Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address at National Panchayat Awards 2021 on the occasion of National Panchayati Raj Day
24 APR 2021 2:48PM by PIB Delhi
Participating with me in this programmeare Panchayati Raj Minister Shri Narendra Singh Tomar ji, hon’ble chief ministers of Rajasthan, Madhya Pradesh, Karnataka, Haryana, Arunachal Pradesh, Uttar Pradesh, Himachal Pradesh, Andhra Pradesh and Uttarakhand, Haryana’s Deputy Chief Minister, Panchayati Raj ministers from states, Rural Development Ministers, all the people's representatives belonging to gram panchayats across the country. As Narendra Singh ji has just mentioned, about 5 crore people have registered themselves for the programme. The participation of such a large number of villages in this programme gives strength to the steps towards village development. My respectful Namaskar to all these five crore brothers and sisters!
Brothers and sisters,
The Panchayati Raj Day is an important occasion to rededicate ourselves to the pledge of redevelopment of rural India. This is a day to acknowledge and appreciate the contributions and extraordinary work of our Gram Panchayats.
I have got the opportunity to honour and award the Panchayats which have done commendable work in the development of the villages. I extend my best wishes to all of you on the 'Panchayati Raj Diwas'. Recently, Panchayat elections have been held in many states and are also underway in a lot of states, so today we have many new colleagues with us. I also convey my best wishes to all the new representatives of people.
Friends,
Today, a very important SWAMITVA Scheme,that gives legal documents to the village and the poor, has also been implemented all over the country. Property cards have also been issued to several colleagues where the scheme was launched last year. I also congratulate and wish all my colleagues who have been involved in this work and have tried to carry forward it in a time bound manner.The SWAMITVA scheme is going to give a new impetus to the confidence, mutual trust and development of the poor in villages. I also congratulate all the countrymen for this.
Friends,
When we met for Panchayati Raj Day last year, the entire country was battling Corona. Then I had urged all of you to play your part in preventing Corona from reaching villages. Not only did all of you prevent Corona from reaching villages, you also played a big role in spreading awareness in villages. The challenge that we face this year is bigger as we do not have to allow this infection to enter villages under any circumstances.
You will achieve success with enthusiasm and discipline this time also the way you worked hard last year and the leadership shown by villages of the country because you have the experience of one year. You have all the details regarding the crisis and how to avoid it. And, therefore, I am confident that all the people of my country and villages will be able to prevent Corona from entering villages and will also make perfect arrangements. We will have to ensure complete implementation of guidelines that are being issued from time to time.
This time we have a shield of vaccine. Therefore, we have to take every precaution and also ensure that every person in the village is given both doses of vaccines. The Indian government is currently vaccinating every person above the age of 45 years free of cost in every state of the country. Now, from May 1, the process of vaccinating people above the age of 18 years is about to begin. This vaccination campaign will be successful only with the help of all of you.
Friends,
It is also our responsibility that no family should go hungry in this difficult time. Yesterday itself, the Indian government decided to extend the free ration scheme under the PradhanmantriGareeb Kalyan Yojana. Every poor person in the country will get free ration in the months of May and June. The scheme will benefit 80 crore beneficiaries and the Centre will spend more than 26,000 crore rupees for the purpose.
Friends,
This ration belongs to the poor, it belongs to the country. We have to ensure that every grain of food reaches the families who need it in a timely manner and I am confident that the state governments and our Panchayat colleagues will discharge their duty very well.
Friends,
Your role as a people's representative of Gram Panchayats is to strengthen democracy and fulfill the aspirations of the villages. Our villages have been important centres of India's development and self-reliance. Revered Mahatma Gandhi ji would say: "With self-reliance, I mean villages that are self-reliant to meet their basic needs. But being self-reliant does not mean that we should be bound by our limits." The thoughts of Bapu are so clear that we have to take our villages forward on the path of development by exploring new opportunities and possibilities.
Friends,
The impact of SWAMITVA Yojana is visible within just one year in the six states where it was launched. Under the scheme, the entire village properties are surveyed by drone and property cards are distributed to the owners. Today more than four lakh people have been given ‘e-property cards’ in 5,000 villages. The scheme has infused a new confidence and security in the villages.
A host of apprehensions are removed when somebody has the map of his house or property documents in his hands. Not only has there been reduction in real estate disputes in the villages, there have been cases where family disputes have also been settled. It has also led to an end of corruption and exploitation of the poor and Dalits. Several court cases are also coming to a close. Those who have got their land documents are also finding it easier to take loans from banks.
Friends,
There is another special aspect of the SWAMITVA Yojana. Under it, a complete map of each village is prepared after the drone survey. This map will help Panchayats to carry out development work in the villages with a vision and in a systematic manner. I would urge all the Sarpanches to take it forward with utmost sincerity so that the villages develop systematically.
In a way, this scheme will ensure security of the poor section and planned development of villages and their economy. I would request the States to sign MoU with the Survey of India at the earliest. There are several states where land laws need to be changed. I suggest the states to ensure that nobody should face any problem in accessing bank loans once he has all the property documents. I would also like to appeal to the banks to ensure easy credit by preparing a format of property card that is easily acceptable for loan formalities.All the Panchayat representatives will also have to work with the local administration to coordinate and provide accurate information to the villagers.
Friends,
The progress and culture of our country has always been led by our villages. That is why the government is keeping villages at the centre of all its policies and initiatives.Our effort is that villages of modern India should be capable and self-reliant. For this, the role of Panchayats is being enhanced and new powers are being given to them. The work of connecting every village with fibre net is also progressing at a rapid pace to make Panchayats digital.
Today, Panchayats have been entrusted with the responsibility of a major scheme like Jal Jeevan Mission to provide pure water to every household. We have carried forward this great task with your responsibility and participation. Today, the massive campaign from employment in villages to providing pucca houses to the poor is going ahead through Gram Panchayats.
The role of Panchayats has also been enhanced in setting priorities for the development of villages and the decisions related to them. The country is also expecting you to think about your village, speed up development according to the wishes and expectations of the village, and, therefore, the country is also giving you resources. Several powers related to many expenditures of the village are being given directly to the Panchayats. We are making efforts so that you don’t have to go to government offices unnecessarily for small needs. For example, the cash prizes given here today have been directly credited to the bank accounts of Panchayats.
Friends,
The Government of India has allocated more than 2.25 lakh crore rupees to the Panchayats. Such a huge amount of money was never given to Panchayats before. With this money, cleanliness in the villages should be ensured and efforts should be made to provide clean drinking water and to improve health services. But when so much money goes for the development of the village, then villagers will also expect that there should be transparency in everything. This expectation is from you and you will be the one who will have this responsibility.
The Panchayati Raj Ministry has made arrangements of online payment through ‘e-Gram Swaraj’. Now all payments will be made through the Public Finance Management System (PFMS). Similarly, online audits will ensure transparency and responsibility in expenditure. I am happy that many Panchayats have linked themselves. I would request all the Panchayat Pradhans of the country to join it at the earliest if not done so far.
Friends,
We are heralding the 75th year of Independence this year. We have to keep the wheel of development moving in the face of challenges. You also fix goals for your village’s development and fulfil them within a given time frame.For example, you can launch a campaign on cleanliness, water conservation, nutrition, vaccination, education etc in the Gram Sabha. You can set water conservation targets in villages. Similarly, you can set targets as to how to improve groundwater levels in your village. You can also work to free farming from chemical fertilizers, encourage crops which require less water and motivate Per Drop, More Crop.
All of you should take this responsibility to ensure that all the village children, especially the daughters, go to school and no one should drop out in the middle. You must contribute as to how the Gram Panchayat can help poor children with regard to online education. In the Mission Antyodaya Survey, every Gram Panchayat should set targets to address the needs of the villages and the shortcomings that arise.
In the present circumstances, the mantra of Panchayats should be 'Medicine as well as strictness'. And I am confident that the first winner in the battle of Corona is going to be the village and the people living in the villages. The villagers are going to show the way to the country and the world. This is my trust in you because of last year's experience. And I'm sure you'll do it well. This is your specialty that you do it in a very pleasing environment. You also worry that nobody remains hungry and nobody is offended.
May you once again win this battle against Corona as soon as possible and your village becomes corona-free. Once again, I thank you all very much with this belief. I wish you all the very best.
Many many thanks!
