প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
পিএম-কিষাণৰ অধীনত বিত্তীয় সুবিধাৰ অষ্টম কিস্তি মুকলি কৰি আগবঢ়োৱা প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ ভাষণৰ অসমীয়া অনুবাদ
14 MAY 2021 6:39PM by PIB Guwahati
আপোনালোক কৃষক বন্ধুসকলৰ মাজত এই বিষয়ৰ চৰ্চাই এক নতুন আশা সঞ্চাৰ কৰে, নতুন বিশ্বাস জন্মায়৷ আজি আমাৰ মন্ত্ৰী শ্ৰীমান নৰেন্দ্ৰ সিং টোমৰজীয়ে কোৱাৰ দৰে আজি ভগৱান বাসৱেশ্বৰ জয়ন্তী, পৰশুৰাম জয়ন্তী, আজি অক্ষয় তৃতীয়ৰো পবিত্ৰ পৰ্ব৷ লগতে মোৰ ফালৰ পৰা দেশবাসীক ঈদৰ মোবাৰক জনাইছো৷
ক’ৰোনাৰ এই ক্ষণত সকলো দেশবাসীৰ উৎসাহ বৃদ্ধি হওক, এই মহামাৰীক পৰাস্ত কৰাৰ সংকল্প আৰু অধিক দৃঢ় হওক, সেই কামনাৰে আপোনালোকৰ সকলো কৃষক ভাইৰ সৈতে মোৰ যি কথা-বতৰা হ’ল, এতিয়া মই সেয়া আগবঢ়াই নিব বিছাৰিছো৷ এই কাৰ্যসূচীত উপস্থিত কৃষি আৰু কৃষক কল্যান মন্ত্ৰী নৰেন্দ্ৰ সিং টোমৰ জী, কেন্দ্ৰীয় মন্ত্ৰী পৰিষদৰ মোৰ অন্য সহযোগীসকল, মুখ্যমন্ত্ৰীসকল, ৰাজ্য চৰকাৰৰ আদৰণীয় মন্ত্ৰীসকল, সাংসদসকল, বিধায়কসকল আৰু সমগ্ৰ দেশৰ মোৰ কৃষক ভাই-ভনীসকল৷
আজি অতি প্ৰত্যাহ্বানপূৰ্ণ সময়ত আমি এই কাৰ্যসূচীৰ আয়োজন কৰিছো৷ এই ক’ৰোনা কালতো দেশৰ কৃষকসকলে আমাৰ কৃষি ক্ষেত্ৰত নিজৰ দায়িত্ব পালন কৰিছে, অভিলেখ পৰিমাণ ধান উৎপাদন কৰিছে, আপোনালোকে কৃষি ক্ষেত্ৰত নতুন নতুন পদ্ধতি অৱলম্বন কৰিছে৷ আপোনালোকৰ প্ৰচেষ্টাত পিএম কিষাণ সন্মান নিধিৰ আৰু এটা কিস্তি দিব ওলাইছো৷ আজি অক্ষয় তৃতীয়াৰ পবিত্ৰ উৎসৱ, কৃষি খণ্ডত নতুন চক্ৰৰ আৰম্ভণিৰ সময় আৰু আজিয়েই প্ৰায় ১৯,০০০ কোটি টকা কৃষকসকলৰ একাউণ্টত পোনপটীয়াকৈ হস্তান্তৰ কৰা হৈছে৷ ইয়াৰ লাভালাভ প্ৰায় ১০ কোটি কৃষকে পাব৷ পশ্চিমবংগৰ কৃষকে প্ৰথমবাৰলৈ এই সুবিধা পোৱা আৰম্ভ হৈছে৷ আজি পশ্চিমবংগৰ লাখ লাখ কৃষকে প্ৰথমটো কিস্তি লাভ কৰিছে৷ ৰাজ্যখনৰ পৰা কৃষকৰ নাম কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰে যিমানে পাব হিতাধিকাৰীৰ সংখ্যা বৃদ্ধি কৰি গৈ থাকিব৷
