ରତିଶତ ସୁଧ ହାରରେ ଯେଉଁ ଋଣ ମିଳିଥାଏ, ଯେଉଁ ଲାଭ ମିଳିଥାଏ, ସେହି ଲାଭ ମଧ୍ୟ ଜାରି ରହିବ, ମିଳି ଚାଲିବ।
ସାଥୀଗଣ,
ଗାଁର, କୃଷକମାନଙ୍କର କରୋନା ବିରୋଧରେ ଭାରତର ଲଢ଼େଇରେ ବହୁତ ବଡ଼ ଯୋଗଦାନ ରହିଛି। ଏହା ହେଉଛି ଆପଣଙ୍କର ପରିଶ୍ରମର ପରିଣାମ ଯେ ଆଜି ଏହି କରୋନା କାଳରେ ଭାରତ ବିଶ୍ୱର ସର୍ବବୃହତ ମୁକ୍ତ ରାସନ ଯୋଜନା ଜାରି ରଖିଛି। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗରିବ କଲ୍ୟାଣ ଯୋଜନା ମାଧ୍ୟମରେ ବିଗତ ଆଠ ମାସ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଗରିବମାନଙ୍କୁ ମାଗଣା ରାସନ ଦିଆଯାଇଥିଲା। ଚଳିତ ବର୍ଷ ମଇ ଏବଂ ଜୁନ ମାସରେ ଦେଶର 80 କୋଟିରୁ ଅଧିକ ସାଥୀମାନଙ୍କୁ ରାସନ ମିଳୁ, ଏହାର ବ୍ୟବସ୍ଥା କରାଯାଇଛି। ଏହା ଉପରେ ମଧ୍ୟ କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର 26 ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କା, ଆମର ଗରିବମାନଙ୍କ ଘରେ ଚୂଲି ଜଳୁ, ଏଥିପାଇଁ ଖର୍ଚ୍ଚ କରୁଛନ୍ତି। ମୁଁ ରାଜ୍ୟ ସରକାରମାନଙ୍କୁ ଅନୁରୋଧ କରିବି ଯେ ଗରିବମାନଙ୍କୁ ଏହି ରାସନର ବିତରଣରେ କୌଣସି ଅସୁବିଧା ଆସୁ, ଏହା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରନ୍ତୁ।
ସାଥୀଗଣ,
100 ବର୍ଷ ପରେ ଆସିଥିବା ଏହି ଭୀଷଣ ମହାମାରୀ ପାଦ-ପାଦରେ ଦୁନିଆର ପରୀକ୍ଷା ନେଉଛି। ଆମ ସମ୍ମୁଖରେ ଏକ ଅଦୃଶ୍ୟ ଶତ୍ରୁ ରହିଛି ଆଉ ଏହି ଶତ୍ରୁ ହେଉଛି ବହୁରୂପୀ ମଧ୍ୟ ଏବଂ ଏହି ଶତ୍ରୁ ଯୋଗୁଁ, ଏହି କରୋନା ଭୂତାଣୁ ଯୋଗୁଁ ଆମେ ଆମର ବହୁତ ନିକଟ ସଂପର୍କୀୟଙ୍କୁ ହରାଇ ସାରିଛେ। ବିଗତ କିଛି ସମୟ ଧରି ଯେଉଁ କଷ୍ଟ ଦେଶବାସୀ ସହିଛନ୍ତି, ଅନେକ ଲୋକ ଯେଉଁ ବ୍ୟଥା ମଧ୍ୟଦେଇ ଗତି କରୁଛନ୍ତି, କଷ୍ଟ ମଧ୍ୟଦେଇ ଗତି କରୁଛନ୍ତି, ତାହା ମୁଁ ମଧ୍ୟ ସେହିପରି ହିଁ ଅନୁଭବ କରୁଛି। ଦେଶର ପ୍ରଧାନସେବକ ଭାବେ, ଆପଣଙ୍କର ପ୍ରତ୍ୟେକ ଭାବନାରେ ମୁଁ ହେଉଛି