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
প্রধান মন্ত্রীনা লৈবাক্কী পঞ্চায়তী রাজ নুমিত্তা নেস্নেল পঞ্চায়ৎ এৱার্দ ২০২১ য়েন্থোকপগী থৌরমদা ঙাংখিবা ৱারোল
24 APR 2021 2:48PM by PIB Imphal
থৌরম অসিদা ঐহাক্কী নাক্তা তিনবীরিবা পঞ্চায়তী রাজ মন্ত্রী, শ্রী নরেন্দ্র সিংহ তোমারজী, রাজস্থান, মধ্য প্রদেশ, করনাতকা, হরিয়ানা, অরুনাচল প্রদেশ, উত্তর প্রদেশ, অরুনাচল প্রদেশ, অন্ধ্র প্রদেশ অমসুং উত্তরাখন্দগী ইকায় খুম্ননীংঙাই ওইরবা মুখ্য মন্ত্রীশিং, হরিয়ানগী হান্নগী মুখ্য মন্ত্রীজী, রাজ্য কয়াগী পঞ্চায়তী রাজ মন্ত্রী, খুঙ্গং চাউখৎপগী মন্ত্রী, লৈবাক অসিগী গ্রাম পঞ্চায়ৎ কয়াগা মরী লৈনবা শক্নাইরবা মীওইশিং অমসুং হৌজিক্তা নরেন্দ্র সিংহনসু হায়বীখিবগুম্না চাউরাকপা মীওই করোর ৫না থৌরম অসিদা শরুক য়ানবা রেজিস্তর তৌরকখি হায়খ্রিবশিং। অশুক য়াম্বা মীয়াম্না খুঙ্গংশিংগী ওইবা অসিগুম্বা থৌরম অসিদা শরুক য়াবা অসিনা খুঙ্গং চাউখৎনবা পায়খৎলিবা খোঙথাংশিংদা অনৌবা মপাঙ্গল অমসু হাপ্পীরে। অদুগা অদোমগুম্বা য়াম্লবা ইচিল-ইনাও করোর ৫বু ঐহাক্না খুরুমজরি।
ইচিল ইনাওশিং,
পঞ্চায়তী রাজ নুমিৎ অসি ভারতকী খুঙ্গংশিংগী নবনির্মানগী ৱারেপশিংবু অমুক হন্না নীংশিংনবা মরু ওইবা তাঞ্জা অমনি। নুমিৎ অসি ঐখোয়গী গ্রাম পঞ্চায়ৎশিংগী কত্থোকপা, মখোয়না পাংথোকখিবা মশক থোকপা থৌওং কয়াবু নীংশিংবা, মনুং হুৎনা খঙবা অমসুং থাগৎপগী নুমিৎ অমসু ওইরিবনি।
ঐহাক্না ঙসি খুঙ্গং চাউখৎনবগীদমক্তা থাগৎনীংঙাই ওইরবা থবক কয়া পায়খৎখিবা পঞ্চায়ৎ কয়াবু ইকায় খুম্নবা অমসুং মনা পীবগী খুদোংচাবা অমা ফংজরে। ঐহাক্না অদোম খুদিংদা “পঞ্চায়তী রাজ নুমিত”কী য়াইফ-পাউজেল পীজরি। হন্দক্তা ইকুই কুইদনা, রাজ্য কয়াদা পঞ্চায়ৎকী মীখল পাংথোকপা হৌখ্রে অমসুং মফম কয়া অমদা হৌজিকসু পাংথোক্লি, মরম অদুনা ঐখোয়গী নাক্তা অনৌবা মরুপ কয়া অমসু লৈরে। মীয়ামগী অনৌবা মীহুৎশিংবুসু ঐহাক্না থাগৎপা অমসুং য়াইফ-পাউজেল পীজরি।
মরূপশিং,
খুঙ্গং অমসুং লায়রবশিংদা মখোয়গী ময়ুমগী আইনগী ওইবা চে-চাং পীবগী য়াম্না চাউবা অমসুং মরু ওইবা য়োজনা, ‘স্বামিত্ব য়োজনা’ অসি লৈবাক শিনবা থুংবদা ঙসি চৎনবা হৌখ্রে। মমাংগী চহিদগী ময়োজনা অসিবু হৌদোকখিবা মফমশিংগী মরুপ কয়া অমদা প্রোপর্তী কার্দ পীখ্রবনি। মসিগীদমক্তসু, ঐহাক্না থবক অসিগা মরী লৈনবা অমসুং অকক্নবা মতমগী মনুংদা থবক অসিবু মখা তানা পায়খৎনবা হোৎনখিবা মরুপ খুদিংবু ঐহাক্না অমুক্কা হন্না থাগৎচনীংই অমসুং মখোয়গী মফমদা য়াইফ-পাউজেল কয়া অমসু পীজরি। স্বামিত্ব য়োজনা অসিনা খুঙ্গং অমসুং মফমদুগী লায়রবশিংগী মশাদা থাজবা, অমনা অমদা থাজবা অমসুং চাউখৎপগী অনৌবা ইনোৎ অমা হাপকনি। মসিগীদমক্তা ঐহাক্না লৈবাক মীয়াম খুদিংবু থাগৎচরি।