বন্ধুসকল,
পিএম-কিষাণ সন্মান নিধিৰ পৰা বিশেষকৈ ক্ষুদ্ৰ আৰু মজলীয়া কৃষকসকল অধিক উপকৃত হয়৷ আজিৰ এই জটিল সময়ক এই ধনৰাশিয়ে এই পৰিয়ালসমূহৰ যথেষ্ট কামত আহিব৷ এতিয়ালৈকে এই যোজনাৰ অধীনত দেশৰ প্ৰায় ১১ কোটি কৃষকে প্ৰায় ১.৩৫লাখ কোটি টকা লাভ কৰিছে৷ ইয়াৰে ভিতৰত ক’ৰোনা কালতে প্ৰায় ৬০ হাজাৰ কোটিতকৈ অধিক ধন লাভ কৰিছে৷ প্ৰয়োজনৰ সময়ত দেশবাসীয়ে পোনপটীয়াকৈ সুবিধা লাভ কৰিছে৷ যিসকলৰ প্ৰয়োজন, তেওঁলোকে ক্ষিপ্ৰতাৰে লাভালাভ প্ৰদান কৰাৰ দিশত চৰকাৰে সদায় প্ৰচেষ্টা হাতত লৈ আহিছে৷
ভাই-ভনীসকল,
ক্ষিপ্ৰতাৰে পোনপটীয়াকৈ কৃষকক লাভ আদায় দিয়াৰ লক্ষ্যৰে উৎপাদিত সামগ্ৰী ক্ৰয়ৰ মাত্ৰা চৰকাৰে বৃদ্ধি কৰিছে৷ ক’ৰোনাৰ সমস্যাবহুল প্ৰত্যাহ্বানৰ মাজত, য’ত কৃষকসকলে কৃষি আৰু উদ্যান শস্যৰ অভিলেখ পৰিমাণৰ উৎপাদন কৰিছে, সেয়াও চৰকাৰে প্ৰতি বছৰে এমএছপিৰ হাৰ ক্ৰয় কৰাৰ নতুন অভিলেখ ৰচনা কৰিছে৷ আগতে ধান আৰু এতিয়া ঘেঁহু ক্ৰয়ৰ পৰিমাণেও অভিলেখ ৰচিছে৷ এই বৰ্ষত এতিয়ালৈকে বিগত বৰ্ষৰ তুলনাত ১০শতাংশ অধিক ঘেঁহু এমএছপি হাৰত ক্ৰয় কৰা হৈছে৷ এতিয়ালৈকে ঘেঁহুৰ ক্ৰয় প্ৰায় ৫৮ হাজাৰ কোটি টকা পোনপটীয়াকৈ কৃষকসকলৰ একাউণ্টত সোমাইছে৷ আটাইতকৈ ডাঙৰ কথাটো হ’ল যে এতিয়া কৃষকসকলে তেওঁলোকৰ উৎপাদিত সামগ্ৰী মাণ্ডিত বিক্ৰী কৰাৰ বাবে দীঘল শাৰী পতাৰ আৰু ধনৰ কাৰণেও অধিক সময় অপেক্ষা কৰাৰ দৰকাৰ নাই, চিন্তা কৰিব লগাও নহয়৷ কৃষকসকলে পাবলগীয়া ধন পোনপটীয়াকৈ তেওঁলোকৰ একাউণ্টত জমা হয়৷ মই আনন্দিত যে পঞ্জাৱ আৰু হাৰিয়ানাৰ লাখ লাখ কৃষকে প্ৰথমবাৰলৈ প্ৰত্যক্ষ লাভ হস্তান্তৰৰ সুবিধাৰ সৈতে জড়িত হৈছে৷ এতিয়ালৈকে পঞ্জাৱৰ কৃষকসকলৰ বেংক একাউণ্টত প্ৰায় ১৮ হাজাৰ কোটি টকা আৰু হাৰিয়ানাৰ কৃষকৰ বেংক একাউণ্টত ৯ হাজাৰ কোটি টকা পোনপটীয়াকৈ জমা কৰা হৈছে৷ নিজৰ সম্পূৰ্ণ ধন বেংক একাউণ্টযোগে লাভ কৰাৰ আনন্দ কিমান হ’ব পাৰে, সেয়া পঞ্জাৱ আৰু হাৰিয়ানা কৃষকেহে অনুভৱ কৰিছে আৰু আমি সেই সন্তুষ্টিৰ হাঁহি দেখিবলৈ পাইছো৷ মই ছ’চিয়েল মিডিয়াত ইমান ভিডিঅ’ দেখিছো যে বিশেষকৈ পঞ্জাৱৰ কৃষকসকলে এইদৰে তেওঁলোকৰ সম্পূৰ্ণ ধন লাভ কৰাৰ সন্তুষ্টি অতি উৎসাহেৰে ব্যক্ত কৰিছে৷
বন্ধুসকল,
খেতিত নতুন সমাধান, নতুন বিকল্প দিয়াৰ বাবে চৰকাৰে নিৰন্তৰ প্ৰচেষ্টা হাতত লৈছে৷ জৈৱিক কৃষিৰ প্ৰতি উদ্গনি দিয়াৰ প্ৰয়াস কৰা হৈছে৷ এই পদ্ধতিত উৎপাদন ব্যয় কম হয়, ই মাটি আৰু মানুহৰ স্বাস্থ্যৰ বাবে লাভজনক আৰু ইয়াৰ দামো অধিক পোৱা যায়৷ অলপ সময়ৰ আগতে এই ধৰণৰ খেতিৰ সন্দৰ্ভত দেশৰ কেইবাগৰাকী কৃষকৰ সৈতে মই কথা পাতিছো৷ তেওঁলোকৰ উৎসাহ, তেওঁলোকৰ অনুভৱ জানি যথেষ্ট উৎসাহিত হৈছো৷ আজি গংগাৰ দুয়ো পাৰত প্ৰায় ৫ কিলোমিটাৰ এলেকা জৈৱিক খেতিৰ প্ৰতি উৎসাহিত কৰা হৈছে, যাতে খেতিত ব্যৱহাৰ কৰা কেমিকেল, বাৰিষাৰ সময়ত পানীত বৈ আহি গংগাত নপৰে আৰু গংগা প্ৰদূষিত নহয়৷ এই জৈৱিক উৎপাদিত শস্য নমামি গংগাৰ ব্ৰেণ্ড হিচাপে বজাৰত উপলব্ধ হৈছে৷ সেইদৰে ভাৰতীয় কৃষি পদ্ধতিৰ ব্যাপক হাৰত প্ৰোৎসাহিত কৰ হৈছে৷ ইয়াৰ সমান্তৰালভাৱে এইটো ধাৰাবাহিক প্ৰচেষ্টা লোৱা হৈছে যে ক্ষুদ্ৰ আৰু প্ৰান্তীয় কৃষকসকলৰ বেংকৰ পৰা কম হাৰত আৰু সহজে ঋণ লাভ কৰে৷ ইয়াৰ বাবে বিগত ডেৰ বছৰৰ পৰা কিষাণ ক্ৰেডিট কাৰ্ড উপলব্ধ কৰাৰ এক বিশেষ অভিযান চলোৱা হৈছে৷ এই সময়ছোৱাত ২ কোটিতকৈ অধিক কিষাণ ক্ৰেডিট কাৰ্ড জাৰি কৰা হৈছে৷ এই কাৰ্ডৰ জৰিয়তে কৃষকসকলে ২ লাখ কোটিতকৈ অধিক ঋণ বেংকৰ পৰা লাভ কৰিছে৷ ইয়াৰ অধিক লাভ পশুপালন, দু্গ্ধপাম আৰু মীন পালনৰ সৈতে জড়িত কৃষকসকলে পোৱা আৰম্ভ কৰিছে৷ কেইদিন পূৰ্বে চৰকাৰে এক গুৰুত্বপূৰ্ণ সিদ্ধান্ত লৈছে আৰু মই ভাৱো যে মোৰ কৃষক ভাই-ভনীসকলে চৰকাৰৰ এই সিদ্ধান্তৰ জৰিয়তে সুখী হ’ব, তেওঁলোকৰ বাবে বহুত লাভজনক হ’ব৷ চৰকাৰে সিদ্ধান্ত লৈছে যে ক’ৰোনা কালৰ প্ৰতি লক্ষ্য ৰাখি কেচিচি ঋণ পৰিশোধ আৰু নবীকৰণৰ সময়সীমা বৃদ্ধি কৰা হৈছে৷ সকলো কৃষকৰে যিমান ঋণ পৰিশোধ কৰিবলৈ বাকী আছে, সেয়া এতিয়া ৩০ জুনলৈকে নবীকৰণ কৰিব পাৰিব৷ এই বৰ্ধিত সময়তো কৃষকসকলে ৪ শতাংশ সুদত যি ঋণ লাভ কৰিছে, যি লাভ অৰ্জন কৰে, সেই লাভ অব্যাহত থাকিব৷
বন্ধুসকল,
গাঁৱে গাঁৱে কৃষকসকলে ক’ৰোনাৰ বিৰুদ্ধে ভাৰতৰ যুঁজত যথেষ্ট অৱদান আগবঢ়াইছে৷ এয়া আপোনালোকৰে পৰিশ্রমৰ ফল যে আজি এই ক’ৰোনাৰ সংকটকালত ভাৰত বিশ্বৰ সর্ববৃহৎ বিনামূলীয়া ৰেচন দিয়াৰ প্রকল্প অব্যাহত ৰাখিব পাৰিছো। প্রধানমন্ত্রী গৰীব কল্যাণ যোজনাৰ জৰিয়তে বিগত বছৰ আঠ মাহ ধৰি দুখীয়ালোকসকলক বিনামূলীয়াকৈ ৰেচন দিয়া হৈছিল। এই বছৰ মে’ আৰু জুন মাহত দেশৰ ৮০ কোটিতকৈও অধিক বন্ধুৱে যাতে ৰেচন পায়, তাৰ ব্যৱস্থা কৰা হৈছে। এই ক্ষেত্রতো আমাৰ দুখীয়া লোকসকলৰ ঘৰৰ যেন চৌকা জ্বলে তাৰ প্ৰতি লক্ষ্য ৰাখি কেন্দ্রীয় চৰকাৰে ২৬ হাজাৰ কোটি টকা খৰচ কৰিছে। আমি ৰাজ্য চৰকাৰসমূহক অনুৰোধ জনাও যাতে দুখীয়া লোকসকলৰ এই ৰেচন বিতৰণৰ ক্ষেত্রত কোনো সমস্যা নাহে, সেয়া সুনিশ্চিত কৰে।
বন্ধুসকল,
১০০ বছৰ পাছত অহা ইমান ভয়ংকৰ মহামাৰীয়ে প্রতিটো পদক্ষেপত বিশ্ববাসীৰ পৰীক্ষা লৈছে৷ আমাৰ সন্মুখত এক অদৃশ্য শত্রু আছে। এই শত্রু বহুৰূপীও। এই শত্রুৰ আক্রমণত, এই ক’ৰোনা ভাইৰাছৰ আক্রমণত আমি আমাৰ বহু আপোনজনক হেৰুৱাইছো৷ বিগত সময়ত দেশবাসীয়ে যি কষ্ট সহ্য কৰিছে, বহুতে যে শোক আৰু যন্ত্রণাত দিন কটাইছে, সেয়াও আমি সিমানেই অনুভৱ কৰিছো৷ দেশৰ প্রধান সেৱক হিচাপে আপোনালোকৰ প্রতিটো ভাৱনাত মই সহমৰ্মিতা প্ৰকাশ কৰিছো। ক’ৰোনাৰ দ্বিতীয় লহৰ মোকাবিলা কৰাৰ বিভিন্ন