ସହଭାଗୀ। କରୋନାର ଦ୍ୱିତୀୟ ଲହରର ମୁକାବିଲା କରିବା ପାଇଁ, ସଂସାଧନ ସହିତ ଜଡ଼ିତ ଯେଉଁ ଅବରୋଧ ରହିଥିଲା, ସେଗୁଡ଼ିକୁ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ଦୂର କରାଯାଉଛି। ଯୁଦ୍ଧକାଳୀନ ସ୍ତରରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବାର ପ୍ରୟାସ କରାଯାଉଛି। ଆପଣମାନେ ଦେଖିଥିବେ, ସରକାରଙ୍କର ସମସ୍ତ ବିଭାଗ, ସମସ୍ତ ସଂସାଧନ, ଆମ ଦେଶର ସୁରକ୍ଷା ବାହିନୀ, ଆମର ବୈଜ୍ଞାନିକ, ସମସ୍ତେ ଦିନ ରାତି କୋଭିଡ଼ ଆହ୍ୱାନର ମୁକାବିଲା କରିବା ପାଇଁ ଏକଜୁଟ ହୋଇଛନ୍ତି। ଦେଶର ଭିନ୍ନ-ଭିନ୍ନ ଅଂଚଳରେ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ କୋଭିଡ଼ ଡାକ୍ତରଖାନାମାନ ନିର୍ମାଣ କରାଯାଉଛି, ନୂତନ ଟେକ୍ନୋଲୋଜି ଦ୍ୱାରା ଅକ୍ସିଜେନ ପ୍ଲାଂଟମାନ ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରାଯାଉଛି। ଆମର ତିନୋଟି ଯାକ ସେନା- ବାୟୁସେନା, ନୌସେନା ଏବଂ ସ୍ଥଳ ସେନା ସମସ୍ତେ ସଂପୂର୍ଣ୍ଣ ଶକ୍ତି ଦେଇ ଏହି କାର୍ଯ୍ୟରେ ଲାଗିଛନ୍ତି। ଅକ୍ସିଜେନ ରେଳ(ଏକ୍ସପ୍ରେସ), ଏହା କରୋନା ବିରୁଦ୍ଧରେ ହେଉଥିବା ଏହି ଲଢ଼େଇକୁ ବହୁତ ବଡ଼ ଶକ୍ତି ଦେଇଛି। ଦେଶର ଦୂର-ଦୂରାନ୍ତ ଅଂଚଳରେ ଏହି ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ରେଳ, ଏହି ଅକ୍ସିଜେନ ରେଳ ଅମ୍ଳଜାନ ପହଂଚାଇବା କାର୍ଯ୍ୟରେ ଲାଗି ପଡ଼ିଛି। ଅକ୍ସିଜେନ ଟ୍ୟାଙ୍କର ନେଇ ଯାଉଥିବା ଟ୍ରକ ଡ୍ରାଇଭରମାନେ, ଅଟକି କାର୍ଯ୍ୟ କରି ଚାଲିଛନ୍ତି। ଦେଶର ଡାକ୍ତରମାନେ ହୁଅନ୍ତୁ, ନର୍ସିଂ ଷ୍ଟାଫ୍‍ ହୁଅନ୍ତୁ, ସଫେଇ କର୍ମଚାରୀ ହୁଅନ୍ତୁ, ଆମ୍ବୁଲାନ୍ସର ଡ୍ରାଇଭରମାନେ ହୁଅନ୍ତୁ, ଲ୍ୟାବରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଥିବା ଲୋକମାନେ ହୁଅନ୍ତୁ, ନମୂନା ସଂଗ୍ରହ କରୁଥିବା ଲୋକ ହୁଅନ୍ତୁ, ପ୍ରତିଟି ଜୀବନକୁ ବଂଚାଇବା ପାଇଁ ଚବିଶ ଘଂଟା ଲାଗି ପଡ଼ିଛନ୍ତି। ଆଜି ଦେଶରେ ଜରୁରୀ ଔଷଧଗୁଡ଼ିକର ଆବଶ୍ୟକତା ପୂରଣ ମାତ୍ରାକୁ ବଢ଼ାଇବା ପାଇଁ ଯୁଦ୍ଧକାଳୀନ ଭାବେ କାର୍ଯ୍ୟ କରାଯାଉଛି। ସରକାର ଏବଂ ଦେଶର ଫାର୍ମା କ୍ଷେତ୍ର ବିଗତ କିଛି ଦିନରେ ଜରୁରୀ ଔଷଧଗୁଡ଼ିକର ଉତ୍ପାଦନ ବହୁ ଗୁଣାରେ ବଢ଼ାଇଛନ୍ତି। ବାହାରୁ ମଧ୍ୟ ଔଷଧ ସବୁ ମଗାଯାଉଛି। ଏହି ସଙ୍କଟ ସମୟରେ, ଔଷଧ ଏବଂ ଜରୁରୀ ସାମଗ୍ରୀଗୁଡ଼ିକର ଜମାଖୋରୀ ଏବଂ କଳାବଜାରୀରେ ମଧ୍ୟ କିଛି ଲୋକ ନିଜର ନିହିତ ସ୍ୱାର୍ଥ କାରଣରୁ ଲାଗି ପଡ଼ିଛନ୍ତି। ମୁଁ ରାଜ୍ୟ ସରକାରମାନଙ୍କୁ ଅନୁରୋଧ କରିବି ଯେ ଏଭଳି ଲୋକମାନଙ୍କ ବିରୋଧରେ କଠୋରରୁ କଠୋର କାର୍ଯ୍ୟାନୁଷ୍ଠାନ ଗ୍ରହଣ କରାଯାଉ। ଏହା ହେଉଛି ମାନବିକତା ବିରୁଦ୍ଧରେ କାର୍ଯ୍ୟ। ଭାରତ ସାହସ ହରାଇବା ଭଳି ଦେଶ ନୁହେଁ। ନା ଭାରତ ସାହସ ହରାଇବ ଆଉ ନା କୌଣସି ଭାରତବାସୀ ସାହସ ହରାଇବେ। ଆମେ ଲଢ଼ିବା ଆଉ ଜିତିବା।
ସାଥୀଗଣ,
ଆଜିକାର ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ, ମୁଁ ଦେଶର ସମସ୍ତ କୃଷକଙ୍କୁ, ଗାଁରେ ରହୁଥିବା ସମସ୍ତ ଭାଇ ଭଉଣୀଙ୍କୁ କରୋନା ଠାରୁ ପୁଣି ସତର୍କ କରାଇ ଦେବାକୁ ଚାହୁଁଛି। ଏହି ସଂକ୍ରମଣ ଏବେ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ଗାଁମାନଙ୍କରେ ମଧ୍ୟ ପହଂଚୁଛି। ଦେଶର ସମସ୍ତ ସରକାର ଏହା ସହିତ ମୁକାବିଲା କରିବା ପାଇଁ ଯଥା ସମ୍ଭବ ପ୍ରୟାସ କରୁଛନ୍ତି। ଏଥିରେ ଗାଁ ଲୋକମାନଙ୍କର ସଚେତନତା, ଆମର ପଂଚାୟତିରାଜ ସହିତ ଜଡ଼ିତ ଯେଉଁ ସବୁ ବ୍ୟବସ୍ଥାମାନ ରହିଛି, ସେଗୁଡ଼ିକର ସହଯୋଗ, ସେମାନଙ୍କର ଭାଗିଦାରୀ ହେଉଛି ସେତିକି ସେତିକି ହିଁ ଆବଶ୍ୟକ। ଆପଣମାନେ ଦେଶକୁ କେବେ ହେଲେ ନିରାଶ କରି ନାହାଁନ୍ତି, ଏଥର ମଧ୍ୟ ଆପଣମାନଙ୍କ ଠାରୁ ଏହି ଆଶା ରହିଛି। କରୋନାରୁ ରକ୍ଷା ପାଇବା ପାଇଁ ଆପଣଙ୍କୁ ନିଜ ଉପରେ, ନିଜ ପରିବାର ଉପରେ, ସାମାଜିକ ସ୍ତରରେ ଯାହା ମଧ୍ୟ ଜରୁରୀ ପଦକ୍ଷେପ ନେବାର ଅଛି, ଆବଶ୍ୟକତା ରହିଛି, ସେଗୁଡ଼ିକୁ ଆମକୁ ହିଁ ତୁଲାଇବାକୁ ପଡ଼ିବ। କ୍ରମାଗତ ଭାବେ ମାସ୍କ ପରିଧାନ କରିବା ହେଉଛି ବହୁତ ଜରୁରୀ। ତାହା ମଧ୍ୟ ଏଭଳି ପିନ୍ଧିବାର ଅଛି କି ନାକ ଏବଂ ମୁହଁ ସଂମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଭାବେ ଘୋଡାଇ ହୋଇ ରହିବ। ଦ୍ୱିତୀୟ କଥା, ଆପଣଙ୍କୁ କୌଣସି ପ୍ରକାରର କାଶ, ଥଣ୍ଡା-ଶର୍ଦ୍ଦି, ଜ୍ୱର, ବାନ୍ତି-ପତଳା ଝାଡ଼ା, ଭଳି ଲକ୍ଷଣଗୁଡ଼ିକୁ ସାଧାରଣ ଭାବେ ନେବା ଉଚିତ ନୁହେଁ। ପ୍ରଥମେ ନିଜକୁ ଅନ୍ୟମାନଙ୍କ ଠାରୁ ଯଥା ସମ୍ଭବ ଅଲଗା କରିବାକୁ ପଡ଼ିବ। ପୁଣି ଶୀଘ୍ରରୁ ଅତି ଶୀଘ୍ର କରୋନାର ପରୀକ୍ଷା କରିବାକୁ ପଡ଼ିବ। ଆଉ ଯେ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ରିପୋର୍ଟ ଆସିନାହିଁ ସେ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଡାକ୍ତର ଯେଉଁ ଔଷଧ ଦେଇଛନ୍ତି, ତାକୁ ନିଶ୍ଚିତ ଭାବେ ଖାଇବା।
ସାଥୀଗଣ,
ସୁରକ୍ଷାର ଏକ ବହୁତ ବଡ଼ ମାଧ୍ୟମ ହେଉଛି, କରୋନା ଟିକା। କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର ଏବଂ ସମସ୍ତ ରାଜ୍ୟ ସରକାର ମିଶି ଏହି ନିରନ୍ତର ପ୍ରୟାସ କରୁଛନ୍ତି ଯେ ଅଧିକରୁ ଅଧିକ ଦେଶବାସୀଙ୍କୁ କରୋନାର ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ଟିକା ଦିଆଯାଉ। ସାରା ଦେଶରେ ଏପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ପ୍ରାୟ 18 କୋଟି ଟିକା ଦିଆଯାଇସାରିଛି। ସାରା ଦେଶର ସରକାରୀ ଡାକ୍ତରଖାନା ମାନଙ୍କରେ ମାଗଣା ଟିକାକରଣ କରାଯାଉଛି। ତେଣୁ ଯେତେବେଳେ ମଧ୍ୟ ଆପଣମାନଙ୍କର ପାଳି ଆସିବ ତେବେ ନିଶ୍ଚିତ ଭାବେ ଟିକା ନେଇଯିବେ। ଏହି ଟିକା ଆମକୁ କରୋନା ବିରୁଦ୍ଧରେ ସୁରକ୍ଷା କବଚ ପ୍ରଦାନ କରିବ, ଗୁରୁତର ରୋଗର ଆଶଙ୍କାକୁ କମ୍‍ କରିବ। ହଁ, ଟିକା ନେବା ପରେ ମଧ୍ୟ ମାସ୍କ ଏବଂ ଦୁଇ ଗଜର ଦୂରତାର ମନ୍ତ୍ରକୁ ଆମେ ଛାଡ଼ିବା ନାହିଁ। ଆଉ ଥରେ ପୁଣି ସମସ୍ତ କୃଷକ ସାଥୀମାନଙ୍କୁ ମୁଁ ବହୁତ-ବହୁତ ଶୁଭକାମନା ଜଣାଉଛି।
ବହୁତ-ବହୁତ ଧନ୍ୟବାଦ!