মরূপশিং,
ঐখোয়না চহি অমগী মমাংদা পঞ্চায়তী রাজ নুমিৎকীদমক্তা উন্নখিবা মতমদুদা লৈবাক পুম্বনা কোরোনাগা লান্থেংনখিবনি। মতম অদুদা, ঐহাক্না অদোম খুদিংনা কোরোনাবু অদোমগী খুঙ্গংদা শন্দোরক্তনবা ইশাগী থৌদাং লৌখৎপীয়ু হায়খিবনি। অদোম খুদিংনা কোরোনাবু খুঙ্গংদা শন্দোরকপা থিংবতা নত্তনা মসিগী মরী লৈনবা ৱাফম কয়া খুঙ্গং খুদিংদা খঙহনবগী থৌদাং কয়া নীংথিজনা পাংথোকখি। হন্দক্কী চহিসিদা ঐখোয়গী মাংদা লৈরিবা শিংনবা অসি মমাংগী চহিদগী খরা হেল্লে মরমদি ঐখোয়না লাইচৎ অসিবু খুঙ্গংশিংদা হীরম অমত্তদা য়ৌরক্তনবা হোৎনগদবনি অমসুং মসিবু মপুং ওইনা মাইথীবা পীগদবনি।
মমাংগী চহিদা অদোম্না হোৎনখিবা, লৈবাক্কী খুঙ্গংনা লুচিংবগী থৌদাং লৌখিবা, মসিগী থবক অসিমক হন্দক্কী মতাং অসিদসু থৱাই-হকচাং য়াওনা, লিচৎ-শাজৎ নাইনা অমসুং মীওই কয়া অমগা পুন্দুনা শোইদনা পাংথোক্লবদি শোইদনা মায়-পাকপা ফংগনি। মরমদি, অদোম্না মমাংগী চহিদা পাংথোকখিবা অদু অদোমগী চহি অমগী থবক্তা হৈ-শিংবগী লন্নি। ইরাং অমগী মরমদা ই-পাউ খঙবা হেল্লিবমখৈ মদুদগী নান্থোকপা য়াবগী লৌশিং খঙগনি। মরম অদুনা, ঐহাক্কী লৈবাক্কী, ঐহাক্কী খুঙ্গংগী মীয়াম খুদিংমক, খুঙ্গংদা লুচিংলিবা মীওইশিংনা খুঙ্গংদা কোরোনা থিংবদা মায়-পাক্কনি অমসুং মসিবু নীংথিজনা শেন্নবা ঙমগনি হায়বগী ঐহাক্না থাজবা থম্লি। মতম-মতমগী মতুং ইন্না থোকপা চৎন-কাংলোনশিংবু খুঙ্গংশিংদা নীংথিজনা ইলহন্নবা ঐখোয়না হোৎনগদবনি।
মরূপশিং,
হন্দক্কী মতাং অসিদদি ঐখোয়বু ঙাকথোক্তুনা থম্বীনবা ভেক্সিন লৈরে। মরম অদুনা ঐখোয়না চেকশিন-থৌরাং খুদিংমকসু ইনগদবনি অমসুং খুঙ্গংগী মীওই খুদিংদা ভেক্সিনগী দোজ অনি শোইদনা কাপহন্নবা হোৎনগদবনি। ভারত সরকারনা চহি ৪৫গী মথক্কী মীওই খুদিংদা লেম্না তীকা থাহল্লি; ভারতকী রাজ্য খুদিংদা পাংথোক্লি। হৌজিক্তি, মে ১দগী হৌদুনা চহি ১৮গী মথক্কী মীওই খুদিংসু তীকা কাপ্পা য়ারগনি। অদোম্না তেংবাংবদগী মসিগী খোঙথাং অসি মায়-পাক্লিবনি।