সৰঞ্জামৰ অপৰ্যাপ্ততাৰ ফলত যিমান সমস্যা আহিছে সেয়া দ্রুতগতিত দূৰ কৰা হৈছে৷ যুদ্ধকালীন পৰিস্থিতিত কাম কৰাৰ চেষ্টা চলিছে। আপোনালোকে হয়তো লক্ষ্য কৰিছে, চৰকাৰৰ সকলো বিভাগ, সকলো সম্পদ, আমাৰ দেশৰ নিৰাপত্তা বাহিনী, আমাৰ বিজ্ঞানীসকল–প্রত্যেকেই দিন-ৰাতি এক কৰি ক’ভিড সমস্যাৰ মোকাবিলা কৰিবলৈ ঐক্যবদ্ধ হৈ কাম কৰিছে৷ দেশৰ বিভিন্ন অংশত দ্রুতগতিত ক’ভিড হাস্পতাল নিৰ্মাণ হৈছে। নতুন প্রযুক্তিৰ জৰিয়তে দ্রুত অক্সিজেন প্লাণ্ট গঢ় লৈ উঠিছে। আমাৰ তিনিটা সশস্ত্র সেনা দল–বায়ু সেনা, নৌ-সেনা আৰু স্থল সেনাই পূর্ণ শক্তিৰে এই কামত লাগি পৰিছে। অক্সিজেন ৰে’লে ক’ৰোনাৰ বিৰুদ্ধে যুঁজত ডাঙৰ শক্তি হৈ উঠিছে। দেশৰ দূৰ-দুৰণিলৈ এই বিশেষ অক্সিজেন ৰে’লেৰে অক্সিজেন টেংকাৰ কঢ়িয়াই নিছে৷ অক্সিজেন টেংকাৰ পৰিবহণকাৰী ট্রাক চালকসকলেও ক’তো অপেক্ষা নকৰাকৈ একেৰাহে গাড়ী চলাই গৈছে৷ দেশৰ চিকিৎসকসকল, নাৰ্ছিং ষ্টাফ, চাফাই কর্মচাৰী, এম্বুলেন্স চালকসকল, গৱেষণাগাৰত কর্মৰত ভাই-ভনীসকল, ৰোগীৰ ছোৱাবৰ নমুনা সংগ্রহকাৰীসকলে প্রতিজন মানুহৰ জীৱন ৰক্ষাৰ বাবে ২৪ ঘণ্টা কাম কৰি আহিছে৷ আজি দেশত জৰুৰি ঔষধৰ যোগান বৃদ্ধিৰ বাবে যুদ্ধকালীন তৎপৰতাৰে কাম কৰা হৈছে৷ চৰকাৰ আৰু দেশৰ ফার্মা চেক্টৰে বিগত দিনসমূহত জৰুৰী ঔষধ উৎপাদনত কেইবাগুণ বৃদ্ধি কৰিছে। বিদেশৰ পৰাও ঔষধ আমদানি কৰা হৈছে৷ এই সংকটকালত নিজৰ নিহিত স্বার্থত যিসকলে ঔষধ আৰু অন্যান্য প্রয়োজনীয় সঁজুলিৰ মজুত আৰু ক’লা বজাৰ, ৰাজ্য চৰকাৰসমূহক অনুৰোধ কৰিম যে তেওঁলোকক চিনাক্ত কৰি কঠোৰ শাস্তি দিয়ক। এয়া তেওঁলোকে মানৱতাৰ বিৰুদ্ধে কাম কৰিছে। ভাৰত সাহস হেৰুওৱা দেশ নহয়। ভাৰতে সাহস নেহেৰুৱায়, কোনো ভাৰতীয়ই সাহস নেহেৰুৱায়৷ আমি যুঁজিম আৰু জয়ী হ’ম৷
বন্ধুসকল,