লুরবা তাঞ্জাদা ইমুং অমত্তবু চরা হেন্দুনা তুমহন্দবা, ইমুং খুদিংগী চাকশঙদা মৈ থাহনবা হায়বসি ঐখোয়গী থৌদাংনি। ঙরাংদসু, ভারত সরকারনা প্রধান মন্ত্রী গরীব কল্যানগী খুত্থাংদা চেং-হৱাই লেম্না পীবগী থৌওংবু অমুক হন্না মখা চত্থখ্রে। মে অমসুং জুন থাদা লায়রবা মীওই খুদিংদা চেং-হৱাই লেম্না ফংহল্লগনি। মসিনা করোর ৮০দগী হেনবা লৈবাক মীয়ামদা কান্নবা ফংহনগনি। মসিগীদমক্তা কেন্দ্র সরকারনা লুপা করোর ২৬ হেনবগী শেনফম থাদগনি।
মরূপশিং,
মসিগী হৱাই-চেংৱাই অসি লায়রবশিংগীনি, লৈবাক্কীনি। মসিবু তঙাই ফদবা ইমুং খুদিংদা য়ৌহনবা, খোঙজেল য়াঙনা য়ৌহনবা, মতম চানা য়ৌহনবা হায়বা অসিসু ঐখোয়গী ইথৌদাং ওইগদবনি অমসুং ঐখোয়গী রাজ্য সরকার অমসুং পঞ্চায়ৎকী মরুপশিংনা মসিগী থৌদাং অসি নীংথিজনা পাংথোক্কনি হায়বগী ঐহাক্না থাজবা থম্মি।
মরূপশিং,
গ্রাম পঞ্চায়ৎশিংগী মীহুৎ অমা ওইনা অদোমগী পাংথোকফম থোকপা থৌদাংদি গনতন্ত্রগী মপাঙ্গল হেন্না হাপ্পনি অমসুং খুঙ্গংগী অপাম্বশিংবু ওইথোকহনবনি। ঐখোয়গী খুঙ্গং অমসুং লৈবাক চাউখৎপগীদমক্তা মরোমদোম লেপচবা ঙম্বা অসি য়াম্না মরু ওইবা হীরম অমনি। লৈখিদ্রবা মহাত্মা গান্ধীজী অসুম্না হায়বীরম্মিঃ “আত্মানির্ভর্তাগী ঐহাক্কী ওইবা ৱাহন্থোক্তি মশাগী তঙাই-ফদবা হীরমশিংবু পীবা ঙমজদুনা মরোমদোম লেপচবা ঙম্নবা হোৎনরিবা খুঙ্গং অদুবুনি। অদুবু মরোমদোম লেপচবা ঙম্বা হায়রগা ইশাগী ঙমখৈদগী হেন্দোক্লোই হায়বসু নত্তে”। মহাক্কী ৱাখল্লোন অসি য়াম্না ময়েক শেংই মরমদি অনৌবা খুদোংচাবা কয়া থিদুনা ইশাগী খুঙ্গংবু চাউখৎপগী লম্বীদা পুদুনা তুংলমচৎকীদমক্তা চৎকদবনি।
মরূপশিং,
মমাংগী চহিদা স্বামিত্ব য়োজনা হৌদোকখিবা রাজ্য ৬তা চহি অমগী মনুংদা মসিনা পুরকপা অফবা অহোংবা হৌজিক উবা ফংলে। মসিগী খোঙথাং অসি খুঙ্গংগী লমশিংগী পাক-চাউববু দ্রোন শিজিন্নদুনা ওল্লি অমসুং মশাগী লম লৈজবশিংদা প্রোপর্তী কার্দ “লন থুমগী চে-চাং”সু পীরি। পুংশিং খরা মমাংদসু খুঙ্গং লিশিং ৫গী মীওই লাখ ৪দগী হেনবশিংদা মখোয়গী লমগী “ই.-প্রোপর্তী কার্দ” য়েন্থোকখ্রে। য়োজনা অসিগী মতেংদগী খুঙ্গংশিংদা মশাদা থাজবগী ইথিল অমসুং ঙাক-শেনবীবগী অনৌবা ৱাখল্লোন অমা লাক্লে।
খুঙ্গংগী য়ুমশিংগী মেপ, মশাগী লমগী চে-চাং মখুত্তা পায়জবা মতমদা খুদোংচাদবা লৈবা কয়া অমা অদুমক মাঙখি। মসিনা মরম অদুনা লন-থুমগী মতাংদা খুঙ্গংশিংদা খৎন-চৈনবা থোকপশিংসু হন্থরক্লে, করিগুম্বা মতমদদি ইমুং-মনুং খৎনবগী ৱাথোকসু লৈত্রে। লায়রবা দলিৎশিংদা তাথী-তাওই তৌবীবসু লেপ্লে অমসুং শেঞ্জা থুমজাগী অচৌবা লম্বী অমসু থিংজিল্লে। কোর্ত্তা কাবগী থৌওং কয়াসু হন্থরক্লে, লোইশিল্লক্লে। মশাগী লমগী চে-চাং ফংলবশিংনা বেঙ্কতগী লোন লৌবদসু লায়রগনি।
মরূপশিং,
স্বামিত্ব য়োজনাগী মরু ওইবা ৱাফম অমসু লৈ। য়োজনা অসিগী মনুং চন্না, দ্রোন্না লম অমা ইয়েংশিল্লবা তুংদা, খুঙ্গং পুম্বগী মেপ অমা, লমগী ৱারোল খুদিংমকসু শেমগৎ শাগৎলি। মসিগী মেপশিং অসি শিজিন্নদুনা পঞ্চায়ৎশিংনা খুঙ্গং চাউখৎহন্নবা থবকশিংবু মিৎয়েং শান্না য়েংদুনা, পান্দম অমা থমদুনা অমসুং নুংঙাইগদবা মওংদা পাংথোকপদসু য়াম্না কান্নবা পীরগনি। খুঙ্গংশিংনা কাঙলোন নাইবা মওংদা চাউখৎক্নবগীদমক্তা মসিবু ৱাখল তানা শিজিন্নদুনা তুংলমচৎকীদমক্তা চৎপীয়ু হায়না ঐহাক্না খুঙ্গংগী সর্পঞ্চশিংদা হায়জনীংই।
য়োজনা অসিনা লায়রবশিংগী তেক্ত-কায়দবা , খুঙ্গং অমসুং মখোয়গী শেন্মিৎলোনবু চাউখৎনবা থৌরাং য়াৎপগী থৌওং কয়া মওং অমদা শোইদনা লৈহল্লগনি। ঐহাক্না লৈবাক্কী অতোপ্পা রাজ্যশিংদসু সর্ভে ওফ ইন্দিয়াগা অথুবা মতমদা এম.ও.য়ু.গী খুৎয়েক পীনবগী থবকশিংসু অথূবা মতমদা লোইশিন্নবা তৌরো হায়না হায়জনীংই। মসিগীদমক্তা রাজ্য কয়া অমদা লৈরিবা ভুমীগী আইনশিংদা অহোংবা পুরকপগী মথৌ তাবসু লৈরে। খুঙ্গংগী য়ুম অমগী চে-চাং ফংলবা মতুংদা মীওই অমনা বেঙ্কতগী লোন লৌবা পাম্লকপা মতমদা, বেঙ্কশিংগী মাইকৈদগী মহাক্কী মফমদা খুদোংচাদবা অমত্তা থেংনহন্দনবা রাজ্যশিংনা লৌখৎফম থোকপা থবক কয়াসু লৌখৎলো হায়না ঐহাক্না রাজ্যশিংদা হায়জনীংই। বেঙ্কতগী লোন পীবদা মতিক চারে হায়বগী মওংদা প্রোপর্তী কার্দকী ফোর্মেৎ অমা শেম্নবা ঐহাক্না বেঙ্কশিংদসু হায়গনি। পঞ্চায়ৎকী মীহুৎশিংনসু মফম-মফমগী লৈঙাক্লোইশিংগা পাউ ফাওনদুনা থবক তৌমিন্নবা অমসুং খুঙ্গংগী মীওইশিংদা অচুম্বা ই-পাউ পীবগী থৌদাংসু পাংথোকপা তাই।
মরূপশিং,
ঐখোয়গী খুঙ্গংনা মতম পুম্বদা লৈবাক চাউখৎপা অমসুং নাৎপু য়োকখৎপগী থবকশিংদা লুচিংদুনা লাক্লি। মরম অদুনা, কেন্দ্র সরকারনা ঙসিদি চাউখৎপগী পোলিসী নত্ত্রগা খোঙথাং কয়া পায়খৎপদা খুঙ্গংশিংদা মরু ওইবা পীদুনা তুংলমচৎকীদমক্তা চৎলি। হৌজিক্কী মতমগী ভারতকী খুঙ্গংশিংনা মপাঙ্গল লৈনবা অমসুং মরোমদোম লেপচবা ঙমহন্নবগীদমক্তা ঐখোয়না হোৎনরি। মসিগীদমক্তা পঞ্চায়ৎকী থৌদাং কয়া অমসু হেনগৎলে, মখোয়দা অনৌবা হক কয়া পীবগী থবকসু পাংথোক্লি। পঞ্চায়ৎশিংবু দিজিতেল ওইহন্নবগীদমক্তা খুঙ্গং খুদিংবু ফাইবর নেৎনা শম্নহন্নবা থবকসু কন্না চত্থরিবনি।
য়ুম্থোং খুদিংদা অশেংবা থক্নবা ঈশিং পীনবগীদমক্তা পায়খৎলিবা ‘জল জীবন মিসন’গুম্বা নীংথিরবা য়োজনাবু চলায়বগী থৌদাংসু পঞ্চায়ত্তা পীরিবনি। অসিগুম্বা চাউরবা থবক অসি অদোমগী তেংবাংদগী ঐখোয়না মায়-পাক্না মখা তানা চত্থবা ঙম্লিবনি। খুঙ্গংশিংদা ঙসিদি থবক পীবদগী হৌরগা পক্কাগী য়ুম পীবা ফাওবগী কেন্দ্র সরকারনা চলায়রিবা খোঙথাংশিং অসি গ্রাম পঞ্চায়ৎকী খুত্থাংদগী মখা তানা চত্থরিবনি।