আজিৰ এই অনুষ্ঠানত আমি দেশৰ সকলো কৃষক, গাঁৱত বসবাসকাৰী সকলো ভাই-ভনীক পুনৰবাৰ ক’ৰোনাৰ বিৰুদ্ধে সজাগ কৰিব বিচাৰো৷ এই সংক্রমণ এতিয়া দ্রুতগতিত গাঁৱে গাঁৱে বিয়পি পৰিছে। দেশৰ প্রতিখন চৰকাৰে ইয়াৰ প্রতিৰোধ কৰিবলৈ যথাসম্ভৱ চেষ্টা কৰিছে। এই প্রতিৰোধত গাঁওবাসীৰ সজাগতা, আমাৰ পঞ্চায়তীৰাজৰ সৈতে যুক্ত যি ব্যৱস্থা আছে তাৰ সহযোগিতা, তেওঁলোকৰ অংশীদাৰিত্ব অতি প্রয়োজনীয়। আপোনালোকে কেতিয়াও দেশকে হতাশ কৰা নাই। এইবাৰো আপোনালোকৰ পৰা এয়াই আশা। ক’ৰোনাৰ সংক্রমণৰ পৰা আপোনালোক, আপোনাৰ পৰিয়ালক ৰক্ষা কৰাৰ বাবে সামাজিক পৰ্যায়ত যিমান পদক্ষেপ লোৱা প্রয়োজন সেয়া আমি ল’মেই। কিন্তু নিয়মীয়া মাস্ক পিন্ধাটো অতি জৰুৰী। প্রত্যেকেই এনেদৰে মাস্ক পিন্ধিব লাগিব, যাতে নাক আৰ মুখ সম্পূর্ণৰূপে ঢাকি থাকে। দ্বিতীয়তে, আপোনালোকৰ কোনো ধৰণৰ কাঁহ, চর্দি, ঠাণ্ডা লগা, জ্বৰ, বমি, পাতলীয়া শৌচ হ’লে–এই ধৰণৰ লক্ষণক সাধাৰণভাৱে অৱহেলা কৰিলে নহ’ব৷ আগতে নিজক যথাসম্ভৱ আনৰ পৰা পৃথক কৰিব ল’ব লাগিব৷ তাৰপাছত য’তদূৰসম্ভৱ ক’ৰোনা পৰীক্ষা কৰাব লাগিব৷ আৰ যেতিয়ালৈকে পৰীক্ষাৰ ৰিপ’র্ট নাপায়, তেতিয়ালৈকে চিকিৎসকসকলে যেতিয়া যি যি ঔষধ খাবলৈ কয়, সেইবোৰ খাই থাকিব লাগিব৷
বন্ধুসকল,
ক’ৰোনা প্রতিৰোধৰ এটা ডাঙৰ মাধ্যম হ’ল টিকাকৰণ। কেন্দ্রীয় চৰকাৰ আৰু সকলো ৰাজ্য চৰকাৰে সন্মিলিতভাৱে নিৰন্তৰ চেষ্টা কৰিছে, যাতে ক্ষিপ্ৰতাৰে অধিকাংশ ভাৰতীয়ৰ টিকাকৰণ হয়। সমগ্ৰ দেশত ইতিমধ্যে প্রায় ১৮ কোটি মানুহৰ টিকাকৰণ হৈছে। সমগ্ৰ দেশত চৰকাৰী হাস্পতালত বিনামূলীয়া টিকা দিয়া হৈছে৷ সেইবাবে যেতিয়াই আপোনালোকৰ নম্বৰ আহিব টিকা অৱশ্যে ল’ব। এই টিকাই আমাৰ ক’ৰোনাৰ বিৰুদ্ধে সুৰক্ষা কবচ প্রদান কৰিব৷ ৰোগৰ প্রাবল্যৰ লগতে মৃত্যুৰ আশংকাও হ্রাস কৰিব। হয়, টিকা লোৱাৰ পাছতো মাস্ক পিন্ধিব লাগিব আৰু দুই গজৰ দূৰত্বৰ কৌশলো মানি নচলিলে নহ’ব৷ পুনৰবাৰ সকলো কৃষক বন্ধুক বহুত বহুত শুভকামনা জনাইছো৷
বহুত বহুত ধন্যবাদ!