খুঙ্গং চাউখৎপগী হীরমদা অহানবা মিৎয়েং য়েংগদবনি, মসিগা মরী লৈনবা ৱারেপ লৌগদবনি, মতাং অসিদসু পঞ্চায়ৎকী থৌদাং হেনগৎখ্রবনি। অদোম্না অদোমগী খুঙ্গংগীদমক্তা ৱাখল খনগদবনি, খুঙ্গংগী অপাম-পামদবশিংদা য়ুম্ফম ওইদুনা চাউখৎপগী খোঙজেল হাপকদবনি, মসিগীদমক্তা লৈবাক্না অদোমগী পুক্নিং থৌগৎলি অমসুং তেংবাং কয়া অমসু পীরি। খুঙ্গংদা তৌগদবা চাদিংগা মরী লৈনবা পাঙ্গল কয়া অমসু পঞ্চায়ৎশিংদা হকথেংননা পীরিবনি। অপিক-অপিকপা থবক্কীদমক্তা সরকারগী ওফিসশিংদা য়াম্না তোয়না চৎপসু পামদে, মসিগীদমক্তা নখোয়না ৱাখল ৱারি। অদুগা হৌজিক, হৌজিক অদোমদা শেল মনা পীরিবা অসিসু পঞ্চায়ৎকী বেঙ্ক একাউন্ততা হকথেংননা হাপখ্রবনি।
মরূপশিং,
ভারত সরকারনা গ্রাম পঞ্চায়ৎশিংদা লুপা করোর লাখ ১.২৫গী শেনফমসু শিন্নখ্রে। অসিগুম্বা অচৌবা শেনফম অসি পঞ্চায়ৎশিংদা মমাংদা অমুক্তা পীখিদ্রি। শেনফম অসিদগী অহানবা ওইনা পাংথোক্কদবা খুঙ্গংশিংবু লু-নান্না থম্বগী মরী লৈনবা থবকশিং, অশেংবা থক্নবা ঈশিং পীবা অমসুং হকশেলগী সেবাশিংবু হেন্না ফগৎহন্নবা মপুং ওইবা থবকশিং পায়খৎকদবনি। অদুগা, অশুক য়াম্লবা শেনফমশিং অসি খুঙ্গং চাউখৎনবগীদমক্তা থাদরবনিনা পায়খৎলিবা থবক-থৌরম খুদিংমক নুং-পান ফাওনা উবা হায়বসি অদোমগুম্বা খুঙ্গংগী মীওইশিংনা পামগনি। মসিগী থৌদাংশিং অসি অদোমগীনি, অদোম্না পাঙথোক্কদবনি অমসুং অদোম্না য়েংশিনগদবনি।
পঞ্চায়তী রাজ মন্ত্রালয়না মসিগীদমক্তা ‘ই.-গ্রাম স্বরাজ’গী খুত্থাংদা শেল পীথোক-পিশিন তৌববু ওনলাইন্দা পাংথোক্নবা থৌশিল শিন্দুনা থম্লে। শেল পীবা খুদিংমক পব্লিক ফাইনান্স মেনেজমেন্ত সীস্তেম (পি.এফ.এম.এস.)গী খুত্থাংদা পাংথোক্কনি। মসিগা মান্নবা ওইনা, চাদিং তৌবা খুদিংগীদমক্তা ওনলাইন ওদিত তৌদুনা নুং-পান ফাওনা উহন্নবা পথাপ অমসু শেম্লে। পঞ্চায়ৎ কয়ানা মসিগী পথাপশিং অসিবু নীংথিজনা শিজিন্নবা অসিদা ঐহাক্না নুংঙাইবা ফাওই। করিগুম্বা লৈবাক্কী পঞ্চায়ৎশিংগী পরধানশিংনা মসিগী পথাপ অসি শিজিন্নদ্রিবা ওইরগদি, অথুবা মতমদা শিজিন্ননবা ঐহাক্না হায়জনীংই।
মরূপশিং,