Prime Minister's Office
English rendering of PM's speech at release of 8th instalment of financial benefit under PM-KISAN
14 MAY 2021 6:39PM by PIB Delhi
This exchange with all the farmer colleagues raises a new hope and creates a new confidence. As our Minister, Shri Narendra Singh Tomar ji, was saying now that today is Bhagwan Basaveswara Jayanti and Parshuram Jayanti also. Today is also the auspicious festival of Akshaya Tritiya. I also wish the countrymen Happy Eid.
With the wish that the morale of all the countrymen remains high in times of Corona and their resolve is further strengthened to defeat this pandemic, I would like to take forward the discussion that I had with all the farmer brothers. Present in this programme Minister of Agriculture & Farmers Welfare Shri Narendra Singh Tomar ji, my other colleagues in the Union Cabinet, all chief ministers, hon’ble ministers of state governments, MPs, MLAs and my farmer brothers and sisters from all over the country,
Today, we are holding this discussion in a very challenging time. Even during this period of Corona, the farmers of the country, while discharging their responsibility in the agriculture sector, have produced record food grains and are experimenting new methods in agriculture. Another instalment of PM Kisan Samman Nidhi is going to support your efforts. Today is the auspicious festival of Akshaya Tritiya, the beginning of the new cycle of agriculture, and today about 19,000 crore rupees have been transferred directly to the bank accounts of farmers. It will benefit about 10 crore farmers. The farmers of Bengal are going to get the benefit of this facility for the first time. Today, lakhs of farmers of Bengal have received their first instalment. As the names of farmers from the State are forwarded to the Central Government, the number of beneficiary farmers will increase further.
Friends,
The PM Kisan Samman Nidhi is benefiting small and marginal farmers more in particular. This amount is proving to be of great use to these farmer families in these trying circumstances. So far, about 1,35,000 crore rupees have reached about 11 crore farmers of the country under this scheme. That is, more than 1,25,000 crore rupees directly into the accounts of the farmers and without any middleman. Out of this, more than 60,000 crore rupees have been transferred to the farmers’ accounts in the Corona period alone. It is the government's constant endeavour to extend help directly and quickly and with complete transparency to those who need it the most.
Brothers and sisters,
Providing rapid and direct benefits to the farmers in government procurement of produce is also being done on a very comprehensive scale. While farmers have made record productions in agriculture and horticulture amid the challenges of Corona, the Government is also setting new procurement records on MSP every year. Record purchases of paddy earlier and now wheat are happening. So far, about 10 per cent more wheat has been procured at MSP this year as compared to the previous year. So far, about 58,000 crore rupees of wheat procurement has reached the farmers' accounts directly. Above all, the farmers don’t have to worry and wait long for their money for the produce being sold in mandis now. The money which rightfully belongs to the farmers is being directly credited to their bank accounts. I am satisfied that lakhs of farmers of Punjab and Haryana have become part of this direct transfer facility for the first time. So far, about 18,000 crore rupees have been credited to the bank accounts of farmers of Punjab and 9,000 crore rupees directly into the bank accounts of farmers of Haryana. The farmers of Punjab and Haryana are also experiencing and speaking vocally about the satisfaction of getting their entire money directly into their bank accounts. I have seen several videos on social media where farmers, particularly from Punjab, are speaking with enthusiasm regarding the direct transfer of the entire money into their bank accounts.