হন্দক্কী চহিসিদা ঐখোয়না নীং-তম্বগী চহি ৭৫ ফারগনি। ঐখোয়গী মাংদা শিংনবা কয়া লৈরবসু, ঐখোয়না চাউখৎপগী খোঙজেলদি হেন্না য়াঙখৎহন্নবা হোৎনগদবনি। অদোমসু অদোমগী খুঙ্গংগী চাউখৎপগী পান্দম থম্বীয়ু অমসুং অকক্নবা মতমগী মনুংদা মদুবু মঙফাওনহনবীয়ু। খুদম ওইনা হায়রবদা, অদোম্না গ্রাম সভাশিংদা লু-নান্না লৈবদগী হৌদুনা ঈশিং পীবা, মচি ওইবা চিঞ্জাক ফংহনবা, তীকা থাবা, মহৈ তম্বীবা ফাওবগী খোঙজং অমা পায়খৎপা য়াগনি। ঈশিং পীবগী মরী লৈনবা পান্দম কয়া অদোমগী খুঙ্গংশিংদা থম্বা য়াগনি। অদোমগী খুঙ্গংশিংদা লৈনুংগী ঈশিংগী চাং মতৌ করম্না হেনগৎহনগনি হায়বগী পান্দম থম্বসু য়াই। লৌউ-শিংউববু হার য়াওদনা পাংথোকপা ওইরো, কেমিকেল ফর্তিলাইজর নত্ত্রগা ঈশিং য়াম্না চঙদনা অফবা লৌরোক পুথোকপগী মাইকৈদা খুঙ্গংবু মাং থানা পুবা ওইরো, ঈশিং মরিক-মরিক অমদগী মতৌ করম্না লৌরোক হেনগৎহনগদগে হায়বনচিংবা থৌওং কয়াদা অদোম্না থবক পায়খৎপা য়াই।
খুঙ্গংগী অঙাং খুদিংমক, মরু ওইনা নুপীমচাশিং স্কুল লোইনা চৎপা, কনা অমত্তনা মরক্তা মহৈ তম্বা তোকপা, মসিগী মতাংদা অদোম্না থৌদাং লৌবা য়াই। ওনলাইন্দা মহৈ তম্বদগী হৌদুনা গ্রাম পঞ্চায়ৎনা মশাগী ঙমজবগী মতুং ইন্না লায়রবা ইমুংগী অঙাংশিংবু তেংবাংবা য়াই, মসিদা অদোম্না তেংবাংফম থোকই। ‘মিসন অন্তোদয়া সরৱেক্সন’গী খুত্থাংদা খুঙ্গংগী তঙাই ফদবশিং, মাংদা উরিবা অৱাৎপশিংবু গ্রাম পঞ্চায়ৎ খুদিংনা ৱারোইশিন পীনবা থবক পাংথোকপা য়াই।
অসিগুম্বা তাঞ্জ অসিদা পঞ্চায়ৎশিংগী মন্ত্রা অসি – হিদাকসু, চেকশিনবসু, ওইফম থোক্লে। অদুগা কোরোনাগা মাইয়োক্নদুনা থেংনরিবা লান অসিদা খ্বাইদগী হান্না মায়-পাকপা অসি খুঙ্গংনা ওইগনি, ঐহাক্কী ভারতপু মখোয়না লুচিংগদুনা মায়-পাক্কনি, ঐহাক্কী ভারতকী খুঙ্গংগী লায়রবা মীওই অমসুং মীয়াম খুদিংনা পুন্দুনা মায়-পাক্কনি হায়বগী ঐহাক্না থাজবা থম্লি। অদুগা অদোমগী মায়-পাকপা অসিনা লৈবাক অমসুং মালেমগী মীওইশিংদা লম্বী তাকপীগনি, মসিনি ঐহাক্না অদোমগী মফমদা থম্লিবা থাজবা। মসি, মমাংগী চহিদা অদোম্না থেংনখিবশিং অদুগী মরমদগী ওইগনি। মসিগী থৌদাং অসি অদোম্না নীংথিজনা পাংথোক্কনি অমসুং নুংশী-চান্ননা পাংথোক্কনি, মসিসু অদোমগী তোপ-তোপ্পা মগুন ওইগনি। মীওই অমত্তা চরা হেন্দবা অমসুং কনা অমত্তনা ফত্তনা খন্দবগী মতাংদসু ঐখোয়না খনগদবনি।
কোরোনাগী মাইয়োক্তা থেংনরিবা লান অসিদা অথুবা মতমদা মায়-পাকপা ঙম্বা ওইসনু, অদোমগী খুঙ্গংনা কোরোনা লৈতবা খুঙ্গং ওইবা অমসুং মসিদা অদোম্না মায়-পাকপা ওইসনু হায়না ঐহাক্না য়াইফ-পাউজেল পীজরি। মসিগী থাজবা অসিগা লোয়ননা ঐহাক্না পুম্নমকপু থাগৎচরি। অদোমগী মফমদা অমুক্কা হন্না য়াইফ-পাউজেল পীজরি।
অদোম্বু হন্না-হন্না থাগৎচরি।