Friends,
The Government is constantly making efforts to provide new solutions and options in farming. Promoting organic farming is one such effort. Such crops also have low costs, are beneficial for soil and human health and also command better prices. A short while ago, I had a discussion with some farmers across the country engaged in this kind of farming. I am very excited to know about their spirit and experiences. Now organic farming is being encouraged extensively within a radius of about 5 kilometres on both sides of the Ganga so that the chemical used in the field does not flow into the Ganga during rains and the river is not polluted. These organic products being made available in the market are branded Namami Gange. Similarly, the natural farming system is also being encouraged on a large scale. At the same time, the Government is making efforts to provide cheap and easy bank loans to small and marginal farmers. For this, a special drive has been launched for the last one-and-a-half years for providing Kisan Credit Cards. More than 2 crore Kisan Credit Cards have been issued during this period. Farmers have taken loans worth more than 2 lakh crore rupees on these cards. Farmers associated with animal husbandry, dairying and fisheries have also started getting a huge benefit. Recently, the Government has taken another important decision and my farmer brothers and sisters would be happy with the government's decision as it will be very beneficial to them. In view of the Corona period, the Government has decided to extend the deadline for payment or renewal of KCC loans. All farmers can now renew their outstanding loans by June 30. Even during this extended period, the farmers will continue to get the benefit of the loans at 4 per cent interest.
Friends,
The contribution of the villages and farmers has been immense in India's fight against Corona. It is the result of your efforts that India is running the world's largest free ration scheme during the Corona period. Free ration was given to the poor for eight months last year under the Pradhan Mantri Garib Kalyan Yojana. Provisions have been made to ensure free ration to more than 80 crore colleagues in the months of May and June. The government is spending 26,000 crore rupees in this regard. I would urge the state governments to ensure that the poor do not have any problem in getting the free ration.
Friends,
After 100 years, such a deadly epidemic is testing the world at every step. There is an invisible enemy in front of us. And this enemy is imposter also and due to which we have lost many of our close ones. The pain that the countrymen have endured for some time now, the pain that many people have gone through, I feel the same pain. Being your ‘Pradhan Sevak’, I share your sentiment. All the bottlenecks during the second wave of Corona are being addressed. Efforts are being made on a war footing. You must have seen that all the departments of the Government, all the resources, the security forces of our country, our scientists, everyone is united in meeting the challenge of COVID. COVID hospitals are being set up rapidly in different parts of the country and oxygen plants are being set up with new technology. All our three forces -- Air Force, Navy and Army -- are engaged in this work with full force. Oxygen rails have been a big boost in this fight against Corona. These special trains are engaged in delivering oxygen to the remote parts of the country. Truck drivers carrying oxygen tankers are working non-stop. Be it doctors, nursing staff, sanitation workers, lab technicians, ambulance drivers, sample collectors – all are working 24 hours to save every individual. Efforts are on a war footing to augment the supply of essential medicines in the country. The government and the pharma sector of the country have augmented the production of essential medicines manifold in the last few days. Medicines are also being imported. In times of crisis, some people are engaged in hoarding and black marketing of medicines and essential commodities due to their vested interests. I would urge the state governments to take the strongest possible action against such people. This is an act against humanity. India is not a country that loses courage. Neither India nor any Indian will lose courage. We will fight and win.
Through this event, I want all the farmers and brothers and sisters living in villages to remain alert against Corona. This pandemic is spreading fast in rural villages. Every government is taking efforts to meet with this challenge. Awareness about this among rural people and cooperation of the panchayat institutes are equally important. You have never disappointed the nation and this is also expected of you this time. All the necessary steps at personal, family and social levels need to be taken to prevent Corona. It is very necessary to wear masks continuously and in a way so that the nose and face are completely covered. Secondly, do not take symptoms like cough, cold, fever, vomiting, diarrhoea lightly. First you have to isolate yourself and then get the Corona test done quickly. Start the medication as advised by doctors till the report comes.
Friends,
Vaccination is the best defence against Corona. The Central and state governments are doing their best to increase vaccination. About 18 crore vaccine doses have been given in the country. Free vaccination is on in government hospitals across the country. Therefore, get yourself vaccinated when your turn comes. This will give us protection and reduce the risk of serious illness. And yes, wearing of masks and distance of two yards has to be maintained even after vaccination. Once again, I extend my best wishes to all my farmer friends.
Many thanks!
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.